Eșecul recunoștinței [Ceahlăul – CFR Cluj 2-2]


Probabil Andone va justifica înfrângerea printr-un alt dezastru numit arbitraj, unul strâmb, unul care a falsificat balanța. Dar, dacă stăm strâmb și recurgem la judecata dreaptă, trebuie să începem a ne obișnui cu ratarea  sezonului intern și să tremurăm pentru ratarea celui extern (Dinamo, din cât îmi șoptește memoria, nu a avut nici o strălucire, nici măcar una mică, cu Ando la lesă). Ratarea nu are legătură cu arbitrajul sau cu transferurile, cu lotul disponibil (cel puțin nu în această fază în care nici cei pe care îi avem nu știu ce au de făcut pe teren). Ea e cert cauzată de recunoștință, de ciorba reîncălzită. Meciul încheiat în urmă cu o oră e dovada. E adevărat, Ando și-a pus în sezonul trecut medalia de campion la gât. A avut merite petru medalie, a mobilizat echipa, a adus echilibru psihologic, a adus dorință de victorie, a adus acel strop de minte limpede necesar abordării unui final pe muchie. Tactic, aștept să mi se spună ce a adus.

Un lucru este cert: organizarea defensivă este dezastroasă. Un dezastru pe care în sezonul trecut nu l-am văzut, nu pentru ca am fi avut alți apărători (mai buni), ci pentru că în precedentul sezon apărarea nu era în sarcina lui Ion Andone. Atunci, indiferent de ce spunea și exersa cel care are o mare plăcere în a-și spune A1, problemele defensive erau rezolvate de indicațiile din teren ale lui Beto. Da, Beto avea suficientă calitate pentru a suplini lipsurile lui Andone. Sunt lipsuri pe care le-a manifestat și la Dinamo. Deficiențele nu țin neaparat de un anumit compartiment, ele sunt observabile atât în compartimentul fundașilor, cât și în cel al mijlocașilor. Problemele vin din poziționare, să ne amintim câte pase a reușit Ceahlăul la marcarea golului 2, să ne amintim și cât de ușor au pasat medieșenii în precedentul meci. Să ne întrebăm unde au fost închizătorii, pe unde s-au plimbat ei în timp ce Ceahlăul mingicărea obiectul muncii în centrul terenului, de unde a ajuns în bandă pentru ca apoi să fie centrat în mijlocul careului, unde nimeni nu era la marcaj și firesc de acolo în plasă. Am văzut un Mureșan care nu-și găsea locul. N-a închis nici culoarele, nici marcaj n-a făcut la Ichim. Oare de ce? Oare ce rol îi dă Ando? Stăncioiu, știm, apără cum poate, dar nu putința îl face să nu fie și să nu poată fi portar adevărat. Îl împiedică propria muțenie, propria capacitate (a se citi incapacitate) de comunicare. Deocamdată zic doar incapacitate de comunicare pentru că nu vreau și nici nu am indicii care să-mi permită să mă pronunț asupra capacităților sale de a înțelege tactic ce se întâmplă în zona din fața porții căreia e pus să-i fie cerber. Cert nu face ce făcea Beto, nu ordonează jocul defensiv și dacă el nu face asta, vedem ce nu ne-ar fi plăcut să vedem, vedem cum împăratul (a se citi Andone) e gol. Că suntem rudimentari la construcție e altă problemă, dar e cert că scăpăm cu egaluri tocmai pentru că de la mijloc în sus avem cât de cât valori individuale, avem jucători care mai nimeresc câte o pasă genială,  câte o centrare, câte o execuție finală. Un antrenor se spune că își termină treaba dacă echipa duce mingea în careul advers, sau în marginea lui. Noi nu o ducem, o aruncăm acolo și din când în când rezultatul e câte un gol. Oare cehii ne-or lăsa să o aruncăm tot așa? Oare ei vor avea suficient ghinion încât să nu fructifice niciodată imperfecțiunile noastre defensive? Obiectivul declarat e să nu primim gol, ca atare bănuiesc că zilele rămase echipa și staful tehnic le vor petrece prin biserici în penitențe și rugăciuni, antrenamentele par a fi fără de folos atâta vreme cât știința organizării defensive e o lecție la care A1 a chiulit. Sistemul am văzut, a fost altul, ofensiv s-a simțit un plus. Defensiv? Aceeași Mărie cu poalele în cap și chiloții găuriți. Oare când i-o găsi Ando centură de castitate?

Greșelile defensive se repetă meci de meci. Putem deci să discutăm mult și bine despre mijlocașul ofensiv care ne lipsește, dacă problema principală a echipei e dată de numărul de goluri încasate, e adevărat, un fantezist la mijloc poate însemna goluri în plus, dar ce te faci dacă încasezi mai multe? Indiferent cât de buni sunt jucătorii ofensivi ai unei echipe, tupeul lor vine din comportamentul portarului și din siguranța defensivei. Fără această siguranță ne putem aștepta la frustrările fiecăruia în parte, frustrări care subminează coeziunea lotului, iar atunci când dezorganizarea vine dintr-o incompetență sau o incapacitate a antrenorului semnele de întrebare și îngrijorările sunt majore. Grav este și încrederea pe care o câștigă adversarii, atât în timp, văzându-ne scufundați în eroare meci de meci, cât și pe parcursul jocului, văzându-ne vulnerabilitatea. Ce folos că Bastos ne surprinde din nou, ce folos că Pinto pare a fi în creștere, ce folos ca avem un grec care confirmă meci de meci? Ce folos să vorbim și să disecăm fazele meciului când problema CFR-ului e vizibilă din prima clipă, panica defensivă, o trăim în tribună, o trăim la televizor, o trăim oriunde, am mai trăit sentimentul din cauza gafelor portarilor, acum o trăim din cauza organizării defensive defectoase.

0 comentarii

  1. Ce e infiorator e faptul ca Paszkany tocmai cu Andone si a gasit sa fie incapatanat,dupa cum declarase la sfarsitul partidei.Va merge pe mana lui Andone cativa ani buni orice s-ar intampla.

    Apreciază

  2. Am jucat 10-zece minute.Atat.Super comentariu si la obiect si mai ramane atat de spus.Super___echipa! Super___joc! Fara Kapetanos ne batem pentru pozitiile 10,11 in sus anul asta. Asa ca paziti-l bine!!!!

    Apreciază

    • Canad, nu pot să mă pronunț asupra jucătorilor atâta timp cât ei respectă indicațiile unui antrenor. Văd o tactică defectoasă. În această situație ce să spun despre jucători? Nu cred că Mureșan e un închizător mai prost decât anul trecut. Nu cred că apărătorii sunt mai slabi. Pinto e mai bun decât Panin și Lion, Sepsi știe jocul, pe Camora l-am lăudat mereu pentru realizări individuale, poate doar Cadu să fie în ușoară scădere. Dar problema e dată de spațiile mari dintre jucători și asta tine de antrenor. Pe lângă spațiile mari, se vede clar că jucătorii aleargă mai mult pentru a acoperi culoarele, oboseala e si ea responsabilă de greșeli. Apare un minus de oxigen la nivel cerebral (sprintul este responsabil de cele mai mari deficite de oxigen), gândirea e mai proastă greșeala mai frecventă. O așezare corectă în teren atrage după sine, nu neapărat mai puțini kilometri, dar sigur mai puține sprinturi, implicit mai multă limpezime mentală.

      Apreciază

      • Primul lucru asa cum ai remarcat si tu si Albu este portarul-nu coordoneaza apararea. Demarcarea-un lucru aproape imposibil la CFRisti.O chestie ce-am observat la Deac:ia mingea de la mijlocul terenului si, desi are 5 jucatori cfristi in fata lui, el incearca sa dribleze si sa faca un-doi cu cineva inloc sa deschida jocul. Nu stim sa iesim din aparare:plimba mingea pe la fundasi (de la stanga la dreapta si invers) ca apoi sa dea mingea unuia dintre mijlocasii laterali cu ideea ca va face el ceva cu ea. Nu se paseaza eficient. O parte din jucatori joaca egoist, fara imaginatie, irosind ocaziile. Nu suntem o echipa compacta. Se incearca prea mult stilul clasic: atac pe extrema si centrare (de cele mai multe ori aiurea). Se bat prost loviturile libere. Uneori se calca jucatorii pe picioare(in acest meci Muri si Kape). Ai dreptate. Jucatorii nostrii obosesc pentru ca sunt alergati de adversar; ei nu stiu sa-si alerge adversarul. Ar trebui sa practice cateva stiluri de joc nu doar unul singur. Sunt curios ce fac baietii astia la antrenamente? Spunea Ando la conferinta de presa ca are prea multi jucatori de camp-25. Apoi ideea de a primi penalty cu orice pret, Bastos a cersit azi 11 m inloc sa incerce ceva constructiv. Si asa mai departe….
        Concluzia=nu vezi o idee ca lumea in fotbalul nostru!!!

        Apreciază

  3. Caline, exact la fel a spus si Andone la conferinta de presa, nu suntem organizati in aparare, tre’ s-o rezolvam 🙂 Nu inteleg, daca tot nu conteaza ca jucator pe Piccolo (de acord, a aratat o forma foarte slaba in pregatiri), de ce nu-l pune sa dea o mana de ajutor in stabilirea unei strategii pentru aparare, sunt sigur ca se pricepe mai bine decat A1. Da, lipseste mult Beto, dar pe mine ma enerveaza ca Felgueiras n-a lipsit niciun minut in 34 de etape la Brasov, iar noi avem ghinionul sa nu-l fi avut niciun minut apt pentru primele 3 meciuri. Nu stiu cat de imputabile sunt golurile lui Stancioiu in meciul de ieri (eu ii pun primul in carca), dar vorba lui Lengyel_Attila, e o gluma proasta ca portar. La prima faza a nemtenilor a avut noroc chior, iesirea din poarta a fost total tampita. La primul gol, n-a mai facut pe surprinsul, a plonjat pentru fotografi, dar baiul e ca nu stia nici el ce vrea, sa iasa, sa nu iasa, toti portarii de mai doamne ajuta stiu ca la astfel de lovituri libere trebuie sa aiba mare grija la coltul lung. Altul cu care e greu pentru oricine sa organizeze o aparare este Maftei. La fel ca si cu Mediasul, iar a comis un fault total inutil care a dus la golul egalizator al nemtenilor. Multam de golul cu Vointa, multam de golul de ieri, dar raman la parerea mea din primavara, este o epava ca fundas.

    Apreciază

    • Andone dupa cum zicea Vass Bela mai jos are acelasi discurs de la Dinamo. In sezonul in care a dat chix si l-a demis conducerea tot povesti cu ne revenim, cu am puterea sa remediez ne spunea.
      La primul a contribuit usurel si Stancioiu, e adevarat. Nu contributia imputabila la goluri e marea lui problema, marea lui problema e mutenia. Maftei lupta dar e bramburist, fara capacitate tactica. Piccolo cred ca tactic e mai iscusit decat Ando. La aceasta incapacitate tactica trebuie sa ne asteptam la momente de frustrare a jucatorilor. Sunt convins ca va aparea insubordonarea si razvratirea jucatorilor care au lucrat si cu antrenori adevarati si care se vor satura cert de imputarile antrenorului. E adevarat au fost orori(cel putin 2 de 11m) de arbitraj, dar sarcina antrenorilor nu e sa comenteze arbitrajul.

      Apreciază

  4. Parca’l aud pe Obama cu discursul lui mesianic de scos ochii la prosti. Trebuie sa facem aia, trebuie sa facem cealalta. Nu pomeneste nimic despre CUM trebuie sa reparam haosul. Ca nu stie! Poate se trezeste Arpi dupa bataia ce ne’o trage Slovan si il schimba naibii.

    Apreciază

  5. Ando are exact acelasi discurs ca la Dinamo : ” problema e in defensiva, incasam prea usor. trebuie sa lucram mult etc ” . Este o tactica de a transmite, ca situatia e sub control si la pastele cailor se va remedia ! Altceva, cu descultii de la Ceahlaul joci cu 7 jucatori defensivi ?! Apoi sa nu vezi, ca Maftei a contribuit la primirea a 4 goluri din 5 ?! Iar de transferuri ce sa mai zic, pina si curva de Ana Maria Prodan si-a dat seama ca trebuie un portar bun pt U si l-a adus pe Balauru … Noi avel lot numeros, dar posturile pe axul central nu sunt nici acum acoperite . Poate dupa eliminarea foarte probabila din CL. Poate …

    Apreciază

    • Da! Se pare ca Ando a invatat discursul in loc sa invete notiuni de entrenorat. Ca au fost 7 de profil defensiv n-a ajutat la nimic, atacul a fost cam vitregit, in aparare nu s-a vazut gaurile s-au vazut ca si cand ar fi fost 3-4. Incep sa-mi doresc la fiecare meci un jucator eliminat pentru ca echipa sa nu mai tina cont de organizarea lui Andone.

      Apreciază

  6. Aseara am ramas magulit cand am vazut ca cel mai scump jucator al nostru e pe banca,posibil din cauza randamentului prost ca ATACANT.Andone face ce face si strica tot.Jucam cu Deac pe banda si tinem pe banca un om care a avut o gramada de assist-uri si goluri sezonul trecut.Inca o prostie pe care am remarcat-o e schimbarea fundasului stanga.Camora dupa parerea mea e mult mai util decat Sepsi,urca deseori pe flanc,intra in combinatii ca Pinto pe dreapta.Totusi nu inteleg de ce nu am transferat mijlocas ofensiv cand e atat de clar ca suferim la mijloc.Daca merita cineva sa i se dea credit si contract pe viata acela era Bergodi.Cu Andone Idei ioc si tactica ioc.Mergem din ce in ce mai rau.Am impresia ca echipa anul trecut a castigat doar pentru ca s-au mobilizat ei nu pentru ca i-a mobilizat Andone.Si acuma scoatem egal din inertie pentru ca echipa are individualitati mai bune ca adversarele.Nici nu vreau sa ma gandesc ce bine ar arata echipa cu cateva intariri si un antrenor priceput pentru ca m-as amagi mai tare.Astept schimbarea cat mai repede.

    Apreciază

    • Andone am indoieli ca stie ce face. Pe Sougou am vazut ca-l poate transforma in mana moarta, convingerea mea este ca din jucator de 3300000 il poate repede preface in sold, probabil pentru multi din lot vor incepe reducerile de pret. A mai reusit asta la trecutul descalecat cu Culio cel putin. Dupa ispravile de atunci am aflat de curand ca patronatul, prin vocea lui Arpad Paszkany, s-a aratat oripilat de anumiti impresari care au adus jucatori la un pret care ulterior nu l-au mai putut obtine la vanzare. Stau si ma intreb daca finantatorul s-a gandit, ca responsabil de scaderea valorii unor jucatori poate fi si antrenorul care, ii scoate din forma. Imi amintesc ca Andone l-a avut la echipa pe Sanchez Prette, un mijlocas de constructie care a venit ca mare promisiune si a plecat dupa vreo doua trei aparitii. Fantezia lui Ando i-a cerut sa joace mijlocas de banda, postul lui era repet, mijlocas la constructie. Acum intreg lotul e in pericol de uniformizare in mediocritate, sunt curios ce parere va avea conducerea, e dispusa sa treaca la soldari. Oricata valoare are un jucator, daca e specializat clar pe un post anume, e barbarie sa-i ceri sa joace altceva. Ma mir ca Ando nu vede si permutarile benefice echipei, de pilda reprofilarea lui Rada pe postul de varf, indiferent de randamentul lui in careul advers, un efect benefic tot exista, mai putin pericol pentru poarta proprie. Individualitatile mai bune inca se simt, la sfarsitul turului toti vor fi o apa si-un pamant. Iar locul in clasament undeva spre a doua jumatate, nu avem parte de arbitrajele care-l sustineau ca antrenor la Dinamo.

      Apreciază

      • Cum poti sa spui asa ceva? 🙂 Andone are o experienta vasta de la Dinamo in vopsitul jucatorilor. Poate are tema de casa la CFR, sa-i vopseasca pe Stancioiu, Edimar si Bastos 🙂 Bastos e smecher, trage tare in fiecare inceput de sezon, pana se incheie perioada de transferuri, apoi se vede cu sacii in caruta si-l apuca brusc lenea 🙂

        Apreciază

  7. absolut corect tot ce a scris Calin,eu vreau sa ma leg inca o data de ce ma doare mai tare,adica problema portarului.Nu cred ca golurile din meciul de aseara i se pot imputa lui Edy, dar eu am senzatia de frica la fiecare centrare,pur si simplu mi se opreste inima stiindu-l in poarta.Cred ca aceeasi senzatie au si fundasii centrali.Foarte bine a sesizat si Calin,a scris acelasi lucru si Albu,am repetat de n ori si eu ,nimeni din conducere nu aude.Nu poti avea echipa mare fara portar mare,constructia unei echipe se incepe dela nr1.Nu poti defila in Europa cu Stancioiu in poarta , eu si acum vad meciul de la Bordeaux.M-am uitat la statura lui,nu sint sigur dar cred ca au cam aceeasi inaltime si Edy si Beto .Impresia mea era intotdeauna ca Beto este mult mai inalt decit Stancioiu,dupa o perioada mi-am dat seama ca este de fapt o iluzie optica ,ei avind aceeasi inaltime,diferenta de statura o dadea valoarea,deci diferenta de inaltime o dadea talentul lui Beto in contrast cu antitalentul lui Edy.M-am certat cu multi dintre noi dealungul anilor din cauza lui Stancioiu,am sa revin din nou cu o propunere pt conducere,daca N.Claro mai este pe la noi ar trebui reactivat,fiindca credeti-ma ,este mult mai portar decit Edy ,gafeaza nepermis dar are fata de portar.Cei care au avut ceva cu meseria asta de portar cred ca ma inteleg,numai vazind miscarile lui Edy in poarta cu pieptul acela scos inainte,miscari de jucator infumurat,cred ca sintem de risul lumii in Europa cu el in poarta.Jucati cu Minca ,a aparat bine cu Vasluiul,incercati pe Tiut dar va rog renuntati la circar,sintem penibili cu el in poarta,aseara cred ca avea vreo1,60 m,este din ce in ce mai scund si odata cu el scade in inaltime si apararea

    Apreciază

  8. Stancioiu e cu 3 cm mai inalt decat Beto. Lasand la o parte indicatiile care veneau dinspre Beto, subscriu parerii despre Stancioiu, portar fara talent. Imi plac doar degajarile lui, forta pe care o are in picioare si pe care Nuno Claro nu o are. Nuno Claro intr-adevar are calitati ceva calitati, oricum mai multe decat Edy, mie personal mi se pare mai portar din punct de vedere tehnic, el are insa alta meteahna, e putintel dus cu pluta, asta cred eu. Pe Tiut l-am vazut de cateva ori la juniori si la echipa a doua, mi se pare mai portar decat amandoi. Minca a facut cu Vasluiul un meci cum n-a facut nici unul din cei doi. Nu inteleg de ce neintelegerea cu Rada din cupa l-a facut indezirabil. Cred ca solutia momentului pentru al doilea portar este minca. E clar ca cei zece din camp nu au cum sa suplineasca un portar de calitate, e clar ca lor fara portar le cam tremura chilotii.

    Apreciază

  9. Fratilor, e bai mare pe postul de portar daca solutiile noastre sunt : … tiut, … minca ori ……. nulo claro. Daca si pe neclaro la cap am ajuns sa-l regretam atunci chiar ca suntem disperati rau. Va sunt recunoscator ca m-ati facut sa rad pe cinste inainte de a merge la culcare. Noapte buna si sper sa nu visati cu nici unul dintre dracusorii enumerati mai sus, ci cu ”ingerasul nostru pazitor” BETO !
    🙂

    Apreciază

    • Ma bucur pentru somnul tau chicotit, chicotim si noi gandind la priceperea care anima facatorii de transferuri ai CFR-ului. Chicotim vazand ca nu-s in stare sa priceapa rolul portarului in echipa. Probabil se gandesc ca o fi similar cu cel al portarului de hotel, or crede ca sta-n poarta sa adune ciubucuri pana-n final de campionat. Altfel nu-mi explic cum, de suntem plini de pacalici(nu-l includ pe Tiut, pentru el unitatea de masura e alta, tinem con ca abia a scapat de juniorat). Cu Beto visam noi dar pacat ca visam degeaba.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.