Sinusoida CFR-ului sau Conceicao al III-lea


Tare s-au mai agitat apele la CFR! Într-un fel era și normal, ținând cont de lamentabilul deznodământ cu Malmö. Cred că este clar pentru toată lumea că miza noastră principală în acest sezon sunt competițiile europene, banii care vin de acolo. Iar pentru asta, o eliminare rapidă din Champions League ar fi un dezastru. Realist vorbind, șansele de grupele Champions League sunt foarte mici, dar, chiar și așa, să fi trecut de o rundă sau două preliminare, să ajungem poate chiar în play-off (până aici s-ar aduna deja sume importante) și apoi să ne mulțumim cu Europa League, ar fi o rețetă financiară excelentă, una pentru care merită să adoptăm orice măsură.

Stabilind astea, să acceptăm deci că starea actuală a echipei nu dădea niciun orizont de optimism, chiar dacă Iordănescu n-ar fi pierdut vestiarul. Au fost 3 meciuri în care eu n-am înțeles exact ce vrea această echipă, ce și cum vrea să își folosească atuurile. Și e cu atât mai grav cu cât s-a pierdut și cel puțin o parte din vestiar! Nu îmi imaginez că jucătorii CFR-ului și-ar sabota antrenorul în competițiile europene, acolo unde toată lumea, scouteri și impresari sunt cu ochii pe ei, dar îmi pot imagina că măcar în campionat și la antrenamente ar lăsa-o mai ușor. Și mă pot gândi că, cel puțin cu Malmö, s-a vrut, dar nu s-a putut, nu s-a știut cum. Iar asta e grav. Ce mai încoace sau încolo, Iordănescu trebuia demis în condițiile date, cu sume compensatorii și cu un trofeu câștigat.

Întrebarea următoare vine însă natural: de ce l-au adus? Se știe deja că la CFR, ca să se poată obține performanță, antrenorul trebuie să fie deasupra jucătorilor, să se impună prin CV, prin palmares. Altfel, imediat ce jucătorii noștri dobândesc statutul de vedetă, vestiarul e scăpat din mână. E un fapt probat și în alte sezoane, iar aici cred că vina e un pic mai sus, în birouri, pentru că se tolerează starea asta de lucru. Ei bine, Dan Petrescu privea de sus echipa, asta îi permitea să-i țină pe jucători în lesă, să-i mute ca pe niște pioni pe teren. Nu era spectacol, dar măcar veneau rezultate. Că Petrescu a plecat, e un dat, nu puteam noi concura cu sumele chinezilor. Dar înlocuitorul se impunea să fie unul de calibru, nu o tânără speranță cu performanțe doar la echipele mediocre. Cred că-i greu să vii ca antrenor de la Astra sau Pandurii și să te impui în fața unor jucători campioni, să știi ce și cum să le ceri. E ceea ce a pățit și Ioniță, atunci când a trebuit să se impună în vestiarul CFR-ului.

Ceva e putred și în vestiarul nostru, e drept. Oricât de vedetă ai fi, trebuie să îți asculți antrenorul. Trebuie să înțelegi că treaba ta e să fii jucător și a lui să fie antrenor. Faptul că a apărut tot acest scandal, de la nivelul vestiarului și, mai grav, până la nivelul de sus al conducerii, mi se pare cel mai alarmant. Clubul pare rupt în două, e clar că sunt 2 tabere care au aliați și în vestiar, dar și la nivelul de management. Nu mă apuc să speculez mai mult, dar dacă există această falie, e clar că nu se va rezolva rapid, vor exista resentimente. E clar că sezonul este deja compromis, încă înainte de a începe. Dar noi am mai pățit asta deja: întotdeauna când s-a câștigat un campionat a urmat recesiunea, un sezon al deziluziilor. Măcar atunci performam în Europa – acum nici asta nu pare a fi.

Prin înlăturarea lui Iordănescu, s-a dat câștig de cauză uneia dintre cele 2 tabere. Ceea ce este grav, abia acum vine: pare că și antrenorul nou-venit este ales de tabăra câștigătoare. Nu sunt și nu am fost un fan al lui Conceicao, în pofida trofeelor câștigate de el. Nu discut acum de aptitudinile sale tehnice, de stilul său de joc. Erau alte vremuri, dar nu mi s-a părut niciodată că a potențat echipa. Ceea ce este însă cu adevărat grav este că aparține învingătorilor din „războiul civil” de la CFR, iar asta reprezintă o strivire a taberei jucătorilor învinși – fapt deloc isteț sau diplomatic. Practic aceștia sunt învinși de două ori: pierd antrenorul, le vine un antrenor pe care-l văd direct cu ostilitate.

Cea mai bună soluție ar fi reprezentat-o un antrenor de nume și echilibru, unul care să nu aparțină de nimeni și care să modereze și să armonizeze legăturile dintre cele 2 tabere de jucători. Un antrenor cu sânge rece (nordic, germanic), unul cu CV (pentru că un antrenor bun merită un salariu cât al lui Balde, sau cu prime cum avea Dan Petrescu), unul care să pună focusul pe performanță, nu pe sine, pe suspiciunea că îi favorizează pe unii în detrimentul altora.

Concret, nu-s deloc mulțumit de numirea lui Conceicao, de drumul lipsit de tact pe care pare că se întoarce CFR-ul. Aștept să fiu contrazis, aștept să văd șocul de la echipă, eventual câți puteau juca mai bine și n-au făcut-o, aștept să văd soluții. Nu îmi fac nici iluzii: nu-l consider pe Conceicao un geniu în stare să le furnizeze. Asta este: să avem noroc de trageri bune și să ajungem cumva în grupele Europa League și, dacă se poate, să prindem play-off-ul. Noul antrenor ar putea să ceară și 2-3 transferuri, să integreze rapid noii jucători în echipă și apoi să vedem ce va mai fi. Norocul e că fotbalul românesc din acest sezon e lamentabil, așa că nu trebuie cine știe ce calitate pentru a reuși să ne menținem sus.

Albusibiu

31 de comentarii

  1. N-aş crede că scandalul a apărut de la nivelul vestiarului, ci de undeva mai sus. Altfel, nu cred că patronul s-ar fi sucit să-i propună lui Edi să continue. Edi este un tip elegant, civilizat, mă îndoiesc că nu a fost sincer în această postare pe facebook. Singura putreziciune din vestiar nu poate fi decât o relaxare temporară în subconştientul jucătorilor în urma plecării bau-bau-ului DP. Dar sunt convins că-şi vor reveni rapid.

    Apreciază

    • Edi e primul antrenor roman care desi e demis dupa 3 etape lasa loc de buna ziua. Foarte frumos din partea lui , sper sa il mai avem in curte in viitorul mediu.

      Apreciază

  2. Nici FCSB nu arata stralucit, au un lot extrem de expus mood swing-urilor lui Becali, iar dupa cateva insuccese Becali va schimba executantul – pe Dica – cu alt execuntat mai istet – poate chiar de talia lui Zenga. Craiova s-a descentrat nitel cu plecarile lui Gustavo si Baluta [s.a.], si, desi Mangia e in stare sa reconstruiasca, transferurile s-ar putea sa fi venit oarecum tarziu. Astra Giurgiu arata destul de interesant, raman insa sceptic si curios cu privire la calitatile antrenorului Maldarasanu.

    In acest context, cum am mai spus, trag sperante naive ca putem noi, Dinamo Bucuresti, fura startul si poate chiar finish-ul. Cu ceva minime investitii ori inregimentari mai putin ridicole decat Axente sau Popovici – adica fara nesimtirea suprema de care Negoita nu se dezbara – as fi argumentat cauza cainilor cu mai multa incredere.

    Overall, cred ca va fi un campionat mai degraba mediocru. Anul asta chiar e posibil sa vedem echipe gen Botosani, Iasi, chiar nou-promovate prinse in lupta pt primele locuri…

    Apreciază

    • Ştii şi tu foarte bine că Negoiţă îşi face deja nişte calcule, cât ar putea cere pe Sorescu dacă vine o ofertă până la sfârşitul lunii august 🙂

      Apreciază

      • Pana la sfarsitul lui august nu, dar pana in iarna da. Cel mai bun lucru insa, intr-un lot echilibrat (si mediocru) e ca nimeni nu-i de neinlocuit. Asta e un deziderat atins, nu „stam” in nimeni. Ar fi Nistor, poate Salomao, puncte cheie, dar nici ei nu-s de neinlocuit. N-am emotii cu privire la asta. Stam suficient de rau ca sa nu conteze asta. Ce conteaza e capacitatea grupului de a se mobiliza in meciurile cu echipele relativ egale ca valoare. Iar majoritatea sunt astfel de echipe. Bratu a aratat in play-out ca poate bate variatia – adica sa depaseasca, fie si la limita (2-1 vs Voluntari), echipele de nivel similar (ergo, grosul listei). Cred ca in acest moment clasamentul e mai compact decat era anul trecut, cand CFR si FCSB pareau mult peste restul, iar Juventus si, in prima parte, Sepsi mult sub pluton.

        Ramane de vazut.

        Apreciază

  3. Albule de la Sibiul plin de fcsbisti si dinamovisti, atat Toni Conceicao cat si IM + RZ au sabia deasupra capului, gata sa-l taie la un sir de insuccese precum acesta din urma, mai ales in cupele europene, dupa cum am vazut cu totii. Sa vedem cat vor rezista capetele lor netaiate si apoi va urma un nou episod, cu alte personaje. Eu nu-i vad bine deloc, dar le tin pumnii din tot sufletul sa reuseasca. Mai ales lui IM, care a fost pe nedrept indepartat de la conducere ca sa fie satisfacute pe deplin pretentiile exagerate ale lui DP, care a facut o treaba minunata aici, dar dupa ce a plecat la mormanul de bani din China, a lasat in urma vraiste, plus furaciunea lui Boli, care a fost decisiva la golul lui Malmo, unde A Muresan a fost depasit cu mare usurinta de pustiul international U21 suedez (n-a fost numai gafa lui Arla in opinia mea, uitati-va la reluare pe youtube). Hai Cfr!!!

    Apreciază

    • Eu cted ca toate mizeriile din presa legate de CFR .au o tinta bine gandita. Ma refer la IM. Nu stiu care sa fie scopul dar mi se pare un atac concerta de cei indepartati cu relatii in presa din rumunica. Vor sa-l discrediteze pe IM prin toate mijloacele. IiM a fost un obstacol in calea lor. Nu au putut sa-l inlature asa ca,incearca sa-l faca praf cu ajutorul acolitilor din presa.

      Apreciază

        • @luis, dar nu suficient de lene incat sa scrii „Romania”, un cuvant mai scurt si mai putin solicitant decat ‘rumunica’. E doar un nume propriu, de ce atata grija sa-l pocesti de fiecare data, basca in paguba efortului tau. Chiar de ti-ar displace intr-atat tara ta, eu insumi nefiind un patriot, pocirea numelui nu schimba nimic din ceea ce nu-ti place la ea. Deci care spilu’, ca nu ma prind? 🙂

          Apreciază

          • Nu este nici un spil.Si nici o intentie negativa sau pozitiva.Din pacate tara asta nu mai este Romania.A fost furata si transformata in rumunica.In toate domeniile si la toate nivelele.Cam atat,nu-i vorba de dispret,mai degraba dezamagire.Te rog sa nu dai un sens lucrurilor intr-o anumita directie pentru ca nu a fost si nu este intentia mea.

            Apreciază

  4. Ceva informatii de la antrenamentele echipei, din sanul echipei are cineva? Cum e atmosfera, jucatorii sunt afectati , sunt concentrati pe ceea ce au de facut mai departe?
    Nimic, nimeni?

    Apreciază

  5. Eu nu-mi amintesc ca la CFR sa fi venit un antrenor cu CV si performante.A,era unul la care-i canta peluza numele prin Scotia:na-na-na.Bine nu era muzica clasica ci mai degraba niste manele,iar prestatia lui finala la Cluj una lamentabila daca ne uitam la rezultatele din campionat.Daca vrei sa reusesti undeva trebuie sa instaurezi o atmosfera propice performantei,iar la CFR asta a existat dintotdeauna.Acum cat priveste demiterea unui antrenor la prima infrangere(dupa 3 jocuri) imi pare o chestie total neprofesionista si suntem pe buna dreptate tocati marunti pentru cel care a avut o astfel de idee(oricare ar fi fost argumentele).
    La golul cu Malmo mingea a mers pe culoar intre Muresan si Vinicius.Muri a iesit bine la ofsaid,Vinicius fiind in culpa cu pozitionarea defectuoasa,dar si asa cel din urma a revenit si si-a presat adversarul care a sutat de la distanta(din marginea careului mare).Avand in vedere nivelul la care s-a jucat,culpa golului ii revine in proportie majoritara portarului Arla,apoi ceilalti fundasi fiind in aceeasi echipa cu portarul.Apoi pe linia culpei urmeaza si mijlocasii care n-au blocat pasa spre atacantul advers.Si chiar si varfurile pot avea o vina,nefacand un presing la fundasii adversi de unde a inceput faza.
    Am vazut ca Ludogorets a facut un neasteptat 0-0 cu Videoton.Astia (bulgarii) nu-s asa latini si n-au demis antrenorul,cu toate investitiile(si asteptarile) mari de la echipa.In final suntem o echipa,cu o conducere si suporteri ,de un nivel jos in Europa(de fapt de pe tot mapamondul).
    Normal era ca dupa niste evolutii in Europa ,cu rezultate sonore,sa consolidam o baza si la nivel uman.Fiecare club mare,are in conducere fosti jucatori reprezentativi.Astfel in cazul unor schimbari la nivel tehnic am avea niste puncte fixe si o linie de referinta.Evident nu ma refer la o pozitie gen Cristi Panin care este fara mare importanta.
    Cei mai grav ca cei din conducere sunt hipersensibili,gen stranuta rusii si ala cu dintii maroni face pneumonie.Cu astfel de naravuri vom deveni total nefrecventabili mai ales in afara tarii,ca-n tara nu vad antrenori de calibru sa conduca CFR.Sau va conduce IM cu harul sau dobandit in ani de lupte cu ciobanul suprem.

    Apreciază

      • Iti las acelas comentariu: tb sa ne comparam numai la prostii cu ceilalti? Btw, cam cati antrenori au avut elvetienii inultimii 10 ani?

        Apreciază

        • Mai se scria ca Ludogoret nu su t asa latini și nu și-au demis antrenorul. Am dat un exemplu de club serios care face asta. Ce e anormal? Cu aia chiar ne putem compara. Nu am dat exemplu voluntari sau Uta. Nici nu știu de ce va stresați cu demiterea dacă nu știți motivele reale. Sa înțeleg ca indiferent de motive suntem amatori pt asta!????

          Apreciază

  6. Malmo a jucat cu 5 aparatori pe tranzitia negativa, celor 4 aparatori ( 2-Larsson, 24-Nielsen, 17-Bengtsson si 4-Safari) l-i se alatura pe flancul stang mijlocasul de banda stanga 5-Rieks. Pe tranzitia pozitiva 5-Rieks avansa pe postul de inter stanga, formand un triunghi cu 14-Christiansen, mijlocasul la inchidere pe centru, putin mai in spate, iar inter dreapta 6-Lewicki, autorul pasei filtrante de la gol. In acelasi timp, alaturi de atacantii 9-Rosenberg si 10-Strandberg, autorul golului, urca pe partea stanga mijlocasul de banda stanga 8-Traustatson pe tranzitia pozitiva. Tot acesti trei jucatori incepeau pressingul avansat, carora l-i se alatura fundasul lateral 2-Larsson pe dreapta sau al 5-lea aparator, mijlocasul de banda stanga 5-Rieks cand faza se desfasura pe stanga. Mai e de adaugat ca pe tranzitia negativa, mijlocasul de banda stanga 8-Traustatson cobora inter stanga alaturi de interul dreapta 6-Lewicki si inchizatorul 14-Christiansen. Parerea mea.

    Apreciază

    • Malmo ne-a batut cu armele noastre, suedezii au interpretat bine tactica lui DP . Au inchis toate culoarele ,au facut un presing ucigator, deci orice incercare de joc combinativ a fost ucis din fasa.Culio toata repriza intii incerca sa scape de marcaj prin dribling si cind reusea era placat. Deci am ajuns exact in situatia echipelor din campionatul nostru care nu pricepeau nimic cind jucau cu noi, si nu gaseau un om liber sa paseze.L-am vazut de vreo trei ori pe Vinicius desfacind bratele fiindca nu avea nici un om liber cui sa paseze.Deci Malmo a executat foarte precis jocul nostru din campionatul trecut.Asta este , nu cred totusi ca echipa a sabotat antrenorul ,pur si simplu au prins o zi slaba majoritatea jucatorilor si s-a observat ca jocul colectiv si ofensiv nu este o specialitate a noastra. Deci speranta ramine ,dar este prea putin probabila o calificare.Acuma sa va spun cam ce am observat referitor la staf ,de fapt fostul staf.Eu am fost la toate deplasarile echipei in Cl, mergeam cu charterul echipei peste tot si bineintele urmaream incalzirea echipei facute de diversi preparatori fizici, acum ma refer in special la portari, incalzirea lui Arla inainte de meci a fost o varza, a fost o distractie sa vezi antrenorul de portari si pe Vitca incalzidu-l pe Arla, niste mingi usoare ,repuneri catre fundasi ,o lejeritate totala,doua trei suturi spre poarta si acelea usoare ,nici o centrare ,deci impresia mea era ca nu vroia sa-si murdareasca echipaentul.Altceva care ma frapeaza de citeori vad un meci la Cluj, nu inteleg de ce se uda iarba cu 10 minute inainte de meci, golul a venit de la mingea uda care i-a iesit pur si simplu dim manusi ,Arla stiind ca este alunecoasa mingea trebuia sa respinga lateral, dar care este ratiunea udatului inainte de meci , poate ma luminati voi

      Apreciază

      • Si pe mine ma frapeaza de ce se uda iarba inainte de meci. Poate pentru a creste viteza mingii si a pune in dificultate echipa care se apara (si portarul ei). Nu stiu.

        Apreciază

      • Udatul terenului este o armă veche a echipelor mici… Pe vremea mea, în anii 70-80, erau renumite anumite echipe de ”C” (de la noi din HR erau cei de la Cristuru Secuiesc), care, întâlnind echipe bune, tehnice, cu aspirații la promovare etc., udau terenul de nu puteai juca fotbal aproape deloc pe el… Apoi la ”luptă pe baricade” erau avantajați, la rupere etc., și -de regulă- și-au atins scopul. Udatul în scop invers (adică să ajute echipa mai tehnică), n-am auzit încă, nici la nivel de excepție de la regulă… ) HAI CFR!!!

        Apreciază

  7. Si Balint asta mananca kakat.Si inca cu doua linguri.De unfe pizda pizdelor lu muma-sa stie el ca,se sisteaza finantarea daca nu intra CFR-ul in UCL.Zice ca EL este inacceptabil.

    Apreciază

  8. Crenvurstul asta de Balint,este platit de Gigi-tv sa faca raiting si sa-i deruteze pe cfr-isti!;un gunoi cu ochi,un ofticat imputit de stelemist;cica stie el,are surse precise din interior;din care interior,poate din cel al WC-sb-ului?!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Hai CFR 1907,sa-i dam jos de pe „cai” pe cei din Calarasi.Sa-i punem la locul lor.CFR,Vicrorie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cum, spunea un mare filozof contemporan cu noi : Doar cele trei puncte conteaza

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.