Un august în flăcări


Într-un moment de neatenție al organelor de ordine (poate nu singurul), am reușit să șparlesc acest titlu dintr-un timp apus, în care ne zbăteam să evităm retrogradarea din Divizia A. Cine își aduce aminte de acest titlu de film TV nu are nevoie de explicații. Pentru restul, nu este vorba despre starea meteo și valul de căldură ce stă mereu la pândă, ci despre chestii cu suspans de prin ‘44. Acu, l-am luat, că tot nu mai aveau ce face cu el.

Suntem până la gât vârâți în meciuri, strategii și tactici. Nu apucăm să ne tragem sufletul că vin alți titulari cu alte cifre, și emoții cu rădăcinoasele lor pivotante cu tot. Trecem de unii, apar alții și mai tari. Am uitat în ce ritm joacă echipele ălea bune an de an. Și mai au și 20 de echipe în campionat, nu 18 ca la noi. Sau 16. A, ba nu, 14. De fapt, 6 care contează. Iar aici, în redacția Tribunei, tocmai acum avem probleme de personal (angajați cu ștate vechi au plecat în concediu de mai bine de un an). Sunt câteva birouri părăsite, câteva sticle goale pe jos, ca în orice redacție, nicio femeie de serviciu, nicio femeie la serviciu și nici la primire.

Paranteză:

(La noi în tribună cântă (fals) doar cocoșii; din păcate, nicio mesageră a farmecului femenin nu se încumetă să comenteze. Ultima dată a avut curajul să intre printre lupi chiar soția lui Cristi Bud, dar din păcate ultima aventură a atacantului nostru la CFR a fost scurtă și gata. S-a retras și ea. Din păcate, nu avem voci feminine și cu asta basta.)

Și textierii din redacție, și restul familionului din Tribună sunt tare ocupați în perioada asta. Nu apucă să disece, să critice sau să laude, că vine alt meci. Avem 2 echipe care își împart rezervele, avem două CFR-uri care își împart antrenorii, spectatorii, banii și aplauzele. Un caz ce mai rar se vede pe la noi, sau prin altă parte. Fiecare echipă are la bază aceeași idee, dar felul în care trebuie să ducă la capăt această idee diferă. Cu competiții diferite, reguli nițel diferite și două distribuții aproape în totalitate schimbate, fiecare CFR are cu siguranță nevoie de o tactică diferită, necesită antrenamente diferite, scheme și sisteme distincte. Traseele nu se suprapun, ce merge într-o parte e vax albina dincolo, sau măcar pepsi cu lămâie. Dacă într-o parte Culio lipește jocul cu Super Glue din cel mai bun, dincolo soluțiile vin câteodată din cer, de la mingile lungi aruncate pe a doua, sau pe a treia. Sau preia Păun rolul lui Culio și al lui Deac și-l lasă pe Costache pe postul prepeliței hăbăuce. Două partituri diferite care au însă în comun dârzenia și ambiția de a câștiga, sau măcar de a nu pierde. Ambele formule sunt pe plus și ambele echipe au știut să revină și să întoarcă rezultatul ca pe clătită, atunci când a fost nevoie. (Aici revin la ce am spus mai sus, aproape în totalitate schimbate. S-a simțit ajutorul de Ligă europeană pe tarlalele Ligii locale.)

Oricum, în aceste condiții trebuie să ne scoatem pălăria în fața lui DP. Momentul amânat anul trecut a sosit. Are porție dublă de probleme, dar și de satisfacție. Cred că-i și place, iar până acum i-a ieșit. Sperăm să fie și pe mai departe la fel. La felul în care pregătește el meciurile europene, e greu de crezut că mai are o noapte de nesomn în aceeași zi și pentru meciurile din campionat. Poate că nu mai poate fi acolo sută la sută. Echipa de tineri se antrenează separat câteva zile pe săptămână cât sunt bătrânii plecați de acasă sau au treabă cu mister Dan. Dar, până la urmă, tot el e jupân și la grupa mică. După repriza slabă de la Ploiești, când îl suspectam de comă tactică, DP a sărit ca ciupit de viespe, a dres busuiocul și echipa s-a trezit și ea, ca Frumoasa din Pădurea Adormită după o cină cu ciuperci bolunde. 4 goluri pentru 3 puncte, și cei care comentau la pauză și-au luat din nou castane peste freză de la ăia de au stat cuminți în bancă. Asta deși am auzit cuvinte mai nasoale de la căpitanul Deac și de la DP în persoană, cel care i-ar fi schimbat pe toți dacă i-ar fi permis regulamentul. Dar na, fraier care mai deschide gura.

Dar, dacă în duelurile cu Academica Târgoviște sau Chindia Clinceni, pretențiile sunt ceva mai multe, mai mari și mai lungi, în meciul de miercuri trebuie să ne măsurăm doar puterile și nu așteptările. Cred că trebuie să fim preciși în execuție și tari fizic. Nu suntem speriați de numele ce ne-au ieșit în cale. Acum 6 ani, Costea îl învârtea pe Virgil Van Dijk, pe atunci la Celtic, și șuta la vinclu atât de firesc de parcă ar fi dat grăunțe la gâscani. Unul are azi trofeul Champions League în spate, iar celălălt tot Viitorul Dăești în față. Vorba poetului, dă ești sau dă nu ești? Asta-i întrebarea de play-off. Dar nu-i un capăt de lume dacă nu câștigăm și acum, ca în urmă cu 6 ani. Din fiecare meci tare, CFR-ul iese mai călit și adună tot mai mulți fii risipitori ce au stat departe de stadion. Să vedem câți se vor strânge miercuri. Ar fi păcat să ne facem de rușine în fața unui oraș care a găzduit meciuri cu peste 140 000 de spectatori. Hai în Gruia! Hai CFR!

Hakana

180 de comentarii

  1. Eu cred ca am jucat bine și rezultatul este ca cel din Astana mincinos. Eu cred ca avem șanse destul de mari dacă revine Culio si Tucudean joaca cel putin 70 de min. Nu cred ca vor juca la 0-0 scoțienii, învățați ca in liga lor vor ataca. Un singur lucru nu mi-a plăcut ca ai noștri au încercat prea multe centrări la ei in careu…nu cred ca asa trebuie sa jucam in retur. Mingea jos cu pase scurte și un doiuri sa forțam pe centru.

    Apreciază

  2. Nu stiu de ce A1 a folosit „trinta dejana.” Era la ei unu „mare” si tot prindea dejanu (zecele nost) de koada si ii sufla peste nas.
    Tzurka din curtea scolii–tri cornere la un 11 metri- tzil invirtea pe scotian in sarba de (kilotzi) urlati .
    De va baga A unule pkb-u la glasgow (paun, kostaki. butean) putem hodini dejenii si mere mai departe.!

    Apreciază

    • Castigam l ei.Ii eliminam Daca joaca asa cum sunt obisnuiti la ei acasa,putem sa-i surprindem. Daca se avanta sa ne exe ute,ii terminam. Sunt convins ca vom inscrie la ei. Aici au cam avut noroc la cateva faze.

      Apreciază

  3. CHiar daca rezultatul nu e pe placum unora eu sunt f multumit de ce am vazut aseara. Lumea are asteptari f mari in fata unui adversar bun. Mi-a placut foarte mult organizarea, determinarea si concentrarea jucatorilor. E clar ca nu am facut un meci perfect (vb unora) dar motivele de bucurie sunt mult mai multe decat supararile sau reprosurile dupa acest meci.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Subscriu la cuvintele de laudă adresate de ceilalți tribuniști. În caz că se ratează calificarea, învățătura de minte pentru conducere ar fi că la nivelul acesta ai nevoie de 1-2 jucători de atac peste media echipei. Celtic ne-a făcut viața grea cu doi oameni, Edouard și Forrest. E clar că a fost cel mai tare adversar de până acum, Astana nu avea o idee clară de joc, Maccabi ajungea până la poarta noastră, dar nu știau cum să o bage în ațe, în timp ce la scoțieni am văzut idei și trasee clare și lucrate. Mi-au plăcut Deac, Rondon, Bordeianu, Burcă, și Păun, care a intrat bine în joc. Cu ceva șansă în deplasare se poate face o surpriză. E clar că va fi greu să repetăm în deplasare evoluția de aseară, să sperăm că băieții nu vor fi copleșiți de stadionul plin, de trei ori mai mare decât cel din Israel.

    Apreciază

  5. Cel mai mult m-a enervat faptul ca am dus respectul si admiratia fata de celti la extrem. I-am ridicat in slavi si i-am menajat intr-un mod care i-a surprins chiar si pe ei. Trebuia in mod normal sa-i batem la 2-3 goluri diferenta. Au un lot care daca ar juca intr-un campionat puternic din Europa, gen Anglia, Italia sau Spania, nu ar termina mai sus de locul 10, ba chiar s-ar bate la retrogadare. Iar povestile astea cu atmosfera de la ei si banii pe care ii au ma enerveaza la maxim, de parca atmosfera si banii ar juca pe teren!! Trebuia sa-i calcam pe cap, vorba celui mai titrat si mai bun antrenor roman, EMERIC JENEI!!
    Felicitari echipei pt. jocul prestat atunci cand au lasat respectul si admiratia fata de ei la o parte! Sunt convins ca daca mergem la Glasgow fara nici o retinere, mai ales ca acum am vazut ca sunt o echipa de batut si de eliminat, ne calificam fara probleme!
    HAI CFR CLUJ, CAMPIOANA FOTBALULUI ROMANESC!!!

    Apreciat de 2 persoane

    • Nu cred ca n-am putut juca noi din cauza admiratiei. N-am putut juca pentru ca au calitati ndividuale mai bune ca ai nostri si nu prea ne-au dat mingea. Pai Christie ala e deja fotbalist de Premier League la 24 de ani, are o tehnica in regim de viteza fantastica. Forrest joaca si el constant bine de ceva ani, Morgan a intrat sezonul asta de la tineret dar i se vede calitatea. Edouard nu a prins un meci foarte bun aseara, dar e un atacant de viitor. Edouard nu e Ongenda care „s-a schimbat in vestiarul PSG-ului” si dupa aia a plecat gratis. Pe Ediuard s-au dat 10 milioane ca sa-l ia de acolo, cam cat a dat RB Leipzig pe Jean Augustin cand l-au luat din Franta.

      Scott Brown nu e Hoban, inca joaca foarte bine.

      Nu am admirat nimic prea tare, ba inca mi se pare ca i-a judecat gresit Petrescu. Sa jucam cu Djokovici si Omrani (3 fotbalisti buni, dar lenti) pe aceeasi parte a fost o subestimare a lui Forrest si a fundasului dreapta al lor acolo.

      Apreciază

      • Poate ai dreptate, dar acum ace facem? Indiferent cum jucam vedem doar partea goala a paharului????? Hai sa privim macar cand jucam cu altii mai buni si partea plina a paharului…

        Apreciază

      • Intrebare Matteo….daca intrau semi-foarfeca lui Tucu si Paun atingea/stergea doar sutul lui Tucu si era 3-1 acum ce spuneai? 🙂 Daca erau asa mari scule cei de la Celtic ne dadeau cateva goluri nu doar un gol si ala venit cum a venit… 🙂 Nimeni nu spune ca nu au calitati dar hai sa fim seriosi aseara erau de batut si nici in retur nu cred ca vor avea „meci usor”. 🙂 De ne calificam de nu…am arataat altceva fata de jocul nostru normal chit ca multe nu ne-au iesit.

        Apreciat de 1 persoană

        • Nu stiu de ce zici ca am aratat bine. Meciurile de acasa nu se joaca asa, cu putine ocazii. Mai ales cand iei gol. Meciurile de acasa trebuie jucate cum ama jucat noi cu Astana.

          Ei au jucat asa mediocru pt ca erau in deplasare. La ei o sa fie mult mai ofensivi.

          Avem sanse, dar ne trebuie mare noroc. Sa nu le intre lor din 7-8 ocazii si sa ne intre noua din 1-2

          Apreciat de 1 persoană

          • Corect. Si reversul e adevarat nu? Chiar au aratat ei asa de bine? 🙂 Ne plangem dupa 1-1 cu Celtic acasa 🙂 intr-un sezon in care ne tot plangem din turul 1. 🙂 Deci „daca” ala e destul de valid zic eu. 🙂

            Apreciază

      • A da si erau sa isi dea si autogol… hai sa nu ii mai ridicam atata in slavi… 🙂 sunt cam de nivelul Bragai din 2012 nu vreo super echipa. Da, evident sunt mai „valorosi” decat noi dar nu e mare diferenta. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

          • Nicidecum dar nu suntem la nivel de Nomme Kalju, Suduva,Dudelange sau mai stiu eu ce vidctime sigure asa cum ne dorim noi sa ne portretizam si nici ei nu sunt niste zmei asa cum ii facem noi sa para. 🙂 Matteo tu in esenta mai sus ai spus ca noi am aratat rau si am jcuat prost pentru ca atata putem air ei au jucat mediocru si au avut efectiv o singura o cazie de gol pentru ca asa au vrut ei… 🙂 Asa o fi om vede in retur dar eu sincer nu sunt convins. Rar se intampla ca CFR sa nu marcheze in deplasare fie in CL/EL sau L1…:) Iar atmosfera pe cine va afecta? ca ai nostri sunt asa de batrani ca aproape sunt si surzi si orbi la genul asta de p atmosfera(au experienta europeana majoritatea 🙂 ).

            Apreciază

          • In plus daca AEK a reusit dupa 1-1 acasa atunci si noi putem spera cat de cat. 🙂 Da da AEK Atena e mai buna decat CFR stiu dar totusi repet…sa nu ii facem mai zmei decat sunt. 🙂

            Apreciază

          • Iar chestia cu dezavantajul deplasarii nu prea mai exista cand ai chartere si conditii cam peste tot pe unde te duri. De aceea UEFA a si scos prostia cu golul marcat in depalsare contand dublu la egalitate pentru ca pur si sinmplu impactul deplasarilor e minor…cu mici exceptii gen tarile din Estul Extrem… 🙂

            Apreciază

            • E vorba ca acolo trebuie sa dam gol si cumva suntem fortati sa jucam pe contre, iar echipa gazda cand joaca acasa pe contre e mereu avantajata. Se creeaza pur si simplu o stare energetica pt jucatori de impinge echipa gazda spre gol, mai ales cand ai atatia oameni in tribune. Cumva aia care joaca acasa nu mai simt oboseala, iar aia veniti in deplasare sunt depasiti la fiecare faza din fiecare minut!!

              Apreciază

  6. Ni, mă, care Celtic? O echipă de pluton. FCSB i-ar fi dat câte goluri avea nevoie. 🙂
    Acuma serios, să nu fiți prea supărați dacă ar fi să o încasăm rău la Glasgow, că ăștia sunt în stare să ne dea 3-4 goluri oricând. Eu mă tem că ieri Celtic a jucat cam cât am jucat noi la Nursultan.
    Să sperăm că vom scoate un 2-2 miraculos, ca la Tel Aviv, poate își revine Culio, poate va intra Păun titular, dar noi clar nu avem atâtea opțiuni ofensive ca ei.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.