The glourious basterds


Cinste lor! Aceşti băieţi minunaţi ne-au livrat o nouă bucurie fără margini, obţinând al 5-lea titlu pentru echipa noastră cea dragă (al doilea consecutiv), nişte „madăfachări” pe cinste, cum ar spune Tarantino… 🙂 O concluzie „tactică” sumară este că o echipă bine aşezată şi rodată va evolua şi mai bine în sezonul următor, lucru vizibil şi din avion, băieţii jucând –practic- pe „pilot automat”, indiferent cine era pe bancă… Poate ţine învăţătura şi pentru noul sezon… 🙂

Ok, ştiu, este foarte importantă participarea într-o grupă „europeană” (în acest moment cred că e chiar mai importantă decât un eventual nou titlu obţinut), din care cauză şefii echipei (cu DP în frunte) nu prea sunt la fel de deranjaţi (ca şi noi…) de problema celor doi jucători U21, în acest moment –zic eu- totul este subordonat obiectivului major (capital, poate), accederea într-o grupă de CL/EL. Când e vorba de atingerea unui obiectiv, DP nu stă mult la discuţii, nu fuge după mai mulţi iepuri, am văzut asta şi prin abordarea (cam lejeră) a semifinalei Cupei contra celor de la Giurgiu.

Despre toate aceste lucruri vom mai vorbi (mult şi prost, cum se spune), până atunci să vedem, totuşi, care sunt cifrele mai interesante ale acestui sezon încununat cu (un nou) succes:

A. note acordate jucătorilor în sezonul 2018-2019 + clasament minute jucate:

În sezonul recent încheiat au jucat 31 de jucători, nota medie maximă fiind obținută de Boli (7.4), e drept doar după 10 jocuri. Nota mai mari au primit Vinicius, Ţucudean şi Jesus (7.1), cât și Arlauskis şi Camora (7.0). În tabelașul din dreapta vedem pe cei 31 ordonați după procentajul de ”utilizare” în campionat, aici pe primul loc se află Manea (ca şi-n ediţia precedentă) cu 95.40%, dar și Camora, Arla, Djoko, Vinicius şi Omrani au un procentaj de utilizare de peste 80%.

B. formula standard:

Formula de bază este alcătuită practic din primii 11 jucători ai tabelașului A2 de mai înainte, adică din primii 11 cei mai ”folosiți” jucători. Seamănă cu formula standard din sezonul trecut, doar Bordeianu a luat locul lui Hoban, și apare Țucudean în locul lui Păun (nu neapărat post-pe-post). Transpunerea titularilor am făcut-o în deja celebra 4-1-4-1.

C. goluri marcate, pase de gol:

Datele de aici se referă doar la Liga1. La C1 vedem câte reușite a ”produs” o pereche anume (pasator – marcator). Prin „marcator” înţelegem fie cel care a înscris, fie ultimul jucător ceferist care a atins mingea înainte de un autogol al adversarului. Prin „pasator” înţelegem fie cel care a dat o pasă de gol, fie care a scos un penalty (transformat ulterior de altcineva), dar şi penultimul jucător ceferist care a atins mingea înainte de un autogol al adversarului. Nu e o definiţie foarte corectă, dar eu insist să-mi iasă la fiecare gol al echipei şi un „pasator”, şi un „marcator”… 🙂 Cuplul cel mai eficient este ”Omrani –> Țucudean” cu 7 reușite. La C2 vedem doar clasamentul celor cu pase de gol, aici Omrani conduce detaşat (13 pase!), urmat fiind de Deac (cu 8 pase), Camora cu 7, Djoko cu 6 etc. La C3 vedem doar clasamentul marcatorilor, aici conduce –evident- Țucudean (18), urmat de Omrani (7) şi Culio (5). Tabelașul C4 este un fel de clasament ”canadian” (goluri+ pase de gol), unde pe primul loc avem o egalitate între Țucu şi Omrani (20 de puncte „canadiene” pentru fiecare), urmaţi de Deac (12), Djoko (10), Camora (8) şi aşa mai departe.

D. Eficienţa echipei în primele în cele 15 sezoane în Liga1:

Vedem aici o situație comparativă a celor 15 ediții ale ”new-CFR”, sezoanele fiind ordonate după procentajul punctelor obținute. Ediția actuală (cu 77 de puncte, eficienţă 71.30%) e pe locul 3, fiind devansată doar de ediţia 2007-2008 (cea cu primul titlu, procentaj de puncte de 74,51%) şi sezonul trecut (2017-2018, 73,15%). Am apelat la procentaje de puncte, deoarece sezoanele fiind diferite dpdv al etapelor, nici numărul de puncte nu este foarte exactă.

E. Eficienţa antrenorilor în cei 15 ani (toate competiţiile)+golgeteri ”all-time”:

Vedem aici două clasamente ”all-time”, în cel din stânga îi avem pe cei 19 antrenori ai CFR-ului (după promovarea din 2004), ordonați după procentajul punctelor obținute. La acest capitol conduce DP (cu peste71%), Toni fiind pe locul 6 (cu 62.96%), Minteuan pe 12 (cu 52,78%) şi…Edi pe 16 (cu 44,44%). Toni e primul loc, totuși, la un capitol important: cel al meciurilor oficiale, având 90 meciuri, urmat fiind de Miriuță cu 79 meciuri și Andone cu 77.

În tabelaşul din dreapta (e2) avem golgeterii „all-time” a echipei, Cadu fiind devansat deja de către Deac (31 de goluri), dar şi egalat de către Bud (30 de goluri). În primii 7 golgeteri „all-time” vedem 5 jucători care au fost în lotul „glorios” care a câştigat recent al 5-lea titlu: Deac, Bud, Culio, Omrani şi Ţucudean, Păun fiind pe locul 19.

Toate bine şi frumoase, comparaţia cu parodia lui Tarantino vine ca o minge înaltă la fileu… Găsim, evident, câte un corespondent şi pentru Aldo, şi pentru Hitler (hehe…), şi pentru toţi ceilalţi, inclusiv pentru Bridget von Hammersmark (=Prodanca, de ex., măcar pentru calitatea de agent dublu, poate triplu… 🙂 ). Avem şi „scalpuri” suficiente, peste normativ… 🙂 O singură dilemă am: cine seamănă în Gruia cu Shosanna? 🙂

 HAI CFR!!!

564 de comentarii

 1. Aici nu vorbm de diverse ajutoare… daca e sa luam Realul la bani marunti, a fost echipa preferata a lui Franco.. fara el nu vedeau ei marile echipe din anii 50 si faima ulterioara. Totusi, referior la transferuri, ca de asta discutam, Real nu e chiar asa un big spender pe cit pare – ciar daca face unele transferuri spectaculoase. Asta pentru ca vinde Multi jucatori care nu ajung la prima echipa – ii imprumuta la echipe mai mici cu optiune de recumparare si cind se coc ii ia inapi si ii revinde. La mine la Frankfurt sunt 3 asemenea exemple in ultimii 3 ani -Vallejo, imprumutat si ajuns acum rezerva la Real, Mascarell, dat pe 2, rascumparat pe 4 si revindut imediat pe 10 milioane si Torro vndut anul trecut. Si lista poate continua. Dar ma rog, eu stiu ce sa faca sa nu rezilieze mereu in conditii amiabile.

  Apreciază

 2. Clinceniul a promovat meritat, acesti universitari incearca sa fure munca altora. M-am saturat de retorica asta cu echipele de traditie, nu-i vad rostu acestei propagande. Cu ce se masoara traditia asta ma rog frumos( avem si noi 25 de sezoane in prima divizie , nu suntem si noi de traditie?)? Cine se cred unii asa de importanti? Parca ar fi Liverpool.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Am muncit , am vorbit mai putin in presa rezultatele s-au vazut , suntem campioni pe merit, asa ar trebui sa ramanem si pe mai departe, despre altii nu prea am obiceiu sa vorbesc,

  Apreciază

  • Bine că am avut răbdare să-și rezolve conturile cu fariseul infractor. Ciobanul era în stare să-l țină prin tribune numai să nu ajungă la noi. Să-l vedem la treabă pe oltean, ar trebui să fie ambiționat la maxim de ce a pățit la stână.

   Apreciază

   • Unde ar juca Stoian? extrema? Prima dintre extreme este Costache/Petrila, pe a doua se bat Omrani si Deac; plus ca mai trebuie sa eliberam o pozitie pentru un alt U21. Stoian ar trebui jucat inter, in locul lui Culio, langa Djokovic. Oricum, avem probleme mari cu regula 2 jucatori U21, din 2 motive, nu mai este Manea, care era mai mult decat un U21, era un jucator de baza la nationala mare, iar acum avem nevoie sa gasim 2 pozitii de joc pe care sa avem dubluri de jucatori U21. Dragus de la Viitorul ar fi foarte bun, dar scump, in plus i-ar lasa pe Deac si mai ales Omrani fara loc in echipa sau eventual sa schimbam sistemul din 4-3-3 in 4-2-3-1. Da, ar fi trebuit sa cautam 2 jucatori U21 pe postul de fundas dreapta sau 2 jucatori U21 pe un post de inter. Sa vedem ce solutii gasim, chiar sunt curios.

    Apreciază

    • U21 pe post de inter nu găsești, care să le facă concurență lui Culio, Djokovic sau Deac. Stoian e cam același profil cu Cipri, extremă cu veleități de play-maker, va alterna mai degrabă cu Deac în campionat, iar în Europa cred că va fi titular în banda stângă. Drăguș e foarte scump pentru ceea ce oferă, cum termini tu ca vârf într-o echipă ofensivă de regulă cu vreo trei goluri marcate într-un campionat? Cred că vom pescui ceva de afară, un Micovschi, sau Dobre, împrumut un sezon, și pormă ne mai orientăm printre cei care vor scoate capul la anul la restul echipelor, că nu va putea Gigi să-i strângă pe toți.

     Apreciază

    • Eu cred ca doar in campionat va juca Costache cu rezerva lui Petrila in banda stanga. In Europa ar juca Stoian daca va veni la noi pe banda stanga, banuiesc. In rest, al doilea U21 va fi schimbat in primele minute, cred. Daca n-au luat deja pe careva de la nationala U21 in secret, cum scrie mai jos.

     Apreciază

    • Insa pe banda stanga in Europa titular va fi Deac cred. Stoian daca vine la noi, va fi rezerva lui Deac in Europa, cred. Iar in campionat va juca Stoian daca vine la noi pe banda stanga si Costache/Petrila pe banda dreapta, cred. Cand va trebui sa jucam ofensiv cu echipele mici din campionat, ar putea fi Stoian daca vine la noi in spatele a doua varfuri cum ar fi Rondon si Costache, cred.

     Apreciază

    • Nu m-aș opune deloc, dar totuși omul e titular la o echipă care a dat baraj de promovare pentru Serie A. Are ceva expunere în Italia, cu siguranță i se vor ivi șanse să promoveze sau să se transfere în prima ligă, de ce ar reveni acum în România? Dacă aveam intenții serioase trebuia să ne mișcăm anul trecut când era liber, proaspăt dat afară de Arsenal.

     Apreciază

  • Oarga nu trebuia lasat sa plece de la CFR. Da, s-a format la CFR.
   Politica de 2 bani a centrului de juniori ne aduce de fiecare data in fata faptului implinit cand ne uitam cu jind dupa copiii nostri plecati la alte echipe din te miri ce motive.
   Alt exemplu…. Girsik. Format la CFR, plecat la Hagi, revenit imprumut la CFR trebuie sa plece inapoi la Hagi pentru ca onor conducerea nu vrea sa-i plateasca lui Hagi exorbitanta suma de 18 mii de euro. Halal gandire. Nu-i de mirare ca tot ce e bun pleaca. Parintii sunt usor de convins, copiii sunt usor de demoralizat…. Bine ca plange DP dupa tineri. Suntem cu capu’.

   Apreciat de 3 persoane

 4. Maine de la ce ora e tragerea la sorti pentru primu tur preliminar? Nu gasesc informatia asta, ca de obicei presa se ocupa cu tot felul de barfe, o stire care ma intereseaza nu o pot gasi.

  Apreciază

 5. Maine e si primul amical cu Orenburg, de pe locul 7 in Rusia, de valoare similara cu Cfr pe transfermarkt. E trecuta acolo cu modulul 3-5-2, daca va uitati la grafica. La Cfr e trecut modulul 4-2-3-1, evident gresit.

  Apreciază

 6. Posibilii adversari in primul tur pentru CFR :

  Astana FK (kazahstan)
  Ludogorec Razgrad (bulgar)
  Crvena zvezda (sarb)
  Shkëndija (macedon)
  AIK (suedez)

  Apreciază

 7. Dupa mine, Ludogorec si Steaua rosie sunt peste noi, deci cu ei nu suntem favoriti . Cu AIK Stockholm, sansele sunt 50%-50%, iar cu Skendije ( Macedonia ) si Astana ( Kazastan ) parem noi favoriti, dar cu moderatie, adica un 55%-45% .

  Apreciază

  • Părerea mea e ca avem cu toate șanse egale. Dacă era vreuna de speriat nu era în primul tur preliminar. Degeaba ai nume dacă nu faci puncte în Europa pt coeficienți.

   Apreciază

   • Unele echipe cum e Celtic, Bate Borisov, Belgrad, Ludogorec sunt in primul tur din cauza celorlalte echipe slabe din tara de unde vin. Aceste echipe sunt capi de serie pentru ca ele au coeficient mai bun.

    Apreciază

 8. In principiu difera valoarea loturilor, uitati-va si voi pe transfermarkt la valoarea totala a lotului fiecarei echipe. Dar lotul fara antrenor ca lumea e egal cu zero. Si depinde mult de starea psihica (poti fi determinat sau inhibat, sau relaxat crezand ca va fi usor). Si forma de moment conteaza, sunt zile in care-ti iese totul si altele in care nu intra mingea in poarta. E un joc, nu e matematica. Asta-i farmecul.

  Apreciază

 9. Corect, Andrei Popa. Nu ne putem speria încă din primul tur. Și pe undeva, cu atât mai frumoasă ar fi calificarea, cu cât e mai renumit adversarul.

  Apreciază

 10. Posibil adversari grei si foarte grei pentru aceasta faza a competitiei. Ca fapt divers, in turul urmator vor fi adversari mai slabi. Stie cineva daca echipele eliminate in aceasta faza de Champions League continua in Europa League?

  Apreciază

  • In general asa se intampla, Ulise. Pe site-ul Uefa nu e precizat acest lucru la acest tur preliminar. Scrie explicit la precedentul tur preliminar, unde vor juca un turneu la Pristina campioanele din Andorra, Gibraltar, Kosovo si San Marino, deci scrie ca cele trei echipe eliminate ajung in al doilea tur preliminar EL.

   Apreciază

 11. Am scapat destul de ieftin cu posibili adversari in CL. In afara de Ludogoret ne batem de la egal la egal, poate si cu un plus de superioritate, cu toate celelalte echipe. Daca si de adversarii astia ne temem atunci nu stiu de ce nu stam acasa si sa-i lasam pe altii in Europa.

  Apreciază

 12. Eu propun sa ne infigem bine picioarele in pamant si sa incercam sa fim realisti. Sa nu ne facem iluzii. Sa ne stim locul nostru. Cu organizare si disciplina si mult noroc putem sa eliminam echipe mai bune ca a noastra. Dar sa nu exageram cu asteptarile.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.