Pariurile mele


În ultimele zile, poate chiar săptămâni, observ pe site-ul nostru o preocupare tot mai mare cu privire la soluţiile pe care conducătorii CFR-ului ar trebui să le ia la club pentru ca echipa noastră dragă să redevină forţa care până nu demult speria o ţară întreagă. Am văzut şi sondajul pe care Kiruj l-a iniţiat ieri pe Tribună, am citit şi un dialog interesant între Nea Silică şi Cristi, dar şi alte opinii pertinente, mai optimiste sau mai pesimiste, pe care destui frânari le-au emis aici. Desigur, unii văd aproape totul în negru (pomenind foarte des chiar de retrogradare!), alţii zugrăvesc (încă) viitorul CFR-ului în culori luminoase, iar la alţii găseşti destule nuanţe de gri. Cert e că fiecare îşi doreşte ca echipa nostră să regăsească drumul spre performanţă, spre aerul tare al înălţimilor, chiar dacă potecile sau drumurile pe care unii sau alţii le caută nu sunt deloc aceleaşi.

Poate că dreptate au şi unii şi alţii, poate că există mai multe cărări către vârful pe care vrem să-l atingem din nou. Eu cred însă că o (mare) greşeală s-a făcut atunci când cei care au în mâini destinul CFR-ului au renunţat aproape cu desăvârşire să mai privească înspre fotbalul intern, aruncând priviri ademenitoare doar înspre fotbalişti din campionate străine. După rateuri – pe piaţa internă – gen Hora, Nicoară, Mincă sau chiar Batin (în primii doi ani de după acontarea acestuia din urmă) şi după atâtea transferuri reuşite de peste hotare poate că pe undeva e şi de înţeles apetenţa pe care ai noştri au manifestat-o în ultima vreme pentru jucători veniţi din afară. După atâtea tunuri reuşite de Iuliu Mureşan cu piaţa externă (Renan, Sougou, Camora, Pinto, Beto, Traore, etc., va mai amintiţi?) oare care dintre noi l-ar putea acuza pe preşedinte (aşa, felcer, cum cu destulă neobrăzare l-au numit unii pe aici) că de la o vreme încoace toate găinile din curţile vecinilor i s-au părut curci şi că de la an la an i-a crescut tot mai mult apetitul pentru ele ?!? 🙂 Sigur – pe această temă am putea discuta destul – preţurile fotbaliştilor din campionatul nostru sunt adeseori prohibitive, crescute artificial de nişte patroni români dornici de îmbogăţire uşoară şi rapidă. Eu tot n-o să reuşesc să pricep însă vreodată cum de fotbalişti de soi – gen Stanciu, Grozav, Gardoş, Bickfalvi sau Papp – au fost pierduţi în favoarea miticilor cu toate că s-au născut şi au cresut în apropierea Clujului (Alba Iulia, Satu Mare, Dej) şi aparţineau la un moment dat unor echipe cu care ai noştri erau în relaţii excelente. Dacă îmi aduc aminte doar de colonia pe care la un moment dat ne-am întemeiat-o la Alba Iulia (Veljovic, Vitinha, Galiassi, Bucurică) cu puţin înainte ca numele Stanciu şi Grozav să se găsească pe buzele tuturor microbiştilor care cunoşteau cât de cât seria ardeleană a diviziei „B”) şi deja o ciudă fără de margini începe să mă stăpânească.

Marea problemă e că în felul acesta, nesinchisindu-ne de talentele care creşteau aproape în bătătura noastră şi care n-aşteptau decât un semn pentru a alerga într-un suflet la noi, am lăsat cale liberă Steluţei, care n-avea altceva mai bun de făcut decât să-şi aleagă tot ce voia sufleţelul ei (ăla spurcat). Aşa, în loc să o forţăm să se pricopsească în continuare cu ţepe gen Pepe Moreno, Tall, Parpas, Toja, Grzelak, Tininho, Bibişkov sau Tatu, în loc să căutăm să cultivăm nişte relaţii cu conducători din liga I, am lăsat steliştii (şi nu doar pe ei) să se întărească cu nume care acum puteau la fel de bine să se îmbrace în alb şi vişiniu: Gardoş, Chipciu, Pintilii, Chiricheş, Szukala, Stanciu, Bickfalvi, Bumba, Papp, Antal, Sânmărtean, Grozav, etc.

Mă repet, greşelile alor noştri sunt pe undeva de înţeles, iar la câte lucruri bune au făcut pentru CFR (şi implicit pentru fiecare dintre noi) cu siguranţă merită să le acordăm circumstanţe atenuante. Asta e, trecutul nu mai poate fi reparat acum, dar se cuvenea acum să aruncăm o privire şi înspre el, pentru a învăţa ceva din greşelile lui şi a vedea ce se poate face de acum înainte, pentru că cei care nu învaţă niciodată nimic din greşelile trecutului sunt condamnaţi mereu să le repete. Pentru mine e clar că nici măcar în momentul de faţă lucrurile nu stau chiar atât de prost cum ar părea la prima vedere, cu lotul de jucători sunt mai mult probleme de ordin mental decât din acelea legate de valoarea fotbaliştilor, iar lucrul ăsta sper să se vadă odată cu revenirea din vacanţa aceasta de toamnă pe care au inventat-o Dragomir şi Sandu.

Eu vă propun acum să aruncăm o privire peste câteva nume de fotbalişti din liga „, multe dintre ele obscure încă, dar care peste un an sau doi se vor afla pe buzele multor iubitori de fotbalul de pe la noi. De aici ar trebui să reînceapă reconstrucţia CFR-ului, pentru că altfel, lăsând oile să se adape la nesfârşit de la fântâna de talente a fotbalului românesc, prăpastia căscată în acest moment între noi şi ele se va mări, iar oile, mioarele şi berbecii patriei, în loc să înceapă să sufere de sete şi de foame, în loc să slăbească şi să se „betejească”, vor fi de la an la an tot mai grase şi mai pline de viaţă, spre ciuda sau chiar spre disperarea noastră.

Vă propun deci să analizăm împreună, cu luare aminte, mai bine de douăzeci de nume care într-un viitor nu foarte îndepărtat pot ajuta cu siguranţă CFR-ul să se ridice din prăpastia în care pare că a intrat de la o vreme încoace, şi în care pare că se afundă tot mai mult. Sunt convins că la citirea acestor nume destui dintre voi nu vor cădea pe spate, ba chiar mă vor privi cu îngăduinţă amicală, spunându-şi în sinea lor că le-am mai răpit câteva minute preţioase din viaţă cu balivernele mele. Nu pot decât să le cer scuze anticipat, dar ţin să-i anunţ că nici măcar nu sunt primii care ar putea păţi aşa ceva. 🙂 Dacă vă încălzeşte cu ceva, vă voi spune dragi frânari că la fel a păţit-o – şi încă în atâtea rânduri! – încă unul dintre tribunişti (TGV), dar care în momentul acesta aşteaptă cu sufletul la gură acest articol. De pildă, în urmă cu vreo trei ani, atunci când îi spuneam că la Bistriţa a apărut un polonez care ar putea fi tare util CFR-ului, mă privea cu aerul fratelui mai mare care, cu îngăduinţă, dar şi din politeţe, ascultă năstruşniciile mezinului. Lukasz Szukala era numele la auzul căruia a strâmbat el din nas atunci, şi oare câți dintre cei ce aveţi răbdare să mă citiţi acum n-aţi fi făcut la fel atunci? La fel au stat lucrurile şi cu Rusescu (pe când juca pe la Otopeni şi la Giurgiu), cu Budescu (pe când era tot în „B”, la Petrolul), cu Batin (la Baia Mare), Bud (la Salonta), Pintilii (la Petroşani şi mai apoi la Curtea de Argeş), Bălgrădean (pe la Hunedoara şi la Arad) sau la debutul în liga I a unor nume ca Hamza, Alcenat, Bokila sau Djakaridja Kone, atunci când specialiştii noştri nu vedeau în ei decât nişte negrotei care au venit în fotbalul românesc de prin Tunisia, Haiti, Coasta de Fildeş sau cine mai ştie de pe unde pentru a lua pâinea de la gura fotbaliştilor autohtoni.

În urmă cu câteva luni, după meciul cu Severinul, Albu îmi scria aici cam aşa: „Florinaccio, ce-ai mai nimerit-o cu Florin Costea!”. Ce nu ştia sibianul nostru – nici n-avea de unde să ştie – era că eu o tot „nimeresc” în felul acesta de exact douăzeci de ani… 🙂 (primul a fost Didi Prodan, idolul copilăriei mele), iar de vreo cincisprezece ani în mod constant (începând cu Sergiu Radu, care a făcut carieră prin Germania, cu băimăreanul Vasile Oană, ajuns mai apoi golgeterul campionatului nostru, cu Jean Barbu, de la FC Argeş, cu Pancu, Săpunaru, Goian, Gabi Mureşan, ş.a.m.d.

Nu vreau să înţelegeţi cumva că mi-au murit lăudătorii; vi le spun astea mai mult în joacă, doar pentru a vă provoca să citiţi – şi mai târziu să urmăriţi – cu atenţie fotbaliştii pe care vi-i voi enumera mai jos (sper doar ca partea care v-a mai rămas la dispoziţie din week-end să vă ajungă să terminaţi de parcurs tot articolul meu! 🙂

Pentru mai multă credibilitate însă voi aminti mai întâi doar câteva nume asupra cărora m-am pronunţat cândva pe Tribuna noastră şi care v-ar putea pune în situaţia de a mă lua puţin în serios:
1 – „… Cred că poate fi o mare revelaţie a campionatului nostru”. Aţi ghicit? – era vorba, desigur, de BOKILA, după 2-2-ul din urmă cu un an cu Petrolul, primul joc în care l-am văzut la lucru pe congolez;
2 – „Un cipriot care ar putea juca oricând la o echipă cu pretenţii mai mari de pe la noi” (despre HRISTOU PARASKEVAS, căpitanul care a condus-o acum pe Pandurii în grupele Europa League, pe vremea în care juca, acum un an, la jalnica U);
3 – „Va fi un nou Alvaro Pereira al CFR-ului” (despre IVO PINTO, în vara anului trecut).
4 – 11: IANCU, KEŞERU, TEMBO, CELEBAN, VARELA, NEAGU, IORGA (ajunşi sau doriţi toţi la Steaua);
12- 14: CHIŢU, DJAKARIDJA KONE (ajunşi între timp în prima ligă franceză, primul pe o sumă frumuşică de bani – 700.000 de euro);
15: BĂLAŞA (l-am propus la CFR în urmă cu vreo două luni, între timp a fost împrumutat de Roma);
16: FELGUEIRAS – pe când juca la Braşov. Totuşi, niciodată nu l-am socotit la fel de valoros ca pe Beto.
Între rateuri l-aş aminti aici pe Valente, despre care, la data venirii lui în Gruia l-am socotit un mare transfer pentru CFR.

Dacă v-am stârnit îndeajuns curiozitatea, să trec acum la treabă. Aşadar, PARIURILE MELE (Petre Grigoraş ar face bine să ia notiţe, 🙂 iar dl.Kiruj să pregătească un nou sondaj printre frânari!) sunt următoarele:
1 – BĂRBUŢ (18 ani, mijlocaş dreapta, ACS Poli). Pe el l-am mai pomenit aici, după primul meci al bănăţenilor, cel cu Dinamo. La Timişoara îmi pare urmaşul firesc al lui Torje, cu care l-am comparat după primele cinci-zece minute în care l-am văzut la treabă. A făcut absolut tot ce a vrut cu apărarea lui Dinamo, dar – ce e grav pentru noi – şi în Gruia, cu al nostru Mario Camora, pe care l-a ridiculizat în mai multe rânduri, tranformându-l într-un fundaş de duzină. Dacă am reuşi să-l transferăm la noi şi i-am acorda mai pe urmă atenţia cuvenită, sunt absolut convins că în doi ani de zile ar fi un alt Modou Sougou, vândut pe bani grei în străinătate. Marea problemă e însă că bănăţeanul e jucătorul lui Marian Iancu (dacă nu mă înşel eu), şi, în consecinţă, Bărbuţ n-ar fi deloc uşor de adus în Gruia.

2 – ROTARIU (18 ani, mijlocaş, Dinamo). Un alt tânăr cu potenţial uriaş, pe care dacă Paszkany ar reuşi să-l aducă în Gruia s-ar felicita cu siguranţă mai târziu. Mi-a furat privrea din prima (şi la fel am „păţit” şi cu Bărbuţ) ceea ce mi s-a mai întâmplat în trecut numai cu nume ca Pancu, Mutu, Bokila, Cr.Ronaldo sau Didi Prodan. Este fiul fostului atacant timişorean Ilie Rotariu, fratele geamăn al mult mai celebrului Iosif Rotariu. Dacă îşi va vedea de carieră nu are cum să nu strălucească pe viitor la una dintre forţele fotbalului european. Şi el va fi însă greu de adus la CFR; poate doar cunoscutele probleme financiare ale dinamoviştilor ne-ar putea veni cumva în ajutor.

3 – MARC (20 de ani, fundaş central sau mijlocaş defensiv, Ceahlăul). Genă de fotbalist şi la el, tatăl său, Ovidiu Marc, numărându-se odată (pe vremea în care stadionului de sub Pietricica i se spunea „Kosovo”) printre senatorii de drept ai „generaţiei de aur” a Ceahlăului celebrului Pinalty. Am face bine să-l transferăm rapid la noi (până la 12 noaptea mai sunt câteva ore…) 🙂 pentru că altfel am putea plânge şi după el, la fel cum am păţit-o şi cu alţii.

4 – CIUCUR (23, mijlocaş de bandă, Pandurii). A avut o contribuţie majoră la calificarea pandurilor în grupele E.L. înscriind golurile decisive de la Haifa şi Braga. A fost coleg cu Maxim, Nistor şi Răduţ, într-o generaţie de excepţie a academiei de fotbal „Ardealul” (din Cluj!). Cu el vă plictiseam, în urmă cu vreun an, enumerându-l printre câţiva fotbalişti ieşeni de care fotbalul românesc va mai auzi. Acum un an (pe când Ciucur era rezervă la CSMS!) aveam curajul să spun despre el, pe Tribună, următoarele: „un jucător de viteză, plin de calităţi, dar care tot refuză să explodeze”. Cred că sezonul 2013-2014 poate fi cel al „exploziei” acestui fotbalist pe care am face bine să-l urmărim cât mai atent.

5 – MORAR (20, Petrolul). Zălăuan la origine, a trecut pe la U, iar până acum câteva zile era rezerva lui Grozav şi a lui Hamza la Petrolul. Ţinut în umbră de atacanţii valoroşi de care Petrolul a tot avut parte în ultima vreme, cred că în viitorul apropiat se poate dovedi a fi „noul Grozav”, pentru că are calitate. Odată cu transferul (nu prea grozav) a lui Gicu la Terek poate că i se va acorda şi lui Morar mai multă încredere. Partea proastă e că nu prea văd cum l-am putea aduce noi în Gruia. Poate doar dacă ar ajunge Walter la răcoare şi ar vinde echipa…

6 – ERIC (28, Pandurii). Un fotbalist ofensiv, excelent pasator şi finalizator, care mie mi-a plăcut încă de pe vremea în care Mediaşul era în a doua ligă. Ştiu că în trecut a fost foarte aproape de un transfer la CFR, dar poate că timpul nu e încă pierdut. Îl cunoaşteţi destul de bine, nu cred că e cazul să mai insist şi eu.

7 – ERICO (24, Pandurii). Fundaşul central cu care Eric pare că se înţelege de minune la Târgu-Jiu. Mai cu seamă la fazele fixe cei doi sunt letali, Eric fiind servantul iar Erico finalizatorul. Mie mi-a plăcut încă de acum un an, pe când U Cluj arăta la fel de prost ca şi azi, dar el forma, împreună cu Paraskevas, un cuplu foarte bun. Nu bag mâna chiar în foc că ar fi excelent pentru pretenţiile CFR-ului, dar cu siguranţă merită să-l urmărim cu atenţie atunci când vedem meciurile pandurilor, pentru că mai poate creşte în joc. Un mare minus al său e că a fost adus în România de Anamaria Prodan, deci un impresar al Stelei.

8 – M.COSTEA (25, Steaua). Îl ştiţi destul de bine cu toţii. Mulţi nu văd în el decât un manelist, dar eu cred în talentul său, la fel cum am crezut şi în Sânmărtean acum patru-cinci ani, atunci când toţi îl socoteau pe bistriţean un fotbalist terminat deja. Dacă Steaua nu va reuşi să-i transfere pe Wesley şi pe Marica, aşa cum se aude, atunci sunt convins că acest sezon poate fi al său, Costea cel Mic dând semne evidente că şi-a revenit cu capul. Poate reuşim să-l aducem la noi la schimb cu Kapetanos. 🙂

9 – FL.COSTEA (28, atacant, CFR). Pe el l-am tot pomenit pe aici, nu mă mai repet. Cei mai mulţi dintre frânari îl critică, socotindu-l terminat, dar eu aştept să-şi dea odată drumul la joc. Ar fi un mare câştig pentru echipa noastră, la fel cum s-a dovedit a fi şi Bastos la vremea lui.

10 – S.FILIP (19, mijlocaş stânga, Dinamo). Fotbalistul pentru care Ioan Andone mi-a scăzut tare mult în ochi, atunci când, în urmă cu un an, în timpul jocului cu câinii, se întreba (citez): „Cine plm îi şi copilu ăsta?!?”. În toamna anului trecut, Filip era la al doilea meci în tricoul lui Dinamo, dar,în minutele pe care a apucat să le joace, era să ne fure victoria, „fircălind” cum a vrut el prin apărarea noastră. Eu îl remarcasem cu două etape mai înainte, la un meci al câinilor cu Petrolul.

11 – C.MATEI (22, Dinamo). Şi pe el am mai pariat pe aici, aşa că nu mai insist. Are potenţial să se numere printre senatorii de drept ai campionatului nostru. La mijloc poate juca atât în bandă cât şi în spatele vârfurilor sau chiar al doilea atacant.

12 – LUCHIN (27, Dinamo). Poate juca atât fundaş central, cât şi pe dreapta, două dintre posturile care ne-au dat atâtea bătăi de cap în ultimele săptămâni. Pe fundaşul dinamovist (la pachet cu Nica, Bălgrădean şi Cosmin Matei), mi l-aş fi dorit şi în iarnă la CFR, atunci când Dinamo părea în pragul falimentului şi când cu siguranţă am fi avut şanse mai mari de transfer (şi cu costuri mai mici). Probabil că şi acum i-am putea aduce pe dinamovişti, dar cu o sumă importantă plătită pe ei şi cu procente la revânzare.

13 – BULEICĂ (22, Pandurii). Format la Universitatea Craiova, olteanul a fost împrumutat de Pandurii la Severin şi la U, iar în prezent se impune printre titularii trupei lui Pustai. Poate juca atât mijlocaş de bandă cât şi fundaş dreapta. Cu siguranţă Condescu vede în el o altă mină de aur.

14 – TRANDU (22, Poli). Fiul fostului fotbalist (şi actual arbitru, dacă nu mă înşel) mijlocaşul central poate fi un fotbalist foarte bun în viitor. De urmărit.

15 – IONIŢĂ II (18, Rapid). Mijlocaş ofensiv – atacant de mare perspectivă. Petre Grigoraş ar putea scoate din el un fotbalist important. Totuşi, cu astfel de fotbalişti tineri e nevoie de multă răbdare.

16 – GIURGIU (31, oŢELUL). Mijlocaş central experimentat (poate juca şi fundaş dreapta). Nu e spectaculos, dar e un fotbalist de echipă şi cu personalitate în joc. Întotdeauna foarte util, jucătorul format de U ne-ar putea ajuta şi pe noi.

17 – ANTON (22, Pandurii). Mijlocaşul defensiv transferat de Condescu de la Bistriţa s-a impus rapid între titularii gorjenilor şi e e un jucător care cu siguranţă merită urmărit, mai ales că joacă pe un post actualmente deficitar la CFR.

18 – PETELEU (21, Săgeata). Fundaş dreapta, fost internaţional de tineret. În prezent are evoluţii apreciate la Năvodari şi e un jucător de urmărit. Păcat că şi el e impresariat de A.Prodan.

19 – KANON (20, Corona). Stopper-fundaş stânga interesant. Cred că are potenţial ca în timp să ajungă un alt Viera al ligii I.

20 – D.LAZAR (22, Pandurii). Înţeleg că Stăncioiu al nostru ar fi dorit de Uhrin la Tbilisi, aşa că tânărul Lazar ar putea fi momentan o rezervă excelentă a lui Felgueiras, iar pe viitor un portar important al ţării.

21 – LORIA (27, Dinamo Tbilisi). Titularul reprezentativei Georgiei şi căpitanul gruzinilor care au dat de Steaua în preliminariile UCL din toamna aceasta, Loria îmi pare un portar excelent, care l-ar înlocui de minune pe Felgueiras în cazul în care lusitanul ne-ar părăsi.

22 – MEREBASHVILI (27, Dinamo Tbilisi). Decarul echipei lui Uhrin m-a impresionat în jocurile cu Steaua, păcat doar că nu-l vom putea urmări mai des. Cred că ar merita atenţia scouterilor CFR-ului.

*****

Cred că ajung acum numele astea pe care vi le-am propus mai sus. Socotesc că într-un an şi ceva, până la Crăciunul lui 2014, cel puţin cincisprezece dintre ele vor fi dorite de noi la CFR, poate chiar (spre) douăzeci. Nu ştiu dacă vor confirma chiar toţi băieţii aceştia, dar sunt convins că fiecare dintre ei merită atenţia noastră.

La cele de douăzeci şi două de nume amintite aici ar mai fi încă destule altele: MARQUINHOS, ZAHARIA şi ANTUNES (Oţelul), ENCEANU (Braşov), BUZBUCHI, TÂRNOVAN, BENZAR, LAZĂR, BEJAN, PUŢANU, NĂSTĂSIE, MITRIŢĂ, GAVRA (Viitorul), ROMAN (Săgeata), TINCU, CÂRJAN, VAŞVARI (Botoşani), HRISTOU, DISTEFANO, ALEX (Pandurii), NEACŞA (Corona), GOLUBOVIC, LUCAS GARCIA (Ceahlăul), PANĂ, SEREDIUC, PURECE, MELINTE (Chiajna). Nici vorbă să fie toţi de CFR pe viitor, dar cred că aproape toţi vă vor spune peste un an mult mai multe decât vă spun în momentul de faţă. Eu întotdeauna am apreciat antrenorii (gen Dan Petrescu, Grigoraş) care au avut capacitatea (şi curajul) să vadă diamante acolo unde cei mai mulţi dintre colegii lor nu vedeau decât pietre obişnuite. Să aşteptăm deci anul care vine (mai exact următoarele cincisprezece luni), ca să vedem câte dintre numele înşiruite de mine mai sus, şlefuite de timpul care va veni, vor dovedi sclipiri de diamant. Cum vă spuneam, eu mă aştept să număr măcar cincisprezece (câte un diamant pentru fiecare dintre lunile ce vor veni). Să dea Dumnezeu ca cele mai multe să împodobească pe atunci casa CFR-ului! HAI DRAGĂ CFR!!!

Autor: Florinaccio

0 comentarii

    • Jaj, jaj, nu ca sondajul n-ar fi o idee buna, dar cu necoirea eu ma refeream ca poti sa te pregatesti de cronica meciului cu U (sau pentru cel de azi cu Brasovul) 🙂 PS. Am citit pe undeva ca Canon a tulit-o in Olanda, nu-i mai la Corona.

      Apreciază

  1. Echipa repriza I: Amadio – Maftei, Piccolo, Brandao, Camora – Sulley Muniru, Voiculet, Costea – Maah, Carter, Paun (In min 27 Brandao iese accidentat, Rada il inlocuieste)
    Echipa repriza II: Minca – Hora, Cadu, Rada, Sepsi – Deac, Obiora, Dokovic – Rui Pedro, Tade, Batin

    Apreciază

  2. Pe Brandao l-am adus accidentat, l-am tot ingrijit pina ce s-a reaccidentat. Gabionetta, care speram sa fie noua stea a ligii, nu joaca nici in amicale, poate nici nu mai e in tara. Ogbu se pare ca are si el ceva, apoi Hora e jucat tot ca fundas dreapta. Marea realizare a zilei se datoreaza stelei, care asigura o economie lunara de 20.000, dar si folosirea lui Carter si Paun. Si in final, un pronostic: Grigoras va fi al doilea antrenor care pleaca, primul fiind D. Munteanu. Restul, dati afara de AP!

    Apreciază

  3. Daca in primii ani de la promovare am dat lectii de management, acum ne uitam cum steaua se descurca de minune dupa vinzarea lui Chiriches. Ionut Neagu, Varela, plus Kape. Iar pt primii doi 650 mii, respectiv 1 mil, pt Kape, doar „extracontabil”. Iar acum sunt in tratative cu Pandurii pt Ciucur, pe care sunt dispusi sa plateasca 750 mii si sa-l lase la Pandurii 1 an, plus cota parte din transfer. Degeaba ne tot lamentam, AP n-a fost in stare, adica n-a VRUT sa dea 500 mii pe Nistor, asa ca ne uitam cu jind la steaua si traim din amintiri, timp in care modestul Brasov ne bate in amical…

    Apreciază

    • Ei, anul asta reducem masiv cheltuielile… E recesiune si la noi. Vedem acum cit de bun antrenor e Grigoras, din punctul asta a stiut mereu sa scaote din rahat bici si sa faca loturi modeste bune de locurile din prima jumatate. Si nu mai fi asa abatut, cite echipe din prima liga mai au 3 campionate in palmares (in afara de cele doua departamentale cu statut special la trofee)?

      Apreciază

  4. Citesc pe site-ul Olimpiei ca Sergiu Negrut, dupa ce toata vara s-a antrenat la Satu Mare, a parasit-o pe Oli pentru a merge la Ramnicu Valcea. Din cate stiu, valcenii au pretentii la promovare in acest an, asa ca fotbalistul CFR-ului probabil ca merge la mai bine. Pana la urma, dintre tinerii CFR-ului la Olimpia va ramane doar satmareanul Ene, pe care sunt foarte curios sa il vad pe teren. // Nea Silica, ce face ASA-ul, promoveaza? Inteleg ca si-a facut trupa buna. In lupta pentru promovare cu siguranta voi fi si eu „fanul” ASA-ului.

    Apreciază

      • Mister, m-ai făcut nostalgic! Era echipa mea în tinereţe, în zona mea mai toată lumea ţinea cu ASA… I-am văzut prima dată la începutul anilor 70, au venit la noi la câteva amicale (atunci şi echipa mea tot ASA se numea). La Mureş i-am văzut de două ori: era o victorie (mare) cu Dinamo, 2-0, pe la mijlocul anilor 70 şi o înfrângere dură (1-4) cu Craiova Maxima. Asta era prin 80, eram student şi am venit la meci vreo 1000 de oameni numai din Cluj… Până aici cu nostalgia, însă. Cu ochiul „critic” de astăzi vedem că fost o „steluţă” mai mică, dar cu privilegii/metode asemănătoare, evident păstrând proporţiile. Era mai curată „ASA” ca echipa de partid fata de FCM de astăzi? În încheiere: HAI CFR !!!

        Apreciază

        • Steaua şi Dinamo erau corecte? Da’ FC Olt? Şi nu numai ele. Singurul nostru privilegiu era că puteam să concentrăm jucătorii acceptabili. Iar cei buni erau neapărat promovaţi la Bucureşti. Oricum, aia din 1970 era o echipă pe cinste, poate om fi fost prin aceeaşi tribune, Kiruj, că pe atunci şi eu ieşeam la meciuri. Mă bucur că a reînviat ASA (Asociaţia Sportivă Ardealul), cu un staff tânăr şi profesionist, zic eu: link

          Apreciază

          • Erau corecte pe dracu… A fost mai mult o întrebare retorică… În mod sigur eram „apropiaţi” la careva din aceste meciuri, poate vom mai fi, în Gruia, sau – de ce nu? – chiar la Mureş, la un posibil ASA-CFR la anu’… Mă bucur sincer de (re)apariţia ASA-ului, de fapt nu prea înţeleg de ce nu a fost resuscitat acu’ 3 ani, când erau în Liga 1. HAI CFR !!! HAI ASA !!!

            Apreciază

          • Am citit și eu articolul și m-am convins că – din păcate – ASA nu a înviat. E doar un facelift penibil. Mașina primăriei a fost vopsită în alte culori și i s-a pus număr de înmatriculare fals, de armată (deși Armata e de fapt Ardealul?!). Sunt curios cine vine cu palmaresul… PS. Supoziție: se satură Paszkany de salvat CFR-ul și-l îngroapă (Doamne feri!!!). Câștigă patronul de la Sănătatea Servicii Publice Cluj bani la Loto și cumpără palmaresul frânarilor. Schimbă numele echipei în CFR (Căile Frecate Române). E același CFR cu cel al lui Țegean, Albu, Anca, Culio, Cadu etc. sau e un zombie?

            Apreciază

          • Daca aducerea papitoiului de Daniel Stanciu pe postul de director general inseamna lovitura de imagine (dupa cum citesc in linkul respectiv), alte detalii nici nu ma mai intereseaza. Inca o facatura de echipa care nu are nimic in comun cu fostul ASA. Stanciu e uratul ala care il lingea in dos pe umflatul de Iancu, un yes man penibil de pe la curtile mai multor echipe din Liga 1, aciuat acum la Tg Mures. Inca unul din personajele hidoase si inculte care alcatuiesc „elita” (crema) fotbalului romanesc.

            Apreciază

            • P’asta probabil n-ai sa-l mai cetesti, totuşi, iată părerea lui Hagicuţă: „Î: Ce părere aveţi despre noua echipă ASA Târgu Mureş? R: Nu pot avea decât o impresie foarte bună. Este bine că şi-a luat numele care trebuia. Este o echipă tânără care are o perspectivă de viitor. Antrenorul Edi Iordănescu este un băiat foarte serios şi care munceşte mult. Sunt sigur că va face un lucru bun la Târgu Mureş. Trebuie însă avută răbdare. Nu se poate totul clădi dintr-o dată. Ştiu că îşi doresc performanţă, iar pentru Târgu Mureş este necesar să aibă o echipă puternică în Liga I!”.”

              Apreciază

    • Se pare că s-au adunat acolo buni profesionişti, Florinaccio. Şi nu cred că şi-au propus să promoveze chiar acum. Măcar ei să lucreze cu cap, că noi cam dăm cu capul de zid…

      Apreciază

  5. Nu-l vindem pe Kapetanos in iarna, cand avea totusi o cota de piata, si il dai acum pe gratis stelei… Zau ca nu mai inteleg nimic. Macar de luam draq niste bani, ii prelungeai contractul lui Batin cu ei. Zici ca totul e facut pe dos acum. Special transferam si vindem sa ne auto-distrugem. Poate are cineva informatii din interior si ne lamureste si pe noi. Da’ zici ca am ajuns armata salvarii. Vor stadionu sa joace in cupe, il dam, vor jucatori gratis de CL, le dam, da’ tot noi suntem desfiintati de mm, becali si presa. Se pare ca ne meritam soarta daca uitam asa repede toate nedreptatile si rautatile din ultimii ani.

    Apreciază

    • Ai dreptate. Reamintesc totuşi, că – exact ca şi în politică, sau şi mai accentuat – în fotbal este nevoie tot timpul de un comportament dublu. Când ai luat nişte decizii anume, imediat trebuie să ai pregătită şi „traducerea” cosmetizată a deciziei respective înspre lumea exterioară (mass-media, suporteri, „fraieri”, adică). Aşa cum în lumea politicului există numeroase exemple de conlucrare reciproc avantajoasă „în spatele cortinei” (am cunoştinţe concrete privind afaceri între politicieni UDMR şi UNPR respectiv PRM, ca să luăm cazurile evident improbabile), exact aşa există „afaceri” ascunse, nedeclarate şi în fotbal. Ei, că atât în politică, cât şi în fotbal băieţii urlă ca descreieraţii unul la altul ÎN PUBLIC, asta e o cu totul altă mâncare de peşte. De multe ori aceste „scandaluri” sunt regizate în comun, după o afacere reuşită, tocmai pentru a distrage atenţia „fraierilor”…

      Apreciază

    • Ceea ce noi uitam mereu din ecuatie e ceea ce vrea jucatorul. La virsta si valoarea lui, Kapetanos nu ar fi cistigat in Bundesliga semnificativ mai mult netto decit la Cluj. Pentru liga a doua germana e prea scump, pentru prima nu prea e el suficient de bun. Poate ca a speculat un transfer in Rusia care nu a mai aparut si acum a plecat spre Steaua dorind sa aiba o portita (Oli, Zenga) pe conexiunea Steaua spre Golf..

      Apreciază

      • Hahahha, tu esti avocatul conducerii??? Daca cineva scrie o parere (si e de rau pt conducere) apari tu, atoatestiutorul, si ne luminezi. Tine-o tot asa, ca esti pe drumul cel bun. CONDUCEREA CFR-ULUI calca in strachini tot mai des, amice.

        Apreciază

        • Domnule unu – ce dovezi aveti ca nu este asa cum a spus Cristi? Adica, daca tot se speculeaza p-aici, musai sa se speculeze in negru, sau spre defavoarea oameniilor care in aproximativ 10 ani au castigat 8 trofee? De ce nu se pot specula si chestii pozitive?

          Apreciază

    • N-are nici un sens sa judeci deciziile in maniera asta. In iarna Kapetanos era pe val si daca ar fi continuat si in primavara sa dea goluri cum facuse pentru 8 luni in 2012, probabil ca ar fi putut sa fie vandut pe vreo 2 milioane vara asta. Din pacate, in primavara a fost mai mult accidentat si iesit din forma si deci valoarea lui a scazut. Dar nu e de vina conducerea ca s-a intamplat lucrul asta. Daca ar fi fost vandut asta iarna, poate ne-am fi lamentat toata primavara ca am vandut toata echipa dupa participarea in Liga Campionilor, dupa ce deja ii vandusem pe Bastos si Sougou. Probabil ca asta iarna singura oferta a fost cea de la Rednic din Belgia care oferea vreo 7-800,000 de euro si conducerea a considerat ca valoarea lui Kapetanos la momentul respectiv era mai mare decat suma respectiva si deci au refuzat-o (banii respectivi au fost dati la momentul respectiv pe Maah, deci n-avea nici un sens sa-l vinzi pe Kapetanos care deja confirmase la noi pentru aceeasi suma). Sunt convins ca daca ar fi oferit cineva vreo 2 milioane, l-ar fi vandut imediat.

      Apreciază

      • Sunt curios in ce forma va fi la Steaua in toamna asta. Pe de o parte, imi place de el personal mai ales pentru contributia majora la titlul 3 si la calificarea din Liga. Pe de alta, nu pot sa tin cu Steaua nici cand joaca impotriva lui Chelsea, si deci nu stiu daca i-as dori prea mult succes la noua echipa. Cat despre CFR, eu cred ca desi nu au reusit sa traga un tun cu el asa cum parea la un moment dat ca vor putea, pana la urma a fost o afacere extrem de buna tinand cont de golurile date in 2012 (ma rog, si de penalty-urile scoase).

        Apreciază

        • Avand in vedere ca stelistii au cativa servanti buni, capabili de centrari de calitate, eu cred ca grecul va mai inscrie goluri, in masura in care va fi folosit. El e cel mai castigat din toata afacerea, oricum. Cand a devenit indezirabil la 5teaua a ajuns la noi, a devenit campion si a jucat in CL, acum dintr-un jucator sters si fara perspectiva de la o echipa de pluton, ajunge din nou sa joace in CL. Si, repet, sunt convins ca n-a plecat gratis, s-au luat niste banuti pe el, dar asa cum scriam mai sus, asta nu e problema fraierilor.

          Apreciază

  6. Eu personal regret mult mai mult plecarea lui Sergiu Negrut la Valcea decat cea a lui Kapetanos la 5teaua. Pacat, am fi avut o echipa frumoasa cu el, mai ales ca se anunta o serie foarte tare cu : cele doua ”U” de la Craiova si de la Severin, cu UTA, Valcea, ASA si Bihor (plus Mioveni poate)

    Apreciază

  7. Din cei 20 / 21 de „magnifici” Kanon se pare ca a si confirmat devreme ce de la ultima clasata din liga lu’ Mitica a ajuns direct la antepenultima clasata in Eredivisie. Se pare ca il vor regreta acum si gagicile din Brasov dupa cele din Bistrita. Ploiestencele pot sta inca linistite din moment ce Romario e mai mult rezerva la Petrolul.

    Apreciază

  8. Au plecat Muresan si Kapetanos gratis(din ce stim noi), Pinto si Sare pe cateva sute de mii(desi sunt convins ca nimeni de la club nu vroia sa ii vanda). Au plecat cum au plecat si din ce motive noi nu stim, cel putin 3 din ei faceau parte din primul 11 acum fiind peste ceea ce avem in lot acum.De aceea zic, ca ceva ceva nu e OK. Dar bineinteles ca lucrurile astea noi nu le vom afla.Oricum stam tare prost la capitolul comunicare cu suporterii. Poate cei din Cluj stiu mai multe fiind privilegiati fata de noi cei din Tribuna,mai merg la un antrenament, la o intalnire cu suporterii,la un club. By the way: ce se intampla cu Gabionneta,mai e, nu mai e la echipa,Brandao cat de grav e accidentat?

    Apreciază

    • S-a schimbat conceptul si s-a facut curatenie… In vara erau cu tot cu imprumutati vreo 50 de jucatori sub contract. Echipa actuala si viitoare trebuie sa fie fata de precedenta mai mica, mai tinara si semnificativ mai ieftina. Si in clipa de fata avem cu imprumutatii de la prima echipa putin peste 30 de jucatori sub contract si asteptarea s-ar putea sa aiba ca origine o politica de genul „nr. max este x si nu vine nimeni nou pina nu pleaca altii”.

      Apreciază

        • Mai în glumă, mai în serios, mă gândeam ieri că la CFR ar trebui să vină antrenori milionari, care să-și cumpere singuri jucători. Olăroiu ar fi bun. Și-ar cumpăra câțiva jucători de 999.999 euroi, ar căștiga toate trofeele posibile și i-ar vinde după un an cu câte 2.999.999 euroi. Grigoraș, care n-a ieșit prin Arabia, n-are bani decât de aspirine și paracetamol.

          Apreciază

  9. L-am vazut aseara intr-o cafenea din centrul Clujului pe Andrea Mandorlini! Treceam pe stada si l-am vazut prin geam. Surpriza a fost mare asa ca m-am intors si am mai trecut o data prin dreptul geamului ca sa fiu sigur ca nu m-am inselat. Mai era cu trei tipi la masa. Pe doi nu i-am cunoscut, dar al treilea parea sa fie unul dintre italienii din stafful lui. Ce sa fie, ce sa fie? Te pomenesti ca pleaca si Piccolo?

    Apreciază

  10. In tranzactia cu Kape, steaua l-a propus la schimb pe Radut, dar cu plata unei sume de catre noi, tinind cont de virstele celor doi. Noi n-am vrut, am incasat, se pare, 200 mii si gata afacerea. Acum citesc ca Radut e ofertat din Israel. De Radut aveam nevoie, dupa ce l-am rata pe Nistor, pt ca nu avem un coordonator de joc, plus ca-l dorea si Grig, care a lucrat cu el la Pandurii si l-a apreciat in mod deosebit. Se vede si din acest caz ca nu se vrea nici macar pregatirea unei echipe mai bune pt sezonul viitor. Totusi un transfer de marca se vorbeste ca se va realiza, si anume mutarea lui Ivanovici la Look, unde va continua al sau fanatik show. Deci fotbal zero, miticizare, cit cuprinde! Bravo, Arpad Paszkanyi!!!

    Apreciază

    • De unde ai informatia asta? Sper ca iti dai seama cat de ingust este cercul in care sunt cunoscute la modul veridic informatiile de genul asta. Probabil nici fotbalistii nu stiu foarte exact ce se ofera/cere pentru ei pana spre faza finala a unei negocieri. Evident nu am pretentia absurda sa dezvalui sursa, dar sunt curios care ar fi natura ei.

      Apreciază

  11. Decât 1/4 din superprofesionistul MeMe la CFR, mai bine 3 x IM! Voi chiar credeți că doctorașul nostru a „evoluat” spre din ce în ce mai slab la capitolul fotbal? Mă îndoiesc. Tot mai subțire e, în schimb, tactica lui Paszkany, pe care nici măcar bunul său prieten, IM, nu mai reușește să se plieze.

    Apreciază

  12. 07, pt mine mita biciclista (mm), alaturi de porumbou si iancu tziganu, sunt cei mai hidosi oameni din fotbal. Dar asta nu inseamna sa nu recunosc, ca toti trei sunt net superiori doctorului in de-ale fotbalului. Atit si nimic mai mult.

    Apreciază

    • Hai mai sa fim seriosi… Ce au realizat MM sau Iancu si nu a realizat si IM? Ajunge sa te gandesti cate parasute i-a adus MM lui Becali de-a lungul anilor si poti trage concluzia. Iar de Iancu nici nu are rost sa mai vorbesc, fiindca indiferent ce realizari ar avea omul ala (si nici nu a avut multe nici el), o persoana mai dezgustatoare doar la Jilava mai gasesti acum. Porumboiu pare intr-adevar ca are ochi la fotbalisti, dar cand ataci conducerea de genul asta ajungi doar sa te discreditezi si sa nu te mai ia nimeni in seama. Nici eu nu sunt de acord cu multe lucruri, dar nu pot sa-l pun totusi pe Iancu deasupra lui IM. Ma astept ca maine sa scrii pe aici ca l-ai prefera pe Becali in locul lui AP.

      Apreciază

  13. Kiruje, poate că mă etichetezi anticeferist, dar mai propun un sondaj: să noteze fiecare (de la 1 la 10) simpatia (sau antipatia) faţă de patron şi preşedinte. Din partea mea, i-aş acorda (cu multă indulgenţă) o notă de 2 patronului. Pentru lipsa comunicării cu suporterii în primul rând şi nu pentru lipsa banilor.

    Apreciază

  14. In site-ul lui Arpi, apare azi in titlu ca tot Cadu si Piccolo vor face legea, nu au venit intariri in aparare si tehnicianul se vede nevoit sa improvizeze. Macar acolo speram sa citesc ca poate vine cineva… PS. Andrei, mi-am exprimat o parere si gata. Cu privire la Arpi, fii linistit, ca nu l-as schimba in veci cu becali, dar asta nu inseamna sa nu constat ca de vreo 2-3 ani ciobanul face achizitii bune, pe cind Arpi tot mai proaste! Cine vrea, sa ma injure pt aceasta afirmatie, dar realitatea dureroasa asta e!

    Apreciază

    • Da, sunt de acord cu constatarea despre diferenta dintre Becali si AP din ultimii ani. Pe de alta parte, faptul ca Becali a castigat loteria angajandu-l pe Reghecampf a avut o contributie semnificativa in succesul echipei si deci al transferurilor facute de Steaua. Inainte sa vina Reghecampf, Becali tot cumpara la jucatori pe 1 milion de euro si ii vindea 2 ani mai tarziu pe mai nimic.

      Apreciază

  15. E ciudat totusi cum mai toate echipele de la noi inca au access la piata portugheza (Pandurii, Vaslui, Astra, Petrolul, etc), in vreme ce noi n-am luat absolut nici un jucator de acolo toata vara, desi e clar ca aveam nevoie cel putin de un fundas dreapta.

    Apreciază

    • Hai sa ne intrebam altfel… oare de ce noi care eram adresa nr 1 nu am luat nimic? Poate unii jucatori luati de altii erau sub ce voiam noi, iar ce voiam noi era peste puterea de a-i lua? Uneori poti dori si prea mult si sa nu iti iasa. Sau poate nu vrei si atunci tb sa incerci ceva ce deliberat nu iese.

      Apreciază

  16. Din pacate nu vad logica achizitiilro noastre. L-am luat pe Brandao pe bani ca sa fie rezerva, pe Gabionetta la fel, desi se misca bine la antrenamente. Am dat afara o serie de jucatori buniceli pe gratis, in loc ca sa-i imprumutam. Pentru Ronny, Vass sau Godemeche sigur gaseam echipa. Se vede ca la fundas dreapta suntem deficitari, stam in Velayos, nu avem rezerva lui nici macar de nivelul unui jucator de la U. Daca pateste ceva Velayos, eventual il bagi pe puternicul dar lentul Maftei. Pe post de inchizatori avem doi copii, Obiora si Muniru, astia ar trebui sa castige mijlocul terenului in fata Stelei si a Pandurilor. Si mai dureros e ca cele patru echipe care au participat anul acesta in cupele europene au loturi bine inchegate, jocul de echipa format ca lumea, eventual se intaresc pe cate un post, iar la noi nici macar constructia echipei existente nu s-a finalizat, domnul Grigoras este inca in faza cautarii unui prim unsprezece. Cu alte cuvinte, e jale, si nu vad masuri luate pentru o remediere reala a situatiei.

    Apreciază

    • Ronny este imprumutat in Portugalia, dar e inca sub contract cu CFR. Lui Godemeche i s-a terminat contractul de doi ani si nu a mai vrut jucatorul sa-l prelungeasca (sau oferta nu a fost atractiva pentru el).

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.