Alarmă la CFR


Bun, gata, a venit relaxarea, s-a așternut în toată țara. De acum încolo putem să ne întâlnim mai des, dar și mai mulți pe aici, pe Tribună. Regula distanțării, 3 cetățeni pe zi/maximum 6 comentarii pe săptămână, a fost strivită în picioare. Dictatorul a fugit. Oare?

Am sunat goarna, dar nu săriți brusc din divane. Nu încă. N-a reînceput play-off-ul, ci doar gâlceava înțeleptului cu lumea. Doar că înțeleptul lipsește din povestire, a plecat cu declarația ferfeniță la Plafar să-și achiziționeze valeriana cea de zi cu zi. Înțeleptul nu se ceartă. Dar gâlceava crește în intensitate. Prea multă pauză de fotbal, prea puține știri pentru fomiștii din presa centrală și orice hârjoneală e ridicată la cer pentru băieții de cartier. Plus că statul ăsta în casă i-a transformat pe unii în niște dihănii suspicioase, se uită chiorâș la fotoliul din sufragerie, la perdeaua din baie și văd buchetul de conspirații cum crește în glastra vecinilor. Nu că nu ar fi conspirații, au existat întotdeauna, dar acum bântuie prin spatele blocurilor, sunt purtate în gheare de porumbei (mai ales de cei cu bateriile schimbate recent) și îți intră în bucătărie prin cablul de net, unde scot alcoolul din bere și se pișă în frigider. Acum 2 luni și ceva, pe când pandemia era încă tânără și purta fustă scurtă, ne era destul să știm că la orice oră din zi un cvartet de beri putea alunga un trio demonic chinezo-americano-rus. Acum alcoolul pare că a pierdut războiul, cărțile au fost învinse de TV și în carantină, iar cine nu-și adora soția înainte de Dragobete a avut de suferit ca un câine. În loc să unească, starea de urgență mai mult a dezbinat lumea. Taberele s-au format lent, dar s-au copt rapid în lumina rece a display-urilor. Iar dușmanul rotund, cu țepi, are acum colegi la fel de feroce din toate rafturile societății. Cu mască sau fără mască, am văzut că e mult putregai dincolo de ambalajul viu colorat al acestui secol.

Dar să ne întoarcem la locomotivele noastre. E normal să înceapă atacurile. Ne reamintim astfel mai ușor că suntem încă acolo, în frunte, și că mai avem câțiva pași până să punem trofeul la locul lui. A, da, și că momentul întâlnirii cu fotbalul se apropie. A fost o surpriză să-i vedem pe antrenorii noștri în ring, și, mai ales, să-l vedem pe Alin mai zgomotos decât DP. Acest eveniment unic este deja un record și trebuia să aducă un record de 48 de vizitatori pe site-ul publicației care a lansat piesa de teatru la apă. Faptul că, după aproape 20 de ani petrecuți la CFR, AM a fost gata să facă tărăboi și să plece fără remușcări, e curios, dar nicidecum șocant. Dacă stăm și ne uităm în urmă, vedem că au mai fost divorțuri din astea în ograda noastră și pe vremea vechii orânduiri, și chiar și mai recent. Doar momentul e ales prost. Cine îți mai oferă în 2020 contracte normale? Să nu mai zic de 2021. Să fii bucuros dacă găsești o echipă de play-station unde să faci voluntariat, iar dacă vrei să antrenezi echipa de láb-tenis a blocului trebuie să vii cu bani de acasă. Mai înțelepții noștri veterani au acceptat noi contracte, mai mititele, dar în lipsa lor ar fi fost praf și pulbere. Fotbalul e în prăpastie acum. Întotdeauna au fost probleme cu banii, probleme reale sau inventate, au fost orgolii și vor mai fi. Și la noi a fost ca în gașca efervescentă de cel puțin 40 de colegi ai lui Ali Baba. S-au despărțit ei 4 oameni din The Beatles, dară cum să fie pace mereu cu un număr înzecit de personaje în căutarea unor drepturi de autor? Și mai tot timpul e de la bani. Din când în când mai apare o știre cu nu știu ce fost jucător de la CFR care își câștigă drepturile bănești de acum 4, 7, 9 ani prin tribunalele sportive. Oameni lăsați doar în plata Domnului, nu și pe alte ștate de plată. Cam de fiecare dată angajatul e cel care face scandal, n-ai să auzi de vreun club păgubit că a semnat pentru un atacant și s-a trezit că omul introdus pe teren e matrițer și își ia salariul degeaba. Și la CFR, ca la multe alte cluburi din țară și din lume, s-au dat niște țepe babane. Ne place însă să credem că aici oamenii au fost totuși mai conștiincioși, mai eleganți și mai puțin jigodii. Datorită acestui fapt clubul nu a intrat în colaps, nu s-a desființat și mai și câștigă campionatele unul după altul. Oamenii vin și pleacă, în fotbal rămân urmele din iarbă, brazdele trase cu râvnă. Și șuturile la vinclu.

De câteva săptămâni mi-am scos la plimbare colecția de tricouri alb-vișinii, iar apropierea siglei de pe piept mi-a dat un sentiment bun. Mi-e dor de Tribuna II, de aplauzele de la final, până și de mimica actoricească a lui Costache. De emoțiile meciurilor europene nici nu mai vorbesc. Parcă au trecut ani… Dar cum vor fi următoarele meciuri fără public? Ca un concert văzut pe cei 10 cm pătrați ai telefonului, poate. Sau poate ca un amical searbăd. Dar trebuie reînceput cumva. Mai cu grijă, mai cu tact, cu toată suflarea alături de club, chiar dacă nu va fi vorba de o apropiere fizică.

Sunăm așadar alarma CFR aici, în Tribună, dar fără să alarmăm pe nimeni, ci doar ca să ne mobilizăm. Lentoarea asta fizică, spre care cu toții am alunecat, trebuie tratată urgent cu miros de iarbă verde, de crampon și sudoare. Hai că mai deschid o bere, hai CFR!!!

Hakana

38 de comentarii

 1. Ma Hakana, unde ai gasit muzica asta. Se vede ca ai fost karantinat. Ai mintea hodinita . Oricum, m-am distrat din nou bine, mi-a lipsit. Multumesc. Il astept si pe Caneto.😂😂😂😂😂

  Apreciat de 2 persoane

 2. Trebuie să fim înţelegători cu fomiştii din presa centrală. Asta dacă vrem să ne aducem aminte de cafturile verbale extra-BOR din anii trecuţi de pe Tribună, din pricină de pauză competiţională de iarnă/vară interminabilă. Acum e rândul lor, noi ne-am (prea) liniştit.

  Apreciază

 3. Daca ar fi sa ne luam dupa astia de la Digi,in ultimii 10 ani am fost o echipâ de duzina………..dupa intreruperea campionatului au dat reluari de meciuri in care am vazut infrangeri ale CFRului grupa mare.Pai am vazut 3 infrangeri acasa,cu dinamo,fcsb,crapid si una la vaslui.Par relativ obiectivi baietii,au dat si-un egal cu mioarele.
  Daca batem cele 3 partide din acest retur,doua acasa cu fcsb si craiova si una la Botosani,suntem 95 % campioni.Ceea ce reprezinta o prioritate absoluta in actualele circumstante.
  In ultimul timp englezii au devenit un fel de radio Erevan,ultima chestie ca echipele din campionatele extra top 12 sa nu mai participe la preliminariile cupelor europeene.Asta ar reprezenta moartea competitiilor din estul Europei.Ar fi de fapt pe linia batatorita in ultimii ani.Le vine ca o manausa pretextul lui Covidiu.Ne dam si noi cu Barca sau Realul!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Alegeri și discursuri, promisiuni (fără acoperire, himere) de kilometri pt transporturi. Dar dacă (totuși) nu-s himere?
  În China s-au făcut 80.000 km de autostradă în 10 ani, adică 8.000 km pe an / 650 km de autostradă pe lună.
  A sărit calu vreun politician/partid de la noi, s-a lăudat vreunul că va face 651 km pe lună? Nu. Ce avem cu ei?
  Eu zic că cam au dreptate și când zic că în loc să se piardă timpul cu autostrăzi mai bine să se facă drumuri expres, care se construiesc mai simplu și muuult mai repede – după cum le zice și numele (=expres).
  Exemplificare (imaginea fiind verticală, a se viziona fullscreen):

  Apreciază

  • Fie-i Pacea Vesnica si Luminoasa,alaturi de fratele sau drag, Marius !
   Doi oameni de o deosebita calitate, doua caractere de un inalt nivel moral; fratzii BRETAN.
   Ma alatur Dvs. Dle Lengyel si vars o lacrima pentru cei plecati: Mugurel Lupu, fratii Bretan, Vasile Moga, Viorel Coman,Cojocaru, Dr. Radulescu, Nea Chisu, Szoke, Remus Varga …si toti cei care au trecut prin Marea Casa CFR.
   Fie-le tzarana usoara !

   Apreciat de 5 persoane

 5. Îmi plac știrile din ultimele zile ii care presa centrală anunță că Tucudean pleacă la UTA sau Dinamo. Dar o prefer pe cea de azi in care îl dau la Craiova. Motivul? Poate așa îi sperie pe șefi și îi prelungește contractul celui mai bun jucător român chiar și atunci când nu joacă.

  Apreciază

 6. Formidabil cantec! Mi se pare foarte mobilizator, iar din punct de vedere muzical mi se pare peste imnul Europa League. Oare nu s-ar putea pune la megafoane inaintea meciurilor? Vorbesc serios. Cine are legaturi prin club ar putea inainta propunerea, sau facem o petitie pe-aici?

  Apreciază

 7. Înaintea de cele 2 luni la urgență, pe când lumea se pregătea pt un meci cu FCSBuc fără spectatori, am făcut câteva propuneri pt ,,animarea” ambianței care să compenseze cât de cât lipsa spectatorilor (în carne și oase).
  Iată că, în acest sens-scop, și în Germania s-a pus câte ceva în practică și chiar și în Coreea S (șmecherii coreeni au găsit un bun pretext pt a înlocui vechile păpuși gonflabile-proțăpite în tribune cu unele mai … tinere).

  Apreciat de 1 persoană

 8. Tucudean out, Hoban contract reinoit pe inca un an? Sunt probleme financiare la club sau avem de gand sa facem o echipa de 11 fundasi sezonul viitor?

  Apreciază

 9. Cum este la sfarsit de contract,jucatorul are posibilitatea sa-si decida viitorul.Daca-i sa plece,trebuie sa-i multumim pentru toate bucuriile pe care ni le-a adus.Partea buna-i ca lasa CFR suporterilor in buna stare de functionare.
  Se pare ca exista o „lege a compensatiei” si faptul ca aseara Digi a mai dat aseara o noua infrangere in care am fost protagonisti:2-3 cu Rapid.Trebuie sa fim intelegatori si sa le dam si lor motive de satisfactie,dupa ani in care-si plang in pumni la fiecare sfarsit de campionat.Dar atata am sa va zac:trazniv-ar bunul Dumnezeu de loaze.Noroc ca incepe imediat campionatul……….

  Apreciat de 1 persoană

   • Tucudean nu-i sigur ce vreacsa faca, cred ca se teme inca. DP are nevoie de jucatori 100% apti si implicati. Tucu mai poate-vrea oare. DP se poate baza pe el? Cred ca aici este problema. Tucu indecis iar DP , nu accepta jumatatile de masura. Parerea mea. Amandoi au dreptate.

    Apreciază

 10. Da, pai posibilitatile astea de a decide viitorul vad ca-i revin lui Tucudean si Araluskis, dar oare pe bosorogii Hoban, Vatca (in trecut) si VInicius nu vrem sa-i lasam sa-si „decida viitorul” in alta parte?

  Apreciază

 11. Cred ca pierdem prea multa energie cu evaluarea acestor jucatori.Antrenorul este cel mai in masura sa simta nevoia clubului pentru anumiti jucatori.Sunt convins ca DP foloseste jucatorii potriviti pentru a-si indeplini obiectivele.
  Eu unul as vrea sa-mi spui 1(unu) fundas mai bun decat Vinicius in Romania,repet unul.Pe mine ma lasa rece varsta unui jucator,esential este randamentul acestuia.

  Apreciază

  • Nu exista. Parerea mea. Varsta nu conteaza. Dovada cea mai buna CFR-ul. Daca e sa comparam cu viitura cea tanara, viituraniema sanse in fata batramilor ceferisti.

   Apreciază

 12. Traore si Rondon au impreuna 3 goluri marcate in acest sezon de Liga 1, la egalitate cu Vinicius care-i fundas central si cu un gol mai putin decat Costache pe care toti il hulim (cu buna dreptate) dupa aproape fiecare meci.

  Tucudean este unul dintre (foarte) putinii jucatori transferati de Mara & Co., dupa mazilirea lui Muresan, care a demonstrat ceva la CFR. Restul sunt fie rezerve fie au fost dati afara. In aceste conditii sa lasam doi titulari sa plece atat de usor, cand Mara nu a fost in stare sa transfere mai mult de 1 titular in 2 ani, mi se pare ori o ambitie prosteasca ori o problema de ordin financiar.

  Cat ne mai putem baza pe Culio, Hoban si Vinicius, care toti urmeaza sa treaca bine de 35 de ani in 2021? Cea mai mare problema pe care o avem in momentul acesta este ca ar trebui sa facem un schimb de generatii dar le tot reinnoim contractele jucatorilor de 35+ ani si pe aia care au mai putin ii lasam sa plece gratis sau ii dam afara.

  O sa vedem cu timpul ce ne rezerva viitorul, dar nu pot sa zic ca nu ma dezamagesc, si totodata ingrijoreaza, asemenea stiri.

  Apreciază

 13. Traore a jucat foarte putin in Liga 1,deci nu vad ce comparatii faci.
  Nu stiu ce sa zic de Culio,dar Vinicius este cu adevarat monstruos.Ar trebui tinut pana cand il scoate cineva prin valoare din echipa.Si asta trebuie sa fie valabil pentru toti jucatorii,pentru ca in teren n-au buletinul in mana……….mergand pe logica asta paguboasa,ar trebui sa-l scot din echipa pe Deac(om de Nationala) ca sa poata creste Costache.Dar pana creste-n valoare Costache,cine mi-l mai tine pe Dan Petrescu antrenor?
  Avem exemplul Paun,care mai acu 2 ani era „varza a la Cluj” si acum se lupta pentru postul de titular.
  Daca era fortat Paun acum 2 ani,echipa era de play out si probabil in faliment,pentru ca la CFR nu se platesc bani sa fii la coada clasamentului.
  Asta-i ultima problema care trebuie s-o avem noi suporterii.Tucudean daca vroia cu adevarat sa ramana la echipa,i-o demonstra lui DP.Probabil ca nici acum nu stie daca vrea sa mai joace.

  Apreciat de 1 persoană

  • Dacă tu n-ai exista
   Spune-mi, eu de ce aş exista
   Să rătăcesc de unul singur într-o lume fără tine
   Fără speranţă, fără regrete
   Şi dacă tu n-ai exista
   N-aş fi decât un punct în plus
   În această lume care vine şi pleacă
   Şi dacă tu n-ai exista
   Aş încerca să inventez dragostea
   Ca un pictor ce vede cum din degetele sale
   Se nasc culorile zilei ce moare
   Şi cum nu mai revin
   Nicicând.

   Apreciază

 14. De câtva timp „trec” zilnic pe aici și nu citesc decât comentarii resemnate să nu scriu negative la adresa clubului nostru. V-ați molipsit de la presa sudista aservită știți voi cui. Ați auzit de experimentul lui Avicenna!? Dacă nu vi-l spun eu: un miel era crescut într-o cușcă aflată într-o cameră, după un timp au adus un lup in aceea camera pe care l-au pus în altă cușcă… după câteva zile mielul a murit, de frică.
  Va reamintesc că Arla este „acasă” la Cluj, no nu am zis și Napoca sa nu supăr pe unii. Sergiu Bus se gândește să se întoarcă acasă. Copilul, președintele este și el acasă.
  Și acum sa închei cu ceva negativ. Dacă până ieri eram foarte fericit când citeam sau auzeam numele orașului stadionului din Gruia pt că îl asociam cu clubul nostru favorit. Aseară m-am uitat pe YouTube la o înregistrare cu meciul CFR vs Târgoviște din noiembrie anul trecut exact înaintea „returului” cu Lazio și tribunele erau goale. Rușine suporterilor clujeni care nu au mers la acel meci…și la multe altele.

  Apreciază

  • Ei si tu. Nu au venit pentru ca, au presimtit ce va cu ,covidul asta 🙂 :).De aia n-o venit.In rest ai dreptate, prea negativi oamenii,prea multe comentarii fataliste.Tre sa fim optimisti.suntem pe primul loc, avem prima sansa la campionat, avem cel mai bun lot, cel mai bun antrenor.Contracanditatele ori sunt sabotate din interior, vezi fc oaia, ori si-au pierdut principalul atu, suporterii, vezi craiolguta.Apoi lotul nostru este si numeros si are si calitate.La acest capitol restul sufera.Sunt subtiri.Ai dreptate si cu napoca.Este Cluj 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 15. Într-un film cu Belmondo, fiica acestuia îi prezintă ,, prietenul” – un tânăr negru, slăbănog și cu ochelari iar reacția lui Bebel a fost: ,,dacă-i negru atunci (măcar) să fie… negru” adică imaginea standard pe care o avem despre ei.
  Nu voi spune ,,dacă-i Oser să fie…Oser” dar încă pauza e chiar pauză și dacă natura nu dă o mână de ajutor, pauza fotbalistică va mai dura (portarul italian spunea că nici în Craiova nu prea se poartă mască și, oricum, noi nu suntem coreeni ci lasfierbințieni, până și în Cluj-Napoca fiind destui care bravează ori nu le pasă și de toate vârstele).

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.