Cel mai fericit dintre pământeni. [Dinamo București – CFR Cluj 0-3]


Am încercat să continui aplicarea unor „corecţii” asupra notelor primite, cu menţiunea că de data asta am mai „rafinat” un pic criteriul de eliminare, considerând o notă minimă/maximă ca fiind „extremă” (= numai bună pentru eliminare) dacă îndeplineşte două condiţii: 1) este o notă singulară şi 2) următoarea notă este la cel puţin un punct distanţă de ea. Să vedem, la modul concret:

În urma acestor reguli „îmbunătăţite”, am fost nevoit să elimin doar note minime (la 12 jucători!), în timp ce notele maxime singulare (de 10) la Lang şi la Moutinho nu le-am mai eliminat, următoarele note maxime fiind de 9.5, adică sub limita autoimpusă de un punct.

Ca să fiu sincer până la capăt, efectiv n-am înţeles nota de 1 dată de un user lui Ţucu (de fapt nici Bordeianu nu merita nota asta), dar nici nota de 4 dată lui Arla (următoarea notă minimă fiind de 7!), în condiţiile în care – în opinia mea, dar nu numai – el a fost unul dintre cei mai buni jucători ai CFR-ului marţi. Şi vorbim de useri care în cazul celorlalţi jucători au dat note „normale”, apropiate de mediile rezultate, adică nu putem vorbi de un „mișto” evident. Reiese faptul că oamenii au ceva probleme subiective cu câte un jucător ceferist. Ei cu notele, eu cu drujba… 🙂

În urma acestor corecţii, tabelul final arată cam astfel (notele sunt introduse şi în cele 2 tabelaşe clasice):

Nota maximă (9.0) a fost primită – în premieră, cred – de către Păun, dar absolut meritat! E destul de clar motivul pentru care Adiţă a prins rădăcini în echipa de bază: contribuţie consistentă în atac (inclusiv la conbinaţii), viteză de reacţie şi – important! – contribuţie solidă şi în defensivă!

Pentru Matteo Matei: Da, în principiu ai dreptate, dar teoria ta pare uşor utopică în condiţiile fotbalului autohton de astăzi. Unii vor zice „foarte utopică”, alții vor spune şi altceva, dar s-o luăm băbeşte.

Pentru mine (şi pentru foarte mulţi alţi fani/suporteri/simpatizanţi ai CFR-ului) este arhisuficient spectacolul livrat în această toamnă, după înfrângerea nemeritată contra viitorilor dobrogeni. Adică echipa (cu 8 victorii şi 2 egaluri în ultimele 10 etape) produce spectacol nu de 2-3 etape (şi – sperăm – nu doar pentru încă 2-3 etape), şi cel mai simplu ar fi să mă acopăr cu rezultatele cât se poate de relevante ale ultimului sondaj.

Dar nu voi face, pentru că e calea mai comodă (şi la îndemâna oricui). Eu aş spune altceva: modelul tău, Matteo, este utopic (acum şi aici) pentru că este nefezabil… Cam asta e definiția utopiei, adică n-am zis nimic nou… 🙂 Nu zic că e bine, dar asta e situaţia. Acum şi aici. Nu a fost o strategie pe termen lung nici în era Paszkany (cu toate că în multe momente aşa am simţit, de fapt aşa am vrut să fie), darămite acum, cu acest patronat misterios (la propriu), care lucrează – din punctul meu de vedere – cu strategii „imediate”, dorește rezultate imediate, atât pe plan sportiv, cât şi – mai ales! – pe plan financiar. Are dreptate conducerea? Sigur că da, mai ales din punctul ei de vedere. Şi – măcar din punct de vedere sportiv – suntem în grafic, poate un pic „peste”, înţelegând aici spectacolul oferit – ca bonus – de echipă, bazat pe un joc absolut pus la punct, lucru care trebuie discutat separat, acum neavând timp decât pentru o nouă felicitare: Bravo Toni, bravo băieţi!!! Era să pun acolo şi „HAI CFR!!!” 🙂

Și încă ceva, legat de acest aspect: nu-i suspectez de prea multă capacitate managerială nici pe cei de la FCSB, nici pe cei de la CSU… Mioarele sunt setate pe strategia „hoțului neprins” (= negustor cinstit), aplicată de ciobanul penal. Cred că ești foarte naiv când spui că papagalul națiunii va reinvesti profitul în echipă. Poate o mică parte, restul intrând în buzunare, sau luând drumul „investițiilor” falimentare ale lui, cât și alte drumuri și poteci… La olteni, nici nu merită discutat, e o construcție din start falsă, e vorba de implicări (consistente) ale politicului. Dacă tu crezi că ălea 20 de milioane se vor întoarce la echipă, trebuie să te dezamăgesc crunt.

No, exact acum, echipa națiunii (bine pusă la punct dpdv strategic și sportiv) este condusă de Sepsi cu 2-0. Așa s-o continue cu strategia… 🙂

Mă rog, ca o încheiere: eu sunt super-ultra-hipermulțumit cu ce-mi oferă echipa, sunt – poate – cel mai fericit dintre pământeni, văzând jocul absolut încântător al echipei, fără morcov, fără pătrunjel, fără GOSTAT… Da, poate sunt un pic „îngust” la vedere strategică, dar îmi aduc aminte de un citat celebru: „Cine știe, face. Cine nu știe, învață pe alții.”… 🙂

Referitor la jocul propriu-zis: Toni a apelat la (deja clasica) așezare 4-1-4-1 (sau 4-1-2-3, dacă vreți), cu „distrugătorul” Bordeianu în fața apărării, cu interii clasici Culio+Djoko (de departe cel mai bun cuplu de interi din Liga 1, și ca „vechime”, și ca prestanță), cu un Deac retrimis pe dreapta (dar acoperind o mare parte din teren, inclusiv în centru și în stânga), cu un Păun magnific și cu Țucu înscriind din nou. Prima schimbare, din minutul 75 a fost post pe post (iese Păun, intră Moutinho), celelalte în nota deja obișnuită a schimbărilor aparent ciudate ale lui Toni din finalurile de meci. Când – de regulă – conducem lejer. Când căutăm cu disperare vreun morcov în pivniță, fără succes… 🙂

Bucurați-vă, oameni buni, de această echipă, de aceste rezultate, bucurați-vă de teama deja clar instaurată în taberele adverse, când aud/citesc cele trei majuscule magice: „CFR”!

Bucurați-vă, că nu știți (nu știm) până când va ține euforia! Iar când va fi mai rău (ca să nu fie bine… 🙂 ), amintiți-vă de această echipă spectaculoasă, puternică, solidă, construită nu pe reguli de cazarmă, nu pe isterii de doi lei, ci pe considerente pur sportive, cu multă, foarte multă muncă, seriozitate și disciplină.

E 3-0 la Sepsi…

HAI CFR!!!

47 de comentarii

  1. Acum ne permitem sa pierdem un meci din cele 3 care le mai avem anul acesta.
    Stelistii au fost baieti faini,ne au facut un cadou de Mos Nicolae.Asadar la meciul direct,de Mos Craciun sa le intoarcem dar favoarea si sa le dam 3 goluri.

    Apreciază

  2. Ei, nu asta a fost intenția, pur și simplu e bine să vedem realitatea (cam urâtă) a fotbalului românesc, care realitate e mult mai sumbră decât așa zisa cădere a naționalei în grupa a 4-a. Chiar dacă există o legătură între ele. Problema reală a fotbalului nostru este ”direcția”, care e una pe o pantă descendentă. Momentan suntem -poate- peste câteva țări din zonă, dar ăia măcar sunt pe o pantă ascendentă, și ”depășirea” este doar o chestie de timp. Toată lumea de la noi are strategii pe termen scurt, nesănătoase și periculoase. Inclusiv la CFR, recunosc . Dar eu încerc să văd partea sportivă, care, pentru moment -ca sursă de satisfacție- e absolut remarcabilă. Restul vom vedea. HAI CFR!!!

    Apreciază

  3. Referitor la analiza lui Mattteo ,spun ca teoretic are dreptate sa se gandeasca la viitor.Italianul Luca pe care-l doreste in echipa,a avut sansele lui in perioada in care mijlocul de baza era accidentat.N-a aratat nimic si aceea perioada corespunde cu epoca nefasta din acest sezon.Nu poti sacrifica sezoane in care fortezi cu tineri ,doar in ideea ca-i vei vinde profitabil in viitor.
    Pe de alta parte trebuie sa facem distinctie intre politica manageriala a conducerii si ce vor suporterii.Prin ce afirmi pari a fi cu gandul la viitor,lasand prezentul in suspensie.Eu cred ca intinerirea echipei trebuie facuta in timp si fara a afecta rezultatele din prezent.
    Cel mai mult deranjeaza partea asta negativista,in care nici cand esti intre protagoniste nu este destul pentru anumiti suporteri.Pai cand o sa te bucuri,la infrangeri?Avem o singura infrangere dintr-un penalty inventat,o partida neagra.
    Ma bucur de terenul de patinaj de la Sepsi.Cand a spus Conceicao ca n-ar trebui jucat in aceste conditii,specialistii de studiou il suspectau ca vrea sa ramana neinvins acest an ,pentru a nu fi demis.
    S-a jucat si-n groapa si la Sepsi,dar in conditii nefiresti pentru acest sport.Daca aveau incalzire probabil ca s-ar fi putut juca normal,dar cine sa-si bata capul cu respectarea conditiilor din manualul de licentiere?
    Si sa fim seriosi nu cred ca trebuie sa gandim ca avem marja de siguranta.Si daca am termina campionatul la 5 pct,ar fi vorba dupa injumatatire de 2.5 pct,adica o victorie si-ar fi peste tine.

    Apreciază

    • E greu sa ma mai bucur pentru mici victorii de-astea de 1.5 puncte cand in vara am trait impotenta de a crea actiuni de gol contra Malmo sau Dudelange. Ce sa stearga cu buretele, faptul ca da Tucudean gol cu Voluntariul sau cu Dinamo?

      Am zis ca Dudelange o sa faca 3-4 puncte on grupa, macar sa ne fie si noua amarul mai mic. Dar de unde, aia sunt ciuca batailor.

      Apreciază

      • Mattteo, suntem varza cand jucam in Europa. Atata putem. Restul sunt doar vise, Mattteo. Distanta e foarte mare, intre noi si echipele care se califica in grupele EL. De grupele CL nici nu vorbesc. Da, ar trebui sa aducem jucatori de alt nivel pentru un astfel de obiectiv. Pe alti bani si ma refer la tot primul 11 si rezerve apropiate valoric de titulari. Daca NV sau cine finanteaza clubul si-a cladit proiectul pe banii din grupele EL, putem sa uitam de CFR (suna trist, dar asta e realitatea). E un proiect nerealist (nefezabil, cum se spune in management).

        Apreciat de 1 persoană

  4. Foarte bine că Tony a făcut acele schimbări ciudate din final. Dacă nu-l introducea pe Lang, ratam probabil cea mai amuzantă fază din acest an: Tony îi ţinea o şedinţă lui Lang, Ţucu a marcat, Lang a ridicat braţele de bucurie, Tony s-a întors şi el să vadă care-i treaba, a ridicat şi el braţele scurt, apoi s-a întors rapid la şedinţa cu Lang. 🙂

    Apreciază

    • Asta-i ultima mea problema sa ma gandesc la schimbarile lui Tony.Sunt convins ca are destule insomni pentru tot ce inseamna responsabilitatile sale.
      Sa ne bucuram de joc si linistea de la club.

      Apreciază

    • Foarte mişto faza, într-adevăr… Reiese că lui Tony îl doare-n cot de gol (gândindu-se, probabil, că „oricum vor veni ele la un moment dat”), explicaţiile tactice fiind cu muuuuuuult mai importante. Chiar a fost haioasă faza. HAI CFR!!!

      Apreciază

  5. Dacă eliminăm tușele mai groase din textul lui Mattteo (de ce 3 de t ?), așa cum face Kiruj cu notele extreme, avem o analiză destul de realistă. Că ea-i extrasă de pe raftul cu „ce ar fi ideal să facem”, asta-i altă treabă. Cred că fiecare dintre noi, cei care spunem apăsat că iubim CeFeReul, ar trebui să avem în vedere o astfel de perspectivă fără să ne temem că pentru asta vom fi învinuiți că nu ne știm bucura de prezent. Iar a spune că echipa trebuie infuzată cu cei care ne pot asigura viitorul mai multe minute, cel puțin pe finalurile de meciuri deja câștigate, iarăși nu mi se pare că-i greșit. De altfel, cred că asta ar fi chiar singura chestie pe care eu, personal, i-o pot reproșa lui Tony. În rest, cred că ar fi cazul să eliminăm din zicerile noastre acuzele cum că dacă ai o vedere mai critică, înseamnă că nu te bucuri de reușite, sau că bucuria unora este mai autentic CeFeRistă decât a altora din nu știu care motive, pe cât de pestrițe, pe atât de puerile. Zic și eu. Hai CFR Cluj! 🙂 😦

    Apreciază

  6. Nu numai ca este normal sa te gandesti la viitor, dar este si obligatoriu.
    Cu toate astea, nu-i putem reprosa nimic lui Conceicao, pentru ca el are obiective clare si imediate. Nu-si poate permite sa riste deloc, nici cand are 2-0 nu se poate simti linistit, pentru ca oricand poate pica un gol al adversarilor si se complica treaba.
    Cei care se ocupa de strategie trebuie sa-si asume riscurile asimilarii unor jucatori noi.
    S-au facut doua campanii de transferuri si marea majoritate a jucatorilor noi veniti au jucat doar sporadic sau deloc. In conditiile acestea nu stii care dintre ei pot fi utili echipei si care nu. Un jucator care nu prinde minute multe intr-o echipa, nu are cum sa demonstreze ceva.
    Tucudean a primit sanse multe si acum vin rezultatele. Spre surprinderea mea si Bordeianu a primit sanse multe, dar inca nu m-a convins. Ceilalti nu prea au avut sanse suficiente pentru a demonstra ceva.
    Acum urmeaza o noua vacanta si o noua campanie de transferuri si se pune intrebarea, pe cine lasi sa plece si pe cine aduci?
    Daca aduci pe cineva, are sanse sa joace?
    Avem nevoie de rezerve pentru Deac, Culio, Hoban, Vinicius, Camora, dar nu stim daca avem in lot jucatorii potriviti si nu stim ca daca aducem altii, vor avea sansa sa ne demonstreze ceva, pentru ca antrenorul va merge pe aceeasi linie, fara riscuri, fara experimente. Cata vreme sunt apti, Culio, Deac, Camora sau Vinicius, vor fi pe teren.
    Sa aduci jucatori noi si sa-ti incarci bugetul cu salariile lor, fara sa sti macar daca cei pe care i-ai adus pana acum sunt buni la ceva, sau cei pe care-i vei aduce au sanse sa se integreze cumva, este un risc major.
    Eu cred ca avem o problema aici.

    Apreciat de 3 persoane

    • Piru C., așa este, dar te-ntreb ce se va face Tony dacă îi va fi prelungit contractul? Va începe să plângă că jucătorii de bază sunt prea bătrâni pentru a ataca Europa cu ei, uitând ca au fost meciuri în care a avut trei, patru la zero și în loc să-nceapă să-i testeze pe cei cu care ar trebui să-i înlocuiască treptat pe bătrâni, a preferat să joace „la siguranță” până-n ultimele minute? Oare chiar așa memorie scurtă să avem? Oare chiar nu suntem în stare să-nvățăm nimic din ce am făcut greșit? Nu cred că era un risc major când aveam deja 3 goluri cu Botoșani și Voluntari dacă le dădeam cel puțin câte douăzeci de minute de joc, la trei dintre cei de la care avem ceva speranțe. Așa ce vom face? Vom scăpa de ei ca de spectrul drobului de sare care stă să cadă și vom lua alții? Și pe ăia când îi vom testa, cum? În minivacanța de dinaintea debutului European? Am mai făcut asta și ne-am făcut de cacao tocmai pentru că antrenorul precedent a procedat la fel ca cel de acum. Dacă vom face la fel, vom păți la fel. Simplu.

      Apreciat de 1 persoană

      • Prelungirea contractului pentru Conceicao, pentru o perioada mai mare, ar putea fi o solutie.
        Antrenorul nu trebuie sa se simta amenintat ca isi poate pierde postul la cel mai mic insucces.
        Dar acum, este intr-un cerc vicios, daca nu are rezultate si se gandeste la viitor, este dat afara, iar daca are rezultate si reuseste sa-si prelungeasca contractual, asa cum spui, s-ar putea sa regrete ca nu si-a marit lotul util, pe care se poate baza cu certitudine.

        Apreciat de 2 persoane

      • Nelule, ca sa faca atfel Tony, ar trebui sa-si schimbe optica cei din conducere, si sa transforme sabia de deasupra capului lui Tony in sustinere reala si incredere acordata pe termen mai lung. T-i se pare posibil acest lucru? Mai ales in conditiile in care se spune prin presa ca NV s-a intalnit deja cu DP la o discutie despre cer, luna, stele, vremea de afara, despre cum au petrecut concediul, ce mai face familia si… orice altceva decat preluarea de catre DP a CFR-ului…

        Apreciază

  7. btw Sepsi. Am citit că în timpurile de la începutul fotbalului, când nu puteai să intri într-un magazin ca să-ți cumperi Adidasul, Puma sau pantofii sport preferați, fiecare echipă avea un pantofar bătrân. Responsabil cu crampoanele. Cred că şi acum ar trebui să existe aşa ceva. Asta pentru că ori au luat cei de la Sepsi ore de patinaj, ori fecsebiştii l-au uitat la bucale pe pantofarul cramponator 😀 Plus că maestrul Dică, a rămas repetent la fizică. Dacă pui jucători supraponderali pe un asemenea teren, rişti ca ei să treacă pe lângă minge ş.a.m.d. cu viteza de accelerat, reuşind să producă triplu axel în timp ce bat aerul cu toate brațele din dotare…

    Apreciat de 1 persoană

  8. Va citesc cu placere, chiar daca n-am mai scris demult pe blog. Eu am intrat mai demult in perioada de euforie, de cand Conceicao a ordonat punerea mingii jos, venirile la primire, tasnirile pentru a primi pe pozitie viitoare, tot acest joc de pase scurte de echipa mare. Nici macar egalurile cu oltenii si cu calaretii n-au reusit sa-mi strice bucuria, savurez fiecare clipa, atat cat va mai dura. Dupa aia, vom vedea. Hai CFR!!!

    Apreciază

  9. Cel mai important pentru noi este sa dam mana libera antrenorului, continuitate si sa-i indeplinim cerintele. Sa se intample aceste 3 lucruri in Romania este cam la fel de probabil ca si rasaritul soarelui de la est!! Dar adevarul este ca daca la Conceicao i se da mana libera si in iarna, si la vara, si i se accorda incredere in contiunare exista sanse mari sa nu ne mai facem de ras in Europa la anul. Continuitatea anternorului devine, dupa parerea mea, cel mai important aspect al managementului clubului in momentul de fata, pentru ca pauzele comeptitionale, mai ales in vara, sunt EXTREM de mici. Transferurile trebuie planuite inca din primavara si perfectionate inainte de perioada de transferuri ca jucatorii sa poata intra in cantonament cat de repede cu echipa.

    Apreciat de 2 persoane

  10. Ref la transferurile din iarna, ma repet, in conditiile date, ele n-au nici un rost, doar se stie ca nimeni n-are nici o sansa sa prinda primul 11, ba nici sa joace mai mult de 10 minute, si asta in cazul fericit . Strict fotbalistic, un mijlocas de acoperire ar fi util, poate si un fundas central, in cazul nedorit al accidentarii vreunuia din cei 3, sau a suspendarii lor . Dar asta strict fotbalistic, pt ca in fapt poate veni un mijlocas de acoperire foarte ok, ca Toni tot cu Bordeianu va juca, in sistemul 4-1-2-3, sau cu Djoco si Culio, in 4-2-1-3 . Si atunci de ce sa se risipeasca banii, cum s-a facut in ultima campanie de transferuri ? Ca doar nici in precedentele, cu Ionita, Mailat si Costache ( Mailat, e drept, pe gratis ) consumatori de vreo 2 mil de euroi, aporeul pe teren e fix zero !

    Apreciază

        • Energobitii il sustineau prin articolele de atunci pe IM, cand a plecat. Acolo o fi discutia, ma gandesc, cu punerea in functie oficial (prin decizia in CA) a fugarilor reveniti si mazilirea oficiala a lui IM. Poate ma’nsel, dar cred ca asta e discutia. Echipa, din fericire, nu pune la suflet ce se intampla acolo.

          Conducerea clubului
          Marian Bagacean– Presedinte
          Ioan Ivascu – Secretar General
          Daniel Stanciu – Director sportiv
          Cristian Panin – Team Manager
          Tudor Pop – Director Marketing

          conform: https://cfr1907.ro/conducerea-clubului/

          Apreciază

  11. La Mulţi Ani Toni Conceicao! Felicitări pentru rezultate şi -mai ales- pentru jocul plăcut, spectaculos din ultima perioadă! Ţin pumnii ca la următoarea aniversare să fii tot în Gruia! Şi -măcar- în grupele EL! Până atunci, ca răspuns la felicitări, bucură-ne şi tu cu 3 puncte contra găzarilor! Merge şi fără spectacol, de data asta, 3 puncte să fie! HAI CFR!!!

    Apreciat de 3 persoane

  12. M-am tot gandit azi la analiza lui Mattteo Matei,si pana la un punct sau chiar mai multe ,trebuie sa fiu de acord cu el.DAR cand spune de „marii jucatori” vandabili in viitor datorita v”valorii superioare” fata de ai nostrii ,nu pot sa-i dau dreptate.Valoarea lor este umflata de o presa tampita si aservita.Sunt facuti vedete de 100 de meleoane de jijinho si presa il sustine si mai pune si paie pe foc.Dar ma intreb eu ,vedetele vandute ,de ce au venit inapoi cu coada intre picioare ,de ce nu joaca in occident?Pentru ca nu au fost niciodata la nivelul pcare-l aclamau pseudojurnalistii si berbecul.A fost un fel de expunere pe taraba si vopsire a marfii stricate sau daca nu stricate ,macar la limita de expirare.

    Apreciat de 2 persoane

    • Asa cum or fost vanduti si adusi inapoi,nu mai conteaza,banii au intrat in contul ciobanului. Pana la urma ei vand ce vand(si suntem cu totii de acord ca jucatorii vanduti de ei nu au fost cu nimic mai buni ca ai nostri) pe sume foarte mari,pe cand noi luam 1-2 milioane pe ce avem mai bun.
      Din punct de vedere financiar nu ai ce sa ii reprosezi .
      Dpdv sportiv in schimb,sunt sub orice critica,de fapt tot ceea ce ii caracterizeaza imi provoaca repulsie,inclusiv umflarea in presa a pacalicilor de jucatori actuali.
      Astept meciul direct,si sper ca de data asta sa nu ii mai iertam.

      Apreciat de 2 persoane

  13. Frumos tortul cu emblema CFR-ului primit de Tony de la jucatori. Si mesajul implicit, ca-si doresc sa ramana la CFR cat mai mult. Vom vedea cum va reactiona NV la primul egal/prima infrangere. Va veni si acela, inevitabil. Pana atunci, sa ne bucuram de fiecare clipa.

    Apreciază

  14. La Mulţi Ani Toni Conceicao! Mulțumim pentru munca depusă, avem un joc plăcut și eficient,mai ales.
    Bine ai revenit, CFR-istule! Mâine, dacă vii, să te îmbraci bine, că va fi foarte frig pe stadion .
    Hai CFR !!! VICTORIE !!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.