Jucători CFR vs. Braga


În cazul primului adversar al CFR-ului din grupa de Champions League, am schimbat abordarea, n-am făcut o avancronică obișnuită, clasică, ci doar un exercițiu de curiozitate, dacă pot să-i spun așa. M-am gândit să forez în statistici și să scot la suprafață rezultatele pe care le-au avut contra echipei din Braga actualii jucători feroviari trecuți prin campionatul Portugaliei. Bineînțeles, datorită faptului că Premier League și prima ligă de fotbal din Turcia nu fac parte din aria tradițională de selecție a CFR-ului, un astfel de exercițiu nu se poate aplica și când va veni vorba de Manchester United sau Galatasaray.

*****

Modou Sougou are o linie de palmares ușor favorabilă împotriva celor de la SC Braga:
10 partide – 4 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri
Rezultate: 1-0, 1-0 (Vitória Setúbal); 1-0, 1-0 (União Leiria); 1-1, 1-1, 0-1, 0-2, 0-5, 0-0 (Académica Coimbra)

Interesant este faptul că Sougou a înregistrat 4 victorii la rând cu 1-0 în primele partide contra lui SC Braga, dar ulterior, cu Académica Coimbra, n-a mai reușit nici măcar una singură. Să fie vorba de o Coimbra mult mai subțire decât Setúbal și Leiria, sau confirmarea creșterii mult în valoare și importanță a lui SC Braga în fotbalul portughez? Ca fapt divers, la eșecul usturător din decembrie 2010 (0-5 la Braga), Sougou a împărțit umilința cu Diogo Valente.

Îngrijorător e faptul că întâlnirile cu Braga nu stimulează golgeterul din Sougou: n-a reușit să marcheze nici măcar un singur gol în 10 partide, limitându-se la 2 pase decisive. Însă, dacă și-a păstrat golurile pentru întâlnirile nr.11 și nr.12, n-ar fi chiar așa mare bai!

*****

Și Diogo Valente s-a întâlnit des cu Braga, dar cu mai puțin succes decât Sougou:
9 partide – 2 victorii, 2 egaluri, 5 înfrângeri
Rezultate: 0-3, 0-1 (Boavista Porto); 0-4, 2-0, 1-0 (Leixões); 0-5, 0-0, 0-0, 1-2 (Académica Coimbra)

Diogo Valente unul dintre ceferiștii care a îmbrăcat într-o vreme tricoul lui Braga (sezonul 2009-2010), bifând 11 meciuri, cu un bilanț de 9 victorii, 0 egaluri și 2 înfrângeri. Așadar, vremuri mult mai bune pentru Valente la Braga decât la echipele adversare ale acesteia. Nici o mare faptă de vitejie de semnalat în cazul lui Valente în meciurile contra Bragăi. În puține dintre partide a fost integralist, de altfel.

*****

Cine credeți că va lipsi cel mai mult CFR-ului în partidele contra lui SC Braga? N-o să ghiciți niciodată!… Ați ghicit, Ronny! 3 goluri (+ o pasă de gol) a reușit Ronny contra celor de la Braga, fiind revelația CFR-ului… din trecut!

3 partide – 2 victorii, 0 egaluri, 1 înfrângere
Rezultate: 1-0, 1-2 (Paços de Ferreira); 3-2 (Beira-Mar)

Dacă golul marcat pentru Paços de Ferreira în minutul 80 (la un minut după intrarea pe teren!) n-a salvat echipa de la înfrângere, ultima întâlnire a lui Ronny cu Braga a fost epică: 07.11.2010, SC Braga – SC Beira-Mar 2:3, după ce scorul fusese 0:3 până în minutul 75. Marcatori pentru oaspeți: Leandro Tatu (min.23), Ronny (min.52, 68). La acea vreme, Ronny era coleg de echipă la Beira-Mar cu Renan. Din păcate, Ronny, omul-surpriză, nu se va putea răcori și delecta de data aceasta cu Bragă.

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/iUZ7Su0eYZsBNQQzzHR2/mov

*****

Cadú stă cumplit, catastrofal, la capitolul SC Braga adversar! Dacă aș fi în locul căpitanului, cred că aș exploda de… năduf (ca să folosesc un cuvânt românesc mai moale decât ura; de altfel, un cuvânt inventat cam degeaba, că nu știu zău dacă-l utilizează cineva în vorbirea curentă).

7 meciuri – o victorii, 1 egal, 6 înfrângeri
Rezultate: 0-1, 0-1, 1-2 (Paços de Ferreira); 0-3 1-2, 0-1, 0-0 (Boavista Porto)

La ultima partidă împotriva celor de la Braga (04.03.2006, încheiată 0-0), în tricoul Boavistei, Cadu a încasat 2 cartonașe galbene și a părăsit terenul în minutul 48. Apoi, Ricardo a scăpat de coșmarul Braga și a fugit din țară tocmai la Cluj. Au trecut însă 6 ani și jumătate de atunci. Să sperăm că Ricardo s-a mai calmat și deznădufat între timp și nu se va mai grăbi să ajungă primul la dușuri, ci doar primul la minge.

*****

Nici Camora (Little Super Mário, că observ că i-ați rezervat lui Felgueiras statutul de Big Super Mário), n-a făcut mare brânză, ci doar telemea de oaie, ca adversar al lui SC Braga:

4 meciuri – 0 victorii, 1 egal, 3 înfrângeri
Rezultate: 0-0, 0-4, 1-3, 0-0 (Naval 1º de Maio)

Dacă nu i-a ieșit cu Naval, poate-i iese cu CFR, echipă de un alt nivel. Ca și Cadú, e timpul și pentru Camora să simtă gustul victoriei.

*****

Norocul l-a ocolit și pe Celestino, alt jucător care probabil nu adoră partidele contra lui SC Braga, în fața căreia nu s-a bucurat de vreo victorie:

5 partide – 0 victorii, 2 egaluri, 3 înfrângeri
Rezultate: 1-1, 0-5, 2-2 (Estrela Amadora); 1-3, 1-3 (Belenenses)

*****

Suffisant de șifonat a ieșit și francezul Nicolas Godemèche, ajuns în campionatul Portugaliei să dea piept cu Braga. Oare e constructiv să ne amăgim din nou cu gândul că Naval nu-i de nivelul CFR-ului?

6 partide – 0 victorii, 2 egaluri, 4 înfrângeri
Rezultate: 0-3, 1-2, 0-0, 0-4, 1-3, 0-0 (Naval 1º de Maio)

*****

Ivo Pinto a făcut cunoștință cu Braga în sezonul trecut, când a fost integralist la Leiria în ambele meciuri.
2 întâlniri – 1 victorie, 0 egaluri, 1 înfrângere
Rezultate: 1-0, 1-2 (União Leiria)

Onorabil pentru tânărul jucător, care știe mai bine decât mulți dintre coechipierii săi  mai copți că Braga nu-i invincibilă.

*****

Rafael Bastos nu prea cunoaște Braga din postura de adversar, dar a prins în returul sezonului 2009-2010 un tricou de joc la această echipă:
1 întâlnire – 0 victorii, 0 egaluri, 1 înfrângere
Rezultate: 0-2 (Os Belenenses)
Pentru Braga, Bastos a jucat în 8 meciuri. Bilanț: 4 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri, 1 gol marcat. La Braga, a jucat alături de Diogo Valente.

*****

Mult mai norocos în meciurile contra lui SC Braga a fost un fundaș portughez care n-a prins lista CFR-ului trimisă la UEFA: Nuno Diogo, care se poate lăuda cu un  procentaj de 100%! 🙂

1 întâlnire – 1 victorie, 0 egaluri, 0 înfrângeri
Rezultate: 1-0 (FC Penafiel)

Să fie Nuno Diogo și Ronny talismane norocoase? Probabil Andone ar trebui să-i țină pe undeva pe aproape, în spatele băncii de rezerve, și să-i atingă din când în când, precum Iordănescu iconițele.

*****

László Sepsi, în tricoul Benficăi, are în palmares 25 minute jucate contra lui SC Braga.
1 întâlnire – 0 victorii, 1 egal, 0 înfrângeri
Rezultate: 1-1 (Benfica)

*****

Întâlnirea lui Rui Pedro cu Braga poate intra la categoria demo: 8 minute pe final de partidă și strângerile de mână cu adversarii la sfârșit, acum mai bine de 4 ani.

1 întâlnire – 0 victorii, 1 egal, 0 înfrângeri
Rezultate: 1-1 (Estrela Amadora)

*****

Noul venit la CFR, brazilianul Luís Alberto, adus tocmai de la Braga, a reușit să înscrie un gol împotriva fostei sale echipe, pe când juca la Nacional Funchal, reușind să scoată un egal în prelungiri (lovitură de cap excepțională).

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/f49FueClEE3uWY6OVemo/mov/1

5 partide0 victorii, 3 egaluri, 2 înfrângeri
Rezultate: 0-1, 1-1, 1-1, 0-2, 1-1 (Nacional Funchal)

Luís Alberto s-a transfera la începutul lui 2012 la Braga, fără să reușească s-o învingă vreodată. Bilanțul său la SC Braga este următorul: 3 meciuri, 2 victorii, 0 egaluri, 1 înfrângere.

*****

În sezoanele în care a fost împrumutat de Braga la Vitória Setúbal sau Rio Ave, Mário Felgueiras nu a evoluat împotriva echipei de care aparținea. Pentru Braga, Felgueiras a bifat 3 meciuri – 1 victorie, 1 egal, 1 înfrângere, 2 goluri primite. Practic, în afara celor 10 minute de final contra lui Porto, cariera lui Felgueiras la Braga se rezumă la dubla cu Celtic din preliminariile CL.

*****

Bilanț general - Jucători CFR vs. SC Braga: 55 partide - 10 victorii, 16 egaluri, 29 înfrângeri

Notă: N-am inclus în bilanțul general și rezultatele obținute de Lionn și Edimar, jucători împrumutați de CFR la alte echipe în acest sezon. Lionn ar fi rotunjit totalul înfrângerilor la 30, iar Edimar n-a evoluat împotriva lui SC Braga, ci doar în tricoul ei. Brazilianul Edimar are la activ o victorie și 2 egaluri jucând pentru Braga. De altfel, în ultimul meci la Braga (1-1 cu Porto, 24.05.2009), Edimar a reușit golul egalizator.

http://futebol.videos.sapo.pt/play?file=http://futebol.videos.sapo.pt/b1KHEboOc4lHMqlFbdH6/mov/1

Bilanțul nu arată prea grozav. Braga e o nucă tare, orice s-ar zice. Ne rămâne speranța că în dubla din acest final de an putem face o surpriză (- două), cu care să răsturnăm acest bilanț nefericit. Dacă luați separat, jucătorii n-au reușit prea multe în epoca ante-CFR, poate vor da lovitura acum, împreună.

*****

Bonus

Chiar dacă mulți dintre jucătorii CFR-ului veniți din campionatul Portugaliei nu par să se simtă în largul lor cu Braga drept adversar, iar Ronny e accidentat, să vedem măcar cine ar putea să-l învingă pe Beto, în cazul în care acesta va fi titular. Am găsit doi ceferiști care l-au executat pe Beto din lovituri de la 11 metri:

Sougou (13.03.2010, Coimbra – Porto 1-2)

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/dVH6f2eCMzqQMZ6ocfRG/mov/1

Celestino (21.12.2008, Leixões – Amadora 1-1)

Bineînțeles, Cadu ”bate” penalty-urile la CFR, așa că ceilalți jucători vor trebui să-l învingă pe Beto din acțiune. Pentru a afla cum, ceferiștii pot căuta înregistrările video cu Weldon, cel care a reușit să-i înscrie lui Beto două ”boabe” într-un meci, în 2008.

8 comentarii

  1. tare interesantă statistica, agentule ! Chiar ieri mă gândeam , că -mai în glumă, mai în serios- vom asista la un meci între două echipe portugheze…Între timp mi-am dat seama că această abordare poate fi interpretată ca o răutate/ironie adresată CFR-ului (sunt convins că jesepeul sau pronosportul vor pedala pe această temă în zilele ce urmează), aşa că am lăsat-o mai moale. Ce este interesant, totuşi : prevăd o evoluţie de „războinic” din partea lusitanilor noştrii, şi din cauza „insuccesurilor” prezentate de tine, dar şi datorită unei mândrii personale a fiecăruia de-a arăta că „suntem şi noi cineva, chiar dacă soarta ne-a aruncat departe de ţară”.
    Să nu mai vorbim, că pentru absolut toţi „portughejii” noştrii (dar nu numai) este o şansă unică de-a capta atenţia celor de acasă, cu finalitate în transferuri, selecţionări, etc. HAI CFR !!

    Apreciază

  2. Nu jucatorii nostri sunt de vina pentru bilantul dezastruos, ci fostii lor coechipieri din acea perioada, precum si antrenorii incapabili de la echipele la care au evoluat. Sa vezi acum, cu nea Ando pe banca, plus cu Kapetanos, Muresan, Piccolo etc in teren, cu Hora si Nuno Diogo in tribuna, Braga n-are nicio sansa 🙂

    Apreciază

  3. Mi-as dori enorm sa castigam miercuri, ENORM, din toate punctele de vedere…inceput cu dreptul in grupe si sperante de primavara europeana, imagine in ziarele romanesti, ziarele internationale, si mail ales in presa din Portugalia, tara unde toti microbistii vor fi interesati de aceasta partida dupa toata mediatizarea CFR-ului din presa portugheza inceputa in 2006, dornici sa-si vada compatriotii acasa dupa ce ani la randul au stat incartiruiti prin tinuturile reci de un gri surd din apropierea Imperiului Tarist(asa cum suntem perceputi in occident). Practic, orice microbist portughez e aproape plictisit de subiectul Cluj, stiu mai multe decat poate si-ar fi dorit, vor savura pe deplin aceasta partida, va fi eventual un fel de mini-sarbatoare nationala, un picnic la iarba verde alaturi de cei plecati la munca peste mari si zari, desigur, valabil numai pentru cei care nu sunt simpatizanti bragezi…hahahaaa…si da, imi doresc enorm sa aratam Portugaliei ca managementul romanilor de la Cluj a fost capabil sa aduca jucatori cel putin la fel de valorosi ca cei prezenti din nationala lor(Braga avand 7 selectionati la ultima lor sesiune de calificari pentru mondial). Sunt ferm convins ca miercuri vom asista la cel mai orgolios joc al CFR-ului din ultimii 6 ani, jucatorii enumerati mai sus de 07 vor sa demonstreze ca n-au pierdut vremea pe unde-au fost si ca si-au reprezentat tara de origine cu cinste, devotament si consideratie prin munca si numai prin munca, iar fotbalul pe care-l vor etala va sta marturie.

    Apreciază

  4. Faptele „de vitejie” prezentate în articol îndeamnă la realism. Nu stăm grozav în raport cu Braga. Dimpotrivă. Sigur, e voie (chiar necesar) să visezi…

    Apreciază

  5. Nu va fie teama,fratilor ! CFR-ul va face un rezultat bun la Braga , iar baietii vor intra surazand pe aeroportul din Someseni . Sugu va da un interviu la sosire . EU, ASA VAD !!!!!!!!!!

    Apreciază

    • Daca nu il aveau pe Beto, portar bun si insider, aveam si eu presimitirea ta, asa insa, musai sa raman rezervat ca prognostic, totusi incarcat cu speranta.

      Apreciază

    • aşa te vreau, frate ! sunt optimist şi eu ! Mâine la 22.30 (22.40 ?) deschidem şampania…practic sticla de palincă ! Ei , dacă va fi să pierdem, tot deschidem sticla, că , na, la noi oamenii beau şi de fericire, şi de necaz, ce naiba…Pronostic : Braga-CFR : 2-3. HAI CFR !!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.