FC Botoşani – CFR Cluj 0-2, a şasea victorie consecutivă la un gol diferenţă în deplasare


Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, ora 21.00, în cadrul etapei a 14-a din Liga 1 Betano, Stadionul „Municipal”: FC Botoşani – CFR Cluj.

Mulţi suporteri frânari sunt extrem de dezamăgiţi că echipa nu joacă nimic. Pe bună dreptate, dar faptul că jocul echipei nu impresionează are o explicaţie simplă. Jucătorii nu se pot concentra pe evoluţii spectaculoase, cu atacuri în valuri, un-doi-treiuri, câte 5 rabona pe reprize, devieri şi alte fineţuri din cauza unui viciu prins de grup. Nu e fumatul, este un lucru arhicunoscut că din banii economisiţi pe un pachet de ţigări se pot să cumpăra două PET-uri de 2,5 cu bere, ci unul mult mai greu de lăsat: dependenţa de recorduri. Mai ţineţi minte cum cei din mass-media ţineau regulat socoata perioadei în care CFR n-a mai pierdut vreun meci în Gruia în competiţiile interne? Şapte luni, nouă luni şi trei săptămâni, un an şi-o lună, un an şi două luni etc. Din 6 mai 2017 până în 2 septembrie 2018! Până la accidentul total prostesc cu Viitorul.

Asta-i doare pe jucători. Au ratat milimetric, un an şi-o lună, să egaleze recordul anterior (6 aprilie 2008 – 19  septembrie 2010). Au luat-o de la capăt şi-s obsedaţi acum să nu permită apariţia unui nou accident total prostesc. Au deja adunate peste două luni de invincibilitate în Gruia, nu le-a mai rămas  de ţinut de un scor pozitiv decât un mizilic de doi ani şi trei luni.

Neliniştitor e că în momentul de faţă, năravul de a nu pierde a luat o formă agravată. Ca să devină totul mai captivant pentru ei, jucătorii s-au angajat pe două fronturi în lupta pentru doborârea recordului: Unu – în Gruia şi Be – în deplasare.

La punctul Be, şi-au luat viteză: ultima înfrângere datează din 16 decembrie 2017. Au urmat 17 meciuri în care nu au putut fi depăşiţi de adversari. În ultimele 5 deplasări au învins la câte un gol diferenţă. Ăsta li-e şi fixul în ultima perioadă, aşa că şi la Botoşani ne putem aştepta din partea lor la „un joc ciudat. Robust, dar cu greșeli, uzat, dar eficient, încrîncenat, constipat câteodată, dar răbdător și cinic” [Hakana], cu victorie la un gol diferenţă.

În concluzie, batem cu 2-0! Dacă jucăm cu cap şi suntem atenţi la capul jucătorilor echipei gazdă. Surprinzător, dintre cele 14 echipe din Liga 1, Botoşaniul are cele mai multe goluri marcate cu capul, 6, şi cele mai multe meciuri cu gol marcat, 11, în primele 13 partide ale campionatului. Însă, una-i să dai două goluri FCSB-ului, din care unul cu capul, şi alta e să înscrii un gol CFR-ului. Misiune imposibilă. Batem cu 3-0!

Nici nu mai contează că Ţucudean şi Males sunt suspendaţi, Arlauskis şi Hoban, accidentaţi, că nu ştim de ce au absentat din lot Moutinho şi Peteleu la ultimele două partide. Lotul este numeros, iar viciul ştiinţei şi dorinţei de victorie extrem de contagios. Totuşi, ar fi perfect dacă am putea conta pe Moutinho, un jucător care s-a dovedit extrem de util echipei în partidele în care a evoluat.

S-a prins şi Costel Enache de modul de abordare şi gestionare a partidelor de către echipa nostră, tare-i mai place şi tare ar mai vrea el să ne imite:

Întâlnim o echipă cu idei clare de joc, o echipă care are forță și trebuie să depunem mult efort pentru a ne atinge obiectivul. Noi am făcut jocuri spectaculoase și a ieșit un spectacol frumos când echipele au jucat deschis. Trebuie să trecem peste partea boemă de a vedea lucrurile. Avem nevoie să acumulăm puncte, încă suntem în deficit. Trebuie să fim eficienți și nu neapărat spectaculoși. Nu ne propunem să blocăm un jucător. Jocul înseamnă grup, parte colectivă.”

Moldovenii au şi ei probleme serioase de lot: sunt descoperiţi într-o zonă delicată, de mare responsabilitate: vor lipsi ambii mijlocaşi defensivi titulari. Rodriguez este suspendat, iar Oaidă, principalul lor jucător U21, s-a accidentat grav în partida cu Viitorul şi va sta pe bară până la anul. Aristidis Soiledis şi Lóránd Fülöp (care a jucat marţi 45 de minute la echipa a doua) sunt în perioada de recuperare după accidentări. S-ar zice că botoşenenii au avantajul că sunt odihniţi deoarece în perioada scursă de la ultima lor partidă disputată, noi am am jucat şi învins în două deplasări. E un sâmbure de adevăr, dar putem interpreta şi altfel, au pierdut ritmul, n-au jocuri în picioare.

FC Botoșani: Pap - Patache, Miron, Burca, Dumitras – Florescu, Enriko Papa - Golofca, Ongenda, Fabbrini - M. Roman II

Rezerve: Brînză - Chitoşcă, Karaboue, Fülöp , Chindriş, Târşă, Trujici
CFR Cluj: Fernandez – Manea, Vinicius, A. Mureşan, Camora – Bordeianu – Deac, Culio, Djokovic, Păun – Omrani

Rezerve: A. Rus, Lang, Mailat, Ioniţă, Baptista, Tambe, Urko Vera

HAI CFR!!!

(imagine reprezentativă: google)

162 de comentarii

  1. Attila a pus punctul pe i: un antrenor care are obicetiv clar castigarea campionatului, iar la orice serie de meciuri proaste risca sa fie demis, nu-si va risca postul jucand cu tineri.

    Eu sunt curios cati dintre suporterii CFRisti chiar ar vrea sa jucam cu tineri. Dupa parerea mea n-ar strica un sondaj cu on intrebare de genul: „Ati fii de accord sa jucam cu jucatori tineri dar riscand sa nu mai castigam campionatul si sa nu mai ajungem in playoff?”.

    Apreciat de 2 persoane

    • Da, eu as fi de acord, Uite, iti dau un exemplu: n-ai cum sa nu profiti de faptul ca e selectioner la echipa nationala Contra si ca il iubeste pe Costache ca pe fiul lui. Asta era de speculat 100% daca te pricepeai la fotbal. Costache trebuia sa joace titular toate meciurile din returul anului trecut. Probabil in loc de Omrani, ca Deac si Tucudean erau cam batuti in cuie acololo si jucau bine.

      Ok, sa zicem ca nu luam campionatul cu Costache in teren, ci terminam pe 2 sau 3 (desi n-ai de unde sa stii). Din punct de vedere financiar, jucatorul asta daca era bagat meci de meci tot dadea 4-5 goluri (la echipele din afara, jucatorii astia „vandabili” sunt chiar si pusi sa bata penaltyurile 😀 ) Chiar daca nu luai campionatul, un Costache titular in nationala azi in locul lui Dragus sau al lui Rotariu (pentru ca pe el l-ar fi bagat Contra mai intai in virtutea relatiei lor) ar fi fost mai valoros decat ceilalti din Liga 1: Denis Man, Florinel Coman, Morutan etc.

      Si cum stim ca pe astia se fac deja oferte de 5-6-7 milioane de la echipe din Serie A, atunci pe Costache (19 ani ar fi avut in vara) puteai lua sigur 10 milioane. SIGUR. Daca mai dadea si gol cu sarbii din greseala, poate chiar mai mult. Cu siguranta ar fi fost in lotul U21 pentru Turneul Final de la anul, ceea ce ar insemna si o noua expunere. Ok, nu te calificai in grupele cupelor europene. Dar trebuia sa stii oricum ca asta nu e un lucru sigur.

      E o chestie de analiza tactica. Eu stiam ca de 3 tururi preliminare e greu sa treci. Si chiar daca ai fi trecut si te calificai in Europa League, mai mult de 10 milioane nu scoteai. Dar banii pe un tanar promovat erau siguri, va spun, cel putin cat timp Contra era la nationala. E o sansa pe care nu o s-o intalnim in fiecare zi. Acum ce s-a intamplat cu clubul? Nu ne-am dus nici in cupele europene, avem in primul 11 doar vreo 2 jucatori vandabili, pe maxim 2 milioane (Tucudean de 28 de ani si Omrani de 25), restul nu pot fi vanduti nici unul, poate Deac si Camora pe vreo 500 de mii la varstele lor.

      Cu ce bani sa dezvolti clubul, sa aduci alti jucatori? Doar daca baga mana in buzunar investitorul. Si ala s-a cam saturat sa bage. Asa, daca vindeai de 10 milioane un tanar promitator la Samdoria sau Atalanta sau astfel de echipe (nu zic nume mai mari), uitati-va doar ca echipele astea chiar au dat peste 8-10 milioane pe jucatori tineri din Europa de Est, aveai bani acum sa cumperi alti jucatori pentru viitor, sa fii si linistit in privinta unui eventual faliment.

      Apreciază

      • In mare parte sunt de accord cu tine, in afara de un lucru: pe Costache nu luam 10 milioane in veci! Cel mai scump jucator vandut din Romania a fost Chriches si asta se intampla intr-o vreme in care jucam primaveri europene si ne bateam cu echipele din Europa. Pe langa asta Chiriches este de 3 ori mai fotbalist decat oricare din Romania de azi, si acuma dupa ce a frecat bancile de rezerve vreo 5 ani.

        Oricum, vreo 3-4 milioane ar fi fost posibil sa luam la anul, daca ar fi fost jucat. Si cand zic „jucat” ma refer sa fi fost in echipa, TITULAR, inca din sezonul trecut. Poate ar fi jucat bine, poate nu, dar ar fi trebuit fortat pentru ca asa ne recuperam macar partial parleala pe el. Acuma suntem cu banii dati si un jucator care freaca banca de rezerve de pe care nu ne vom recupera nici jumatate de bani in veci.

        Apreciază

    • De ce crezi ca intrebarea este cu tenta? Scopul este sa aflam cati oameni ar fi dispusi sa riste rezultate mai proaste pentru a juca cu tineri. Dupa mine, raspunsurile la intrebare ar trebui sa reflecte dorinta suporterilor de a creste tineri sau nu. Daca-i intrebi cu ce echipa sa jucam , eu as zice ca 99.99% o sa raspunda „cu cea mai buna posibil” pentru ca n-ar avea sens altfel. Poate daca intrebarea ar fi „jucam cu cea mai buna echipa sau crestem tineri?”.

      Oricum, repet, eu sunt curios sa stiu daca lumea ar accepta rezultate mai proaste pentru a creste tineri. Practic dezbaterea asta exista pe forum de vreo cateva luni si mie-mi face impresia ca rezultatul ar fi net in favoarea celor care NU vor sa sacrifice rezultatele pentru tineret si viitor.

      Apreciază

    • Ne putem pune câte întrebări dorim. Însă cea mai importantă este câți bani mai are de investit finanțatorul (care o fi el/ea,) echipei? Își permite să țină ștacheta sus încă un sezon fără banii de la UEFA, sau va închide prăvălia dacă dăm chix încă o dată?

      Apreciază

      • Exact aici este problema: nu o sa mai investeasca nimeni in pierdere foarte mult timp. Tot despre asta se vorbeste mai ales de cand a plecat IM, dar raspunsurile sunt tot timpul aceleasi. Unii spun ca pentru a fi independenti trebuie sa vindem jucatori iar altii ii contreaza ca daca joci jucatorii vandabili nu ai garantia ca poti sa-i vinzi. Nu pot sa zic ca n-avem fiecare partea noastra de dreptate in chestiunea de mai sus, dar ce pot sa-ti spun sigur este ca echipa nu are un business plan si nici planuri pe termen lung, iar asta nu e foarte bine pentru viitorul clubului. Accederea in grupele CL nu este un plan, este un vis imposibil de realizat!

        Apreciază

  2. Ioniță a jucat foarte bine când a fost inntrodus de la-nceput (parcă-n meciul cu Sepsi, dar nu sunt sigur). A fost schimbat prin repriza a doua, cu Deac. Și eu cred că se poate compune o echipă cu el în teren, cu un Dkoko mai retras, Deac în spatele vârfului și Ioniță pe banda dreaptă. Și nu-i singura variantă. La fel ar exista variante de lucru și pentru o integrare înceată a celorlalți, Mailat, Costache, Petrila… Nu jucăm într-o ligă cu echipe de speriat, jucăm într-o ligă-n care, dacă nu altceva, atunci măcar salariile ar trebui să-i oblige la mai mult. Ca să nu mai spunem că neintegrarea lor ne va da mari bătăi de cap de la anul, când Manea nu va mai fi eligibil ca u21.
    Nu eu, sau oricare dintre noi, cei de aici, trebuie să găsim soluția integrării lor. Pentru asta avem un antrenor care trebuie să-și facă treaba, așa cum crede el de cuvință. Scuza că nu poate pentru că i se cer rezultate imediate nu ține. Nu în fața valorii echipelor din liga 1. Așa cred eu. Hai CFR-Cluj!

    Apreciat de 1 persoană

  3. NOTAREA este finalizată, tabelele sunt reactualizate! Un număr impresionant de tribunişti (35) s-au înghesuit să celebreze şi ei rezultatul magnific de la Botoşani, rezultatul sintetic fiind nota 7.6 pentru echipă şi 8.7 pentru Toni (este cea mai mare notă pt. A1 în acest sezon, meritat, fără discuţie!). Culio e ieşit castigator detaşat la categoria „nota maximă” (9.3), urmat fiind de Camora (8.7), Deac şi Omrani (8.4) şi Păun (8.0). Adică ăia care i-au zăpăcit tot timpul pe bieţii moldoveni… 🙂 Singurul titular cu notă sub 7 este Bordeianu (6.7), iar rezervele n-au primit nici atât, dar toţi trei au, totuşi, note de peste 6.0. HAI CFR!!!

    Apreciază

  4. Nici eu nu cred ca am fi luat sau vom lua vreodata 10 milioane pe Costache sau pe orice alt jucator din echipa actuala. Nu stiu cum se poate arunca cineva la afirmatii sigure (cu majuscule), numa’ daca nu cumva-i ruda cu Mendes sau Mino Raiola 🙂 Care e diferenta la bani pana la urma intre locul 1 si 2/3? Nu de alta, dar in conditiile date, nefiind capi de serie, sansele de a mai prinde macar EL sunt minime. Pacat de degringolada conducerii din vara cand ne-am batut joc de o sansa reala de accedere in grupele EL. Pana la urma astea sunt simple chibiteli, ca doar nu le-om face noi strategia celor care-si baga banii (sau altceva) in clubul nostru.

    Apreciază

    • Astea au fost premiile de anul trecut, probabil vor fi aceleasi si anul asta iar de la anul e posibil sa creasca.

      Sumele câştigate din drepturile TV sunt următoarele:

      Locul 1 – CFR Cluj – 3.800.000 euro

      Locul 2: FCSB – 3.600.000 euro

      Locul 3: Universitatea Craiova – 3.330.000 euro

      Locul 4: Viitorul- 3.010.000 euro

      Locul 5: Astra Giurgiu – 2.800.000 euro

      Locul 6: CSM Poli Iaşi – 2,610.000 euro

      Evident suntem MUUUUUUUULT in pierdere la banii astia, in conditiile in care doar bugetul de salarii e 5-6 milioane.

      Apreciază

    • Scriu cu majuscule pentru ca stiu care sunt preturile in ziua de azi. Leverkusen a dat pe un fundas central din Austria (Dragovic) 15 milioane si pe unul din Grecia de 19 ani 17,5 milioane (Retsos). Fundasi centrali, nu atacanti. Hertha a dat pe Lazaro 9 milioane acum 2 ani (un jucator foarte asemanator cu Costache). De atunci preturile au mai crescut. Si nu numai occidentalii. Lokomotiv Moscova a platit in 2011 6,5 milioane pentru un bosniac ca Ibricic. Udinese a platit 5 milioane pentru Riad Bajic, un atacant de 23 de ani de la Konyaspor. Polonezul Kaputska luat de Leicester pentru 5 milioane pe cand avea 19 ani si veo 2 meciuri in nationala. De acum 2 ani preturile au mai explodat, acum se vand cam de 2x mai scump jucatorii. Skriniar, fundas central, plecat de la Zilina (ce performante a avut fotbalul de club slovac??) pe 7 milioane la Sampdoria la 21 de ani, apoi vandut la Inter pe 35 de milioane. Portarul suedez Robin Olsen la Roma pentru 8,5 milioane. Alexander Isak, pustiul de la AIK Solna, la Borussia Dortmund pentru 8,5 milioane acum 2 ani. Tise par campionatele Suediei si Danemarcei asa puternice fata de al nostru incat ei sa fie cautati acolo si ai nostri nu? Si nu mai spun de sume mai mici, de cati vand ei pe de-alde 2-3 milioane in fiecare vara…..

      Apreciază

      • Kiruj testver,nu cred ca ne vom intalni la meciul cu calaretii din Calarasi.Voi fi plecat din nou.Pe 1 decembrie din nou voi fi in deplasare ,asa ca din cele trei meciuri de acasa voi vedea doar unul la stadion.Imi vine sa-mi dau cu tesla-n coaie de suparare,nu de alta dar nu am ocazia sa-l „salut” pe limbric.Pfui

        Apreciază

        • Nu e nicio tragedie, Luis, „mizda păsii, gol să iasă”, contra celor de la Călăraşi, evident (şi, în general, contra tuturor). 🙂 Eu zic să-l lăsăm în pace, momentan, pe limbric, a avut deja ceva declaraţii decente, poate -vrând/nevrând- îl vom educa şi va lua pe calea cea bună… 🙂 HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Ei na „kutyabol szalonna”???Nem hiszem.In traducere ,din caine slanina??? Nu cred 🙂 🙂 🙂 Na,dar sa fie cum spui tu,voi fi ” decent” cu el.Am sa-l rog frumos sa-si ceara scuze pentr cum s-a comportat in trecut. 🙂 🙂 Asa-i bine? 🙂

            Apreciază

  5. Apropo de folosirea tinerilor . In urma cu un an, Barca s-a luptat din rasputeri pt a-l aduce pe Paco Alcacer; a reusit platind vreo 30 mil euro, ei bine Valverde nu l-a folosit aproape de loc, asa ca a fost imprumutat la Borussia Dortmind, cu optiune de cumparare . Aici da gol dupa gol, nemtii au anuntat ca il vor cumpara , deci … Inainte de startul noului sezon, Barca il sufla Romei pe tanarul atacant brazilian Malcom, platind 41 mil euro . Malcom, care a stralucit in Franta, dupa transferul la Barca este selectionat in nationala Braziliei, joaca ca si rezerva, dar bine ! El insa nu-i folosit de loc de Valverde, este bagat la joc intr-un meci de cupa cu o divizionara secunda alaturi de alte rezerve nefolosite, nu da randament, ceea ce e normal, spun specialistii, dupa ce n-ai jucat de loc pana atunci . Chiar si anemicul Munir este folosit mai des, asa ca Malcom este terminat, probabil va fi cedat la iarna si se va repeta episodul Alcacer . Nu departe de esec este si treaba cu Dembele, pt care s-au platit 150 mil euro, si care este rezerva de lux, chiar daca nu joaca Messi . Iar la Dortmund a stralucit efectiv, doar nu intaplator au platit pe el suma colosala amintita inainte . Iata cum se distrug tinere mari valori la un club traznet, asa ca nu-i de mirare ca aceasta ” reteta de succes ” este preluata si de CFR . PS . Pt atingerea obiectivelor, intr-adevar trebuie utilizat cel mai eficient lot, dar macar unul dintre Mailat, Costache sau Ionita ar putea fi folositi mai mult, mai ales in locul indolentului Omrani .

    Apreciat de 1 persoană

    • Din pacate pentru ei ,sunt mult sub titularii consacrati.eu sunt sigur ca,daca erau peste cei ce joaca acum,erau titulari.Nici un antrenor nu-i prost sa nu foloseasca cei mai buni jucatori.Apoi antrenorul vede la antrenamente ,ce si cum.Din pacate pe tinerii nostrii ,di trei antrenori nu ia vazut nici unul,Oare de ce?

      Apreciază

      • Care 3? Ala a stat 2 saptamani, normal ca a jucat in primele meciuri fix cu ce lasase Petrescu.
        Petrescu chiar i-a vrut, a platit bani pe ei, dar ideea lui a fost sa-i integreze total din vara, nu in timpul sezonului.
        Conceicao n-are curaj.

        Apreciază

        • eU CRED CA ,NU-TI PLACE cONCEICAO.dAR,CURAJ,NECURAJ,IN CIUDA BUBELOR SI ECHIPEI PRELUATE DIN MERS NE TINE ACOLO SUS.CRED CA AR TREBUI SA-L APRECIEM.sA NU CREZI CA EU NU AS DORI SA JOACE CEI TINERI,MAI ALES CA,EU AM AVUT MARE INCREDERE IN cOSTACHE,dar momentan avem jucatori mai buni pe posturile lor.Ce ar trebui sa faca antrenorul?sa-i scoata pe cei in forma de dragul de a-l juca pe unul sau altul datorita varstei.Nu cred.Apoi mai cred ca,daca dovedeau la antrenament ca sunt asa buni,garantat jucau mai mult.Parerea mea,te rog sa nu te superi,dar eu asa vad lucrurile.

          Apreciază

          • Nu ma supar, stai linistit, e o discutie doar. Nu zic sa scoata pe cei in foama (care or fi astia in afara de Tucudean si Moutinho?! Omrani a bagat una in ate din 6 metri, se pune? Banuiesc ca deac se pune ca e pe revenire). Dar eu ziceam de scoaterea lui Bordeianu de exemplu si de jucatul lui Costache in locul lui. Area aceeasi daruire, aceeasi viteza buna, e la fel de muncitor si banuiesc ca poate sa joace chiar si inter daca il pui. Mai haotic si pase mai gresite decat Bordeianu n-are cum sa dea (cu mult 😀 ). Aaa, ca de obicei titularul este Hoban e alta discutie. Sa joci Djokovic-Hoban-Culio iar mi se pare prea mult pentru Liga 1. 2 dintre acestia sunt de ajuns. Iar cei 2 care joaca mai bine sunt Djokovic si Culio. Cu Deac, Costache/ Mailat si Moutinho in fata lor nu cred ca ar fi probleme sa fim prinsi descoperiti, toti 3 ar fi jucatori care alearga mult si ajuta l afaza defensiva.

            Apreciază

  6. S-a discutat aici mult pe tema „tineri” vs. „eficienţi”, s-a şi propus la un moment dat lansarea unui sondaj dedicat acestui aspect. Nu că n-ar fi interesant, dar înainte să-i dăm drumul, ar fi bine să clarificăm anumite aspecte. La orice club din lumea asta largă, cel care decide STRATEGIA clubului (în baza unui plan pe termen scurt, mediu şi lung) este cel care dă banul. Patronul, acţionarul principal, primarul (la noi, dar nu numai) şi aşa mai departe, cum s-or numi ei. Dacă această strategie există (pur şi simplu) şi dacă da, ea asta cea CORECTĂ, este o altă discuţie. majoritatea conducerilor adoptă strategia „ţărănească” pe termen scurt, cu rezultate imediate, sunt puţine echipele unde filosofia de bază este creşterea, apoi vânzarea (la noi doar Viitorul, afară exemplul perfect a Ajax, dar sunt şi altele, nemediatizate intens). Ajungem la antrenor, la A1. În proporţie de 99,99% acest antrenor -indiferent de nume şi renume- aplică şi duce la îndeplinire strategia (bună, rea, cum e ea) stabilită de conducere, care se consultă -iarăşi de regulă- cu diverşi experţi, dar foarte rar cu însuşi antrenorul, care este „călătorul” cel mai expus la orice echipă. Revenind la CFR: voi chiar credeţi că Toni lucrează doar de capul lui? Sută la sută exclus. I s-a spus şi lui -sunt sigur- clar şi răspicat: stimabile, faci ce vrei, ai mână liberă la orice, dar noi vrem REZULTATE IMEDIATE! Punct. Omul a înţeles mesajul, lucrează în consecinţă (şi o face foarte bine), allege echipa/formula care -în opinia lui- ajută la realizarea eficienţei dorite. Punct din nou. Ah, că e de discutat -la nivel teoretic- despre care dintre strategii e mai corectă, da, asta se poate, până poimâine, fără să se tranşeze disputa în mod clar. Strategia „cu tineri” se aplică la echipe cu bagaj tehnico-tactic şi organizare verticală impecabilă (echipe de juniori, arie de selecţie, antrenori, scouteri etc.) gen Ajax, în timp ce „rezultatele imediate” se aplică la echipele cu un bugete super-garantate (Bayern, Braca, Real etc.), unde pot fi achiziţionate posibile vedete la „kilogram”, şi eventualele ţepe (luate cu unul sau mai mulţi jucători noi) nu se simt la nivelul bugetului, rezultatul este obţinut cu un A1 mandatat în mod expres pentru asta, şi cu asta basta. Mattteo are mare dreptate când ne (le) propune o strategie bazată pe creştere şi revânzare cu profit, pt. că noi nu avem -din păcate- o stabilitate financiară ieşită din comun (ca să mă exprim mai elegant), este cam singura cale care asigură un viitor stabil pentru noi, cu autofinanţare (şi o relativă independenţă de toanele unui patron), dar nu are dreptate când îi impută lui Toni neaplicarea acestei strategii într-adevăr corecte. Toni e executant (e drept, unul foarte bun), i se cer rezultate, el le livrează, treaba lui cum face şi punct din nou. Întrebarea de baraj este: ce va fi dacă nu iese nici la anul pasenţa cu potul cel mare din CL/EL, atunci va mai exista răbdare şi buget (cu şanse mari să ajungă pe apa Sâmbetei) din partea patronatului şi aşa destul de misterios? Mă îndoiesc… Aici are mare dreptate Mattteo, dar -repet- vinovatul nu e Toni, nu e stafful (jucătorii nici pe atât), până la acest nivel toţi merită un sincer bravo şi felicitări pentru rezultatele obţinute în condiţii absolut duşmănoase. HAI CFR!!!

    Apreciat de 3 persoane

    • Integrarea tinerilor nu garanteaza nimic indiferent cum au jucat inainte de cfr. Vorbim doar teoretic si dam exemple doar care au iesit. Evitam sa spunem cati au dat-o in bara cu cresterea tinerilor. Antrenorul e cu antrenarea echipei si scoaterea rezultatelor la modul prezent. Despre viitor trebuie sa se gandeasca conducerea. POate pe unii tineri nu-i agreeaza nici batranii sa fie titulari. Nu putem stii. Cert e ca rezultatele sunt bune la situatia actuala si improvizatiile te pot scoate in afara europei. (daca mizezi doar pe banii de acolo). Daca mergi pe tineri in sperante de vanzare, cine iti garanteaza ca un Costache sau Mailat confirma si pleaca pe bani multi??? EU ca patron as merge pe un lot echilibrat tineri-batrani dar un prim 11 pe forma, valoare si constanta.

      Apreciază

  7. Antrenorul ii cunoaste cel mai bine pe jucatori, de aceea se vede si re-integrarea lui Paun in echipa, ba chiar si a lui Omrani, care prinde echipa in fata lui Ionita…de ce? Joaca pt echipa, sufera si se bucura cu coechipierii chiar daca nu joaca mult timp(vezi Paun in era Petrescu), au in ei mai mult respect pt club si pt suporteri. Talentati sunt multi, dar sa convingi sa intri in primul 11 trebuie sa arati mai mult de atat!

    Apreciat de 1 persoană

      • Mattteo, nu e bine să-l evaluăm pe Billel cu măsuri strict subiective… OK, e omul extremelor, de multe ori pare (sau chiar e) indolent, deseori excesiv de nervos (în detrimentul randamentului), dar când ”prinde” ziua perfectă, are randament care nu poate fi ”copiat” de niciunul din lot… La BT, de exemplu, a fost acolo în mai toate fazele periculoase ale echipei (adică și la goluri), a venit înapoi f.bine în apărare, a jucat perfect. Când prinde un meci ca la BT (și mai e și ajutat un pic), victoria e ca și asigurată. Ok, știu, poate va avea 2-3 meciuri slabe/indolente, dar tu, antrenor, ai nevoie de acești ”nebuni”, care într-o zi de grație îți rezolvă meciul… Degeaba seriozitatea lui Bordeianu, degeaba tot, dacă nu ai câțiva acolo în față, care pot desface o apărare… Să fim serioși… HAI CFR!!!

        Apreciază

  8. Problema integrarii tinerilor este intodeauna o anumita volatilitate pe care trebuie sa ti-o asumi.Exista diverse modele de a face asta, la orice nivel. Intrebarea e daca la CFR ar exista rabdarea sa implementezi un model si sa iti asumi si 1-2 ani cu rezultate Sub potential pentru asta. Evident ca Ajax beneficiaza nu doar de un antrenor obsedat de a promova jucatori cu e Louie in clipa de fata, dar acolo de 40 de ani clubul joaca acelasi lucru de la pitici de 10 ani Pina la old Boys.Pentru un club ca CFR mie interesant ca si comparatie mi se pare ce face Schalke – au un centru puternic de juniori, in primul 11 sunt practic mereu 4-5 jucatori de la tineret. Mixul este dat de 3-4 jucatori „scumpi”,2-3 „batrini” si o a doua jumatate de lot formata din jucatori medii la nivel de Liga, de virsta medie.

    Apreciază

    • Nu e vorba doar de Ajax. Uita-te la ce echipa vrei tu. Uita-te cine joaca in primul 1 la Anderlecht, Brugge, Red Bull Salzburg, Copenhaga, Ajax, PSV, Feyenoord, Monaco, Lyon, Leverkusen, Hoffenheim, Leipzig, Borussia Dortmund, Dinamo Zagreb, Partizan Belgrad, Dynamo Kiev, Basel, Young Boys, Genk etc.

      Rar de tot vezi 1 singur jucator peste 30 de ani la astea. Si stii la ce a dus asta? la progres pe termen lung prin vanzarea de jucatori, acumularea de capital si reinvestirea lui in fiecare vara. Ei stau linistiti in privinta falimentului, nu cu sabia lui Damocles deasupra capului.

      Apreciază

      • Hoffenheim , Salzburg, KLeipzig – acolo sunt toti elevi ai scolii tactice a lui Gross. Dortmund a facut schimbarea radicala la fata acum 2 ani, cind au realizat ca modelul lor precedent nu mai putea functiona. Si au avut puterea sa treaca si peste niste gherle luate, pt ca nu toti jucatorii scapati de sita echipelor mai mari au confirmat. Dembele a fost alta chestiune, Puma e actionar la Dortmund, la vremea aia actiunile erau detinute de Kering iar patronul Kering este si presedinte la Rennes. N-a fost Scouting, a fost directionare pe linia actionariatului.

        Apreciază

  9. Nu cred ca-i normal ca un club de fotbal care nu este Real Madrid sau Manchester United sa nu aiba in echipa macar 2-3 jucatori crescuti de club. Nu trebuie sa vina neaparat de la tine din academie, desi n-ar fi rau, dar sa joci cu un singur jucator crescut de club in echipa (si aia din cand in cand) este prea putin pentru a rezista financiar. Pana si ciobanul forteaza jucatorii tineri, doar noi suntem mai destepti. Ma rog prin „noi” ma refer, cum bine zicea kiruj, la patron pentru ca el face regulile in mod clar.

    Apreciază

  10. Tineri sau nu, conteaza peste tot aportul rezervelor . Anul trecut Barca a fost eliminata dupa un rusinos 0-3 de Roma, tocmai pt ca a folosit pana la epuizare acelasi 11 +3 ( rezevele intrand mai mereu tarziu ) . La fel a procedat si DP, si s-a vazut in play-off ca trupa obosise, am luat campionatul doar pt ca wc-ul a mierlit-o la Iasi . Acum Toni face la fel, neluand in calcul ca mai sunt multe-multe etape si efortul trebuie dramuit bine .

    Apreciat de 1 persoană

    • Corect,Bèla,deocamdata totul este ok,si din cauza competitoarelor slabe valoric. Fara un back up plan in care sa poti folosi rezerve decente,nu ai sanse mari de izbanda. Lui DP i-a iesit,dar nu stiu cat mai merge asa.
      Culio este exponential,dar nu se poate sa stam doar in el,timpul trece peste toti,Vinicius,Hoban,Deac..
      Sau ce facem cand se accidenteaza din nou? S-a vazut cu dudele..
      Este nevoie de intinerire,si in primul rand de stabilitate financiara,un plan cat de cat viabil si oameni profesionisti in staff. Parerea mea.
      HAI CFR

      Apreciază

  11. Da, Bela, singurul lucru imputabil lui Toni la BT este efectuarea foarte târzie a schimbărilor. Având cele 3 puncte în buzunar (și la 3-0, și la 4-0), putea recurge la niște schimbări ceva mai repede. Poate a fost și el fascinat de jocul nostru, și a și uitat de schimbări… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciază

  12. Finantarea si strategia clubului pe termen scurt, mediu sau lung este data de actionari, staff-ul administrativ se ocupa de tactici si asigurarea conditiilor de implementare, iar staff-ul tehnic si echipa au rolul de a transpune in practica hotararile celor de mai sus.
    Daca strategia clubului este sa obtina bani din accederea in grupele cupelor europene, atunci Conceicao nu se poate apuca sa creasca jucatori pentru vanzare, pentru ca nu s-ar incadra in strategia clubului.
    Cand actionarii vor dori sa puna accent si pe vanzarea de jucatori, sunt sigur ca vor aparea in echipa si jucatori care au acest potential.
    Eu cred ca, pe termen scurt, strategia este sa accedem rapid in grupele cupelor europene, iar pe termen mediu, sa avem si jucatori pentru vanzare, expusi tocmai in vitrina meciurilor din grupele europene.
    Ce-o sa iasa, vom vedea.

    Apreciază

  13. Cupele europene sunt o caciula prea mare pentru bugetele din Est. Sa fim seriosi, banii in Europa de Est nu suntmai Multi ca inainte, dar salariile in Europa de Vest au crescut cu 50-60% in ultimii 5 ani.Cu alte cuvinte, daca nu ai jucatori proprii aduci unii si mai prostovani decit aduceai inainte. Ecuatia ar fi functionat daca aveai jucatori proprii mai buni, ca sa compensezi aducerile mai slabe si banii mai putini pe care ii poti obtine intr-o EL. De CL sa fim seriosi, latul se stringe pentru a elimina pomanagiii care vor sa faca figuratie fara sa produca bani pentru competitie.

    Apreciază

  14. Pirule, ai dreptate, dar cum am subliniat mai sus, pt a lua titlul, trebuie dramuit efortul , in primul rand la cei varstnici, in caz contrar vom avea din nou randamente tot mai slabe in play-off, iar norocul nu-i pe veci, mai ales ca pe turnanta vine puternic Craiova, deci sunt doua echipe care ne asteapta la cotitura !

    Apreciază

    • Da Bela, de asta cred ca retragerea lui Djoko ar putea aduce sange proaspat.
      Ar putea aparea, de la mijloc in sus, formule ca:
      Djoko- Mouthinho, Culio, Deac, Ionita-Tucudean
      Djoko-Mouthinho, Culio, Costache, Deac-Tucudean (nu cred ca Costache s-ar misca mai rau ca Bordeianu pe aceasta pozitie)
      Djoko( Hoban)-Paun, Culio,Deac,Ionita-Omrani (Tambe)

      S-ar putea ca formulele de mai sus sa fie formule viabile, datatoare de sperante si pentru rezervisti si probabil mai sunt si alte combinatii, dar nu prea vad solutii de inlocuire pentru Culio si Deac.
      In viitorul apropiat cred ca acestea sunt provocarile, solutii de inlocuire pentru Culio si Deac.

      Apreciat de 2 persoane

  15. Cred c-ar cam trebui sa discutam si despre urmatorul meci.. cu Calarasu’ . Alexa , desi a fost un jucator care nu mi-a placut deloc (io, daca as fi jucat impotriva lui, ieseau mari schantei…si,.. nu stiu cine era cu picioarele rupte. Dar , asta-i alta problema !). Tony trebuie sa fie foarte , foarte atent. Meciul nu-i usor si vor face orice sa „ne incurce” (bleehh-limba de lemn miticeasca !). Mie-mi place ce echipa si joc a facut Alexa -din nimic . Va fi un antrenor de viitor, numa’ sa-si mai araranjeze putin coafura..sa-si faca coc .. Apropo’ de tinerii nostri; dupa cum am mai spus, Costache este un fotbalist bun . Chiar si in cele 10 min. cat a jucat , am vazut ceva special la el. Insa, evolutia lui, depinde de multe variabile. Ionita nu are viitor la noi.si se va duce in Sud undeva…Ma bucura mult „descausarea ” echipei sub indrumare lu’ Conceicao ; arata a echipa de fotbal prin iesirea din stereotipuri . Eu cred ca Tony este un antrenor bun si trebuie sprijinit.

    Apreciat de 4 persoane

  16. Piru C., m-am tot gândit și eu la varianta cu Djoko, este o variantă interesantă, dar ea are mai multe ”efecte secundare dăunătoare” decât posibile beneficii… Să mă explic: Djoko este un jucător eminamente ”box-to-box” mandatat să are terenul pe postul de inter-dreapta (se și achită de sarcini, jos pălăria!), este primul la pressing, mai și atacă, mai și marchează, dar se și apără foarte bine. Noțiunea ”box-to-box” înseamnă mult efort, depus cu precădere în verticală, în timp ce ”închizător unic” (în 4-1-4-1) înseamnă în primul rând deplasări în ”orizontală”, în fața apărării. Prima întrebare -logică- este dacă Djoko poate să se descurce acolo (alt post, alte sarcini), dar presupunând că DA, vine întrebarea: cine-i ia locul pe postul de inter-dreapta? Tu zici de Cipri, dar eu am rezerve (mai ales acum, după accidentare), nu știu dacă Cipri rezistă dpdv fizic pe acel post, nu neapărat din cauza ”kilometrajului”, ci din cauza uzurii, ciocniri tot timpul, deposedări etc. Apoi, în locul lui Cipri poate va fi pus Ioniță/Costache etc., dar reușita nu poate fi garantată. Adică, rezumând: în loc să menții o formula și o distribuție super-eficientă, tu te bagi în experimente (cu șanse ridicate de ”fail”) numaI de dragul acelor ”tineri” ciudați, care -chiar dacă au confirmat la un moment dat, dar nu mai mult de un sezon!- nu au fost forțați de niciunul dintre cei trei antrenori care s-au perindat în Gruia în ultimul an… În concluzie, în opinia mea varianta cu Djoko la închidere este -momentan- o variantă fantezistă, dar numai în condițiile în care vor apărea ceva rezultate proaste (Doamne feri!). HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Varianta la Hoban din lotul actual poate fi Males, sau eventual chiar Culio cu Moutinho și Djoko interi – a pomenit asta cineva mai de mult (parcă Mattteo?) și mi se pare o idee interesantă. Oricum, nu cred că până la pauza de iarnă vom vedea astfel de experimente, Apoi vom vedea în funcție de cine vine, cine pleacă… Italianul ar trebui integrat cumva, îmi pare rău pentru el pentru că e la o vârstă optimă, are și școală și tehnică, ar fi păcat să plece la iarnă. Nu știu de ce este ignorat.

      Apreciat de 1 persoană

    • Cred ca ideea ar fi Culio inchizator in fata defensivei (post din care se dirijeaza si care i se potriveste la varsta lui) si Djokovic si Moutinho/ Deac interi

      Apreciază

  17. Pe de altă parte sunt în totalitate de acord cu ”moșul” Achilles, n-ar strica să ne concentrăm un pic pe meciul cu dunărenii… Sper ca Toni să prevină eventualele stări euforice (combinate cu ceva relaxare aparent explicabilă, dar mai mereu dăunătoare). Subscriu și caracterizării făcute lui Anexa, un tip nu foarte simpatic, dar cu competențe ridicate pentru postul de A1, trebuie să recunoaștem. Atenție, deci, și -așa cum mai spunem din când în când- ”contează doar cele 3 puncte”… Mai ales că vin și eu, în PLM… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciat de 3 persoane

  18. Cred ca Djoko s-ar descurca pe acesta pozitie si ma bazez pe faptul ca are capacitatea de efort foarte mare, asa cum ai zis, iar disciplina, inteligenta tactica si forta fizica sunt alte calitati pe care le are din plin.
    In rest, asa cum zici, nu-i nimic sigur, dar cum s-a testat pe acea pozitie Bordeianu, atunci cand Djoko a fost accidentat, cred c-ar merita si Deac incercat si nu numai pentru a face un loc disponibil in banda, ci si pentru cresterea vitezei si a imprevizibilitatii in joc. Cred ca am vedea niste combinatii letale, capabile sa desfaca aparari de tip autobaza.
    Ma rog, e doar o parere.

    Apreciat de 1 persoană

    • Plasarea lui Bordeianu pe postul de închizător este un câștig doar datorită faptului că omul este foarte serios, fuge ca nebunul, are ceva intuiție și -chiar dacă nu are prestanța lui Hoban- măcar nu blochează un post de inter, care – în opinia mea- este postul cel mai important din angrenajul CFR-ului. Ambele posturI de interi, chiar dacă nu sunt ”identice”, Culio face mai mult sarcini de organizare și dictare a ritmului, Djoko pune pe masă un joc ”box-to-box” de calitate… HAI CFR!!!

      Apreciază

  19. Și -ca o ultimă observație vizavi de meciul cu dunărenii- asistăm, din nou, la o schimbare de macaz din partea mediilor, după genocidul din Moldova au dispărut subit toate atacurile, însuși Naum ne-a lăudat (în mod repetat), lucru care m-a și pus imediat pe gânduri, mai ales când a apărut și oierul cu laude gen ”CFR joacă mai bine ca în era DP”. Am spus de sute de ori, m-am plictisit și eu, e strategia cea mai periculoasă a ”inamicului”, când vrea să te otrăveaască cu zâmbetul pe buze… Ultima dată le-a ieșit în era Miri, când am bătut pe mioare la ei acasă, și chiar jucam frumos de tot. Apoi, treptat, otrava și-a făcut efectul… HAI CFR!!!

    Apreciat de 2 persoane

    • Ez az, Nagyapam ! Asa vad si io lucrurile , de aceea consider ca trebuie sa fim foarte atenti; urmatorul meci este cel mai greu , totdeaunea ! Personal , Bacsikom, ma simt „usurat” de emotii fiindca ,de ieri, mi s-a marit familia cu o nepotica (Aellia-Eskinia) de 7,8 pounds , alaturi de cei doi nepotei ( Lorenzo-Andres si Jyver-Khaian . „Patriotzii ” sa nu sara ca nu au nume rumanesti, dar , parintzii lor nu-s rumani.). Am trecut prin mari emotii; fiica-mea avand mari probleme, cu complicatii si operatie. Dar, multumesc Celui de Sus, a trecut cu bine totul ! Asa ca , pregateste „averea pentru „On unokak” , dac vrei sa ai o „nora frumoasa” … Voi avea inca un suporter CFR-ist langa mine, ca cel mic zice ; ” Hai ,Tata, sa vedem CeFeLe-doooll-(nu gool)!”

      Apreciat de 1 persoană

        • Multumesc Bacska ! Sunt mandru de cel mare ca face parte din una din cele mai prestigioase scoli de natatie din Lume, cu multi campioni olimpici. A si fost selectionat in programul de dezvoltare olimpica (DOP) la grupa 15 ani..desi va avea doar 10 ani in Decembrie. Duminica a avut primul concurs de ” en durance-500 feet-brass”, concurand cu copii de 14-15 ani.Saracu’, a iesit ultimul si plangea de durere . Noi l-am incurajat si i-am spus ca la 15 ani si el va avea adversari de 10 ani care vor plange…Are niste umeri si maini ca lopetile…

          Apreciat de 1 persoană

        • Felicitări, Achilles ! Vă invidiez, pentru nepoței. Eu nu am (încă) dar strig în locul lor ”HAI CFR” cât se poate de tare.
          Poate ne întâlnim sâmbătă la stadion la T2.
          Hai CFR !!!

          Apreciat de 2 persoane

        • Lulule draga ! Eu n-am vrut sa jignesc ori sa supar pe cineva, de aceea ; ceru-va iertare celora care va afecteaza ! Mai demult, am explicat de ce scriu specific cu „u” si nu cu „O” , notiunea de „ROMAN” .. Pe Pasaportul cu care am plecat din tara era scris „Cetatean Roman ” si la nationalitate scria prescurtat „ROM”. Mi-au trebuit sa dau multe explicatii ca eu nu sunt „romm” ci, sunt „romanian”…Deci, de multe ori am scris „RUM ” ca si nationalitate. Si apoi, grafia computerului ma obliga sa fac aceasta precizare. „Roman „, in alte tari, inseamna cetatean al Imperiului Roman. Si, Romania nu este Imperiu…Totusi, in istorie , romanii se numeau „Valahi, Vlachi, Blachi”, iar „rumini” se numeau taranii aserviti in cele doua Principate Extracarpatice. Denumirea de „roman” apare doar dupa 1848…In ce priveste patriotismul , am mai dat o data exemplu un citat din Emil Cioran : ” Eu nu-mi iubesc Patria ??? Ba, pentru ca mi-o iubesc prea mult , mi-e rusine ca-s roman !”. Asta n-am spus-o eu deci, sa nu ma condamni. Am spus ce am spus mai sus si pentru faptul ca m-am saturat de exacerbarea puerila a patriotismului nationalist. Iar ROMANIA este o tara cu cetateni de mai multe nationalitati care, trebuiesc respectati, in mod egal, cu cea majoritara . Daca te consideri un om civilizat ….

          Apreciat de 2 persoane

  20. Imi apare in permanenta o reclama cand intru sa citesc textele…. Macar BT plateste oaresice ca apare pe blog? Nu ma intereseaza beneficiarii, doar daca s-au bagat sau si-au cerut voie….

    Apreciază

    • Plătesc. Evident ca plătesc. Doar nu le face nimeni reclama gratis. Beneficiarul e WordPress. WordPress e o platforma gratuita, dar nimic nu e gratis în lumea asta. Marketingul e sursa lor de venit.

      Apreciază

  21. Azi comentez mai mult decat in ultimele 10 luni…..no, pensia si lipsa de ocupatie…
    Am citit un comentariu cum ca in ultimii 5 ani in Hoccidentul Tzivilizat au crescut salariile la fotbalisti cu 50-60% .
    Da, dar totul are fundament economic! Pana „Strimfli AG” cu cifra de afaceri de n+5 melearde ioroi este considerat partener egal (puneti ghilimelele unde vreti, rezultatul e acelasi) cu Chicii Iosca PFA la orice negociere de orice contract prapastia doar se va adanci! (M)uiefa si-a facut 2 ligi proprii in care saracii ca noi si ceilalti, sponsorizati de PFA-uri diverse, vor accede doar ocazional…..precum cainii care primesc niste oaste supte-rasupte la masa bogatanilor. Si nu sunt comunist!

    Apreciază

    • Eu ce nu inteleg este cum nu deranjeaza pe nimeni aberatiile astea. Au crescut salariile la fotbalisti cu 50-60%, dar cele pentru oamenii de rand au crescut cu sub 5%? Toata lumea se ofenseaza pentru toate cacaturile dar cand, pe romaneste, ne fut firmele astea cum vor toata lumea sa si-o ia. E ABERANT sa cresti salariile unor papagali care dau in minge, si care castiga oricum mai mult decat pot sa cheltuiasca, cu de PESTE 10 ori mai mult decat cele ale populatiei generale!!

      Apreciat de 1 persoană

  22. ACHILLES, ROUMANIAE:
    acesta e termenul dat de marile puteri ale vremii Rom’niei dupa unirea celor 2 Principate si se utilizeaza si azi in pasapoartele actuale si la transmisii sportive internationale.Si la hotel, daca te intreba, completezi ‘Rou”. Daca ne aducem aminte, francezii ziceau La Roumanie, englezii – Roumaniae, slavii- Rumunija, nemtii (sic!)- Rumaenien, grecii-Ρουμανία „Roumanía” si provine de la turci care ii numeau pe toti crestini din Imperiul Roman de Rasarit cu capitala Constantinopol-(Istanbul, dupa cucerire), „‘ rumi”‘ in sensul ca apartineau de Roma crestina( careia ii ziceau Rum), iar zona crestina din Balcanii ocupata de turci, Rumelija.
    Scoala Ardeleana ai carei membrii erau toti greco-catolici si erau supusi credinciosi Romei, a venit cu propunerea ca daca tot numele ne vine de la Roma si daca tot avem origine latina sa inlocuim varianta turceasca cu una latina si sa mai si deosebim romanii(valahii) de alti rumi (in special greci, si slavii din Balcani).
    E istorie pura, nu trebuie sa se supere nimeni.
    Inainte de perioada nationalista a anilor 1848- 1918, etniile se numeau in functie de cine le dadea nume, astfel, ungurii ii numeau pe italieni – olosz, pe romani – olah, pe rusi – orosz, pe polonezi – lengyel, pe slovaci – toth,pe croati – horvath, pe ruthenii din Imperiu – rusznak, pe germani – nemeth(preluat de la slavi), etc adica total altfel decat numele oficiale, de acum, ale statelor acestora, cum era la francezi, englezi de pilda unde era coincidenta intre nume si stat. Ei insisi se numeau magyar, adica altfel decat Hungaria numele international oficial.
    Slavii aveau si ei nume pt alte popoare destul de interesante de ex. ugorcsag ( unguri) si madjiar pt maghiari, vlasin, volosin pentru romani, njimetz pentru germani care insemna omul mut care nu vorbeste.
    Toate aceste denumiri sunt interesante pentru ca vin din istorie si se utilizeaza ca nume de familie.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.