Un an nou fericit!


Am rămas de-o vreme fără fotbal, iar meciurile Naționalei nu au făcut altceva decât să îmi întărească ideea că în afară de CFR nu-mi pasă ce se întâmplă în lumea românească a balonului rotund. Aceleași pupături în fundul roialităților de baltă, aceleași osanale… Îți vine greață. Dacă făcea CFR 0-0 cu Turda aia de țară, nu ne mai spălau toate Someșurile de atâtea spurcături.

La noi prin Gruia a fost liniște, iar noi am fost lăsați să fermentăm în sucul lacrimilor proprii, ca niște copii uitați în magazin. Zvonuri puține, certitudini, doar două la număr. Dar sunt șanse ca de azi să auzim ceva mai mult despre CFR. S-a reunit lotul, iar Deac e primul în rând pentru probele fizice. Cât timp Dan strigă catalogul, să ne uităm și la noi în tribune și să ne spovedim așa cum se cuvine înaintea unui nou sezon păcătos. Nu blestemăm, că n-am blestemat niciodată, da să-l ia dracu (Doamne, iartă-mă!) pe care nu trage corect liniile la VAR!

Peste tot în lume suporterul de fotbal e făcut dintr-un aluat complex, și dulce, și amar, și sărat în același timp. Visează pentru o secundă ca la următoarea fază să scuipe cu venin spre idolul de acum 1 minut. În fața dreptunghiului verde este locul în care își poate justifica și exersa instabilitatea. Orice atitudine asemănătoare în spațiul domestic s-ar lăsa cu ochi umflați și un făcăleț pe spinare. La job, nu mai zic. Doar pe stadion sau pe canapea, suporterul de fotbal devine jumătate de nevastă afurisită- călare pe jumătate de șef tip boss- călare pe un caniche devotat. Înțelepciunea vine greu, spre bătrânețe, dar se suprapune cu scăderea libidoului fotbalistic.

Suporterul ceferist e însă o specie aparte în această mare familie, având câteva particularități ce nu se întâlnesc la suporterii altor echipe din ParaLiga națională. În primul rând, CFR e cea mai veche nouă echipă. Sau invers. O frumoasă din Sylvania, somnolentă la nivel de performanță vreo 100 de ani, erupe ca Krakatoa sărutată de un conte transilvănean, bulversând tot peisajul fotbalului autohton. E singura poveste contemporană de tip foileton din secolul XXI de la noi. Restul sunt proze scurte. Pe măsură ce CFR-ul promova, suporterii vechi au fost luați pe nepregătite de cei noi, iar cei noi au germinat instant, ca ness-ul. Cum să nu fii atras de așa o echipă frumoasă, venită din istorie să se lupte iar în marile bătălii? CFR-ul a atras lângă vechii feroviari o masă entuziastă de iubitori de fotbal în general neutră. Această familie mixtă a fost răsfățată ani de-a rândul cu titluri și succese în Europa, încât a dezvoltat un nas mai ridicat și o îngâmfare firească pentru cine călărește preponderent pe cai albi. Iar complexul ăsta de vitamine și superioritate s-a dezvoltat pe măsură ce ne-am dat seama că nimeni nu ne iubește. No one likes us, we don’t care, a lui Millwall, a fost deseori adoptată de suporterii noștri. Și normal să nu ne iubească, chiar și în sezoanele noastre proaste eram peste echipe cu zeci de mii de suporteri olteni, giuleșteni, pinguini sau gropari. Iar în sezoanele de succes, fie că am jucat spectaculos, fie că am dat-o pe pragmatism petrescian, tot nu ni s-au recunoscut meritele. Pentru că invidia a crescut odată cu vitrina noastră de trofee. Unde mai pui că am fost de la început un exemplu de bun simț și conviețuire pașnică. Străinii au fost bine primiți în echipă și în oraș, iar în tribune trăiau în bună pace români, maghiari, portughezi și alte naționalități. O chestie de neconceput pe atunci (poate și acum) la ieșirea din Brănești.

Ascensiunea CFR-ului a fost atât de rapidă că i-a zăpăcit pe mulți, iar din cauza asta au apărut destule scurtcircuituri, sau mișcări de plăci tectonice printre suporteri. Fenomenul, unic în România, a fost tratat cam din mersul trenurilor, fără prea multă pricepere de către conducerea clubului nostru. Din cauza asta la fiecare haltă, sau hop, călătorii/fanii se pierdeau din nou în viața de zi cu zi, iar clubul nu făcea nimic să-i păstreze. Dintre fanii primilor ani de la promovare ce umpleau tribunele, dacă au mai rămas un sfert. După era Paszkany, odată cu insolvența, s-a coagulat o altă gașcă de suporteri, un nucleu stabil, scuturat de suporterii de conjunctură, în așteptarea noilor aventuri. Care au venit odată cu era Petrescu. Iar s-au înmulțit pentru o perioadă, apoi s-au diluat din nou pe măsură ce spectacolul și-a luat tălpășița din Gruia.

Suporterul ceferist de azi este un hibrid. Un organism triumfal, de tip roman, cu zeci de magistrați în tribunele din Gruia sau în tribunele virtuale de peste țări și mări. Exigent până la Domnul, dar în general ponderat și molcom. Un bun spectator, nu așa bun motivator, indulgent, dar și țâfnos. Un public ca un părinte bun, dar care te arde dacă nu aduci Premiul I la sfârșit de an. De la început, după promovare, s-a văzut că suporterul ceferist e ceva mai cizelat, mai domn, venit să susțină o echipă care nu pornea ca favorită. Azi, CFR pornește mereu ca favorită, iar dacă face un pas greșit e mare bai, mare.

Din fericire, un alt fenomen se poate observa lesne în Gruia. O nouă generație de suporteri se naște sub ochii noștri. Copiii tinerilor din 2004-2013 își duc ei acum părinții la meci. Sunt sute de fani proaspeți în care microbul CFR se dezvoltă în pace. Noua galerie e din ce în ce mai numeroasă și plină de tineret speranțe. Este și o mini-galerie la Tribuna I de fani mici și gălăgioși, care nu se supără pe Dan Petrescu când CFR joacă defensiv. Și dacă tot am ajuns aici, ce mi se pare esențial e ca cei nemulțumiți să învețe acum de la noua generație că spectacolul pe terenul de fotbal nu e cel mai important. Importantă e pasiunea pe care o duci cu tine și o aduci la stadion și pentru un 0-0 de 90 de minute. Fotbalul pentru un suporter nu înseamnă neapărat spectacol, pentru că altfel ai fi fericit și cu hat-trick-ul echipei oaspete. Și cu siguranță nu e ca în filmele americane de duzină cu happy end. E ceva mai complicat, iar un 1-0 posomorât poate fi și frumos și demn pentru noi, dar atât de otrăvitor pentru rivale.

Aho, aho, copii și frați, ne așteaptă un an nou, imprevizibil, dar, ca să-l citez pe DP, foarte, foarte greu, în care trebuie să apreciem fiecare victorie, nu contează cât de scremută va fi. Suporterului CeFeRist îi urez să fie matur și răbdător! Acum, la cumpăna dintre sezoane, să ridicăm paharul și să fim alături de echipă, chiar dacă vor fi momente când vom sta cu pistolul la tâmplă sau cu morcovul în dos. Fiindcă pentru suporterul adevărat ACUM începe anul, odată cu reunirea echipei.

La mulți ani de luptă CFR!

P.S. Între timp au sosit și veștile bune despre transferuri și plecări. Bun venit noilor sosiți în familia CFR!

377 de comentarii

    • Bine ca am scapat in sfarsit si de Pufi,care nici n-a plecat bine si deja se plange la fel ca Mutu,la ”prietenul” Ivanovici 🙂…A fost trecut pe linie moarta dupa ce i s-a prelungit contractul…

      Pufi draga,gresala n-a fost ca ai fost tras pe dreapta,ci s-a gresit cand ti s-a prelungit contractul 🙂…De la aparitia lui Scuffet(de care Pufi nu sufla o vorba),oricum nu mai puteai juca decat Țurca sau Pamporea 🙂,daca ai prins miscarile de la cioban…In rest cu tine in poarta vindea Luis morcovii intr-o veselie 🙂,iar dupa ,o data cu titularizarea lui Scuffet si Sava, Luis era sa dea faliment 🙂.Deci n-a fost fara motiv faptul ca ai fost sarit din schema!N-am uitat inca iesirea ta din meciul cu Baietii Tineri din Berna,cand mai erau vreo 5 min,aveam 1-0 si calificarea in buzunar,iar tu ai lovit mingea,dar i-ai luat si capul ”tanarului” din Berna,ca la Mihai Viteazul 🙂 .Despre asta trebuia cu regret sa-ti aduci aminte la despartire si sa-i povestesti lui Ivanovici,ca iti pare rau pt aceea calificare,multumind si pt salariile pe ultimii 2 ani in care ai ars gazul de pomana…

      Apreciat de 4 persoane

  1. Mie nu mi-a plăcut niciodată Bălgrădean. S-a făcut mare tevatură la venirea lui la CFR, că l-am luat cum l-am luat de la fcsb, prin mijloace nu tocmai ortodoxe. Eu aș fi preferat să fi rămas la stână, nicidecum să-l aducem cu atâta tărăboi. Un transfer total neinspirat pentru CFR, printre cele mai nereușite și nerentabile făcute vreodată de acest club.
    Drum bun și cale bătută, Pufi ! Sunt sigur că în Gruia nu va plânge nimeni după tine.

    Apreciat de 4 persoane

    • Va plânge, nu va plânge, lumea e curioasă de acum ce portar vom aduce. Riscant sau nu, să stai în 2 portari U21 și în unul U19 e o prostie. Nu poate apăra decât unul, iar toți sunt la vârsta la care ar trebui să adune jocuri. Bănuiesc că DP va insista pentru unul cu experiență, poate mai bun și mai eftin ca Pufi.

      Apreciază

      • Din moment ce l-am vândut pt un o ”pungă de pufuleți” si pe U28 Căbuz,nu cred să mai aducem alt portar.Sava si Otto sunt mai mult decât suficienți.De fapt sezonul trecut a fost suficient Sava 🙂…Otto are contract până in 2026,iar peste 1 an când e de asteptat să plece Sava,ii va veni rândul si lui Otto,dacă va semna din timp prelungirea 🙂…După ce ne-am ars cu Manea,nu cred să mai asteptăm in cazul celor tineri și cu potențial,să intre in ultimul an de contract pt a le propune prelungirea.

        Apreciat de 1 persoană

        • Dacă ai 4 portari în lot, titularul are mari șanse să joace toate minutele dintr-un sezon. Dacă ai doar doi portari, titularul are șanse mari să ia roșu și suspendare după primele meciuri, fix când se accidentează rezerva la antrenament. 🙂 Dar eu n-am auzit ca o echipă să înceapă un sezon doar cu 2 portari utilizabili în lot (că de trecut pe lista LPF poți trece încă 5 de la juniori).

          Apreciază

          • Cand titularul se va accidenta,probabil,vom aduce 🙂…Pana atunci cu 2 portari tineri si care pusca de sanatate 🙂 ,dornici sa demonstreze si sa se afirme,cred ca concurenta dintre ei ar trebui sa fie benefica.Si n-ar fi rau cand unul din ei gafeaza,sa i se acorde incredere si celuilalt.Otto s-a descurcat peste asteptari,chiar si acum 3 sezoane la noi si banuiesc ca n-a jucat rau nici acum 2 sezoane in Ungaria.Nu cred ca va fi imprumutat din nou,insa daca s-ar intampla asta,pt a lustrui banca cum a facut Pufi in ultimii ani,putem aduce si un veteran cum ii place lui Petrescu 🙂…

            Apreciat de 1 persoană

      • Mie, Sava și Otto îmi par suficient de buni la acest moment. Acum două – trei sezoane, când a mai apărat la noi și când a prins câteva meciuri ca titular, Hindrich mi-a plăcut foarte mult. Chiar mi-aș fi dorit să prindă câteva meciuri și în sezonul ăsta pentru a-l mai vedea puțin la lucru și pentru a nu-și ieși total din mână. Păcat de eliminarea prematură din Cupa României, poate ar fi prins niște minute.
        Al treilea portar poate fi puștiul de la academia noastră, care la un moment dat se pregătea cu echipa mare, în vremea lui Muturinho. Îmi scapă acum numele lui, dar a jucat parcă în amicalul acela de la Dej.

        Apreciat de 2 persoane

        • Îl avem și pe Pânzariu, U19, care a fost titular cert la FC Bihor în tot sezonul recent încheiat. Problema e că toți ar avea nevoie de jocuri oficiale la vârsta lor.

          Apreciat de 4 persoane

          • Si Gadea avea nevoie sa joace🙂,dar Petrescu nu avea complexe pe tema asta…Sunt convins ca si acum va fi la fel,unul va juca,iar ceilalti 2 vor face tusa,ori prin rotatie daca se va gafa mai des.

            Otto a mai fost imprumutat si l-am mai putea imprumuta,doar cu optiune de cumparare,ca apoi va intra in ultimul an de contract si nu e bine…Cred ca a venit timpul sa arate ca merita sa fie la CFR.Daca nu-i o legenda metropolitana,faptul ca Petrescu face echipa dupa cum se misca jucatorii la antrenamente,atunci daca Otto va da totul,ar trebui sa aiba si el sanse,mai ales ca si Sava va gafa la un moment dat.Daca nu,iar Sava va repeta evolutiile f.bune din acest sezon, il vom vinde cu siguranta si Otto care are doar 21 ani,are toata cariera inainte si timp berechet sa joace si sa demonstreze.

            Apreciază

            • Gîdea a fost un băiat simpatic, dar nu avea cum să fie suficient pentru a juca mai mult la CFR. Sunt curios dacă va demonstra că am pierdut o valoare. A plecat de la noi de un an, la Alexandria, apoi din iarnă la Bihor, a înscris din penalty ultimul gol al Bihorului în barajul care a dus la promovarea în liga a doua. A împlinit deja 24 de ani, dacă nu se va transfera în această vară la o echipă din prima ligă, unde să și confirme imediat, înseamnă că n-am pierdut nimic și că DP a văzut bine și a procedat corect.

              Apreciat de 1 persoană

    • Lui Cipri ar trebui sa ii multumim ca a adunat cele mai multe pase de gol in acest sezon, la egalitate cu Mitrita, dupa ce a jucat doar jumatate din el. Ar trebui sa ii multumim ca din tot campionatul e al doilea pe pozitia lui la goluri plus pase, dupa Stefanescu si al 3lea din echipa dupa Otele si Birligea. Fara el nu ajungeam in Europa.

      Pana una alta Camo si Cipri mai au contract un sezon asa ca nu vom mai avea mult de „suferit”. Pe postul lui Camo avem deja 2 jucatori tineri, deci daca Rocha va juca bine de la inceput probabil il vom vedea pe Camo doar in Cupa. Iar pentru Deac, sa vedem ce oameni vor mai veni in atac, dar oricum trebuie sa gasim pe cineva care poate executa si fazele fixe.

      Apreciat de 3 persoane

      • Dacă e reală, și jucătorul ar vrea la arabi, ar fi o afacere. Însă trebuie să se gândească și la omogenitate, dacă vor neapărat în grupe. Doi-trei titulari să schimbi, merge, dar dacă ajungem la 6-7, e deja riscant. Și nu cred, că vrem să atacăm calificările cu Deac și Camo în primul 11.

        Apreciat de 1 persoană

    • la arabi e reala, dar nu pt Keita…e pt Otele…dar suma e sub ce vrea patronul.se oferă în jur de 3mil, NV ar vrea.dublu)

      Sanse mari sa.vina și portughezul în apărare. E văzut gen Vinicius…bun la cap, sigur în apărare.

      (99% vine și Paun)

      Apreciat de 2 persoane

  2. Sunt buni banii,mai ales cand ai datorii,dar trebuie gandit bine inainte sa ne vindem titularii…Preliminariile bat la usa si nu poti schimba 4-5 titulari fara se se cunosca in joc.Nu poti omogeniza echipa in cateva saptamani,cat a mai ramas pana la examenele din Conference…Putem lua cateva milioane bune daca vom juca in grupe,plus imaginea si expunerea clubului in Europa,practic am avea mult de castigat si nu ar fi indicat sa ratam grupele din nou.Unul,doi titularii mai merge daca ii vindem,dar jumatate de echipa cum am facut sezonul trecut,nu ar mai fi bine deloc.

    Deja 1 titular,Manea,a plecat.Keita are 23 ani si de cand a ajuns la noi a fost titular indiscutabil,cu toti antrenori avuti.A mai gresit si el uneori,din prea mult entuziasm,dar a fost un liant intre aparare si atac,a legat f.bine jocul,a urcat cu mingea la picior,a aparut deseori intre linii sau chiar in fata portii adverse ajutand atacul.Ar fi o pierdere mare si nici Artean si nici un eventual Baluta,nu l-ar inlocui cu acelasi succes.Fiind in ultimele 6 luni de contract la turcii si cel mult o rezerva pt ei,l-am luat pe maruntis,iar 1,7 milioane nu e rau.Totusi,FCstana pe U26 Olaru cer vreo 5-6 milioane si m-ar mira sa renunte la el pe mai putin de 3-4 milioane 🙂…

    De asta zic ca sa renuntam la toti cei care se vehiculeaza,Otele,Birligea,Muhar si Keita,pe langa Manea deja plecat si Boben la care i s-a terminat imprumutul,ar fi prea mult daca mai vrem sa ajungem in grupe.Numa zic…

    Apreciat de 2 persoane

      • Mda,Kresic…Adevarul e ca seamana Uriasii intre ei,cei de acum,cel de anul trecut 🙂 si daca ne bazam doar pe Uriasi e clara treaba 🙂…Cand nu sunt accidentati,gafeaza 🙂…Daca ar fi sa alegem doar unul din cei 3,ar fi greu de ales pe baza de merit 🙂…Da′ poate si cu ajutorul lui Ilie,daca vin Joao Nunes, de la Casa Pia si Lumbardh Dellova de la Ballkani sau cel putin unul din ei, am rezolvat si dilema fundasilor centrali.In cel mai rau caz,ne va ajuta Aussi 🙂…

        Apreciază

  3. Uitati, hienele cum dezinformeaza pe fata. Stau Ivanovici cu Vochin la masa si aduna cotele de pe transfermarkt ale atacantilor. Ajunge Vochin la Birligea, si ce zice, ce zice? 1,2 (milioane euro). Pana atunci il ia la misto si Ivanovici, care nu crede ca are nici macar 1 milion. Al naibii limbist e smecherul asta. Min. 04:04:

    https://www.transfermarkt.com/daniel-birligea/profil/spieler/468192

    Bineinteles, i-o analizat pe Dragus, Alibec si Puscas, doar de Birligea n-o scos un cuvant, in afara de minciunea cu 1,2 (care e 1,6) si de presupunerea lui Ivanovici ca nu e nici 1 milion. Greseala n-o fost intamplatoare, pentru ca Puscas are cota de 1,5 milioane, iar Alibec de 700k, adica al doilea dupa Dragus, si deci trebuiau sa dezvolte putin de ce ar costa Birligea mai mult ca Puscas sau Alibec, ceea ce ridica mingi la fileu jucatorului, cat si indirect CFR-ului, ceea ce deranjeaza uamenii de la Palat fiindca uamenii de la Palat sunt aia care dicteaza la nationala din 1990 incoace si care nu inghit CFR-ul. 😅😂🤣

    Nu mai spun ca in nu stiu ce miute pe care le joaca astia la antrenamente cica Birligea e bagat ca jolly-joker cand la o echipa, cand la alta. Banuiesc ce se va intampla cu el la acest turneu, dar deocamdata tac.

    Apreciat de 2 persoane

      • Bauza e argentinean,la fel ca si Culio,insa mult mai talentat.Daca era si la fel de serios precum fostul nostru jucator,nu ajungea sa joace in liga 1 ci in campionatele de top…Deci macar sa vina si apoi mai vedem daca reuseste Petrescu sa-l disciplineze sau nu 🙂.

        Apreciat de 4 persoane

          • Pai ce,grecul nostru are viteza…?Si totusi a jucat in Serie A 🙂…T-Bone,n-am zis ca daca e argentinean,ar putea juca la nationala campioana mondiala🙂…Dar la ce tehnica are si la cat de bine vede jocul,daca era si serios precum Culio ar fi ajuns departe,in nici un caz in liga 1.Nici Culio nu avea viteza,insa era nevoie de 3 jucatori pt al deposeda de minge 🙂…

            Nu l-am urmarit des,dar din ce-mi aduc aminte,i-a scos peri albi lui Boateng 🙂 si Boateng in acel moment era cel mai bun recuperator din liga 1 si era in forma…L-am vazut dribland 2-3 adversari si inventand o pasa filtranta la marea arta.Cred ca langa destui drujbari,un Bauza si un Tachtsidis e exact ceea ce am avea nevoie pt a putea face diferenta in momentul in care am avea si un atacant care sa profite de pasele celor 2.

            Apreciat de 2 persoane

    • Daca vin împrumut pe 1 an, cum se zice, atunci mi-ar placea sa fie cu posibilitate de cumparare. Altfel, la Bauza nu-mi place că e scund și n-are viteză. Deac e avion cu reacție pe lângă el.

      Apreciat de 1 persoană

        • Adevarul e că în timp am ajuns și eu să apreciez mai mult drujbarii. Că plouă, că e soare, ei bagă aceeași cantitate de material. Stai măcar fără emoții, cu poeții lirici te simți ca pe roller-coster. 🤗 Altfel, și tendințele în fotbalul mare sunt către drujbăreală.

          Apreciat de 1 persoană

          • T-Bone,tocmai cu drujbarii aveai emotii pana in minutul 95 🙂…Ei in loc sa paseze si sa alerge mingea, alergau ei ca hăbăuci ca mingea era mereu la ceilalti 🙂.Da′ Bordeianu inca mai joaca,pe Cvek nu costa mai nimic sa-l aducem inapoi,ii vrei in locul lui Tachtsidis si Bauza 🙂…?Doar ca atunci va trebui inca de acum sa-ti faci abonament la Luis 🙂,altfel nu vei mai gasi morcovi pe taraba in ziua meciului 🙂…

            Apreciat de 1 persoană

        • M-as supăra doar dacă n-ar juca 🙂…Cei drept dacă se adună jucătorii de creație,mi-e teamă că s-a greșit antrenorul 🙂…

          Apreciază

  4. Se apropie și transferul lui Ibayi de la Ajaccio. Nu-i lucru mic pentru un club din România să ia jucători din Ligue 2. Acolo e campionat bun. O așteptăm pe Oana cu confirmarea înainte să mai dezvoltăm subiectul, deși, eu personal i-am făcut o mini-analiză după filmele cu el de pe YouTube în pastila anterioară.

    https://www.sport.ro/liga-1/cfr-cluj-a-batut-palma-cu-un-atacant-francez-suma-oferita-de-fosta-campioana.html

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu vreau sa par negativist cu transferul acestui atacant minune, dar pana anul trecut acesta a jucat doar in Liga a 4-a din Franta. E drept ca si pe Omrani de pe acolo l-am cules, dar nu avea 28 de ani cand a debutat intr-o prima divizie.

      Apreciat de 2 persoane

        • Cu atacanti,cu nr 9,e mai sensibila treaba.Acolo daca pana la 28 ani nu ai bagat-o in poarta mereu si nu ai simtul portii,poti veni din ce liga vrei tu,ca tot degeaba.Si pt acest post,cam tot ce am adus in ultimii ani,a fost degeaba…Nu stiu cine i-a ales,dar trebuie sa lase pe altul sa aleaga cand vine vorba de nr 9 🙂…

          Apreciat de 1 persoană

          • A bagat-o destul in poarta, doar ca in Liga a 4a. Ibayi acum 2 sezoane avea 16 goluri si sezonul trecut 22. Pana la urma si Tucudean a venit la noi in varf de forma chiar inainte sa faca 27 de ani si se vedea maturitatea in executiile lui. Anii aia nu trec pentru toti degeaba.

            Apreciat de 2 persoane

            • Am zis cu nr 9 treaba e mai sensibila,mai ales ca in ultimele sezoane nu i-am prea nimerit deloc.Si Michael inscrisese inainte sa-l aducem si apoi s-a blocat 🙂…Deci cand te-ai ars ,sufli si-n iaurt 🙂…Pana nu-l vedem ca marcheaza in liga 1 la foc automat(ca acum va avea de la cine primi pase 🙂),nu ma mai bucur dinainte pt nr 9,daca e sa vina…

              Apreciază

    • Pai de asta ziceam ca nu e indicat sa-l vindem pe Keita 🙂…

      Cred ca e muuult mai bine sa avem in lot jucatori diferiti ca stil in linia de mijloc,decat cum au fost la ultimul mandat Petrescian,cand toti mijlocasi erau copie la indigo 🙂…Si oricum pe Artean de ce l-am luat,pt a face faza defensiva 🙂…

      Cum vine vorba sa luam un pianist,obisnuiti de sezoane bune doar cu drujbari,vad ca fanii au inceput sa se ”sperie”.Pe unii ii inteleg,isi pot pierde afacerea 🙂,morcovii lui nu vor mai avea acelasi gust 🙂…Il inteleg si pe Petrescu,nu-i usor pt el sa vada dintr-o data,2-3 pianisti in lot.Dar din moment ce vom fi noi cei care vom ataca 🙂,nu va mai fi nevoie sa fie toti buni aparatori…

      Apreciază

  5. Noi am avut o listă clară de la antrenor, am bifat tot ce a dorit, mai avem 3 transferuri de făcut pe care sperăm să le anunțăm săptămâna viitoare.

    – Nelu Varga

    Care or fi aia trei? Paun, Ibaiy, Alexi Pitu? Eu as fi tentat sa ma gandesc si la ceva fundas, Kresici a plecat, poate un al treilea portar.

    Apreciază

  6. Deac, Baeten, Muhar, Keita, Artean, Tachtsidis, Bauza, Avounou, Paun, Otele, Camara- sunt cam multi mijlocasi pentru doar 5 pozitii. Ar putea pleca Keita dar nu cred ca ramane Petrescu fara inchizatori, probabil ar veni altul gen Baluta.

    Unul cred ca pleaca, tare mi-e ca fratele Avounou. Nu a fost adus de Petrescu

    Apreciază

        • Adevărul e,că indiferent câți ar veni,pe listă nu putem pune decât tot atâția cât cei care pleacă.Singura excepție de la regulă,e tocmai Păun.Si dacă Petrescu își dorește un lot numeros care să-i asigure o concurență reală pe posturi,să-și poată permite 5 schimbări nu doar la trecerea timpului,ci care să-i aducă un plus in joc,rezerve care să ne permită să atacăm 3 fronturi,atunci Păun ar fi jucătorul util care l-ai avea in plus pe lângă cei in nr fix de pe listă.Dacă salariul său nu e un impediment major(si bănuiesc că nu e din moment ce s-a dorit aducerea lui),atunci nu ar trebui renunțat la Păun.Si m-ar mira să se renunțe,pt că el oferă niște avataje pe care nici un alt transfer nu le oferă.In plus stim ca lui Petrescu ii ”ofera confort” jucatorii pe care ii cunoaste si ia mai antrenat 🙂…

          Apreciat de 2 persoane

            • Citisem că nu mai e in planurile israelienilor pt următorul sezon si vroiau să-l împrumute.Oricum conta mai puțin unde dorea Paun sa mearga cat timp e sub contract cu ei.Insa ma gandeam ca ai nostri au ajuns la un acord de imprumut cu israelienii si tinand cont si de varsta lui,evident pt niste bani de seminte 🙂…Oricum nici Mititelu nu-si imprumuta ”perlele” gratis,dar sunt buni pt ca deja cunosc si limba si campionatul si le va fi destul de usor sa se integreze,iar ciobanul care si dorea, isi va baga unghia in gat 🙂…

              Apreciază

            • pai da, dar una e sa mai ai contract și aia când cauta unde sa te împrumute apare subot cfr care îl ia și suporta o parte din salariu, și alta e când înainte sa i se caute echipa el deja vb ca merge la cfr.

              Apreciază

    • Considerând că Otele, Keita și Bârligea posibil să plece la vară, și incluzându-i pe cei bârfiți, cam asta ar fi lotul, plus 1 portar și un titular în locul lui Keita, restul plombe (juniori + reveniți din împrumut) Nu cred, că ar fi prea mulți, deocamdată.

      Sava (Otto, ?) – Thaqi (Mogoș,), Ajeti (Boben), Nunes (Ilie), Rocha (Aly, Camo) – Taxi (Bauza), ? (Artean), Muhar (Avonou) – Kamara (Păun?), Michael (Ibayi?, Pitu?), Baeten (Deac, Szmyt?)

      Apreciat de 2 persoane

      • Fata de echipa propusa de tine,cred ca aratam mai bine pe atac cu Otele si Birligea 🙂,impreuna contribuind la 46 goluri ceea ce nu e deloc putin.In cazul extrem in care ar pleca si Birligea si Otele,cred ca vor mai veni atacanti nu doar acest francez.In rest nu cred ca va veni nici din gresala Pitu si nici nu cred ca va pleca Keita.

        Apreciat de 1 persoană

        • Nici eu n-aș vrea să plece acum, dar e musai să dea ceva și pe bani, altfel foarte repede vom ajunge să numărăm salariile restante, iar uefa ne așteaptă după colț cu fair playul financiar.

          Apreciat de 1 persoană

          • Il dăm pe Birligea,la prețul propus de Matteo si până la anul ne-am scos 🙂…Probabil că vom si vinde 1-2 jucători dacă avem ceva oferte bune,altfel va trebui sa-i dăm in iarnă la indieni pe mărunțiș 🙂…

            Dacă Kresic incă n-a plecat(ne-a spus Andrei),atunci de pe listă au plecat doar Pufi,Manea si El Kaddouri si de venit au venit deja 4(Artean,Simao,Thaqi si Kamara),plus Bauza si Baten,plus atacantul francez si fundasul portughez,ar fi deja 8 sosiri si doar 3 plecari.Chiar daca nu mai vin altii,doar cei menționati,tot ar trebui sa să mai plece vreo 5 🙂…

            Apreciază

            • Daca aruncam o privire pe lista lpf vedem ca sunt jucatori ca: Denis Rusu, Filip, Serebe, Aussi si Fofana. Deci locuri in lot ar fi, problema cred ca va fi iar la cati straini avem voie sa avem.

              Apreciază

            • Rusu si Gondiu nu știu de ce erau pe foaia de la LPF ca pe foaia de joc n-au fost trecuti niciodata,fiind preferat al treilea portar,Pufi si uneori ramaneau locuri goale ca nu aveam jucatori disponibili pt a umple foaia de joc.

              Da,au ramas 4 jucatori straini care sezonul trecut au avut sansa lor,de care n-au profitat si banuiesc ca in conditiile actuale,vor elibera 4 locuri.Aussi,Fofana,Serebe si posibil sa-l imprumutam undeva si pe Michael care a fost departe de ce se astepta de la el.Sincer nici Aly nu a a impresionat cu nimic,nici un moment nu a parut sa fie un bun inlocuitor pt Camora si in conditiile in care nr de locuri e fix,nu stiu daca ne putem permite sa tinem 3 fundasi stanga si nu cred ca e nici util sa facem asta.

              Fica nu mai e sigur U21 si linistit poate elibera un loc pt jucatori romani daca va fi nevoie.Eventual si Filip daca nici el nu se mai incadreaza in regula…

              Apreciat de 1 persoană

      • Otele si Birligea or sa plece greu, ca nu pot fi vanduti pe cativa lei. Trebuie sa vina o echipa MARE sa dea banii ceruti pe ei ( 6 milioane sau mai mult). Eu cred ca in calificari cel putin o sa fie aici.

        Apreciat de 2 persoane

  7. Caragea asta care ajunge la Dinamo e un pusti foarte bun. Recomand sa il urmariti

    https://www.playsport.ro/dinamo-transfera-un-campion-din-italia-abia-a-luat-titlul-la-primavera-si-vine-in-echipa-lui-kopic-exclusiv-460297/amp

    Transfera pe filiera ‘Politic’, jucator format in strainatate. Si Ghindovean ala de il iau din Germania se incadreaza tot asa.

    Caragea e un stangaci pe post cu Mazilu, dar la juniori chiar spunea antrenorul ca dadea vreo 50 goluri pe sezon in plus fata de Mazilu

    Apreciat de 4 persoane

  8. Va juca vreodata Dan Petrescu cu cei 3 mijlocasi centrali Muhar, Tachtsidis, Bauza??? Doar Muhar e mai defensiv, dar practic el tot inter box-to-box a fost folosit anul asta.

    Nu il vad pe DP.jucand asa. Bauza e destul de disciplinat, dar cine e taietor de lemne sa faca faza defensiva?! Pai el juca in acelasi timp cu Boateng, Cvek, Muhar si poate si inca unul daca mai vroia!!!

    Apreciază

  9. Am citit toate comentariile, dar nu am văzut nicio referire la excelentul articol al lui Hakana. L-am citit având în minte părerea unui amic cum că CFR Cluj ar fi o echipă cu ceva performanțe, dar fără nicio culoare. Cred că textul de mai sus era răspunsul cel mai bun la o asemenea blasfemie. Hakana, nota 10 din partea mea!

    Apreciat de 8 persoane

      • Si uite asa nu e stres cu subiectele politice, economice si gastronomice…se sting de la sine odata ce primim „material” de rumegat livrat din Gruia. 🤗 Bai, dar totusi, nici 1000 macar sa nu-l voteze pe Vamos?!!! Gata, gata! 😄

        Apreciază

    • Eu am zis o data ca scrie frumos, a doua oara nu mai ma repet, ca nu suntem la gradinita. 😄 Dar daca veni vorba de subiectul asta astept sa te citesc si pe tine cand timpul si inspiratia iti vor permite sa scrii o pastila in MINUNATUL tau stil. Nu vreau sa para ca pun presiune pe tine cu asta, dimpotriva, imi doresc sa scrii doar atunci cand simti tu sa scrii. Pana atunci, te astept ca si cand… 🤗

      Apreciat de 1 persoană

      • citeam ieri ca Papa a recomandat scurtarea slujbelor ca lumea adoarme. Dacă aici apar expuneri excesiv de lungi..e o problema…

        Apreciază

    • Ce vrei frate, sunt bani multi. Lasa sa il vanda. El a spus asa ca poate mai veneau si alte oferte. Eu nu l-as fi vrut pe Stefanescu. Nu are forta, nu e luptator. De tehnici din astia ca el si ca Mitrita sunt satul. Rup Liga 1 in doua si cand ies afara prin Europa nu o ating. Nu e Stefanescu peste Baeten pentru mine.

      Apreciat de 2 persoane

      • De acord. Constat doar cu o satisfacție răutăcioasă, că nici alții nu-s mai breji, ca al nostru Varga. Onoarea e scuza săracilor. Pt tot restul există Mastercard. 😁

        Apreciat de 2 persoane

      • bani bani bani,ok, dar atunci tacati gura. Daca i adevarat ca Sepsi il da pe stefanescu la mioare, ptr mine va fi o dezamagire mare. Am crezut ca macar aia s oameni de cuvant. Cel putin din declaratii asa mi s a parut. Dioszegi este un om fara coloana daca l da.

        Apreciat de 3 persoane

  10. După toate discuțiile care au fost, la FCSB în niciun caz. Asta 100% sigur.Eu nu vreau să îl dau la FCSB pentru nimic în lume, pentru că onoarea noastră nu se poate cumpăra cu niciun ban. Indiferent de sumă, chiar și 5-10 milioane.Ideea clubului nostru este, de la început, să fim transparenți, cinstiți și corecți. Corectitudinea nu se cumpără cu nimic, poate să dea și 100 de milioane de euro” a spus Laszlo Dioszegi 🙂… A ajuns sa rada si neomul de Dioszegi 🙂…

    Care onoare,ce e aia,cu ce se mananca,daca o ung pe paine,maine dimineata sunt ca nou ?…ar mai fi intrebat Dioszegi dupa vanzare 🙂…

    Caro ”amico” Dioszegi,cuvantul dat e important si o data ce ti l-ai calcat,vorbele tale mai valoreaza cat o ceapa degerata,dar se vede ca pt unii si minciuna e vorba 🙂…Pacat,chiar il credeam om de cuvant,ne-am lamurit si cu ăștia de la Sepsi ce le poate pielea.Am sa pun lupa pe ei in sezonul urmator la meciurile lor directe cu FCoaia.Am o ”vaga” banuiala ca la fel ca si in cazul celorlalte transferuri ale oilor,”pachetul” e mai amplu si mai consistent 🙂decat pare la prima vedere,iar echipele care si-au vandut jucatorul n-au mai opus rezistenta,bonusul de puncte fiind la pachet cu jucatorul cumparat…

    Matteo,cand ai o anumita functie si vrei sa ai credibilitate si prestanta,nu te joci cu cuvintele.Daca chiar vrei sa arunci soparle si sa maresti pretul,il lasi pe altul la inaintare nu te faci tu de rahat .

    Apreciat de 1 persoană

  11. Comparand liniile de mijloc Deac, Baeten, Muhar, Artean, Keita, Tachtsidis, Avounou, Bauza, Paun?, Otele, Camara

    cu

    Stefanescu, Oct Popescu, Musi, Baluta, Baba Alhassan, Lixandru, Sut, Olaru, Edjouma, Coman, Tanase

    cine iese mai in castig?

    Ca la atacant Birligea e peste Miculescu si Daniel Popa impreuna.

    Apreciază

      • paun, francezul și portughezul în spate…și poate polonezul, dar și un tinar roman f bun pe stilul Denis Man, fără cetățenie română, născut afara. (Ultimul doar dacă pleacă Birligea)

        Apreciat de 1 persoană

        • Pe noul tânăr ”Denis Man”,dacă e fără cetățenie română,nu-l putem pune pe lista ”fară nr” de U21,iar pe cealaltă listă locurile sunt numărate.In plus ar trebui sa-l trecem la categoria străini,unde e chiar mai nasol cu locurile disponibile,pt că exceptându-l pe Artean(Păun nu contează că-i pe listă separată),toți cei transferați vor fi străini.

          Cu cei 4 de care spui,plus cei 2 de la Craiova,plus fundasii laterali si Kamara,ar fi 9 străini adusi si pt ei s-a eliberat doar 1 loc prin plecarea lui El Kaddouri…Au plecat 2 români,Manea cu Pufi si venind doar Artean,pt lista de jucători români rămâne 1 loc gol.Deci ar mai trebui adus incă un român pt lista cu români.Insă pt a le face loc străinilor nou veniți,vor trebui să plece mulți si doar străiniSper să nu fi gresit cu atâtea liste ce mai degraba încurcă decât să ajute 🙂…

          Apreciază

            • Ok,dacă are măcar 1 părinte român,nu cred că ar trebui sa dureze mult,insă altfel nu l-am putea pune pe listă in locul lui Birligea.Si dacă n-am făcut vreo confuzie,tot ar trebui sa mai vină 1 roman pt locul lasat liber de Manea,iar de plecat ar trebui sa plece din lot actual vreo 7-8 straini ceea ce mi se pare f. mult.Nu avemin lot si trecuti pe lista 7-8 care sa nu conteze…

              Apreciază

            • Are ambii părinți romani din ce știu…

              dar probabil doar dacă se vinde Birligea. Nu prea sunt bani. Momentan primii 2 sponsori chiar DP i-a adus pt vreun mil. de euro (pariuri.ro pe piept…aia cu Mizil…dacă nu vindem morcovi .acar sa castigam.. si una mai mica pe brat)

              Apreciat de 1 persoană

  12. Ce spuneți despre tăcerea mieilor prin studiouri pe chestiunea extrem de gravă a transferului lui Ștefănescu la F.C.Stâna?
    Sunt foarte curios cam cum e privit Dyoszegy printre secuii săi, după declarațiile sforăitoare din primăvară. Menționez că în general am o părere bună spre foarte bună despre ungurii, sașii și secuii Ardealului (clar mai bună decât cea privitoare la românii mei luați la pachet; recent am pus votul meu pe un primar cu numele Kereskeny, iar în primăvară, în naivitatea mea, chiar credeam că Dyoszegy că nu va îngădui un transfer la FCSB). Cu atât mai mult aș fi curios să aflu cum digeră etnicii secui o astfel de rușine (pentru că finanțatorul lui Sepsi a pătat, aș zice, obrazul întregii comunități). E vreun tribunist de prin zonă care ne-ar putea spune mai multe?
    Mă uit la stimabilul Radu Neom, fiară, procuror comunist de anii 50, nu altceva, atunci când vine vorba să înfiereze vreo potlogărie de-a lui Varga, dar îmblânzit total de data asta. Cum să nu te înduioșeze această chenoză a leului neîmblânzit preschimbat peste noapte în mielușel nevinovat? Și când mă gândesc ce aere de om vertical își dă, ce judecăți de valoare emite el, săptămânal, prin Dilema, Olimpul intelighenției românești! Glumind un pic (sau mai știu eu ce m-ar putea indemna Necuratul?), să-l văd pe Neom în carne și oase i-aș întoarce și celălalt obraz, dar pentru a-l scuipa, ca Diogene, din lipsă de ceva mai murdar prin jur. O canalie!
    TGV-ule, ai promis că ții o evidență clară și minuțioasă cu toate fecalismele dâmbovițene din sezonul ce se apropie; sper că deja ți-ai notat, la punctul 1, cazul Ștefănescu. Și dacă tot ai întrevederi cu unii dintre domnii mari de prin Gruia, în cazul în care nu se vor obosi ei să speculeze momentul și să mitralieze Stâna din toate pozițiile, o să-mi fac eu timp și le voi scrie un speech, de să-l țină minte toată suflarea behăitoare a țării! Nu va fi nevoie decât să-l citească ori popularizeze. Un al doilea exemplar i-l voi trimite chiar duhovnicului fariseului din Pipera, ca sa știece fiu duhovnicesc jalnic are.
    Până atunci galeria alb-vișinie ar face bine să pregătească cum se cuvine momentul descinderii în Gruia a mioarei Ștefănescu, abia încorporată în armata română de pe Dâmbovița după lepădarea de oastea satanei secuiești a lui Dyoszegy.
    Poate veniți și voi cu idei până atunci, ca să primim oile în Gruia, la toamnă, așa cum se cuvine. Am mare încredere în inventivitatea voastră, așa că aștept propuneri. Până una-alta eu mă angajez să duc la meci două autocare de tineri cu sânge alb-vișiniu, asmuțate așa cum se cuvine pe clona bucureșteană, plus un banner anti(ș)ovin.

    Apreciat de 4 persoane

    • Secuii trăiesc într-o lume paralelă. Mai mult în Ungaria, decât în România. Sepsi nu se bate la titlu, deci FCSB nu e percepută, ca o rivală de moarte (cum a fost la hochei Sport Klub M-Ciuc cu Steaua). La urma urmei, s-a dus un românaș la ai lui, ba au și luat bani frumoși pe el. Și chiar dacă mârâie unii despre onoarea cuvântului dat, alții ripostează că articolele din presa sportivă au o motivație etnică (să denigreze ungurii). Diószegi e destul de popular și oamenii consideră că și-a călcat cuvântul în interesul clubului.

      Apreciat de 3 persoane

      • Csongi, si pe mine ma irita ce a facut. Fotbalul „mare” l a schimbat pe Dioszegi. A devenit un mititel gigelo varganiano rotarian. In fata mea nu mai are onoare. Mai ales ca nu a vorbit doar in numele sau . A pomenit de secui. Eu sunt 50% secui. Am dreptul sa ma oftic. Valabil si pentru tampeniile varganiene din declaratii. Dam suprafata de atac si batjocura hoardelor bucaliano miticistaneze.

        Apreciat de 5 persoane

        • E o chestie culturală. Într-un mediu nesănătos, în care cluburile sunt deținute și conduse de „patroni” în loc de acționari, „patronii” se cred stăpâni și se manifestă ca atare, indiferent de etnie sau regiune. Dar viața le mai dă câteodată o lecție. Diószegi va avea șansa să demonstreze cât de patron este, când va pica regimul Orban. Fără banii din Ungaria, se vor trezi rapid în divizia B spre C.

          Apreciat de 1 persoană

    • Ți-aș fi dat o steluță (like) la comentariu dacă ai fi fost mai puțin invaziv. Așa ai de la mine un Nu. 😩
      În altă ordine de idei, te asigur că nu am intrarea pe care ai tu impresia că aș avea-o pe la anumiți oameni din club. Dacă ar fi așa cu adevărat, atunci unele dintre lucrurile promise încă de prin toamna anului trecut ne-ar fi fost acceptate de multă vreme, nu am fi ținuți într-un aproape continuu joc de glezne. Așa mai avem ceva de așteptat, poate vreo 2/3 ani, dacă între timp nu dăm curs altor oferte venite mai din vale, ori de aiurea. 😘 Până atunci, te las pe tine să te ocupi de cazul Ștefănescu, tu oricum mereu ai fost mult mai „revoluționar” decât mine.
      În al doilea rând, trebuie să-ți spun că ești de o naivitate înduioșătoare dacă ai mari pretenții de la moderatorii, sau analiștii Gigi Sport. Poți lua și tu lampa lui Diogene (sau lanterna telefonului mobil) și începe să colinzi cu ea aprinsă ziua în amiaza mare prin toate piețele (studiourile) dâmbovițene și te asigur că nici tu nu vei găsi vreun Om, Neoameni, în schimb, vei găsi aproape la tot pasul. Mai degrabă vei rămâne (și tu) fără petrol în lampă (baterie la telefon) decât să găsești vreun Om echidistant, nicidecum vreunul părtinitor în favoarea noastră, ceea ce nici măcar nu-mi doresc. Așa că ai face mai bine să începi tu însuți să ții o evidență a greșelilor pro și contra CFR, plus a rivalelor noastre la titlu. Cu mai mult te vei alege, te asigur.
      În final îți mai zic așa frățește să lași la o parte scuipatul / bătutul obrazului de care pomeneai. Mai degrabă vezi ce poți face cu duhovnicul dâmbovițean și cu fariseul nr.1 al țării. Poate e rost de o spovedanie publică marca Jiji. În mod sigur e de așteptat mult și bine un altfel de moment. Totusi, în cazul acesta f improbabil la momentul ăsta, -nea Gigi încă e verde și momentan își face destule planuri de viitor- infatuații suporteri FC Stefănescu Becali în mod sigur nu s-ar spăla de rușine cu toată apa Dâmboviței.

      Apreciat de 1 persoană

  13. Intre timp ciobanul,imediat ce s-a aflat ca Bauza si Baeten vor veni la noi,a urgentat o conferinta la ”palat” in care a minimizat la maxim transferurile noastre,spunand ca am facut doar 1 transfer(Baeten si nici o vorba despre ceilalti),iar el a facut deja 3,plus ca urmeaza sa mai vina si Lemn Tanase 🙂… Si cum era de asteptat s-a laudat cu Stefanescu,care e super jucator 🙂 si pt care a spus ca a platit 1,3 milioane.De 1-2 ani umbla salivand dupa Bauza si Baeten,acum a zis ca de fapt Bauza nu la interesat niciodata(desi nu cu mult timp in urma il caracteriza ca si jucator cu care ar vrea sa atace grupele Champions),iar pe Baeten ar fi dat cel mult 200k 🙂,aratand astfel cat de mare ar fi diferenta intre cei 2 care vor veni la noi si ce a cumparat el.Bineinteles ca in asa zisele ”ziare de sport” sunt o gramada de articole cu faimosul transfer si aproape nimic despre ce am transferat noi…

    Daca nu vor pleca mai mult de 2 dintre titulari si vor veni si ceilalti despre care se vorbeste,iar Petrescu va reusi sa integreze in timp util noile transferuri,inclusiv sa-i puna lui Bauza calitatile in valoare,putem realiza mai mult decat sezonul trecut.Aducerea gratis chiar si pt 1 an(deocamdata) a lui Bauza si Baeten(care sper sa se integreze cat mai bine),e o miscare inteligenta,neasteptata(cine ar fi crezut cu putin in urma ca-i putem lua la ce preturi pretindea Mititelu?) si super avantajoasa daca jucatorii se vor integra.

    Pe de alta parte U26 Stefanescu,desi e un jucator de o calitate tehnica buna si care are si viteza,in fotbalul de azi,la fel ca pe Mitrita,il dezavantajeaza fizicul(1,68m).Si cum nu mai are 19-20 ani,cred ca 1,3 milioane e putin cam mult pt el.Iar daca nu va da randament din prima cum se asteapta ciobanul la banii astia,dupa cateva partide la pauza va ramane la vestiare 🙂…

    Apreciat de 4 persoane

  14. Sunt în asentimentul lui Florinaccio legat de acest excelent articol marca Hakana. Și pentru că l-am citit printre primii, imediat după ce a fost postat, dar nu am reacționat prompt, cu toate că asta îmi propusesem atunci, îmi fac acum mea culpa, dar și o reverență față de creatorul acestui articol. Cred că noi cititorii Tribunei CFR, care în general ne și considerăm mai altfel decât alți suporteri, ar trebui să fim mai atenți la truditorii de pe Tribună și să nu trecem cu nepăsare oarbă pe lângă articolele care, pe de o parte ne fascinează, iar pe de alta ne mai și luminează.
    Eu de pildă, citind acest articol, m-am luminat, cel puțin într-o privință; văd mai clar specificul suporterului ceferist, chiar dacă și până acum îl cam întrezăream. Precum cei mai mulți frânari, am ajuns suporter al CFR-ului în perioada Paszkany. Deci, lângă tricoul alb-vișiniu, sau dedesubtul lui, am și unul galben-albastru. Nefăcând parte din grupul celor mai vechi suporteri ai celei mai vechi echipe românești în viață, nu prea am înțeles până azi cum stă treaba cu ceferiștii mei, îmi păreau foarte contradictorii, uneori îngăduitori, de cele mai multe ori însă foarte exigenți cu echipa. Uneori eram mândru de ei, alteori mai puțin. Odată cu acest bine întocmit articol cred că am ajuns să înțeleg particularitățile suporterului ceferist clujean. Cred că cei mai vechi frânari, pentru că au trăit vremuri grele alături de această echipă, în general sunt mai îngăduitori, semn de înțelepciune, cred eu; cei proveniți din mantaua lui Arpi, obișnuiți numai cu performanțele, fără a ști ce-i greul, sunt foarte exigenți, precum răzgâiații copii de azi obișnuiți cu luxul; iar cei mai noi, puștii de azi, intră cred (și) eu, în categoria suporterilor devotați, aproape de echipă și la bine, dar și la rău. Am și eu unul, exact după tiparul ăsta.
    Revenind la articolul de față, cred că are un singur „defect”, faptul că are prea multe lucruri faine și inteligente pe cm2. Nu le voi enumera pe toate, că și așa m-am cam lungit deja, dar paralela cu Krakatoa, sau chestia cu Hat-trick ul echipei adverse chiar sunt faine. Și încă ceva: de acum înainte, nu-mi vor fi indiferenți britanicii de la Millwal.
    Hakana, că să plagiez și eu puțin, și de la mine ai un mare DA !

    Apreciat de 5 persoane

  15. Ok, deci nu știu exact care-i faza cu Ștefănescu de la care v-ați luat, că Dioszegi nu-l vinde, dar totuși îl vinde, treaba e că vine și Păun și ne cam umplem de mijlocași. Dar e bine că Depeul cere și Varga plătește râzând. (declarația asta va face mulți pureci in postările mele viitoare, merită să fie bine imprimată în memoria colectivă a ceferiștilor, hehe).

    Apreciat de 1 persoană

  16. Csongi, Luis, vă mulțumesc pentru răspunsuri! Până la urmă probabil că poziționările voastre vizavi de speța asta sunt valabile pentru mare parte din etnicii secui ai țării. Personal, să fi fost în locul secuilor din România nu mi-ar fi picat deloc bine nici acuzele venite dinspre Rapid și cu siguranță nici felul jalnic în care a găsit să răspundă Diosegyi, inclusiv prin acceptarea transferului la echipa lui Jiji… Unele lucruri nu se pot vinde, iar aici cam e vorba de o pată pe care el o aruncă peste o întreagă populație. Populație pe care fără să i-o ceară nimeni a băgat-o în discuție.

    Luis, Tibone, vă mulțumesc pentru aprecieri și nu numai, dar eu disponibilitatea de a scrie iar pe Tribună mi-am arătat-o, fără a primi însă vreun semn (se poate să-mi fi scăpat mie, pentru că nu am reușit să citesc toate comentariile ultimelor săptămâni, iar în cazul acesta îmi cer scuze). Chiar dacă nu ar veni semnul ăla nu ar fi nicio supărare; chiar nu sunt în situația de a face pe supăratul printre tribuniști și nici nu-s genul care să țină supărări cu anii (că și așa-s prea puțini anii în viața asta).În plus, timpul oricum nu e deloc aliatul meu în această perioadă. Așa că, dacă voi avea posibilitatea, voi posta cu bucurie, dacă nu, slavă Domnului, mă mulțumesc cu commenturile, mai scurte , mai lungi, cum s-o nimeri. Cine dorește mă citește, cine nu, nu.

    Apropo de commenturi, că văd că uneori cei care ar trebui să mă înțeleagă cel mai bine nu par a o face, eu sunt mai „poet” de felul meu. Rog deci a nu fi citit foarte în literă, că ați putea trage concluzii monstruoase uneori. Ca cea a lui Tgv, de pildă, cum că fac pe grozavul pe aici. Părerile mele rămân ale mele și rog să fie înțelese ca atare,indiferent dacă voi avea sau nu neamuri cu legături cât de mici pe la clubul nostru. Voi spune mereu ce voi gândi, chiar dacă asta s-ar putea să-mi ajute sau încurce nepotul (de care acum îmi pare rău că am pomenit, pentru că în momentul ăsta tot ce spun poate fi interpretat în cu totul altă cheie decât cea dorită de mine).

    Deci, ca să o lamuresc si pe asta: din punctul meu de vedere clubul nostru a pierdut enorm (ENORM!) în ultimele două decenii din cauză că în general am avut conducători prea molâi, cu Iuliu Mureșan în frunte. Singura excepție a fost Balaj (de asta plecarea lui eu o și regretasem în urmă cu câteva săptămâni), care a tot ieșit să strige hoțiile bucureștenilor,
    dar chiar și el ar fi putut fi mult mai incisiv și mai percutant adeseori. Petrescu e vocal, dar adeseori totul e dus în derizoriu prin studiouri, uneori și din vina Bursucului.
    Sunt ferm convins că dacă Mureșan (și nu numai) s-ar fi priceput să transmită altfel hoțiile și manipulările odioase din media sportivă azi tribunele din Gruia ar fi fost neîncăpătoare meci de meci, la câte performanțe au venit, pe seceta fotbalistică a acestor vremuri, iar Ardealular fi fost pe jumatate alb vișiniu. Mi se pare că noi, tribuniștii, am putea da un impuls în direcția bună, iar cei cu legături prin galerie – și nu numai acolo – ar putea da niște idei pentru ca nu tot noi să fim cei ciuruiți măcar de acum înainte.

    Apreciat de 2 persoane

    • E mai bun Coulibaly. Ca e 28 ani, ca e 32, oricum nu e posibilitate de revanzare. Sincer, eu nu as lua nici unul dintre cei doi, nici unul peste 22-23 ani.

      Apreciază

      • Nu știu. Pe youtube vezi videouri cu el din tinerețe, când juca la Genk sau Nantes. A trecut recent pe la Steaua Roșie, cam ca Michael la noi. Apoi a făcut un sezon bun, dar a retrogradat din ligue 2. Cam la final de poveste.

        Apreciază

  17. L-ar vrea Dan Petrescu pe Khalifa Coulibaly, un atacant decent, dar de 32 ani (pe principiu Lacina Traore a doua oara sau Ibrahima Balde). Nu e rentabil ca tocmai acel post sa il acoperi cu cineva de varsta asta. Iata cate perspective financiare iti aduce promovarea unuia ca Birligea, tanar. E posibil sa iei si 6 milioane de euro.

    Apreciază

  18. Dintre Pitu si Paun l-as prefera pe Pitu, sincer. Cam acelasi post, pot juca extrema stanga sau inter. Pitu e mult mai tanar si are posibilitate de revânzare.

    E adevarat ca la Paun e si regula aia cu ‘crescut de club’, la cati avem de trecut pe lista e posibil sa fie esential.

    Apreciat de 2 persoane

  19. Asa se intampla cand te uiti la poze fara sa citesti articolul

    „El vrea să se antreneze cu noi și sper să se înțeleagă cât mai repede cu noi. Chiar dacă nu va semna cu noi, eu îl antrenez cu drag. Am stat cu el foarte mulți ani, e un băiat deosebit. Sper din suflet să rămână aici și cred că o va face, aici e casa lui”, a explicat antrenorul.

    Apreciat de 1 persoană

  20. De ce nu sunt vile/blocuri pe dealul ăla? Ciudat… Oricum CFR se încălzește cum trebuie, iar Păun e binevenit. Dacă a mai pus pe el ceva minte, creieraș, atunci va fi un câștig. Față de vara trecută e bine deocamdată, am început repede cumpărăturile. Dar să nu uităm că vreo jumătate din ăștia ori nu se vor adapta, ori nu sunt chiar așa buni, ori vor intra în formă la anul sau se accidentează ca Boben după câteva meciuri. Multă baftă în cantonament!

    Apreciază

  21. Mare valva cu vanzarea lui Stefanescu la wcsb , ba citesc despre secui, sasi , ce mai, eveniment de incarcatura etnica ! In fond, patronul lui Sepsi si-a vandut jucatorul in campionatul intern pe o suma consistenta, printre cele mai mari obtinute vreodata . Fiind lipsit de experienta , vorbeste de multe ori fara pic de diplomatie, asa a fost si cu promisiunea de a nu-l vinde pe Stefanescu la wcsb . Acum a primit o oferta de nerefuzat si cum este normal in orice economie, a valorificat oportunitatea . ce, noi n-am dat jucatori la fecali , cu care luptam an de an pt titlu ?! Si Mititelu a zis de multe ori, ca nu da nici un jucator la cioban , iar acum, inainte de noi, i-a ofertat pe Bauza si Baten la wcsb . PS . Scriu toate astea in conditiile in care am fost primul care a aratat marsavia lui Sepsi vizavi de abordarea meciurilor cu noi versus wcsb, subliniind ca in play-off ar fi mai bine fara Sepsi * desigur am primit mesaje contra de la unii care acum se revolta impotriva lui Dioszegi ) . Dar una-i una, alta-i alta !

    Apreciază

    • Vass Bela, da, și noi am vândut către FCSB, dar fotbaliști, nu prostituate deghizate în fotbaliști! Și chiar dacă te faci că nu înțelegi, onorabilul și naivul domn Dioszegyi, încolțit și cam fără ieșire fiind în urma atacurilor în valuri a lui Șucu, a căutat,în inocența sa, să spele păcatele mari și grele ale stricatei din propria-i familie cu toate apele cristaline ale Covasnei și Harghitei la un loc (măcar că nu l-a pus nimeni să se înhame la o astfel de muncă). Putea să facă și altceva, onorabilul domn Dioszegyi: să-i schimbe destrăbălatei echipamentul de fotbalist pe care-l pătase, să-i pună în loc o fustiță (cu cât mai scurtă, cu atât mai potrivită pentru îndeletnicirile ei mai noi) și apoi să-i dea pur și simplu un șut în fund dezmățatei și să o trimită pe centura fotbalului românesc. Mă înțelegi?
      Cam ce-ar mai trebui să facă acum, dar cu Dioszegyi, dacă mai țin cu adevărat la onoare, românii secui. Sau măcar Viktor Orban.

      Ce a făcut în schimb onorabilul pește (pardon, brutar)? A vândut la preț foarte bun, cum tu însuți ai subliniat (și cum de altfel se și vinde în industria asta perversă) numai că
      a primit atâta amar de bănet nu doar pentru ce ar putea oferi de-aci nainte fata (sau băiata, ca să nu discriminăm), ci și pentru serviciile ei trecute. Oricum, oierul cu care s-a înhăitat acum are experiență și în zona asta, că doar îi rezolvase gagici, cândva, până și regelui Hagi.
      Cam asta e, pe scurt (că așa îți place ție, să fiu scurt) povestea vânzării lui Mari Ștefăneasca la capitală.
      Poveste din care Sepsi (echipă pe care eu o simpatizam și respectam încă de prin liga a doua, pe când defila către promovare) putea ieși cu adevărat onorabil, mai ales că Dioszegyi începuse foarte promițător, punând în joc chiar și obrazul tuturor secuilor. Așa, nu-mi mai rămâne decât să-i dedic echipei lui, în finalul poveștii de azi, versurile poetului:
      „Ireversibil s-a-ncheiat povestea / Și nici nu știu de ai să mai citești,/ Din întâmplare, versurile-acestea / În care-aș vrea să fii ce nu mai ești //
      Nu, niciun cuvânt, nu-mi spune că-i o formă! / Cunosc însemnătatea ei deplin. /
      Știu, voi aveți în viață altă normă / Eu însă-n față normei nu mă-nchin”
      .
      Și pentru că nu mă-nchin în fața normelor unei lumi perverse pentru care te-ai făcut apologet (fără să te rabzi însă să nu mă mai piști o dată) mai zic numai atât: 1.310.000 Euro e suma pentru care echipa simbol a secuilor a devenit, în liga miticilor, dintr-una cu adevărat respectabilă, o oarecare.

      PS: nu am nimic cu persoana ta, chiar nu am, dar să știi că dacă mai ai săgeți otrăvite de trimis către mine, mai fac și eu rost de ceva venin pe aici.
      Numai bine!

      Apreciat de 3 persoane

      • Aaa, acum am înțeles care-i problema cu transferul ăsta, că acei 1,3 milo nu reprezintă doar achiziția serviciilor jucătorului, dar și ale clubului. Hehe, da, posibil. Oricum, nu prea mai mă îndoiesc că liga I prestează pentru casele de pariuri, dar se pare că s-o găsit și variante legale de premiere între cluburi. Fain, fain. 🤗

        Apreciază

    • Bauza si Baten să vedem,n-a fost dorința lui 🙂,deloc bucuros in privinta celor 2…Dupa cum vorbeste imi pare ca cei 2 mai mult ii incurca socotelile.E clară treaba cam cat vor juca,sper sa ma insel,dar nu prea cred.Era de mirare sa-si schimbe lupul părul,ce sa faci cu Bauza cand il ai pe Artean..Ii pică ăștia ca para mălăiață și el strâmbă din nas…

      In schimb,fcsb-ul s-a întărit 😲(mare scula Stefanescu pe langa cei 2,pai ce avem noi atatia bani sa cumparam unul ca Stefanescu 😲) si tot ei vor fi favoriți,ne înștiințează Petrescu…Imi era ”tare dor” de declarațiile astea pline de complimente pt oi 🙂.De Coulibaly n-a auzit,probabil pt ca nici nu l-a antrenat si nici n-a jucat impotriva noastra 🙂…

      Apreciază

        • Matteo,nu te uita la ce zic ăia pe surse 🙂,tu urmăreste-l atent pe Petrescu ce zice despre aducerea celor 2 si felul cum o spune.”N-a fost dorința mea(ca ei să vină),a fost dorința dânsului(a lui Mititelu),el m-a sunat” etc…Eu nu-l văd deloc entuziast de transferurile celor 2…In schimb perie oile care s-au întărit cu ”marele” transfer,noi nu ne permitem un asa transfer(acelasi lucru pe care a tinut sa-l spună si cand l-a luat ciobanul pe Miculescu,alt mare transfer 😦) si bineînțeles ca întotdeauna fcsb-ul sunt favoriți…E destul că-i laudă presa aservită,nu-i cazul s-o mai facă și el la fiecare interviu.

          Apreciază

        • Speranta moare ultima 🙂…Cand am vazut ca a ramas  Tachtsidis si ca va ajunge si Bauza,ma gandeam ca a invatat ceva din greselile anterioare cand si-a adus pt linia de mijloc doar drujbari incapabili sa lege 2 pase…Si cum chiar el zicea ca vrea dubluri pt fiecare post, pt ca doreste sa aiba o echipa pt Europa si una pt campionat,iar noi jucator asemanator si care sa-l poata inlocui cu succes pe grec,nu avem,chiar speram ca si la dorit pe Bauza cand s-a ivit ocazia.Insa din ce spune si cum o spune e clar ca nu-si dorea asa ceva si nici fericit nu e pt o astfel de oportunitate la care daca nu pica Mititelu in B,n-am fi ajuns niciodata.Bauza la noi se va ”accidenta” repede 🙂…

          Apreciat de 1 persoană

          • Călin, prea iei ad-literam ce spune Depeul. El vorbește și pentru presa, și pentru imaginea clubului, și pentru imaginea lui, și pentru a proteja jucătorii, practic nu ai cum să înțelegi ce spune dacă nu ții cont de aspectul ăsta.

            Apreciat de 2 persoane

            • T-Bone,parerea e influntata doar de reactia lui Petrescu.Si cunoscand personajul,realizezi cam ce gandeste si ce vrea sa spuna.Insa nu e graba,eu astept,chiar imi doresc ca el sa ma contrazica in urmatoarele luni prin deciziile care le va lua.

              Apreciat de 2 persoane

  22. Conform transfermarkt și Burca a devenit liber de contract de la arabi, dacă e adevărat și nu are pretenții uriașe la salar poate îl momește Petrescu înapoi, și așa rezolvăm defensiva. Rocha(Camo/Aly)-Burca(Boben)- Ilie(Ajeti)-Mogos(Thaqi) cu Sava în spate și Artean/Muhar/Keita în fața lor eu zic ca e o defensivă capabilă să câștige titlul în supermamaliga noastră și să ne ducă până în grupele conference.

    Apreciat de 1 persoană

    • Burca a dat o gramada de goluri acolo ca fundas central. Ok, din penalty, dar aia nu se uita. Se uita ca e un fundas cu goluri. Imposibil sa nu își mai gaseasca un contract pe salariu asemanator acolo

      Apreciază

  23. Problema ivita peste noapte cu Bauza/Baeten incurca logica gandita pentru transferurile din ac vara. DP a fost surprins ca i se strica planul. Cei doi ataca pozitiile lui Muhar, Tachtsidis , Deak, adica nucleul in jurul caruia DP si-a construit strategia pentru noul campionat. Mai mult cei doi vor salarii mari si in plus sunt pe perioada scurta. E ca atunci cand se asteapta timp indelungat un pic de ploaie si deodata vine o furtuna.

    Apoi , in special pentru Bauza trebuie gandita o alta abordare a jocului, nu e simplu.De aceea declaratia trebuie interpretata astfel:

    Chestia asta ma incurca dar daca patronul a rezolvat aceasta varianta, nu ma pot opune sunt banii lui, numai ca astia imi baga zazanie in echipa din cauza salariilor cerute, imi distrug chimia cu Muhar, nu pot construi cu ei o strategie pe, macar 2-3 ani si nu sunt sigur ca vor „muri” pe teren. ( „sa nu vina in vacanta”.

    Apreciat de 2 persoane

    • Eu as fi vrut sa-l vad bucuros ca i-a picat para malaiata si n-ar mai fi trebuit sa se uite salivand la marele transfer facut de fcsb.Daca nu era varianta celor 2”olteni” ,auzeai de la Petrescu doar plansete si suspine ce bun ar fi fost un Baeten pt dublura unui post cu probleme🙂.

      In mod normal noi doar din intamplare(cum s-a nimerit acum),am reusit sa punem mana pe cei 2 jucatori,care sunt f.buni si peste nivelul ligi 1.In plus unul din ei joaca in banda dreapta,unde il avem doar pe veteranul Deac,deci aveam nevoie ca de aer acolo de un jucator bun si daca se putea mai tanar decat ceilalti veterani din acea banda(incluzandu-i aici si pe cei 2 fundasi dreapta+U30 ce vor evolua in spatele veteranului Deac).Deci Baeten acolo vine ca o manusa,nici ca se putea un transfer mai inspirat.

      Iar din moment ce Petrescu vrea sa aiba 2 echipe competitive pt a ataca pe 2-3 fronturi fara probleme,doar nu crezi ca vom putea sa-l epuizam pe grec din 3 in 3 zile 🙂…Asa ca Bauza e ideal pt juca ambii cate 1 joc pe saptamana si ai avea proaspeti mereu.

      Cat priveste salariile,nici Muhar si nici Tachsidis nu joaca pe pițule si e clar ca daca cei 2 vin gratis nu le poti da mai putin decat aveau la Craiova,oricum noi avand salarii peste celelalte echipe.Petrescu zicea ca mai vrea inca 4-5 jucatori,care vor veni liberi de contract si sa nu crezi ca aia vor cere ”pufuleti” 🙂…Nu stiu pe ce liste crede el ca mai poate pune atatia,ca parca vad ca iar vreo 3-4 vor fi platiti degeaba si vor ramane in afara listei 🙂.

      Iar Varga s-a laudat ca daca Bauza si Baeten vor da randament ii va lua la pachet.Si cum nici unul nu e +U30,poti linistit construi strategi pe 2-3 ani,chiar mai bine decat cu pensionarii pe care e obisnuit sa-i aduca Petrescu.

      Apreciat de 2 persoane

      • De acord cu Călin aici, de Baeten chiar avem nevoie (ca rezerva la Cipri, până se cere afară), Bauza fiind opțional – ca rezervă la Taxi, dacă-l vindem pe Avounou, cum se auzea. Nu ar fi musai să-i luăm la pachet, deși poate că s-ar adapta mai bine la Cluj împreună. În plus, dacă Bauza își revine din mahmureli mai rapid ca Taxi, s-ar putea să fie chiar o afacere bună, în situația unui traseu sinuos prin mămăLigă și miniCupă.

        Apreciat de 2 persoane

            • Taxi + Muhar la închidere nu merge, că niciunul nu face bine faza defensivă. Cred că dintre cei trei (Bauza, Taxi, Muhar), doar doi ar avea loc simultan în teren, unul ar rămâne rezervă.

              Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.