Arta de a exclude morcovii din joc. [CFR Cluj – FCSB 1-0]


Dacă doriți spectacol, fotbal-șampanie, suspans și momente memorabile, nu le căutați la un meci CFR-FCSB!, aşa începe primul editorial după partida de aseară.

Măi tată, spectacolul, suspansul, momentele memorabile dorite de tine să le cauţi la Hollywood, doar acolo reuşeşte câte o duduie siliconată să fie ocolită de gloanţele rafalelor de mitralieră ale băieţilor răi şi chiar să-i răpună pe toţi cu un revolver de poşetă într-un happy-end nesperat de privitori. Filmele româneşti câştigă premii pe bandă rulantă la mari festivaluri, conţinând câte un cadru cu camera fixată timp de 5 minute pe ploaia care răpăie pe un pervaz de tablă ruginită. Nu prea pricep nici eu mesajul la astfel de scene, dar sigur asta  e arta adevărată.

La fotbal e cam la fel, doar mesajul e mai străveziu. Ce-ar fi însemnat spectacolul? S-o fi lăsat noi mai moale cu organizarea jocului? Să-i fi lăsat pe mbappei să zburde pe teren şi să-şi creeze ocazii de gol? Cum naiba să nu poţi aprecia arta de a anihila total un adversar, fără a te abate vreun milimetru de la scenariul prestabilit la antrenamentele de săptămâna trecută. E meritul regizorului şi al actorilor noştri că Arla a fost ocupat doar cu aranjarea brazdelor olteneşti care parcă voiau s-o tulească din Gruia. Pentru mine a fost spectacol total modul premediat în care ai noştri au dictat cursul jocului. Mioarele nu au jucat nici foarte bine, nici foarte rău, au jucat fix ce şi cât i-au lăsat ai noştri. Asta e arta fotbalului.

Alt aspect care trebuie remarcat este dificultatea în a scoate în evidenţă un jucător sau altul. Noroc pe capul nostru cu accidentul vascular al softului lui kiruj, notele mele ar fi fost într-un spectru extrem de îngust. Doar echipa, dacă ar figura ca entitate separată în tabel, ar fi putut lua nota de MVP al jocului. Totuşi, nu pot să nu-l remarc pe Burcă care pe un post inedit pentru el a reuşit să-l blocheze total pe Coman. Altul care a ieşit în evidenţă, Vinicius. După ce a ratat reluarea a două centrări perfecte ale lui Deac din corner, mai să mă ducă mintea la gânduri necurate: ăsta sabotează cu intenţie golul. Frasu’, s-a păstrat doar pentru bijuteria din minutul 79. M-a pufnit râsul după partidă când Dan Petrescu s-a abţinut cu greu să spună că Vinicius n-ar fi jucat dacă nu intervenea accidentarea lui Susic. Boli, exact în joc, m-am înşelat în privinţa lui, e mai bun decât îl credeam. De Camora nu zic nimic, sunt prea subiectiv în ceea ce-l priveşte, aş spune că a jucat foarte bine chiar şi după o eventuală evoluţie proastă, lucru care nu s-a întâmplat bineînţeles niciodată în cele peste 300 de partide jucate în culorile noastre. Bordeianu, Itu, Djoko şi Hoban au jucat exact ce li s-a cerut, ca nişte instrumentişti profesionişti dintr-o orchestră simfonică. Deac i-a dat peste nas lui seb-est 🙂 , Omrani, iritant ca de multe ori pentru unii, dar enervant de-a dreptu’ pentru adversari, iar Costache a făcut cel mai bun meci al său de când joacă la noi. Dacă o va ţine tot aşa, am belit-o, nu vom găsi o prăjină destul de lungă ca să putem ajunge până la nasul lui Mattteo Matei. 🙂 Să nu-i uit pe Rondon şi Petrila, intraţi şi ei foarte bine în meci.

Singurul minus mare al partidei, şi aşa în general, este că la lotul pe care îl avem, nu ne lasă regulamentele să aliniem un prim unşpe format din 17-18 jucători şi restul pe bancă. M-a durut sufletul la gândul că un Traore, Ţucu, Pereira, Păun, Cestor şi alţii n-au avut posibilitatea să-şi aducă şi ei aportul la victoria de aseară.

Bravo, Dan Petrescu! Felicitări, băieţi! Pentru mine, meciul de aseară a fost spectacol, fotbal-șampanie, suspans și momente memorabile. Pe deasupra, artă!

HAI CFR!!!

149 de comentarii

  1. Luis, stiu ca romanul sufera de scenarita dar lumea pleaca de la premiza ca Gica e cam singurul prieten adevarat a lui Danut…restul intelegi tu…e clar ca noi vrem victoria dar nu putem sa fim 100% convinsi ca o si vom obtine

    Apreciază

  2. Luis, şi eu cred -ca şi Andrei Popa- în „scenarite”… 🙂 Copiii de la Viitorul s-au încurcat rău de tot, şi ne bagă şi pe noi într-o posibilă combinaţie… A.Popa are dreptate, Gică într-adevăr e cam singurul prieten al lui DP… Vedem ce va fi, dar nu am aşteptări foarte mari… HAI CFR!!!

    Apreciază

  3. Luis, Dan Petrescu e un antrenor prea bun ca să nu știe ce face atunci când începe meciul cu Omrani ca nr.9, iar punctul câștigat de găzari e exact punctul care poate face diferența între playoff și playaut.
    Dar acel meci a fost, iar cel cu viitorii va fi, și dacă nu-l vom câștiga atunci va trebui să-l câștigăm pe cel de pe Oblemenco, ceea ce ar fi mult mai greu. Altfel, putem intra în playoff cu o zestre mai mică decât a oilor, ceea ce n-ar fi de dorit.

    Apreciază

  4. Ii destul de incurcata socoteala pentru Viitorul.
    Botosani are meciuri acasa cu sibiul si Iasiul, iar in deplasare cu Sepsi.
    Cu doua victorii si o infrangere face 42 de puncte, la fel ca Viitorul, daca, la randul ei, face un egal cu CFR si castiga in ultima etapa, dar cei din Botosani au avantajul meciurilor directe. Pentru a fi sigura de play off, Viitorul are nevoie de victorie in Gruia si Botosaniul sa nu bata la Sepsi, sau sa se incurce acasa cu Sibiul sau Iasiul.
    Gazul are meci la Clinceni si cu Dinamo acasa si are nevoie sa castige ambele meciuri si sa spere ca Botosani nu bate la Sepsi, sau Viitorul nu castiga la CFR.
    Dupa mine Viitorul are situatia cea mai grea. Daca va pierde meciul cu CFR, asa cum este si normal, atunci singura lor speranta este ca Sibiul sa nu piarda azi, iar Sepsi sa castige saptamana viitoare.
    Oricum, eu astazi sunt fanul celor de la Sibiu si asta nu pentru ca imi place Viitorul, dar nu-mi place deloc Botosaniul.

    Apreciat de 2 persoane

  5. Am sintetizat notele primite, DP are 6.0, iar echipa ceva mai mult (6.2). Dintre jucători Boli şi Vinicius au 7.1 (cote maxime), iar Costi a luat doar 5.3 (în paranteză fie spus, a jucat foarte bine dpdv defensiv, lucru care înseamnă un mic progres, aşa-i?). Ţucu, Rondon şi Omrani au şi ei nişte note sub 6. HAI CFR!!!

    Apreciază

  6. Andronic este născut în Cluj, deci a revenit acasă. Este mijlocaș dreapta sau inter dreapta (dublura pentru Itu). Cimpanu era atacant interesant de la Botoșani.
    Mă întreb, dacă suntem rău platnici, de ce Botosanii ne vând jucători?

    Apreciază

  7. Mai e valabilă treaba cu ultima etapă din playoff jucată de câștigătoarea sezonului regulat pe terenul echipei de pe locul 2? Asta ar explica cumva pierderea voită de turație cu Gazul. Plus ecuațiile complicate cu echipa pe care ar trebui să o ajutăm să intre în playoff pentru a băga mortu-n casa lui Becali. Să nu uităm că în precedentele două sezoane a fost nevoie de câte un rezultat bombă pentru a ne desprinde, prima dată a fost victoria Iașiului, apoi un an mai târziu succesul Viitorului la București. La cum arată acum treaba în playoff cu Botoșani în locul Gazului viitorul e sumbru. vs FCSB – Craiova, am văzut, numai gura e de olteni, Astra sunt datori vânduți ciobanului, Viitorul, or fi vrând, dar anul ăsta nu pot, sunt prea slabi, Botoșani sclavi pe vecie. Deci ne trebuie neapărat Gazul în playoff, și eventual ajutată Viitorul pentru 6 puncte garantate înapoi. 😀

    Apreciază

  8. Aceste „socoteli” se pot face în gând dar nu în scris, nici înainte nici după „anumite” meciuri. Degeaba ne revendicăm o mentalitate diferită în mămăLiga dacă ” dăm în scris” că suntem asimilați sistemului bucaliot. Orice am specula , trebuie să ne imaginăm (și să scriem) că totul e în regulă, că așa trebuie să fie pt a face ce depinde de noi pentru ca chiar așa să și fie.

    Apreciază

  9. Daca vreti sa vedeti un meci cu Răzvan Andronic, vezi meciul FC Ardealul U19 – FCSB U19 – Cupa Romaniei, 10 mai 2018, nr 7

    sau the best of Razvan

    3 tineri transferati, sa vedem daca o sa si apuce sa joace….

    Apreciază

  10. Ne trebuie optiuni pentru anul viitor. Vali va pleca pe o sumă minoră, sub 21 de lei, la o echipă nou promovată.
    Asa că fie binevenit. Mai ales ca e din Cluj. Multă baftă! Cât despre socoteli si alte mături, sunt si eu de acord că trebuie să ne vedem de treaba noastră. Dacă făceam egal cu turma si băteam gazul, cum parea previzibil la un moment dat, era cu putin mai rău si pentru noi si pentru vecini. Luăm 3 puncte vineri, că pruncii lor sunt indragostiti si nu au destula vlagă.

    Apreciază

    • Bine, bine , Hakana prietene , ii din Cluj, din Cluj… !! Da” , dhy unde din Cluj si.. dhe-a cui ??? Totusi, nu-i „un produs al futbolului roumanesc da sute da meleoane ” ca, ca si cei da la fcoaia …Si nu poa’ sa joace ca ,ca si fcoistii .. care juoaca de parca-s Stiaua … Nu vedeti ce „tavalugeste ” juoaca cotra clincenishtilor ?? Si „albitrajul” perfect ..contra…Bleahhh… tu-va-n gura da balcanici fanarioti !!!!!! Vorba lu ” Cioran : ” Ba, tocmai ca-mi iubesc prea mult Tzara , mi-e rusine ca-s rouman… !!! „

      Apreciază

  11. Oile nu joaca nimic si pierd doua puncte importante cu Clinceniul. Avem toate sansele sa terminam sezonul regulat pe primul loc si ,sper, sa incepem cu vreo doua puncte avans playoff-ul. La cum au aratat oile in seara asta, poate se mai incurca o data etapa viitoare cu dinamovistii, ambele jucand foarte prost. Nu ma bag in nu stiu ce scenarii, cert e ca vor ajunge moldovenii in playoff, ceea ce nu-mi place deloc, iar despre un eventual ajutor acordat prietenului Gica, de catre DP, iarasi nu stiu daca e cazul. Ar fi important sa castigam cele doua meciuri ramase, pana la urma si 4 puncte ar fi ok, important e sa nu pierdem cu prazarii. Hai CFR!!!

    Apreciat de 1 persoană

    • Greu sa fie integrat. L-am vazut pe Andronic folosit la Botosani in banda si ii era greu. Are deja un fizic impunator. Daca acum mai e posibil sa joace in banda datorita tineretii si faptului ca poate tine ritmul, peste 1 an sau 2 va trebui sa se axeze numai pe postul de varf de gabarit, mai ales daca mai pune masa pe el. Si e greu sa il trimiti atacant pe un pusti in care nu prea ai incredere. Stiu ca avea si niste probleme de comportament la Botosani, nu vroia nici liceul sa il termine. In fine, un jucator care mi s-a parut si putin indolent, se cam intoarce cu spatele la faza cand nu ii convine. Un transfer ciudatel, cred ca erau multi altii care puteau fi adusi,de la Merloi la Micovschi sau Carnat si Stefanescu. Dar ii doresc numai bine si sper sa creasca, din partea mea e bine sa joace cat mai multi tineri. Nu il tin in brate pe Costache. Sa creasca si Petrila si Andronic si Ciobotariu si Pascanu. Dar sa joace odata, ca nu stiu de ce nu li se da incredere. De ce Burca e considerat fundas lateral mai bun decat Ciobotariu sau Pascanu de exemplu? Aia macar ara terenul inainte si inapoi ca sunt tineri. Cu ce e mai bun Djoko decat Itu? Dar in fine…

      Apreciază

      • Ăia de 20-21 de ani au o vârstă, nu vor putea fi vânduţi pe cât va fi vândut Petrila, 19 ani. 🙂 Las că foarte repejor vor ajunge şi cei de 20-21 de ani de la FCSB la vârsta de acum a lui Omrani şi vor fi tot la FCSB dacă pe Gigi nu-l va apăsa pe bombeu o jenă financiară şi nu-i va vinde la 2-4 milioane/buc, cât merită. La 21 de ani, şi Fl. Tănase a fost „evaluat” la 20 de milioane, apoi, peste doi ani, au apărut zvonuri că Gigi a primit 5, dar a cerut 7, iar acum zice că-l dă cu 5, dar n-are cui. 🙂 Parcă văd că la anul îl va primi şi pe Nedelcu înapoi. Nu înseamnă că 500.000 împrumut pentru un an ar fi o afacere proastă. Îl va putea vinde definitiv peste vreo 2-3 ani cu 300.000. 🙂

        Apreciază

          • Da, am un singur comentariu în care am fost sceptic faţă de transferul lui Mitriţă, dar am lăsat o portiţă de întors. 🙂
            „Eu nu prea înţeleg logica ta de calcul. De ce să fie mai scumpi la un transfer Gnohere, Benzar şi Bancu decât Omrani? Toţi sunt mai în vârstă decât Bilel, plus că ultimii doi sunt fundaşi. Eu sunt convins că specialiştii din fotbal pot aprecia dacă un jucător tânăr poate şi cât poate creşte în valoare. Dacă ar fi ceva serios de capul lui Mitriţă, italienii nu l-ar fi cedat doar pentru 700.000. Este adevărat, iepurele poate sări de oriunde, dar în acest caz de ce să nu mizăm şi pe faptul că peste doi ani îl vom vinde cu 47 de mil pe Petrilă? 🙂 ”
            De Băluţă nu am spus nimic, dar ce mare afacere a făcut Craiova cu el? L-a dat fix cu cât l-am vândut şi noi pe Boli la chinezi. Măcar noi putem spune că am făcut o afacere foarte bună, Boli a fost mai mult timp la dispoziţia noastră decât a chinezilor. 🙂

            Apreciază

            • Poate pleca si Omrani pe ceva banuti, dar fii sigur ca si astia de 21 de ani (Coman, Man, Morutan, Mihaila) sunt urmariti. Nu sunt multi la nivel european care sa dea goluri asa multe, fie si intr-un campionat slabut cum e al nostru. Mai sunt vreo 2-3 prin Belgia, Serbia, Croatia, Danemarca. Roma l-a luat pe Under care nu stiu daca la 31 de ani era mai bun la Trabzonspor decat Man si au platit o gramada de bani pe el. Bine, n-or ajunge mieluseii astia la Roma, dar prin Italia pe la Bologna tot pot fi vanduti. Coman e dorit de Sporting Lisabona. Nu e usor sa fii dorit acolo. Joaca alde Bolasie si Bruno Fernandes si Jese si Vietto acolo. Ar fi grumos sa plece si Omrani la o echipa mare, dar la varsta lui 5-6 milioane e max.

              Apreciază

  12. Nici daca imi dadea cineva $1000 nu credeam ca FCSB va pierde puncte cu Clinceni-ul. Becali e tare de tot…Tot asa a facut si cu Buazul (Bunica)… Ce atmosfera de inmormantare pe la Gigi TV… Asta m-a uns pe suflet. Stiu ca nu e bine sa ma bucur de necazul altuia (ca si noua ne vine randul), dar cand se intampla unde nu se astepta marele antrenor Gigi, e o placere. 🙂

    Apreciat de 3 persoane

  13. Am socotit ca 3 echipe :Viitorul, Gazul si Botosaniul se bat pentru 2 locuri de play off, dar cred ca putem lua in considerare si Astra, deci 4 echipe pentru 3 locuri. Astra are meci cu Sibiul in deplasare si cu Sepsi acasa si dupa cum misca s-ar putea sa aiba probleme.
    Faptul ca jucam vineri cu cei dela Viitorul nu ne lasa sa speculam jocul rezultatelor, asa ca, trebuie sa lasam socotelile la o parte si sa-i batem.

    Apreciat de 2 persoane

  14. Cu programarea stupida si nedreapta a meciului dintre locul 1 si 2 pe terenul celei din urma in ultima etapa a playoff-ului LPF a dat o mare palma la cacat. Din declaratiile date nimeni nu pare disperat dupa primul loc, si pe buna dreptate. Cine ar dori sa joace decisiv pe Oblemenco sau Arena Nationala, cu un stadion plin impotriva? Fecesebeii n-au facut obisnuitele istericale dupa meciul de aseara, Petrescu declara si el senin ca echipa poate termina pe 2 sau 3 sezonul regulat. Craiova incurca socotelile pentru locul 2. Bravo Lpf, ati stricat si mai mult o competitie care oricum are suspansul asigurat in mod artificial.

    Apreciază

  15. Cand au stabilit campionatul trecut ca ultima etapa se joaca la echipa situata pe locul doi la sfarsitul campionatului regulat,am spus ca-i un dezavantaj mare.Dar se pare ca nu-i asa grav sa sarbatoresti c-o etapa inainte castigarea campionatului pe teren propriu……….apoi si de se juca titlul in ultima etapa a campionatului trecut pe Arena Nationala,nu pierdeam veci.
    Marea nedreptate a acestui sistem este injumatatirea punctelor si-n plus anularea golaverajului,care era inca un punct avans.
    Cu programul din ultimele 4 etape ce putea sa declare DP,ca-i naucim?Apoi este si o stiinta de a-ti doza ritmul,in conditiile dublei cu Sevilla si a jocurilor din play off.Trebuie luate pas cu pas toate si-n penultima etapa ridicat trofeul.

    Apreciază

  16. ne tot crucim cum au reusit oile sa faca egal cu satelitul insa cred ca gura prim pacatosului adevar graieste. jijica a zis ca daca ar fi castigat, il papa DNAul. ceva adevar se poate sa fie. altfel, ramane cum am stabilit de ceva vreme, „la sfarsitul zilei doar asta conteaza: CFR!”.

    Apreciază

  17. Cf. gsp, reticența cluburilor față de o regulă U21 și în handbal(10 minute/meci) a căpătat o formă concretă, în locul găselniței burlănești cei din handbal propunând (azi) obligativitatea pt cluburi de a avea echipe de tineret unde să se impună criterii de vârstă pt un număr de jucători.
    Cluj
    JOI-20 feb-19:55 >>>CFR_Sevilla
    Craiova
    SAMBATA-22 feb-18:00>>>Craiova_CFR
    Nici 2 zile între meciuri, inclusiv timpul pt a ajunge la Craiova.

    Apreciază

  18. Nu știu ce să zic… A cam venit timpul când nu prea ”se merită” să fugi după 2 iepuri, meciul de la Craiova mi se pare mai important decât returul cu andaluzii, mai ales dacă joi facem un rezultat prost în Gruia. În acest context -nedorit, dar destul de probabil- e mai bine să joci cu oltenii luni… Dar -spre norocul echipei- nu decid eu… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciat de 1 persoană

  19. Echipa CFR trebuie să facă o figură cât mai frumoasă în fața Sevilliei- inclusiv să se califice mai departe și trebuie să facă tot ce e posibil pt ca distanța față de urmăritoarele din campionat să fie cât mai mare.
    După cele…2+2 meciuri poate veni și Suporterul cu chepeneagul ,,ar fi trebuit…” dar înainte ce sens are (?) când toți ne dorim-sperăm rezultate pozitive pe linie .
    Nu există nici o garanție că dacă vei renunța în stânga vei obține ceva (rezultat sportiv) în dreapta și la ce te-ai mai calificat (după 7 ani) într-o fază superioară a unei competiții europene (rara avis în Ro) dacă nu o onorezi cum se cuvine (inclusiv pt toți cei care-i susțin pe fotbaliștii, pe sportivii români).

    Apreciat de 2 persoane

  20. Ca suporter, sunt de acord cu tine. Ca strategie pe termen mediu (să nu zic imediat…) e foarte important ca investițiile masive din ultimii doi ani și ceva să se amortizeze la un moment dat (că de profit net și de autofinanțare durabilă deocamdată nu prea putem vorbi, din păcate). Din acest punct de vedere, este imperios necesar ca rețeta financiară din acest sezon european să fie repetată (măcar până la calificarea în grupe), iar acest lucru are șanse mai mari (în termeni absoluți cam mici, ca și anul asta) dacă te apuci de preliminarii din postura de campion. E doar o părere, poate nu văd bine faza… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciat de 2 persoane

  21. Faptul că postura de campioana ofera cele mai mari sanse unei echipe romanesti pt a traversa tururile preliminare si pt a se califica intr-o grupa europeana s-a punctat de mai multe ori aici si cred ca s-a ajuns la un conses in aceasta privinta dar e indicat , totusi, sa nu uitam de aceasta miza.
    Fotbalul e cel mai popul.ar sport si, vrem nu vrem, in spatele lozincii ca CFR reprezinta Romania in lumea buna a Europei stau romanii – din tara si de afara – tot mai vaduviti de mandria unor rezultate echivalent al valorii si cu un gol tot mai mare (omenesc) ce trebuie umplut cu orice prilej, mai ales cand si asteptarile (marturisite ori nu) sunt mari dupa victoriile CFR-lui in fata unor adversari mult mai bine cotati.
    Am risipit in mare parte in constinta colectiva capitalul de performante acumulat intr-o istorie din ce in ce mai veche a sportului romanesc (rolul lui Gica Petrescu in bancurile cu Stefan cel Mare si Burebista fiind luat de Nadia, Nastase, Hagi) si suntem obligati sa punem (cate)ceva in loc si la loc
    (si in Spania lui El Clasico sunt foarte multi romani-romani carora le vom
    spune: ,,stiti, de aia am jucat ca la coada vacii in Groenlanda pt ca noi ne pregatim de ciampions lig, asa ca capul sus romani !”).

    Apreciază

  22. Despre meciul de mâine, nimic? O avancronică, o introducere, un preludiu? 😀 O palidă adiere de alice de dronă electrică? Sau vă păstraţi forţele pentru cronica victoriei viitoare în faţa fostei campioane viitorul f.c. regele – fost al fotbalului, în prezent al transferurilor de copii și juniori? 😄😄😄

    Apreciază

  23. Partida de maine ar trebui sa fie un ultim antrenament inainte de cea cu Sevilla.Fara intrebari seci si raportari la statistica,care ne poate spune ca Viitorul i-a incurcat pe fcsbisti tot timpul in play off.Altfel iti poti pune si problema ca-n ultimii 2 ani,cand am luat titlul,nu am batut mioarele………..ori acuma le-am dat deja o palitura.
    Daca ajungem sa facem calcule de astea,nu vom mai sti cand trebuie sa batem noi si cand asteptam sa-i in”cur”ce altii pe adversarii directi.Noi avem valoarea si lotul pentru a ne putea impune pe forte proprii si nu sa asteptam „moartea caprioarei”.
    Iar ca fapt divers pentru a-i ajuta,ar trebui sa pierdem,pentru ca Gazul teoretic poate bate ultimele 2 partide
    si s-ar situa peste Viitorul.Lasa ca si Gazul poate bate barbecutzii,nu doar Jica.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.