Sinteticul verde din deplasare. [Lincoln RI – CFR Cluj 1-2]


N-am fost niciodată în Gibraltar, dar mi-a plăcut. Și pentru jucătorii ceferiști e o experiență nouă sau opt. Poate meciurile de sub Pietricica lui Pinalty să aducă oarecum cu cele de sub „Stâncă”. Gazdele sunt în mare parte necunoscute clujenilor, deși au câteve nume sonore în primul 11, cum ar fi Walker, Lopes sau Gomez. Probabil o echipă adunată de pe plajă, ca Danemarca. Nici noi nu suntem foarte cunoscuți în Gibraltar. Am întrebat localnicii dacă au auzit de Hakana, Caneto sau Kiruj, dar au cam ridicat din umeri și sprâncene. Nu-l cunosc nici măcar pe Pașcanu, de parcă ar fi din Honduras, nu din Europa. La fotbal, România n-a pierdut încă în Gibraltar. Singura echipă românească bătută măr a fost echipa neoficială de alba-neagra, prinsă în nu știu ce ofsaid financiar.

La noi, redebutează Arlauskis. Șumudică l-a recuperat cu capul și pe Costache (nota autorului: al doilea jucător recuperat cu capul din istoria CFR-ului, după Rafael Bastos). „I-am sugerat să nu mai cadă în careul nostru și să ceară 11 metri, că nu pune niciun arbitru botul. S-a uitat surprins la mine și mi-a zis că pe vreme altui antrenor – al cărui nume nu vreau să-l dau decât anonim – noi nu jucam decât în careul dânsului, antrenorul.”

Spre deosebire de alt antrenor, Șumi vede echipa CFR favorită să dea șase-șase, în deplasare și acasă. Șumudică a ales o formulă de echipă foarte ofensivă, cu doi portari pe banca de rezerve. Nu joacă Lacina Traore, deci golul lui Păun se va pune, dacă va fi cazul. Prinse în vâltoarea spiritului competiției, gazdele au udat vârtos sinteticul înainte de meci, ca să echilibreze valorile în jos. Dacă la Supercupă galeria CFR-ului a ajuns mai târziu, în Gibraltar n-a mai ajuns deloc. În aceste condiții dramatice, mă întreb cine o să-l pupe pe creștet pe A1?!

Primele 10 minute ne arată un Lincoln echipat undeva între Milan și Reșița. Gazdele sunt netremurate de frica clujenilor, se mișcă rapid și destul de agil. Ne-au asediat careul din primul minut, dar am scăpat și nepenetrați și fără 11 metri. Noi continuăm să ne acomodăm cu suprafața dreptunghiulară și să ne aclimatizăm la climă. Cum era de așteptat, Costache fuge pe latura terenului aflată la umbră.

Minutul 16 aduce prima fază frumoasă la vinclul porții lui Arlauskis. Lituanianul respinge șutul lui Walker în corner. Se dau reluări în serie și în paralel, dar Arla scoate mingea de fiecare dată.

Bate vântul, la propriu și la figurat. Corner CFR. Execută Deac pentru Vinicius, care nu ajunge la minge, pentru că e prea bătrân ca să mai sară.

Pauză de rehidratare. Ceferiștii beau apă, eu beau bere.

Ocazie avortată a CFR-ului în minutul 26. Lovitură liberă Deac, mingea țopăie anemic în careul advers, îl lovește pe Bouhenna în picior și se duce la portar. Nici Deac nu prinde un șut sănătos, care să-l îmbolnăvească pe portarul advers, la cea mai cursivă faza de atac a CFR-ului.

Suntem ceva mai coerenți după 1/3 din meci, dar mai e mult până departe. Costache se tăvălește splendid în „iarbă”, ei au un corner. Dacă le mai dăm multe faze fixe, oricând pot urma 4-5 minute de șoc și groază. Costache a intrat bine de tot în joc. Cade pe sintetic ca pe orice gazon natural.

CFR nu forțează. Ne menajăm energia și ne păstrăm golurile pentru revanșa contra lui Young Boys Berna din Elveția.

Ei bine, pauza se anunță sumbră, cu nervi și suduieli. Gazdele marchează un gol meritat, ajutate și de retragerea neinspirată a lui Deac în spatele liniei de fundași. Nu se ridică fanionul și se face 1-0, dacă vă vine să credeți! Scaunul lui Șumudică se clatină, cineva întreabă de numărul de telefon al lui Toni Conceicao. Se pare că nu apărarea (noastră) îți câștigă meciurile, ci atacul (lor) ți le pierde. 1-0 la pauză, după 5 minute de prelungiri, și parcă nu-mi vine să cred că nu-l mai avem pe Cadu în lot! Nu pot spune cât de prost jucăm noi, dar e limpede că ei joacă mai bine decât noi. Clar nu puteam avea cam 6-0, 7-0 la pauză, ca în trecutul foarte foarte apropiat. Locomotiva a lovit o stâncă și e pe cale de eșuare. Suntem porniți suicidal să retragem echipa din Champions League pentru a o înscrie in Conference Shit. Și asta se întâmplă în Gibraltar, nu în Luxemburg! Ți se sparie mintea…

Gazdele zburdă și în debutul reprizei secunde. Nu că ar fi simțit miros de sânge în nări, doar joacă un fotbal clasic, onest. Nu și-au pârjolit sinteticul la 1-0, nu s-au retras în autobază… GOOOL CFR!!! 52, Debeljuh, cu capul, din centrarea lui Sigurjonsson. Prima fază în care gazdele au părut naive, cu o mare tentă de amatorism. Debeljuh, preferatul lui Șumudică…

Meciul contra lui YBB revine în cărți, dezastrul suprem din istoria fotbalului românesc, evitat.

GOOOL CFR!!! 58, Debeljuh, cu piciorul, din pasa „acasă” a căpitanului gazdelor. Stupid, simplu, ca în programul netipărit al meciului din mintea noastră. Morcovii s-au topic ca prin minune în mai puțin de 15 minute din repriza secundă. A făcut Șumudică minuni, i-a fătat bibilica oo vii? O sulă! Lungă și pe baftă… Pe de altă parte, ar trebui să dăm cu cărămizi în Șumudică pentru acel 0-1 din primele 45 (50) minute? Nu foarte obligatoriu, aș zice eu, după 5 beri frumoase. Nu i-aș recomanda lapidarea cu aceeași cărămidă cu care omul se bate în piept. Oricât de prost ar face un A1 echipa din lotul pus la dispoziție de Varga & Co, jucătorii tot ar trebui să joace la un nivel peste cel din Gibraltar sau ligile mult inferioare din Anglia sau Spania. La un astfel de meci, până și Carnat ar trebui să fie în stare să înscrie două goluri și să-și dea singur două pase de gol. Bun, nu-i crăpăm bibilica lui Șumi, nici nu-i facem statuie din ea împăiată, dar nici nu putem piti jocul modest al CFR-ului sub preș. Chiar și la victorie, Șumi a pierdut o altă viață. Cineva a mai trasat o cruce pe răboj în dreptul lui. Nu știm câte vieți de pisică sau bibilică are Șumudică, dar ar trebui sa fie mai atent. Muuult mai atent. Sau mai inspirat. Sau mai antrenor.

Să revenim la meci, pentru că nu e încă jucat 100%. Cu 15 minute rămase pe clock, gazdele mai au câteva zbateri fotbalistice. Nimeni dintre noi nu simte siguranță în defensiva noastră. Nici prezența lui Arlauskis în poartă nu mai e o certitudine că tensiunea arterială nu trece prin tavan. Ne e scris să ne chinuim. Revenim în atac prin Sigurjonsson, dar „covrigii” lui Deac nu prea mai prind poarta. Ultimul se duce peste, ca cei din meciul cu FCU Craiova Mititelu.

Ultimele 85 minute „legale”. Gazdele vin grămadă în careul nostru. Poate grămada e prea mare. Un șut bun se duce într-un coechipier și Arlauskis e menajat fără voie. Câteva schimbări la CFR. Petrila, Tahiri, Chipciu. Șumudică simte că nu-i nevoie și de Hoban pentru victorie.

4 minute de prelungiri, cu 5-6 gibraltarieni aduși mereu în careul lui Arlauskis. Debut Fofana la CFR. Pare să fie cu victorie, dar… ce faci, Manea!?! Bine, Manea! Corner… Gata!

Misiune îndeplinită. Vă era dor de pragmatismul danpetrescian? L-ați revăzut în seara asta, într-o exprimare diferită. Totuși, mai bine nu se televiza. Deocamdată, morcovii înapoi în pivniță.

85 de comentarii

  • La un meci cu o echipa din tara a 53-a ca populatie in Europa (vreo 60.000 de oamen8), ce note poti sa dai? Sa plece toti de la echipa, sa ii aducem pe aia. Ar vrea toti sa joace la CFR, sa aibe salarii de 5.000 de euro. Ei acolo vin si cu bani de acasa. Are Chipciu 30.000 pe luna. Aia faceau pase mai bune ca ai nostri. Sunt de toti cat are un sat din Romania.

   Numai ca nu stiu daca renunta la celelalte m3serii, de frizer, ospatar pe acolo. Macar cu Luxemburgul mai zic3am, aia sunt 500.000 si au jucatori straini adusi, ceva bogatie etc. Dar Gibraltarul????? 7 erau nascuti acolo, restul de prin Spania .

   2 merita toti!!!!

   Apreciat de 3 persoane

 1. Ati vrut circ, na circ.

  Pleaca Pereira, pleaca Rondon, pleaca Vinicius, nu ca au vrut ei, ci ca asa s-a decis. Nu zic de Bordeianu, Burca care au fost peste puterile conducerii. Dar aia 3 puteau fi tinuti, pe conducere nu o oprea nimeni. Numai cine stie fotbal si a vazut golul lui Rondon cu FCSB cand a plecat de la mijlocul terenului din devierea lui stie de ce trebuia tinut Rindon.

  Avem Sigurjonsson care zici ca e un batranel care abia se misca. Si e capitan!! A ramas Chipciu,vine Alibec. Uitati-va ce pase la mijloc. Pai nu era bun Pereira nu??

  Sumudica nu stie sa antreneze, el doar zice „aduceti bah mingiile in careu, acolo ne bazam pe talentul lui Omrani” (sau Alibec, Budescu, ce a mai abtrenat el). Nu a antrenat trasee in viata lui. Cu Gibraltarul trebuia sa avem 25 de actiuni cu finalizare

  Apreciază

 2. Felicitări pentru victorie! Haideți acasă să vă liniștiți. Mă bucur că Șumi a lăsat discursul cu bibilica și a trecut la violență. Altfel riscam să cred că e vreun intelectual. În schimb îmi pare rău pentru jucătorii noștri care au prins și vremuri mai bune. Deja avem 5 meciuri, avem ce discuta. Dar să mai așteptăm până mai intră și Albec și Fofana, și Budescu, iar apoi să mai așteptăm 5 meciuri să se formeze relațiile de joc și apoi poate vine și Takayuki și după aia mai vorbim. Poate nu e Șumi cel mai fin tehnician, da câteodată îi iese, Imps nu mai pierduse acasă din aprilie. Bravo băieți, fruntea sus, nădragii jos, mergem mai departe. Vom mai avea parte de tocană, ghiveci, borș din ăsta pe post de felul trei. Meciuri bune, meciuri proaste, ce e scris și pentru noi…

  Apreciază

   • Sunt destule lucruri în neregula, cel puțin în opinia multora. Echipa scârțâie, avem destule ezitări și trăim prea periculos. Deși e doar la început eu imput antrenorului folosirea excesiva a unora care deja par storsi sau ieșiți din forma. Nu dau nume dar ii știți și voi. Dacă nu ii vede cum trebuie la antrenamente, măcar în meci sa schimbe mai repede.

    Apreciat de 1 persoană

    • Hai ca-i spun eu 😁 Paun(eterna speranta, prea multa rabdare cu el), Cipri (imi pare rau pt el dar mai mult incurca, a avut de dat 2 suturi din 16 si 10m venite pe jos, unul a mers ca o besina spre poarta altul era sa opreasca aviatia din zona + 3 cornere batute dea p***), Costache,Chipciu. in locul astora Tahiri(cam asta i jucatorul care ii poate invata pe toti din lot cum se preia o minge, cum se dau pasele cu adresa, cum nu te bagi ca o gaina beata in dribling in aglomeratie etc) si Petrila musai. Aici sa zicem ca are de ales Nea Sumi si ar trebui sa aiba OO si sa-i tina pe bara pe astia. Problema e ca mai are cateva posturi unde pur si simplu nu are solutii. Toata linia de fund e hilara, pur si simplu nu e valoare pe oricare i-ai baga, mai asteptam sa vedeme Meleke ce stie. Rodroguez nu e nici inchizator nici nimic, sa vedem Fofana daca e mai ok ca el, daca nu … ne trebuie un inchizator clasic, un negru de ala cu picioare lungi de matura tot(gen Bouba Sare/Muri/Borde) In atac …pauza totala, asteptam sa vedem in ce forma e Alibec. Cum zicea cineva in aeticolele precedente …cand ai ajuns sa ataci Europa cu Costache, Paun, Debeljuh, Manea totulari … e groasa. Chiar apreciez ce face conducerea si eforturile sunt sustinute pt a alcatui un lot ok dar chiar trebuie sa scapam de petarde, le tot vedem cu totii de 1 an incoace …

     Apreciază

      • nu am dat in linia de fund, e clar ca sunt expusi, doar constatam ca Bouhenna – Graovac/Cestor nu sunt Vini-Burca. Categoric ne trebuie un inchizator clasic si mai trebuie ca aripile sa ajute fundasii laterali.

       Apreciază

 3. semne nu ft bune inceputul de an are insa, personal, ma bucura ORICAND o victorie sau o calificare scremuta decat un joc spectaculos si fara rezultate. pas cu pas, mergem inainte. hai CFR!!!

  Apreciază

 4. Da stiu expresia „victorie rusinoasa” dar cel putin vorbim de-o victorie.Mai avem nevoie de una la Cluj si avem cel putin grupele Conference in traista.Restul este bonus si-s convins ca baietii vor face partide pe cinste pentru o calificare superioara.
  Ma intreb cum or fi jucat Celtic la infrangerea cu 1-0 cu gibanezii astia,tot asa penibil ca noi?Inca un aspect pozitiv,noi si cand jucam penibil castigam.
  Expresia „nu mai sunt adversari mici” a fost inventata de mult timp.In ’82 cand a iesit campioana mondiala,Italia a iesit din grupe doar ca a avut golaveraj 3-3,fata de 2-2 al unei africane(sa fi fost Ghana?)
  Acum mi-ar placea sa vad pe-o statistica cati ati jucat fotbal la un nivel cel putin basic,pentru a intelege ce inseamna conditii nefavorabile:ma gandesc aici la vant,la caldura,la sintetic,la reflexiile cizmelor de guma a muncitorilor de pe schela din apropiere.
  A fost evident ca in prima repriza adversarii au avut de partea lor vantul.Dar per total in afara de faza golului,toate ocaziile lor s-au redus la sutul de la distanta respins in corner de Arla.
  Mai degraba mi-a parut c-au jucat ai nostri pe modul economizor,iar altii cu tubul de Supramax articulatii in buzunar.Asa cum lui Camora i-a fost prescrisa pauza,tot asa si Deac ar trebui sa stea putin.
  Sunt sintetice si sintetice,insa asta la care-i sarea bucatile de guma din el la fiecare sut,este foarte solicitant pentru musculatura.
  Acum nu-i greu sa intelegi ca o echipa cu vreo doua roti dintate gripate si vreo 4 jucatori noi in angrenaj,nu poate sa se exprime la potential mare.Credeam dupa campionatul trecut ca si Costache poate fi trecut in randul jucatorilor care pot sa arate ceva.Dar in ultimul timp pare ca-i decupat din filme de desene animate.Nu profita deloc de oportunitatile care i se ofera.
  Este bine ca treptat vor intra si ultimii noi veniti si astfel si antrenorul poate sa aiba solutii.
  La acest moment nu ma uit la antrenor,atata cat ma uit spre ce ofera jucatorii.Si acestia deocamdata nu se ridica la un nivel decent de exprimare.
  Cum aminteam de Italia,este bine sa intri la turatie maxima la momentul oportun.Cred ca daca ar forta s-ar rupe astia ca grisinele.Pana la meciul cu Young sau Slovan mai sunt vreo 2 saptamani.Am incredere ca putem sa facem o surpriza.

  Apreciat de 3 persoane

  • In fara de teren am avut aceleasi conditii ca si gibratlezii. Lotul lor e evaluat la 1mil de euro, cu jucatori care nu au cota de piata. Daca imi spui tu mie ca niste amatori plătiți de 30 ori mai putin decat ai nostri aveau dreptul sa ne domine gresesti rău de tot. Nu ai voie ca profesionist sa joci asa. E ca si cim zugravul profesionist ar lucra la fel de rau ca si mine si i-as gasi scize ca galeata cu lavabil e grea. Referitor la teren, nubpitem pune pasele gresite pe seama terenului. Asa am pasat si cu borac si cu craiovele, pase banale gresite. Am vazut pasa de 2m data nu complet gresit ci pe alta directie decat era coechipierul. Aglomeratie pe flancuri nejustificata, cu 4 jucatori la un moment dat stand pe partea stanga si nedemarcandu-se, asta nu poate fi din cauza vantului. Incercari de a pasa in mijlocul careului advers cand erau acolo 6-7 adversari și doar un singur atacant. Oesirea cu pase din terenul propriu se termina de multe ori la mijlocul trrenului cu pasa direct la adversari. Jucam pe atac dar nu avem un atacant rapod care sa poata dribla un fundas sau sa faca o preluare care sa scoata fundasul din uz. Si mai sunt o gramada de probleme la constructie, plasament sau in aparare. Chiar si cand am jucat cu vantul din spate nu am fost in stare sa avem decat o singura ocazie buna.

   Apreciat de 1 persoană

 5. După patru titluri și două calificări consecutive în EL, plus 16-imi cu eliminare la mustață cu Sevilla, e de râsul curcilor să consideri conferința lig un obiectiv. Nu nene, aia e un obiectiv pentru Sepsi și alte echipe de intertoto. Pentru noi obiectivul trebuie să fie EL, bonus CL. N-am înțeles niciodată ce-i aia „victorie rușinoasă”, victoria e victorie, și până la urmă doar asta contează. Restul, cu mingea, terenul, vântul și alte asemenea, sunt scuze penibile. Aici trebuie vorbit de lipsa de valoare a unora și de greșelile făcute de antrenor, în alegerea titularilor, așezarea în teren, indicațiile tactice și mai ales lipsa motivării. La un meci de calificare nu ai voie să te prezinți ca la un amical. E nepermis, ca gibraltarienii să aibă ocazii de gol, să te paseze ca la antrenament și să-ți dea gol, chiar de învingeam la 5 goluri diferență. Noi am reușit performanța să jucăm cu ei de la egal la egal, mai mult, o repriză întreagă i-am fost chiar inferiori. Ne-am dus acolo în excursie, nu la meci. Nu există scuze și explicații, capul în pământ și demonstrarea în retur, că am învățat lecția.

  Apreciat de 5 persoane

 6. Perfect articolul. E ca un xanax băut după nervii haliți în timpul meciului care, apropos, mai bine nu se televiza….
  Bine măcar că ne-a explicat Șumi cum e cu vânturile, soarele, căldura și sticlele sparte prin vestiar. Halal discurs.
  Au trecut doar 5 meciuri, dar tind să cred că pentru Șumi e prea mare clopul și stau și mă întreb ce gândește onor conducerea….

  Apreciat de 2 persoane

 7. Dupa o prima repriza cu un morcov crescut pe la Cernobil, nu merita efortul sa notez. Ce sa notez, cu minus nu avem variante !
  Noroc cu CJ-CFR-07 ca ne face sa trecem usor peste.
  Nu stiu cum va fi forma peste 2 saptamani, acum suntem la nivelul de jos a aisbergului.
  Sunt curios unde va juca (sper sa aiba chef) Alibec, daca la mijloc usor avansat, vai de apararea noastra.
  Nu stiu cate vieti a pierdut Sumudica, dar a ridicat multe semne de intrebare, cate unul pe meci.

  Apreciază

 8. Noi ne-am bucurat după meciurile cu Roma, MU, Celtic, Rennes, Lazio etc, dar fiecare satisfacție a noastră a reprezentat ”o rușine istorică” pentru adversar. De ce să fiu mânios pentru meciul de aseară? Au dreptul și gibraltarii (rezii, rinezii, rianii sau altfel) din când în când de câte o mulțumire sufletească în fotbal. De ce să fi luat bucuria lor de a fi jucat de la egal la egal sau chiar mai bine împotriva unui colos din estul Europei? Nu-s supărat deloc. Dar, mai bine să nu mă întrebați de ce nu am comentat aseară sau azi dimineață. Am rătăcit teancul de țâdule cu lucrurile pozitive notate în timpul meciului, iar coala rezervată observațiilor negative a rămas imaculată.

  Apreciat de 3 persoane

  • Corect maestre Caneto, sa le dam satisfactie unora e ok, dar tuturor?? Ca-i luxembourg, gibraltar, ori alti semi-profesionisti? Daca e asa sa inchiriem virusii verzi sa joace ptr noi cu astfel de echipe, poate se ambitioneaza mai mult decat jucatorii nostrii platiti cu mii hune de euroi lunar..

   Apreciază

 9. Tare mi-e frica ca odata implementati(a se intelege,titulari) Halibec si Budi(!),pe langa Graovac,cu Sumi la timona sa nu se”sparga”vestiarul devenit si asa destul de subred si sa asistam la ceea ce-si doresc miticii in frunte cu BecaliHOTUL:o destabilizare si firesc,pierderea campionatului!;cat despre rezultatul pozitiv(3 p.) si nereusitele de aseara am comentat;Hai CFR!

  Apreciază

 10. Ce amintiri frumoase mi-a trezit prima repriza…. Tulai Doamnye!
  Undeva pe la mijlocul anilor ’80…. Dreaq mai stie… 85-86-87 …fosta mea echipa din Div. Nat. Judet, in prag de desfiintare, ca, no… bani la sindicat lulu… in Div. Nat. Oras a ramas fara portar. Au venit acasa la mine, io prospat intors de pe Santierele Patriei la Santierele Judetului, fara niciun antrenament de vreo 5 ani, sa merg sa joc, ca fara portar e naspa….
  Era un meci cu “Surdomutii”, o echipa renumita ca aproape jumate jucau “pe fals”, ca nu puteau aduna atatia legitimati sa faca o echipa! Io, adica si io “pe fals”, ca-mi expirasera tate vizele de la federatie si cele medicale….
  No, iezact asa a fost meciu ca al lui tzefer in prima repiza…. Ne-au dominat copios, baietii adunati la ei din Babes se injurau la orice miscare (ca erau surdomuti) si noi, inclusive eu nu stiam cum sa ne ferim de ei! Poate si de minge?
  Nu mai stiu care a fost rezultatul, nici nu conteaza, dar am fost dominati cel putin o repriza de ei…
  Nici “noi” nu aveam antrenor! Cum nici tzeferu’ nu are deocamdata….
  @ACHILES: Te legi de portari ca ei nu stiu fotbal? Pai afla de la mine ca elev fiind eram ales primiul cand se faceau “echipele”! E drept ca eram singurul care avea minge Artex, dar asta nu conta! 😀

  Apreciat de 3 persoane

 11. Mi-a plăcut și mie articolul și mi-am adus aminte de vorbele tatălui meu „românul face haz din necaz”. Vezi legenda Miorița. Apropo de rușinea din Gibraltar, acum se joacă Kairat vs Steaua Roșie B scorul este 1-0 pt gazde. Rusine este doar pt cine te urăște sau nu știe. No hai România, cu tot cu bășcălia!

  Apreciat de 1 persoană

 12. In loc sa ne concentram pe problemele echipei,noi ne consumam energia sa explicam jocul echipei.Vorbim de fotbal unde fiecare are ceva de demonstrat.Imi aduc aminte de o partida din Copa del Rey din Real si Gimnastic de Taragona.Si era dubla mansa,nu una sa zici ca i-a prins nepregatiti.Jucau aia de zici ca era Barça,si-n final miraculos au reusit Realul sa se califice.
  Ce sa spui in Cupa Frantei ,unde echipe de judet scot echipe de prima Liga.
  Cine mai vorbeste de bucatari si frizeri este rupt din alta lume si iubeste mai mult barfa decat fotbalul.
  Si in evolutiile echipei nu trebuie sa incercam sa gasim vinovati.Toti joaca pentru aceeasi echipa si au aceeasi culpa.
  Eu intotdeauna incerc sa gasesc ceva pozitiv intr-un lucru care a mers rau.Iar ieri am vazut si o minge respinsa de Arla la un sut in prima repriza.Dublata in cea secunda de un plonjon si o minge retinuta.
  Povesti din astea ca Burca de era incremeneau aia de frica.Cand imi aduc aminte de partida de la Glasgow,cu Burca partas la cel putin 2 goluri din cele 3 primite………de aia spuneam ca trebuie sa ramanem echilibrati si sa comentam pe fapte ,nu pe supozitii.

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu are ce cauta Sorescu la CFR.. Sper sa nu ajungă ever la CFR.. Sa plece unde o vrea… E bun, ca sunt restul mai praf la Dinamo….. Am luat destui căpitani de echipa, de la alte echipe din liga mămăligă și acuma spunem ca nu sunt buni de CFR, etc… La CFR îți trebuie alt gen de jucători, ne trebuie jucători de meciuri internaționale… Jucători din Italia, Portugalia macar, jucători din piețele de unde am mai adus pe vremuri, păcat ca acuma a rămas în mare liga mămăligă

   Apreciat de 1 persoană

 13. Imi plac discutiile aprinse, dar in general asteptarile astea de „performanta”, „gloabe” samd dovedesc un orizont de cunoastere la nivel de Clinceni,, Voluntari si alte performante pre-orasenesti. Inainte de a eticheta echipa, trebuie vazut contextul general in care activeaza european,nu national. 1. Numarul echipelor din Europa League scade anul asta odata cu introducerea celei de a treia divizii de la 48 la 32. Daca luam in calcul unele „ajustari” si „optimizari” in CL, practic o echipa din Romania se joaca pentru play off de Europa League cu adversari cu care aacum un deceniu se batea pentru un loc de Liga Campionilor. Sigur, era si alt context al coeficientului de tara, dar asa cum atunci bataia pestelui tot cu campioanele elvetiei si Croatiei pentru Liga Campionilor le aveam si acum cam tot cu ei pentru Europa League ne batem, asta e contextul general. 2. Ca sa poti mai mult, ai nevoie de coeficient de tara – aici degaba esti leu paraleu, daca nu ai in campionatul tau 3-4 echipe decente care sa adune puncte, esti in urna valorica dezavantajata. O discutie pe care in contextul scandalului tipic fotbalului din Romania nimeni nu are curajul sa o poarte. 3. Bugetul- am mai scris-o pe aici, in utimul deceniu Europa si-a dublat banii pe care ii genereaza fotablul national, in Romania a stagnat. Practic la aceiasi bani iti poti permite jucatori relativ mai slabi ca acum 10 ani. Trendul asta negativ nu il poti intoarce decit cu un numar mare de jucatori produsi local (aici intra si juniori adusi la 16-18 ani si crescuti spre seniori) – pe care pina la 23-24 de ani sa ii poti avea la costuri locale relativ mai mici decit un echivalent din afara. Momentan e insa invers, lipsa jucatorilor locali ii face pe strainii la fel de slabi ca si ei mai ieftini. Pentru CFR ar avea nevoie de un sistem de juniori-tineret care sa ii produca anual 2-3 jucatori la nivelul primilor 25 din lot.

  Apreciază

 14. totusi la cluj e nevoie de profesionisti , si ar trebui transferati peraltzi, dubarbieri, pereiri , rondoni u.s.w. Oare::” konducerea „(finantzatorii) e multumita din ce a „demonstrat”.cei scosi la tabla ! Nu esti in stare sa duci mingea pina intr’ pozitie de sut , simtzi ca te-ai incurcat si dai drumu mingii unde-o vrea ea sa ajunga , finalizari de rugby,klocesk 4 in aria din dreapta iar altu o luat-o” fuga” in kukuruz.

  Apreciază

 15. Problema esentiala ale CFR-ului la ultimele 2 deplasari europene a fost de atitudine. Atitudinea jucatorilor a lasat de dorit, mai ales in Gibraltar. A doua problema tine de concentrarea pe toata durata jocurilor (a se vedea perioadele de black-out cu Banja Luka sau FCU Craiova). Apoi vine celelalte: integrarea noilor sositi, a ideilor tactice, etc.
  Ar cam fi timpul sa le remediem, caci in turul 3 de UCL ne va fi imposibil cu deficientele de azi.
  Cum intre Europa League si Conference League nu sunt mari diferente de venituri, poate ca un traseu in competitia a treia europeana ne-ar aduce mai multi bani si puncte. Suntem la 90 minute de grupele Conference League pe cand celelalte echipe romanesti trebuie sa joace 6 meciuri pana la o performanta similara, cu adversari grei si foarte grei (CSU Craiova poate da peste Anderlecht in turul 3; in playoff-ul de Conferance, pana si FCSB va avea un adversar deloc facil).
  Sa vedem cum reusim sa ne corectam problemele de joc, de atitudine.
  In perioada de amicale, am avut meciuri tari in ideea de a pregati pentru Europa. Totusi, tinand cont de multele modificari (de lot, de stil de joc), poate ca niste adversari mai slabi ne ajutau la omogenizare.

  Apreciază

  • Eu nu sunt sigur ca atitudinea a fost buba cea mare. Noi efectiv jucam fara inchizatori. Sau cu saracul Rodrigez acolo, care este in permanenta depasit numeric. In modul acesta sunt expusi si fundasii. De aia faulteaza si gresesc. Interii se calca in picioare unul pe altul. Se lovesc unul de altul ca popicele. Mislokasii si atacantii nu se ma apara
   Na, aici tre sa-si utilizeze bibilika dpmnul SumuDick. Fara avioane si OZN-uri.

   Apreciat de 1 persoană

 16. Frumos scrieti, mai suporteri de carton ce sunteti toti!! Nici nu a inceput campionatul si meciurile din preliminarii, ca ati si inceput cu criticile si rautatile la adresa echipei si antrenorului!! Aveti rabdare, sunt multe schimbari in echipa, avem un alt antrenor cu alt stil de joc!! Peste noapte nu pot aparea miracole, asta se intampla doar in basme!! La criticat si dat cu pietre sunteti buni toti, de parca echipa asta nu-i a voastra, a noastra celor care ne zicem CFR-isti!! Atata rautate din partea voastra chiar nu credeam ca exista! Parca sunteti toti din miticistan, nu ardeleni si clujeni cum va pretindeti!! RUSINE SA VA FIE!! HAI CFR CLUJ, CAMPIOANA FOTBALULUI ROMANESC!!!

  Apreciat de 2 persoane

  • Pai om fi noi de karton, dar o opinie putem avea. Kred eu. Si nu este neaparat kritika, sunt observatii (cel putin din partea mea). Eu asa am vazut, nu am dat in nimeni. Nu kred ka ar trebui sa intru in korul laudacilor. Se lauda unii singuri ce buni si inspirati sunt ei. Si sa stii ka intelegem si noi ka au fost si sunt skimbari la ekipa, ce nu inteleg eu este cirkul. Ka tot ai pomenit de miticistan, si cirkul de la conferintele de presa , tot acolo se incafreadreaza si sunt foarte neplakute. Parerea mea si fara suparare.

   Apreciat de 3 persoane

   • Sumudica este primul antrenor care a luat atitudine impotriva comentatorilor tv si ziaristilor mitici care doar critica si vad doar greselile jucatorilor nostri. Si nu uita, este bucurestean, nu ardelean sau clujean!! Omul asta mi-a placut tot timpul, si ca jucator si ca antrenor. Spune lucrurilor pe nume si da replica potrivita tuturor!! SI MAI ALES ISI APARA ECHIPA SI JUCATORII INDIFERENT DE SITUATIE!! ASTA TREBUIE SA FACA ANTRENORUL UNEI ECHIPE, SA FIE ALATURI TOT TIMPUL DE OAMENII LUI!! DOAR ASA JUCATORII VOR DA TOTUL PE TEREN!! Iar momentul cand suporteii l-au imbratisat si l-au sarutat dupa golul lui Petrila in meciul cu prazurile spune totul despre omul Sumudica!!!
    HAI CFR CLUJ, CAMPIOANA FOTBALULUI ROMANESC!!!

    Apreciază

 17. Mândria Ardealului – ediția Gibraltar.
  În ton cu noul stil superofensiv, ocazii peste ocazii (trebuia să fie 5~6 la zero la pauză fiindcă, nu-i așa/?, s-au mai dat goluri și de la centrul terenului și chiar din propria jumătate) așa că se pot mări deja prețul biletelor pt. că lumea va da năvală să (re)vadă pe viu spectacolul sublim de artificii. Cu venirea lui Alibec vor reapărea articolele cu ,,Onoare muncii grele…” iar pt. Budescu vor apărea în tribune câteva dependințe cu vedere spre teren de unde acesta să poată marca. Ar fi bine ca noilor veniți (în acest sezon) să li se explice că ,,Luptă, luptă CFR !” este doar un îndemn specific, o tradiție a susținătorilor, pt. ca să nu fie disensiuni în vestiar privitor la cine a dat cu luptatu și cine nu.

  Apreciază

 18. Bă, ce tare ești din tastatură. Șezi blând, că te ambalezi degeaba. Nu cred că a așteptat cineva miracole de la Șumudică, dar măcar să nu fi stricat ce era bine înainte. E cam lipsă de bibilcă, să schimbi totul într-o perioadă în care ai cele mai importante meciuri din tot sezonul. Că răbdare ar fi, dar de ratăm și grupele conferința lig, o cam luăm pe urmele lui Dinamo. Și nu cred că am putea aduna noi banii să salvăm clubul. Apoi, chiar nu suntem toți clujeni. Mai sunt unii pe aici din Zalău, eu din Mureș, alții din străinezia Germania, SUA etc. Asta e, nu trebuie să ne luăm de gulere, că avem opinii diferite 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 19. Ba io-l critik , Luis dragom . Si n-am facut-o pana acum niciodata, doar pe Vasalie l-am mai luat la mishto si pe Edy eram suparat ca nu-i mai coyos…
  Om fi noi U70, dar mai pricepem un pic de futbol si trebuie sa fim ascultati ca, nu vrem raul Clubului.
  Din contra; vrem sa fie numa’ lapte, miere si sarmale .
  Iar tot ce zicem noi aici este citit de catre multa lume implicata si pressa miticistana ne urmareshte cu sufletul la gura; ce zicem, cum comentam, ce pareri avem…Iar daca sunt kritici, imediat le publica ca si fiind „vocea suporterilor”.
  Pai, spune tu : astai joc de aparare ?
  Io l-am scos de la suflet pa Il Muce , in ’85, cand o pierdut acasa cu Irlanda de Nord, datorita prostei organizari a apararii.
  Eram la inceputurile ideii de antrenor si il sorbeam cu nesatz pentru toate pregatirile , conferintele si meciurile cu Natzionala.
  Mergeam la Bistritza sa vad pregatirile Natzionalei (venea cu lotul aici, fiind invitat de Padureanu).
  La meciul cu Irlanda, Stefanescu era suspendat (parca) si n-a putut face cuplul de atunci Stefanescu-Iorgulescu.
  El, inloc sa dea dovada de flexibilitate si sa faca linia de fund Iovan, Belodedici-Bumbescu, Ungureanu, din invidie, i-a folosit ca si fundasi centrali pe Iovan si Iorgulescu. Apoi, alte gresheli: l-a pus capitan pe rejile-rejilor (un limbric de 21 de ani) si juca cu celebrul Coras cracanatu’, inloc sa-i foloseasca pe Lacatus si Piturca. GRESHELI, mari gresheli ! Atunci mi-am dat seama ca Il Muce nu stie sa construiasca o aparare. Rezultatele din 81 – 84 se datorau lui Boloni si Stefanescu. De fapt , Steau cea Mare a existat datorita colaborari perfecte Boloni-Jenei…Si eu n-am fost suporter Steaua niciodata.
  Acum, la noi, se intampla acelasi lucru : o brambureala de care este vinovat doar atrenorul.
  Cand l-am avut pe Danutz , echipa emana fortza, determinare.
  Nu vreau sa ma laud, dar cand este vorba de CFR , eu particip cu sufletul si trairile nu ma insheala.
  La meciul cu Sevillia de acolo , am simtzit o fortza a unei echipe de nivel european.
  Si asta este STILUL CFR ; fortza si lupta . Asa am ajuns faimoshi in tzara si-n Europa.
  Imi amintesc de meciul cu U Craiova din ’76 , cand ei au venit cu Purcaru (portar) Deselnicu, Strambeanu, Balaci, Tzaralunga, Crisan.. si noi ii aveam pe Bretan M. , Szoke, Visan, Lupu , Pop Mihai, Boca, Liviu Mihai, Tzegean, Moga, Bakos…si i-am batut cu 2-1. Dar ce mi-a ramas in memorie , este faptul ca la meci, a participat si nea Pisti Kovacs, atunci Director Tehnic al Fed. Franceze de Futbol, fiin prieten cu Dr. Radulescu.
  Ei, Mr. Kovacs s-a exprimat dupa meci (noi stateam gura casca ); „Mai, Titi (asa ii zicea Doctorului ), voi jucatzi foarte asemantor cu Ajaxul meu… ” .
  Da, asa era : Doctorul a studiat mult metodele lui Rinus Michels si Ajaxul, fireste prin intermediul lui Nea Pisti.
  Aveam si atunci un stil aparte de fotbalul rumanesc din sud, dar nu era voie sa fim vazuti si apreciati.
  Acum, este o brambureala in toate privintzele.
  Io shtiu ca cu ciomagarii din Banja Luka nu puteai sa joci fotbal (mi-a placut ce a spus Multescu-care nu prea ne are la suflet-ca; „..acolo au fost numai coate-n gura si pumni in ochi-nu se putea juca futbol..” ) .
  La fel si in Dji-al -Thariq (denumirea dupa Sultanul arab); teren de cauciuc , minge de plastik, vant din pupa …si un teren cat o sala de sport…
  Ce futbol sa joci ?; …la intamplare (si eu stiu ce inseamna terenurile syntetice, fatza de cele de iarba).

  Dar sa nu faci tu ca fundamentul jocului , APARAREA sa functioneze normal , atunci numai antrenorul este de vina. Nu stie cum sa-i asheze , nu shtie ce sa le spuna , foloseste gresit jucatorii care ii are.
  In ziua de azi nu ai voie sa joci fara un „centro campista de la difezza ” de valoare. Altfel , ii pui in degringolada pe fundashii centrali. Rodrigeez , saracu’, nu-i de vina ca nu poate juca ca si Muresean, Dani, Munyru, Djokovich….Dar , il aveam pe Itu . De ce nu incerci si cu el ? Apoi ; discursurile .. Iel o zas ca o vinit in Jermanie, apoi sa sa comporte ca si un jerman. Nu ii nevoie sa-i pupe pe totzi si sa-i lipeasca de burtoiu lui. Io nu-l beshtelesk tare , dar daca nu se remediaza , atunci fac casi-n bancu aa cu Bula :” Cica Bula injura toata ziua la shcoala si pe totzi. Intr-o zi , invatzatoarea il roaga sa nu mai injure macar o zi. La care Bula zice: Bine ! Azi nu va injur ,da’ maine va f-t mamaDumnezailor voshti /…)
  Ashe zac si io:..azi nu-l critic, da’ maine….
  P.S. Retardilla, testver ! Nu io amzas ca portarii nushtiu juca futbol, ci, Nea Chishu ..si iel o fost portar..Imi amintesc o anecdota ce ne-o spunea cu calatoriile pentru deplasari in anii ’50..Dar asta , altadata.

  LUPTA, LUPTA CFR !! Si da-i si lupta CFR !

  Apreciat de 7 persoane

 20. Achilles cand vorbim de principii nu trebuie sa facem rabat.
  Dar trebuie sa analizam obiectiv si nu dupa culoarea pielii……..
  Cu Banja Luça din trei goluri,au fost trei greseli personale ale fundasilor nostri,si nu cei veniti acum ci capitani si petarde vechi.Acum nu cred ca trebuie Sumi sa-i spuna lui Camora sa sara la cap,sau sa-l roage pe Manea sa stea-n marcaj.
  Probabil ca ar trebui sa adoptam ca echipa, un stil mai echilibrat si sa asiguram un mai mare sprijin celor din aparare.Eu cand vad cat este de impotent Deac la acest moment,chiar nu inteleg sa-i reprosez ceva lui Sumi.A avut si in Gibraltar doua suturi la mingi care veneau spre el,deci doua mingi care trebuiau sa fie un pericol pentru poarta adversa.Vezi de treaba,doua bashini.Parca o mancat ciuperci fara certicat de conformitate.
  Inca o data profitand de prezentarea lui Alibec,sigur este un jucator care ne poate ajuta,cu calitati certe.Doar sa fie bine cu capul,si sa inceapa bine sa nu fie criticat de specialisti……….
  Poate c-ar trebui sa lasam deoparte conceptul de miticism,intr-o lume globalizata,mai ales ca vorbim de-un Cluj cosmopolit si deschis valorilor europene si nu numai.
  Probabil intre Tribunisti suntem mai bine de 75 % care nu locuiesc momentan in Cluj,si nici n-au facut-o vreodata.Apoi nu cred ca-i de vina DP ca Gusti Tegean sau Zoli n-au fost antrenori de top.

  Apreciat de 1 persoană

 21. Si inka ceva. La un moment dat, eu am fost intr-un mare rahat. Nu eram sigur ca mai am mult de trait. La un meci cu efsiesbi, cand Alibecu juka la ei eu implinind 50 de anisori (25 in realitate) am primit din partea klubului un trikou personalizat , si am avut o poza pe siteul klubului la kare Alibek a dat like. Pentru acest gest eu il respekt. Sper sa reuseaska la noi.

  Apreciat de 6 persoane

 22. luis, tu ai primit Like de la Alibec. Acum câțiva ani, pe mine mă căutau prin Cluj Mincă cu Păun să mă „critice” pentru că i-am criticat în nu știu care articol. Faza haioasă e că l-au prostit și pe Vinicius să-i însoțească la cotrobăit, deși nu cred că mi-am permis vreodată să-l ating cu vreo literă pe brazilian. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

   • Asta e soarta multor autori de seamă, au fost nevoiți să ia calea Turzii și a pribegiei pentru a putea scrie liber. Dar nu și-au părăsit crezul nici departe de mânia și pumnul lui Păun.

    Apreciază

  • Vezi, daca nu esti si tu un om de presa adevarat, cu foamea in git si cu buzunarele de la sacou mari sa bagi in ele fursecurile de la expozitii si vernisaje? Poate erai si tu mai maleabil si primeai si o tuica; brinza se da altundeva.

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.