Of, ce dor, ce chin, ce jale/ Pe la poarta dumitale!


⚽️Rămas dator din punctul de vedere al comentariilor la ultimele două partide, când, din cauze ”subiectiv-obiective”, nu am reușit să văd integral cele 90 de minute, m-am așezat azi în post și am mărit cât am putut pupilele la ceea ce ar fi trebuit să fie o victorie cât de cât convingătoare a CFR-ului. Cel puțin așa mă făceau să cred primele 10 minute din înfruntare, când vedeam spații mari între linia de mijloc și defensiva celor de la Sepsi și când nouă ne funcționau perfect cel puțin fazele fixe.
⚽️Ce-a urmat a fost însă un vis urât, dar mai mult o radiografie perfectă a caznelor CFR-ului în acest sezon. Dacă cineva caută o explicație la ”de ce nu au mers bine lucrurile în acest an”, să vadă a doua repriză, să vadă fotbalul jucat din 3 atingeri (nu din una sau două), să vadă frica de finalizare – adică neîncrederea în forțele proprii.
⚽️Cu om în plus din minutul 22, ar fi trebuit să dominăm mai strașnic, dar apoi cu doi oameni în plus ar fi trebuit să strivim adversarul, oricât de eroic s-ar fi apărat covăsnenii. Înțeleg că ei au jucat 5-3-0 și uneori 6-2-0 în toată partea secundă, înțeleg și că au tras de timp din răsputeri, dar cine nu ar fi procedat la fel în locul lor? Noi aveam 2 oameni în plus, practic ne permiteam să ținem șomeri în apărare și tot să avem cel puțin un om mereu liber în față. Iar acel om, acele spații, ar fi trebuit să se vadă, să conteze, să fie zone largi de acces sau de șuturi la poartă. Abia după minutul 85 ne-a țâțâit fundul, când ne-am simțit aproape de o mare rușine. Și cea mai mare rușine a fost grămada bucuriei făcută de jucătorii noștri pentru golul din minutul 95. În locul lor aș fi băgat capul în pământ, cu decență, aș fi mulțumit divinității și aș fi căutat rapid drumul spre vestiare.
⚽️ Nu e nimic glorios în ceea ce s-a întâmplat azi. Sigur, poate că e și meritul CFR-ului fiindcă Sepsi a rămas cu doi oameni în minus, căci acele cartonașe roșii au venit ca urmare a unor faze la care ai noștri atacau, aveau situații clare de gol. Practic, aș putea spune că ne-am construit avantajul numeric. Partea urâtă este că exact atunci s-au dezvăluit carențele noastre, dezordinea noastră totală în gândirea acțiunilor ofensive, brambureala în care nu exista parcă niciun plan clar: cu Bîrligea venit până la mijloc în loc să rămână pe careu, cu El Kaddouri călcându-se în picioare ba cu Otele, ba cu Tachtsidis sau Avounou, cu Deac abandonat prin dreapta și cu Mogoș mai ofensiv decât toți. Știe cineva care a fost planul pe repriza a doua?
⚽️ Știm, bineînțeles, că o formație care joacă în inferioritate devine deseori mai dârză sub aspectul moralului. Iar dacă trec minutele și rezistă tabela, atunci moralul se betonează chiar. Asta s-a întâmplat celor de la Sepsi, cu fiecare minut ce a trecut din partea a doua. Pentru ei ce a fost în Gruia azi a fost, așa cum am spus mai sus, o adevărată poveste eroică. Ca atare, au strâns spațiile în 8 jucători de câmp așa cum nu au făcut-o în 10. Contează și moralul în sport, la fel cum a contat și la ai noștri – cu fiecare minut ce a trecut, fără gol și fără ocazii clare, moralul nostru a început să facă genunchii să tremure.
⚽️Dincolo de psihologie, stă însă fotbalul, tactica, traseele clare și finalizările simple. Când Michael, Otele, Bîrligea, Avounou și Mogoș (el are scuza că e fundaș) trag toți din poziții de singur cu portarul tot aiurea, parcă îți vine să îi arăți cu degetul. Pe lângă faptul că ar fi trebuit să avem aproape minutul și faza de poartă în a doua repriză, ar fi trebuit și să finalizăm din aceste ocazii clare și atunci se prăbușea adversarul. Este clar deci că ne lipsește acum o anumită calitate a jucătorilor, iar cei care au un nume cât de cât au venit aici ca într-o aventură, nu ca niște profesioniști adevărați.
⚽️Partida din seara asta a fost o lecție deschisă, cu public, despre cât de rău stă acum CFR-ul. Cumva însă, cu imens noroc, uite că sărim pe locul 2 și, fără niciun merit real, poate vom pușca un loc de cupă europeană. Căci în țara orbilor…

318 comentarii

    • I-am ars la note pe toți hăbăucii care în prima fază s-au relaxat aiurea după cele două eliminări de la oaspeți, ca apoi să intre în panică pe final de joc.

      Caraghios e că avantajul numeric a destabilizat psihic fix CFR-ul, și a declanșat mecanisme de super-eroi la Sepsi. Dacă nu existau eliminările sunt convins că am fi câștigat mult mai ușor meciul. 🙃

      PS: am decis din etapa trecută să las un cadou lui Tachtsidis în catalogul de note până la finalul campionatului, în semn de apreciere pentru evoluțiile sale inimoase la CFR, atâtea câte au fost.

      Apreciază

      • Am dat cam putin lui Muhar (6), am uitat ca tot el a marcat si primul gol. Ii dau cu un punct in plus la meciul urmator, dar sper sa nu aiba evolutie de 9,5 sau 10 pentru ca atunci ma pune in dificultate. :)))))))))

        Apreciat de 1 persoană

  1. Dupa cum am scris si la ultimul meci, CFR Cluj nu are jucatori de nivelul pretentiilor sale. 90% din golurile noastre vin pe greseala adversarilor sau din faze fixe. Nu avem nici o idee cum sa desfacem o aparare exacta, care nu greseste. Cand cineva ne-a dejucat fazele fixe, sau nu o bagam in ate din primele 2-3 incercari (vezi meciul cu CSU din tur) am rupt-o-n fericire.

    Tot jocul nostru se bazeaza pe ideea ca echipa adversa vine peste noi, noi nu gresim, scapam pe contraatac si dam lovitura dupa care ne aparam. Daca nu ne-a iesit asta, batem faze fixe. Aici s-a terminat filozofia de joc a CFRului. Oricine ne poate anihila la mijloc sau sa ne faca pressing sus, ne-a distrus. Jucatorii nostri nu au idei, nu au viteza, si daca au scapat pe cineva din marcaj in aparare e aproape sigur ocazie de gol, pentru ca nu-i mai pot prinde din urma.

    Aici nu este doar vina antrenorului sau a antrenamentelor, ci si lipsa de valoare a jucatorilor. Deabia incropim un prim 11 competitiv. De pe banca nu vine nimic. L-am dat pe Petrila, ca era slaban si nu-i convenea sa faca nu stiu ce, si ne-am ales cu Fica si Serebe, niste jucatori la nivel de Liga a 3-a. Camora se umple de penibil in fiecare meci in care se chinuie sa se tina dupa orice adversar si se vede dupa reactile lui din teren ca e plin de frustrari, a se vedea centrarea penibila din minutul 27. Deac bate fazele fixe bine si din cand in cand mai da o pasa buna pe centru, dar locul lui in banda este COMPLET FORTAT! Omul nu mai este in stare sa depaseasca nici un adversar! Tachtsidis joaca fix cand si cat vrea el…

    Si cireasa de pe tort este Michael, evident. Faptul ca Michael a ajuns la CFR, si inca pe bani, este o dovada clara (pentru mine) ca la CFR nu se face scouting deloc. Se aduc jucatori la sugestiile impresarilor si dupa niste goolge-uri rapide din categoria „cate goluri a dat sezonul trecut” sau „cate minute a jucat la echipa X”.

    Pe vremuri IM si RZ mergeau cu saptamanile prin Europa sa urmareasca jucatorii la treaba si rezultatele erau clare. La momentul de fata, pare ca nici macar peste clipurile de prezentare nu se mai arunca un ochi. La Michael se vedea de la o posta, dintr-un clip pe YouTube, ca nu e de Liga 1. Nu poti sa aduci jucatori din campionate care nu trimit o echipa in Europa nici macar o data la 5 ani, doar pentru ca sunt nigerieni, au 100 de kile si au dat niste goluri printre napii finlandezi si sa te astepti la miracole.

    Apreciat de 1 persoană

    • O să râzi, dar cred eu că pentru Michael evoluția de ieri e cea mai bună de când a venit la CFR. Nu a arătat chiar atât de rău, să știi. A scos roșu, s-a demarcat destul de bine, a mai făcut niște driblinguri, eu aș fi tentat sa zic că nu e chiar un capitol încheiat pentru CFR la moment.

      Apreciază

  2. cum spuneam și etapa trecuta, cu putina glezna fina și execuție personala …nu mai vorbeam de chin și jale … bara otele 56, singur cu portarul avounou min 70 și ceva, era suficient sa intre una și totul devenea mult mai lejer, nu putem spune că nu am avut ocazii, dar da … e supărătoare aceasta indolenta/lipsa de valoare în fața porții a multora dintre jucători.

    Apreciază

    • Cu doi oameni in plus sa nu reusesti sa faci un schimb rapid de pase, sa amețești adversarul si să-l fugărești din colț in colț mi se pare de noaptea minții. Sa nu mai zic de suturile cadrate pe poarta aproape inexistente timp de o oră. Nu degeaba s-a strigat “rușine-rușine”. Totul a fost cu 2-3 atingeri, mingi cărate din jumatatea proprie, urmate de pase telefonate și preluări hilare, bâlbe jalnice în careul advers, nimic clar, nimic despre fotbal. O țurcă jenantă jucată de o adunătură de gloabe bătrâne si dezinteresate. Norocul nostru a fost că n-am luat golul doi pe contraatac spre sfârșitul meciului că ne făceam iar de kkt in fata natiunii.

      E mai mult decât clar că trăim in lumi paralele si vedem lucrurile total diferit. Varga si lingăii in bula lor, iar noi, chibiții in amarul nostru.

      Apreciază

      • exact cele 2 faze cu otele și avounou la finalizare au venit în urma unor astfel de faze, cum zici și tu, cu pase rapide … dar da, parca prea puțin …

        Apreciază

      • Ei, exagerezi. Ne-au blocat psihic cele două eliminări. Am început montați, foarte bine, apoi au venit eliminările și brusc ne-am relaxat, mușchii s-au detensionat, mintea a mers la culcare, de unde a rezultat acea țurcă veritabilă în care fiecare dădea cu piciorul în minge de parcă era prima dată. Apoi, după minutul 75 s-a activat butonul de panică, când s-a întrevăzut posibilitatea unei umilințe. Bucuria lui Muhar de la final nu a fost a golului înscris ori câștigării celor trei puncte necesare pentru locul doi în campionat, ci a triumfului asupra umilinței.

        În acest meci trebuie criticat blocajul mental, nu altceva. Eu asta am văzut. Mare noroc pe final cu El Kaddouri, o minte limpede și cristalină că un izvor de munte, nici panicat, nici relaxat, strict montat pentru victorie. Energia lui pozitivă a decis rezultatul final de pe tabelă.

        Apreciază

        • T-Bone,deci cu 2 oameni in plus,ne-am blocat mental 😲…Da′ cu un om in minus cu o divizionara B,tot blocati am fost,ca ne-au batut ăia de n-am mai stiut nici cum ne cheama 🙂…In ultima vreme mergem dintr-un blocaj in altul si nici nu vreau sa ma gandesc cat de blocati vom fi cand va trebui sa dam o pasa simpla,dupa venirea lui Petrescu si indepartarea lui Tachtsidis 🙂…

          Apreciat de 1 persoană

  3. Sunt de acord cu partea despre blocajul psihologic si frica de a finaliza fazele ca lumea, insa de ce le fie rusine baietilor cand se bucura la golul victoriei? Da, ne-a trecut glontul pe langa ureche, insa victoria tot o victorie e, oricat de chinuita ar fi ea.

    Apreciat de 1 persoană

    • Văzut din tribună, meleul ala de bucurie de la marcarea golului izbăvitor a arătat destul de rău, o bucurie exagerată, de parcă era golul ce aducea inca un titlu in vitrina clubului. Partea buna a bucuriei exagerate cred ca ar fi doar consolidarea unor relații intre jucatori, sau cel putin asa sper, caci suferința sudează suflete. In nici un caz motiv de mandrie. Am aratat groaznic, am fost impotenti, uneori chiar handicapați si am scăpat la puța furnicii de o nouă rușine. Bine c-a trecut. Sa mai faca indienii si prazarii un egal in seara asta si putem zice ca ne cresc sansele la locul doi. Sau trei, depinde cum ne la jiji….

      Apreciază

      • eu nu am văzut neapărat un joc slab. Pur și simplu ei s-au închis compact și era f greu sa credem pericol. Chiar și asa am avut destule ocazii, 2 bare și presiune Constantă la poarta lor. Lipsa golului a resimtito din plin și Manchester City cu Arsenal, când cu 72% posesie nu au putut deschide lacatul lui Arsenal, chiar dacă la ei erau 11 la 11. Idea de fapt e ca orice valori ai, dacă adversarul se închide bine e greu sa marchezi.

        Apreciază

  4. Mutu il ataca pe Tachtsidis ca cica nu are comportament profesionist. Ce poate sa faca Tachtsidis decat sa ii placa sa danseze, sa se distreze cu femei? Si ce conteaza cand joacă bine? Asa se zicea si de N’doye care nici nu bea alcool. Face mai rau decat facea Mutu cand era fotbalist?! Pe final de cariera s-a dus la Ajaccio si i-a spus lui Ravanelli bah, pe care il știm cu totii castigator de Champions League cu Juventus, „Cine esti tu ma?! Nici nu te stie lumea, esti doar un batran cu parul albit”. Na ca s-a intors roata.

    Apreciază

  5. Bine, ca s-a terminat cu bine, ca sa nu fie rau, vorba rejelui!

    Muhar o fi lent, dar se vede ca e un luptator, are incredere in sine, e foarte important echipei. E cel mai complet mijlocas al nostru.

    Ce ne lipseste un adevarat nr.9, niste mijlocasi sau chiar aparatori cu sut de la distanta, foarte importanti in cazul in care adversarri se apara cu toate echipa in propriul careu.

    Cu toti jucatorii technici ( Taxi, Avonou, Deac, chiar is Otele, Omar) am desfacut foarte greu apararea lui Sepsi, aici se vede lipsa fazelor lucrate la antrenamente. Daca ramine lotul actual, cu DP va fi mai usor, el chiar exerseaza fazele la antrenamente in prostie.

    Batem indienii si marinare, sintem vicecampioni!

    Apreciază

    • Jucatori tehnici? El Kaddouri are un singur dribling si il aplica mereu de l-au invatat toti, ala spre propria poarta de si-o pune mereu pe centrare. Mi se pare mult mai limitat decat il laudati voi, am vazut ca nu a stiut ce sa faca nici singur cu portarul nici la ultima faza de contraatac.

      Deac nu e tehnic. Nu știu de unde s-a creat falsa impresie. Pt ca bate faze fixe? Il.tin minte pe Deac de cand era kamikaze la Otelul si nu a fost definitia tehnicului.

      Otele a intrat mai prost apoi i-au iesit niste driblinguri dar pasa a fost slaba. Avounou chiar a intrat slab.

      Tachtsidis a dat aproape toate pasele inteligente, inclusiv la ocazia lui Mogos singur cu portarul. Dar absolut toate pasele deschideau in afara de o angajare aiurea pt Birligea.

      Apreciază

      • matteo, nimeni nu spune ca cei doi sunt egali ca prestație. Taxidis e clar un mijlocaș f bun pt liga noastră. Doar ca mulți ii vedem și la Omar destule calități și o tehnica peste labarelile din liga 1. Păcat de desele accidentari. Știi și tu ca fără continuitate nici Messi nu mai e Messi.

        Apreciat de 2 persoane

        • O fi, nu stiu ce sa zic, dar aseara nu prea mi-a placut. De asta sunt surprins de pro-remarcile de aici. Poate l-ati mai vazut voi in alte meciuri mai bun, nu zic nu

          Apreciază

  6. Nu cred că trebuie certați prea tare băieții că n-au fost în stare să câștige mai repede. Spectacol au făcut, acum nu ne place nici ăsta? 🙂 Ne plângem de DP că nu face show, dar înjurăm echipa după 33 de șuturi spre poartă? Și vreo 20 încă n-au apucat să fie trase… Ne supărăm că s-au bucurat, dar le reproșăm că nu sunt uniți? Mi se pare mult. Am văzut niște cuvinte pe Facebook de m-am crucit. Mai rele decât după meciul cu Corvinul. E final de sezon cu obiective ratate, cu schimbări de antrenori, altul stă să vină, cu străini ce stau cu bagajul la ușă, alții se gândesc la vacanță, nimeni nu e sigur de ce va face din vară (în afară de Deac), echipa e greu de ținut în priză, banii pe februarie nu știm dacă au intrat… E altceva când nici măcar nu încerci, dar nu a fost cazul aseară. De vreo 10 meciuri n-am mai legat 2 victorii, chiar nu găsim o vorbă bună pentru oamenii ăștia? Meciul a fost distrus de arbitraj, ar trebui să fie primul subiect luat la înjurături. Nu am văzut de mult așa un dobitoc de arbitru. De fapt l-am mai văzut tot pe ăsta, dar ieri s-a întrecut pe sine. Rar se întâmplă ca echipa aflată la conducerea jocului, cu posesie și avantaj numeric să faulteze mai mult decât adversarul. Dar să faulteze de 3 ori mai mult? Asta nu cred că se întâmplă niciodată. În compensația celor 2 roșii, dobitocul de cavaler a fluierat vreo 10 faulturi inexistente. 10 acțiuni întrerupte. Apoi tragerile de timp au fost inevitabile. Nu a fost 11 m, nu a fost roșu la Ștefan, iar fără pocinoagele astea meciul ar fi curs mai firesc. În concluzie, un meci influențat de un arbitraj de liga satelor și nimeni, nimeni nu o ia de perciuni pe oița bârsană. Felicitări ambelor echipe pentru devotament!

    Apreciat de 7 persoane

    • Amu ca ai adus vorba si eu cred cs n am jucat rau. Greu cu o echipa care se inchide ca un arici, un arbitru fricos si baietii nostrii un pic speriati de sansa. Daca aveau curajul sa traga la poarta mai mult, la fazele pe care le am avut, castigam mai clar

      Apreciat de 2 persoane

    • Buna observatie cu barsana, care ne-a rupt fasul in meciul de la Bucuresti cu suratele ei, sa nu uitam! Am fost ciupiti tot campionatul asta, meci de meci, am tot vorbit de asta, dar subiectul asta cu arbitrajul a devenit practic un al 3-lea elefant pe care ne chinuim sa nu-l vedem (ceilalti 2 elefanti fiind influenta politica si a caselor de pariuri din fotbalul nostru; mai este si un al 4-lea elefant, dar nu-i momentul sa-l amintesc, privitor la dopajul generalizat din fotbalul de performanta). Si sigur, victoria e pana la urma victorie, s-a instalat un blocaj mental dupa eliminari, ne-am relaxat, apoi pe final ne-am panicat, dar, vorba Oanei de pe FB, toate punctele au ramas in Gruia. Decat infrangeri glorioase, dupa cum se lauda Dioszegi, mai bine victorii cacacioase cu blocaje mentale; vorba zicalei…ce-i in mana nu-i minciuna. :)))

      All good! Hai, baieti! Forta CFR!!!

      Apreciază

      • Mai vreau sa spun ceva, o observatie personala, pe care n-as fi anticipat-o never ever: dupa 2 ani de la introducerea in Romana a acestui asistent la arbitraj numit VAR pot spune ca nu doar ca n-a simplificat arbitrajul, dar e practic un instrument de a fura MAI MULT, de a avantaja pe cine trebuie. VAR-ul este o escrocherie perfida, din spatele careia se pot decide campionate fara a mai putea invinovati arbitrii prezenti pe gazon.

        De ce este o escrocherie perfida? 1. Pentru ca s-au introdus in arbitrajul meciurilor alti arbitrii, adica cei din camera VAR, responsabilitatea deciziei fiind astfel diluata (adica nu mai exista un singur vinovat in care sa aruncam cu pietre), si care, dupa bunul lor plac pot sa activeze rejudecarea sau ignorarea unor faze de joc. Toti cei care ne-am bucurat de implementarea VAR ne-am luat teapa tepelor. Se pot manari foarte lejer campionatele acum fara sa avem vinovati pe persoana fizica. Si cu cat se vor introduce mai multe persoane in noi instrumente asemanatoare VAR-ului, cu atributii in deciziile de arbitraj, cu atat jaful va fi mai subtil, mai perfid.

        Apreciat de 1 persoană

        • De acord cu ceea ce zici tu, dacă te referi strict la sistemul VAR de la noi. În alte părți bănuiesc că nu e țigănia de pe plaiurile noastre mioritice. Hoții noștri -tari în gură, rupți în cur- fură mai ușor în felul ăsta și dacă îndrăznești cumva să ridici uneori glasul, imediat îți bagă pumnul în gură, aruncandu-ți: „Bă, de când avem VAR n-ați mai câștigat nimic!”

          Și încă ceva; înainte de a se da cu var și prin campionatul nostru, noi ceferiștii eram mai prevăzători, mai atenți la hoți precum Bârsan / Cojocaru, la care parcă și numele le sunt predestinate de a fi „slujitori” pe la stână. De când cu varul ăsta suntem mai puțin vigilenți. Eu, cel puțin, înainte suflam și-n iaurt, iar la meciurile CFR-ului, ale FCSB-ului și ale celorlalte pretendente la titlu, Craiova, să zicem, că altele nu prea au fost, căutam să mă uit atent, cu pixul și hârtia înainte, ca să nu-mi scape greșelile de arbitraj importante și, cel puțin eu, să nu pot fi dus cu preșul de analiștii tv și de „experții” de pe la noi, care obișnuiau să tot întocmească clasamente măsluite la titlurile CFR-ului. De când cu VAR-ul și de când noi am luat-o puțin la vale, nu mai vedem nimic, nici clasamente, nici statistici pro / contra, acum toți analiștii s-au pus de acord că FCSB-ul a meritat titlul. Deci, în anul în care titlul a ajuns acolo unde trebuia, la palat, nu se mai suflă nimic despre arbitraje părtinitoare. Cel puțin așa, să știm și noi muritorii de rând, nespecialiști în fotbal, cum a stat treaba. În sezonul următor promit să las indolența asta la o parte și să țin atent evidența greșelilor majore pro și contra CFR, FCSB, Rapid, (V)Farul ori Craiova, iar din când în când să vă țin la curent pe toți cei ce veți fi interesați de acest subiect. Poate vom face clasamentul ăsta împreună. Vom avea și noi tribuniștii VAR-ul nostru.

          PS Știe cineva de câte penalty-uri a beneficiat CFR-ul în sezonul ăsta? Eu nici nu mai știu cine e executantul de 11 m de la noi. Pe vremea propagandei „penalty Petrescu” era Deac, știu asta. Tot el o fi și acum ?

          Apreciat de 3 persoane

          • Ca întotdeauna , o postare excelentă! 🤗Sigur, la VAR-ul mioritic m-am referit, nu urmăresc alte echipe de prin alte campionate, deci n-am idee cum funcționează acest sistem pe pe la alții, dar cert e că la noi se umbla cu o ocaua mică. E fix pentru adormirea vigilenței, ai zis-o perfect. 🙃

            Apreciat de 1 persoană

    • Nu vad un sezon ratat la un CFR low cost care e inca in carti pt drumul Conference League. Ca in Cupa s-a iesit aiurea, ca unele meciuri oftica suporterii e una, dar cind tragi linie dimineata treaz dupa un somn bun si o cafea care iti limpezeasca mintea e un sezon decent.

      Clubul nu e nici in play out cum anticipau babavangistii tribunei, dar nici nu joaca la nasul de 5 campionate in serie cu care s-a obisnuit publicul local.

      Apreciat de 4 persoane

      • Daca: 1.CFR prinde jocurile de calificare din Conference si 2.CFR intra in grupele de Conference sezonul e semi-semi-ratat, adica ratat pe un sfert. Ma intereseaza tot mai putin castigarea campionatului, fiindca acolo sunt deja alte mecanisme, adica avem de-a face cu castigatori desemnati. Am vazut-o anul trecut cu FC Regele Varului SA, si sezonul asta cred ca e acelasi lucru. Dar in competitiile europene dispar mainile astea invizibile care desemneaza invingatorii, si atunci pentru mine, si pentru orice om INTREG la minte, vorbim de meciurile care conteaza cu adevarat, cele disputate pe terenul de fotbal.

        Apreciază

  7. Nu este despre CFR, dar nu ma pot abtine: FCSB-ul a castigat din nou dintr-un gol la care mingea a iesit in aut de poarta, cam la fel ca si la un alt meci al barsanelor. Oricum erau campioni, doar asa pt contabilitate.

    Acum BT-ul conduce la Ploiesti… ma crucesc cum au renascut astia LOL. Tot timpul pe ultimul loc si dintr-o data incep sa castige si ce trebuie si ce nu trebuie. Ciudat este fotbalul autohton. Nu zic ca e imposibil dar prea greu de crezut.

    Si in final: vreau sa vad FCSB-ul in Europa si dupa mai discutam.

    Apreciază

    • Se vede ca nu-mi citesti postarile. 😄 In fotbalul autohton avem urmatorii elefanti din camera, pe care ne chinuim sa nu-i observam, dar care-si fac simtita prezenta prin efectele pe care le produc, si care ne uluiesc, cum e cazul tau. Numele lor este:

      Elefantul nr.1 : Politicul;

      Elefantul nr.2: Casele de pariuri;

      Elefantul nr.3: Dopajul generalizat.

      Mentiune: Elefantul nr.1 si Elefantul nr.2 au nascut acum 2 ani un pui de elefant care-i ajuta sa fie mai silentiosi, fiindca elefantii sunt grei si podeaua duduie atunci cand pasesc. Numele micului elefant nascut de ei, sau Elefantul nr.4 din camera se numeste VAR.

      Apreciat de 2 persoane

  8. Citesc declaratia lui NV ca DP semneaza pe 3 ani si ca propune plus 3 ani , deci 6 in total . Apoi, fiind batran, cu antecedente AVC, ma cam lasa memoria, fara misto . Chiar nu tin minte de ce a plecat DP ultima data, pt rezultate proaste si jocuri urate sau pur si simplu pt banii coreenilor ? Ca daca plecarea a fost pt bani, este normal sa ne bucuram ca se reintoarce, sperand, ca nu vor fi alte tentatii materiale de-afara . Daca insa a fost dat afara pt rezultate si jocuri greu de suportat privirilor, atunci chiar nu inteleg euforia reintoarcerii , inclusiv declaratia cu 3+3 ani .

    PS . Vad ca Ajax il doreste pe Chivu, dar nu oricum, ci intr-un proiect de 5 ani , in care va fi secundul unui antrenor cu experienta in primii doi ani, urmand apoi sa preia echipa ca principal din al treilea an . Mutule, ai citit aceasta stire ?

    Apreciat de 1 persoană

      • sunt cazuri diferite și comparațiile sunt irelevante. Chivu si-a dorit sa rămână lângă clubul unde a făcut ani de performante. Dacă va amintiți a fost chemat și în federație dar a preferat sa rămână la Milano. E strict alegerea lui și a familiei. Faptul ca e dorit la Amsterdam e o onoare pt el și ca secund, dacă se va și intampla, ar fi doar pt ca la Ajax a avut acea frumoasa ascensiune. Practic ar pendula între 2 echipe unde a făcut istorie. Comparația e inutila…

        Apreciază

        • Chivu e bine vazut, dar trebuie sa inceapa sa antreneze la nivel de A1 pentru ca bate si el spre 50 ani azi-maine, si daca e tot secund sau antrenor pe la juniorii nu stiu care si peste 10 ani atunci trenul lui de a fi A1 la o echipa mare a cam parasit gara.

          Apreciază

  9. Toți jucătorii trebuie să știe că nu au postul asigurat. În același timp, cei care termină contractul să nu creadă că nu mă gândesc să-i semnez dacă dovedesc că vor să joace la CFR. Jucătorii trebuie să-mi demonstreze în aceste 3 meciuri că vor într-adevăr să rămână la CFR”. Depeul.

    Asta e indirecta speciala pentru Tachtsidis, eventual si El Kaddouri. E clar ca vrei jucatori cu astfel de calitati in lot, ma bucur ca a intins o mana celor doi, si mai ales lui Tachtsidis care s-a simtit exclus si nedorit dupa cartonasul rosu luat la Hunedoara. Orgoliu mare la Tachtsidis, orgoliu si mai mare la Bursuc, complicata relatie va fi intre cei doi daca se ajunge la un acord de prelungire a contractului pentru grec. :)))))

    Apreciază

  10. Incredibil ce clip de promovare retro i-au scos Bursucului, zici că l-a conceput un absolvent de Ștefan Gheorghiu, e prăfuit și în același timp școlăresc – ca și concepție mă refer. Un titlu potrivit ar suna așa: ÎNTOARCEREA DICTATORULUI LA ECHIPA PENSIONARILOR. Sau a unuia care se crede el dictator, să vedem dacă mai are cui să dicteze pe caiete Dictando.

    În fine, singura scuză a filmulețului ar fi c-a fost încropit pe genunchi, dar e încă o dovadă (a câta, oare) a amatorismului în care se scaldă clubul din Gruia. O prezentare nu stă doar în mesajul ălă zis direct, ci și în cel indirect, în ceea ce transmite în subsidiar. Și ăsta, în loc să te înduioșeze, parcă te face să-ți fie milă de ce-a ajuns CFR.

    E vorba de impresia subtilă pe care o lasă la final. Deși mesajul direct este CRED CĂ TOATĂ LUMEA ȘTIE DE CE M-AM ÎNTORS… bla bla… CÂȘTIGAREA CAMPIONATULUI, cel indirect este… MILĂ. Știm de ce te-ai întors, DP-ule, fiindcă te-au dat afară coreenii, altfel nu reveneai la Cluj, punct. Și de la capăt…

    Apreciat de 2 persoane

    • Habemus pap..antrenorus!

      Bine ai revenit DP, sper sa vedem in practica mai mult lucrurile bune din tine, decit cele enervante, pune-i la lucru pe baietii astia rataciti, sa avem numai bucurii in viitor!

      Apreciat de 1 persoană

    • Eu cred că Dan își dorea să plece de acolo. Și cred că a profitat de pasa proastă a echipei ca să se care. Dorul de Europa a fost puternic. Nicicând nu l-am văzut așa de fericit că s-a întors. A rămas Valeriu care a îndreptat deja corabia Hyundai. Toată lumea a câștigat aici. Poate e doar părerea mea. Chiar așa, cine va fi lângă mister pe bancă? Mi-ar plăcea să rămână Hoban. Calmul lui și firea mai veselă ar pune în balans nervii lui DP. Sunt informații?

      Apreciat de 2 persoane

  11. Fiecare se bucură cum știe de (re)venirea DP-ului, se termină o perioadă interesantă, în care patronul a încercat să-și acopere propria nesiguranță și nepriceperea staff-ului cu „foste glorii”, plombe mai mult sau mai puțin… nereușite. Singura noastră satisfacție, ca suporteri (că fotbalul plăcut ochiului s-a terminat odată cu DP) ar fi să-i dăm la anul peste nas lui GeeGee, care a luat-o pe arătură odată cu primul titlu luat după ce-a chibițat de 9 ori. Șumudică și Dan Petrescu nu pot face ca Gigi Becali antrenor. Eu sunt de Manchester acum. Să vedeți voi acum Liga Campionilor, ce o să zică ceilalți de Becali.

    Apreciază

    • nu as spune nesiguranță când vinzi de 10-12milioane și tot ai șanse reale la locul 2, deși în precedentul cu antrenor mai bun ai terminat pe 3.

      Apreciază

  12. Oare de dara asta va rezista mai mult, ca Mandorlini? Nu mai cred în minuni, ciorbe reîncălzite și eșuați în străinătate care ar putea deveni erou în superliga. Eu ca Exarhu, îi spun „bună dimineața!”, dar abia aștept să-i spun „la revedere!” 👋

    Apreciat de 4 persoane

      • Trei ani 😲…?Când a mai stat el 3 ani…?Să nu ne îmbătăm cu apă rece si să ne reamintim cum a plecat sezonul trecut…După un play off cu 4 egaluri si 4 înfrângeri…Rezultate m-ai slabe in play off chiar si decât ocupanta locului 4….Iar asta nu-i cancan,ci a fost trista realitate,rezultate mai proaste chiar si decât in actualul play off unde deja avem 3 victorii…

        Acuma stilul lui de joc e arhicunoscut,cât fotbal produce 😲,știm cu toții…Ce rezultate va avea,vom vedea,însă mai ales după ultimul mandat nu văd motive de mare optimism in genul celor 3 ani + alți 3 propuși de Varga intr-un moment de euforie,considerând că dacă ulciorul a mers la apă va merge la infinit…Dar oricum pe langa alegerea lui Mutu e un pas in fata,insa pe langa indepartarea lui Mandorlini,un pas in spate.

        Apreciat de 1 persoană

          • Si victoria 4-1 cu fcsb-ul Sumudika o considera a lui si poate o fi ”partial adevarat” chiar daca antrenamentele le-o fi facut din afara portii stadionului 🙂…

            Daca i-am trece in palmares cele 2 victorii,corect ar fi sa-i trecem si infrangerile cu fcsb-ul si 1-5 cu Felinarul si nu mai suna la fel de optimist.Imi amintesc ca Vlad ne-a spus ca la vazut de ceva vreme prin Cluj 🙂…

            Imi mențin părerea indiferent cine s-a ocupat de jocurile din actualul play off.Pe Petrescu il stim si nu vreau sa ma refer la comportament ca e oarecum un aspect secundar.Insa stim ce antijoc practica,stim cat fotbal produce 😲,stim ce jucatori alege,iar daca unii deja au uitat,eu n-am uitat.Vom vedea ce rezultate vor fi in sezonul urmator,dar mari motive de optimism nu vad decat comparativ cu Mutu care era si fara experienta si fara rezultate.

            Apreciat de 1 persoană

            • nici nu trebuie sa vezi motive de optimism. NV trebuie sa vadă. Doar sunt banii lui…(cred ca știai asta)

              pe de alta parte vorbind la prezent cfr cu o echipa vândută si încasări de 10-12mil. E încă aproape de podium. Ceea ce arata ca NV nu e chiar asa prost cum cred unii.

              Apreciat de 1 persoană

        • Cu ultima fraza sint total de acord cu tine.Eu deja am uitat jocul urit, rezultatele slabe cu el, imi amintesc doar campionatele luate si bucuria la titluri! Cred ca marele secret, sa ai o viata fericita, e memoria selectiva.😎🤠🫠

          Apreciat de 2 persoane

          • Imi place asta cu”memoria selectivă”,referindu-te doar la ați aminti părțile bune,dar nu prea e indicată pt că riști să repeți mereu greșelile deja făcute anterior 🙂…Insă uitându-le,când le refaci,crezi că e ceva nou si nu faci caz 🙂.In modul ăsta ai motive să fi fericit si a doua zi după ce ”ai cazut in șanț” si nu mai știi de ce mânânci ciorba cu paiul😁…

            Apreciat de 1 persoană

          • …și uite-așa am aflat cauza memoriei selective la români când vine vorba de toleranța politicienilor corupți și interesați doar de parvenire: fericirea. Înainte de orice, românul e fericit. 🤗

            Apreciază

  13. Vad ca nu numai eu am probleme de memorie, nimeni n-a specificat de ce a plecat DP ultima oara de la noi . Probabil pt banii coreenilor, caci daca pleca pt rezultate proaste si joc urat, erau destui colegi care sa sublinieze acest lucru .

    Apreciat de 1 persoană

    • DP si Varga s-au certat in toamna lui 2022 cand a incercat sa il dea afara pe DP fara clauza de reziliere. Acolo ii poate fi imputat lui DP pierderea meciului cu Piunik.

      Cand a vazut ca nu renunta la clauza, ca data trecuta, Varga l-a lasat pe DP pana la finalul sezonului. CFR-ul a intrat in play-off la un punct diferenta de Farul si chiar daca comenteaza unii, sunt trei elemente care au contribuit la ratarea obiectivului in play-off, pe langa neputinta antrenorului.

      (1)Deac s-a accidentat si nu a prins mai mult de jumatate de play-off, (2)arbitrajele in primele etape au fost total impotriva noastra si (3)lotul a fost pe minus 2 dupa plecarea lui Roger si Malele in iarna. Asta s-a vazut cel mai bine cand vezi ca Fica a fost titular in ultimelele 5 meciuri de play-off.

      Dupa ratarea titlului si cearta din toamna nu cred ca a vrut nimeni continuarea colaborarii. Sunt de acord ca in primele sezoane DP a avut tot ce a vrut, dar in sezonul 22/23 cred ca deja s-au vazut efectele optimizarii financiare.

      Apreciat de 2 persoane

  14. @Vlad S Ai reamintit bine câteva lucruri pt.cei cu pierderi( selective) de memorie ( cei cu AVC au circumstante atenuante…)
    Cateva mici completari:
    1. in play-oful trecut am fost tocați sistematic(nu numai în primele meciuri) ,de arbitri.Am pierdut astfel multe puncte si moral( era clar ca nu vom fi lasati sa acastigam din nou).La arbitraje corecte jucam ultima etapa cu titlul pe masa.
    2.DP a primit tot ce a vrut??!!,da au venit destui jucatori, dar cu putine exceptii doar jucatori liberi( vezi cât au investit fcsb,craiova în transferuri în ultimii 6 ani) si după aia mai discutam de bugete.Cu jucatori adusi aproape gratis a
    construit o echipa care a luat 5 campionate și a prins 3
    primăveri europene,unul
    dintre parcursurile europene fiind memorabil…Deocamdată
    nea gigi intr-un context favorabil a luat abia un titlu
    după 9 ani după ce a incasat 10 boabe în dubla cu o echipa
    din Danemarca,rotaru tot asteapta, în Ro nu mai vorbesc
    de Europa,iar nou venitul
    Sucu a băgat aproape 10
    milioane pt. locul 5-6.
    4.DP a ținut echipa și sezonul asta,prin vânzările de jucatori ( adusi de el…) de aproape 12 milioane.

    Apreciat de 6 persoane

    • cifrele din bilant într-adevăr sunt ciudate dar adevărate. E posibil ca unele plăti și fie în rate și sa se regăsească doar în bilanțul pe 2024 ce apare în martie/aprilie 2025.

      Apreciat de 2 persoane

      • S-a mai intamplat cu Boli cred. A plecat pe 2,5 mil la chinezi si s-a intors pe 300k, asta fiind una din transe care probabil nu s-a mai platit.

        Apreciază

      • Adică a adevărat că s-a vândut la disperare, pe sume mici, sub pretextul ca ar avea CFR nevoie urgentă de bani, dar aceiași bani nu s-au incasat, de fapt? Adică jucătorii au fost vânduți și ieftin, și în tzșpe rate?

        Apreciază

        • Marius….e greu sa avem răspunsuri la tot. Cert e ca sumele din presa nu sunt mereu cele reale, dar chiar și asa suma vânzărilor vs sumele din bilanț dau cu o mare virgula.

          Apreciază

  15. Milioane,despre asta vorbim…
    SCUFFET-BRAUN, BURCA,YURI,GRAOVAC,STEFAN-BOATENG,PAUN,MISTRATI ,PETRILA,KRASNIQI- YEBOAH,DZUGANDZIC,JEFTE
    și un inca un mic bonus de la Rapid pt.Costache…

    Apreciază

    • cred ca din lista asta Dugan nu trebuia amintit. Cam cât am dat pe el la rusi, din ce știu atita a dat și Rapidul pe el.

      Apreciază

      • De fapt Dugandzic chiar trebuia amintit 🙂…A fost cel mai bun profit…Luat de CFR pt 500k,vandut dupa 6 luni la indieni pt 400k si revandut de indieni la arabi dupa 1 an pt 2 milioane…Profit pt indieni cam cat am castigat noi cu Petrila si Krasniqi la un loc 😲…In rest cu jumate din lista aia am iesit mai degraba pe minus decat pe plus ,da′ fata de altii de care nu stiam cum sa ne mai scapam,macar pe astia putem spune ca i-am ”vandut”.

        Apreciat de 1 persoană

        • fără lista aia de vânzări eram închiși ca prăvălie, deci remarcile tale sunt cel mult la mișto. Iar vânzarea lui Dugan de către Rapid nu e treaba noastră , chiar dacă sentimentele tale pt Rapid le arati f des.

          Apreciază

          • Generale ce ai fumat 🙂,mie sa-mi placa indienii…?Ca sarea pe rana,i-as duce pe toti inapoi in India de unde au venit 🙂…De asta eram suparat ca l-am vandut pe Petrila la indieni ?S-au poate ai tras concluziile cand m-am bucurat ca i-am plasat la ei pe Costache si Stefan 🙂…

            In privinta banilor n-am niciodata obiceiul sa fac misto,da′ la noi in fiecare an se ”inchide pravalia” in teorie,ca in practica schimbam sezon de sezon cate vreo 15 jucatori,ori cine sta sa inchida pravalia propune jucatori de la tineret,nu schimba jumatate de lot anual.

            Nu poti spune ca il dam in pierdere pe Dugandzic la cateva luni de cand l-am luat,il dam in pierdere pe Vito dupa ce nici macar nu l-am folosit,il dam pe tigari pe Braun pt ca il avem pe Peteleu care e la fel de bun 🙂,pe Jefte efectiv ca sa ne scapam de el(ca si cu asta am iesit pe minus),etc.Vanzari la care iesi pe minus nu pe plus,nu se pot prezenta ca niste realizari,din contra.

            Burca jucator de nationala,vandut la jumatate din pretul lui Dugandzic,o fi o mare realizare?Cand noi nu mai aveam fundasi centrali,iar preliminariile europene bateau la usa…Da stiu,se inchidea pravalia…De Petrila nici nu mai zic ca se stie.

            Yeboah a fost o vanzare buna,Boateng o alta vanzare buna(asta meritul lui Petrescu),Scuffet mutare binevenita si facuta la timp pt ai face loc lui Sava,Paun o alta mutare ok,tinand cont ca de sezoane bune era cam plafonat.Nici mutarea lui Corner n-a fost una rea,doar ca sa-ti dai in acelasi timp ambii fundasi centrali…

            Acum inchidem pravalia sau inchisul asta e doar acelasi bau-bau…?Pt ca daca stam s-o inchidem,nu-l mai vedeai iar pe Petrescu cel mai scump antrenor din liga la CFR,una la mana…Si a doua,daca nu sunt bani,cati jucatori schimbam iar,10-12-15?Am fi exact la media ultimilor ani,de cand nu sunt bani si ”evident” ca daca nu luam 100k pe Braun se inchidea si pravalia 😲…Am prezentat doar niste fapte reale,nu cancan-uri,nu mistouri,nu povesti.Pana mai ieri Petrescu era prezentat pe aici ca motivul pt care clubul a ajuns in datorii.Acum e prezentat ca ”Salvatore Della Patria”.Numa zic.

            Apreciat de 2 persoane

  16. Salut și eu revenirea bursucului la echipă. Deja în ultimele jocuri s-a cam văzut amprenta sa asupra jocului nostru și chiar dacă nu vom presta noi cel mai frumos fotbal, cred că vom redeveni o forță de primă mână în România.
    Personal, chiar îmi e dor de fotbalul cinic prestat de echipă în trecut, atâta sper numai ca acest tip de fotbal să fie dublat și de rezultate pe măsură. Cât timp avem rezultate, eu nu prea am probleme cu partea estetică. Dimpotrivă!
    Abia aștept ca Olaru, Coman, Mitriță, sau care or mai rămâne prin Liga 1, să înceapă să se plângă pe la interviurile de după meciuri de antijocul alor noștri. Abia aștept să stau în fața televizorului și să văd cum echipele adverse nu sunt în stare să-și creeze nicio ocazie clară împotriva noastră, bine știind că noi vom înscrie cumva-cumva, dacă nu altfel, măcar dintr-o amărâtă de fază fixă, așa cum s-a întâmplat adeseori în anii cu DP la timonă.
    Pentru mine chiar contează cele 4 titluri și jumătate aduse de Dan Petrescu în vitrina clubului nostru și faptul că a propulsat această echipă pe prima poziție în topul formațiilor din provincie. Nu e de ici-colo să fii situat mult peste Craiova în acest top, sau peste UTA, campioana de până mai ieri.
    În plus, faptul că Neluțu Varga îl readuce la echipă îmi mai spune ceva: ori că echipa nu e chiar în pragul falimentului, așa cum și-ar dori destui anticeferiști, ori că, dacă e totuși pe buza prăpastiei, nu bursucul a dus-o acolo.

    Apreciat de 3 persoane

    • Alt putzafrici care-l baga la capitolul tzepe si pe Tachtsidis.

      Chiar daca nu s-au marcat destule goluri din pasele sale, consider ca o mare parte din spectacolul facut de CFR in acest sezon (cand a facut) i se datoreaza grecului.

      Apreciat de 3 persoane

  17. Mi se pare că uneori pentru a aprecia mai bine ce ai acasă e bine să faci un ocol lung prin lumea asta mare… Dan Petrescu l-a făcut, s-a dus tocmai la capătul pământului, în Coreea, pentru a se întoarce parcă altul la iarba verde de acasă. De multă vreme nu l-am mai văzut radiind de fericire cum îl arăta interviul de zilele trecute de la al nu știu câtelea descălecat al său în Gruia. Pe de altă parte despărțirea noastră, a suporterilor, de el ne-a făcut, cred, să vedem și noi, poate, cu alți ochi, realizările lui…

    Nu sunt topit după antrenorul Dan Petrescu (l-aș adora dacă nu ar arăta anumite limite; pe de altă parte sunt conștient că fără limitele alea ar fi antrenat demult prin Anglia sau măcar prin campionate cu două clase peste al nostru), nu sunt topit deci după DP, dar în niciun caz nici unul dintre cei care spun cu hotărâre și cu obidă că nu vor mai călca prin Gruia câtă vreme va conduce el echipa. Pe cei care spun asta îi invit să privească viitorul nostru meci din Ghencea (sau unde s-o juca el) și mai ales sărbătoarea de după a oilor și apoi să vină să mai stăm de vorbă.

    Am crezut mereu că Bursucului i se trec prea ușor cu vederea calități care în România sunt rarisime: ambiție nebună, mentalitate de învingător, hărnicie aproape neegalată, atenție la detalii, realism, pragmatism vecin cu cinismul, perseverență, personalitate, hotărâre, seriozitate, mai ales SERIOZITATE.

    Ce-mi place mult la Petrescu e că știe ce vrea. Țin minte cum în urmă cu mai bine de un deceniu, la amurgul erei Paszkany, când clubul nu mai putea aduce jucători scumpi, la fel ca altădată, inclusiv pe aici era un cor extrem de activ care repeta aproape la nesfârșit refrenul cu „dacă nu aduci jucători pe bani nu ai cum face performanță „. Ei bine, între timp Dan Petrescu a transformat CFR-ul în campioană de netăgăduit a provinciei tocmai pe rețeta fotbaliștilor luați gratis. Sigur că jucătorii liberi de contract nu sunt neapărat și ieftini, dar nici niște loaze aprioric vorbind, dovadă inclusiv transferuri ca Messi, Ronaldo, Lewandowsky, Gundogan, fie ele și pe apus de carieră.

    Ce-mi mai place la nebunie la Dan Petrescu e că dovedește că știe ce face și apoi face ce știe. Întâi știe că va trage pe băieți fără milă. De asta își aduce oameni după chipul și asemănătoarea lui, cu personalitate, dar și niște truditori. Și tocmai pentru că știe că urmează să îi lege la jugul lui, își aduce dubluri pe posturi; în cazul în care vreunul cade la datorie sau nu vrea să mai tragă să poată fi înlocuit degrabă cu un altul, care abia așteaptă să îi ia locul. Așa a făcut și la Urziceni (unde, să nu uităm,a luat campionatul cu jucători gen Epaminonda, Mandinga, Bilașco, Dinu Todoran, Frunză sau Pădurețu, pentru care nu avea ochi nimeni, la vremea în care campionatul era plin de vedete gen Wesley, Adailton, Sânmărtean, Rădoi, Dayro Moreno, Spadacio, Zicu, Lobonț, Claudiu Niculescu, Torje, Pantilimon …Sougou, Peralta, Culio, Yssouf Kone, Lassina Traore etc (o, tempora!). Până la el nimeni nu dădea multe parale pe jucători cu care ulterior a demonstrat că se pot face performanțe inclusiv prin Liga Campionilor.

    Mi se pare că lui Petrescu îi place să colaboreze cu jucători smeriți, care își știu lungul nasului, dar cu personalitate atunci când calcă pe gazon. Mai toți cei enumerați de mine mai sus erau din categoria asta. Nu erau vedete, dar nu stăteau pe gânduri dacă să pună sau nu osul la treabă atunci când era nevoie. Și, ce e și mai încurajator, a arătat că atunci când vine vorba știe să se impună și să scoată untul și din vedete (gen Culio Omrani, Țucudean).

    Iată de ce eu cred că își va construi noua echipă în jurul unor nume ca Tachtsidis, Ajeti, chiar Mogoș și eternul Deac și că, avându-l pe el la timonă, avem certitudinea că nu ne paște alunecarea înspre mediocritate (de care eu începeam să mă tem deja, v-o spun sincer). Deja înțeleg că se vehiculează nume ca Radunovic, Susic, Yuri, Păun, Boateng… exact pe tiparul lui DP. Din vânzarea lui Otele pe vreo 4 milioane se face lejer o echipă cu 9-10 astfel de nume venite gratis. Pe mine asta nu poate decât să mă încânte după debandada arătată în primăvara asta, ba și prin toamnă, cu atât mai mult cu cât vorba unui tribunist și ceferist vechi, Petrescu va scoate biciul și va face ordine într-un vestiar în care debandada era la ordinea zilei.

    În plus, sunt total de acord cu Tgv: abia aștept victoriile cinice cu 1-0 și corul de văicăreli mioritice de după, la pachet cu deprimantele (pentru miticii din studiourile tv) campanii europene ale CFR-ului. Le voi savura, mai ales după nu puținele meciuri de coșmar din toamna-primavara aceasta.

    Oricum, de când mă știu am privit la meciurile cu scoruri gen 4-2, 5-4, 3-3, 2-2 ca la niște jocuri de curtea școlii sau ca la niște partide de șah ale unor puști ce abia au învățat piesele și mutările. Realist vorbind, la 3-3 -uri și la 2-2 uri gen Real – City, Bayern-Real, în care efectiv nu ai ce să la faci atacanților, nu avem ce visa noi în lumea aceasta. Așa că, dacă ne păstrăm realismul, tot cam înspre Dan Petrescu trebuie să privim. Că ne place asta sau nu.

    Apreciat de 5 persoane

  18. E un punct de vedere din unghiul sperantei.

    Dar venirea lui DP cu marile lui limite nu garanteaza aprori castigarea campionatelor si calificari in Europa, ce usor uitam jocul echipei noastre in ultimul an cu el antrenor.

    E frumos sa visezi la victorii pragmatice si succese fara numar a la Glascow in fata tv-ului cu punga de floricele si berea asortata asteptand oftica (meritata) si vaicareala miticilor, dar sa vedem ce va fi in conditii de low-cost.

    Eu doar imi doresc sa reuseasca.

    Apreciat de 2 persoane

    • Fiecare cu visele sale. Eu am unele urâte cu Petrescu. Cu conferințe ridicole în care ridică în slăvi absolut fiecare adversar și se plânge de arbitraj, cu istericalele penibile și înjurăturile de ușa cortului trase pe marginea terenului, și mai ales cu antifotbalul oribil de-a lunga și pe a doua, cu apărarea disperată și chinuiala fără sfârșit de a smulge o victorie sau remiză scremută, la care mai bine nici nu te uiți, că e mai benefic să verifici a doua zi doar scorul, care – in caz de bogdaproste – e singurul lucru pozitiv în toată prestația echipei. De hoarda de jucători ținuți degeaba prin tribune și gaura din buget nu mai discut, că-i problema lui Varga.

      Apreciat de 6 persoane

      • De ce ți-o fi dat like Florinaccio după acel discurs cu iz electoral de mai sus…n-o să înțeleg niciodată. 😄🤗 Oricum, apreciez că reușim să nu ne dăm la gioale, fiindcă unii nu-l înghit pe Depeu și gata, iar alții nu pot scăpa de strălucirea cupelor câștigate cu el la timonă, întipărită în creier.

        Eu sunt cumva la mijloc, nu pot să -l detest pentru rezultatele obținute cu CFR în plan intern (cu unele mici scântei și prin Europa), dar nici să-l apreciez pentru toate mojiciile de care a fost în stare. Ceea ce-mi stă cu adevărat în gât e faptul că a reușit să îndatoreze clubul cu zeci de milioane, și pentru aia e readus la club, deși banii ăia tot trebuie returnați la un moment dat. Faptul că Varga e ok să îndatoreze și mai mult clubul e un motiv real de îngrijorare (in vară va aduce o mulțime de jucători plătiți zdravan, știm bine deja rețeta Depeului), și asta nu mai ține de preferințele fiecăruia dintre noi pentru un personaj dat, ci de posibilitatea reală de a asista la un destin tragic al CFR-ului. ⚡🌪️

        Apreciat de 3 persoane

        • I-am dat like pentru că îmi plac discuțiile în contradictoriu (chiar și ironiile, fie ele și pe seama mea 🤭🤗) atâta vreme cât dezbaterile astea păstrează un ton civilizat. Csongi îmi aducea contraargumente deloc de neglijat, pe care probabil că eu însumi le-aș fi spus dacă nu aș fi considerat că ele cântăresc mai puțin decât bilele albe pe care le pun pe talerul lui Petrescu.

          Apreciat de 3 persoane

      • Ca să fiu sincer până la capăt și eu mă cam saturasem de Petrescu în urmă cu un an (tot cam din aceleași motive ca cele enumerate de tine mai sus). Ba chiar îi ironizam pe câțiva „nostalgici” zicându-le, nici nu foarte demult, că revenirea Bursucului ar fi benefică CFR-ului numai dacă ar fi la pachet cu petrodolarii vreunui șeic, la cât e de costisitor SuperDan.

        Și totuși, anul acesta scurs de la plecarea lui, plus Mandorlini, debarcarea lui, politicile haotice ale conducerii noastre, apoi jalnicul Mutu și multe altele (între care și o discuție cu fiica mea, mare ceferistă de puțină vreme și nespus de frustrată, în clasa a cincea, din cauza colegilor de clasă fecesebisti, triumfători și nespus de îngâmfați, ca mai toți cei din specia lor) multe din astea deci m-au ajutat să caut a judeca mai în adâncime mandatele lui Dan Petrescu. Îi explicam fiicei mele felul în care băteam în vremea lui DP, cum „le băgam mortul în casă ” miticilor în urma unei faze fixe, cum 3 cornere din era lui erau pentru noi echivalentul unui penalty, ca pe vremuri, în fața blocului, cum mentalitatea lui de învingător aproape garantează succesele etc. Pe măsură ce îi explicam fetei și îi căutam noi și noi argumente pro si contra Dan Petrescu, vedeam cum se luminează la față și cum arde de nerăbdare să vadă la lucru și CFR-ul învingător al lui Superdan, nu tot pe cel din cauza căruia săptămână de săptămână suferea ea ca urmare a rezultatelor neconvingătoare.

        Ciudat, pe măsură ce îi tot explicam ultimul deceniu alb vișiniu, cumva lucrurile mi se lămureau tot mai mult și mie. (Sau cel puțin asta cred eu acum. Dacă sunt sau nu valabile argumentele mele, timpul o va arăta).

        Poate judec eu greșit, dar întreb: puțin lucru e să ajungi campioana provinciei în urma mandatelor acestui nebun subjugat de fotbal?; nu cumva în urmă cu un an se încheia un ciclu (unul în care Superdan storsese tot ce era de stors din lotul acela, după modelul Klopp), iar acum, vorba Compacților, vine un alt început, poate tot fructuos și el?

        Eu sunt preot, iar din lucrul cu oamenii am observat, nu o dată, că o căsnicie care la un moment dat scârțâia din toate balamalele putea fi salvată, ba chiar devenea infinit mai de calitate decât în prima ei etapă bună, după un moment de criză majoră în care fiecare dintre cei doi și-a învățat lecția și acum, cu smerenie, era dispus să o ia de la capăt, ținând cont mult mai mult de nevoile și de așteptările celuilalt.

        Poate vi se va părea deplasată o astfel de comparație, dar mie raportul dintre Dan și CFR îmi seamănă binișor cu o căsnicie. Una în care pe cei doi îi leagă nenumărate lucruri frumoase, multe realizări, vreo cinci copii unul mai reușit decât celălalt și atâtea altele încă, dar care la un moment dat (să-i zicem primăvara lui 2023) încep să nu se mai înțeleagă și să considere că e momentul despărțirii. Stau departe unul de altul o vreme, dar fiecare o duce prost fără celălalt, ba chiar ajung amândoi de râsul celor care până mai ieri îi urau cu toată ființa lor și le pizmuiau fericirea. Unul fără celălalt au avut parte în răstimpul acestei despărțiri exact de eșecurile de care era nevoie pentru a se smeri și deci pentru a-l prețui pe celălalt mai bine și a-l face să-și amintească și să vadă într-o altă lumină lucrurile frumoase dintre ei, nu tot pe cele urâte care au dus la ruptură. De ce deci nu ar căuta să-și mai dea o șansă?

        Eu chiar cred că venirea lui DP poate aduce de data aceasta suflul nou care să ne facă să renaștem ca echipă. Nu om fi noi cei mai frumoși dintre toți, dar cel puțin vom fi temuți, respectați, nu disprețuiți, ridiculizați.

        Nu știu dacă argumentele mele sunt convingătoare sau nu, dar personal aleg să cred în varianta fericită. Până la urmă fotbalul e un simplu joc (sau nu?). Ce pierd deci dacă merg pe varianta cu happy-end și nu va fi să fie? Va fi sfârșitul lumii din cauza asta? În niciun caz. Risc să mă fac de rușine, să fiu ironizat pentru că mi-am permis să fiu naiv, visător? Nu mă deranjează asta absolut deloc. Dar întreb: până la urmă dacă nici măcar de o pasiune cum e fotbalul nu mai îndrăznim să ne legăm niște vise, care pe deasupra oricum nu ne costă absolut nimic, atunci la ce bun să ne mai spetim și cu hobbyul ăsta într-o lume care oricum e aproape la fel de pragmatică ca fauna unei jungle?

        PS: În seara asta, înainte de culcare, fiică-mea îmi spunea, radiind de fericire, că știe deja orașul în care va merge la facultate și se va stabili atunci când se va face mare. (Vă las pe voi să ghiciți, dacă aveti chef, care e acela) Uite că fotbalul propus de Bursuc poate să aducă și fani în Gruia, nu doar să-i alunge! Fani care de data asta își doresc nu atât spectacol (că pentru ăla ei se uită la Champions League), cât ca echipa lor să fie, vorba cântecului, mai sus de locul doi.

        Apreciat de 4 persoane

        • Eu sper din suflet, ca noul sezon cu Petrescu să fie așa cum îl dorești, și măcar rezultatele să confirme alegerea lui Varga, dar în același timp, în baza a ce a arătat de la play-offul ultimului titlu încoace la CFR și în Corea, mă îndoiesc serios că Petrescu ar mai fi în stare să reproducă încă odată performanțele din primele mandate.

          În fine, las aici un citat de la Peter Bosz, care tocmai a luat titlui cu PSV în Olanda :

          „Cred că mai important decât titlul și rezultatele obținute este că am reușit să arătăm și un fotbal plăcut pentru suporterii noștri”

          Nu mai comentez despre Petrescu, vom vedea cam prin octombrie, spre unde ne îndreptăm:

          Apreciat de 3 persoane

            • S-o fi schimbat bursucea, in bine sper, doar ca spectacol cu jucatori rudimentari din care sare mingea n-are cum să facă. Trebuie să admitem ca bursucu’ a facut minuni si cu generația anterioară. A câștigat trofee cu unul ca Cvek sau Bordeianu in teren, asa ca eu sunt încrezător ca va face treaba si cu Taxi si Muhar.

              Vedem duminică ce față nouă avem.

              Hai CFR!

              Apreciat de 2 persoane

  19. Echipa a trecut prin mari schimbări de la despărțirea de Petrescu, iar în vara asta se va reforma și mai mult. Practic cu excepția lui Muhar și a veșnicului Deac vorbim de alt CFR. Asta mă face să cred că poate începe un nou ciclu la CFR în vara aceasta. În plus, experiența Bursucului la Urziceni mie îmi spune că omul ăsta e în stare să scoată performanțe (chiar dacă fără un joc entuziasmant) și cu bani mai puțini. Un lot de 25 de jucători pe care să te bazezi de-adevăratelea plus câțiva tineri pentru regula under mi se pare ceva rezonabil, ba chiar obligatoriu dacă privim chestiunea atât din punctul de vedere al atingerii performanțelor (pe care toată lumea le dorește, inclusiv noi suporterii) cât și privită din unghiul antrenorului, care trebuie sa aibă și mijloacele prin care să ajungă la ele. Eu zic că sigur nu va mai fi huzurul nesăbuit din urmă cu câteva sezoane, când aveam aproape 40 de jucători în lot, aproape toți scumpi. Deci cumva îmi pare destul de lată granița la care se pot întâlni pretențiile antrenorului cu posibilitățile reale ale clubului.

    Apreciat de 1 persoană

  20. Florinaccio, eşti tânăr visător. Aducerea lui DP ne duce la excluderea din cupele europene din cauza nivelului datoriilor (către NV, care împrumută clubul, nu investeşte ca să-şi poată retrage banii împrumutați). Apoi duce la insolvență după asta la faliment. Astea sunt previziunile aducerii lui DP. Dar sunt banii lui NV, să-i fie de bine. Uite Cfr, nu mai e Cfr…

    Apreciat de 1 persoană

    • Ce bine sti tu ce bani are Varga! Esti cumva contabilul patronului? Daca l-a convins pe Dan Petrescu sa vina inseamna ca are bani de investit in echipa. Asta este concluzia mea cea mai inbucuratoare prin aducerea lui DP: sunt bani! Mai lasati-ne cu falimente si chestii din astea de nonsens! Va influenteaza articolele negative din presa. Haideti sa gandim un pic logic!

      Apreciat de 1 persoană

      • logic e bilanțul pe 2023 nu ce zice presa. Chiar crezi ca sunt aici tribunisti ce iau de buna presa???? Se trăiește periculos la cfr iar dacă tu crezi ca aducerea lui DP arata ca sunt bani, te înșeli. Se mizează iar pe vânzări și eventual pe alte împrumuturi, nicidecum sunt bani în club.

        Apreciat de 2 persoane

        • Tot respectul pentru ce ai scris, dar Goodreads crezi ca anul trecut am incasat doar 2-3 mil din incasari nu 10? Asa ca are grija seful de buget. Vorba primului idiot ministru canadian ” bugetul se regleaza singur”

          Apreciat de 1 persoană

      • Am fost excluşi cu suspendare pe 3 ani din cupele europene sezonul trecut. Am scăpat prin vânzarea de 10-13 bulioane. Cu DP nu mai vinzi pentru că ne umple de U31 şi peste. De asta vorbesc (scriu), Tibi.

        Apreciază

  21. Florinaccio, sinteza ta e una așezată și construită cu meticulozitate, aproape științific :). Cu toate astea, nu pot să ignor un lucru care, pus la locul lui, adică în traseul devenirii ca antrenor al lui D.P., mă face să am speranțe mai temperate, chiar dacă nu-mi propun asta. Și anume, antrenorul care a făcut lucruri frumoase la Național (fosta Progresul), la Urziceni, chiar și la noi, în primii ani, a fost un antrenor ce-și căuta calea prin breaslă; se informa, inova, căuta mereu soluții noi, era chitit pe a progresa, pe a-și surprinde adversarii cu elemente noi sau preluate de la alți antrenori pe care-i admira… Per scurt: creștea ca antrenor. Antrenorul de azi, chiar dacă vorbim de același om, nu mai e același. Și nu mai e același dintr-un motiv, pe cât de simplu, pe atât de ironic: și-a găsit calea. Atâta doar că după ce a găsit-o a-nceput să creadă cu cerbicie că-i unica vrednică de urmat și că alte căutări sunt de prisos. Ori asta, la pachet cu autosuficiența crescută la umbra unor rezultate, sunt tocmai ingredientele plafonării. Că va ști să scape de apăsarea ei, sau nu, vom vedea. Eu îi doresc să reușească. 🙂

    Apreciat de 3 persoane

  22. Problema cea mai mare din acest sezon a fost ca nu prea am avut un prim 11 de baza (chiar daca nu perfect). Mai mereu am schiopatat pe 2-3 posturi, asa ca mecanismul n-a mai functionat ca uns. Ba s-a rupt sau stins Camora, iar alternativele n-au fost grozave. Ba Deac a facut banca, ba mai mult si-a faultat adversarii. Alternativa n-am avut. Manea ba pleca, ba nu ramanea. Fundasii centrali s-au rupt pe rand.

    Apoi, greu de pus jucatorii pe pozitiile pe care sa dea randament superb.

    Birligea, o improvizatie ca varf de atac (si nu, nu e din cauza varstei).

    Nici acum nu indraznesc sa-mi dau seama ce sunt, de fapt, cei patru mijlocasi centrali, Tachtsidis, Muhar, Keita si Avounou.

    Erau vremuri cand copiii recitau in somn primul 11 al CFR-ului. Acum, ne uitam la formatia de start si ni se pare logica. In teren, de multe ori nimic nu mai pare logic. Trei oameni pe Otele, Tachtsidis lasat sa paseze, ca oricum nimeni nu-l intelege… 3-3, 0-4, 4-1, 1-5…

    Dan Petrescu are o sansa numai daca acopera toate posturile cu profesionisti si se duce pe la biserica sa se roage sa fie ferit de accidentari. S-au dus vremurile cand aliniam 2 echipe. Acum avem nevoie macar de una.

    Apreciat de 3 persoane

  23. 07, nu lipsa unui 11 de baza a fost ( si este ) marea problema, ci lotul extrem de slab, poate cel mai slab de la promovare . DP a avut rezultate avand 30-40 de jucatori la dispozitie, majoritatea mult peste ce avem acum . Hai sa ne punem o intrebare simpla, cu actualul lot DP obtinea titlul ? Pentru ca la ce mesaje laudative citim, asta ar trebui sa se intample, asa arati ca esti mare antrenor . Invers, daca se schimba lotul din temelii prin achizitii peste ce avem acum, mai poate fi vorba de o comparatie corecta intre Mandorlini si DP ? Meditati putin …

    Apreciat de 1 persoană

    • Bine, din cauza lotului subtire si dezechilibrat nu prea stiam nici macar ce sistem de joc ar merge mai bine la CFR. De aici si chinul de a forma un prim 11, cu improvizatii. De exemplu, Krasniqi pe dreapta (o tampenie care se repeta si la Rapid!)
      Mandorlini, din pacate, e istorie. Bine macar ca n-a plecat ca sa i se faca loc lui Petrescu, ci lui Mutu.

      Apreciat de 2 persoane

  24. Ma uit la ce rezultate a avut DP dupa ce a plecat de la noi de cateva ori. Prin Corea, China, Turcia, etc. ZERO!!! Asta va avea si acum. U31, probabil, se va prelungi lui Deac, Camora, Balgradean pe bani buni, apoi antijoc total cu victorii de 1-0 in minutul 90 cu Unirea Slobozia si Gloria Buzau, iar apoi plansete prin studiouri ca am avut 5 penaltiuri neacordate. Stim poezia pe de rost. Problema lui NV este ca reincalzeste o ciorba veche si fara gust pana face diaree. Daca ne uitam in EU echipele cu antrenori tineri folosesc multi jucatori tineri dispusi la efort. U31 si daca vor vrea nu mai pot. Am vazut comentariile de mai sus unde tot mai multe voci sustin revenirea lui DP ca ultima solutie, dar sa nu uitam ca ori decate ori a plecat a facut-o pt ca echipa nu juca nimic iar formatia de incepere cu echipe modeste era conceputa cu 3 fundasi centrali, + 2 mijlocasi de inchidere. Nu mai are rost sa o lungesc, caci o stiu bine toti. Sper sa ma insel, si sa mai faca DP inca o minune!

    Un ultim comentariu: A aparut is IQ la orizont, si sincer ma bucur pt unele din comentariile lui, dar aroganta e tot acolo (din aceleasi comentarii). Cat a jucat echipa prost cu DP nu am auzit nici „Pis”, iar acum a inviat cu doua / trei comentarii la acelasi articol LOL.

    CFR-Rapid pronostic 1, Hai CFR!

    Apreciat de 1 persoană

    • În cea mai mare parte sunt de acord cu tot ceea ce zici. Doar cu un lucru nu rezonez, cu cel legat de atitudinea lui Petrescu de la interviurile de după meciuri. Nu de nebun se tot plângea el, ci pentru că ceea ce s-a petrecut în ultimul lui sezon pe banca noastră tehnică chiar a fost hoție pe față. Din ce mai țin eu minte, doar Rapidulețul ne-a furat ca-n codru în 3 meciuri din 4, iar în play-off am fost tocați mărunt în primele 7 meciuri, adică până am fost scoși din lupta pentru titlu. De alte și alte meciuri din acel campionat nici nu mai pomenesc nimic. De asta îți zic sincer că, mie mai frică îmi e de arbitraje decât de anumite limite tactice ale lui Dan, pe care nu le contest. Cât de faptul că se plânge de arbitraje, ce să zic? Bine că o face măcar el. Ai prefera un Iuliu Mureșan pe post de scut împotriva manipulărilor ordinare de la televiziuni ? Eu sigur nu ! Dimpotrivă. Cred și azi că din cauză că ani și ani de zile a tot făcut el pe gentleman-ul pe la interviuri, de asta bate acum vântul prin tribunele din Gruia. Dar asta e o poveste mai veche și cam lungă…

      Apreciat de 4 persoane

  25. Nu stiu daca ar trebui sa ne intereseze pe noi cati bani are sau nu NV. Tin minte prima data când m-am bucurat cu adevărat de aceasta echipa si anume in cupa Intertoto. Daca as fi crăpat atunci, ma duceam in ceruri mândru, împăcat si fluturând, metafizic, steagul CFR-ului dar, daca nu am patit-o, am avut bucuria de a flutura steagul, fizic, si de vedea maximum posibil de la aceasta echipa, CL, EL, cupe si campionate, mind blow. Pentru mine e destul, e mult peste ce puteam sa visez acum 30, 40 de ani, asa ca acum ma bucur pentru ceea ce vine peste tot ce speram eu vreodată.

    Apreciat de 9 persoane

  26. Văd destule postări antipetresciene și mă văd nevoit să mai dau niște explicații, după osanalele pe care ar putea părea că i le-am ridicat zilele trecute.

    Întâi spun că înțeleg bine și punctele de vedere care contrastează puternic cu cele spuse de mine mai sus. La fel ca mai mereu în viață adevărul e și în cazul noului descălecat al lui Petrescu undeva pe la mijloc. Fiecare are dreptatea lui, contează și unghiul din care privim realitatea de azi. 9 privit de mine din față e 6 pentru cel ce-l privește din cealaltă parte a acestei cifre. De altfel eu însumi încă nu sunt sigur că revenirea lui Petrescu va fi de bun augur (decât, eventual, dacă mă gândesc că înaintea lui ocupa banca tehnică Muturinho, poate cel mai slab antrenor ceferist din era modernă a acestui club). Vă înțeleg deci foarte bine și pe cei vă temeți de ce e mai rău pentru CFR. Sau, mai corect spus, nu vă condamn. Chiar mă bucură să citesc contraargumentele voastre, pentru că prin ele verific și eu cât din ce am afirmat pe aici poate sta cu adevărat în picioare la o analizătemeinică. În plus, văd bine, ele vin dinspre niște oameni pentru care gimnastica minții e o activitate la fel de obișnuită cum sunt munca de Sisif și teama de viitorul adversar pentru Dan Petrescu.

    Deschid o paranteză:

    Am părăsit grupul acesta în urmă cu ani buni, dispărând cumva ca măgarul în ceață (deși probabil eram dator cu niște explicații) nu din alt motiv decât acela că niște ani buni m-am rupt aproape total de fotbal. M-a readus aproape de fenomen, vrând-nevrând, fiica mea, ajunsă microbistă înrăită nici eu nu știu prea bine cum (pesemne că e ereditară boala în familia noastră. Dovadă în plus, nepotul meu, băiatul lui TGV, e și el la fel de fiert pe fotbal; ceferist înflăcărat de când se știe – dar și voluntarist de mic, 🤣 datorită faptului că echipa ilfoveană o încurca mai mereu pe Steaua -, 😉 😁 azi coleg la juniorii CFR-ului – și pare-se că speranță importantă a clubului, chiar cu convocări la naționalele de juniori- cu fratele lui Alexandru Radu, tânărul proaspăt promovat la echipa mare). Vreau să spun că m-a bucurat mult să regăsesc pe Tribună nivelul înalt din urmă cu mai bine de un deceniu. Toată admirația mea pentru cei care au reușit să țină steagul sus vreme de, iată, un deceniu și jumătate (sau cam pe-acolo), ba încă să și ducă nivelul discuțiilor la cote pe care ar fi invidioși, cred, și întemeietori de publicații de cultură din țara asta. Pentru mine cel puțin Tribuna CFR e un fel de Dilema Veche a revistelor de calitate. Un singur norișor pe cerul senin de deasupra Tribunei abia regăsite: nu mai regăsesc un nume drag de odinioară, Kiruj, pe care îl citeam mereu cu maximă desfătare… Închid paranteza mică, paranteza mare și revin la explicațiile legate de „tămâierile” aduse noului idol Petrescu.

    O spun deci apăsat, înainte de altecele: SUNT SUBIECTIV. Dan Petrescu este de fapt unul dintre idolii mei vechi, din vremea în care îmbrăca tricoul cu inscripția Ford al echipei de care între timp m-am lepădat și eu, ca de Satana fotbalului românesc condusă de Antihristul Jiji din Pipera. Trebuie să o mai spun, eu pe blondul de odinioară de pe flancul drept al Naționalei de Aur îl mai consider și azi între primii 5 terzino destra mondiali ai ultimelor patru decenii.

    Al doilea motiv al subiectivismului meu fără scrupule atunci când vine vorba de Dan Vasile Petrescu vine tot din „traumele” copilăriei. Eu m-am format în bună măsură într-un sat pe jumătate șvăbesc în care se trudea (la propriu) din zori și până-n seară (tot la propriu) în care perfecționismul era lege. Lege era perfecționismul pe jumătatea șvabă a satului bunicilor mei, la fel cum lege era și imperfecționismul, dar pe cealaltă jumătate a lui, cea românească. În jumătatea șvabă pământul trebuia arat, semănat, secerat, săpat, cosit fără grabă, dar și absolut impecabil, în vreme ce pe partea cealaltă de sat lege era să termini rapid, nu contează cum: eventual trăgând puțin pământ peste buruiană, ca să creadă lumea că e săpată holda. În roaba bunicului, nimerit, nu se știe cum, pe ulița șvăbească, gunoiul de sub vaci trebuia pus nu oricum, ci într-un anume fel, ca să încapă tot o singură dată, nu să faci drumuri aiurea cu biata roabă. Oamenii ăștia, la plecarea din lumea asta, își scriau singuri iertăciunile pe care urma să le citească preotul la înmormântarea lor, iar în ele nu uitau să își ia rămas bun de la sapa rezemată și azi, cuminte, la locul ei, ori de la cărțile stranei bisericii în care au cântat o viață. De ce? Pentru că ei iubeau cu pasiune tot ceea ce făceau, fie că trudeau pe glie, fie că Îl lăudau pe Dumnezeu în biserică, fie sărbătoreau cine știe ce victorie măruntă, smulsă cu greu de la viață, parcă în vreo fază fixă, pregătită cu rigurozitate eternități la rând. Până și plecarea de aici era pregătită temeinic…

    Nu știu dacă Dan Vasile Petrescu își va scrie sau nu, vreodată, iertăciunile înainte de a părăsi lumea asta (sau macar lumea fotbalului, căci tot un fel de moarte ar fi și ea). Dar dacă o va face, sigur nu va uita să își ia rămas bun de la o minge de fotbal și, poate, de la tricoul lui cu Fordul scris pe piept odinioară… El iubește prea mult ceea ce face pentru a-și bate joc de munca lui. Iată încă unul dintre motivele pentru care arăt și probabil voi mai arăta pe aici subiectivismul meu deșănțat.

    Vi se pare prea de tot să apreciezi atât un om numai pentru că iubește ca un nebun ceea ce face? Amintiți-vă că trăim în România, deci în țara lui „Merge și-așa!”, a lui „Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc” și-a atâtor altora din registrul ăsta și fie-vă milă de mine, cruțați-mă! Nu doar banii cei mulți ne-au făcut pe noi campionii provinciei în vremurile mai de pe urmă, ci în primul rând profesionalismul, seriozitatea fără pereche a acestui maniac nimerit prin fotbalul românesc nu se știe bine cum. Tot nu mă credeți? Priviți la performanțele altui coleg de-al său, frământat din același aluat cu el, Dorinel Munteanu. De la cele 135 de selecții la campionatul luat cu Oțelul și de la promovările succesive din liga a treia la probabil cupa României. Tot cu echipe de iobagi, de truditori necârtitori, de umiliți și obidiți ai fotbalului, de copii buni ai firii, urziți din lacrimi și sudoare, vorba poetului pătimirii noastre fotbalistice.

    O să vă surpind acum, dar eu cred că dacă NV e isteț îl readuce acum pe Petrescu la echipă nu de scump ce e, ci de ieftin ce poate fi; nu pentru că s-ar pregăti de noi investiții fără număr, ci tocmai pentru echilibrarea bugetului, nu pentru că ar visa noi hegemonii, ci tocmai din cauză că CFR Cluj se pregătește să intre într-o eră în care nu va mai fi favorită la titlu, ci outsideră. Vremea dominației ei a apus, așa cum a apus din păcate vremea dominației Americii în lume. Dacă suntem realiști înțelegem că în următorul cincinal CFR Cluj nu va mai fi Real Madridul României, ci Atleti, nu Bayernul ei, ci Dortmundul sau Leverkusenul, nu Man.City , ci poate Leicester. Iar pentru genul acesta de echipe, de linia a doua, care să se ia de piept cu granzii, Dan Petrescu e nu rău, ci bun; nu bun, ci excelent; nu excelent, ci ideal! Rău, da’ bun, ca să plagiez și eu nițel, în sprijinul unui mitic cu apucături de neamț, că tot se poartă în România Educată a unui neamț cu apucături de mitic, cocoțat în vârful ei de niște ani de zile.

    În fotbalul românesc vremea CFR ului din Cluj a cam apus, răsărind, în schimb, cea a Rapidului lui Șucu, a lui Becali și poate și-a altora. Iată de ce un proiect mai umil, dar cu Petrescu la timonă, ar putea fi ideal. Asta dacă Bursucul a învățat ce-i smerenia, în Țara Dimineților liniștite, pe timpul nopților agitate furnizate de campionatul coreean. Dacă Petrescu și-a însușit lecția prin Coreea, iar conducerea noastră știe ce vrea – noi performanțe, dar cu investiții mult reduse – (recunosc, până și eu mă îndoiesc de asta), atunci Superdan se poare dovedi a fi antrenorul ideal, Fergusson, Wenger, Simeone al nostru.

    Mai e un lucru pentru care îl laud fără milă pe Bursuc. Ține tot de un factor pur subiectiv. Ca să mă înțelegeți nițel, sper că ați priceput până acum, în anii în care vă tot uitați la fotbal, că în mai fiecare dintre microbiștii fără vindecare ce mai umplu încă stadionanele lumii, în fiecare dintre ei deci zace, bine tăinuit ori ba, cadavrul fotbalistului de altădată sau mai ales cadavrul fotbalistului care crede că ar fi putut fi, dar, cine știe din ce motive, nu a mai ajuns… În tribunele unuia dintre stadioanele orașului meu era odată un suporter, Jozsi Bacsi, care avea obiceiul să stea în picioare, cu mâinile lipite de gardul ce-l despărțea de teren; după fiecare dintre ratările favoriților, Jozsi Bacsi avea obiceiul să lovească o minge imaginară care, de fiecare dată, fără excepție, poposea cuminte, după o execuție briliantă (și ea imaginară) în poarta echipei adverse. Sunt sigur că și în străfundurile ființei lui Jozsi Bacsi zăcea bine ascuns bietul cadavru al uriașului fotbalist ce ar fi putut fi, dar nu a mai ajuns.

    Ei bine, trebuie să o mai spun și pe asta, ca să înțelegeți subiectivismul meu fără scrupule atunci când vine vorba de Dan Petrescu, că nici eu nu sunt scutit de astfel de drame. Și eu am cadavrul meu, ascuns și el suficient de bine până acum. Ba încă și pe acela al antrenorului ce s-a ratat cândva. De când mă știu, încă din clasele mici, eram antrenorul din teren al echipelor mele. În curtea școlii, în fața blocului, la facultate etc. Și, ca un făcut, toate echipele mele porneau clar cu șansa a doua, dar în 99% din cazuri ele învigeau! Și cu cât credeți? Cu 1-0. Da, după un joc meschin, cinic, de luptă surdă, dar cinstit, în care tatăl colegului lui Radu, de la underii CFR-ului ducea greul apărării, iar eu, mai cu un plonjon,mai cu un șut de la distanță, mai cu o execuție de vulpe bătrână, mai cu un gol de la vreun corner, îl păcăleam cumva pe portarul advers. 😁😉 Toți erau ferm convinși că meritau să învingă, că noi am avut noroc, că ei jucasera fotbal iar noi țurcă, că data viitoare ne dau o căruță de goluri numai că data viitoare tot noi băteam, și tot cu 1-0. 🤣 Nu aveau cum să știe că diferența o făcea gunoiul pus cu conștiinciozitate în roabă, atent, pe toate cele patru colțuri, ca să între tot într-una și să nu trebuiască sa facem astfel mai mukte drumuri aiurea. 🤣

    Înțelegeți acum de ce ador jocul la 1-0 al lui SuperDan și de ce o să mă iau în gură p’aici cu toți cei ce veți îndrăzni să vă luați de Bursuc.

    PS: Azi, în liga elitelor la U.14, CFR Cluj are apărarea cea mai greu de străpuns din campionat, cu un lungan blond care duce greul ei, dar e și spaima apărărilor adverse (cel puțin la fazele fixe). În urmă cu câteva săptămâni, la primul antrenament de după debutul lui Radu în prima echipă, unul dintre părinți, soția unui fost fotbalist ceferist, îi striga: „Copile, pregătește-te, că peste doi ani vrem să te vedem și pe tine la prima echipă!” Să dea Domnul!

    Apreciat de 8 persoane

    • 😄😄😄🤗🤗🤗

      Florinaccio, aproape că mi-e simpatic Depeul după prelegerea asta atât de frumos și convingător scrisă. Nu-mi place fiindcă ai numit micul copil din tine „cadavru”, dar în rest nu pot decât să mă bucur de toată umanitatea pe care o împărtășești cu noi în scris. Personal, și de dragul copilului care sălășluiește într-un cotlon al sufletului tău, sper și îmi doresc că Depeul să fie acel David în care te regăsești, să creadă în puterile și virtuțile lui, iar într-un final să triumfe. 🤗

      Apreciat de 3 persoane

  27. Cu riscul sa-i stric lui T-Bone noua simpatie 🙂,dar pt a ne trezi din vise si a reveni cu picioarele pe pamant,sunt necesare mici completari 🙂…

    Indiferent de numele antrenorului adus la CFR toti ne dorim ca el sa reuseasca.Dar la fel ca si in cazul lui Mutu,nu aveai cum sa nu remarci inca de la bun inceput anumite limite ale lui Mutu atat ca om cat si ca antrenor.Si in scurt timp aceste limite au iesit la suprafata exact cum era de asteptat si cum am banuit inca de la inceput multi dintre noi.Acelasi lucru e valabil si pt Petrescu…

    Ca in multe alte meserii,vine un moment cand trebuie sa te reinventezi daca vrei sa te menti macar la acelasi nivel.Din pacate Petrescu ca antrenor dar si ca comportament,nu s-a schimbat de o virgula,fiind la fel ca in vremurile cand era la Urziceni,doar mai uzat.Deci sa credem si sa vorbim de un Petrescu schimbat si smerit,e ca si cum am crede in Mos Craciun.

    Antrenorul Petrescu ca stil si idei e un antrenor mort in fotbalul actual si s-a vazut asta foarte bine la toate incercarile lui de a antrena afara.Nu in fotbalul de top,dar chiar si prin cel de mana a treia pe unde a fost,au fost doar esecuri,nimic notabil.

    E drept ca liga 1 ca fotbal dar si ca bani investiti e la genunchiul broastei fata de ce se intampla in fotbalul european actual si din aceasta cauza la noi a fost un antrenor cu rezultate.Nu vreau sa ma refer la perioada Urziceni,care ne intereseaza prea putin si la acea perioada s-a referit Lucescu cel Batran recent…Insa la CFR pt acele rezultate obtinute,clubul i-a oferit buget dublu sau chiar triplu fata de cel al rivalelor si un lot de 2 echipe cu dubluri de nivel apropiat pe posturi.Jucatori platiti regeste pt liga 1,cu salarii la care restul echipelor de liga 1 doar visau.In acele conditii a realizat obiectivul chiar si un antrenor ca Edi,fara experienta si cu un handicap de vreo 10 puncte de recuperat.Nu vreau sa ma refer nici la faptul ca stilul lui Petrescu de a folosi exagerat de multi jucatori batrani a facut sa nu avem jucatori tineri pe care sa ii putem vinde pt a nu ne afunda in datorii.Nu ma voi referi nici macar la stilul de fotbal batranesc,de fapt mai bine zis la antijocul practicat meci de meci,chiar si cu echipele aflate la retrogradare,stil care la un moment dat incepea sa te zgarie pe retina.

    Insa acum obiectivul e acelasi si trasat clar,adica titlul si calificarea in Europa.Doar ca ori bugetul e unul mult mai mic conform politicii de redresare a bugetului din ultimul timp,ori ne intindem iar mai mult de cat ne tine patura si ne adancim si mai tare in datorii.In primul caz,nu-l vad capabil pe Petrescu sa realizeze obiectivul.In cazul in care va curge iar lapte si miere si tinand cont de nivelul slab al ligii, obiectivele sunt la fel ca si inainte perfect realizabile.Oricum pt binele clubului si pt a nu ne ingloda in datorii,cred ca un antrenor italian in genul lui Mandorlini sau mai tanar,era mult mai indicat.Cu Mandorlini am promovat meci de meci tineri,am jucat un fotbal frumos si cu un om de gol in atac puteam lua titlul chiar si in acest sezon.

    Ramane intrebarea fireasca,de ce il readuci pe Petrescu daca in discursurile precedente(in care se canta oda optimizarii financiare) tocmai ”politica petresciana” a adus clubul la zeci de milioane datorie.N-am raspunsul la aceasta intrebare,nici macar pe surse cum ar zice gsp-istii,dar un lucru e cert,nu-l aduci pe Petrescu cand iti bate vantul prin buzunare,deci cel putin ăsta ar trebui sa fie un motiv de optimism 🙂…

    Apreciat de 4 persoane

    • Ma barbate ma, a inceput ziua asa de bine, chiar era necesar sa ne omori cu ” bezimismul rau”. Sa ne strici ziua insorita cu nori negri din capul tau. Gata, ma asociezcu Andrei sa te punem la punct. Nu se poate asa ceva. Sa inegresti postarea luminoasa a lu Florinaccio. Doar in paranteza, normal ca Florinaccio sa fie pupi, are interese la club.😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

      Apreciat de 3 persoane

        • Pai Andrei vrea binele clubului si daca e coerent in ce a spus pana acum, nu cred ca-i incantat de venirea lui Petrescu…Cat priveste pesimismul de care spui tu,e una si realismul pe care il subliniez eu e alta 🙂…Iar tu daca vezi lucrurile in roz,de ce vrei sa-mi vinzi morcovi cu sau fara lubrifiati 🙂…Tu stii f.bine ca am dreptate,ca vrei sa mai visezi pana incepe noul sezon,asta e alta treaba 🙂,da n-are de a face nici cu pesimismul ,nici realismul ,ci doar cu visele 😁…

          Apreciază

    • Calin, în seara asta dă-mi voie să cred în umanitatea din noi toți, și în particular în capacitatea Depeului de a fi calm, modest, sincer, capabil să-și depășească limitele, spiritual, sufletist, generos și dezinteresat de binele său material. În seara asta totul e posibil. 🤗

      Apreciază

  28. Atat timp cat Varga este patron la CFR doar Dan Petrescu va fi antrenor aici. Si cand pleaca DP el pleaca doar pentru a se putea intoarce. Cu lotul actual Dan Petrescu nu va face mare branza, cu siguranta nu va realiza mai multe decat a facut Mandorlini, dar cu jucatori decenti pana si papagalii pot castigat campionatul in Romania (vezi FCSB). Iar pentru DP se gasesc tot timpul bani pentru jucatori, pe cand altora li se vand titularii si li se cere campionatul.

    Asa ca, daca Neutu isi gaseste in continuare fraieri… erm, pardon, „investitori” care sa bage bani la CFR si sa-i satisifaca mofturile lui DP nu avem altceva de facut decat sa-i suportam si a 4-a si a 5-a si a 8-a descalecare a Bursucului in Gruia. Oricum, si cand pleaca de la CFR de fapt nu face altceva sa isi ia un concediu mai lung…

    Apreciat de 1 persoană

  29. Un lucru este cert, s-a animat Tribuna odata cu re-re-re-revenirea lui DP, ba putem citi si ode cu iz ceausist , cu lungime ce bate orice record pe-aici . Pana una alta trebuie sa asteptam sezonul urmator, atunci se va vedea ce jucatori vor veni ( daca va fi un lot superior celui de-acuma ) si ce rezultate vor fi . Eu chiar imi doresc sa ne inselam amarnic noi cei care nu vedem cu ochi bun revenirea lui DP si sa se inchege un lot puternic care sa conduca la noi trofee in vitrina clubului atat de indragit de catre noi toti , pro sau contra DP .

    Apreciat de 5 persoane

  30. Orice jucător care are valoare de a putea fi titular la CFR,e binevenit.

    Kiki si cu Albu,ar fi 2 jucători U31 in plus si nici unul nu cred ca ar fi titular.Pe stânga Camora deocamdată nu renunță,mai e si Aly 27 ani care inca n-a impresionat cu nimic.Aly nu-i f.tânăr să zici că va mai crește si nici nu-l văd urmașul lui Camora…Dar pe Kiki la aproape 31 ani nu-l iei pt viitor,il iei doar dacă acum ar fi peste cei 2 pe care ii avem deja si atunci Aly ar trebui sa-și caute altă echipă,altfel iar plătim unul de pomană,cum l-am plătit sezonul ăsta pe Mamic(după ce fix același lucru am făcut sezonul trecut cu Brucic,practic n-am învățat nimic 🙂)…In plus pt ca vorbim de postul de fundas stanga,antrenorul ar trebui sa fie capabil sa-l lase pe banca pe Camora cand concurentul pe post e mai in forma.

    La mijloc ii avem pe Keita,Muhar si Tachtsidis,toti fiind peste Albu.Si in caz ca grecul nu mai e dorit de Petrescu,sa-l inlocuiesti cu Albu,ar insemna o mare tampenie si ne-am intoarce iar la perioada de trista amintire in care mijlocul echipei era alcatuit din Bordeianu(Boateng),Muhar si Cvek 😲si se construia cu viteza melcului turbat…E de preferat sa ramana cei 3 care sunt acum si al patrulea,o rezerva,poate fi un tanar de la tineret.Oricum poate juca pe acolo si Avounou sau Filip si Fica de umplutura.Depinde cati vor pleca si mai ales cine,dar pt lotul actual am avea nevoie de inca 2-3 titulari și neaparat un nr 9 care sa nimereasca mult mai des poarta.Avem nevoie de titulari,ca umpluturi deja avem destule.

    Apreciat de 1 persoană

  31. Florinaccio, am reușit să parcurg întreaga ta „epistolă” trimisă de Paști ceferiștilor clujeni😉. Dincolo de faptul că îmi pare mult prea intruzivă, se vede că te cam chinuie amintirile, frate ! 😁 Iar pe finalul ei pari la fel de decrepit și de nostalgic precum Al Bundy în zilele lui bune. 😁

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.