X, Y, Z… O


Figurează (un termen mai potrivit nu cred că există) în lotul CFR-ului câțiva jucători profesioniști de fotbal autohtoni, aduși acum câțiva ani ca speranțe medii-mari, nu doar ca pioni de umplere a contingentului obligatoriu de mioritici. Se știe că un fotbalist care strălucea la o echipă obscură poate să capoteze la una de prim-plan. În loc de primul la sat/comună, ajunge printre ultimii la oraș/municipiu/metropolă. Dacă după o perioadă rezonabilă de acomodare jucătorul tot nu reușește să-și dea drumul, mariajul devine un chin. Nu mai e vorba de dragoste curată, cu jurăminte și planuri de viitor; relația devine una de sex întreținut cu bani.

Acești jucători – cunoscuți sub numele de X, Y, Z… – nu pot fi acuzați (deocamdată) de nesimțire fotbalistică, pentru că dau tot ce (nu) pot! Încă n-au ajuns la stadiul de plafonare (”Stau bine la CFR, chiar dacă nu joc, că forintul vine…”), mai au de doi lei noi speranțe, mai cred că pot muta munții sau măcar dealurile. Poate știu, poate nu știu că de fapt sunt terminați. Pentru CFR, X, Y, Z… sunt terminați! Dacă în ultimele campionate, atâtea minute câte au prins, le poți găsi cu mare greutate un meci în care să pâlpâie măcar, dacă nu să strălucească, înseamnă că e timpul pentru o nouă provocare în cariera lor. Jucătorii care nu sunt buni de rezerve n-o să fie niciodată buni de titulari.

Acești jucători trebuie eliberați. Viața lor fotbalistică la CFR e un chin, chiar dacă viața din afara spațiului verde și al băncii de rezerve e cool. E timpul să li se dea șansa să rămână fotbaliști mediocri, la o echipă de calibrul lor. Mai bine din nou fruntaș în agricultură, decât plafonat printre blocuri. Au luat bani destui, au făcut antrenamente alături de alții mai buni, de la care au putut fura cu cârca, li s-a oferit instructaj gratis în domeniu sub bagheta câtorva antrenori remarcabili… acum gata! Ajunge! La drum și mult noroc!

CFR are – din nou – cel mai bun lot de la promovare încoace. Asta nu e o noutate, ci o certitudine care trebuie crezută fără a fi cercetată. Ori CFR-ul pierde cu 0-1 un simplu amical contra unei echipe care n-a părut mai valoroasă. CFR-ul a folosit o formulă ”amestecată”, un melanj de titulari și rezerve. Și a pierdut. Înseamnă că CFR e mai slabă decât adversarul? Nu-i obligatoriu să tragem concluzia asta. Poate la trântă dreaptă între primele garnituri scoteam un egal sau le dădeam un autogol victorios. Așa însă, se pare că cehii au rezerve mai bune decât noi. Lotul lor, per ansamblu, e mai valoros. În fotbal – unde accidentările nu aleg, iar suspendările aleg – asta contează mult. De multe ori, nu echipa cea mai bună câștigă, ci lotul cel mai echilibrat. Antrenorii care se cunosc la schimbări sunt cei care au pe bancă soluțiile problemelor. Cei care apelează la jucători ce înscriu la 5 minute după introducerea în teren, nu la jucători care dau o pasă bună din 3.

Jocul amical pierdut cu cehii mi-a adus aminte de ”românii de rezervă”. Andone e un antrenor muncitor, cu ceva idei în cap, dar departe de a fi genial. Și e mare păcat că lui Andone i se dau pe mână jucători fără viitor ceferist (probabil el încă nu știe că n-au viitor, mai încearcă să-i testeze), cu care poate altera jocul campioanei. După principiul dacă nu pui oțet, nu poți acri mâncarea, așa și cu jucătorii X, Y, Z… Dacă-i ai în curte, riști să-i folosești. Dacă le-ai dat drumul, pace ție!, ești scutit de dezamăgiri. În locul lor pot fi aduși la echipa mare juniorii cu ”aripile frânte” ai lui Călin Cocora, pe care Ando nu va risca să-i utilizeze, dar care vor avea numai de învățat și de câștigat din această experiență. Și nu se știe de unde va sări un iepure măcar de calibrul lui Papp (ca să nu ies din județ).

O să-mi spuneți că dau numai în ouăle nației română, că la CFR figurează și jucători profesioniști de fotbal născuți pe alte meleaguri (Ö, Ü, Š…), care nu fac față cerințelor, dar papă salarii. Da, avem și așa ceva, dar, spre deosebire de carpato-danubieni, aceștia au cam fost împrumutați la alte echipe. Regulamentul nu ne cere să păstrăm în lot 6 ivorieni și 1,5 jucători din Kiribati. Regulamentul protejează doar picioarele de muncă autohtone. Ori, la CFR, mai găsești și câteva de lemn.

Dați-le drumul! Spre binele tuturor.

0 comentarii

  1. Ii numesc io. Iata probleme noastre: Minca, Nicoara, Hora, Stancioiu, Panin si Liviu Ganea (tinere talente si altii care nu au confirmat, eventual nu mai pot). Alta lista: Amadio (btw. mai exista?), Rafa Bastos, Pedro Celestinho, Nuno Diogo, Nicolas Godemeche. Am uitat pe cineva? Am gresit? Posibil. Oricum, daca adunati iese 11. O echipa intreaga. Rezervele noastre. Departe de valoarea titularilor. Din pacate.

    Apreciază

  2. Sa luam lotul: Felgueiras, Mincă, Stăncioiu, Amadio, Panin, Cadú, Nuno Diogo, Piccolo, Camora, Lionn, Edimar, Rada, Sepsi, Maftei, Ivo Pinto, G. Mureşan, Bakary Saré, Nicoară, Hora, Godémeche, Deac, Bastos, Kapetanos, Ganea, Diogo Valente, Sougou, Rui Pedro, Ronny. Sa luam si posibilii o-uri la rand: De Minca n-ai ce zice, a aparat senzational cand a fost cel mai musai, cu Vasluiul. In plus, ne-a scapat de grija cupei, putandu-ne concentra exclusiv pentru titlu, ceea ce am si facut. Stancioiu, eu zic ca e indispensabil, cine-l tine de burta pe nea Ando in momentele grele? Panin n-a fost fruntas la sat ci direct in capitala fotbalului. Sepsi e nou, are timp la dispozitie sa demonstreze ca merita sa intre in categoria o-urilor. De Maftei, chiar daca nu-mi place ca fundas, n-am ce zice, golul cu Vointa si jocul din meciul decisiv cu vecinii il scutesc de critici o vreme indelungata, cel putin pana la primul meci oficial. G. Muresan, nici macar nu-l iau la rand ca un posibil o. Deac, a fost o promisiune, sa speram ca de-acu’ e fotbalist. Doar s-au dat bani multi pe el. Ganea sper sa fie Kapetanos2, il tinem un juma’ de an accidentat, apoi il punem sa dea o gramada de goluri decisive. Mi-au mai ramas Rada, Hora, Nicoara. Cam putini, n-ar strica sa-i naturalizam pe Nuno Diogo, Edimar.

    Apreciază

  3. X, Y si Z sunt jucatorii care sunt cel mai greu de instrainat, astia nu pleaca nici da-ti pe gratis, asta pentru ca nimeni nu le mai da forinti ca la Cluj. Greseala se face cand se aduc petardele expirate, nu cand le pui foc la fitil si ele nu explodeaza. In locul petardelor, in locul nulitatilor care lustruiesc banca de rezerve pentru a iesi corect combinatia romani, europeni si extracomunitari, as fi preferat meci de meci, macar pe banca, poate ar fi explodat. La noi se cresc juniori de pomana, poate pentru ca ne obliga FRF. Daca iti cumperi cal de rasa si nu-l inscrii in curse nu ai cum sti daca face sau nu fata competiei. Si Dumnezeu i-a spus jidanului „nu ma mai ruga sa-ti dau noroc la loterie, cumpara-ti macar odata un bilet”

    Apreciază

    • Daca nu merge treaba cu inscrierea juniorilor in competitiile de seniori, de ce sa nu-i inscriem pe X, Y sau Z in campionatul de juniori. De ex., la Nicoara statura corespunde, nivelul de joc corespunde, iar cu certificatul de nastere/buletinul n-ar trebui sa fie problema, si la nea Ando dupa ’90 a iesit la iveala ca-i nascut in 1960, nu in 1961 cum era trecut peste tot pana atunci, ca sa poata juca (pe fals) la CM din Australia 1981 🙂

      Apreciază

    • Adam Vass, este un box to box care duce la trei mijlocasii nostri corespunzatori. Probabil l-a cerut Ando lamurit fiind de impotenta de a creste a lui Godemehe. Nu stiu daca e un plus, pe youtube nu pare rau, e posibil sa fie util. Cert nu va putea rezolva problemele de la mijloc, este doar o inmultirea a alternativelor la nivelul la care suntem deja.

      Apreciază

  4. E si pe situl oficial. Nu e chiar mijlocas ofensiv, e mai degraba mijlocas central. Inseamna ca nr. 10 ramane inca in picioare. Ca si un nr. 9. E un jucator cu experienta in Anglia si Italia, sa speram ca se va integra!

    Apreciază

    • E mijlocas defensiv, a fost aproape sa semneze, zilele trecute, cu TSKA Sofia, dar pana la urma bulgarii n-au vrut/putut achita prima de instalare ceruta de Vass (120.000 euro).

      Apreciază

  5. Iertare, da ce nevoie mai era de un mijlocas defensiv? N-avem suficienti? Muresan, Godemeche, Celestinho, Sare nu ajung? Nu avem in schimb playmaker. Ca sa nu mai vorbesc de dublura de valoare pe acel post. Si cica nu tintim sa aducem unul. Ci doar inca un atacant. Iar vom avea parte de bubuieli? Mingi de la fundasi la varf? Nu cred ca va merge in CL. Si nici in EL.

    Apreciază

    • Toata stima! Acum avem dublura pentru Gabi Muresan. Un coechipier de valoare. Buna achizitie, nimic de zis. Insa, rogu-va, sa nu uitam de atac!

      Apreciază

  6. Tuesday, 19 June 2007
    Stoke youngster signs for Brescia
    Youngster Adam Vass has turned down a new contract offer from Stoke City and joined Italian Serie B side Brescia.
    The 18-year-old Hungarian international midfielder signed for Stoke in 2004 but never made a first-team appearance.
    „We offered him a contract as we felt he was a player with huge potential,” said chief executive Tony Scholes.
    „Adam consulted his national manager and was told he’d need to play regular first team football. He felt the move would give him more chance of that.”

    Apreciază

  7. Sa fie binevenit, daca pana la varsta de 23 de ani a jucat 136 de meciuri pentru Brescia, din care 20 in serie A, plus junioratul la Stoke City, inseamna ca stie meseria de fotbalist. De-acum e inghesuiala mare la caratul pianului, asteptam sa apara si artistul.
    Ceea ce imi da de gandit este faptul ca terminand contractul cu Brescia n-a sarit nimeni cu un nou contract (eventual chiar din iarna, cand a intrat in ultimele 6 luni de contract), CFR angajandu-l dupa ce au picat negocierile cu TSKA Sofia (a facut acolo si vizita medicala, transferul parea batut in cuie). Pare o mutare facuta la repezeala, tip chilipir, fara renumita monitorizare de 2 ani a jucatorului 🙂 Sa speram ca macar la caracter a fost studiat :), a avut ceva probleme la nationala Ungariei U21, cand s-a plans, dupa un meci din preliminariile CE pierdut cu 1-4 contra Tarii Galilor (in 2009), ca mai multi colegi au jucat suspect de slab, spunand ca accepta ca poti prinde o zi proasta, ca poti face un meci slab, dar nu poate accepta lipsa de vointa si interes (Stancioiu2?, grija Bastos :)) Un an de zile n-a mai fost selectionat la niciun lot national, tocmai in perioada in care era foarte bine vazut la Brescia.

    Apreciază

  8. Eu sper ca tot se va aduce un mijlocas de creatie. Sper….Atacant de careu si mijlocas ofensiv de creatie. Ma bucur ca a venit acest Vass chiar daca acest post este ocupat de Muri, Sare, Celestino, Godmeche(cineva va fi imprumutat sau vandut ), insa durerea nu este acolo. Ne trebuie un dirijor si o vioara geniala ce sa duca la bun sfarsit intentia dirijorului. Fara ei adio EL, CL.

    Apreciază

  9. cica au s-a actualizat echipele pe transfermarkt..au uitat sa il integreze pe Sepsi la noi..o alta idee, daca poate cineva sa ma lumineze/aminteasca, este cine ii Christian Sánchez Prette care a fost integrat ca parte a echipei noastre? Pe asta trebuie sa recunosc ca l-am omis cand a fost „transferat”:)

    Apreciază

  10. L-am vazut odata pe Vass la nationala, intr-o viictorie cu Suedia, 2-1 daca imi amintesc bine.Daca joaca cum a jucat acolo, sezonul viitor nu o sa mai fie la noi.

    Apreciază

  11. A naibii. Echipa „proasta” din prima repriza a marcat 3 goluri fara sa ia vreunul. Astia „buni” din repriza a doua au marcat o data si au luat un gol. Plus ca au jucat jenant. Sougou inexistent, Valente slabut, Deac – slab. Mijloc inexistent ca si Modou.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.