Cu valul sau împotriva lui?


„Marea finală” din Europa League a românilor, dincolo de toată gargara aferentă Stelei, m-a convins de un truism pe care ar fi trebuit să-l zăresc mai demult prin fotbalul românesc: trecutul a trecut şi este trecut.

Am revăzut săptămâna trecută câte ceva din vremurile dinainte de 2004 în care, oricât de viteji erau românii în declaraţii şi oricât de vrednici pe anumite sectoare ale meciului, rezultatele erau invariabil împotriva noastră. Venea câte o echipă de asta vestică, mai mult sau mai puţin de marcă sau în formă şi, parcă nepăsătoare la toată forfota stadionului fericit că vin occidentalii pe la noi şi ne bătea pe nesimţite. Tinea bine de tot garda sus până ne lua pulsul şi, chiar dacă nu urmărea K.O.-ul, obţinea totuşi un T.K.O. suficient de clar. Nu e nici locul şi nici interesul pentru o analiză a meciului cu Twente. Pe Twente am mai văzut-o de altfel şi cu Vasluiul, cam tot acelaşi gen de ipostază, deci se poate vorbi despre o comparaţie extinsă, nu doar una aplicată la un caz singular. Voi spune doar că, până la urmă, s-a văzut clar diferenţa dintre două lumi fotbalistice: una vestică, olandeză, nu atât de sclipitoare ca în urmă cu un deceniu şi ceva în urmă, dar totuşi decentă şi o alta în cădere liberă, cea românească. Ce dacă meciurile au fost în preliminariile Champions League sau în şaisprezecimile Europa League? Dacă ne apucăm să numărăm şi să observăm că în ambele competiţii, la acel moment, erau cel puţin 32 de echipe în cursă (de îţi piere răbdarea să le citeşti numele tuturor) nu cred că ni se pare momentul atât de glorios. Suntem acolo doar ca să dăm la număr, suntem doar figuranţi pe o scenă prea mare şi, judecând după trendul românesc, în curând nu vom mai fi deloc.

Deocamdată trăim din amintiri, s-au dus şi punctele amintirilor. Chiar dacă persistă încă un lux aparent, fotbalul românesc a redevenit gol pe dinăuntru şi este destul de probabil ca, în curând, să nu mai existăm nici cât fir de iarbă, ca în prezent. Se poate să coborâm mai jos decât eram în urmă cu un deceniu. Se poate şi mai jos?! Naţionala este exemplul că da! Să nu ne minţim că dacă ajungem în grupele Europa League (12 grupe, 48 de echipe!!) e cine ştie ce performanţă. Pe noua structură, UEFA a cam făcut loc pentru toată lumea. Nici când se iese dintr-o grupă cu adversari din Israel şi Cipru nu cred că e motiv să ţopăim pe capote de bucurie. E o celebrare falsă, de conjunctură, venită din nevoia de a mai şi sărbători ceva, dar golită mult de realism. Suntem mai buni decât aspiranţii la fotbal. Atunci când însă încercăm să urcăm o treaptă, luăm bobârnace de genul celor luate de Steaua, de Vaslui… Fotbalul românesc nu mai este competitiv. El reciclează doar valori, scormoneşte îndelung în sine, doar-doar s-o mai găsi câte o vedetă, importă jucători liberi de contract, întocmai cum se importau pe vremuri televizoarele second-hand şi…avem pretenţia să mimăm o civilizaţie, o identitate fotbalistică.

Dacă nu era destul de clar că nivelul fotbalului a scăzut dramatic, prin apariţia în prima divizie a unor cluburi ce cu indulgenţă doar ar fi putut fi considerate de B prin anii ’90, dacă nu se vedea clar şi din jocul mat practicat pentru tot mai puţini spectactori şi telespectatori, acum am avut şi comparaţia externă, cea mai edificatoare. Poate că în „clasa noastră ajutătoare” unii se credeau geniali dar, la olimpiada asta, faza pe Europa mică (aşa cum e Europa League) ne putem intitula mediocri. Cum de ne reîntoarcem de unde am plecat? Priviţi „oamenii de fotbal” şi veţi înţelege rapid. Se zice că Dumnezeu îţi dă (şi ne-a dat, prea brusc şi prea facil!) dar nu-ţi bagă în traistă. Ce s-a petrecut în anii aceia, 2005 şi până prin 2009 (când s-a proclamat scufundarea planetei) a fost doar o conjunctură favorabilă, o revărsare mult prea mare pentru nivelul nostru de atunci. Crescuse potul, s-a investit mai mult, au venit jucători cu o cotă mai bună.  A fost o iluzie de revigorare, o afacere făcută de nişte speculanţi. Putea să fie altceva decât o speculaţie? Cât durează aşa ceva? Acum totul a trecut, se exportă în Bulgaria, China şi Rusia, mai sunt câteva vedete din ce în ce mai îmbătrânite şi apoi…? E clar că trebuie o minune să mai prindem grupele Champions League (cu cât mai multe tururi preliminare, cu atât mai puţine şanse), e clar că intram în grupul deloc select al celor ce îşi dau cu rândul la micile bucurii fotbalistice: ba o echipă sau două în grupele Europa League, ba una în primăvară, măturată însă rapid de cele care într-adevăr merită locul în faze superioare.

Aici ajungem la CFR, clubul de care ne pasă şi care mereu ni s-a părut a fi altfel. Anul ăsta a fost „altfel”, în sens negativ – CFR-ul n-a luat pulsul continentului, chiar dacă, la lotul avut, se impunea o prezenţă de măcar câteva meciuri europene. S-au făcut afaceri, ne-am plasat bine în clasamentul unui sport plin de plombe şi probabil vom reuşi chiar să obţinem podium în acest „campionat paralimpic”. Mai departe însă?

Forma actuală a clubului ne-ar impune o comportare decentă în Europa League. Cam acesta ar fi structura noastră reală. Întrebarea este – ne vom menţine aici şi în câţiva ani? Deunăzi auzeam declaraţia patronului Paszkany: „Nu merită să aducem jucători mult mai buni decât nivelul campionatului.” Asta m-a făcut să înţeleg că ne dăm şi noi pe tobogan. Dacă celelalte echipe ne sunt punct de referinţă, dacă ele dau tonul, atunci nu e mare lucru să fim doar cu un pas în faţa lor. Vom câştiga un campionat din ce în ce mai devalorizat. Sigur, încă mai merg transferurile dar, nu ne mai imaginăm azi aducerea unor fotbalişti cu oareşce rezonanţă, cum au fost Y. Kone, Fabbiani, Álvaro Pereira. Câteva pieţe s-au închis pentru noi, acum suntem focalizaţi exclusiv pe Portugalia, am revenit, putem spune, la standardul lui 2006. De înţeles calculul transferurilor sub aspectul afacerii: miza e alta, nu mai sunt milioanele din Champions League, nu putem investi mai mult. Totuşi, această gândire e pe termen scurt, 1-2 ani. Putem calcula ce se întâmplă pe lungă durată? Ne vom pierde imaginea unui club implicat, a unui „magazin” în care poţi găsi mereu ceva bun. Anul ăsta au fost Renan, Sougou, Weldon. Să aşteptăm să vedem dacă vorbim despre un schimb + diferenţă la Ganea-Weldon sau despre aducerea unei „roţi de rezervă”, pentru a ne edifica şi mai bine în privinţa lăcomiei. Bun, ne-a mers, am făcut profit. Dar de profit măcar parţial reinvestit a auzit cineva? Nu vinzi chiar totul, fiindcă e pericolul să ajungi să umbli în zdrenţe. Să ne gândim că în câteva sezoane când nimeni nu va mai băga în seamă campionatul nostru, doar sclipirile europene vor mai fi sesizabile. Ce vom mai vinde atunci, dacă vom fi coborât şi noi ştacheta? Nivelul fotbalului românesc a intrat la apă şi se scufundă de-a binelea. Ce facem, ne înecăm şi noi deodată cu el sau încercăm să găsim o cale doar a noastră?

Sunt desigur semne că CFR-ul tinde spre altceva, spre o reorganizare a campionatului, să se crească în vreun fel atractivitatea competiţiei, să crească nivelul general şi al competitoarelor, nu doar al clubului, individual. Trebuie să existe interes din ambele sensuri. Nu este voie cu stadioane ocupate de 500 de spectatori ca la Chiajna, Sportul sau…Dinamo. Trebuie curăţată imaginea şi făcut spectacol. Spectacolul şi spectatorii.. sună similar, nu? Oare nu există o relaţie de interdependenţă între cei doi termeni? CFR-ul este printre cele 2-3 cluburi româneşti care chiar ar putea să adopte şi o altă reţetă. Chilipirurile sunt bune, dar nu cred că ne vom putea baza prea mult pe asta, nu cu doar 2 scouteri şi cu o armată de impresari, fiecare dornic să-şi promoveze marfa. În cele din urmă se va aplica şi aici înţelepta vorbă „cât dai, atâta face”. Probabil vom putea câştiga şi aşa, poate chiar o dată la 2 ani vom fi campioni cu circuit închis. Ce facem când ieşim din ţară, ar trebui să fie o întrebare fundamentală în ceea ce priveşte orientarea pe termen lung a clubului. Dacă nivelul european e tot mai sus şi mai depărtat de cel românesc, va trebui să alegem de care vrem să ne apropiem. Iar asta se face doar prin noi investiţii, doar prin „pedalare”, prin evadare şi prin desprinderea de pluton. Da, are rost sa aduci jucători mult mai buni decât cei dintr-un fotbal slab, sau, măcar să păstrezi ceea ce ai deja, să te agăţi şi să nu fi tras de curent la vale! Da, are  o menire fiindcă se păstrează o imagine, o identitate, o anvergură! Este tot mai clar că acum e momentul de cotitură pentru ca CFR-ul să rămână prezent şi să nu devină, la pachet cu celelalte, istorie!

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. Din pacate, Alex, fotbalul e privit tot mai mult ca o afacere, o sansa pentru cei cu bani de a-si mari veniturile si a-si creste popularitatea. De multe ori am afirmat ca Paszkany este cel mai bun manager din fotbalul romanesc, reteta succesului sau bazandu-se pe principiile care le aplica si in afaceri. Dar care este rolul unui manager? De a obtine venituri maxime cu investitii minime. Sau, altfel spus, de a eficientiza la maxim resursele companiei.
    Hai sa facem un calcul: cam cati bani ii revin lui Paszkany din castigarea campionatului, sumele certe, si cati ar putea scoate din vanzarea lui Renan si Weldon, plus o clasare pe podium la sfarsitul returului? Tind sa cred ca a doua varianta pare mai atractiva, plus ca ea nu exclude prima varianta; adica chiar si fara cei 2 jucatori imprumutati/vanduti, CFR-ul are sanse sa ia campionatul, deci probabilitatea de castig e mult mai mare. Deci, decizia unui manager pare simplu de luat…
    Eu cred ca Weldon va fi cedat si el daca oferta chinezilor va fi satisfacatoare. Si cred ca „pe praful asta”, nu e nimeni de acuzat daca reusesti sa mai si scoti bani din fotbal. Si e de preferat asa, decat o echipa cu pierderi financiare si amenintata cu desfiintarea…

    Apreciază

    • Dane, eu nu am spus in cadrul articolului ca afacerile facute nu ar fi bune si ca ar trebui sistate. E normal ca, pana la un punct (cel al lacomiei), clubul sa faca aceasta intermediere. Dar, mai important este si de a reinvesti. Faptul ca in vara a mers varianta asta de transferuri ieftine chiar nu e o garantie ca reteta va functiona si la anul. E nevoie totusi ca, atunci cand, sa zicem un fotbalist ca Weldon AR aduce 2 milioane euro profit sa reinvestesti jumatate. Aducand unul de 1 milion sau 2 de vreo 500.000 se pastreaza oarecum si sansele la noi afaceri bune (sau si mai bune!), dar se mentine si standardul general al lotului cat mai ridicat. Daca totul e de vanzare si daca totul e inlocuibil pe principiu Godemeche -> Renan, Ganea -> Weldon atunci, imagineaza-ti ce urmeaza: Bicfalvi -> Muresan, X -> Sougou? Plus, un mare profit financiar, intr-adevar. Ce vom face cu acea echipa in Europa (presupunand ca in campionat ne vom descurca)? Si, mai ales, cum si cui ii vom mai vinde pe aceia? Il vezi capabil pe Ganea la a fi vandut cu de 10 ori pretul achizitiei? Romanii au alte preturi. Altfel, am abandonat piata scandinava si, mai grav, cea a Americii de Sud. Poate de pe cea asiatica va iesi ceva desi, ma indoiesc ca fotbalistii asiatici au forta fizica ce a fost mereu cautata la CFR.

      E nevoie sa nu fim trasi in jos de ceea ce se intampla in restul fotbalului romanesc, e nevoie sa avem o cota de piata, daca trebuie, doar a noastra, tocmai pentru soliditatea business-ului pe termen lung.

      Apreciază

      • Alex, ca sa fim cinstiti, nici jucatorii adusi in aceasta vara nu pareau cine stie ce valori, comentariile noastre de atunci erau la fel de pesimiste vazand sumele de transfer ale acestora. Tu zici de Liviu Ganea pentru ca-l cunosti, e din campionatul nostru si nu prea ai incredere in el 🙂 . Sincer, eu il vad drept un transfer bun si cu sanse mari de a deveni unul profitabil, jucatorul are doar 24 de ani si e destul de bun. Marele lui dezavantaj e nationalitatea.
        Ca suporter nu sunt deloc de acord cu aceste tranzactii, mi-as dori sa avem si noi cativa jucatori buni pe care sa-i pastram cativa ani, asa cum fac marile cluburi (Chelsea – Terry, Lampard ; Liverpool – Gerard etc). E adevarat, ii avem pe Panin, Cadu si Muresan, dar eu cred ca trebuiau pastrati si Tony sau Culio, ei contribuind major la trofeele stranse in ultimii ani. Niciunui suporter nu-i e usor sa vada cum echipa iubita vinde jucatorii cei mai buni, dar se intampla acest lucru peste tot in lume.
        In plus, am convingerea ca Paszkany si ai lui considera ca au gasit reteta succesului si nu au temerile enumerate de tine. Ei stiu ca business-ul acesta are viitor, ca echipa aceasta va reusi sa mai dea tunuri de genul acesta si peste cativa ani. Inca suntem una din putinele echipe din Romania care investim masiv in copii si juniori, s-ar putea ca si de aici sa mai iasa cateva afaceri profitabile. Deci, in concluzie, eu cred ca exista premisele necesare dezvoltarii unui business pe termen lung, chiar daca aparitiile noastre in Europa vor fi sporadice si neconvingatoare.

        Apreciază

        • Nu, Dane. In privinta a ceea ce s-a adus in vara, au fost comentarii pentru Ronny (fiindca venea din locuri ciudate, chinezesti) si, in rest, doar vorbe de lauda despre Sougou si despre Renan (mai ales dupa ce am vazut, chiar si pe youtube) ce putea.
          La Liviu Ganea problema e aparent in alta parte, nu in calitatea lui fotbalistica. Ea sta la partea de caracter, episodul de la Astra-Ceahlaul avand nevoie de macar 5-6 goluri/retur pentru a ma face sa-l uit.
          Iar, pe termen lung, constat ca niciunul dintre produsele proprii romanesti nu sunt avansate macar pe banca de rezerve (desi ajung deja la 20 de ani) si, asa cum am spus, intr-un campionat foarte slab e greu sa crezi ca fotbalistii aia la care potentiali chinezi s-ar uita ar fi chiar considerati buni sau, oricum, cota de vanzare va scadea drastic. Deocamdata, anul asta am fost campionat de Liga Campionilor, dar ce se va intampla peste 2-3 ani de-acum incolo? De asta zic, trebuie sa iesim din pluton.

          Apreciază

  2. Tare siguri mai sunteti ca luam campionatul anul asta. Eu n-as fi deloc sigur. Poate doar prin prisma faptului ca primele cinci echipe (ma refer la Dinamo, Rapid, Vaslui, Steaua si Galatiul) lupta si ei unul impotriva altuia (asta in caz ca nu se coalizeaza impoptriva noastra). Si in nici un caz prin prisma valorii echipei noastre.

    Apreciază

    • Silica, pentru mine, cand zic Europa, ma refer la Europa League. Imi este suficient de clar ca Liga Campionilor nu o prindem nici cu bilet de castigatoare de campionat si, nicicum cu „invoire de locul II”.

      Apreciază

  3. Dupa cedarea lui Renan si a lui Weldon…numai daca avem noroc mai prindem campionatul. Nu ca CFR-ul sta neaparat in acesti 2 jucatori….dar echipa a fost construita in jurul lor. s-a discutat despre omogenitate…s-a facut un cantonament de o luna bazandu-ne pe acesti jucatori si acum vor fi cedati. Offff…banii astia.

    Apreciază

    • Dede, omogenitatea poate fi inlocuita cu valoare pura. Asa a fost Weldon, cand a venit si a intrat el in echipa avem imensa nevoie de el, daca-ti aduci aminte. Acum, intra Ganea pe postul lui Weldon, unul in care n-a rupt norii pana acum? Bun, aducem pe Ganea, dar era loc de a mai fi adus inca cineva, un varf complet, in stilul brazilianului.

      Apreciază

  4. Va spun salut tuturor celor care posteaza aici,pt ca desi v-am citit in fiecare zi ,este pentru prima oare cand scriu pe acest site.
    Eu cred ca menirea fiecarei SC este sa faca profit.Eu ma bucur mai mult ca clubul are bani,decat sunt suparat pe faptul ca pleca cel mai bun atacant pe care l-am avut.La meciuri am fost si in primele etape cand Weldon nu putea juca,la meciuri ne vom duce si dupa plecarea lui Weldon.Personal cred ca Ganea este un jucator f bun ,dar cu probleme comportamentale,vezi meciul in care a dat cu picioarele in adversar doar pt ca acesta tinea mingea blocata.Sper ca acel episod sa nu se repete la CFR.Pt asta am platit cu Cirtu in Elvetia.Deci,nu cred ca estee cazul sa plangem foarte mult ca jucatorii apreciati pleaca pe sume care aduc clubului profit.Sa speram ca jucatorii care-i inlocuiesc ,la randul lor vor pleca in urma unor jocuri bune ,si vor aduce si ei profit clubului.Cred ca CFR a stat prea mult in liga II si III pt ca au avut bani.

    Apreciază

  5. Se vede clar gandirea pe termen scurt, a conducerii precum si ideea ca ar fi bine sa facem performanta, dar daca nu se poate, atunci nu mai e atat de important…Ideea cantonamentului parca era omogenizarea, iar acum la sfarsit, vand doi dintre cei mai buni jucatori si aduc alti 3…Genial, nu? Acum macar avem motive sa ne plange in caz ca pierdem vreun meci, ca lotul nu e omogen, ne lipsesc marcatori, etc…parca CFR seamana din ce in ce mai mult cu cluburile bucurestene 😦 Un lucru e clar, Copos poate sa-si ia notite 🙂
    Un club sanatos nu cred ca asa procedeaza, ci precum Apoel Nicosia de exemplu…

    Apreciază

  6. P.S. Sunt perfect de acord cu Albu, chiar daca castigam campionatul chinuit nu avem nici o sansa aproape in Europa nici chiar in Europa League…Si atunci care e scopul echipei??

    Apreciază

    • Amokh, ideea solida a afacerii este totusi profitul. Deci si eu militez pentru el, dar cel pe termen lung. Scopul nu este sa iesim in Europa ci acela e mijlocul prin care ne vom realiza profitul, in conditiile in care tot ce e romanesc intra la apa. Uite, sunt tare curios cu cat l-ar fi putut vinde un club unguresc pe Renan (sa zicem). Suntem aproape sa ajungem la nivelul lor, de asta zic ca trebuie ca CFR s-o apuce in alta directie nu sa fie doar „un pic mai buni decat restul”

      Apreciază

  7. Stilul acesta de lucru, adoptat de conducere, este poate unul sanatos financiar, trebuia creata o reteta de atragere continua a veniturilor, problema este la noi, la suporteri, nu te mai poti atasa sufleteste de jucatori, pana sa inceapa sa-ti placa de L.Ganea,de ex., pana mai promiti la prunc ca la urmatorul salar ii cumperi un tricou cu el, s-a si transferat inspre est.

    Apreciază

  8. Da, aveti dreptate, dar ca suporter imi vine foarte greu sa accept aceasta decizie…As fi fost mai linistit daca pleca Kapetanos pe 2.5 mil, si ramanea Weldon 🙂

    Apreciază

  9. Unul dintre cele mai bune articole ale lui Albusibiu din ultima vreme! Logică (și nu numai logică, că nu e analist neutru al fenomenului) aproape ireproșabilă, degete puse elegant, dar exact pe răni. Aceste laude nu vin de la colegul lui de bancă, numai ca să-i crească și mai mult cota, ci de la cel care-l strângea de gât pe Mysport pentru niște texte care (poate) nu se ridicau la nivelul așteptărilor.
    DM spune, mai sus, că menirea oricărei societăți comerciale este să facă profit. Eu chiar n-aș vrea ca pe tabela de marcaj să scrie FC CFR 1907 Cluj SC. Probabil sunt destui suporteri care nu se atașează prea mult de jucătorii CFR-ului, prea mulțumiți de faptul că există Paszkany și, prin el, există CFR-ul! Bun. Dar dacă e vorba doar de bani la mijloc, de ce ar trebui să mă atașez de Paszkany? Dacă mâine vine un șeic bogat (ha, ha, ha! ”șeic bogat”!), prieten cu șeicii din Premier League, salvat de un clujean de la un călcat de tren sau nesalvat, nu contează, și cumpără de la Arpi CFR-ul cu dublul/triplul/cvadruplul investiției, eu ce fac? Îl uit instantaneu pe Paszkany și mă extaziez la gândul că poate îl aduce șeicul peXavi, când va avea 39,5 ani?

    Apreciază

  10. In opinia mea ,de anul trecut s-a schimbat strategia clubului.Pana atunci stimulati de foamea de performante si mai ales de potul gras din Ch.League,actionarii au investit pornind cu piata portugheza apoi extinzandu-se in america de sud,dar neuitand de europa(scandinavi si italieni).Rezultatele s-au vazut imediat, spectaculoase pe plan intern,acceptabile in Europa.In urma acestor investitii care au generat performante si vizibilitate(CH.League) a aparut si o anumita imagine(cota)externa a echipei.Acest fapt a permis o crestere valorica si financiara prin atragerea de jucatori de cu o anumita valoare si foarte important,am inceput sa contam pe piata transferurilor prin cateva „externalizari”interesante(cap de lista pereira).Deci reteta succesului a fost:INVESTITII IMPORTANTE-SUPREMATIE INTERNA-PARTICIPARE IN EUROPA-SCLIPIRI INDIVIDUALE SI DE ECHIPA(IMAGINE/COTA)-TRANSFERURI-BANI-REINVESTIRE IN NOI ACHIZITII-RELUAREA CICLULUI .Unde mi se pare ca s-a rupt filmul?Tocmai la ultimul punct-rabdare si investitii in construirea unei noi echipe capabile sa reia ciclul.Am inteles,in iarna trecuta avand sanse minime ,s-a vandut ce era mai bun(culio,traore),urmand sa se reia cu forte proaspete(bani) un nou ciclu.In vara trecuta s-a investit cu cap s-au adus cateva valori,un antrenor cu nume care sa atraga jucatori si cu un pic de sansa echipa a ajuns intr-o pozitie promitatoare.Aici insa consider ca s-a gresit,lacomia(tentatia tunurilor) inlocuind strategia pe termen mediu:s-au vandut rapid 2 oameni esentiali,aducandu-se „umpluturi”(personal nu cred ca vranjes si ganea ii vor face uitati pe renan si weldon).In timp ce dinamo si rapid ,desi cu probleme financiare mari,au strans din dinti si s-au intarit crezand in sansa lor,noi ne-am grabit sa luam cu 2 maini ce ni s-a oferit uitand de fapt ca potul cel mare (atat sportiv cat si financiar)este in vara…Ma indoiesc ca daca nu luam titlul Beto si Sougou vor mai ramane,Muri,Kapetanos ,De zerbi si Piccolo vor fi cedati(au salarii prea mari),se va renunta la Maftei si Peralta(invocandu-se varsta,in realitate salariile)si gata nu mai avem echipa.Vom vana cu bani tot mai putini noi”tunuri”,echipa va pierde enorm din valoare si imagine si ne vom afunda rapid in mediocritate…final de poveste,fara happy-end.

    Apreciază

        • Conducerea CFR-ului asa cum e ea 🙂 Mai buna pentru unii,mai rea pentru altii, de la anul de gratie 2001, pauza dintre tur si retur, cand CFR-ul naviga cu riscul de a esua prin nisipurile miscatoare ale diviziei C a demonstrat odata preluand echipa de nenumarate ori ca e destul de profesionista in ceea ce a inteprins de-a lungul anilor(exceptie…hmmm… hai sa zicem anul 2011). Deci si in consecinta nu vad care e rostul comentariilor far’ de sfarsit pe marginea vanzarii lui Renan si a lui Weldon. In locul lor au fost adusi Vranjes si Ganea care, desi unii sunt tentati sa creada ca sunt sub valoarea celor mai inainte mentionati eu inclin sa cred ca nu e chiar asa,doar si numai luand in considerare varsta ultimilor. Insa… totul e sa avem un pic de rabdare si totodata incredere si sa nu condamnam din start orice decizie s-ar lua la nivel de conducere,dar ma rog asta e o meteahna si totodata un prost obicei care tine si de traditiile acestui popor…dar ma rog sa nu divagam…
          Cat despre faptul ca fotbalul romanesc e din ce in ce mai slab iar rezultatele acestui „fotbal” se vad cel mai bine in plan international aici ar fi gramada de spus…. aria de selectie,cum se face acea selectie,faptul ca pana si la fotbal s-a ajuns sa fi selectionat doar cu ajutorul unor pile,ma rog e o intreaga poveste…urata,lunga poveste care porneste de la antrenorii celor de la copii si juniori si se termina la clanul verilor becalioti, la mircea sandu s-au la mitica de la liga…
          Ce e de facut pentru a indrepta aceasta situatie? Care sunt sansele noastre? Habar nu am,sau ma rog tind spre zero fiindca banii sunt totul iar fotbalul romanesc in ciuda tuturor declaratiilor optimiste sustinute artificial de presa e un fotbal sarac ,fotbal in care doar accidental si din cand in cand mai apare cate o pasare rara gen Traore fiindca din ograda proprie slabe sanse avand in vedere cele scrise de mine mai inainte. Poate doar Hagi sau Gica Popescu cu academiile lor de fotbal sa mai indrepte ceva desi nu cred, fiindca si ei la randul lor vor vinde celor care ofera mai mult,recte cluburilor bogate din vestul ioropei ,Asta-i capitalismul fratilor 🙂 Asta ne-am dorit asta avem 🙂 Dar in tot raul e si un bine,macar acum putem viziona ,la tv pe altii ,pe vremea impuscatului nu puteam ,nu aveam acces, dar aveam echipe… si fotbal 🙂 si rezultate 🙂

          Apreciază

  11. Weldon pleaca pe 2.5 milioane euro? Daca e asa, nu e de refuzat oferta. Weldon a debutat fulminant la CFR, dupa care s-a stins. Kape e mai in forma decat Weldon si e mai tanar. Nu stiu ce va fi, a paria pe evolutia unei echipe din Liga1 e o mare provocare. Personal mi.as fi dorit cateva achizitii in plus. Astept totusi ca mult dorita omogenizare sa se cunoasca in joc si sa se concretize in rezultate macar la fel de bune precum in tur.

    Apreciază

  12. Albule-ca intotdeauna logica ta e „logica” si se poate citi clar in ea ca CFR nu va creea curand o echipa la care visam cu totii. Opinia lui IQ nu e cu nimic mai prejos in pesimismul nostru opinie pe care mare o impartasesc si eu, dar nu de asa intensitate ca Dantesc. Weldon a plecat pe 1 milion de euro -> afacere CFR.
    Hai sa va aduc aminte ce spunea Paszkany cand a castigat campionatul: ca el nu e interesat sa iasa din grupele CL si ca pe el doar campionatul intern il intereseaza. Prima liniuta la capitolul ce nu-mi place la CFR.Eu credeam ca CFR si-a rezolvat prin tot felul de aliante partea financiara si ca incearca sa scape de jucatorii mai slabi si bine platiti si isi incheaga o ECHIPA. Il cedam pe Renan si Weldon si il aducem pe Ganea. Aici ii dau dreptate lui Albu-eu personal am fost surprins si mi-au venit in minte -BUM-imaginile cu meciul cu Astra(parca) cand Ganea lovea un jucator cu piciorul la foc automat. Ciudata investitie – asa e Albule? Mai e o zi de mercato! Oare nu mai dam nimic?

    Apreciază

  13. Trebuie de facut o distinctie intre SC ca societate comerciala si SC ca sport club, totusi tinta fenomenului sportiv trebuie sa fie performanta sportiva, sigur ca se cere o eficientizare a investitiilor, dar nu poti confunda un Club Sportiv cu un grajd hipo in care aduci gloabe le ingrasi si pe urma le vinzi cu profit. Ma raliez la opinia ca CFR, daca se doreste SC in intelesul de club sportiv sa urmareasca performanta sportiva si numai in subsidiar pe ce financiara.

    Apreciază

  14. Tooata lumea zice ca a plecat Weldon, dar inca nu am vazut confirmarea pe site-ul oficial.

    In orice caz, daca stai sa te gandesti, sa iei gratis un jucator si sa-l vinzi cu 1 mil sau 2.5 mil dupa 6 luni ar putea fi o chestiune destul de inteligenta, mai ales ca are 30, sau 31 de ani (ca nu mai stiu sigur). Cat ar mai putea sa joace la nivelul asta mesterul Weldon? Se bazeaza mult si pe viteza, deci cred ca intr-un an, doi, s-ar duce pe apa sambetei si nu l-ar mai vrea nimeni.

    Imi place foarte mult Weldon, cred ca e printre cei mai buni fotbalistii din echipa in momentul de fata, dar daca pleaca, avem totusi un Kapetanos si un Ronny care ar putea sa ii ia locul, probabil nu cu atata succes, dar oricum, amandoi se pot descurca onorabil pe pozitia asta, daca prind o forma buna.

    Apreciază

    • Cata, eu in text nu am spus despre Weldon ca e plecat. Posibil sa nu se inteleaga cu chinezii la pret/salariu – n-ar fi primul si nici ultimul. (remember Muri?)
      Totusi, textul avea aceeasi valabilitate si fara acest transfer (de fapt il gandisem inca de duminica-luni) – dar am asteptat publicarea lui (si bine am facut) fiindca erau alte articole mai interesante in fata.
      Problema nu-i ca l-ar da pe Weldon cu 2 milioane. La varsta lui face de 2 ori mai putin decat un atacant de 26-27 de ani, deci suma nu era de refuzat. Singura mea problema este ce punem in loc. Anul trecut a fost Traore si Culio. 6 milioane impreuna. Am investit cat in cumparaturi in vara? 1,5 milioane (desi, banii aia oricum se dadeau intr-o forma sau alta). Acum am avea, sa zicem, alte 6 milioane. Si noi luam Godemeche, Vranjes si Liviu Ganea – total 300.000 de euro, poate vreo 400.000-500.000 cu toate primele de semnatura si comisioane la impresari. Restul? In conturi si o parte, poate mica, profit. Asta cer eu: sa lase un pic mai mult pentru investitii, sa consolideze echipa mai bine, sa creasca un pic decalajul cu un fotbal care se duce la fund, incet dar sigur. Iar cand vorbim despre transferul golgheterului, cu doar cateva zile inainte de reinceperea campionatului, atunci se impunea asigurarea „spatelui”. Un atacant care poate sau poate sa nu confirme nu e destul in conditiile in care oricum in atac e mare deranj (cel putin amicalele asta au aratat) si in care trebuie sa tragem tare de tot la titlu.

      Apreciază

      • Ah, dar eu nu ma refeream la textul tau, Albule, cand am zis ca toata lumea crede ca Weldon a plecat deja. Ma refeream la cei care au postat commenturile aici, precum si la majoritatea celor care comenteaza pe gsp, prostport etc despre faza asta. Toti sunt convinsi ca transferul e gata facut.

        Si da, sunt de acord cu tine ca trebuie pus ceva in loc, dar cred totusi ca e posibil ca raspunsul sa-l avem deja in lot. Cred ca „rezervele” noastre Kape si Ronny s-ar descurca bine pe postul asta, cu conditia sa nu fie izolati de restul echipei, si sa primeasca multe mingi utile de la mijlocasi.

        Ganea cred ca a fost luat ca sa ii faca concurenta lui Bastos, in caz ca Weldon pleaca si Ronny va fi trecut pe postul de atacant de careu.

        Apreciază

  15. Ideea de baza a capitalismului adevarat este sa faci afaceri bune cu profituri corecte timp indelungat,pe baza unei strategii clare pe termen mediu si lung.Aceasta,daca este aplicata cu profesionalism si perseverenta,iti va aduce o imagine ,reputatie si castiguri mult mai importante decat cateva „tunuri”specifice capitalismului salbatic dambovitean.Aceasta strategie (explicata in comentariul de mai sus)a fost cea care a dus la performante pana in 2010.Din sezonul trecut ,lacomia a inlocuit intelepciunea:s-au incasat minimum 15 milioane din CL,s-au vandut jucatori pe bani grei-vreo 10 milioane,(deac,dani,bjelanovici,culio,traore)s-a obtinut 3 miloane din drepturile tv,vreo 3 milioane de la sponsori(cosmote,rosia montana,spectatori)si uite asa s-au obtinut cel putin vreo 30 de milioane de euro.De investit,daca s-au cheltuit vreo 10 milioane,facandu-se economii(primele pt. al doilea titlu platite partial,jucatori disponibilizati,altii detasati la cfr 2,salarii mai mici cu 25%etc.)Rezultate:locul 10(cel mai jos pt. o campioana),depasiti de nou promovata din localitate,umiliti acasa in ultima etapa de cioban etc.Bonus-o victorie cu basel si spargerea primei banci elvetiene din istorie… In vara se parea ca s-a invatat ceva,acum insa vad ca s-a revenit la castigurile imediate pe termen scurt,in dauna performantei financiare si sportive pe termen mediu si lung.Renan si weldon puteau fi valorificati mult mai bine in partea a doua a anului din postura de echipa campioana,ramane de vazut daca vom prinde cu vranjes si ganea

    Ituri corecte

    Apreciază

  16. In principiu mi se pare corect articolul. Mi se pare corect sa reinvestesti cat mai mult posibil din profit spre a-ti creste valoarea, Posibil si profitul viitor. Apare insa o mica problema: ai disponibilitati sa sustii investitia? Ai, n-ai credite, le poti, nu le poti plati? Da, pot fi pastrati jucatorii dar trebuie sa te intrebi daca poti sustine din pct de vedere financiar lotul? In anii precedenti s-au ratat transferuri bune (ma refer la sume), randamentul jucatorilor a scazut si au fost vanduti mai slab. Deci decizia de vanzare tine de multi factori, cum nu avem date suficiente nu o putem analiza.
    Mi-ar placea, mie personal sa fie adusi jucatori de calibru, jucatori care sa aiba suficienta valoare incat sa castigam orice meci cu cel putin 3-0. Cred ca am fi incantati o luna, poate doua, dupa care ar aparea o demobilizare. Respectivii jucatori nu cred ca ar mai juca in turatie maxima, s-ar intrebunta cat sa castige un meci, nu i-ar interesa 3,4,5,6,7-0. Cred ca in timp, oricat de buni ar fi s-ar nivela in jos. Nu cred ca ar avea mobilul autodepasirii, in consecinta, in cateva luni nu cred ca ar mai valora cat s-a dat pe ei.
    Cred ca politica corecta ar fi legata de insistenta pe evolutii de inalt nivel in competitii europene (eu cred ca putem depasi preliminariile CL din postura de campioni), evolutii ce pot fi sustinute de jucatori care tintesc transferuri in campionate cu salarii mari. Din aceasta perspectiva jucatori precum Ganea pot fi surprize placute, ramane sa constatam daca va confirma sau ba.
    Important imi pare sa aiba conducerea capacitatea de a depista mereu jucatori, de ai aduce la timp si de ai vinde profitabil. Ideal ar fi ca asta sa se petreaca fara pierderi de turatie. Ideal ar fi sa vina si jucatori de la juniori, sa fie adusi la timp la prima echipa, nu atunci cand sunt gata plafonati.

    Apreciază

  17. Acum cca un an si jumatate mi-am permis sa comentez in dezacord, unul din articolele marca Albu Sibiu, eu afirmand ca proiectul CFR a inghetat, paradoxal in vara lui 2008.
    Pasul care trebuia facut spre performanda declarata nu a fost facut, dar mai erau iluzii de suporter de ucis.
    Azi am ajuns la zi, zi in care nu cred decat pe termen scurt in paleative gen reducerea numarului de echipe.
    Totul porneste de la baza, adica de la copii, dar cine are puterea sa vada, sa accepte asta si sa investeasca ?

    Apreciază

    • sfat,incearca sa privesti dincolo de sabolane, de aparente ,i-a un calculator ,pune-te in locul lui Paskani si fa cateva calcule…simple,plus cu plus ,minus cu minus si uita-te la rezultatul final

      Apreciază

        • 1) Regulamentele actuale obliga echipele sa treaca pe la sectia financiara inainte de a obtine licenta. In consecinta interesul, vrei nu vrei trebuie sa treaca pe acolo.
          2) Daca vei putea propune jucatori de calitate care sa fie dispusi sa joace fara stimulente financiare, adica gratis atunci nici pe mine nu ma mai intereseaza prea mult partea cu finantele. Sper totusi ca incasarile sa acopere cheltuielile.
          3) Si copii costa si pentru a intretine echipe de juniori trebuie sa produci bani. Uf toate duc la sectia financiara, n-o fi campionat de finante, dar fara bani nu exista.
          S-au dus vremurile care au nascut monstri(unii mari si greu de ucis: Steaua, Dinamo, altii mici care au murit de la sine: Victoria, Fc Olt. Si atunci era tot cu bani, doar ca se ingrijea ceausescu de ei

          Apreciază

          • Sa nu uitam esentialul.
            Care este „obiectul de activitate” al unei echipe de fotbal ?
            Restul sunt doar vorbe, chiar si activitatea ingrijitorului de teren e necesara si esentiala daca vrei, dar nu pentru asta ma duc la stadion.

            Apreciază

  18. Nu e chiar asa de simplu! Judecata suporterilor este una, situatia din club, alta.Uitati-va la ce spune ”Iliesta” despre lipsa banilor la Steaua.Ce se intampla la Brasov, Timisoara, etc.
    Asta este, bine ca … este!
    Scriam(comentam) mai de mult ca valoarea unei echipe pentru Europa, incepe de la 50-60 milioane si salarii medii de 1 milion/an de jucator.Anul trecut singura echipa de sub 100 de milioane care a trecut de grupe a fost Braga(cca 60 de milioane)- Twente este cam la fel.
    Totusi anul acesta au mai reusit cateva, Basel de ex (35 milioane) se califica din grupe si mai si bate pe Bayern (300 milioane?!).Totusi EL si CL este spatiul unor astfel de echipe si e greu sa patrunzi acolo.
    Parerea mea ca participarea CFR-ului in CL a fost una decenta(victorii la As Roma si Basel, egaluri cu Chelsea si Roma si meciuri pe muchie la Basel, Bayern si Chelsea).Mai urat a fost in EL.
    Revenind la valorile financiare ale echipelor, am vazut o ”resurectie” a echipelor ieftine dar valoroase sportiv, unele plecand de la 8 milioane tot lotul!Vezi echipele din Cehia(Plzen), Slovacia(Zilina!), Austria, Italia-serie B.
    De aceea mi se pare mai important sa avem un lot omogen de jucatori si echipa sa castige meciul(prin tactica inteligenta si travaliu) decat meciuri incalcite salvate de cate o sclipire (de fapt goluri ff scumpe).
    de asemenea este f important ca Proiectul CFR sa continue…
    Poate s-ar impune o schimbare de nume, dupa modelul bavarez.Ala mare!

    Apreciază

  19. Proiectul CFR 2011-2012.exercitiu de imaginatiei::beto(stancioiu)panin(maftei),cadu(maftei),piccolo(alcantara)camora(nicoara)-muresan(t.costa)renan(peralta)-sougou(de zerbi,pedro),culio(bastos,ronny)- traore(bjelanovici)weldon(kapetanos)…antrenor: dan petrescu

    Apreciază

    • Da, suna bine. Am un semn de intrebare: Renan da randament in varianta 4-2-2-2? De cate ori a fost tras mai mult inspre centru i-a scazut randamentul. Daca tot apelezi la jucatori vechi ma intreb de ce l-ai omis pe Pereira?
      Eu daca tot e voie 🙂 as opta pentru varianta Beto – ?, Cadu, Piccolo, Pereira (Renan) – Peralta, T Costa, Culio – Sougou, Traore (Weldon), Dubarbier. Fundas dreapta? … poate Toni in forma din anul primului titlu. Ceilalti cinci de pe banca de rezerve Stancioiu, Panin, Muresan, Alcantara, Bastos sau De Zerbi. E un simplu exercitiu de imaginatie, unul in care mi-a fost greu sa ma opresc la 18 jucatori, motiv pt care am trecut 19 pe foaia de joc, sper sa nu pierd la masa verde.

      Apreciază

      • N-aveti deloc chemare pentru postul de selectioner 🙂 Uite cum se alcatuieste o echipa invincibila: Nuno Claro – Cotolan, Nuno Diogo, Rada, Edimar – E.Dica, Leao, Frangipane – Oberman,Ogbonna, Nei

        Apreciază

        • Uitasem si la Leao am indoieli 🙂 acolo parca, parca, Mijin ar putea mai mult. De fapt si Edimar are concurenta in persoana celebrului Miclaus. Ma tem sa nu uit o parte din desavarsitii care s-au imbracat in visiniu, cred ca lista ar avea vreo 50 de nume. Am avea doua echipe care ar avea nevoie de campionatul lor. Sigur una ar iesi campioana.

          Apreciază

  20. Echipa pe care am propus-o (imaginat-o)a fost alcatuita intentionat doar din jucatori care au evoluat la CFR in ultimele 16 luni(aug.2010-dec.2011).Prin aceasta am vrut sa subliniez ca in timp scurt demonstrand,viziune,rabdare si investitii rezonabile( pe cei adusi in vara nu s-au cheltuit mai mult de 3 milioane ,cu comisioane si prime de instalare cu tot =suma obtinuta pe deac- singura vanzare cu adevarat profitabila)se putea construi o echipa redutabila care ar fi castigat lejer campionatul si ar fi avut sanse mari in preliminariile Ch.League unde viitoarea campioana nu va juca cu mari forte.Deci obtineam un nou titlu ,o noua participare in Europa( consistenta,daca mai aduceam un fundas dreapta si unul central),vreo 15-20 de milioane,plus jucatori de clasa disponibili pt. vanzare la preturi bune(sa vedem de ex. cat va lua necunoscuta kuban,pe traore antrenat de romanul dan petrescu- liber si chiar abordat de conducere la un moment dat.).Pe site-ul asta acum , noi suporterii visam frumos si nu ne faceam iluzii cu godemeche,vranjes si ganea.P.S. Mi-e greu sa fac o echipa ideala pt. ultimul deceniu pt. ca nu pot ignora jucatori ca tony,pereira,trica,dubarbier,semedo,didi,fabbiani,dani-in perioadele lor de varf-sau chiar anca,coroian,oncica s.a.m.d.In schimb jucatorii de valoare mai puteau fi tinuti cu salarii ceva mai mari din banii platiti aiurea lui nuno,fernandes,minca,veloso,edimar,diogo,veloso,kivuvu,e.dica etc. etc.

    Apreciază

  21. Deocamdata decizia este sa mergem cu valul, sa ne autofinantam. Cred ca suntem singurul club care reuseste asta si, s-ar putea ca, daca rezistam in stilul de acum, cu vanzarile vedetelor, an de an, in 2-3 ani, cand fotbalul profesionist din Romania va fi decedat de tot, sa ne pomenim cu o lungime in fata plutonului dar…la mare distanta de extern.

    Ce ma sperie real este ideea ca astfel de transferuri cum s-au realizat anul asta nu se vor reusi prea des. Adica, sa fim seriosi, noi suntem destepti, restul, toti, fraieri? Greu de crezut…Daca asta e linia de urmat de-acum incolo, atunci ar fi trebuit sa aiba deja de acum temele facute pentru la vara. Iar dupa ce solutie au gasit ca inlocuitor pentru Weldon nu prea cred. Sper sa nu sa se fi culcat pe-o ureche fiindca atunci sezonul urmator va fi cu adevarat dezastruos.

    Apreciază

  22. Ai sesizat bine,desi am reusit transferuri foarte bune in vara cu bani putini,ma indoiesc ca vom putea tine prea mult ritmul transferurilor profitabile,mai ales in conditiile in care reinvestim sume tot mai mici,iar imaginea/cota de performanta a clubului va fi in scadere.Sa nu uitam si nr. f. mare de jucatori transferati de-a lungul anilor care n-au confirmat,dar care au costat clubul sume importante.Ar mai fi o solutie ,un antrenor de clasa,care stie sa formeze echipe, care sa aiba un cuvant greu in politica de transferuri;dintre romani eu cunosc doar 3 asemenea antrenori:m.lucescu,boloni,d.petrescu.

    Apreciază

  23. O prima problema e ca de acum doi ani s-a anuntat ca se reduc drastic investitiile „private” adica Paszkany, Energobit, etc în echipa, aceasta urmand a se descurca pe cont propriu cel putin o perioada de 2-3 ani (care se poate lungi). Astfel, dupa cum sigur stiti, echipa nu cheltuie numai cu venirile noilor jucatori, ci mai sunt cateva cheltuieli „marunte” cum ar fi salarii, chirii (daca sunt), curent la stadion, avion, masini blabla, care se ridica la o oarecar suma. Din acest punct de vedere problema e clara, trebuie bani. Si dat fiind ca din pacate clubul nu intra in categoria celor care sa faca bani din multimea de suporteri raman numai aceste „tunuri” ca posibilitate.
    O a doua problema (necunoscuta) o reprezinta, cel putin la cei doi jucatori plecati acuma, clauza de reziliere. S-a achitat, pa si la revedere.
    Si referitor la ce spunea Albu, cu reinvestitiile, pana acuma, de la momentul preluarii clubului din C, se pare ca ai nostri conducatori si-au facut destul de bine temele pe o perioada mai lunga. Deci, din punctul meu de vedere au prezumtia de intelegere a propriilor actiuni. E foarte posibil ca ei sa fie in discutii avansate cu Ronaldinho si Eto dar care sa vina gratis dar numai de la vara, deci aducerea altor jucatori extrem de valorosi (atat din punct de vedere profesional cat si material) sa nu reprezinte in acest moment cea mai buna solutie (pentru ca oricare jucator adus mai trebuie si platit).
    Ar mai fi multe de spus si ce am scris pana acuma ar trebui detaliat dar cum nu sunt jurnalist sa ma pricep sa fac asta, mai bine ma opresc aici.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.