atunci & acum


“În plus, era o căldură foarte mare în vestiar la noi şi când s-a reclamat acest lucru un reprezentant al lor a zis că nu poate să facă nimic, pentru că e din cauza sistemului şi nu poate să închidă căldura. Era căldură dată ca şi iarna, vara…Nu se putea sta în vestiar.” – Iuliu Mureşan, despre Dudelange,2018
"Era insuportabil de cald la noi în vestiar, nu se putea sta nici cu geamurile şi uşile deschise. Am semnalat acest lucru observatorului şi s-a constatat că la ei era plăcut, clima era pornită. Chiar să faci orice ca să câştigi? Nu este posibil. Noi nu vom face la fel la Cluj, pe noi nu ne caracterizează astfel de comportamente şi vă garantez eu că nu se va întâmpla" -  Pászkány Árpád, despre Basel, 2012

Iar eu, atunci, înaintea revanşei din Gruia, am scris: „Nu trebuie să fim mârlani, ca cei de la Basel, ar fi total deplasat și necivilizat să ne apucăm şi noi să încălzim vestiarul oaspeților. Propun un minus 28 grade Celsius.”

Acea propunere a mea rămâne valabilă şi pentru partida de mâine.

Zilele trecute, mă gândeam că n-am mai avut în mine un morcov atât de uriaş tocmai de la zilele premergătoare meciului retur cu Basel din play-off-ul Ligii Campionilor 2012-2013. Cum naiba?! Să egalez recordul tocmai împotriva unor amatori din Luxemburg? Dacă am ajuns eu să-mi fac griji din cauza meciului, precum o mamă care are pruncul plecat două zile în excursie cu clasa, ce să zică bietul Tom Schnell? Se alege cu 2-3 nemotivate la primărie, nu poate mânca nimic pe fugă între servici şi meci ( că-i însoţit de un bucătar utilat cu oloi, barabule, copănele congelate, cratiţe şi polonice proprii), sare şi peste berea rece din frigiderul din bucătărie, iar nevastă-sa rămâne fără pâine proaspătă acasă. Cât de mare o fi morcovul lui?

Ei, uite, acum mi-am dat seama, probabil căldura din vestiarele celor două adversare a creat medii propice dezvoltării identice a legumei la o distanţă de 6 ani. Tertipurile asemănătoare de „judeţ” folosite de cele două echipe din lumea civilizată.

Mai sunt şi alte asemănări între cele două partide. Dar, bineînţeles, şi multe diferenţe.

O diferenţă între cele două situaţii ar fi că atunci ne era suficient un 0-1 în Gruia, iar acum ba.

O asemănare ar fi miza meciului, calificarea în grupa unei  cupe europene.

O diferenţă ar fi că că elveţienii erau profesionişti, iar „luxoşii” sunt amatori.

[comentarii la un articol al lui Buzărin

mircea: toti cei care au jucat cu CFR sunt fotbalisti profesionisti cu exceptia fundasului Schnell (care l-a inlocuit pe un bulgar – Jordanov - suspendat) care face pe consilierul sportiv 4 ore pe zi, munca epuizanta ca si a gazetarilor romani. Doar alti 3 jucatori din primul 11 sunt luxemburghezi, toti titulari la nationala care a facut 0-0 in Franta acum un an ...Restul nemti,francezi,africani ...;

Dudescu: Dudele bateau pe oricine din ro, sunt mai putenici ca noi, au antrenor neamt cu c.v., au 8 nemti in echipa, au jucator cu peste 100 de prezente in bundesliga, au unu de la psg, luxemburgul ala de care vb matale cu amatori nu mai exista, baietii au facut pasul la urmatorul nivel si noi, fotbalul ro, am facut un pas in jos. Daca tu iti imaginezi ca fcsb facea scor cu ei inseamana ca n-ai habar de fotbal, sunt solizi, bine organizati, suteaza bine de la diatanta, au blocat toate culoarele in aparare]

O asemănare ar fi între fundaşul nostru lateral stânga de atunci şi de acum. 🙂

O asemănare ar fi că brigada de arbitri va fi din Italia (Davide Massa, la centru, ajutat de asistenții Filippo Meli şi Fabiano Preti. Rezervă va fi Maurizio Mariani), la fel ca acum 6 ani (Gianluca Rocchi, la centru)

O diferenţă ar fi că elveţienilor le-a lipsit la Cluj un foarte bun mijlocaş, Stocker, suspendat, el fiind totuşi doar unul din cei 10 jucători de câmp. În schimb, la luxemburghezi va lipsi cel mai important jucător al echipei, căpitanul şi portarul titular, Joubert, accidentat. Sperăm ca înlocuitorul acestuia, Joé Frising, să nu ne înşele aşteptările. 🙂

O asemănare ar fi că Deac a lipsit din motive medicale şi atunci (rezolvat de „magicianul” Sînmărtean în finalul unei partide cu Vasluiul), va lipsi şi acum (rupt la Malmö).

O diferenţă ar fi că atunci au fost prezenţi 18.000 de frânari în tribunele din Gruia, iar acum vor fi 18.007.

O asemănare va fi: CALIFICARE CFR!

Putem întoarce scorul, trebuie să-l întoarcem, dar ca să reuşim, echipa noastră trebuie să intre în teren ca cea din 2012, cu încredere, spirit de luptă şi coeziune între jucători, iar tribunele să-i încurajeze şi să-i susţină mai ceva ca în 2012, din minutul 1 până în minutul 90+5 (şi încă 30 de minute peste program dacă e cazul. Sperăm să nu fie).

CFR Cluj: Fernandez – Manea, Vinicius, Muri (Lang), Camora – Hoban – Omrani, Ioniţă, Culio, Păun – Ţucudean.
Dudelange: Frising - Iordanov, Malget, Prempeh, El Hriti - Turpel, Stelvio, Kruska, Couturier, Stolz – Stumpf.

HAI CFR!!!

Împreună am câștigat titlul, împreună mergem în grupe!

119 comentarii

  1. Ce antrenor, ce conducatori, cand amaratul de fotbalist platit ca regele nu poate da o pasa noemala, ori da aiurea , ori la adversar si asta timp de 90 de minute.

    Apreciază

  2. Apex331, decât să tot încerci să te-nchizi cu Bordeianu și cu Males, deși ți-au demonstrat până acum cu vârf și îndesat că n-au ce căuta într-o echipă cu pretenții europene, mai bine mergi cu un singur închizător (Hoban, care era apt de joc) și fortifici mijlocul. Deci Conceicao are vini. Multe. Părerea mea. Ceea ce nu-i absolvă de nesimțire pe jucători.

    Apreciază

    • Nu sunt pro-Conceicao, sunt anti-Conceicao. L-am facut oligofren cu majuscule dupa meciul de la Malmo. Dar cu ce sa joci cand EFECTIV nu ai cu ce? A bagat cea mai buna echipa posibila in teren. A jucat cu 3 atacanti la un momentdat.

      Ideea este in felul urmator: DEGEABA schimbam antrenorii daca mentalitatea e aceasi! Aducem alt atrenor de rahat sau ratat, nu-i dam incredere, toata lumea vrea campionate din prima, nu crestem jucatori, antrenorul este schimbat la inceput de sezon sau dupa 3 etape, etc. Asa nu ajungem decat la faliment. Nu crestem, asta-i problema. Din nou, infrangerea e dureroasa, dar am invatat ceva din ea? NU! Maine parca vad ca avem alt antrenor si probabil atla conducere, care o sa aiba acelasi lot de rahat. Tu crezi ca daca vine alt anternor, al treilea in 15 luni, o sa faca din Ionita fotbalist? Dar inclocuitor pentru Culio gaseste? Dar fundas central care sa-i inlocuiasca pe Vinicius sau Lang daca se accidenteaza? Dar aripi care sa joace, sa dribleze si sa destabilizeze echipa adversa? Nu o sa gaseasca, te asigur eu, iar echipa tot la fel de prost o sa joace cu aceasi jucatori, pentru ca jucatorii sunt 80% dintr-un meci de fotbal!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Acum haideti sa ne calmam si sa nu vedem lucrurile asa de negre. 1. Obiectivul anului trecut a fost cistigarea campionatului – obiectiv atins. 2. S-a dort intrarea in grupele EL – la nivelul fotbaluilui romanesc nimeni nu a reusit asta. Asadar, CFRul are o echipa suficient de competitiva pentru nivelul campionatului actual – e de ajuns sa ne uitam in tabel – dar asta nu e suficient ca sa ai un minim de prezenta internationala. Si atunci se pune problema strategic – vrei sa fii cel mai tare din parcare? Ok, e suficient sa ai niste vedete de discoteca de prin Romania si jucatori de Liga a 3a expirati pe altundeva – cu Chiajna, Voluntari vei fi cineva si in Cupa Romaniei vei face senzatie cu Damila Maciuca. Vrei sa fii o echipa respectabila de EL, atunci trebuie sa iti construiesti o substanta pentru asta – nu cu antrenori schimbati dupa citeva saptamini, nu cu expiratii nivelului de Becicherecul Mic international. Poti face o gramada de bani si asa -Red Bull Salzburg iar nu au reusit pentru a 11a oara consecutiv sa intre in grupele CL, dar vind jucatori pe banda rulanta. Ca mesaj si pentru investitori, e cam ca la femei – vrei una calumea, pe termen lung, trebuie sa depui efort si sa ai rabdare sa o cuceresti. Vrei un succes facil, iei rebuturile din piata si ai succes. Dar nu te plinge daca te trezesti cu un sculament.

    Apreciază

    • Avem jucatori de 30+ ani, n-am vandut niciodata un jucator crescut in pepiniera noastra si la stadion vin 5000 de oameni care dau 5 euro pe bilet. Ce pana mea de sens au comparatiile astea cu echipe din Germania si Austria? La RBS sunt convis ca biletul e , in medie, 20 de euro si vin in medie 10000 de oameni.

      Apreciază

      • Banii de Tv in Austria sunt mai putini decit in Romania, media de spectatori e cam aceeasi. Dar Salzburg face unele lucruri diferit – cresc consecvent jucatori.Atunci cind esti la capat de drum cu „merge si asa” cu tinere sperante aduse de la pensie la 36 de ani, poate e bine sa faci lucrurile altfel. Si CFRul nu a aratat rau cind a adus jucatori ca Traore, Petrucci, Nouvier, Muniru samd De ce nu ai avea curaj sa faci asta consecvent?

        Apreciază

  4. Iar faptul că nu reușesc să dea o pasă corectă decât la a nu știu câta încercare, cred că ține și de ceea ce fac la antrenamente.

    Apreciază

  5. Luxemburghezii astia ne-au batut (mar) pe merit. M-au durut aplauzele din jurul meu si ole-urile la al doilea si al treilea gol al luxemburghezilor (care au fost clar mai buni) in batjocura la adresa echipei noastre. Si eu sunt foarte dezamagit, dar am fost acolo sa-mi sustin echipa si la greu.

    Apreciază

    • Din pacate multi au venit doar ca a fost biletul ieftin si dupa primul gol au inceput sa injure jucatorii! Au fost cativa chiar pe langa mine care injurau la greu, unii chiar avand copii mici in brate, cand i-am atentionat ca nu e ok ce fac mai ales din privinta copului zambeau tamp si continuau!

      Apreciază

  6. Avem 8 fotbaliști care lucrează, mai au joburi pe lângă fotbal. Trebuie să găsim o soluție. Vom avea 3 meciuri pe săptămână acum, trebuie să își reducă programul pentru grupele Europa League”, a declarat Dino Toppmoller, antrenorul lui Dudelange. deci povestea cu bucatarii este adevarata :))))

    Apreciază

  7. Prima greseala a fost acceptarea tuturor mofturilor lui D P.trebuia pastrati un thiago Lopez,un ruiz,un felipe, un larie, un gomelt si doar completat usor lotul, nu adusi 19-20 de jucatori cheltuind aiurea in loc sa construiesti in timp.am luat titlul…si?????

    Apreciază

    • lasa frate analizele astea fara rost. a declarat antrenorul lor ca mai mult de jumatate din jucatori au alte joburi si vin la antrenamente cand pot. ce tot o dai cu DP cand am fost eliminati devo echipa de amatori. …. „Avem 8 fotbaliști care lucrează, mai au joburi pe lângă fotbal. Trebuie să găsim o soluție. Vom avea 3 meciuri pe săptămână acum, trebuie să își reducă programul pentru grupele Europa League”, a declarat Dino Toppmoller, antrenorul lui Dudelange.

      Apreciat de 1 persoană

  8. Mai trist e nu că am pierdut (poate uităm cu timpul), mai prost e că măcar fecese a luptat, a avut şanse, împotriva unei echipe mai tari din ioropa. Iar noi… vorbele sunt de prisos…

    Apreciază

  9. Meh….la cat de bine a aratat Dudelange nu mi se pare asa rusine. N-am vazut degajari aiurea, amatorism. Ba chiar am vazut niste jucatori foarte buni. Ar termina in primele 6-7 si in Austria si in Romania. Nu e mare diferenta intre ei si Rapid Viena. Stai ca o sa vedem cine se descurca mai bine in grupele Europa League. O sa vedeti ca Dudelange face mai multe puncte in grupe ca Rapid Viena. Vorbim aici peste cateva luni. Tinem legatura. Nu arata ca echipa care sa nu faca niciun punct. Deja nu mai e intamplare dupa ce a jucat foarte bine cu Videoton, Legia Varsovia si CFR Cluj in 6 meciuri.

    Edi Iordanescu nu e antrenor, nu juca nimic echipa. Ar fi dus-o si mai jos, schimbarea era normala. De Conceicao nu stiu inca ce sa zic, o fi slsb, dar timpul va dovedi. Deocamdata a venit de doar 3 saptamani, nu e mostenirea lui. Echipa a mai jucat ceva cu el, orice antrenor din Romania ar fi putut sa piarda dubla asta de calificare.

    Cert e ca trebuie continuat cu fotbalul ofensiv. Daca se revine iar la un antrenor care joaca cu 3 inchizatori n-am facut nimic. Deja sunt in lot 10 jucatori ofensivi: Tucudean, Baptista, Tambe, Omrani, Deac, Ionita, de Luca, Mailat, Costache, Paun. Trebuie intinsi macar pe 4 posturi ca daca joci doar cu 3 in fata e pacat de ei. Si trebuie date mai multe sanse lui Costache. Baiatul chiar merita.

    Dintre cei 5 mijlocasi centrali, daca raman 4 e de ajuns. Djokovic, Culio si Hoban si-au demonstrat utilitatea anul trecut. Dintre Bordeianu si Males unul e de ajuns. Ori daca e sa ramana toti, atunci Hoban coborat ca fundas central dupa modelulHelguera sau Rafa Marquez ca si asa este batran si nu mai poate sa alerge mult la mijloc. Si fundasi centrali sunt doar 3 pe 2 locuri momentan.

    Apreciază

  10. A fost bara lui Tambe cu capul din corner, sutul in portar al lui Omrani de la cativa metri, sutul deviat peste bara al lui Ionita, capul lui Tucu de la cativa metri ain bratele portarului, capul lui Tucu din corner putin pe langa poarta, marea ocazie de la cornerul din minutul 3, sutul lui Manea puternic pe langa la respingerea gresita a portarului luxos, ocazia mare a lui Paun din prelungiri, sutul lui Baptista putin peste. Au mai fost si altele. Plus golurile lui Tambe si Omrani din pasa lui Tambe. E suficient pe faza de atac. Faza de aparare? La primul gol Ionita pierde o minge la mijloc la pressingul luxemburghez, contra si primim gol. La al doilea gol pasam in zona careului nostru, pierdem mingea la pressingul luxemburghez si primim gol. Urasc pasele periculoase din fata portii noastre. Din acest motiv. La golul 3 lung de linie Manea, luxemburghezii fac pressing sus, intercepteaza si inscriu. Parca l-au avut antrenor pe DP si nu pe Dino Topmoller, fiul antrenorului Klaus Topmoller.

    Apreciază

  11. Intotdeauna am fost de partea antrenorului,dar in aceasta dubla Conceiçao a comis-o decisiv.In meciul tur a mers pe un egal care venea fara nicio problema fara greselile lui Manea si Arla.Era imperios necesar sa incerce sa inscrie fiind antrenorul lui CFR,echipa ce joaca mai bine in deplasare decat la domiciliu.Apoi destinul ne spune ca mijlocul de anul trecut(Deac,Djoko,Culio si Hoban) este pe tusa cu probleme medicale sau tactice.Oricat ai vrea nu poti sa depasesti aceasta problema,restul sunt povesti.
    Burleanu se da tafnos cu impunerea jucatorului U19,dar pe plan international o iei fara sa realizezi.Niciodata un pusti de 19 ani nu poate face fata unui senior,cu exceptiile de rigoare.Ai evident posibilitatea sa-l scoti din echipa la meciurile internationale,dar este evident ca cel caruia ii ia locul nu are meciuri si ritm de joc.Marele strateg al fotbalului romanesc isi propune din urmatoarea editie impunerea a 2 jucatori U19.Cu aceasta ocazie vom deveni evident doar crescatori pe piata,fara sa mai avem sanse in Europa.Pentru ca nimeni nu-si permite sa tina jucatori in lot sa joace doar in competitiile europene.
    Iarasi se aud numai bocete pe culoar……….nu moare nimeni.Chiar si in aceste conditii ne luptam la titlu,iar in timp se poate creiona o echipa competitiva.

    Apreciază

  12. Cum sa-l pui pe urangutanul ala de Ganea antrenor? Pana la urma nu e asa de rusinos ce s-a intamplat, Dudelange chiar are jucatori cu executii. Nu m-ar mira ca Dudelange sa faca mai multe puncte in Europa League decat Rapid Viena si alte echipe. N-am vazut la ei degajari aiurea, amatorism. Ba chiar am vazut niste jucatori foarte buni. Ar termina in primele 6-7 si in Austria si in Romania. Nu e mare diferenta intre ei si Rapid Viena. Stai ca o sa vedem cine se descurca mai bine in grupele Europa League.

    Edi Iordanescu nu e antrenor, nu juca nimic echipa. Ar fi dus-o si mai jos, schimbarea era normala. De Conceicao nu stiu inca ce sa zic, o fi slsb, dar timpul va dovedi. Deocamdata a venit de doar 3 saptamani, nu e mostenirea lui. Echipa a mai jucat ceva cu el, orice antrenor din Romania ar fi putut sa piarda dubla asta de calificare.

    Apreciază

  13. Sfaiter prezidente? Daniel Stanciu director sportiv? Alta sleahta de afaceristi pe banii clubului (troc cu jucatori pentru comisioane). Ganea antrenor? Chiar atat de rau am ajuns? Daca se intampla, sunt foarte dezamagit. Good night CFR!

    Apreciază

  14. Am avut culoar favorabil cu Malmo, Alashkert si Dudelange. Sa ne gandim la Craiova cu Leipzig sau Milan sezonul trecut. De aici incolo vor fi adversari mai grei si cupele europene vor incepe din primul tur preliminar, la ce coeficient de tara si de echipa este acum. Ne vom aduce aminte ce culoar favorabil am avut in acest an. Daca vom mai ajunge acolo. Cu Ganea, nici o sansa. Nici fara IM.

    Apreciază

  15. Eu nu înțeleg de ce sunt înjurați DP și Iordănescu JR. Cică primul a stors lotul… Pai nu au avut o luna de vacanta? Cică al doilea a ratat pregătirea de vara. Nu știu, dar o pregătire ratata se observa după multe meciuri. Singurul vinovat e Conceicao. Punct. Oricât ar încerca unii sa ne explice ce forță sunt aia din Luxemburg. Nu sunt. Pur și simplu eu vad blazare nu oboseala la jucătorii CFR-ului . Și asta tine strict de antrenor. Cu un Andone sau Miriuta pe banca, nu ar fi fost blazați. Seara asta ar fi mâncat pământul. Și FCSB ieșit din Europa, cu un lot asemănător valoric. Dar e diferența ca de la cer la pământ intre eliminarea FCSB-ului și eliminarea CFR-ului. Au jucat, au mâncat pământul seara asta. Doar portarul i-a îngropat. Diferența e ca Dica e antrenor. Conceicao nu e. E doar un impostor care si-a găsit iar niște fraieri de la care sa încaseze bani nemeritati.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.