Cum au notat cei 66 „profesori” la U – CFR


Salutare, dragii mei! Deoarece mai avem aproape 26 de ore până la meciul de Cupă cu „căţeii”, m-am gândit să vă plictisesc cu o statistică nouă (note acordate individual, de fiecare dintre cei 66 „profesorii”, după victoria cu „studenţii:

OBSERVAŢII:

 • tabelul este ordonat după coloana „nota medie a echipei…”, care variază între 3.6 şi 8.3 (media generală fiind de 6.1); este o variaţie foarte mare, revin imediat la cauze.
 • notele celor 14 jucători (date de cei 66 „profesori”) au culorile deja cunoscute (sper…), adică: verde închis înseamnă o notă între 8 şi 10), verde aprins înseamnă o notă între 6 şi 7.9, iar verde șters înseamnă o notă mai mică decât 6.
 • nota minimă acordată de „profesori” variază între 1.0 şi 7.5 (asta înseamnă că de ex. în cazul „profesorului” nr.1 nota cea mai mică a fost de 1.0, dată atât lui Celestino, cât şi lui Nuno Diogo, în schimb în cazul „profesorului” nr.66 nota cea mai mică a fost de 7.5, dată lui Maftei şi Diogo Valente)
 • nota maximă acordată de „profesori” variază între 7.0 şi 10 (asta înseamnă că de ex. în cazul „profesorului” nr.2 nota cea mai mare a fost de 7.0, dată atât lui Bastos, cât şi lui Rui Pedro, în schimb în cazul „profesorului” nr.63 nota cea mai mare a fost de 10.0, dată lui Camora, Aguirregaray şi Bjelanovic)
 • plaja cea mai îngustă se constată la „profesorul” nr.29 (plajă de un punct, toate notele lui fiind între 5.5 şi 6.5), iar plaja cea mai lată o avem la „profesorul” nr.58 (plajă de 9 puncte, între 1 şi 10)
 • analizând notele pe jucători, avem surprize şi mai mari! De ex., în cazul lui Camora (media primită: 7.0, asta a fost trecută în tabel), nota minimă primită este de 3.0 (!!), iar maximul de 10.0 (!!), ambele exagerate în opinia mea (să nu se supere „profesorii” respectivi pe mine, încerc doar să trag nişte concluzii pertinente), rezultând o plajă de apreciere de 7 puncte (între 3 şi 10), foarte „lată”!!!
 • Plaja de apreciere cea mai mare se constată în cazul lui Panin (media primită: 5.4, asta a fost trecută în tabel) nota minimă primită este de 1.0, iar maximul de 9.0, rezultând o plajă de apreciere şi mai „lată”, de 8 puncte (între 1 şi 9). Consider că notele mari primite de Panin sunt date „pentru întreaga activitate”, cum spunea Caneto, la un moment dat, şi reprezintă o pregătire mentală a „retragerii sale în birouri”, cum spunea Albusibiu, cândva…
 • Plaja de apreciere cea mai mică se constată în cazul lui Rui Pedro (media primită: 8.1, asta a fost trecută în tabel) nota minimă primită este de 6.5, iar maximul de 10.0, rezultând o plajă de apreciere de 3.5 puncte (între 6.5 şi 10), o fluctuaţie oarecum normală la „eşantionul” nostru supercalificat… 🙂
 • fluctuaţii mai mari între notele minime şi maxime (la un jucător anume) se mai constată la Bjelanovic ( plajă de 8 puncte) şi Celestino (plajă de 7.5 puncte), dar sunt şi alţi 5 jucători cu plaje de 7 puncte, la fel de „late”…

CONCLUZII ŞI PROPUNERI:

 • aceste variaţii mari pot avea mai multe cauze: 1 – sisteme/strategii de notare foarte diferite de la un „profesor” la altul (datorate diversităţii mari în planul vârstei, temperamentului, experienţei în fotbal etc.), 2 – acordarea unor note „la cald”, adică cei care nu au apreciat jocul echipei/unor jucători, i-au „pedepsit cu note diminuate drastic (vezi primii 10 profesori din tabel), în schimb cei care au găsit suficiente motive de bucurie în victoria asta (chiar contra „duşmanului de clasă”) au dat note mai mari – vezi profesorii de la coadă, de la nr. 56 în sus.
 • Dealtfel, în comentariile apărute după partidă, s-a şi observat o clară polarizare a „tribuniştilor”: unii au dezaprobat nu neapărat jocul în sine, ci strategia conducerii/antrenorului de-a folosi rezervele (riscând un rezultat de-a dreptul ruşinos, în opinia lor). Ei bine, în cazul lor, notele sunt – probabil – mai mici sau chiar sfidătoare/de răzbunare. Cei din tabăra cealaltă (cu acceptarea strategiei privind rezervele şi fiind mulţumiţi şi de rezultat) au dat note mai mari, în unele cazuri foarte mari (răsplătindu-i probabil pe Rui Pedro, Bastos etc. că ne-au scăpat de o ruşine monumentală).
 • ÎNTREBARE: În opinia voastră, nu ar fi benefică „trierea” notelor, în sensul în care la fiecare jucător să eliminăm notele prea mici şi cele prea mari? Metoda se foloseşte în mai multe sporturi (patinaj artistic, gimnastică, parcă), tocmai pentru a se reduce/elimina subiectivismul, sau – chiar – interesele…
Reclame

59 de comentarii

 1. kiruj , propunerea ta e foarte buna fiindca cum foarte bine ai observat sunt unii care ori voteaza la misto ori razbunator si mai e o categorie… a celor care voteaza la deruta ca sa nu zic la misto

  Apreciază

 2. Trierea rezultatelor prin eliminarea celor aflate prea departe de medie este folosita des in analiza datelor statistice la care factorul subiectiv e ridicat sau probabilitatea aparitiei erorilor e mare (aici sunt indeplinite ambele conditii). Nu stiu prea multe detalii, poate e cineva care stie matematica pe care (n-)am uitat-o eu. Un alt argument pro triere este ca „profesorii” au o mare diversitate de experienta si apreciere (asa cum ai subliniat la final) si de aici dispersia ridicata a rezultatelor. Nu exista procedura perfecta cand vine vorba de trierea rezultatelor, pentru ca va fi mereu subiectiva (si din acest motiv va fi ea insasi o sursa continua de discutii), dar ea trebuie sa se incadreze in niste limite care sa faca utile acordarea notelor. Adica sa ne spuna ceva folositor. In momentul de fata eu vad ca: 1) exista o oarecare tendinta de cristalizare a notelor unui jucator in jurul anumitor valori, 2) factorul emotional influenteaza mult notele, ceea ce arata ca „profesorii” trebuie sa se mai maturizeze.

  Apreciază

  • Corect, vorbim de un experiment lansat de apr.2-3 luni, este nevoie de o perioadă anume (un sezon întreg, probabil) ca percepţia asupra acestui „joc nevinovat” să se cristalizeze, abaterile (plajele) să se scurteze (ca şi echipele de fotbal eficiente…). Trierea notelor ar fi necesară doar în această etapă de „cristalizare”, după care problema se rezolvă de la sine. Adică cei cu notări „la mişto -cum spune Dantesc- îşi vor pierde treptat motivaţia, iar cei care rămân se vor apropia treptat de nişte reguli / tehnici nescrise, promovate chiar aici. Există mai multe tehnici posibile de triere (toate subiective, cum spuneai) : 1……ordonarea notelor (date unui jucător) în ordine crescătoare, după care primele 10% (= notele cele mai mici) se elimină, şi -identic. se elimină şi ultimele 10% din note (=notele cele mai mari). Intră în stabilirea mediei doar marja rămasă de 80% din note. Se poate discuta cuantumul procentului, adică să fie 10%, sau 5%, sau 15%, etc. 2……stabilirea mediei iniţiale în baza tuturor notelor, după care toate notele care sunt mai mici cu 3 puncte faţă de media iniţială (să zicem) se elimină, la fel se elimină şi cele mai mari cu 3 puncte faţă de media iniţială. După eliminare se face o nouă medie (doar în baza notelor păstrate, „eligibile”), ea va fi cea finală, care se trece în tabel.

   Apreciază

   • E foarte corect ce propui: eliminarea datelor excesive este importanta si in analiza statistica a datelor, pentru a nu distorsiona rezultatele. Datele de eliminat se stabilesc prin metode putin mai sofisticate, insa aici e suficient sa stergi 5-10% din extreme, dupa ordonarea lor si sa efectuezi calculele cu noul esantion.

    Apreciază

 3. Kiruj, excelenta sugestia ta de la final! Cand am vazut ca bietul Camora (autorul sutului de la golul lui Bjelanovic!) a luat doar nota trei, m-am gandit ca sigur s-o fi strecurat printre noi vreun ”profesor” u-ist. 🙂 Cred ca de la fiecare jucator ar fi indicat sa se elimine macar cate 10 note, cate cinci de la fiecare extrema. Atunci cand numarul celor care notam este mai mare (de exemplu peste 50, cum vad ca a fost si-n cazul de fata), cred ca se pot anula chiar mai multe note.

  Apreciază

  • Chiar am făcut nişte propuneri în acest sens ceva „mai sus”, ca reply la commentul lui „Flacăra Vişinie”. Ceva-ceva trebuie făcut, de fapt asta am şi dorit, să ajungem la un consens , că în această etapă de implementare a softului el este mai expus turbulenţelor venite atât din exterior, cât şi din interior (acestea din urmă mai mult din cauza diversităţii, nu neapărat din rea-intenţie).

   Apreciază

 4. Eu recunosc ca sunt subiectiv…. Recunosc ca am dat note mici, cu cateva exceptii. Nu am cum sa nu tin cont ca cei ce intra in visiniu pe teren sunt jucatorii echipei campioane. Intr-un fel e ca la scoala, la o scoala renumita „profesorii” sunt mai exigenti, la o scoala mediocra ajunge sa spui o propozitie si treci clasa…. Asa ca am taxat rezervele carora li s-a dat o sansa si nu au fost in stare sa se ridice nici macar la nivelul titularilor unei echipe care se zbate la retrogradare. Singurul lucru cu care sigur sunt deasupra lor, sunt salariile … Asa ca, revenid la scoala, cred ca acest meci a fost un examen de corigenta…. si astept cu nerabdare sa vina iarna si sa afiseze „profesorul” Arpi lista celor care nu au reusit sa promoveze si vor fi exmatriculati….. In rest, daca eliminam extremele si ne uitam pe coloane, e usor de remacat ce jucatori sunt „stersi” ca verdele sters din dreptul lor……

  Apreciază

  • Raţionamentul tău este cât se poate de corect ! Se poate discuta -eventual- de limitele notelor pe care le foloseşti. Cât timp fiecare dintre noi dă nişte note în baza unor principii asumate de el, nu este nicio problemă ! Singura condiţie este ca acest „joc” (care nu este nicicum obligatoriu) să fie jucat cu seriozitate, ca orice joc, în general…HAI CFR !! JUCAŢI DE NOTA 10 CU JAVRELE !!

   Apreciază

   • 🙂 cred ca noi ne jucam mai serios „jocul” decat si-au jucat „jocul” lor cei care au intrat in prima repriza…. Si ei , in plus sunt platiti cu bani grei…. Despre limitele notelor… crede-ma ca as vrea sa am o plaja mult mai ingusta, caci asta ar insemna ca rezervele ar fi apropiate valoric de titulari…din pacate nu e asa. Hai CFR!! Sper sa ajungem in finala si sa batem si cealalta echipa a lui Walter….

    Apreciază

   • Important este de urmarit daca notele sunt acordate cu aceeasi masura etapa de etapa sau nu. Daca nu atunci intervine prea mult subiectivism si asta distruge orice demers analitic. Din cate observ mediile sunt, de regula, relativ corecte. E adevarat nu poti aprecia jocul lui Camora cu trei daca-ti circula o urma de obiectivitate prin minte, daca o faci din motive mai putin legate de prestatia lui in teren e de inteles, numai ca, e peferabil ca orice nemultumire ce nu tine de prestatia jucatorului sa fie exprimata intr-un comentariu nu intr-o nota.

    Apreciază

    • Incerc sa notez cu aceeasi masura etapa de etapa, ceea ce difera sunt doar asteptarile in functie de „calibrul” adversarului. Nu e acelasi lucru sa joci cu Steaua, Vaslui, Dinamo sau sa joci cu Iasiul, Ceahlaul sau o alta echipa formata din jucatori adusi doar gratis, cu salarii MULT mai mici si nici alea platite, si care supravietuiesc din bani adunati in punga de suporteri. Ei bine, in prima repriza CFR era condusa cu 1-0 de o acea echipa. Si cred ca la CFR nu au ce cauta rezerve care sunt mai slabe decat titularii lui „U” din acest sezon!

     Apreciază

 5. Interesante cifre…solutia de eliminare a notelor prea mici si prea mari este una buna, cu conditia ca acestea sa reprezinte un procent mic din totalul de note. Adica media sa se faca pe un interval de valori cat mai mic si unde sunt concentrate cat mai multe dintre note.

  Apreciază

 6. Kiruj,la toate meciurile s-a notat cu diferente de nota asa de mari sau doar la cel cu u? Pentru ca daca s-a notat in acest fel la majoritatea partidelor,media finala acordata jucatorilor nu poate fi una relevanta. Totusi cand il notezi pe Camora cu 3 inseamna ca ai o problema. Sau ai notat pentru prestatia din alt meci. Ar trebui sa pornesti notarea la cateva ore bune dupa terminarea partidei sa le permiti astfel celor cu probleme emotionale sa si le decanteze.

  Apreciază

  • Da, nu e corect sa ii dai lui Camora 3, dar nici sa ii dai lui Nuno Diogo 8 sau lui Vass 10…. E mai simplu sa se elimine un procent din extreme, si apoi sa se faca media. uitandu-ma pe tabel, ma gandesc ca daca trece foarte mult timp dupa meci si se decanteaza prea bine, ajungem la concluzia ca : ” avem un lot numeros si echilibrat valoric”…… si ca, daca in iarna pleaca Bastos, Kapetanos, Rui Pedro, Camora sau Felgueiras, nu conteaza ca avem cu cine sa ii inlocuim…

   Apreciază

 7. Parerea mea este sa nu “triem” nimic, vor fi destui sa spuna ca triere este un cuvant sinonim cu cenzura 🙂 Si-asa vad ca tot apar acuze in acest sens, fara sa-mi dau seama cine pe cine cenzureaza si de ce. Daca ai rugat pe cineva sa-si spuna parerea personala asupra evolutiei jucatorilor dintr-un meci, apoi sa luam in considerare acea parere PERSONALA, fara a-i zice sa stea jos ca vorbeste prostii 🙂 Oricum, aceste note extreme se anuleaza una pe cealalta, daca facem media dintre cea mai mica si cea mai mare nota a unui jucator, vom vedea ca este foarte apropiata de media din tabel pentru respectivul. N-am facut calculul, dar cred ca nici media intre cele mai mari si cele mai mici 5-10 note nu difera prea mult de media jucatorului.

  Apreciază

 8. Fără să vreau să vă stric cheful, cred că și asta este un joc. Statistic. Asta nu înseamnă că n-aș aprecia la justa lui valoare munca lui Kiruj. Nu cred deci, că are rost să tăiem note, să fixăm limite sau alte chestii de acest fel. Tribunistii sunt, după cum remarca si Kiruj de vârste, de condiție socială ș.a.m.d. diferite, n-au deci cum judeca la fel. Și nici nu cred că trebuie. Diversitatea e normală. Sper să învingă azi băieții. Avem nevoie de cupă. Pentru mine, acest meci e mai important decât cel cu Man U. Hai băieții, haide CFR!

  Apreciază

 9. Ca răspuns la unele observaţii/propuneri de mai sus : 1……….e bună propunerea lui Saul să dăm drumul la notare la 4-5 ore după meci (practic dimineaţa următoare), până atunci lucrurile se mai aşează, apar sute commenturi pro/contra şi cristalizează o idee centrală. 2……….Tot pt. Saul (dar şi pt. ceilalţi) : evidenţa asta analitică o am doar de la meciul cu Braga (atunci aveam 99 de notanţi), până atunci nu am avut decât notele cumulate pt. fiecare jucător şi -evident- numărul notanţilor. 3……….Caneto : la treaba cu cenzura m-am gândit şi eu, ai deschis o „cutie a Pandorei”, dar bine ai făcut, până la urmă. Problema este că nu orice protejare a unui sistem înseamnă neapărat şi cenzură, ţi-am dat exemplul patinajului artistic, unde notele extreme se elimină, indiferent de marja (plaja) de eroare. Noi practic nu vom „vâna” concret anumiţi „profesori”, pur şi simplu modific puţin softul care calculează media, în sensul că se vor elimina -să zicem- 10% din note (5% cele mai mici şi 5% cele mai mari), după care un cuantum de 90% din notele de mijloc intră pentru stabilirea mediei. 4……….În plus (faţă de pct.3) : în sistem pot intra (şi probabil au şi intrat) „profesori” nedoriţi din tabere adverse, faţă de care eşti obligat „prin definiţie” să iei măsuri de cenzură / autoprotecţie. 5……….Calin Cocora : Ai dreptate, probabil după eliminarea extremelor notele medii vor fi foarte aproape de mediile iniţiale (adică extremele se autoelimină, practic), dar pentru o verificare „ştiinţifică” o să fac repede o comparaţie. HAI CFR !!

  Apreciază

  • Am revenit si eu dupa o pauza mai lunga…..Nu suntem cu totii mari specialisti in fotbal, in plus mai e si latura emotiva :). Cred ca ar trebui umblat mai degraba la „plaja”, adica fiecare sa spuna „cat de mult i-a placut”, fara zecimale, de la 1 la 5, de la n.s. la excelent., eventual chiar notare „inversa”, ceva de genul Bastos no.1, Diogo no. 5., castiga cel cu rezultatul cel mai mic. Stiu ca pare „amatoresc”, dar pana la urma noi suntem amatori si nu cred ca toti putem judeca precum ziaristii italieni.
   Eh, poate pauza asta nu mi-a prins bine?

   Apreciază

 10. Citind articolul tau fix la ultima solutie m-am gandit. Ar fi bine sa fie eliminate pentru fiecare jucator 40% din note, cele mai bune 20% si cele mai slabe 20%. Deci, daca avem 66 de votanti cum e in cazul nostru, pentru fiecare jucator eliminam cele mai slabe 12 note si cele mai bune 12 note, deci se face o medie a 42 de note.

  Apreciază

 11. IMPORTANT ! Am făcut „pe repede înainte” o comparaţie a mediilor vechi (cu 66 de prof.) cu cele noi (în care am eliminat câte 5 note de la extreme la fiecare jucător). DIFERENŢELE PRACTIC SUNT INFIME (0,1 PUNCTE), s-a scurtat în schimb „plaja” între minim-maxim la un jucător. VEDEŢI COMPARAŢIA LA ACEST LINK !

  Apreciază

   • Da, ai avut dreptate (de fapt am vrut să te prind în offside, dar n-am reuşit..hihi). Consider şi eu că prea mare filosofie nu merită făcută, acum mi-am dat seama şi eu. Extremele se autoelimină, cum bine ai anticipat. Mai vorbim, să vedem ce spune şi „poporul”…HAI CFR !!

    Apreciază

    • Pana la urma indiferent de ce se elimina sau nu, fotbalistii raman tot fotbalisti, iar umpluturile tot umpluturi ! Dar ma gandesc ca si umpluturile ar putea deveni fotbalisti, trebuie doar sa se transfere la o echipa pe masura valorii lor… 🙂

     Apreciază

  • Interesant! Păi, cât timp nu trag chiulul de la catedră o parte dintre cei prea duri sau cei prea darnici, notele lor se „anulează” reciproc. Eu aș zice doar să nu se ia în calcul notele mai mici de 3, decât în cazul în care jucătorul respectiv chiar a distrus meciul, l-a vândut, a bătut brigada de arbitri (mă rog, aici poate uneori ar merita 10) sau galeria! 🙂

   Apreciază

   • La amatori as subscrie dar la profesionisti daca nu e ora 12 din zi iar umbra jucatorului tot nu e vizibila pe terenul de joc/in joc, nota e de la 3 in jos pt. ca ,pe langa ca participa la jocul sportiv numit fotbal, acesta mai e si in timpul serviciului,avand o profesie printre cele mai bine platite din Romania la o firma cu un numar limitat de posturi.

    Apreciază

 12. Atâta timp cât se face o medie a notelor nu vă sensul eliminării unor anumite note. În plus acest tabel de notare nu e făcut pentru profesionişti, el este făcut pentru suporteri, dacă eliminăm anumite note practic reducem dreptul anumitor suporteri de a se exprima, iar dacă nu ne putem exprima nu mai are rost să intrăm pe tribuna cfr. Eu personal doresc să nu mai văd la CFR anumiţi jucători care îmi ridică mereu tensiunea (gen Nuno Diogo, Muresan, Godemeche, Valente, Bielanovici, Maftei, Rada, Stanciou). acestor jucători le voi acorda mereu notre foarte mici (într-o oarecare măsură subiective) în speranţa că părerile suporterilor vor fi vizionate şi de conducere,şi cine ştie …. poate poate scăpăm cumva de ei. Nu putem elimina complet subiectivismul din notare, dacă un jucător ne face praf un meci capital, poate juca perfect tot restul sezonului că nu mai primeşte note mari (doar medii), iar dacă un jucător jocaă bine după o serie de meciuri proaste tot nu va căpăta notă mare (nu se pot şterge cu buretele nervii pe care i-a stârnit anterior).

  Apreciază

  • Da, Luk, înclin să-ţi dau dreptate. pe de o parte şi comparaţia ne linişteşte că abateri semnificative nu sunt, pe de altă parte dreptul la „joaca” asta şi -în general- la opinie trebuie să fie garantat prin „constituţia Tribunei”. Probabil aşa va rămâne, dar măcar am luat o decizie în urma unor discuţii. HAI CFR !!

   Apreciază

   • La subiectivitate nu putem renunta…..este esenta….de ce sa fii cheferist daca esti „obiectiv”….devii „staivanist”…
    Tocmai de aia sistemul – doct dealtfel – de notare intre 0-10 cu posibilitati de 0,5 nu este adecvat unei tribune subiective…..Noi tre’ sa mergem pe cine ne place si cat ne place, in sistem de excelent, foarte bun, bun, satisfacator, nesatisfacator (poate si 6 posibilitati: sub orice critica?)….
    Cred ca Tribuna ar trebui sa faca nu o notare a la Italy….ci o notare de cine ne place, cand si cum…
    Noi trebuie sa stabilim cine cat de mult ii place Tribunei, de la 1 la 5….nu sa stabilim ierahii, care oricum nu influenteaza pe nimeni, nici daca e cu o precizie de 0,5…

    Apreciază

 13. Am citit toate comentariile si am ajuns la concluzia ca solutia potrivita ar fi sa fie realizate 2 medii: una obtinuta cu toate notele (cu dispersie mai mare) si una cu valori „normalizate” (dez-emotionalizate) in care marginile sunt eliminate (5%, 10%, 15% ramane de vazut). Aici ar mai fi o varianta, sa fie eliminate nu un procent fix pe margini, ci in mod egal notele care sunt in afara unei plaje de sa zicem 2 puncte. Indiferent de varianta, e foarte important sa fie un numar cat mai mare de votanti.

  Apreciază

  • Ar mai fi un indicator util si anume largimea plajei de note la un jucator, adica diferenta intre valoarea maxima si minima, probabil in varianta normalizata. Asta ne spune cat de constant e un jucator si indica evolutia sa de la meci la meci, daca joaca evident.

   Apreciază

 14. Observ ca in general problema e cu „emotionalii” astia care nu au capul decantat si dau note prea mici (aici ma numar si eu :))) ). Adica problema e ce putem face sa nu mai fie asa note mici. Eu spun ca defapt notele mici sunt mai importante decat notele mari: notele mici arata jucatorii de care suporterii nu sunt multumiti, pe cei care nu dau totul pe teren, pe cei care nu au valoare de CFR….. pe cand notele mari ii arata pe cei valorosi. Dar stati linistiti, pe cei valorosi nu trebuie sa ii facem noi remarcati, pe ei i-a remarcat deja conducerea si sunt expusi pe taraba, la vanzare. Asa ca, daca eliminam sau nu cateva note prea mari sau prea mici, asta nu cred ca ii va face pe Nuno Diogo si pe altii mai valorosi…

  Apreciază

  • Eu nu am nicio emotie sa-i dau 10 lui Nuno Diogo daca inscrie 3-4 goluri intr-un meci 🙂 Nici lui Ivo Pinto 3 daca ar face vreo 2-3 gafe decisive. Incerc sa nu ma influenteze valoarea jucatorului, ci doar prestatia lui din meciul de notat. Normal, un jucator valoros are mai multe sanse pentru o evolutie buna decat unul “greu vandabil” (la mine nu exista jucator de umplutura in lotul CFR-ului) 🙂 Ideal ar fi ca fiecare votant sa-si treaca notele la comentarii si sa dea cu subsemnatul: de ce ma’? 🙂

   Apreciază

 15. kiruj, ideea de a-i ”cenzura” pe cei aflati la extreme mi se pare foarte buna, iar cei 5% dintre ”profesorii” mult prea exigenti si tot 5% dintre cei prea ingaduitori in notarea jucatorilor ar trebui sa invete sa noteze si abia apoi sa de-a note la misto pe aici. Poate cu o mica ”cenzura” ar invata sa fie si ei mai responsabili in notarea jucatorilor, nu ar mai fi atat de subiectivi si atunci roadele muncii tale chiar s-ar vedea. Sa-ti dau si un exemplu. Dupa meciul cu Brasovul, cand Diogo Valente, cel mutat de Paulo Sergio Bento Brito 🙂 de pe stanga pe dreapta, a evoluat bine spre foarte bine, discutam cu au alt franar -sunt sigur ca stiti despre cine e vorba 🙂 – despre notarea jucatorilor nostri. In mare parte notele noastre s-au cam asemanat, doar la Valente au fost ceva ”probleme”, in sensul ca, dupa parerea mea, evolutia portughezului a fost supraevaluata de ceferistul nostru. Cand il intreb de ce i-a dat o nota atat de mare lui Diogo, stii ce raspuns am primit ? ”Valente e unul dintre jucatorii mult prea contestati de tribunisti si sunt sigur ca vor fi destui care ii vor da o nota prea mica. Uite, i-o mai ridic eu putin, ca sa iasa o medie mai aproape de realitate.” 🙂 Recunosc, ca i-am inteles logica, dar cu toate astea nu mi s-a parut normal sa repare o nedreptate printr-o astfel de metoda. E ca si cum un arbitru de fotbal si-ar da seama in timpul unei partide ca i-a anulat pe nedrept un gol uneia dintre formatii si in compensatie i-ar acorda un penalty, asta doar ca sa-si mai spele putin din pacate si sa nu greseasca numai intr-o singura directie.
  Si-ar ”repara” o greseala facand inca una, ceea ce nu mi se pare a fi normal. Logic mi se pare sa fim cu totii mai responsabili in notare, sa trecem peste subiectivisme si sa evaluam fiecare jucator dupa evolutia lui din teren si nu dupa prejudecatile noastre, formate in timp. Ma intreb ce s-ar fi intamplat cu Bastos, daca laudabila ta initiativa, aceasta de a acordate note fotbalistilor CFR-ului, ai fi avut-o si sezonul trecut si conducerea ar fi tinut cont de notele noastre, 🙂 iar in iarna trecuta Rafa ar fi fost indepartat ? Nu-i asa, ca n-am mai fi prins acum primavara europeana ? Tocmai pentru ca aproape orice jucator are nevoie si de o perioada de acomodare la o noua echipa, de aceea trebuie sa evitam si noi extremele si sa dam dovada de dreapta socotinta, iar cei ce nu se pot debarasa de subiectivisme sa fie ”cenzurati”. 😦

  Apreciază

  • In privinta lui Bastos, el insusi a declarat ca „si-a revenit cu capul”, deci daca se nota, nu era vina suporterior ca el nu isi revenise inca. Poate ca trebuia ajutat mai repede sa isi revina, si asta la fel nu tine de suporteri. Eu recunosc de asemenea ca anul trecut eram un critic al lui Bastos, dar nu era vina mea ca el doar se plimba pe teren crezand ca alergarea i-ar putea dauna. Anul asta a redescoperit ca efortul fizic nu e daunator, si a devenit alt jucator. Poate tocmai faptul ca a fost pus pe lista de transferari, l-a ajutat sa isi „revina cu capul”. Si stai linistit, la cum a evoluat anul trecut, nu se inghesuia lumea sa il cumpere… Eu totusi sper la o mica curatenie in iarna, caci altfel o sa vanda sa zicem 4-5 jucatori mai valorosi, si tot mai raman vreo 30 in lot dupa care sa asteptam „sa isi revina cu capul” sau sa se loveasca talentul de ei, dar in acest timp nu vom mai avea cine sa ne tina in jumatatea superioara a clasamentului.

   Apreciază

 16. Nu trebuie eliminata nici o nota ! Motivul principal este ca oricum nu stim daca cei ,,cumpatati,, au vazut meciul ori cat au vazut din meci. Ce e de preferat : notarea pe o plaja larga a celui care a trait cu sufletul la gura fiecare moment al intregii partide sau notarea pe media jucatorului a celui care a vizionat pe sarite partida ori nici n-a vazut-o (dar a urmarit 10 partide anterioare) ? Daca ar fi sa-i ghicesc la sigur pe cei care au vazut tot meciul as merge mai degraba pe mana celor cu note extreme. Personal am notat marea majoritate a partidelor .Meciul U-CFR l-am vazut,din pricina net-ului, cu prea multe pauze si,ca si in alte dati,m-am abtinut cu mare greutate sa nu dau note.Oare cati nu se abtin? Incepe returul si s-ar putea initia si o rubrica cu notarea arbitrilor ?

  Apreciază

  • Notarea arbitrilor ar putea fi: 1.o oglinjoara pt. obiectivitatea noastra, o medie proasta putand fi infirmata de o analiza ulterioara pe imagini si…invers; 2. o rememorare a masurii in care arbitrajul ar fi influentat ori nu rezultatul unor partide trecute; 3. un clasament al arbitrilor numai prin prisma prestatiei acestora la meciurile CFR-ului.

   Apreciază

  • Notarea jucatorilor de catre suporteri (amatori,neprofesionisti) e firesc sa aiba o mare doza de subiectivism.Notele reflecta,la fiecare meci, sperantele,dezamagirile si bucuriile noastre pe potriva felului de a fi al fiecaruia.Ceea ce unul nici n-a observat,trece cu vederea,aproba pt. altul poate fi vesnic de neiertat ori punctul de cotitura al partidei, pentru unii determinante sunt prestatiile individuale (realizari si greseli) pt. altii integrarea/participarea in jocul colectiv, unii ,,profesori,, sunt universitari iar altii sunt stagiari s.a.m.d.Toti sunt iubitori,sustinatori (nu jurati) ai fotbalului,ai Cluj-ului, ai CFR-ului iar notele sunt pe potriva subiectivitatii fiecarui individ. Notarea nu se face pe baza unor/acelorasi criterii insusite la scoli inalte de arbitraj (precum pe la altii la care nejustificat ne raportam) iar ,,cenzura-r e a,, e o pretentie total neintemeiata.

   Apreciază

 17. CONCLUZII INTERMEDIARE : din ce observ eu, opţiunile privind eliminarea extremelor se împart în două tabere apr. egale, ambele cu argumente pertinente. Pare bună propunerea lui „Flacăra Vişinie” cu livrarea ambelor medii după fiecare meci , problema mare este că întrun final tot trebuie să trecem careva dintre medii în tabel şi atunci gâlceava începe din nou. Statisticianul din mine preferă eliminările (în vederea livrării unor rezultate mai exacte), în schimb, în calitatea mea de simplu tribunist şi iubitor de „democraţie virtuală” (având la bază şi exemplul concret că diferenţele sunt practic infime) mă face să renunţ la „cenzurare”…mai vedem, mai vorbim. În privinţa stilului de votare sunt necesare, totuşi, nişte reguli elementare, cu caracter de „recomandare”, cum ar fi : notarea să se facă EFECTIV pe partida respectivă, pe randamentul dat în acel meci. De ex.: evoluţiile anterioare slabe oricum au fost notate anterior „cum trebuie” (adică cu note mici), iar printro nouă pedepsire a jucătorului în baza antecedentelor (chiar dacă are un joc bun acum) practic îl pedepsim de două ori, cea ce nu mi se pare normal. Revenind : să nu uităm că vorbim -totuşi- de un joc , iar bucuria „jocului” nu trebuie refuzată nimănui, chiar dacă teza asta pare uşor populistă, mă rog. O ultimă precizare fac aici : dacă vom opta pt. diminuări, noi nu interzicem nimănui acordarea notelor („accesul la bucuria jocului”), ci doar în momentul prelucrării vom renunţa la unele note ale „profesorului”, la acele note care nu intră în marja de eroare admisă. În caz concret : un „profesor” dă note corecte la 13 jucători (intrând în marja de eroare şi implicit în calculul mediei finale), dar la un singur jucător „îşi pierde cumpătul” şi bagă o notă extremă. În acest caz i se va refuza profesorului respectiv doar această notă extremă, ş.a.m.d. Practic nu vor fi eliminaţi integral doar foarte puţini, probabil cei care vor să ne strice plăcerea. A propos : dintre cei 99 de profesori de la Braga eram obligat FĂRĂ SĂ VĂ CONSULT eliminarea unui „profesor” care a dat pe linie 1 la toată lumea, în mod cert era vreun frustrat de prin alte părţi…Deci este nevoie să ne protejăm şi de astfel de atacuri din exterior…HAI CFR !!

  Apreciază

  • Eu zic ca nu e vorba de nici o cenzura. De votat poate vota toata lumea doar ca vor conta doar notele care nu is foarte mari si nici foarte mici. Daca dai o nota foarte mica va conta o nota mica la medie , iar daca dai o nota mare va conta nota mare la medie. De exemplu(in cazul asta eliminam cele mai mari 2 note si cele mai mici 2 note):
   Avem pana in momentul asta:
   1 nota de 6

   4 note de 5
   2 note 4
   2 note 3

   Daca dai 2 , se vor elimina nota ta de 2 si inca o nota de 3 plus nota de 6 si o nota de 5.
   Daca dai 6 sau mai mult, se vor elimina cele 2 note 3 , nota ta si nota de 6. Deci ntr-un fel sau altul tot influentezi rezultatul.

   Apreciază

  • Optiunea Dvs. de a nu ,,cenzura,, este, momentan, cea inteleapta pt. ca oricum e un inceput de drum si trebuie sa asteptam/vedem in ce masura t i m p u l va mai scoli profesorii tribunisti pt. ca notele date sa-i impace si pe academicieni.

   Apreciază

 18. Notele jucatorilor pentru meciul din Cupa Romaniei, CFR – Dinamo: Felgueiras 7 (a rezolvat cele doua ocazii ale bucurestenilor) – Ivo Pinto 8 (din nou excelent, merit principal la primul gol), Cadu 7 (cateva ezitari, dar in rest OK), Piccolo 7.5 (precis in interventii), Rada 7.5 (peste ce a aratat in meciurile precedente) – Luis Alberto 7 (pacat ca nu-i intra odata in poarta si un sut de la 30m, incepe sa simta mai bine coechipierii) – Sougou 8 (un gol si doua pase de gol), Bastos 6 (a incercat multe, dar azi nu i-a prea iesit), Rui Pedro 7.5 (azi fara gol, dar se vede ca-i prieste tactica lui PS), Camora 7.5 (tre’ sa sparga si el odata gheata cu golul, deocamdata ii ghinionist, joc foarte bun) – Kapetanos 8 (inexistent, dar a dat doua goluri, era si timpul).

  Apreciază

 19. Kiruj, eu zic ca daca tot ne-am apucat de o treaba, atunci sa cautam sa ne tinem de ea la modul cel mai serios. Iti spun sincer, cand vad note de 1si 2 pentru niste evolutii nu grozave, dar nici tocmai execrabile, incepe sa-mi cam piara cheful de notare. Sau cad in cealalta extrema, si-i dau lui Stancioiu note mereu mai mari decat ar merita, numai ca sa mai echilibrez cumva balanta dreptatii. Eu mi-as dori ca la sfarsit de sezon, sau chiar peste ani, atunci cand ma uit in ”carnetul” de note al lui Bastos, acesta sa-mi spuna ceva despre ”elevul” acesta, altfel nu prea mai inteleg care mai e rostul acestor notari. Cred ca daca tot te obosesti cu treaba asta (pe care eu ti-o admir ori de cate ori o gasesc pe Tribuna), macar sa incercam cu totii sa nu ne batem joc de ea, iar rezultatele de la final sa fie intr-adevar o oglinda a fiecarui jucator, indiferent ca el se numeste Sougou sau Nuno Diogo. Altfel, ma tem ca nu vom intelege mare lucru din toata chestiunea aceasta, iar munca ta admirabila va fi aproape in van. Spuneati mai sus ca oricum nu e mare diferenta la media jucatorilor, ca notele exagerat de mici sunt anulate de cele prea mari, dar ma tem ca nu-i tocmai asa. Sa luam numai cazul lui Celestino, un jucator nu grozav, dar care nici nu cred ca merita sa fie notat in halul in care vad ca s-au gandit unii sa-l ”ştrăfuiască” pe aici. Eu nu spun ca-n meciul cu U a jucat senzational omul, dar sa-i dai note de 1 si 2 cu nemiluita, doar pentru ca tu, tribunistul x sau y, ai idei fixe despre unul sau altul dintre jucatorii CFR-ului, cred ca deja e ridicol! Iar sa iei in serios o astfel de notare, cred ca e macar putin caraghios. Poate ca acum exagerez eu putin, poate ca folosesc cuvinte cam dure pentru o ”joaca” precum aceasta pe care ne-ai propus-o tu aici, insa mi-as dori ca ceea ce facem aici sa iasa cat mai ”profesionist” cu putinta, daca nu cumva sunt eu caraghios atunci cand am astfel de asteptari. Pomeneam mai sus de mijlocasul Celestino. Omul asta, am si uitat deja destui dintre noi, ne-a facut campioni, macar prin golul atat de important pe care l-a inscris in sezonul trecut la Brasov. N-are evolutii stralucitoare, nu sar in ochi prestatiile lui, insa este un jucator onest, dar care nu-si bate joc de culorile clubului pe care-l reprezinta si care il plateste. Pe urma, un alt amanunt pe care poate ca n-ar fi rau sa ni-l amintim, baiatul asta si-a rupt picioarele pentru CFR, iar acum, cand revine dupa o lunga pauza, se straduieste (si pe alocuri chiar reuseste) sa faca un joc bun. Imi spune si mie cineva acum de ce un astfel de fotbalist merita notele de 1, 2 si 3 pe care le-am gasit aici?! Vad ca cineva i-a dat chiar 1,5 , semn ca profesorul respectiv se vroia a fi cat foarte obiectiv. 🙂 Bravo lui, ii respect punctul de vedere, insa nu cred ca suntem si obligati sa-l luam prea in serios atunci cand vine vorba de notele pe care el le trece pe aici aproape la misto. Pentru binele acestu site, cred ca e mai sanatos ca Tribuna (in cazul de fata dragul de Kiruj) sa impuna regulile, iar noi ceilalti sa ne conformam, decat sa se intample invers. Desigur, e bine sa se tina cont de parerea fiecaruia, pentru ca fiecare tribunist cred ca doreste binele acestui site, insa in final tot Kiruj va trebui sa aleaga calea de urmat in cazul acestor notari, pentru ca el poate sesiza cel mai usor unde e ceva de indreptat si unde nu. HAI CFR!

  Apreciază

  • Îţi dau dreptate, Florinaccio, probabil trebuie să iau o decizie eu, mă voi gândi şi voi elabora un sistem de „supervizare” mai complex, care elimină OBLIGATORIU farsorii (note de 1 pe linie, de ex.), urmată apoi de aplicarea/neaplicarea unor „reduceri” de la un jucător la altul. Poate vor există jucători în cazul cărora toate notele se încadrează întro marjă/plajă acceptabilă, şi în cazul lor nu va fi nevoie de trieri. La un alt jucător va fi nevoie de eliminarea doar a 3 note foarte mici, la altul de eliminarea şi a unor note mici şi a unor note mari, etc. Am crezut că „scap” mai uşor, dar deja mi-am dat seama că nici vorbă de aşa ceva : voi fi nevoit să elaborez un soft inteligent de livrare a mediilor, care face practic analize de caz. O voi face, în numele seriozităţii de care pomeneai şi tu şi cu care sunt ABSOLUT de acord, softul de triere va fi „secretizat” în sensul să nu simtă nimeni că a fost marginalizat, în tabel oricum trec toţi „profesorii” care au notat (apare şi o astfel de informaţie în josul tabelului), dar mediile finale vor fi cele furnizate de acest soft. Aşa nu lezăm nici democraţia, dar asigurăm şi o notă de profesionalism / seriozitate a statisticilor obţinute. MULŢUMESC MULT PT. TOATĂ LUMEA PT. OBSERVAŢII ! HAI CFR !!

   Apreciază

 20. Atentie la meciul cu Dinamo. Relaxarea si aroganta de care dam dovada imi amintesc de meciul din ultima supercupa, cand noi eram foarte blindati de transferuri si plini de noi, iar Dinamo fara achizitii si investitii si-a revendicat trofeul. Atentie la neatentie !

  Apreciază

 21. Am postat ceva, dupa o pauza dictata de ceva superior mie….nu mi-a aparut….Cred ca e timpul sa ma retrag definitiv, asa-mi dicteaza „instinctul” …..

  Apreciază

   • Retardila ! Daca motivul „retragerii ” tale este pur personal, atunci il respectam ! Nu as vrea, in nici un fel , sa fie pe baza problemelor de sanatate . Pentru mine , tu esti un prieten, un frate (fiindca suntem cam de aceeasi varsta ) si m-ar durea foarte mult sa aflu ca ti se intampla acest lucru. Crede-ma , iti doresc din tot sufletul sa fii cat mai bine !!!! (Apropo’, am incercat sa te sun pe numarul ce mi l-ai dat, dar, reteaua mea imi spune ca pot sa sun doar pe mumere romtelecom cu 2 in fata , nu cu 3. Scuze, da’ eu sun de departe si tot asa vorbesc cu toti ai mei ! ) Inca o data : MULTA, MULTA SANATATE, FRATE !!!

    Apreciază

  • Retardila, daca vorbesti de ziua de azi ca nu ti-ar fi aparut vreo postare, problema nici intr-un caz nu-i la tribuna. Am urmarit de azi dimineata de la 7, de 2-3 ori pe ora, si nu ai aparut niciodata nici la moderare, nici in spam.

   Apreciază

 22. Din punctul meu de vedere sistemul de notare are 2 utilităţi : 1–pt. a înmâna un premiu din partea galeriei pentru cei merituoşi ; 2–pt. a înainta conducerii clubului lista cu jucătorii care nu mai sunt doriţi de suporteri (orientativ). Aşa că vor conta doar capetele de tabel, deci indiferent cum vom fi subiectivi sau obiectivi aceste capete de tabel tot vor exista (fie cu notele 10-9 fie cu notele 1,5-2) şi ele sunt cele care vor conta. În urma unei competiţii sunt amintiţi doar premianţii şi corigenţii.
  Să ne concentrăm totuşi la meciul cu Dinamo. Îmi pun speranţe dar totuşi am emoţii din pricina evoluţiilor oscilante din ultima vreme. Hai CFR !

  Apreciază

 23. Dacă mai trebuie să-l ascult încă un sfert de oră pe magraonul (ce-o fi însemnând asta) ăsta împuţit de la Digisport, o să fac icter de supărare. N-am mai înjurat atât de multă vreme…

  Apreciază

 24. Pt. Kiruj: ca sa fie mai simplu pentru tine, eu zic sa elimini toate notele celui care da 1, 2 etc. Motivul e simplu: notele unuia care practic isi bate joc nu sunt relevante. Si mai am o sugestie: notele sa fie la vedere. In felul acesta vom vedea cine isi bate joc.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.