„Et tu mi fili, Grig?” [FC Brașov – CFR Cluj 0-0]


(remake după un sistem de joc arhaic şi neproductiv la CFR)

După o pauză lungă (în care nu am jucat nici măcar o miuţă) iată-ne – în sfârşit – înaintea unui nou meci de campionat, o nouă încercare de-a ne apropia de „ăia de sus”, de nişte „ciocoi” mai vechi sau mai noi…   

M-am aşezat confortabil în faţa „micului ecran” – la mine acasă am Dolce şi nu am Digi (la „domiciliul” de la munte e exact invers) – am pregătit notiţele, pixul… Mi-e ruşine un pic că nu am ajuns la Braşov (mai bine nu promit nimic de-acum încolo…), unde văd 7-8 ceferişti înfruntând ploaia, vântul, cele 2 grade şi urletul celor 200 de braşoveni. Atmosferă de „judeţ”, tribune dezolant de goale, terenul pare OK, adică totu-i pregătit pentru o victorie ca şi „pusă” în clasament, cu cele 3 puncte cu tot. Înainte să mă uit la aşezarea primului „unşpe” al nostru (care în mod cert va fi greşit „anticipat” la televizor…), gândul mă duce la superstiţiile noastre din ce în ce mai subţiri: a fost la un moment dat teoria „anului par”, dezumflată brutal, doar după câteva etape ale noului sezon, apoi mă tot gândesc la găselniţa noastră de „rit nou”, aceea a ciclicităţii din 3 în 3 etape, începută după ultima înfrângere, cea de la Ploieşti. Aşa cum probabil vă aduceţi aminte, în următoarele 3 etape am adunat 7 puncte, apoi am „decretat” că repetarea acestui ciclu de „3 meciuri – 7 puncte” ar fi o treabă nemaipomenită, din toate punctele de vedere. N-a fost să fie, ultimul meci al ciclului nr.2 nu ne-a adus decât o remiză, spulperându-se şi acest mit, singura realizare notabilă fiind aceea că nu am primit gol nici acum.

Dar să revenim, totuşi. Ca de obicei, formula de început a noastră e afişată aiurea pe ecran, Gabionetta apare drept închizător, Maah pe stânga etc. Măcar sistemul în sine a fost nimerit: jucăm în deja clasicul 1-4-2-3-1, mai mult de atât, pot afirma că faţă de ce avem în „magazie”, începem meciul cu cel mai bun „unşpe” posibil în condiţiile unui meci în deplasare. Observăm titularizarea lui Tade (care a jucat pe stânga, exact ca la Piatra Neamţ; poate va da şi aici un gol…), în nota deja obişnuită a lui Grig de a-l utiliza pe „scoţianul” nostru în deplasare, în detrimentul lui „XCostea”, care este mai rafinat, dar şi mai indisciplinat tactic. Consemnăm revenirea lui Maah pe dreapta, Gabio e în centrul liniei de construcţie, iar Ogbu vârf. La „măturare”/„închidere” îi avem pe Djoko (stânga) şi pe Sulley (pe dreapta). Apare din nou Maftei în dreapta liniei de fund (oarecum justificat, după partida fenomenală contra „dinamoului”), iar în centru revine Piccolo (dă Doamne să ne rămână acolo cât mai mult timp…).

Nu insist asupra cronicii meciului „minut cu minut”, Mister 07 a făcut-o deja cât se poate de clar, aş insista un pic asupra unor greşeli ale lui Grig în privinţa formulei de joc şi a schimbărilor. Dacă la început s-a mers cu deja clasicul 1-4-2-3-1 (inclusiv cu „piese” suficient de competente pentru a interpreta corect necesităţile acestei aşezări), după pauză apare în mod cu totul surprinzător arhaicul 4-4-2 „brevetat” de Rednic, cu urmările catastrofale pe care le ştim cu toţii şi pentru „anularea” cărora chiar Grig însuşi a depus eforturi incredibile, cu anumite rezultate incontestabile în ultima vreme.

„Et tu mi fili, Grig?” De ce a fost nevoie de asta, Mister? (nu 07, e vorba de Grig…) Ce s-a dorit/ce ai dorit cu acest „remake” păgubos, total nepotrivit lotului actual, aşa cum am mai dezbătut aici de nenumărate ori? Recunosc că la începutul reprizei a doua – văzând dubla schimbare încă din min.46, o altă enigmă – am avut o presimţire că jocul echipei va scădea brusc, că acel puţin care s-a construit cu migală şi cu sânge se va prăbuşi, amintindu-ne de Meşterul Manole din balade… Că – într-un final – nu s-a dărâmat în totalitate, este meritul lui Felghe (în primul rând, bravo „chiriaşule”!) şi –parţial – meritul apărării, în primul rând a celor doi apărători centrali.

De acord, jocul scârţâia încă din prima repriză, dar măcar s-a văzut aşezarea, s-a văzut că există relaţii de joc, s-a văzut că pot apărea ocazii construite pe relaţiile acestui sistem de joc. OK, s-a văzut şi o calitate mai redusă a jocului (în raport cu partida de la Pietricica, ca meci de referinţă din deplasare), şi – din păcate – am asistat şi la evoluţii palide ale unora, de ex. Gabionetta (de la care avem tot timpul aşteptări foarte mari), dar şi Ogbu, care s-a zbătut cât a putut, dar nu prea a fost pus în valoare de coechipieri. Am mai văzut dorinţă la Djoko, ca de obicei, predispus la efort, dar cu randament mult mai redus la lovituri libere/cornere, nici Maah n-a mai fost săgeata de altădată (neavând cu cine conlucra), iar Tade a fugit, dar nici el nu a mai acoperit la fel de eficient latura lui Camora, lăsând de multe ori mijlocaşii Braşovului cam liberi la centrul terenului.

Aşadar, au existat premise pentru a opera câteva modificări, dar nu „la grămadă”, nu la începutul reprizei a doua, şi – important – nu prin apelarea la un sistem „nou”, nedorit de nimeni. Prin intrarea concomitentă a lui Deac şi a lui XCostea, s-a observat imediat revenirea la 4-4-2, perechea de închizători Muniru-Djoko a fost „suplimentată” cu Florin pe stânga şi cu Deac pe dreapta, iar lui Ogbu i s-a dat în primire o pereche în persoana lui Maah, pus pe stânga!

Dacă schimbările în sine au fost – oarecum – justificate (dar, repet, nu era nevoie să fie făcute deodată şi, mai mult de atât, nu la început de repriză!), de schimbarea formulei nu era nevoie nicicum. Florin trebuia pus în locul lui Tade (aşa a şi fost, de fapt), iar Deac mai degrabă în locul lui Gabio la mijloc, cu Maah şi cu Ogbu păstrându-şi locurile. Am putea discuta şi despre introducerea lui Rui în locul lui Gabio, a mai jucat acolo în rol de dispecer – e drept, traversează şi el o perioadă mai visătoare (de mai mult timp, din păcate) – dar măcar se marşa în continuare pe o formulă cât de cât aprofundată de băieţi, care ne-a adus ceva rezultate în ultimele etape şi ne-a adus şi o siguranţă în apărare! Primul efect devastator al noii aşezări s-a simţit instant, datorită specificităţilor acestui 4-4-2: perechea Muniru-Djoko a urcat un pic, pentru a creea densitatea necesară acolo sus, dar – concomitent – trebuia să urce şi linia de fund, că aşa presupune sistemul (echipa să fie „scurtă”, pentru a permite crearea blocurilor funcţionale „interlinii” etc.), dar linia de apărători n-a mai urcat, instinctiv, zic eu (amintirile trecutului apropiat fiind încă vii…), deci s-a creat o ruptură la mijloc, o zonă de 30 m neacoperită de nimeni dintre ai noștri, iar Iliesta a sesizat imediat „breşa” şi i-a băgat pe mijlocaşii lui exact acolo. Am asistat, astfel, la destule atacuri ale noastre (sterile, de regulă), dar în momentul pierderii balonului, „stegarii” era mai mereu liberi la mijloc, câte 2-3 chiar, apărând astfel atacuri/contraatacuri extrem de periculoase ale lor, în plus observându-se efectul nedorit de nimeni: posesia/dominarea braşovenilor!!! Din cauza acelei rupturi de la mijloc apărarea era – din nou – expusă (ca de atâtea ori în era Rednic), doar calitatea individuală a lui Felghe şi constanţa lui Piccolo şi Cadu (chiar şi a lui Camora) făcând să nu ieşim învinşi de pe „Tineretului”.

Sintetizând, Mister Grig a greşit când a ales revenirea la o formulă falimentară, „dovedită” în mai multe rânduri în era Rednic, el având totuşi scuza „curajului” de-a schimba sistemul de joc în timpul jocului, curaj ce-i caracterizează doar pe antrenorii mari. Pe lângă curaj, trebuie să ai însă şi „simţ tactic şi de anticipaţie”, trebuie să ştii foarte bine dacă băieţii tăi vor pricepe sarcinile noi (în 15 minute, câte a avut la dispoziţie Grig în pauză). Dacă tot dorea o schimbare de „politică de joc”, poate era mai potrivit acel 4-3-3 deja încercat chiar de Grig, tot la CFR, mai potrivit oricum decât invenţia lui Rednic cu 4-4-2.

Omul din greşeli învaţă, din fericire nu s-a întâmplat nicio mare tragedie, Braşovul nu e o echipă de învins de oricine şi la orice oră. Aştept în schimb o „maturizare” a ideilor în meciul următor de la Mediaş, care – să sperăm – va însemna o victorie în primul meci al ultimului ciclu de 3 meciuri…

Aş putea încheia această mică analiză „de sistem” cu scurte caracterizări ale evoluţiei fiecărui jucător, dar mai bine las să vorbească notele date de tribunişti…

HAI CFR !!!

0 comentarii

  1. N-am văzut meciul, așa că nu-i judec nici pe jucători și nici pe Grig. Dar această relație începe să semene din ce în ce cu cea din zicala „nici cu tine, dar nici fără tine”. Lotul este mijlociu spre slab, nea Grigoraș nu prea are ce face cu ei. Și mai și critică jucătorii prin presa dâmbovițeană. Cum că doar șoferul… Dar pe Mario de ce-l uită? Dacă știu bine, domnia sa este antrenorul echipei și nu atașatul de presă al brașovenilor… Semne proaste anul are… dacă musiu Paszkany nu întărește serios echipa. Avem nevoie de aducerea unui fundaș dreapta (important!!), mijlocași ofensivi, aripă stângă, poate chiar și atacanți. Și de păstrarea portarului Felgue, a cuplului Cadu-Piccolo în apărare, a lui Gabio și Djo la mijloc (poate ca jucători de schimb, dacă nu cresc în valoare).

    Apreciază

    • In Prosport Grig declara ca doar Mario si soferul au fost cei mai buni, pe GSP doar soferul… Depinde pe unde citesti si ce citesti. Personal nu mi-a placut meciul si mi-e greu sa cred ca vom reusi sa ajungem pe locul 4 cu ce avem pana acum. ACESTA e CFR-ul si cu el defilam cat mai sta prin liga 1.

      Apreciază

      • Nici mie nu mi-a plăcut declaraţia lui Grig, ea s-a vrut şi cu ironie fină şi o mica dojeneală, dar în realitate a „ieşit” o (nouă) perlă, hrănită din frustrările lui Grig. În ultima vreme au cam lipsit ele (după câteva meciuri acceptabile, unele dintre ele chiar bune de tot), aşa că revenirea la „metehne” de acest gen m-a şi sursprins, dar m-a şi mâhnit un pic. Niciun antrenor nu are voie să facă aşa ceva, nici măcar când are 100% dreptate! Există pericolul dezbinării vestiarului şi al neîncrederii jucătorilor. Îmi menţin părerea că -crezându-se suficient de „tare în parcare”- a riscat cu această schimbare „din mers”, care aproape i-a fost fatală. Mai are de învăţat la acest aspect. Un lucru aparent mărunt, dar în realitate -şi în plan tactic- esential, care poate fi o manevră câştigătoare doar dacă ai şi „actori” care să priceapă repede care-i rostul schimbării şi -mai important- să şi aibă competenţe de-a interpreta noile sarcini pe teren. Asta nu a evaluat correct Grig, a crezut că poate „încărca marfarul” şi în timp ce el este în mişcare. Vina principală o are el în primul rând, brambureala din repriza a doua îi aparţine integral.

        Apreciază

  2. Kiruj, am scris dupa meci despre Grig. Nu ma repet, subliniez numai, ca e un antrenor bun pt echipele care se zbat sa se salveze de la retrogradare sau pt cele de la mijlocul clasamentului, ferite de orice griji. In rest, vorbeste mult si preamult despre altii, e atent la cum conduce soferul, dar mai putin atent la cum se pregatesc timp de 17 zile (!) elevii sai. Iar faptul ca Nea-silica descrie perfect starea de fapt fara sa vada meciul, spune totul despre situatia la care s-a ajuns! PS. 07, secvential mai urmaresc si alte meciuri in care joaca cei din prima grupa. Sunt mai multi jucatori care au valoare la aceste echipe, spre deosebire de noi, care avem numai mediocritati, cu mici exceptii. Este cumva situatia din urma cu cativa ani, cand am avut noi valori si altii se uitau cu jind ce misto jucam si cum batem la scor, fara probleme. Amintiri, amintiri…

    Apreciază

    • Bela, în linii mari am aceaşi părere despre Grig ca şi tine. Am spus-o şi înainte să vină la noi (de fapt când nici nu era o discuţie în acest sens, doar „propuneri în spatial virtual” ale suporterilor) că este un tip de treabă (aici no comment), un domn şi jumătate, e tipul antrenorului căruia îi place să construiască, aşa, pentru „l’art pour l’art”, dar nu se ştie exact cum se comportă în condiţii de presiune maxima şi „în pat cu un devorator de antrenori”. În opinia mea pentru această etapă este o soluţie bună (spre foarte bună), dar pentru a câştiga campionate mă îndoiesc. Nu voi fi supărat dacă mă va infirma, chiar la CFR…

      Apreciază

  3. Eu, Kiruj, Bela, CJ 07 si altii putem spune (scrie) ce vrem si cum vrem despre jucatori, conducere, Mos Niculaie etc, dar un A1 NU. NU in public. Din pacate, in ultima vreme, domnul A1 da prea multe declaratii pe la tembeliziuni, ziare etc. Mai bine s-ar ocupa de echipa, sa vada de ce atacantii nostri sunt mereu cu spatele la poarta, de ce nu sunt serviti de mijlocasi asa cum trebuie, si vorba lui nea silica, de ce sare mingea din ei ca din coltul mesei?

    Apreciază

    • Daca voi vedeti in Tade, Chuka si Maah atacanti, inseamna ca io tre sa ma reprofilez spre alt sport si daca la 25 de ani (luand o medie) tu habar nu ai sa faci un stop sau sa dai o pasa simpla, nu, nu e vina ta ca fotbalist… e vina aluia care iti plateste salariu. Repet, am mai spus-o si aseara, Grigoras lucreaza fix cu ce are la dispozitie… Iar in lotul pe care il are la dispozitie nu cred ca a adus nici macar un singur jucator… Insa altu’i baiul, io ma tot repet, dar marea majoritate nu vor si pace sa vada lucrul asta! Vina cea mai mare ii apartine lui AP, care, dupa cel mai glorios an in incasari, a bagat in „afacerea asta” – cum ii place lui sa spuna – fix pix, adica i-a cerut lui IM si lui RZ sa faca iar din rahat bici cum or stii ei… Dar nu ma mir, fiindca imi revine obsedant in memorie ca inainte de a veni la CFR a vrut sa preia concitadina, „noroc”… cu Funar bacsi. Cat despre declaratiile lui Grig, voua vi se par deplasate, mie nu, pana la urma au jucat ca (cu) cizmele, aproape toti. Trebuiau laudati? Ca io nu inteleg? Sau pana la urma, poate antrenorul le-a trasat niste sarcini de joc si ei si-au bagat picioarele (n-ar fi prima data), deci mai intreb o data, cat ne mai tinem capul in nisip? Cui ajuta?

      Apreciază

      • Dantesc, cu partea aia că Grig lucrează cu lotul care i s-a pus la dispoziţie (cu „materialul clientului”, adică) sunt în totalitate de acord. Cu declaraţiile lui mai puţin, chiar dacă – în profunzime – are dreptate, dar aşa ceva nu „se face”, nici măcar la nivel de ironie fină, sau nici atât. Am mai văzut echipe adunate de prin lumea largă, nişte ciurucuri aruncate de alţii şi – minune! – au reuşit să formeze o echipă performantă, cu toţi jucătorii schimbaţi peste noapte. Şi aici intervine rolul antrenorului. Aceşti oameni nu sunt plătiţi aiurea prin lumea largă cu milioane de euro pe an (unii dintre ei, destui), mulţi dintre ei chiar trebuie să facă din rahat bici, din materialul avut la dispoziţie. Unii reuşesc, alţii nu. Grig a reuşit să-i trezească, i-a învăţat ceva care – cât de cât – a fost înţeles de jucători şi atunci vine „lovitura sub centură”, o nouă aşezare, care e foarte greu de priceput în câteva minute, darămite să şi fie pusă în aplicare. Din această cauză consider că vina principală pentru egalul de ieri îi aparţine lui, nu a avut răbdare până la final în a persevera cu formula ultimelor meciuri, a mutat neinspirat şi ca dozare (dublă schimbare la pauză!) şi cu o formulă aiurită, cu rezultate care s-au văzut şi de pe Marte, de „prietenul meu”… 🙂 PS: sunt de accord şi cu partea aia cu AP, dar no, acolo nu prea vreau să mă bag, e „jucăria” lui, finanţele le decide el. În istoria acestui sport sunt extrem de rare situaţiile în care un A1 începe să comenteze politica financiară a clubului, etc., evident nici Grig nu va face astfel de declaraţii, ar fi culmea, el este plătit – practic – să facă din rahat bici, la nevoie. Acum chiar este nevoie, din păcate. HAI CFR!!!

        Apreciază

      • N-as lua declaratiile lui Grigoras drept atacuri la jucatori, asa-i el, ii place sa faca intotdeauna haz de necaz, ceva trebuie sa declare si el pentru ca-l obliga televiziunile, si este normal ca uneori sa-i mai iasa poante nesarate. Totusi ar trebui sa se abtina, indiferent ce petarde a comandat Paszkany. Am mai avut si anii trecuti jucatori de soi, un E. Dica, un Edimar, un Bastosanterevenirecucapul, am mai avut jocuri proaste, dar nu tin minte ca Bergodi, Mandorlini, Jorge Costa sau Paolo Sergio sa fi vorbit de rau jucatorii. Antrenorii romani, mai putin Andone, is mai putin gingasi la acest aspect. La Rednic e boala cronica, Cirtu a iesit in fata cu biciclistii, Dorinel Munteanu n-avea nici el greturi in a imputa public greselile.

        Apreciază

        • Corect, bună observaţie. E vorba şi de „cultură fotbalistică” şi de mediul (fotbalistic, dar nu numai) din care vii. La Ando asta a fost atuul principal, nu degeaba circulă prin pieţe legende privind unitatea vestiarului, fanatizarea jucătorilor, mobilizarea lor. Când îi protejezi, şi jucătorii îţi întorc serviciul. HAI CFR!!!

          Apreciază

    • Luis, mai este un aspect: până la urmă ce s-a făcut în aceste 17 zile sau câte au fost „libere”? Îmi aduc aminte că la prima astfel de întrerupere, timpul apărut de nicăieri s-a folosit JUST pentru a mai recupera din pregătirea fizică cam proastă din vară, pentru a mai câştiga prospeţime, practic. Adică când ai aproape 3 săptămâni la dispoziţie, poţi face lucruri minunate, dacă ai şi o strategie în acest sens. Probabil s-a lucrat şi în acest interval de timp (ar fi culmea să fie altfel), dar eu unul aş fi vrut să aud ceva de genul: „Într-o primă etapă de repaus ne-am planificat o reîncărcare a bateriilor şi – partial – am reuşit. Apoi ne-am fixat ca un reper imediat următor reaşezarea jocului pe o construcţie la firul ierbii şi – partial – ne-a ieşit şi asta. Şi mai apoi, ne-am trezit cu un joc bunicel în ofensivă şi cu o anumită prospeţime, dar cu o apărare visătoare, cu erori multe şi cu sprijin firav al mijlocaşilor. Treptat am rezolvat-o şi pe asta, dar a reapărut problema ineficacităţii. Aşa că ne-am decis ca această minivacanţă să fie folosită pentru resetarea atacului, pentru sporirea eficienţei în faţa porţii”. Adică să vedem o logică în evoluţie, un program clar, orientat spre o deficient evidentă, pentru care îţi trebuie ceva timp, şi de care în condiţii de plin campionat nu ai timp. Să nu mai vorbesc şi de nişte jocuri măcar cu nişte amărâţi de „C”, în care poţi testa dacă ţi-ai atins obiectivele sau mai este loc de perfecţionare.

      Apreciază

  4. Făcând paralela Grigoraş-Andone, reies problemele antrenorului nostru actual, respectiv ale echipei. Nea Grigo încearcă să facă din rahat bici, încearcă să îi facă să joace pe jucători, fără a ţine seama de talentele jucătorilor, eventual lipsa lor. Ando era mare prin faptul că (scuze pt. cacofonie) cunoştea perfect calităţile jucătorilor şi le specula în folosul echipei. Nu-i punea pe Bastos+Sougou şi restul să joace neapărat combinativ, cu pase la firul ierbii, ştia că e mai profitabil să joace prin lansări rapide, îl lăsa pe Bastos să încerce ruperi de ritm, atac direct pe poartă, plus şuturi ca lumea. Cred că reuşesc să mă exprim a naibii de greu, dar cred că se pricepe totuşi. Nea Grig vrea neapărat o echipă ca toate pe care le-a antrenat, cu joc combinativ, frumos (imposibil de realizat la valoarea jucătorilor noştri actuali), nea Ando s-a folosit la maxim de ceea ce avea. De aici diferenţa de rezultate, punctele puţine adunate de echipa actuală. Poate că totuşi nu domnia sa e antrenorul potrivit pentru această echipă „low cost”?

    Apreciază

    • Silică, am revenit acolo de unde am pornit. Observaţiile tale vizavi de Ando sunt absolut corecte, am mai vorbit despre asta anul trecut de cădea netu’…Am mai vorbit -la fel de mult- despre faptul că echipa modernă a CFR-ului are în gene formula contraatacului, este construită pe un ax central puternic, reprezentativ şi solid (Cadu-Mureşan), şi am mai vorbit şi despre alte tâmpenii de acest gen. Când Rednic a încercat celebrul 4-4-2, cred că am fost primul care am atras atenţia asupra pericolului ce pândeşte orice echipă care renunţă abrupt la o filosofie de joc de 7-8 ani (cu „succesuri”), la „identitate”, practic. Grig a venit pe post de pompier, a încercat să repare ce s-a stricat, n-a mai putut reface filosofia veche cu apărare beton şi contratac (i-a ieşit mai mult lui Trică, în multe meciuri) pentru că între timp s-au dus majoritatea jucătorilor care erau setaţi pe acest profil (=curăţenia de vară, cu mic cu mare), şi s-a ales jocul la firul ierbii, aparent spectaculos, cu oarece posesie, bazat pe maximizarea calităţilor tuturor jucătorilor, mai multe sau mai puţine, după caz (mai degrabă mai puţine…). Aici ne aflăm în acest moment, nici foarte-foarte, nici prea-prea. este echipa noastră de suflet, o iubim aşa cum este ea, exact ca în orice „familie” normală. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Eu unul nu as considera ca Grigoras, chiar daca nu il vad genul de antrenor cu care CFRul sa se bata la titluri, nu este un antrenor potrivit fazei actuale. In trecut stateam cu posteriorul in poarta dar ne bucuram de rezultate. Sa criticam acum ca se incearca ceva mai placut ochiului cu resurse mai putine mi se pare aiurea. Vorba aia, daca tot nu ne batem la titlu si o mai luam pe coaja, macar sa incercam sa jucam frumos iar aici vad eu buba principala. Daca cu o echipa ca Brasovul nu ajungi in fata portii, ai o problema de lot – ori nu are cine sa iti care mingea in fata, ori are cine dar nu stie ce sa faca, ori are cine, stie ce are de facut dar sta prost cu materia cenusie.

        Apreciază

        • Probleme de lot, evident, avem cu carul. Cu materia cenușie, n-or fi probleme, jucătorii sunt duficient de deștepți ca să joace prost pe un purcoi de euroi (ca să rimeze). Iar faptul că n-au habar ce să facă, este vina antrenorului. Care ar trebuie să fie capabil să-i pună pe jucători să deseneze pe gazon, să se găsească cu pase, să combine, să încerce un-doiuri ș.a.m.d. Iezat asta nu se întâmplă, din păcate. Atunci, a qui bon să ai antrenor cu renumele lui nea Grig? Ar fi mai bun, poate, un Andone, care să încerce să descopere valorile (o fi existând?) din echipă și să le VALORifice.

          Apreciază

  5. @Cristi: dilema asta cu „fundul în poartă dar eficient prin contraatac” versus „joc combinativ, cu posesie bună dar ineficient” este veche de când îi lumea. Ideal ar fi o variantă combinată „cu joc combinativ, de posesie, şi eficient”, dar no, aici chiar ai nevoie de ceva jucători mai valoroşi, măcar 3-4, iar în acest moment nu-i avem. Grig a reuşit -în trei etape extrem de grele- să refacă prospeţimea (et.1), apoi a implementat cu chiu cu vai şi jocul combinativ, de posesie (et.2), a mai pus la punct şi apărarea (et.3), urmează potul cel mare (et.4, ultima): eficienţa. Cam asta trebuia exersat în minivacanţa asta (poate s-a şi făcut, dar nu prea se vede). Această variantă e mai grea, presupune -după cum s-a văzut şi la noi- mai multe etape de „implementare”, pe când aia cu „fundul…” este mai simplă ca abordare, acolo singura problemă este că trebuie să explici foarte bine fiecăruia ce are de făcut şi trebuie să ai şi nişte vitezişti şi măcar un servant mai de Doamne ajută. O altă diferenţă între cele două abordări este că în cazul variantei cu „fundul” există o responsabilitate individuală mult mai mare, orice eroare personală se vede imediat, de multe ori în goluri primite, în timp ce la „combinativ” primează sistemul, eventualele erori pot fi -teoretic, cel puţin- anulate de blocurile funcţionale. Pro şi contra, o dilemă eternă, mai ales de la un nivel anume în jos, că ăia „mai mari” îşi permit atât jucători, cât şi un A1 setat pe varianta 3: „combinativ şi eficient” . HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Eu sunt pentru varianta jocului combinativ – sunt destule exemple de echipe mici in campionate mari care au jucat sau joaca asa si lumea le iubeste tocmai pentru asta,chiar daca nu cistiga. Fundul in poarta este arma celor care duc lipsa de barbatie si merg la mica ciupeala. Va aduceti aminte de Euro 2000 cind nemtii au venit cu Matthäus la 39 de ani ca nu mai aveau jucatori si de Campionaul mondial din 1998 cind i-au scos bulgarii imediat dupa grupe? Ei bine, dupa ce Beckenbauer a tunat ca fotbalul german produce doar niste impiedicati, federatia a pus la cale un program prin care sa dezvolte tehnica jucatorilor – si-au asumat sa aiba si citiva ani aiurea (2002 a fost exceptia, 2004 iar s-au facut de kko la europene) dar asa s-a construit fundamentul pe care joaca azi nationala lor. Si chiar daca la turneele mari se opresc prin semifinale si nu cistiga, nationala are o cota incredibila de popularitate tocmai pentru ca joaca frumos. Haideti sa fim cinstiti – cum e sa vezi un CFR cu pretentii care nu e in stare sa traga de doua ori la poarta cu Brasovul , normal ca e frustrant pentru suporter. Daca in schimb am fi vazut o echipa care sa joace cum a fost cu Galatiul si mingea n-ar fi intrat in poarta, am fi schimbat calificativul din neputinta in ghinion.

      Apreciază

      • Corect, în aceaşi categorie cu Germania poate fi pusă şi Portugalia, de ex., cu joc fain, dar fără rezultate deosebite. În schimb Grecia 2004 (când au luat europenele chiar în PT) poate fi asimilat cu CFR-„era Andone”, cu cur…fundul în poartă şi contraatac. La noi în Ro îmi aduc aminte cu mare placere de jocul încântător al Craiovei Maxima, dar erau şi alte exemple, e drept, cam singular şi de scurtă durată, de ex. Baia-Mare, în era Mateianu (nu discut de echipele sovietice din Buc., e o altă discuţie). Ca să vin şi eu cu o confesiune: ca jucător eram adeptul jocului simplist „tip Andone”, jucam libero, îmi plăcea la nebunie să fiu în priză tot timpul şi să dau ceva mingi la „săgeţile” mele, peste mijlocaşi, evident…Ca consumator de fotbal (în general) şi ceferist (în particular) îmi place jocul elaborat, de posesie. Mai mult de atât, în ultima vreme -jucând cu prietenii de 2 ori pe săptămână pe teren de minifotbal- am avansat şi ca „jucător” la mijloc, că-mi place mai mult „organizarea”, decât „distrugerea”. HAI CFR!!!

        Apreciază

  6. Cateva observatii: sa stai „cu fundul in poarta” si sa speculezi pe contraaatac e tactica cea mai simpla, caracteristica echipelor (antrenorilor) mici ca valoare si mentalitate. Conditii ca sa-ti iasa: ai nevoie de un portar de clasa, fundasi centrali capabili sa dea primii in minge intr-un careu unde se arunca centrari, plus 2-3 oameni tehnici si mai ales rapizi de contraatac, toti cei mentionati in forma buna. Nu e insa suficient. Toata echipa trebuie mobilizata la maximum (cu prime consistente si mai ales cu mirajul unui contract de transfer net superior), ingredientul final indispensabil fiind muuuult noroc. Daca le ai pe toate astea, cu asemenea tactica, poti obtine rezultate nesperate (numai pe o perioada limita de timp – pt. ca forma maxima jucatorilor de baza si bulanul nu pot tine la nesfarsit). In momentul in care unul dintre factorii mentionati nu mai merge, apar problemele; iar daca mai multi nu functioneaza la parametri maximi, se alege praful… Exemplele cele mai cunoscute sunt parcursul nostru de anul trecut in CH.League, respectiv cel al nationalei la CM din SUA. Aportul strategilor de pe banca, Andone si Iordanescu, s-a putut constata in anii si echipele care au urmat: n-au mai realizat nimic… In campionat, contra echipelor mai slab cotate, care s-au asezat pe 3 randuri in aparare, „stiinta” antrenorilor sus mentionati s-a cam evaporat, aratand ca e mult mai greu sa construiesti (ataci) decat sa distrugi (aperi). Asta pt. nostalgicii lui nea Ando si ca introducere-raspuns pt. criticile aduse lui Grig. Pana una alta, omul asta ne-a luat dintr-o pozitie de rahat, ne-a ridicat intr-o zona neutra, ne-a organizat defensiv, insa daca vrei sa ataci podiumul, trebuie sa ai in primul rand calitate a jucatorilor; Maah a ratat singur din careul mic 2 ocazii uriase pe final cu Astra si Brasov, adica 4 puncte, Costea, Tade si Chuka au facut un singur meci bun fiecare, in aproape un tur de campionat, cu Deac e clara treaba, iar Pedro si Batin au disparut… Gabionetta: a facut 3 meciuri foarte bune (Petrolul, Otelul, Ceahlaul), unul acceptabil (Chiajna) si asta s-a vazut imediat in forta ofensiva a echipei; dupa aceea, cu Astra, Dinamo si Brasov n-a mai jucat nimic – ce sa-i faci, s-a prins ca in Gruia nu sunt bani si ca la iarna i se termina imprumutul. Cam la fel stau lucrurile cu Djokovic, in scadere clara de forma. Daca adaugam restantele la salarii si absenta primelor, intelegem de ce echipa n-are prospetime, agresivitate, motivatie (l-am citat pe Grig). Referitor la declaratiile lui; spre deosenbire de alti antrenori ipocriti, omul si-a dat seama cum sta treaba la Cluj in privinta conducerii si a jucatorilor si spune franc, realist, uneori cu umor, cum stau lucrurile; Lot de locul 5-8, bani putini, jucatori plafonati si nemotivati financiar. Faptul ca adevarul supara pe majoritatea celor care-si mai fac iluzii, asta nu-l mai intereseaza, pt. ca e genul de antrenor onest, care spune diagnosticul corect, indiferent de consecinte (vezi parerile lui legate de eventuala demitere).

    Apreciază

    • Chiar dacă ai o abordare mai pesimistă, ai dreptate în privinţa problemelor enumerate. Ai dreptate şi cu filosofia „fundului în poartă”, aşa este, dar au existat -totuşi- echipe destule cu această filosofie şi cu rezultate constant bune, de-a lungul anilor. Ca să nu ne îndepărtăm de meleagurile noastre, în anii 70 îi aveam pe cei de la Reşiţa (cu Reinhard antrenor) sau -mai degrabă- ASA Tg.-Mureş, setate, ambele pe acest stil de joc, cu bune rezultate, în mai multe sezoane. Îmi aduc aminte şi de FC Argeş, unde vedeai apărare ca la Rovine, apoi venea nenea Dobrin cu câte o inventive către Radu II sau cine o fi fost acolo şi gol. Da, este o formă de exprimare -evident- depăşită, simplistă, dar aducătoare de rezultate pe termen scurt sau -cel mult- mediu. De accord şi cu cele zise despre Grig, practic toată lumea recunoaşte meritele lui (am subliniat şi eu de câteva ori), dacă mai inventează ceva pentru creşterea „productivităţii muncii”, atunci chiar e magician. N-am fost de acord -în schimb- cu răsturnarea planului tactic de la Braşov, am detaliat în articol de ce. În privinţa psihozei privind salariile: nici eu nu sunt de acord cu aceste manevre de echipă mică, dacă ai un contract, trebuie să-l onorezi. Mai are de învăţat conducerea noastră la disciplina „management în fotbal”, mai ales în condiţii de austeritate, că pe timp de prosperitate toată lumea îi bun conducător. HAI CFR!!!

      Apreciază

  7. Foarte bună analiza, dar eu văd lucrurile mult mai simplu şi anume după logică. Logica asta este de două feluri. UNA este o logică a mea, a suporterului, care spune că bine că a apărut pauza din Liga 1 pentru meciurile Naţionalei, ca să se intensifice antrenamentele, ca să se inchege nişte automatisme, nişte legături între jucători, între apărători, între mijlocaşi şi atacanţi, să se fixeze mai bine schemele tactice şi strategia pentru meciurile următoare. A DOUA este logica jucătorilor şi a antrenorului, adica – eheheiii! avem liber 10 zile. Ne adunăm cumva cu o zi două înaintea meciului (cu FC Brasov, de exemplu) şi vedem noi ce facem. Şi am văzut cu FC Braşov ce au făcut. Au revenit aceleaşi pase greşite la adversar şi apoi lupta pentru recuperarea mingii şi, după recuperare, pasă din nou la adversar, aceeaşi înghesuire a atacanţilor de unul singur printre adversari, dorind să dribleze tot şi pe toţi, aceleaşi centrări şi lovituri de la colţ exact unde nu e nici un coechipier, neatenţie la a vedea să nu fi în ofsaid, ratări din neatenţie. Am vrut şi eram sigur că CFR-ul va lua cele trei puncte, dar cu Braşovul AM VĂZUT A DOUA LOGICĂ. Doamne dă-i minte lui Grigoraş şi jucătorilor să facă altfel la Mediaş. HAI CFR!

    Apreciază

    • Logica nr.2 -dacă chiar a existat ea- înseamnă că avem o mare problemă. La CFR au mai existat astfel de perioade, când -datorită numărului mare de stranieri- nici nu se termina ultimul meci şi dăi la aeroport. Au fost destule cazuri similare şi cu ocazia acestor întreruperi de 1-2 săptămâni când mai mulţi jucători s-au cerut în minivacanţe de 3-4-5 zile. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat, poate cei din Cluj au mai multe informaţii (adică au fost -sau nu- antrenamente zilnice şi câte, dacă au fost -sau nu- ceva amicale, etc.), dar demonstraţia de la BV aduce în prim-plan „logica nr.2” a ta, din păcate. Ca să nu mai vorbesc de „contribuţia” lui Grig, ştiu că mă repet, dar o consider destul de importantă. Nu trebuie să faci experimente de acest gen într-un meci oficial, când ştii foarte bine că şi aşa ai avut nevoie de 2 luni de zile să ajungi cu ei la un anumit sistem. Mă rog, nu critic intenţia în sine (dacă vrei să devii antrenor mare, trebuie să ai în bagaj şi metoda asta), dar nu poţi apela la ea oricând şi cu orice lot de jucători. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Uite, vezi, eu de aici din Botoşani n-am ştiut că chiar există în perioada acestor întreruperi a Campionatului „cereri în minivacanţe”, dar le-am intuit, datorită efectelor care au fost vizibile pe teren. Aşa, mai în glumă spus, bine că a terminat Naţionala cu calificarea, că nu se va mai întrerupe campionatul şi CFR-ul nostru va merge şnur, din victorie în victorie. Dă, Doamne!

        Apreciază

    • UNA logica si a DOUA logica sunt valabile si pentru brasoveni. 🙂 Pe ei in care ii incadram? Poate ambele echipe au intensificat antrenamentele si au reusit astfel sa se anihileze una pe cealalta. 🙂

      Apreciază

  8. Uf nu mai pot de ciudă . Cum au putut amărâţii ăia de la U Cluj să bată pe FC Braşov cu 2 -0 şi noi cu chin am făcut un egal cu Braşov ? Aştept ca CFR-ul să ia trei puncte la Mediaş că dacă nu drept pedeapsă am să mă uit şi la meciul următor cu Săgeata Năvodari . Asta e, viaţa e grea pentru un suporter al CFR -ului Cluj.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.