Alte 3 pite, direct de la producător. [Sepsi OSK – CFR Cluj 0-1]


CFR: Manea, Burcă, Ben Youssef, Camora – Deac, Hoban, Păun – Costache, Debeljuh, Joca.

Chiar dacă e un meci aranjat încă dinainte de înființarea clubului din frumoasa localitate Sepsi, am tras sforile în așa fel încât să ne fie delegat și trimis arbitrul de casă, Kovacs I-ul. Cugetare tipic ardelenească, adâncă. Doar n-om risca să primim în prelungiri un gol egalizator marcat de un arbitru de stână.

E doar Liga 1, mai nașpa valoric și dpdv al spectacolului sportiv decât pizdoasa Europa Super League (competiție din care au retrogradat deja 9 echipe, deși nimeni nu retrogradează de obicei), dar tot ne mâncă la rânză s-o câștigăm an după an.

Sepsi nu ne-a bătut niciodată și cică ne-a dat 29 pite din 33 posibile. Dacă nici asta nu-i dovadă de prietenie pe șmecherie profesionistă, atunci care? Te uiți la amatorii de la Botoșani cum degajează de minus 3 puncte și te apucă râsul sardonic.

Nouvier (ucigașul de craioveni) de la noi, joacă la ei. La noi juca pe stânga, la ei e tras pe dreapta. Au și ei un Păun. De ce? Parcă văd că sunt rude de sânge vișiniu. Petrila și Golofca nu joacă, să nu fie tentați să marcheze autogoluri și să-l impresioneze pe Edi A1 Iordănescu. Gâdea e înlocuit în primul 12 cu Joca, să nu-l pună dracul să-și regleze tirul. Joca e înlocuit cu Chipciu încă din minutul 5, să nu-l pună nici pe el dracul.

Punem stăpânire pe joc încă din autocar. Dominăm cu autoritate, de la o poartă la alta.

Arlauskis reține o lovitură bine gândită cu capul. Ben Youssef primește cartonaș galben, dar arbitrul se preface doar că-l notează în carnețel. Costache faultează în atac, dar nu cere fault. Comentatorul se aștepta la mai multe de la Ștefănescu, dar și noi de la Burcă, așteptările noastre fiind mai bine îndeplinite. Totul decurge conform planului A, de la Arlauskis. Dacă ceva nu merge, trecem la planul B, de la Bălgrădean.

Ne e frică doar de Florin Ștefan, care nu vrea să semneze noul contract, semn că dacă nu rămâne la Sepsi sau CFR, poate ajunge la FCSB. Fundaș troian?! Să-l punem pe Hoban să-l moruțănească, pentru mai multă siguranță…

Portarul gazdelor ne oferă un corner, dar e prea devreme, nu-i momentul să profităm. Gazdele încearcă să ne prindă pe contraatac, dar Camora, din postura de ultim apărător, trage la poartă din degajare.

Lovitură liberă din colțul careului mare sepsian. Cine o să marcheze? Cine? Cine? Șut… Kovacs! Kovacs o să marcheze punctul cu var de la 11 metri! Mingea a lovit o mânecă roșie, nu-i nevoie de VAR sau reluări. Gazdele, politicoase, se reped la arbitru să-și ceară scuze pentru eroare. E chiar înainte de pauză și Deac e obligat să execute perfect, mai ales dacă portarul știe unde să se arunce. O face și duce scorul la un mai aproape de adevăr 1-0 pentru CFR. Nimeni nu se bucură exagerat. E doar o altă zi la serviciu, iar la muncă muncești, nu te hlizești.

Cum era de așteptat, nimeni din tribune nu ne înjură de anya, nimeni nu ne face bozgori. Departe, în sudul țării, oile sparg televizoare, să nască pui vii în carcasele de plastic transformate în culcuș.

Îi văd pe câțiva dintre tinerii noștri, în frunte cu Itu și Ciobotariu, dând cu „Învățați limba japoneză pentru stupizi” de beton în drum spre vestiar. Poate olimpicul Chipciu să vadă Tokyo, din minutul 5 sau 9…

Pauză. Jucătorii celor două echipe fac schimb de tricouri.

Pe muzică de AC/DC, trecem la planul B, de la Bălgrădean. Nu mă întrebați de ce, că nu-s omidă, nu știu chiar totul. Oricum, mai avem în rezervă și planul C, de la Sandomierski, în cazul în care jucătorii își aduc aminte că nu-s plătiți de ieri.

Grozav se agită pe margine. Vrea ca echipa să țină de rezultat, deși 1-2, 2-3 sau chiar 3-4 dau mai bine la imagine, statistici și casele/apartamentele de pariuri. Fiecare muncește onest pentru forintul său.

Comentatorul TV a amuțit, dar s-ar putea să fie doar o defecțiune tehnică independentă de coardele lui vocale. Sper să nu i se taie din salariu repriza secundă, că și el muncește cum poate pentru mieluții lui.

Hoban face henț cu coaiele, Manea se împiedică într-un adversar, Burcă suferă o cefalită… Meciul devine crâncen. Kovacs nu știe cui să împartă cartonașele galbene, mai ales că are numai unul. Le ține pe ăla singurul pentru Toni Petrea sau Marius Croitoru.

Minutul 59 aduce o ratare monumentală a gazdelor. Jucătorul cu numărul 11 trece prin apărarea noastră ca prin telemea de oaie în saramură, saltă mingea peste Bălgrădean, dar reușește să nu nimerească poarta, mingea țopăind prin fața acesteia, în aut.

Urmează la nici două minute o lovitură liberă prost executată, fix pe capul unuia din Sepsi, care reia puțin peste poartă. Alți doi jucători care au șanse să continue în Covasna, nepăscându-i un transfer la FC Satelitul.

Gazdele fac tot ce pot ca să ne arate că nu pot. Io no pot.

Iese Debeljuh, semn că nu el era desemnat salvatorul meciului. Iese și Ștefan, semn că nu mai este pe teren!

În balconul unui apartament de lângă stadion, cineva a pus un banner de încurajare pentru gazde: „Nu kontează doar cele 3 punkte!”.

Manea aruncă lung cu mâinile de la margine și mai trec 12 secunde prețioase. Reluare spectaculoasă a lui Rondon cu capul, dar portarul e la post și nici nu-i nevoie să chifleze.

Burcă e singurul încruntat, ca de obicei. Nu cred că i-a spus cineva că jucăm cu Sepsi.

Ne jucăm tiki-taka-fucka în careul lor, pierdem mingea și Chipciu oprește iureșul advers prin fault grosolan, semn că și-a uitat trecutul stelist.

Ultimul sfert de oră. Ne apărăm de la o poartă la alta. Burcă rămâne intrecubil.

Costache, cel care marchează cam un gol la zece meciuri, e atât de obosit de la efort, încât a pierdut șirul. „Ăsta al câtelea e, Mister, din seria de 10?”. „Stai liniștit, că e numai al 9-lea…”

Bălgrădean degajează. Mai câștigăm 12 secunde. Lui Rondon i se bandajează o mână. Mai câștigăm 12 secunde și pierdem un minut.

Intră Sigurjonsson, chiar înainte ca Valentin Costache să șuteze pe lângă poartă. Nu-mi dau seama dacă a fost ceva intenționat sau din reflex.

Ratare în serie a clujenilor în minutul 85. Până și Chipciu a ratat, atât de mult am ratat în această fază. Dacă nu egalează dintr-un accident nuclear, gazdele se pot considera norocoase cu doar 0-1.

Corner. Bate Nouvier, dar probabil tot CFR bate mai tare. Șut în fruntea unui apărător clujean, care evită necesitatea golului de 2-1 pentru CFR.

Grozav face scandal pe margine și primește cartonașul galben rezervat lui Croitoru.

Nouvier faultează tactic în atac. De la margine se arată 5 minute de prelungiri. Cine l-a adus și pe arbitrul de rezervă la meci?! Avem încă timp să-l lăsăm pe Costache în ofsaid. Tot mai bine decât în vestiar.

N-am încasat niciun gol în seara asta. Se vede că ne-am apărat cu doi portari.

Mitrea dă din gură la un henț în atac. Kovacs lasă gazdele să-și spună păsurile, ca să mai treacă minute nemuncite.

Ultima degajare vine de la Bălgrădean, ultimul fault de la Chipciu. Pe Chipciu țin să-l desemnez Omul Meciului, pentru că a schimbat total jocul din minutul 5 încolo și încoace.

Batem de trei pite și toată lumea e fericită. Mai ales Kovacs, bucuros că a vizionat acest meci, în special în zona careului gazdă. M-am răzgândit: Kovacs e Omul De Omenie Al Meciului. Sorry, Chipciule!

O noapte bună, de povestit nepoților, vă doresc!

22 de comentarii

  1. Un articol reușit , recomand (celor care au văzut meciul).
    Unii criticaci vor spune că se ia în ușor o prestație greu digerabilă (pe scurt: triferment)
    iar restul (criticacilor) vor scotoci în arhiva ultimilor 3 ani pt. a reposta refrenul (lăsat cu totul nejustificat în uitare):
    ,,Decât să luăm titlul cu un astfel de joc, mai bine lipsă”

    Apreciază

    • Fix ce a declarat Deac după meci. Mai puţin partea cu cronica, că n-avea cum să o citească, televiziunile n-au avut răbdare ca 07 să termine de feliat cele trei pite fierbinţi. Cipri a adăugat că s-au aşteptat la o luptă încâlcită, a kontat doar obţinerea celor 3 puncte. Cunoscând jocul foarte agresiv al celor de la Sepsi, nu lasă adversarul să respire (şi ieri au fost ca râia pentru ai noştri), nici eu nu m-am aşteptat la altceva. Dar, spre deosebire de mulţi alţii, mie mi-a plăcut dintotdeauna jocul urât, mai ales când se îndeplineşte obiectivul. 🙂 Am citit că Păun a fost slab, că Deac n-a jucat nimic, că Debe nu s-a văzut, Chipciu etc, dar trebuia urmărit întregul. Au tras cu toţii la aceeaşi căruţă, de unul nu poţi zice că a lăsat-o mai moale, s-au ajutat reciproc, ca în vremurile bune. Dacă revedeţi meciul (ştiu că ar fi o tortură 🙂 ), urmăriţi-l de exemplu pe Costache cât de atent şi de concentrat s-a apărat, cât efort a depus. Bravo, băieţi!

      Apreciat de 4 persoane

  2. Laudabil efortul tuturor, inclusiv Costache si Chipciu.Pressing sus, risipa de efort.Buni si Manea si Ben.Cipri putin mai slab(mai slab decat potentialul sau, altfel nu f rau, poate ca a pierdut o minge chiar in start si s-a fastacit tot meciul, chiar si la 11m dar a avut noroc).
    Daca joaca Sepsi asa si cu FCSB, ii scoate Gigi cu targa din teren.Foarte duri.

    Apreciază

    • Sa, Sepsi a jucat foarte organizat, a inchis toate culoarele, a fost ca taia pe noi, a jucat si foarte dur, cam cum jiaca de obicei, totusi momarlanii de ziaristi deja au inceput sa semene dubiul, cica titlu de articol “ sfantul 11 m…..”, ce sa mai zic de aiuritii de comentaci care baga la greu ca vezi doamne Sepri a lasat-o moale cu noi, ca in 14 meciuri nu ne-a batut niciodata ca sant vasalii nostrii, ca nu au fost duri de loc cu noi in schimb la restul echipelor le rupeau picioarele, etc.
      Si pana acuma mi-am dorit intotdeauna ca CFR sa castige campionatul dar acuma imi doresc sa o castige indiferent de joc sau de eventuale ajutoare, sa crape gigistii, media, craiolguta si sudul de ciuda!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Sunt mai multe chestii ce ar trebui să le dea de gândit comisarilor din presa sportivă, vis-a-vis de această ciudată confruntare. În primul rând, de cum au apărut echipele de la vestiare, de cum m-a fulgerat optic culoarea fluorescentă a alor noștri. Același echipament pe care ultima oară l-am purtat… da, tot în deplasarea de la Sepsi. Deși am mai avut deplasări de atunci. Ceea ce înseamnă clar că avem un echipament acolo în grija prietenilor noștri. Se pot găsi și ceva bonuri de la spalatorie (mosoda, în ungurește), dacă chiar vrei. Apoi dacă acum am avut nevoie de penalty, la precedenta descindere (tot 0-1, ciudat), a fost nevoie de un Sf. Carton Piros (roșu, pe românește) ca să se deblocheze și să se închidă jocul. Iar cireașa de pe tortură, din nou, întocmai ca în ianuarie, am avut nevoie de doi portari ca să ținem de rezultat. Atunci Puffi a avut nevoie de ajutorul lui Sandomierski, ieri Arla a fost ajutat de Bălgrădean. În total 4.

    Apreciat de 2 persoane

  4. Inainte de meci,cred ca eram multumiti(si cei din staful tehnic) cu un egal,avand in vedere ca vorbim de o deplasare grea.Acum ca am reusit victoria,o aplaudam ca la teatru.
    Avem intermediare in acest moment,si va continua asa o bucata de timp.Sa joci din trei in trei zile nu-i o chestie usoara dpdvd al refacerii,si-n special pentru CFR care a avut o zi in minus fata de fcsb,Craiova sau Sepsi.Doar noi si Botosani am fost in aceasta situatie.Si ea se va repeta……..
    Tactica aleasa in special dupa golul inscris,de a retrage liniile,nu-i una rea chiar daca nu-i estetica.Nu-i usor sa-ti creezi situatii c-o echipa retrasa si inchisa in aparare.Stim din campionatul trecut partida cu fcsb,cand am inscris dupa min 87.
    Probabil la sfarsitul turului calculele vor fi mai usoare.Pana atunci si fcsbul va juca cu tripleta sepsi/craiova/cfr.
    Oricum ar fi ideal sa avem o pozitie solitara pe prima pozitie,pentru ca-n retur vom juca acasa doar cu fcsb si Sepsi.Iar deplasarile de la Botosani si Craiova nu ne sunt in general prea favorabile.
    De moment suntem bine ancorati in sinergia faptelor(lui nea Nelu,manca-i-as coliva de pe pept) si modul speculativ la sange de a ne adjudeca punctele ma multumeste profund.Estetica daca foloseste cuiva,s-o scoata la vedere sa se bucure si nemultumitii.

    Apreciază

  5. Io, da mic am fost fan „academician clincenean” , al Academiei din Clinceni…
    Ca, cand juaca (forma miticeasca ) FCoaia, am emotzii totdeauna …pentru echipa adversa, de aceia sunt „academician clincenean”..acum.
    Da’ nu putem sa ne opunem uraganului FCoist… Nu ?
    Ieri ?
    N-am avut emotzii deloc.. !
    Ce emotzii sa am cand juaca nishte bozgori in roshu, cu altzi bozgori in verde (si ala fosforescent-vorba maestrului CFR-ist intr-ale scrisului; Hakana ) ??
    Si mai si zic ca-s testveri..
    Aia in verde cica, s-or dus dupa pita si kirtos-colacs , da’ sh-or luta si „translator ungur ” , un cauaci din Carei…
    Or vrut sa-l imbrace in alb, ca sa fie piros-feher-zold, da’ Cauaciu’ o zas ca nu vre, ca iel nu-i chiar din Nagy-Karoly, ca-i si din Napoca…In fine !
    Io zac ca-i bine pana acum si o sa fie si mai bine, ca sa nu fie rau.
    Numa’ sa-i batem pa prazaro-lubenitzari, Sambata c-apoi , vine burtosu’ ala din tzaranoaia ai din Nordul Moldovei.
    Ala-i un trompetis legat pe viatza de FCoaia, ca cand era mic, purta chilotzei si pijama cu ghiocei si de aia l-or inscris parintzii la concursul da muzica poporala „floarea din gradina”.
    Da’, apoi lo-r facut „szabo’ , adica taylor…
    Noi sa ne vedem de jocul si Iedy-ul nostru si vom fi campeoni.
    Hai CFR !
    Si da-i si lupta CFR !

    Apreciat de 3 persoane

  6. 10! („5 la Aiud, 5 la Gherla”, cum suna un banc de pe vremea lui Burebista…) Aşadar, doar 10 diriginţi (de şantier?) au umblat la cataloagele de notare, rezultând o nouă „palmă” data lui Edy (5.9), dar nici echipa n-a fost excesiv supraevaluată 🙂 (6.6). 5 jucători au trecut de 7 (Camora -el fiind şi fruntaş cu 7.4-, Arla, Burcă, Ben şi Pufi), apoi o linie de „mijloc” cu note între 6 şi 7, codaşii fiind Păun (5.8) şi Costache (5.7). Edy a ajuns la 26 de meciuri oficiale cu o rată de eficienţă de 71,8% (fiind pe primul loc, dar şi aici kontează doar titlul obţinut, nu-i aşa…). Camora are deja 372 meciuri, Cipri e pe doi cu 322, Billel-163, Păun 232 etc. HAI CFR!!!

    Apreciat de 2 persoane

  7. Etapa asta a 3-ea va fi cel mai bun barometru al nostru in lupta pt titlu. Evident ca sa bati Craiova, chiar si la noi acasa, cu noul antrenor inseamna ca avem fata de campioana. Problema este ca FCSB ul nu are decat meciuri amicale, asa cum m-am temut cand am mirosit ca Boto si Clinceni au sanse la playoffs. Deci etapa asta joaca primul meci oficial pe bune din playoffs. „Daca si cu parca s-au intilnit pe …” duminica vom stii daca avem sanse la titlu reale. Eu personal am incredere in jucatori mai ales ca oltenii au un singur fundas central valid pe brasoveanul M Constantin.

    Istoria noastra in luptele pt titlu spune ca daca am avut sanse la campionat in ultimele 4-5 etape atunci am si castigat. Intodeauna.

    Un singur lucru nu inteleg de ce il scoti pe Gadea dupa 7 min si pui pe unul in locul lui care are nevoie de 70 min sa egaleze performantele juniorului din cele 7 min!?
    No hai ai nostri!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.