care-i treaba cu străinezii?


Tribunistilor, ce-ati spune pe viitor de o dezbatere serioasa despre subiectul pe care-l tot toaca presa noastra de cativa ani deja, si care pe mine ma oboseste si ma enerveaza la culme: STRAINII DIN LIGA I ? Eu as fi tare curios sa aflu care este parerea franarilor nostri despre strainii care au venit in ultimii ani in campionatul nostru: ajuta sau nu fotbalul romanesc ?

puține lucruri au un răspuns atât de ferm și de clar ca întrebarea privind jucătorii străini.
cu siguranță, jucătorii străini ajută fotbalul autohton.

atâta timp cât nu se statutează că jucătorii folosiți trebuie să fie străini (așa cum se pune problema, de pildă, în cazul arbitrilor), aducerea de străini nu face altceva decât să impulsioneze, să intensifice concurența.
adică să o îmbunătățească, cu efecte benefice asupra întregului fotbal.
străinul nu îi ia locul românului, ci îl concurează.
iar românul va trebui să facă un efort în plus, pentru a se impune în fața străinului.
și va avea de învățat chiar de la acel străin.

da, firește, o echipă cu străini va avea, automat, mai puțini români în lot.
dar ăsta este un bai doar aparent.
dacă echipa A aduce străini, va renunța nu la românii cei mai buni din lot, ci la cei mai slabi.
aceștia vor merge la echipa B, mai slabă, în locul unora și mai slabi, care vor merge la echipa C, și mai slabă, în locul unora și mai slabi, care… și tot așa, până ce niște jucători de divizia județeană vor înlocui, la o echipă (Z) proastă de tot, niște jucători al naibii de slabi.
jucătorii străini nu-i vor îndepărta din fotbalul „mare” pe Maftei sau Sânmărtean, ci vor lăsa, finalmente, niște echipe slabe fără pseudo-jucători.
și, tot așa, prin aceste înlocuiri din aproape în aproape, valoarea fiecărui lot va crește (vin jucători de la o echipă mai bună, pleacă cei mai slabi).

Maftei nu are decât de câștigat din concurența cu, să spunem, Piccolo.
va trebui să facă un efort suplimentar, pentru a prinde echipa sau chiar primul 11.
și poate învăța din experiența lui Piccolo (care este una foarte relevantă!).

în al doilea rând:
cu acei străini, jocul echipei românești devine mai bun.
și ajunge să joace tot mai „sus” în cupele europene.
jucătorul român n-are decât de câștigat, fiindcă altfel el n-ar fi ajuns acolo.

mai spun unii că, chipurile, ar fi aduși jucători străini mai slabi ca autohtonii.
păi nu-i niciun bai, ei nu vor juca dacă românii sunt mai buni.
dacă la echipa X sunt folosiți, totuși, străinii aceia, mai slabi ca românii, atunci problema ține de echipa X, și se limitează la echipa X, nu este o problemă a fenomenului în discuție, de a aduce jucători străini.

și o a treia chestiune:
unii jucători sunt aduși din țări ca Italia, Spania, Franța etc.
să nu ne ascundem după deget: aceștia vin cu o mentalitate mult mai sănătoasă decât a românașilor noștri.
și pot fi modele pentru ai noștri, în special pentru cei (foarte) tineri.
una este să-l ai ca model pe Piccolo sau pe Theréaux (scuze, nu-mi amintesc numele exact), și cu totul alta să fii fan al lui Tamaș sau al lui Mutu.

și toate acestea sunt valabile și pentru antrenori.
de fapt, în primul rând pentru antrenori.

Ar putea ajuta. Depinde de club. Acolo unde pe langa stranieri ar putea creste o noua generatie de „autohtoni”, acolo ar fi de un real folos. Din pacate la noi sunt prea putini jucatori tineri, care sa cresca la umbra celor mari. Urmarim performanta imediata, asa ca ii punem imediat la treaba. Daca am avea echipa II-III, cu tinere sperante, pe care sa-i promovam, ar avea mult de invatat de la acesti stranieri. Din pacate nu e cazul. Si atunci nu fac altceva decat inlocuiesc jucatorii autohtoni. Fara discutie, cresc nivelul fotbalului nostru pe termen scurt. Insa franeaza promovarea tinerelor talente (cel putin la noi).

fals.
nu doar tinerii, ci toți jucătorii români au de învățat de la străini.
iar orientarea pe termen scurt nu are nicio legătură cu aducerea de străini, ea oricum există și afectează fotbalul.
jucătorii străini nu îi înlocuiesc pe români, decât pe cei mai slabi, iar marea masă de jucători români trebuie să se perfecționeze.
străinii nu doar că nu frânează, ci dimpotrivă, stimulează tinerele talente.

autor: de-a dura lex

0 comentarii

  1. Strainezii mai ajuta fotbalul romanesc si intr-o alta privinta, cea materiala, aduce un pic de echilibru, si asa preturile de transfer intern pentru jucatorii romani sunt exagerate in raport cu valoarea, sa nu mai vorbim de pretentiile salariale ale jucatorilor mai bunicei.

    Apreciază

  2. Eu cred ca toata discutia despre jucatorii straini prin presa pleaca de fapt de la anumiti impresari , care isi promoveaza jucatorii .Jucatorii romani au valoare mica , dar sunt promovati ca vedete.Nu cred ca cineva normal la cap nu va promova concurenta.Numai asa iti dai seama de valoarea exacta a jucatorilor autohtoni.

    Apreciază

  3. Apropo, de mentalitate, nu uit niciodata declaratia lui Dorinel Munteanu din 2006: “trebuie sa mai treaca cel putin 10 ani ca o echipa din provincie sa poata emite pretentii la titlu in fata granzilor din Bucuresti”. Daca unul ca el, umblat in fotbalul mare, a putut spune asa ceva, ce sa zicem de fotbalistii din acea perioada din liga1. Toti se c…u pe ei cand aveau meci cu “granzii”, iar care avea sa fie transferat la ei, nu-i mai ajungeai cu prajina la nas. A trebuit sa vina strainii sa scapam de mentalitatea de ploconeala a jucatorilor din provincie fata de dinamo si steaua.

    Apreciază

  4. Cu ce ajuta mai mult fotbalul romanesc un FL.BRATU, decat Taher Bawab de exemplu? Sau Adi Mihalcea decat Adi Rocha? Sau romanul Cristi Pulhac decat…mercenarul Camora? // Eu cred ca liga noastra miticeasca va avea cu adevarat un viitor atunci cand pe langa fotbalistii straini, de care e nevoie ca de aer, vor mai veni si conducatori ”straini”. Straini de tot ceea ce inseamna mitic. 🙂 . Arpi si Muri cred ca ar putea fi doua bune exemple in acest sens. Adevarata problema a fotbalului romanesc o constituie nu fotbalistii ( romani sau straini) , ci conducatorii lui. Uitati-va numai la cate magarii a tot facut Porumboiu cu Ljubinkovic, Costly, Kuciak si alti fotbalisti valorosi pe care i-a pierdut ca prostu, sau mai bine zis ca porumBOU’ ! 🙂 Uitati-va cum a reusit unul ca Mititelu sa distruga (ajutat, desigur, si de altii) o echipa frumoasa ca cea a Craiovei, care usor ar fi trebuit sa se bata astazi pentru cupele europene, iar acum nici macar nu mai e. Dragomir, Jiji, Iancu, Penescu, sefii lui Dinamo vechi si noi, sefii CCA care s-au tot perindat in ultima vreme, ziaristii (sa nu-i uit nici pe ei) si inca atatia altii, prin prostiile, tiganiile si apucaturile lor idioate, lucreaza cu totii cu sarg la distrugerea a tot ce mai este bun prin fotbalul nostru sau la ceea ce cauta sa construiasca altii. In rest, punctul de vedere asupra acestui subiect eu mi l-am expus la articolul lui Caneto. Ce-am vazut postat mai sus nu poate decat sa ma bucure si sa-mi reconfirme o banuiala mai veche: aceea ca macar fanii ceferisti inca mai gandesc in tara asta.

    Apreciază

  5. Salutare. Interesanta tema aleasa. Eu o sa fiu putin impotriva curentului desi in mare parte nu am ce sa contrazic. E adevarat ca unii jucatori straini aduc un plus de valoare (asta se intampla peste tot in lume), o mentalitate mai sanatoasa si pot fi un exemplu pentru jucatorii romani (ii pot trage dupa ei). Pana aici de acord. Acum o sa ma transform putin in aparatorul „citatului”(nu sunt sigur daca e) din ultima parte a articolului. Bineinteles ca jucatorul strain il concureaza pe jucatorul roman si daca e mai valoros sau mai ieftin il inlocuieste. Daca e sa privim ca intr-o economie de piata libera, conceptul suna bine si democratic. Fortand putin nota e ca si in cazul unei beri nemtesti, ieftine si de calitate care matura de pe rafturile supermarcheturilor toate marcile autohtone si pe care doar una suedeza o mai poate concura eventual (produsul folosit in exemplu nu e foarte important si e primul venit in minte, poate nu cel mai nimerit, ideea cred ca se intelege totusi). Inainte sa evaluam fotbalistul roman ca scump si supus perfectionarii trebuie sa vedem si handicapurile (inclusiv faptul ca impresarii ii cresc pretul nejustificat punandu-i greu la incercare vointa astfel) pe care le are el in dezvoltarea sa. Daca noi romanii n-o s-o facem, nici o alta natie n-o va face in locul nostru. N-o sa fac lista lipsurilor din pregatirea unui copil si apoi adolescent fotbalist din Romania. Aveti toti tangenta cu fenomenul si stiti macar din auzite, daca nu din traite care sunt acestea. Poate n-ar fi rea o discutie si pe tema aceasta. Probabil v-ati prins ca ideea spre care bat, e ca pe undeva concurenta jucator strain- jucator roman nu e tocmai echitabila. Pentru un tanar jucator roman s-ar putea ca strainul venit din Franta sa ramana mereu la stadiul de exemplu si niciodata de coleg, pentru ca lui nu i se vor acorda niciodata conditiile pe care le-a avut fotbalistul venit din Hexagon. Nu ma refer numai la echipamente si materiale aici, cat la antrenori de juniori bine pregatiti si stimulati financiar suficient. Ce legatura au strainii adusi la o echipa cu centrele de tinere sperante ale clubului? Banii. Unui patron sau adminstratii i se va parea la un moment dat mai simplu si poate ma ieftin sa investeasca doar in straini gata pregatiti si sa renunte la a mai astepta sa-i creasca vreo stea in propria gradina. Economic o astfel de strategie s-ar putea, prin rezultate, sa dea mai multe roade pe termen scurt, insa pe termen lung se poate ajunge si la criza (transferurile sunt pana la urma niste pariuri cu cota mai mica sau mai mare). In fine, m-am cam lungit. As da doua exemple de „asa nu” si „asa da”. Pe de o parte Steaua si-a desfiintat centrul de juniori, pastrand doar ce-i obliga Federatia si traieste doar din cumparari si vanzari de jucatori, pe de alta Barcelona a fost si va ramane o echipa care isi permite aducerea unor super jucatori, dar la umbra si exemplul lor n-a renuntat niciodata la ccresterea si educarea unor talente proprii si iata ce generatie a creeat acum. In concluzie, as spune ca „citatul” nu e lipsit de sens si cu atat mai putin fals. Daca nu creezi conditii juniorilor tai, degeaba le aduci exemple de peste hotare. Ele nu vor face decat sa inlocuiasca incet, incet jucatorii romani. Ma bucur sa vad ca nu sunt singurul care cred ca nu jucatorul roman in sine e problema, ci cei care-l inconjoara in formarea sa ( patroni, actionari, impresari, antrenori….). Scuze ca m-am lungit. M-a prins ideea articolului. Mi-e si frica sa recitesc ce-am scris. Probabil e un talmes balmes si lipsesc o multime de virgule 😦 .

    Apreciază

    • Bogdan, toate neajunsurile din fotbalul românesc pe care le-ai amintit există și în situația în care nu se aduc jucători străini.
      deci ele NU apar din cauza aducerii de jucători străini.
      dimpotrivă, aducerea de jucători străini va contribui, în măsura ei, la repararea unora dintre ele.

      da, e nașpa că nu creezi condiții juniorilor tăi.
      dar nu aducerea de străini te împiedică să le creezi condiții juniorilor.
      ci nepriceperea ta, ca patron sau președinte de club (ori, mai rău, intențiile tale egoiste).
      știu, unii au impresia că se neglijează juniorii pentru a putea folosi mai mulți bani pentru aducerea străinilor – complet fals, fiindcă, dacă nu erau aduși străini, erau aduși români (de la alte echipe, nu din pepiniera proprie), pe și mai mulți bani.
      aducerea străinului înlocuiește aducerea unui român de la o altă echipă, nu promovarea unui junior.

      la fel și în cazul celorlalte baiuri.
      ai dreptate, problemele există.
      însă nu sunt cauzate de folosirea jucătorilor străini.

      Apreciază

      • ” da, e naspa sa nu creezi conditii juniorilor tai.” Pana la urma de ce si pentru cine e naspa sa nu creezi conditii juniorilor tai? Daca un club are posibilitatea sa importe jucatori valorosi din afara, asa obtinandu-se performante care multumesc si fanii unde e problema?
        E naspa chiar pentru copii aia pe care nu-i prea-i mai baga nimeni in seama. Si da, asta tine de patroni si presedinti nepriceputi si egoisti.
        De fapt problema mea nu e aducerea strainilor, cat comparatia dintre ei si autohtoni si superficialitatea cu care sunt tratate uneori problemele pregatirii ultimilor. Jucatorii romani trebuie sa se perfectioneze, suntem de acord. Dar cum? Ti se pare suficient sa citeasca un interviu cu Piccolo si sa-l vada jucand odata la doua saptamani in Gruia?
        Jucatorul roman e scump si slab fotbalistic. Usor de constatat. De ce e scump? Pentru ca are un impresar si un club destul de smechere sa-l supraevalueze si foarte important, un cumparator destul de nepriceput si prost incat sa si plateasca (prost e cel care plateste, nu cel care cere). Eticheta aceasta insa, care incepe sa se lipeasca din ce in ce mai evident de jucatorul roman va contine cat de curand si pretul corect. O sa aiba grija piata sa regleze dezechilibrul acesta. Deja nu prea mai gasesti patroni in Romania dispusi sa-si ia tepe la nesfarsit.
        Bun. Aducerea de straini are multe beneficii. E evident acest lucru. Eu cred totusi ca are si o latura periculoasa. Creeaza un alibi pentru patronii nepriceputi in a gestiona un centru de juniori performant. Daca n-ai putea sa aduci straini, ai fi obligat sa te zbati, sa faci cumva sa cresti tu fotbalisti valorosi. Nu pledez pentru intoarcerea in preistorie. Vreau doar sa evidentiez ca putem cadea intr-o euforie daunatoare, crezand ca aducerea strainilor va insemna doar progres pe termen lung.
        Cred ca pana la urma e cam asa: cu sau fara straini problemele in formarea jucatorilor romani ar exista oricum, cum bine spui. Depinde de intelepciunea patronilor, presedintilor daca aducerea de fotbalisti din afara va ajuta sau dauna fenomenului.

        Apreciază

    • Cresterea si educarea talentelor proprii respectiv importul de jucatori straini sunt doua sectoare distincte, nu se poate spune ca punerea accentului pe unul din ele inseamna neglijarea automata a celuilalt, dimpotriva, prin investitii concomitente in ambele sectoare se poate ridica nivelul fotbalului dintr-o tara. Asa a ajuns si Turcia ca de la nimic sa insemne ceva in fotbal, atat la nivel de cluburi cat si la cel de nationala. China, Japonia au luat-o si ele pe aceeasi cale, incep sa se vada rezultatele. Pe de alta parte, daca in toata lumea se practica importul de jucatori, inseamna ca trebuie si exportat, pana la urma vedem ca majoritatea jucatorilor romani tineri cu perspectiva, imediat ce se iveste o sansa, pleaca in strainatate.

      Apreciază

      • Intr-un club cu o gandire sanatoasa da, cele doua sectoare sunt distincte si da, au nevoie de investitii concomitente. Dar in realitatea Romaniei se aplica? Cam cat la suta din banii alocati transferurilor reprezinta banii cheltuiti cu centrul de juniori ai Vasluiului sa zicem? Ce salarii au antrenorii de copii? La cate turnee sunt sponsorizati sa participe? Si as mai avea multe curiozitati de genul acesta. Trebuie sa admiti caneto ca tentatia in a miza ca la ruleta doar pe jucatori cu un CV cat decat valoros in detrimentul unor juniori e foarte mare. Se gandeste cineva si la aspectul acesta cand lauda Vasluiul pentru transferuri? Ce sa exporti, cand foarte multi copii au antrenori care au jucat fotbal acum 20 de ani si din cei 10 milioane cat castiga abia le ajunge sa puna o paine pe masa, ce sa mai vorbesc de abonamente la reviste de specialitate si participarea la simpozioane care sa-i mentina la curent cu ultimele tendinte. Si atunci cum sa concureze jucatorul roman cu cel din Spania? Poate doar cativa norocosi sa mai ajunga si la export.

        Apreciază

        • Am deraiat cu discutia de la straini la juniori 🙂 Nu cred ca e relevant ca un club ca Vasluiul are sau n-are un centru performant de crestere a juniorilor. Sunt alte cluburi cu centre bine puse la punct (ex. CFR Cluj :)), au aparut scoli de fotbal (Hagi, Gica Popescu, Liberty Salonta, Pitesti, si inca multe altele de mare sau mai mica anvergura), deci sunt conditii pentru pregatirea fotbalistilor tineri, problema o reprezinta perioada ce urmeaza la sfarsitul junioratului. Nu toti au valoare pentru a face cariera in fotbalul mare, dar cei promitatori au probleme pentru a face trecerea. Pentru asta si-ar avea rostul echipa a doua pentru un club, sa adune cei buni de la centrele de juniori si scolile de fotbal si sa-i pregateasca pentru nivelul cerut in fotbalul de performanta. Iar legat de conditiile avute de antrenorii din sectorul juvenil, problemele sunt valabile in majoritatea domeniilor cand facem o comparatie intre Romania si tarile occidentale. Da, sunt alte conditii, alt nivel economic, alta mentalitate, tocmai tu spuneai, parca, in articoul precedent, ca multi antrenori de copii din occident fac voluntariat si traiesc din alte activitati profesionale. Si ca sa revenim la fotbalistii straini, normal ca importul are si neajunsuri, altfel n-ar exista restrictiile impuse, nu numai la noi, privind extracomunitarii si numarul de jucatori formati pe plan national ce trebuie trecuti pe foaia de joc 🙂

          Apreciază

          • Nu am deraiat, pentru ca eu am plecat de la „citatul” in care se spune ca aducerea strainilor poate dauna cresterii de jucatori autohtoni. Daca nu stim sa manageriem aducerea acestor straini, vom ajunge ca si in alte domenii sa fim doar o piata de desfacere. Daca noi romanii n-am avea un record negativ in astfel de experiente, poate nu mi-as face atatea griji. De ce toate marile cluburi europene au super centre de juniori si investesc un procent foarte mare din buget in ele? N-ar putea si ele sa se bazeze, cum zici tu, pe scoli de fotbal private ca cele ale lui Hagi, Gica Popescu…? Cat despre perioada ce urmeaza junioratului, continui sa cred si repet ca problema nu tine numai de valoare ci si de conditiile pe care le-au avut si ce-au fost invatati.

            Apreciază

  6. Daca C.F.R. nu ar mai putea aduce jucatori straini,ar fi la pamant.Ei fac o mare greseala ca nu pun accent pe juc romani.Uitativa,un Chiriches de exemplu.CFR de ce nu ocheste astfel de valori ? CFR ia nimerit doar pe Muresan,ca Deac a fost crescut de noi.In rest numai ratati,Nicoara,Hora..

    Apreciază

  7. mie mi se pare o prostie .. din moment ce fotbalul este un sport .
    este o competitie , un sport …..in asta consta , nu ?
    prin concurenta devi mai bun … pai daca tu elimini concurenta automat scazi si nivelu ,…. nu ?
    eu cred ca impresarii de la bucuresti nu isi mai vand petardele si raman fara bani … acesta este adevaratul motiv .

    Apreciază

  8. Eu consider ca in mare masura ”moda” aducerii jucatorilor straini in campionatul nostru e benefica pentru fotbalul de la noi. Cred ca nu intamplator primele doua echipe clasate, CFR si Vaslui, sunt tocmai acelea care au inregimentati cei mai multi jucatori straini. Deci lupta la titlu si pentru locurile de C.L. a fost transata de acele echipe care s-au bazat mai mult pe stranieri, pe cand cele ce au mizat mai mult pe romani, in speta: Steaua, Dinamo si Rapid, au prins doar locurile de Europa League. In lupta pentru evitarea retrogradarii, din nou au supravietuit acele echipe ce au mizat pe jucatori straini, pe cand cele pline de romani: Mioveni, Sibiu si Sportul au ”ucis campionatul” retrogradand fara sa fie regretate de cineva. Alaturi de cele 3 ar mai fi retrogradat cu siguranta si Petrolul sau Chiajna, daca nu s-ar fi desteptat in pauza de iarna. Pe acestea, doar mult hulitii nostri straini le-au salvat in returul de campionat, asta dupa ce in tur romanii le-au bagat cu un picior in B. Din nou, nu mi se pare deloc intamplator ca in general strainii de la noi au fost cei ce au facut diferenta la echipele lor. Sa ne amintim de cativa dintre acestia: Ilijoski de la Brasov, Bawab de la Gaz Metan, Fatai de la Astra, Golubovici de la Ceahlaul, Hamza de la Petrolul, Rocha de la Chiajna, iar mvp-ul Vasluiului si de fapt al intregului campionat a fost, trebuie sa recunoastem nu un ”roman de-al nostru”, ci brazilianul Wesley Lopez. La CFR s-au remarcat in deosebi: Beto, Sougou, Kapetanos, Muresan, plus Renan si Weldon in tur. Scor sa zicem de 5-1 in favoarea strainilor din lotul nostru. Asadar calitativ, ”mercenarii” sunt peste ”bastinasi” si prin urmare, e corecta politica acelor echipe ce mizeaza cu preponderenta pe cei dintai, adica pe straini. Totusi, eu consider ca toate echipele de la noi ar trebui sa mizeze si pe tinerii romani. Cum ar putea face lucrul acesta fara sa-si puna in pericol obiectivele fixate, cupele europene sau dupa caz, evitarea retrogradarii ? Foarte simplu, tinand o echipa satelit in B sau in C. Cele cu pretentii – aici ma refer la primele 5 clasate- : CFR, Vaslui, Steaua, Dinamo si Rapid, ar trebui sa aiba o echipa satelit in esalonul secund, acolo unde exista oarece calitate si de unde s-ar putea face mai usor saltul la prima echipa, iar cele mai mici sa aiba un satelit macar in C, acolo unde costurile sunt mai scazute, dar si nivelul fotbalistic pe masura. Nu cred ca potentii patroni ai acestor cluburi din Liga 1 ar face sacrificii financiare supraomenesti pentru a tine o astfel de echipa in B sau C dupa caz, si oricum beneficiile in timp ar putea fi enorme atat pentru echipele si pentru buzunarul lor, cat si pentru fotbalul romanesc in general.

    Apreciază

  9. Pt cei interesati, amicalele transmise de Look:
    20.06 Steaua – Torpedo Kutaisi 19,30
    21.06 Rapid – Pasching (AU) 20,00
    22.06 CFR – Abtenau (AU) 19,00
    23.06 Steaua – FC Basel 15,00
    24.06 Rapid – MFK Kosice 20,00
    25.06 CFR – Dynamo Budejovice 18,00
    26.06 Rapid – Senik (SL)
    27.06 CFR – Sparta Praga 19,00
    30.06 Steaua – Slovan Bratislava
    03.07 CFR – Ludogorets Razgrad (BG)
    04.07 Steaua – RSC Anderlecht
    06.07 CFR – F.C. Victoria Plzen
    07.07 Steaua – Sk Slovan Bratislava
    08.07 CFR – Al Hilal
    10.07 Steaua – VfR Aalen
    Habar n-am cum va arata asta postat, asa ca va ofer linkul de pe care l-am copiat: http://www.transilvanialive.ro/article/amicalurile-verii-%C3%AEn-direct-la-tmg

    Apreciază

    • Sper sa reusesc sa vad amicalele CFRului; la primul meci al stelei n-am avut oricum nici o sansa!!!!
      Internetul asta!!
      televizunea asta…

      Apreciază

  10. eu sunt de acord cu b_o_g_d_a_n…aducerea jucatorilor straini este un filtru de valoare dar este si o cheltuiala mare ce scade din suma de bani investita in copii…un fotbalist se educa de mic nu la 17-18 ani cand ar putea evolua langa un piccolo, un jucator cu un bagaj tactic de invidiat…jucatorul nostru tanar nu intelege nimic jucand alaturi de piccolo pt ca e poate pt prima data cand i se cer anuite lucruri…nu am reusit sa promovam inca nici un junior la echipa mare tocmai din aceasta cauza, luam trofee dar ar fi cazul sa luam si acest alt trofeu, cresterea, integrarea si mai apoi trecerea unui copil de-al nostru in fotbalul mare…poate traore dar acolo nu noi am pus baza si acolo era talent cu carul, am ajuns sa-l huiduim pt ca noi suporterii asteptam imediat rezultatul fara sa intelegem ca investitia in copii cere rabdare, cheltuiala si intelegere…asa ca atata timp cat raportul bani investiti in straini versus bani investiti in copii este mai mare decat 1 aducerea de jucatori straini nu ridica nivelul fotbalului romanesc. si la noi as fi curios sa cunosc acest raport..hai cfr

    Apreciază

    • Bun, dar pana educi, cresti, promovezi copii cu cine joci? Spui ca este cheltuiala mare aducerea de jucatori straini. Pai tocmai de aia sunt adusi strainii pentru ca la aceeasi calitate cheltuiala cu un jucator roman este dubla, chiar tripla.

      Apreciază

      • „Fabrica” de jucatori e o mica industrie si este profitabila numai daca „produsul finit” e de calitate si se poate vinde. Nu stiu cum este acum la Ajax, dar „pe vremea mea” am aflat ca ei preluau copii de 10-12 ani (cu semnatura de la parinti ca „renunta” la ei) si ii duceau la scoala Ajax, program strict (tip cazarma) scoala si fotbal. Parca aveau si rezultate, dar ar trebui sa sap mult sa dau si niste nume….Dar pe atunci la Ajax erau foarte putini straini!

        Apreciază

        • Ajax castigatoare a Ligii Campionilor in 1995 si finalista in ’96 ii avea in echipa printre altii pe tinerii olandezi: Van der Sar, Frank si Roland De Boer, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Marc Overmars,Winston Bogarde, Michael Reiziger- completati de mai experimentati Rijkard, Danny Blind si strainii formati tot acolo Litmanen, Kanu si Finidi George. Antrenor- Van Gaal. In topul preferintelor mele din toate timpurile este una din cele mai frumoase si puternice echipe .

          Apreciază

      • de acord cu tine, pt cfr e o politica buna, deocamdata, dar pt fotbalul romanesc, pt jucatorii romani de fotbal nu, nu este un lucru bun…si nu spun ca ar fi de vina conducerea cfrului, problema cu jucatorii romani, impresariati de clnul becali e ca sunt supraevaluati si nepregatiti…deocamdata piata straina e mai atractiva…dar in aceste conditii noi vom ramane doar distribuitori iar eu mi’as dori ca in gruia sa inceapa si prodctia

        Apreciază

        • abia acum am vazut ca vorbesti de dublu triplu si vorbesti aiurea…cum sa cheltui 1 milion de euro pe un copil in 10 ani, adica 100.000 de euro pe an…explicam si mie cum…poate pe 20…si din aia daca vinzi unu cu 3 milioane ti’ai triplat investitia…eu am jucat fotbal de mic cu ghete cumparate din second hand, folosite de altii pt ca nici macar atat nu oferea clubul…mingea de antrenament era la un copil acasa ca statea aproape de teren, uneori o uita acasa si atunci faceam antrenament fara minge, terenul era de zgura, neintretinuta, nu aveam dusuri, nu aveam echipament…asa au crescut generatii de copii in romania si s’au pierdut multe talente..vezi gabi mureasan care nu demult vroia sa se lase de fotbal, vindea vin intr’o taraba din germania…eu cred ca in romania cu niste scouteri buni, plimbandu’te prin orasele vecine gasesti jucatori f tineri de perspectiva, iar cheltuielile nu ar fi foarte mari…iubesc cfrul dar daca conducerea vorbeste serios cu planuri de trecere la un alt nivel temelia trebuie sa fie grupele de copii..

          Apreciază

          • Poate n-am fost destul de clar in exprimare. Nu m-am referit la cheltuiala efectuata cu pepinierea proprie ci la diferenta de cost dintre o achizitie de jucator strain gata format, respectiv o achizitie de jucator roman gata format, ambii fiind de acelasi nivel valoric.

            Apreciază

      • Corect. Pana la cresterea copiilor, mizezi pe straini. Problema sa si cresti copii intre timp, care-ti garanteaza viitorul in cazul in care n-o sa mai fii asa inspirat la transferuri (i se poate intampla oricui).CFR-ul a cantarit foarte bine oferta de pe piata romaneasca de jucatori si a mizat corect pe una din afara. Rezultatele au confirmat alegearea facuta si nu contesta nimeni asta. Daca nu esti un Gigi Becali care sa crezi ca le stii pe toate, dar de fapt sa nu stii nimic si nu pleci urechea la tot felul de „specialisti” n-o sa dai niciodata un puhoi de bani pe niste jucatori romani de valoare indoielnica. Daca nu esti Cristi Borcea, un sentimentalist nepriceput, la stadiul de suporter de galerie, n-o sa readuci niciodata jucatori romani esuati pe la echipe fara nume important in Europa. Dar asta n inseamna ca doar astea sunt solutiile. Nu, poti sa te straduiesti sa=ti cresti propriile produse si daca dupa ceva ani inca n-ai reusit sa-ti pui niste semne de intrebare si sa schimbi ceva. Buna observatia lui Dezerbi cu lipsurile tactice cu care vin juniorii nostri la echipele mari. O ultima precizare pentru ca uitasem, monitorii de fotbal (voluntarii) am precizat ca nu sunt considerati antrenori.

        Apreciază

        • Probabil in unele cazuri e vorba si de nepricepere manageriala, profesionala in sectorul juvenil, nu neaparat de nepasare sau lipsa de fonduri. CFR si-a creat un centru solid pentru copii si juniori, insa anul trecut, parca, dupa ce vreo doua generatii au terminat junioratul, Paszkany se plangea ca nu prea vede luminita de la capatul tunelului.

          Apreciază

          • eu am observat, si nu stiu daca e adevarat si in cazul cfrului ca nu-s informat, dar la mai toate echipele antrenorii grupelor de copii sunt fosti jucatori ori antrenori ori masouri, ori tunzatori de teren, oameni ce s-au dedicat clubului…oameni care trebuie sa ramana langa echipa si atunci li se da acest loc de munca, la copii…ei bine e gresit..trebuie tinuti astfel de oameni langa club dar la grupele de copii ai nevoie de personal specializat la curent cu tot ce este nou in acest domeniu..aici trebuie investit, in oamenii care educa acesti copii…eu ma ocup de copii cu deficiente, fondurile sunt stranse de la corporatii si oameni cu bani care vor sa dea copiilor materiale didactice, jucarii, dulcuri, mobila etc, nimeni nu realizeaza ca investitia trebuie facuta in personalul care se ocupa de recuperarea si ingrijirea acestor copii…e la fel si la fotbal…nu ajunge sa-l inveti pe copil cum sa dea in minge, si cate flotari sa faca pe zi, ttrebuie sa-l inveti cum sa stea in teren, cum abordezi adversarul cand e mai rapid, mai puternic,mai slab, mai gras, cum gandesi cand esti condus ori cand conduci, ce faci dupa ce castigi, dupa ce pierzi, cum e cu berea, cu iesitu in oras si cel mai important ce inseamna sa fii sportiv…am mai observat ceva, la clubul la care jucam, copil fiind toti antrenorii de la grupele de copii erau fosti jucattori suferinzi de alcoolism, unul singur a avut rezultate, era un tinerel, profesor de sport scolit la bucuresti, dedicat fotbalului…nu dau nume dar echipa de care vorbesc e prin divizia c acum…este evident de ce…l-am auzit si eu pe paszkany vorbind despre integrarea tinerilor si cum niciunul nu s-a ridicat la nivelul jucatorilor de la prima echipa..si aici este evident de ce…de asta spun ca trebuie investit la copii, sa dam si noi un tinerel la nationala, un tinerel care atunci cand va marca pt romania va avea pe sub tricoul de joc tricoul cfrului :)…

            Apreciază

  11. Out of topic: se pare ca Ana Maria Prodan va prelua U Cluj…..Oare se naste o noua „stea” ? Sau numa’ se muta di pi la Buzau?

    Apreciază

      • La interviul de pe Transilvania L!ive a zis ca va fi patroana pana la iarna…?!
        Oare ce dracu li se pregateste pinguinilor? Ca parca mi-ar parea rau ca a 2-a echipa a Clujului sa moara dupa o injinerie mitico-finantziara..Desi, nu-s sigur…:))

        Apreciază

        • Adica cum, de-acuma pana in iarna sau din iarna incolo? Zicea ceva ca a terminat dreptul si ca se pricepe si nu se baga pana cand o firma germana nu face auditul la club si pana atunci proprietarul (?) actiunilor va fi marginean pentru ca au si ea si Wlater incredere in el. Dar probabil cele 3.5 mil de euro ii da becali de pe acum 🙂

          Apreciază

  12. Sa vedem care e situatia cu strainezii in campionatele din Europa:
    In campionatul nostru numarul strainezilor e de 29%
    In cel italian e de 47%
    In cel spaniol 37%
    In cel portughez 55%
    In cel rus 45%
    In cel nemtesc 50%
    Francez 41%
    Liga I se afala pe pozitia 13 ca valoare in Europa.Dintre toate aceste 13,Liga I are procentajul cel mai scazut la numarul de straini.

    Apreciază

    • Foarte foarte buna remarca aceasta a ta! Nu m-as fi gandit niciodata la o astfel de statistica. Probabil ca solutia ca sa mai urcam si noi putin in clasamentul asta e aceea de a mai inregimenta fotbalisti straini, ca de actualii romani din tara eu sunt lamurit demult. Pornind de la ceea ce ai spus tu aici, am fost curios sa vad cum ar arata un clasament al echipelor de la noi din sezonul trecut, raportat la numarul de straini din lotul fiecareia. Nu stiu daca absolut toate cifrele sunt cele reale, poate sa mai existe cate-o scapare, dar iata ce a iesit la varful clasamentului:
      1.CFR (17 fotbalisti straini)
      2.VASLUI (17)
      3.RAPID (7)
      4.STEAUA (6)
      5.DINAMO (3). Pana si acesta pare sa spuna ceva, nu degeaba singurele echipe care au luptat pana la sfarsit cu sanse reale la campionat au fost cele care au avut in lot cei mai multi straini. Rapidul, a treia din clasamentul acesta al meu, a jucat intr-o vreme cel mai frumos fotbal si parea cea mai periculoasa. Parea periculoasa, numai ca s-a c…t pe ea la final. Poate (sau probabil?) ca daca ar fi avut in lot inca pe-atatia ”mercenari” , cu alta mentalitate decat romanasii nostri, n-ar fi clacat pe finalul de sezon. Dar astea-s deja numai supozitii. IATA CE SURPRIZE NE REZERVA INSA CLASAMENTUL ECHIPELOR IMPLICATE IN ZONA RETROGRADARII. Nu trebuie sa fiti chiar foarte atenti ca sa constatati cat de apropiat este un astfel de clasament de cel care s-a decis pana la urma in teren. Asadar,……….
      FC BRASOV (14) , CHIAJNA (11) , PETROLUL (11) , ASTRA (11) , GAZ METAN (8) , CEAHLAUL (7) ,…iar retrogradate…TG.MURES (5) , SIBIU (1) , MIOVENI (1) , SPORTUL (0) . Tare ma tem ca nici in sezoanele de dinainte lucrurile n-au stat tocmai diferit. S-ar parea ca pentru la anul ajunge numai sa numaram strainezii din lotul fiecarei echipe de la noi ca sa stim cu un an inainte care va fi deznodamantul pe care specialistii nostri din sport il vor afla abia pe la inceputul verii viitoare. 🙂 Atunci, cu ”ochii lor mari si umezi”-vorba lu’ Base Chioru’- vor privi (din nou) la clasamentul final, dar tot nu vor intelege absolut nimic nici de data aceasta, si vor relua refrenul cu strainii de o valoare indoielnica care ii tin pe loc pe bietii nostri romanasi. Chiar, nu va e dor de vremurile in care, ani in sir, ii tot asteptam pe unii ca Cernat, Catalin Munteanu, Dennis Serban, Dica, Voicila, Zicu, HagiLUTU, Narcis Raducan, Croitoru, Sabin Ilie, Ov.Stanga, Nicki Mitea…Trica, etc sa devina adevarate staruri ale echipei nationale? Mie, ca sa fiu sincer, nu mi-e dor deloc de anii aceia, asta pentru simplul motiv ca nu urmaresc saptamana de saptamana Liga I ca sa vad daca la final se va mai naste in vreun nou Hagi, sau un nou Gica Popescu! Cine-si doreste ca Liga I sa fie o pregatire de un an de zile pentru cele 4-5 meciuri ale Nationalei de peste an, n-are decat! Eu ma bucur sa astept cu sufletul la gura sa vad daca Muri va reusi pana la urma sa-i aduca la Cluj, dupa Valente si Pinto, si pe Adrien Silva, pe Atsu sau pe Djalma . Chiar nu-mi imaginez ca suporterii lui Chelsea, acum o luna, sau cei ai lui Inter MIlano acum doi ani, erau tristi dupa finalele de Champions League pentru ca echipele lor n-au prea dat fotbalisti nationalelor Angliei sau Italiei! Daca in ultima vreme nu ar fi trecut pe la noi si unii ca Dubarbier, Pereira, Wesley, Adailton, Fabbiani, Traore, Spadacio…,probabil ca si azi i-am mai fi asteptat pe printul Cristea, pe Fane Grigorie, ori pe pustiul Putanu sa lase blondele, chefurile, berile si betiile pentru noi, ca asa, odata si odata sa ajunga vreunul din ei ”noul Hagi”.

      Apreciază

      • Sincer foarte bun comentariu, dar totusi as face o mica precizare, eu zic ca fiecare club are de castigat daca are un centru de copii si juniori bine pus la punct cu oameni profesionisti, ascest lucru nu neaparat pentru nationala. Dar pentru acest lucru trebuie oamenii potriviti pentru a invata acel copil ce inseamna sa fii sportiv(majoritatea din ziua de azi daca intrebi pe cine au ca idol, vor spune nume ca MUTU, CRISTEA, si exemplele pot continua). La CFR cred ca este o problema la acest nivel adica la cresterea jucatorilor, sa nu uitam pe Deac noi l-am crescut, cea mai mare crestere in joc a fost cand era antrenat Grigoras (dar nu la CFR), dupa care a inceput sa joace ceva, pana atunci alerga ca un bezmetic pe teren, fara prea mult folos. Din pacate asa sau pierdut altii(care nu au ajuns pe la Grigoras), si se vor pierde, sa nu uitam avem jucatori buni la juniori, dar din pacate cand trebuie sa faca pasul la echipa mare se pierd, nu fac fata, asta se datoreaza celor care se ocupa de acesti copii de mici. Adevarul este ca echipa a doua se putea folosi ca o rampa de lansare, sa nu intre direct in CL, sau cu presiunea titlului de campion in ceafa, dar acolo trebuie un antrenor care se pricepe la jucatori tineri, nu Alin Minteoan, el a aratat sezonul 2010-2011, nu are fata de antrenor, si mai ales nu are ochi la tineri, deoarece in acel sezon se puteau incerca jucatori tineri pe langa un Piccolo, Peralta,…. Si aveau mult de invatat de la ei, si mai ales atunci nu mai era nici un obiectiv. Greseala la echipa a doua a fost insusi antrenorul(scuze a facut multe pentru CFR, dar ca antrenor este zero). Cu un antrenor bun la echipa a doua acum erau in esalonul secund, in fine, aici solutia buna era aducerea unui antrenor tanar, dar care sa stie sa lucreze cu jucatorii tineri.
        Un beneficiu important pe termen scurt nu prea are cresterea jucatorilor, dar pe termen lung da, va face ca acel jucator sa nu plece la prima strigare de 1.000.000 din China ca Weldon, si ajuta si echipa sa se ridice. Ca in oriece echipa care se respecta, intodeauna langa jucatorii crescuti de tine trebuie si cativa straini de calitate. Ca sa vedem cat de importanti sunt jucatorii crescuti de club va dau ca exemplu Barca: din lotul cu care a castigat tot jucatori crescuti de ei au fost: Valdes, Pique, Bousquets, Xavi, Iniesta, Messi, Pedro(daca ne uitam bine este nucleul echipei, axul central), si din vanzarea altor jucatori crescuti tot de ei au consolidat acest nucleu. Stiu ca CFR sa ajunga la acest nivel este deoacamdata un vis, dar cu aducerea persoanelor potrivite in functiile potrivite ar fi posibil(acesta ar fi primul pas). Daca acest prim pas nu se face putem visa incontinuare la performante mari si constante in europa, deoarece si jucatorii straini care pot face diferenta sunt si ei scumpi, si nu vor sta mult la echipa.
        In fine mie legea mi se pare o tampenie, jucatorul roman care vrea sa joace sa fie serios, sa nu stea cu capul la curve, deoarece el are locul in echipa asigurat prin lege. Daca isi da silinta si devine serios, nici un strain nu poate sa-l scoata din echipa, depinde numai de el, si in acest fel se poate creste nivelul campionatului.
        Acest ultim aspect insa depinde foarte mult de cresterea sportiva primitii in primii ani, si din acest motiv trebuie investit in cresterea jucatorilor.
        Eu sper ca CFR sa fi invatat din greselile trecutului, si sa inceapa cresterea jucatorilor cu persoanele potrivite, si in acest fel va fi benefic si pentru noi. Un beneficiu chiar deloc de neglijat ar fi pentru imaginea clubului.
        Imi cer scuze pentru textul lung, si greseli, si sa vedem ce stiu jucatorii adusi in aceasta vara, abia astept primul meci. HAi CFR

        Apreciază

    • Interesanta intr-adevar statistica. Pentru a trage niste concluzii mai aprofundate sunt curios daca se cunoaste si procentul de straini care activeaza in campionatele acestea puternice si au fost formati de la varste fragede la academiile si centrele de juniori proprii ale cluburilor unde activeaza. Mergand mai departe, as fi curios cati din acesti straini sunt adusi de la academii si centre de juniori de peste hotare ale cluburilor europene, sau cu care exista parteneriate de colaborare. Mi-a venit in minte curiozitatea aceasta, avand in vedere ca de exemplu Messi, care face parte din strainii Spaniei, a trecut pe la Masia inainte sa ajunga la echipa mare a Barcelonei. Chiar sunt curios, daca el e o exceptie sau nu. Ideea e sa ma informez, nu sa fac pe carcotasul. Poate impresia mea e distorsionata.

      Apreciază

  13. Prea multe discutii despre straini si autohtoni…cand am jucat cu Chelsea la Cj in CL i-am intrebat pe suporterii englezi la o bere daca pt.ei ii vreo problema daca unele meciuri nu joaca nici un englez…raspunsul…pt.noi nu conteaza decat CHELSEA, CHELSEA…CHELSEA sa fie cat mai sus.
    Fiti siguri ca daca peste ani si ani va trebui sa jucam cu 7 romani si 4 unguri..tot ne vom bate pt.primul loc. Am incredere ca, conducerea echipei va gandi din timp orice modificari privind statutul „strainezilor”. FORZZA CFR !!! (abia astept amicalul de maiine, sa vedem cat de cat „cele mai bune transferuri” din liga I).

    Apreciază

  14. Acu s-ar parea ca ne-am asigurat apararea. Felgueiras/Pinto-Cadu-Maftei-Camora (Sepsi). Ar mai fi Deac-Muresan-Jenesaisquoi (Sare sau RuiPedro)-Valente la mijloc. Sougou si Kape in fata. Daca Kape poate (poate?) fi inocuit de Ronny sau Ganea, tot nu vom avea play-makerul, acel fantezista al echipei. Nici dublura sa pe acel post. Care parca e un post cam blestemat la noi 🙂 Adevarat, un bun play-maker costa. Si nu putin. Dar merita, cred. Semne bune anul are. Haide CFR!

    Apreciază

  15. Continua importul jucatorilor in liga lu’ mitica 🙂 Titlu ultrapizdos in prosport :)))) “Atacul Vasluiului, în piuneze! Porumboiu pregăteşte, în SECRET, un transfer care va PARALIZA Liga I!” In articol nimic concret, niciun zvon, nicio banuiala, dar nimic, nimic, doar o flotare logica a “stiristului” cum ca Vasluiulul a ramas fara atacanti si de aceea nu-i exclus sa transfere un atacant. Si de ce nu ar fi unul cu cota? Cred ca dupa ce finalizeaza cate un astfel de basm si bat in cuie titlul, atat autorul cat si colegii de birou pica pe sub mese de ras 😀 Este imposibil sa nu fie vorba de misto intentionat 🙂

    Apreciază

  16. Pe scurt, eu spun cam asa:
    1. Jucatorii straini sunt un beneficiu ptr. orice campionat (oare cat de puternic ar fi campionatul francez fara senegalezi, fildesi si alti africani?)
    2. Politica cluburilor legata de copii si juniori este de vina, nu numarul de straini din lot.
    3. Personal ma intereseaza rezultatele echipei favorite, nu numarul strainilor din lot.
    4. Nu stiu cum poate CFR-ul (sau alt club din provincie) sa ajute echipa nationala cu tineri romani crescuti de club atata timp cat jucatori precum Muresan, Deac, Panin (pe vremuri) etc. nu au fost convocati la nationala ptr ca antrenor este un anume „666” iar politica este aceea de a convoca jucatori impresariati de becalioti. Deci, daca pe altii (cei care conduc fotbalul romanesc) nu-i intereseaza decat propriul buzunar, de ce l-ar interesa pe Paszcany alt ceva.

    Apreciază

    • 1,2,3, 4- Corect. CFR-ul nu este obligata sa produca jucatori pentru echipa nationala. Cine pune botul la nationalismele ieftine si interesate!! ale impresarilor, fosti bisnitari si celorlalti din gasca lor, e in lumea lui si nu trebuie bagat prea mult in seama. De ce l-ar interesa pe Paszcany sa investeasca in continuare in centrul de juniori? Pentru ca bine pus la punct si cu slabiciunile corectate, poate fi profitabil.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.