facebook/chefere: FC Hermannstadt – Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA: 1-1


Uneori obosești. Obosești să povestești copiilor cum a fost în comunism, cum s-a învârtit universul acum 20 de ani, cum am trăit acum 15 ani ș.a.m.d. Ce a fost și cum este CFR Cluj. Șansa de a critica și-a pierdut valoarea și sensul. Se abuzează de ea fără a fi înțeleasă pe deplin. Dar nu renunți. Condiția umană resetează minți, induce amnezii. Proces normal, uman, neplăcut, dar viu.

Nereacționând obișnuit ca după fiecare partidă, retractară reacție la ce ar urma să vină după un rezultat prea puțin pe placul multora, mi-am căutat cuvinte. Recunosc, nu le-am găsit.

Am găsit în schimb un articol pe care l-am scris în februarie 2012 și pe care vi-l reamintesc, adaptat, reinventat și adăugit. A fost scris pe la începuturile Tribunei CFR, ocazie cu care o salut cu prietenie și prețuire, când a început și o colaborare frumoasă cu ChefereTV, alt proiect de suflet pe care mă gândesc să-i continui trăirea. În curând.

Una peste alta, cu izul unei ciorbe reîncălzite, dar necesare, cer îngăduire acelora care așteptau reacția obișnuită, fie ceva nou. Este ceva necesar pentru sufletul celor care își pierd prea repede dramul de răbdare pe care îl au și care visează faima efemeră de peste noapte. Nu există așa ceva. Altfel CFR nu ar fi adunat 112 ani pe umeri.

Recunosc, la acea vreme titlul „La Frâna vine un frânar” a fost mai mult decât poetic. Intenţionat, căci partea pe care nu o înţelegeau lătrăii de profesie, şi pe care nu o vor înţelege niciodată, este că acest club, „Frâna” în slangul lor, are 112 ani. În fine, în mintea îngustă şi spălată de „mă’ Petrică, dă pă jesepe, dă mă’ pă jesepe, nu auzi?” cei „una sută doisprezece ani” sunt inexistenţi. Tre’ să ai cât de cât un pic de de upgrade la etajul superior pentru a percepe realitatea aşa cum este ea, şi anume că aceşti ani sunt ani trăiţi, scurşi prin vene, neinventaţi, neforţaţi, neavortaţi, adică sunt „genuine”! Ăştia din Gruia, frânarii, au trăit cu bune, mai bine de un secol cu echipa lor. Muncitorii, feroviarii, adică ăia cu mâinile crăpate de muncă şi frig, mânjite de vaselină şi noroi. Ăia de au făcut tot posibilul să-şi plimbe curu-n-tren pe unde-or apuca, părinţii plozilor răzgâiați sau neciopliți de astăzi, comuniştii care au ţinut echipa-n umbră, nu pentru că erau îndrăgostiţi de alte echipe, ci mai degrabă deoarece muncitorii erau masă mare, care inspira frică (vezi ’89), dar care trebuiau ţinuţi în frâu, ăia sunt astăzi ce sunt. Am și uitat de ei. Istoria îi uită. Da, aceia, i-au lăsat în plata lor pe cei de prin depouri, cu echipa lor obscură, scufundată în ligi inferioare, doar să aibă unde defula. Şi bine au făcut, căci tâmpiţii nu au socotit că aşa se naşte un spirit, o echipă. Uite aşa s-a născut spiritul de frânar. Acesta nu va muri niciodată, ceferişti vor exista mereu, noi vom exista mereu.

Ah!, că acum galeria nu mai este ce a fost, iar alții se hrănesc din asta rânjind, „who the fuck cares”? Va fi din nou! Sunt oameni deosebiți în galerie, suflete minunate, este dragoste acolo. Dragoste! Și va mai fi! Frânarii s-au bucurat mereu de viaţă, unde au fost, nu s-au lăsat înregimentaţi de conduceri obscure de club, nu merg la meciuri plătiţi, nu. Noi „merem” la meciuri să ne bucurăm, în orice condiţii, nu „merem” să facem din galerie Armata a 4-a a Transilvaniei. Lăsaţi-i pe ceilalţi să fie mulţi, ordonaţi şi odihniți. Noi am fost, suntem şi vrem să fim liberi. Să mergem acolo unde putem iubi o echipă, unde nu trebuie să strigăm la comandă, unde ne putem duce copiii, nepoţii să se îndrăgostească de CFR Cluj, de stadion, de echipă, unde poate sta soţia alături, unde tata şi bunicul au ochii fericiți.

Nu preluați din comportamente ce nu ne onorează, nu aruncați cu noroi în munca nimănui, chiar dacă nu este mereu reușită. Un insucces este un rezultat. Nu este nimic. Un rezultat negativ în precedă pe cel pozitiv, precedă tranziția spre bine prin evoluție. Orice nereușită este baza succesului viitor.

De ce a fost și este atmosfera faină în Gruia? Tocmai din acest motiv, din cauza celor 112 ani ce ne-au crăpat mâinile, care ne-au biciuit faţa, care ne-au făcut flămânzi, din care nu am ieşit pentru că nu am dorit, care ne-au făcut să ne ocupăm meci de meci locul mândri, de parcă locul acela a fost al nostru, al fiecăruia, lăsat din generaţie în generaţie. Nu-i aşa că simţiţi în Gruia că stadionul e al vostru, personal? Sau măcar locşorul acela de pe bilet, de pe abonament? Ba da, de fapt simţi cum totul îţi aparţine, tribune, atmosferă, jucători, firele de iarbă, tot, iar tu aparţii lor.

CFR-ul este Frâna care nu ne lasă să alunecăm spre moarte.

Nu vă mai luptaţi cu cel de lângă voi, acceptați eșecul ca fiind o muncă mai grea decât cea a succesului, bucuraţi-vă de locul vostru, de CFR Cluj, căci da, l-aţi moştenit de la părinţi, de la bunici şi străbunici.

Bucuraţi-vă că la Frâna mai vine câte un frânar în fiecare zi, bucuraţi-vă că sunt copii, copiii noştri, care pleacă cu lacrimi în ochi de la prima vizită pe stadion de fericire că şi-au găsit echipa. Echipa lor!

Spuneam în 2012 să vă „bucuraţi că, deşi o mai dă rău în străchini, Arpike acesta al nostru e nebun. „Amu’s” nu ştiu câţi ani în Divizia C a spus că „vom fi campioni”, astăzi spune că „vrea o finală europeană”. Cred că e mesajul pe care fiecare frânar l-a aşteptat: da, Frâna există, vrem mai mult, vom exista. (…) Că peste alţi zece o fi altul, nu-i bai, că peste 100 or fi copiii noştri stăpâni pe firele de iarbă din Gruia!”

Și uite că sunt alții. Și Arpi tot nu a venit să spună „da măi, sunt frânar”! Poate nu a apucat, poate nu a dorit, deși nu mai contează. Unii pleacă, alții vin, noi rămânem.

Ce rămâne sunt cele 21 de grame de suflet pe care un om le are, din care 20 sunt pentru CFR. Iar dacă simți asta, nu uita că oamenii aceștia, oricare ar fi ei, muncesc nebun atât pentru insuccese, dar mai ales pentru succese. Pe teren.

Uită-te în urmă. Rememorează ce este CFR și unde a ajuns, câte lacrimi de bucurie ți-a smuls, câte bătăi de inimă ți-a furat și fii mai blând cu insuccesul, fii alături, pune umărul la munca lor. Eșecul mereu precedă acea rază de soare care-ți încălzește sufletul. Precedă victoria. Iar noi o vrem pe cea finală.

Forza CFR 1907 Cluj! 🚂⚽️🏆🥇💪

#mereuacampioni
#mereuîmpreună
#mereualăturidevoi

autor: chefere, text preluat de pe facebook

86 de comentarii

 1. 7 ani de la un meci mare.
  Astra al 7-lea succes la rand, cu antrenorul demis de Becali.
  Bine, se joaca pe jumatati de puncte; playofful va fi decisiv. Europa ne-a mancat vreo 5 puncte de playoff cu care am fi avut sanse uriase pentru al treilea titlu.
  Echipa trebuie sa se mobilizeze pentru a avea sarbatori pe deplin fericite.

  Apreciază

 2. Salutare ceferisti.
  05.12.2012 Manchester United – CFR Cluj 0-1!!!!
  Nicaieri nu am vazut, din partea clubului, scris ceva !!!
  Slaba administratie.
  In fine .

  Hai CFR!!!!

  Apreciază

 3. (nu era victoria actualilor…de ce s-o pomeneasca–)))) -glumesc). E de laudat ca au pomenit aseara comentatorii la meciul Viitorul -Astra de victoria de pe Old T.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.