Reportaj de pe frontul din vale


Reporter de „război” – DANTESC

*****

U Cluj – CFR Cluj

24.11.2012

Ce faci? Mergi la meci?

  – Da, o să merg, numai singura problemă e că nu cred că o să am timp să merg cu galeria…

  – Păi atunci hai să mergem împreună!…

  – OK, vin, numai să nu iei bilete lângă galeria voastră…”

(Un scurt dialog cu vecinul, „U”-ist convins, pe care l-am avut cu o săptămână înainte de marele derby al orașului.)

Ziua meciului

Cobor din mașină împreună cu vecinul și mă îndrept spre stadion. Lume puțină, dezamăgitor de puțină… dar mă asteptam la asta.  Vecinii sunt cu un picior în groapă și chiar dacă nici ai noștri nu stau foarte bine în Liga 1, diferența de valoare e netă și clară în favoarea noastră. În fine, astea sunt gândurile mele în timp ce intru în stadion și vin pe fondul faptului că văd tot mai multe fulare alb-negre în jurul meu. Urc în tribună și nu mă pot abține să nu-I spun vecinului meu: „Păcat, păcat de stadion…”

Lumea, atâta câtă e, aplaudă și eu mă întreb mirat de ce oare? Misterul , ca să-i spun așa, mi se deslușește imediat: pe tabela electronica se derulează imagini cu fostele glorii ale Universității , în timp ce tribuna freamătă. Oamenii, atâția câți sunt ei, aplaudă în picioare și cântă „Slavă ție, studenție…” FRUMOS! Impresionant! Mă uit în jurul meu: oameni normali, mulți copii, femei, bătrâni… Înghit în sec. Încă un mit „exclusivist” din Gruia mi se destramă. Și la ei, la „golani”, se vine tot cu familia la meci!

Dar să nu-i uit pe ai noștri… Veniți în număr mare, se fac și ei imediat auziți pe stadion: „CFR! CFR! CFR!”,  „Ole! Ole! Ola! Ola! Salutați Campioana!” Fularele alb-vișinii sunt fluturate sus și mă fac să mă simt mândru!

Ceilalți replică imediat: „Haide U! Haide U!” Frumos!

– Vezi? Așa ceva aș vrea să văd mereu. Fiecare să-și încurajeze echipa și să-și vadă de treabă…

– Așa am înțeles, că la meciul ăsta nu se vor scanda trivialități.

Începe meciul…

Vecinii, universitarii, slabi. Ai noștri, cu toate că joacă numai rezervele, pun stăpânire pe joc și (chiar dacă unii vor cârcoti la remarca asta) mie îmi place cum „desenează” acolo pe iarbă.

Peluzele cântă. Vecinul meu de scaun – „U”ist bătrân, după cum observ – aplaudă orice intercepție sau orice încercare de a ataca a Universității, cântă odată cu galeria și chiar dacă la început am avut un sentiment de disconfort, încerc să mă obișnuiesc cu situația. În fond e la el „acasă”, nu? 🙂

– Se pregătește ceva coregrafie…

– ?!

– Nu știu… Minutul 19… 1919…

Minutul 19. Arbitrul fluieră și e penalty…

Stadionul (mă rog, o parte din el) exultă. Toată lumea e în picioare. Doar eu stau jos… Șuuut…  gol! Iuliu Hațieganu, într-o coregrafie 3D, acoperă peluza universitară. Petarde, fumigene, lume care se bucură, dar, paradoxal, nu am nici un fel de emoție, fiindcă am cu adevărat încredere în cei care sunt acum în teren, conduși…

Pauză…

Lumea aleargă să-și cumpere un ceai. Cobor și eu și am destul timp să observ oameni normali, oameni obișnuiți, care discută zâmbind despre viața de zi cu zi. Unul mă împinge puțin în timp ce așteptăm la coadă: „Pardon, mă scuzați!”

În rest, se vede cu ochiul liber că echipa asta e lăsată de izbeliște. Puncte de servire puține, iar cele care au existat și funcționat înainte sunt pline de praf și abandonate dezordonat pe ici, pe colo… Trist!

Repriza doua…

Minutul 60 (parcă). Nuno Diogo șchiopătează și de pe bancă se ridică Rada… Mda…

Dar…

– Tu vezi cine se echipează?!

– ?! Bastos… 🙂

Apoi, pe rând, intră Camora și Rui Pedro… Cei din tribune și din jurul meu oftează, iar eu simt încă o dată că vom câștiga.

1-1, Rui Pedro! Aplaud, de unul singur. Nimeni nu-mi ia capul, nimeni nu-mi sare la gât, nimeni nu mă înjură…

1-2, Bjelanovic!! Aplaud iar… tot singur… Vecinul meu încă mai speră și se ridică în picioare, aplaudând orice fel de intervenție reușită a celor echipați azi în alb și negru. Degeaba. Meciul se încheie; i-am învins iar…

„Aleee! Aleee!… Aleee! Aleee! CFR! Ale! CFR! Ale! CFR! Ale!…”

În peluza noastră flutură steaguri „fericite”, fulare alb-vișinii… Zâmbesc…

Plecăm spre casă…

– Lasă, Cristi, asta e…

– Eh, bine că nu ne-ați dat mai multe…

Toată lumea pleacă acum spre casă liniștită. Steaguri alb-negre trec pe lângă mine, în bernă, înfășurate și de grija apăsătoare a întrebării: „Oare ce se va alege de această echipă?” Și, paradoxal, neașteptat sau poate nu, sunt și eu un pic trist…

P.S.  Intenționat nu am mentionat în acest text faptul că pe parcursul meciului, atât ai noștri, cât și ai lor au scandat totuși trivialități. Dar de ce aș lăsa ca astfel de apucături să umbrească un derby, atât de frumos altădată?

„Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoşi. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria naţiunii; nu speculă, ci jertfa”. Știți din cine e citatul.

Dantesc

48 de comentarii

  1. Dantesc, ca si vechi clujean , scrie cu sufletul (despre ambele echipe )! Si asta ma duce cu gandul la versurile poetului Badescu :

    ” Asculta cum canta intaiele brume ,
    Dezmati de culori e-n copacii ursuji;
    Acum te poti pierde pe strazi fara nume,
    E TOAMNA NEBUN DE FRUMOASA LA CLUJ …!! ” (Pentru CFR, bineinteles )

    Multumim, Dantesc, pentru „reportajul ” produs !

    Apreciază

    • Maestre nu ai de ce sa imi multumesti fiindca asa cum am mai spus odata cuiva pe aici …Scriu cand vreau si cand simt ca trebuie sa o fac iar acum asta s-a intamplat

      Apreciază

  2. Felicitări, Dantesc !! Frumos, emoţionant, avem nevoie de astfel de articole, „ceferismul” adevărat nu exclude nici amintirile, nici personalitatea, nici dreptul de-a avea o altă părere. Mi-a plăcut mult stilul ales de tine, mai ales după săptămâni întregi pline de frustări şi focalizări pe vinovaţi / nevinovaţi. De ce nu „te bagi” mai des, ai un talent evident şi ne faci şi nouă o plăcere prin astfel de cronici-„altfel” . HAI CFR !!

    Apreciază

    • Multumesc mult pentru aprecieri si da… asa cum bine a observat Romanescu scriu cu sufletul si din suflet. Si chiar daca unora le place sau nu si Universitatea face parte din istoria acestui oras iar suporterii ei sunt : vecinii nostrii,colegii nostrii sau prietenii nostri iar asta nu trebuie sa uitam niciodata si nici sa nu ne incarcam cu ura sau sa incercam sa ii batjocorim acum in clipe de cumpana dar inca odata multumesc pentru aprecieri …

      Apreciază

  3. CJ-07-CFR eu nu am auzit trivialitati din partea galeriei CFR-iste. În schimb s-a auzit aproape tot meciul „………..ue CFR” din partea gazdelor. Sunt de acord că trebuie aplanat conflictul, dar nu suntem la fel, de aceea sunt CFR-ist și nu U-ist.

    Apreciază

    • E articolul lui DANTESC. Apare la mine doar pentru că el nu are cont de autor (îl chinuie mai rar talentul). 🙂 Și eu am auzit (la televizor) doar scandările U-iștilor. Din ce am citit pe Tribuna, la comentarii, cică ar fi fost replici și din tabăra noastră.

      Apreciază

      • Am fost si eu la meci .M-am bucurat impreuna cu fiul meu Mihai, de golurile CFR-ului nostru drag, chiar intre U-isti. Ce-i drept, cu un pic de retinere ,pentru ca minti infierbantate au fost destule. Cat despre trivialitati – au curs pe parcursul intrgului meci .La fiecare degajare a lui Stancioiu,injuraturi pentru el si mama lui, ca la usa cortului.Raspunsurile CFR-ului nu s-au lasat mult asteptate, motiv pentru care sincer, m-am bucurat.M-amn bucurat pentru ca la fiecare injuratura a U-istilor ma simteam vizat eu, copilul de linga mine si intreaga suflare CFR-ista. Asa ca …uie UUUUU , a fost doar un raspuns potrivit situatiei, zic io.Asa ca, fratia asta clujeana– mai bine NU!In spatele meu era o „domnisoara” insotita de un tip (el , cevamai temperat..) ea insa ne spurca pe noi , pe jucatorii CFR-ului.. Imi venea sa ma intorc , sa-i zic si io de dulce…dar eram la ei acasa. Una peste alta, am fost mai buni decat ei, si asta, s-a vazut in teren si pe tabela . Inca un pic. si dupa pauza vom reveni mai puternici. Hai CFR!!!

        Apreciază

  4. Nu cred…. s-o intors lumea cu curu’n sus. Ies focile pe interval, aplaudam! Tz-o dat astia de lucru, Dane? 🙂
    Io zic sa va faceti toti abonament si in vale, sa nu mai fie front acolo, sa fie a doua casa. Ori esti ceferist, ori esti un trist frustrat imbracat de inmormantare. Astea cu eu is clujean…sa le fumeze altii, „clujeni” is doar viniturile. Cei nascuti aici is ori asa, ori asa. Pe vremea lu’ Ceasca merea lumea ca la circ la amandoua, deh tre’ sa distrezi platforma inustriala… Vad ca nu s-a schimbat nimic. Io va invit de curiozitate sa stati nu la cucurigu, izolati pe buda aia de stadion ci intre animalele uiste sau macar la masa presei si sa nmumarati daca nu pumnii, scuipatii si injuraturile la final ale universitarilor de 2 lei.
    Bleah! Bleah! Bleah!

    PS – cei vechi sa nu se supere, dar „clujean ce tine si cu U si cu CFR” erai in vremea romantica, alte vremuri, alte mentalitati, ala era sport, tineai cu mens sana in corpore sano, dar acum tinand si o secunda cu boii din vale legiferezi dobitocenia. Fain! Mai vreau astfel de articole induiosatoare!

    Apreciază

    • Nu-i poti imputa lui Dantesc doza de nostalgie. A fost o vreme in care U era altceva nu oaza de mitocanie de azi. N-am tinut niciodata cu U, n-am fost uist, dar nici un fanatic dusman al lor. N-am simtit niciodata ura sau invidie rea la izbanzile lor, poate doar atunci cand au fost in dauna CFR-ului, dar si atunci am inteles ca ordinul era de undeva de mai sus. Propagandistii regimului aveau nevoie de echipe studentesti, muncitoresti, taranesti, oricum mai erau ele, pentru ca toate clasele sociale sa fie reprezentate. Atunci se fabrica in atelierele lor si ideea ca feroviarii nostri n-ar fi fugit la Sibiu din calea invadatorilor, atunci, stiu de la oameni care au participat direct, cand s-a facut acel schimb de jucatori, pana sa se ia decizia ca franarii sa nu promoveze si sa se faca comasarea la U, s-a discutat despre un nume nou pentru CFR. S-a propus o fuziune a echipei cu Dinamo care juca pe la judet parca, cu ASA Cluj tot de prin judet parca. Trebuia schimbat numele, a fost si propunerea ca echipa sa se numeasca 16 februarie, pana la urma s-a decis in favorea pinguinilor, chiar daca Clujul urma sa revina pe prima scena un an mai tarziu. De atunci, de la propaganda vremurilor a ramas ideea asta cu reprezentarea oraselor pe prima scena fotbalistica. Atunci pentru a nu exista suparari in masele de suporteri se descuraja orice rivalitate locala in favoarea unei echipe fanion. La Cluj PCR a decis ca da mai bine studentia. Atunci a fost al doilea pas in confiscarea identitatii clubului U, nu mai era un club studentesc ci un instrument de propaganda. Multi s-au obisnuit cu acel pacifism comandat si impus de la judeteana de partid. Multi, datorita schimbului masiv de jucatori, au putut fi si uisti. Nimic imputabil, e ca si cum ai imputa romanului de rand ca a fost membru de partid, cand el stramutat din satul lui n-apuca sa se dezmeticeasca, sa inteleaga ca nu trebuie sa coboare etajele si sa caute toaletele in jurul blocului. Ii era greu sa priceapa ca o are in casa, iar de dejectii scapa tragand de lant. Acei urbanizati cu forta n-au nici o vina, cum n-au nici CFR-isti facuti studenti peste noapte din voia luminosului partid. –––––
      Eu nu i-as imputa lui Dantesc acest sentimentalism. Nu i l-as imputa din motive deja descrise, dar si pentru ca a arata compasiune pentru rival e semn de superioritate si noblete. Alminteri ajungem la animalismul U-istilor care au dat cu picioarele in cameramanul cazut. ––––– In alta ordine de idei nu pot decat sa socotesc binevenit un reportaj de acest gen, o expunere a simtirii din tribuna, poate n-ar strica sa avem asa ceva meci de meci. Ce zici Dantesc? Sau poate altcineva?

      Apreciază

      • 🙂 Corect! De altfel, nici io nu-i imput nimic lui Dan, el e un nostalgic notoriu si irecuperabil. Daca toti am trai in lumea lui ideala, ar fi minunat, insa realitatea este astazi, din nefericire, alta. Tu ii ajuti, eventual, ii apreciezi, visezi frumos a la Dante..sc, ei iti dau in cap. OK, intorci crestineste si celalalt obraz, ai sentimente de piosenie, apreciere, compasiune, nu mila, dar ceva pe acolo, iar ei te baga-n origini. Iar la acest meci pentru prima data am stat printre ei, ma rog, la asa zisa masa a presei, ca numai presa nu era acolo, si m-am lamurit. La oficiala niste specimene neo-naziste de te sperii doar stand in preajma lor, la „presa” niste rahati fara coloana vertebrala, iar de comentariile lumii alese, sa inteleg mediul universitar?!?, sa nu mia povestim. Fiecare atingere de balon a ceferistilor starnea un val de comentarii indescriptibile. De galeria noastra minunata nu-i de povestit ce auzeam, ed Arpi, de Muresan, de gruieni…. Sa va fereasca Bunul Dumnezeu….
        Iar atunci, spun sincer, Dane….nu merita nici macar o secunda. Este o diferenta ca de la cer la pamant intre tatii si copii ce merg in Gruia si cei ce merg pe somes Arena. In deal inveti fotbal, respect si umilinta, in vale inveti sa scuipi la tinta, sa injuri cat mai misto pe cei ce fac performanta, sa iti bagi picioarele in ei bozgori, chir daca pe tine te cheaba Tibor, Istvan sau Gergely, sa injuri de mama tot ce misca, sa te comporti animalic. Si da, asta fac parintii cu copii….
        N-or fi toti asa, insa am ramas cu un gust foarte amar, suficient sa reactionez la idealisme nerealizabile, fie ele venite si de la un romantic incurabil…

        Apreciază

    • Calin (Che), cand urcam eu in Gruia impreuna cu tatal si fratele meu, asta intamplandu-se acum cam 35 de ani, tu inca gangureai in carucior si chiar daca nu percepeam eu foarte bine ce se intampla, ce tin eu minte FOARTE BINE e ca lumea era cu mult mai civilizata si asezata… Asta fiind unu la mana. Cu toate ca in perceptia ta (eu asa simt) erau cu totii niste tarani veniti de pe platforma industriala doar pentru circ. Dar uita-te si fa tu te rog o comparatie cu ziua de azi, cand cu toate ca avem si malluri si internet si o gramada de televiziuni, iar in esenta ar trebui sa fim mult mai civilizati, nu e asa. Paradoxal, nu?! Fiindca la schimb azi avem petarde, injurii si cu mult mai multi mitocani (ultrasi) ca sa nu o dau in barci si sa zic de nivelul de cultura general. Doi la mana, daca ma poti banui pe mine de ne-ceferism sau si mai rau, de tradare, inseamna ca va trebui sa ne reevaluam relatiile, iar faptul ca eu nu injur la meciuri (PE NIMENI!) si ca ma pot intelege cu vecinul/colegul/prietenul care e uist, crede-ma nu ma face mai putin ceferist. Trei la mana, stadionul ala nu e o buda, e chiar frumos si e facut inclusiv din banii tai. Iar eu cand am fost acum vineri la meci nici nu am stat la cucurigu, nici intre maimute, fiindca ceea ce am scris acolo in articol e adevarat cuvant cu cuvant. Aaa!… ca tu atunci cand mergi acolo te simti sau te manifesti intr-un anume fel, e treaba ta si nu e musai sa fie si treaba mea sau sa facem toti ca tine sau ca altii? Eu m-am simtit prost si cand au injurat aia si cand au injurat ai nostri; e atat de grav sa nu mai vrei sa auzi porcarii din astea pe stadion? E atat de idealist sa crezi in asta? Si daca e imposibil de realizat la ceea ce visez eu ca urmeaza? Sa mergem la stadion cu pistoalele?! Ca noi suntem cica mai destepti ca aia? Suna a nazism nu crezi? Sau a desconsiderare… Patru la mana, sa ii faci pe alti ceferisti samantari te descalifica total. Pardon de intrebare: cu ce esti tu mai presus ca ei?! Chiar as fi curios sa stiu…

      Apreciază

      • Daca tot ai raspuns in scris, te rog sa spui lumii si ce am povestit noi la telefon… nu de alta, insa eu am dorit sa vorbim direct si sa iti spun versiunea mea. Pe langa faptul ca am convenit sa scriem un articol impreuna pe aceasta tema, asta pentru a vedea ceilalti ca nu avem nimic de impartit, gandim la fel si este doar o interpretare marsava, ti-am explicat ce si cum. Apoi spune-le astora 100%, posesori de certificat de 100% autentic si adevarat, cum sta treaba.

        Apreciază

        • Corect si ramane exact cum am stabilit la telefon… asta daca nu ajung intre timp acolo unde nu mi-as dori 🙂 Dar si in cazul asta o amanam doar, atat.

          Apreciază

  5. felicitari dantesc, fain scris! nu-ti schimba stilul, e marca ta inregistrata, te prinde bine. 🙂
    P.S: criticul si, in acelasi timp, cel mai mare fan al tau se abtine de la comentarii? 🙂

    Apreciază

  6. Felicitari pentru articol! Si pentru faptul ca ai reusit sa vezi(auzi) doar freamatul tribunei,ignorand trivialitatile si scandarile abjecte. A vedea doar partea pozitiva a persoanelor sau intamplarilor care-ti ies in cale,e o dovada de inteligenta si echilibru.Asta ar trebui sa avem in vedere cu totii,inainte de a ne grabi sa ne taxam sau sa ne dam replici,sa invatam sa ne respectam opiniile. Acesta este stilul,dar mai ales spiritul Tribunei! Hai CFR!

    Apreciază

  7. Am adresat o intrebare ieri la un alt articol,atat eu cat si alti tribunisti:Mai stie cineva ce se intampla cu jucatorii nostri Deac,Martinez,Ganea,Lignani,Godfred si altii accidentati sau nefolositi? Nu stie nimeni nimic sau e mai interesant sa ne dam replici decat sa raspundem la o intrebare de interes? Calin Cocora,am vazut ca tu mai ai sursele tale in interiorul clubului,daca ai vreo informatie,te-as ruga sa ne-o transmiti si noua. Cu multumiri…

    Apreciază

    • Da, am tangete extrafotbaistice cu unul din actionari. Cand si cand vine vorba despre si fotbal. Martinez revine greu, mult mai greu decat Roberto, la club inca se mai spera in refacerea lui pentru sezonul de primavara, Deac resimte uneori dureri, motiv pentru care se prefera nefolosirea lui, Ronny pare a merge cel mai bine, la Sare totul e nornal ca la orice fractura, Ganea se plange de dureri, Mateo Lignani fizic pare refacut psihic inca nu, manifesta multa frica de contact, Godfred se pare ca nu e de valoarea trebuincioasa CFR-ului. Martinez a facut putine antrenamente cu echipa a tot fost plecat la doctori.

      Apreciază

      • Multumesc pentru informatiile de mai sus. Totusi mi-e greu sa inteleg ce se intampla cu Ganea de atata vreme,dar si cu ceilalti. Pe Deac si Lignani i-am vazut in amicalul de la Sancraiu,in urma cu mai bine de o luna ma asteptam sa-i vad deja in joc. Pacat ca recuperarea tuturor celor accidentati merge asa de greu,pt ca am fi avut mare nevoie de ei pe acest final atat de solicitant.

        Apreciază

  8. Şi eu sunt curios ce se întâmplă cu accidentaţii. Dacă în trecut accidentaţii noştri se vindecau miraculos acum suntem ca un sanatoriu permanent. Este ciudat cum Liviu Ganea, un jucător în care se puneau multe speranţe, nu a fost adus în parametrii nici măcar de către Andone. Se împlineşte un an cu Ganea pe tuşă. Cred că e vina stafului tehnic: medici, preparatori, antrenori, manageri. Se apelează mai nou la clinici din Turcia iar rezultatele se văd (se pare că în sens negativ).

    Apreciază

  9. Cea mai mare parte a copilariei mi-am petrecut-o ‘in groapa’ in ‘oaza de cultura universitara’. Nu stiam de existenta vreunei alte echipe, decat Universitatea, totusi, mi se parea ciudat ca mai exista una pe undeva prin Banie, cica. Paradoxal, prima data cand urma sa calc pe Municipal, prin ’87 parca, era exact in compania acesteia. I-am batut cu 1-0. Retineti ‘i-am’, pt. ca imediat dupa aceasta experienta, am simtit ca mai iubesc si pe altcineva in afara de mama. Glumesc, pe ea, niciodata nu am iubit-o. Iarasi glumesc. Fire agitata, n-am putut sta niciodata la distanta mare de galerie, doar trebuia sa devin si eu un viitor mare gaozar, fluturand din capatate si cu totul ocazional, acel steag alb-negru, precum sentimentele pe care inca nu le intelegeam, dar totusi distincte prin starile care se creau. Asta langa galerie. Avand odata ocazia sa stau mai departe de galerie, in zona mai putin zgomotoasa, am avut placuta surpriza sa constat ca existau si alte afinitati in randul spectatorilor, care, profitand de besafonul unuia dintre ei, se informau de actualiatea scorului din Gruia. Ora de disputare a meciului din Gruia, in una din acele zile demult apuse, le permitea acestor suporteri ‘sa dea o fuga dincolo’ si sa prinda repriza a doua. Nu erau 2-3 persoane, erau grupulete, care la iesirea din stadion, s-au transformat in adevarate gasti, toti luind in piept dealu’ Gruii. Peste 2-3 ani, odata cu maturizarea (maturizare pe naiba, ca veci nu m-am maturizat) si practicand deja acest sport drag, am avut un meci amical cu cei de la CFR. Cu toate ca evoluam intr-o divizie inferioara, le-am tras o ‘muma de batuta’ de ‘i-am stins’. Meciul il mai retin si acum, la fel ca primul de pe Municipal. Primirea si perceptia insa, a diferit. Total. Nu existau acele priviri pierdute in gol, totul se traia, dar parca intr-un mod aparte, destins si… mai putin galagios. Nu mi-a placut. Asemuirea intre acei suporteri si o congregatie a Martorilor lui Iehova, pe care feroviarii ii mai gazduiau din cand in cand, ar fi mai apropiata de realitate. Si unii si altii faceau zgomot doar la pauza. Fenomenul ‘U’ s-a stins incet-incet, odata cu disparitia acelor gasti de boemi de care ma atasasem, aceiasi cu cei mentionati de Dantesc in placutu-i Reportaj, sau cel putin asa mi-ar placea sa cred, ca nu au disparut toti… Mult mai tarziu, cand anii au trecut, locul ‘fenomenului’ a fost luat de cel al flacarii, al celei visinii, printr-un concurs de evenimente bizare, care intr-un final m-au readus pe stadionul din Gruia. De aceasta data, insa, am simtit altceva decat prima oara. Am simtit ca mi-am gasit adevarata casa, in care inflacararea incepe din adancul sufletului, neparvenita, poate nerostita, dar, cu siguranta, Simtita. N-am sa incerc sa ii arunc din barca pe ceilalti, n-am sa-i preaslavesc pe-ai nostri, lucruri rele exista, la fel cum sunt si lucruri bune, perioada trecuta din ce a fost al nostru, se tranforma in nostalgie, dar trebuie sa retinem prezentul si ceea ce putem face acum cu el, pt. a avea un viitor mai bun, indiferent de ce parte a baricadei Clujului suntem. Daca la penultimul meci cu U, acela cu ‘cantec’, in care am smuls un titlu pe RazboiArena din Cluj, ma aflam in calitate de ‘oaspete’, unul care s-a simtit f. prost in acea postura si, probabil, facand la randu-i pe altii sa se simta prost, neavand nicio vina ca iubesc acest sport dintr-o anume postura, din cauza unor fanatici prea ocupati sa uite fenomenul pt. care pretind ca s-au pornit de-acasa. De asta il si felicit pe Dantesc, care a dovedit ca stie pune pusca jos si sa inlocuiasca gloantele cu condeiul pe care se pare ca stie sa-l foloseasca la fel de bine. Acesta poate sa devina o arma cu care sa lupte mult mai eficient si inteligent impotriva preconceptiilor a ceea ce inseamna U sau CFR, sus sau jos, bun sau rau. Trebuie sa-i alungam pe cei care se ascund dupa o masca, culoare si se pretind a fi altceva, cei care-si fluiera propria’i echipa, spunand ca o iubesc. Pt. asta ii dau un mare zece.

    Apreciază

    • In fond tu ar trebui sa primesti acel zece pentru modul inteligent in care ai raspuns altora care se cred mai ceferisti ca altii prin faptul ca pot injura non-stop o echipa rivala

      Apreciază

      • Nu intentionez ca prin comment-ul meu sa creez polemici. Ele sunt create deja din cate se pare, din multitudinea de pareri relatate aici, unele pertinente, altele mai putin. Nu asta e important! Important este ca aceste discutii sa fie constructive, nelezand demnitatea interlocutorului virtual, posibil coleg, vecin, ruda ori camarad – in viata reala. Atunci cand ele nu se pot realiza in conditii amiabile, cei care si-au asumat rolul de moderatori al acestui sait sunt obligati sa intervina, ori cu buna ori cu ban-ul 🙂 Si aici nu ma refer la injuraturi concrete, desi au fost si de genul acesta, ma refer la „dreptul” unuia de a jigni in fel si chip, ascunzandu-se dupa o masca. Toate acestea fiind create, administratorul saitului si-a dat singur ban prin simplul fapt ca nu a intervenit la timp. Oricum, tin sa precizez ca nu el este vinovat de cele intamplate, nu are cum – doar ca – scapandu-i unele elemente de sub control, risca ca placuta Tribuna sa devina loc de usurare a unor frustrati ce nu inteleg nimic din acest sport. Vreau sa cred ca asta nu se va intampla, de aceea datorita subiectului propus de voi, tribunistii, am sa va propun un mic exercitiu de imaginatie: Sa presupunem ca actualii suporteri ai aceste echipe, devotati si sinceri cum ne consideram, am fi pusi in situatia de a primi in randurile noastre, noi suporteri, care, in „trecutul” recent, cochetau cu „U”. Dupa acceptiunea unora dintre noi, ar fi un lucru benefic deoarece ar ingrosa randurile si asa putine ale simpatizantilor CFR, iar dupa altii ar fi o grea lovitura de imagine data echipei si spiritului acestui club, asa cum este el cunoscut acum. Mai putin pe plan financiar. Dar asta este o alta poveste, strans legata de povestea cu finantarea CFR-ului in detrimentul lui U. Nimeni si nimic nu ar putea impiedica posibilitatea realizarii acestui eventual scenariu. Nici clubul, nici suporterii, nici libertatea de a alege si de a trai intr-o tara democrata. Nimic! Totusi, sa presupunem ca se intampla. Suporterii care au ales cu inima acest club si l-au pretuit dinainte de a valora trofee, vor fi nevoiti sa accepte grobianismul celor noi veniti, care se vor impune prin golanie si vandalism, retardism si injurii. Intrebare: – Cum se vor simti cei pe care ii voi numi – adevaratii suporteri ai CFR-ului? Aceste lucruri incep deja sa se intample. Aici si acum, in tribuna din Gruia precum si in Tribuna de aici. Cu pasi timizi mai la inceput / cu picioarele bagate in gura altora mai tarziu. Cu fluieraturi de incalzire / cu trivialitati de primire. Si plecare. Unii vor pleca. E normal. Unii dintre noi vom reactiona. Mi se pare logic sa fie asa. Unii vor rezista si „persevera”, ajungand ca in numele unui fenomen numit SPORT sa fie atrasi in afara lui pt. ca apoi singura virtute ce le-a mai ramas e sa arate cu degetul inspre niste maimute fara sa stie ca de fapt… se uita in oglinda. Priviti la golanii lui U! P.S. – Nefiind o persoana ranchiunoasa (mi-am amintit datorita subiectului) am sa va relatez cat se poate de scurt, o intamplare, deloc placuta, pe care am experimentat-o cu ocazia deplasarii la Sibiu in celebrul deja meci cu Vointa Sibiu, in care i sa atribuit premiul de „actorul Ligii 1” – lui Beto. Deplasarea am facut-o pe cont propriu, in compania unor prieteni, CFR-isti si ei. Biletele le-am luat – normal – in galeria oaspete, adica a CFR-ului. Inaintea inceputului de meci, am stat mai retrasi, necunoscand pe nimeni personal (doar din vedere). Oameni sociabili, prietenosi, volubili, ce mai! Ardeleni! Pe parcursul meciului, la rugamintea liderului de galerie am fost rugati sa strangem randurile pt. a incuraja cu totii echipa aflata in dificultate. Intentia mea initiala a fost de conformare, doar ma aflam in familia CFR. Ma razgandesc, deoarece prietenii pe care ii insoteam, au evitat. La scurt timp, galeria cade intr-un scurt respiro pe care aghiotantul liderului galeriei, un maimutoi cu urechile visinii de frig si plin de „evlavie”, o taxeaza cu un scurt: ” – Cantati pizdelor! ” Nu m-am nascut cu urechile virgine, dar m-am simtit tare prost! Concluziile le trageti voi… Hai CFR!

        Apreciază

        • Omule! Am citit foarte atent ce ai scris atat in comentariul anterior cat si in acesta… Stii care a fost reactia mea, la final? Am ras… cu pofta! Dar am ras amar! E o realitate traita si de mine de nenumarate ori, caci din pacate ceea ce a fost frumos incet dar sigur se strica si la noi in Gruia. Cauzele?! Nu pot spune cu mana pe inima ca le cunosc pe de-a intregul, ceva banuieli da, am, dar deocamdata neverificate pana la capat. Oricum e bine pusa problema de tine… ce ne-am face daca… si chiar mi-as dori cat mai multe reactii la comentariul tau, nu de altceva, dar sa stim cum stam, care e parerea „masei” vis-a-vis de acest subiect. Iar pe de alta parte mi- as dori sa stiu cat sau cum suntem influentati fiecare dintre noi de asa-zisii formatori de opinie si de aici si de aiurea de pe alte siteuri si cat e opinie strict personala.

          Apreciază

        • Apoi dragule nu ti s-a intamplat doar tie, mi s-a intamplat si mie sa fiu agresat mai tare de vajnici ceferisti aflati in deplasare decat de fanii adversarilor. Mi s-a intamplat, pe doua trei stadioane sa ma refugiez in randul bastinasilor care marturiseau ca: „in meciul asta tin cu Steagu, in rest cu CFR”. Nu erau putini oameni buni. Da galeria are o anume agresivitate si chiar vulgaritate aproape miticeasca uneori. Nu cred ca e radicalism ci proasta crestere. Am avut norocul sa fiu intre fani ai multor echipe din Europa si am fost surpris de inflacararea lor, dar si mai surprins am fost de toleranta manifestata vis a vis de adversari. Am vazut fani rivali la bere, la aceeasi masa dupa cate un meci si nu a fost caz singular. Sa iubesti o echipa nu implica ura vis a vis de o alta. Pacat ca in zona galeriei noastre sau, ma rog, galeriilor noastre incepe sa ia amploare grobianismul si intoleranta. ––––––- Nu poti impiedica fosti uisti sa se converteasca la franarianism, deja au facut multi pasul. Important e sa vina fara putoismele acele pe care le manifestau pe Moina, ca in arena noua nu s-au prea inghesuit decat in calitate de gura casca la minunea construita. POate in fiecare zi macar cate un alb negru isi cumpara fular visiniu, nu ca renunta total la sapca rosie, doar ca o vopseste cu o culoare ceva mai inchisa sa para noua. Poate ca noi toti cei de pe tribuna putem contribui la o convertire mai lina, in primul rand prin toleranta, prin respectul pe care ni-l aratam unii altora indiferent de opiniile noastre, prin respectul pe care-l aratam opiniilor celorlalti. Pastrand Tribuna ca spatiu al tolerantei, al „polemicii cordiale” putem fi si noi toti contributori la spiritul de civilizatie care, a dominat Gruia pana nu de mult. Putem si poate ca si vrem, poate ca inca nu vrem destul, ar fi bine sa vrem mereu mai mult pentru ca CFR sa ramana club reprezentativ al Ardealului si nu al unui grup minoritar care sa cante, izbindu-si caramizi in piept, „CFR suntem noi” sau „Canta pizda”. E motivul pentru care articolul lui Dantesc socot ca e cel putin binevenit. Iubim CFR-ul, dar vrem sa fim oameni normali.

          Apreciază

  10. Recomand tuturor acest articol: guardian*** Am spus (si am si pus in practica) ca a ignora sau tolera raul inseamna a-i fi complice. Cei care sunt martori la acte de violenta fizica sau verbala si nu iau atitudine sunt la fel de vinovati precum cei care le comit. Daca pretindem civilizatie altora e esential nu numai sa fim noi insine civilizati, ci sa impunem acest set de valori si celor din imediata noastra apropiere, oricat disconfort ne-ar crea. Ce-i opreste pe fanii „normali” ai lui u, cei despre care ne scrie Dantesc, sa le spuna maimutelor urlatoare: „Pana aici! Nu acceptam manifestari xenofobe, nu toleram violenta de niciun fel.”? Ce va opreste pe voi sa-i spuneti lui Lori (hai sa nu ne mai invartim in jurul degetului) sa nu-si mai injure colegii de galerie?

    Apreciază

  11. Apoi Draga Sieben, septie, Dinule… cum vrei, eu iti raspund si aici la ce mi-ai scris pe facebook. Ca te superi sau nu, e problema ta, desi te hazardezi. Prin urmare, daca asta este interpretarea ta, te rog scuza-ma, dar cred ca nu ai inteles indeajuns ce am spus. Pumnul in gura nu am cum sa il pun nimanui, io vad ca Dan e viu, vorbeste, scrie, nu la mine pe site a scris sa il cenzurez. Nu in ultimul rand eu nu v-am facut samantari, ma refeream la site-ul cu semintele de presa, dar no, poti interpreta cum doresti, da bine la public, scandalul pe care il faceti atrage. Cu Dan sunt suficient de prieten sa pot discuta ce si cum trebuie, convenisem sa scriem un articol impreuna pe tema asta, dupa comentul de mai sus sper sa nu se fi sucit. Oricum de scris il vom scrie, ai sa te lamuresti ca te hazardezi. Nu in ultimul rand sa inteleg ca esti vreo autoritate care elibereaza certificate de ceferisti 100%, ca daca e tot ca aia care imparte certificate de revolutionar, merci, nu. Defapt renunt la acest privilegiu de a fi 100%, declarati-va voi cei mai adevarati, vad ca faceti trieri si etichetari dupa bunul plac. Si in final, dragilor, mie imi placea site-ul vostru foarte mult pana ati inceput sa dati in cap celor care nu sunt de acord cu domniile voastre. Vorbiti agresiv, urat si reactionati deplasat cand cineva isi permite sa posteze un mesaj, un comentariu care nu corespunde cu vederile voastre. Pai faceti-va club acolo, card de acces, pupincuristii intra liber si restul nu. Whatever, nu e o atitudine sanatoasa. Nu am dat in cap nimanui, eu doar mi-am expus punctul de vedere, am povestit ce am trait si ce cred, acum daca este diferit de punctul vostru de vedere, ghinion. Daca pentru acest lucru faci gargara ramaneti voi cei 100% adevarati, eu tot cu CFRul meu raman, fericit. Consider ca am dreptul sa gandesc diferit de tine, sa am parerile mele care nu trebuie musai sa coincida cu ale tale si pe care mi le pot exprima liber fara sa sarut cururi fandosite, si de asemenea ca pot fi critic constructiv. Adieu, moncher!

    Apreciază

  12. Dantesc, primeste te rog si felicitarile mele, chiar daca vin poate cu putina intarziere! Eu as fi tare curios sa aflu cam care este prin Cluj proportia suporterilor ceferisti, a u-istilor, ca si a celor care iubesc amandoua echipele Clujului. Stiu ca e aproape imposibil sa aflu asta, un sondaj din acesta nu cred ca va face nimeni vreodata, insa curiozitatea mea ramane vie. Tie, ca reporter de razboi, cum ti se pare ca sta treaba asta?

    Apreciază

  13. Fratilor,din cate-mi dau seama din titlu,frontul era undeva mai in vale,de ce va chinuiti sa-l mutati in Tribuna?! Incet,incet totul o ia la vale. Pacat!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.