Balaurul – statistici


Un An Nou Fericit dragi prieteni! Am tot așteptat să sară cineva ”la cap” cu un articol ”altfel”, dar văzând liniștea cvasitotală, profit de ocazie și vă prezint o retrospectivă statisticianistă –deja tradițională și la fel de nesărată ca celelalte 🙂 – a sezonului în curs, dar nu numai.

Cuvântul magic din titlu (mă refer la ”Balaurul”) a fost rostit de celebrul Radu Naum într-o emisiune și mai celebră a unei televiziuni de-a dreptul celebre, într-o întrebare retorică adresată nici nu mai știu cui, care suna cam așa: ”Ce șanse vedeți ca Teja să devanseze acest BALAUR din Cluj?” Ulterior a fost postat (și mai este postat și acum) și un sondaj pe tema asta (tot pe o platformă ”subordonată” echipei națiunii), unde au votat deja în jur de 74000 de ”oameni de bine”, cam 64% indicând ”NU” (adică Teja nu va reuși devansarea BALAURULUI).

Nu insist, nici nu e nevoie… Cuvântul magic este de fapt o ”scăpare” în media a fricii generalizate la sud de Carpați, o transpunere în știre/expresie mediatică a unui coșmar continuu și profund, în care apar balauri, mioare sacrificate într-un ritual woodoo etc. Și trezirea nu se produce, tot întârzie… Că așa-i în ”coșmar”… Nu insist  🙂

 

Haideți să-i lăsăm în pace, și să trecem la analiza acestui balaur… Vor fi prezentate 5 statistici diferite (unele cu mai multe tabelașe), și -ținând cont de ”dimensiunile extralargi” ale lor- nu voi face multă filosofie pe marginea lor, eventual două-trei observații:

A. note acordate jucătorilor în sezonul 2018-2019 + clasament minute jucate:

În cele 21 de etape ale ediției actuale au jucat 28 de jucători, nota medie maximă fiind obținută de Petrila (7.7), e drept doar după un singur joc (în care a jucat 48 de minute). Nota maximă mai apropiată de realitate este cea a lui Culio (7.1) și a lui Camora (7.0). În tabelașul din dreapta vedem pe cei 28 ordonați după procentajul de ”apariție” în meciuri, conducând aici Camora (90.48%), dar și Manea, Vini, Țucu și Djoko au un procentaj de utilizare de peste 80%.

B. formula standard:

Formula de bază este alcătuită practic din primii 11 jucători ai tabelașului A2 de mai înainte, adică din primii 11 cei mai ”folosiți” jucători. Seamănă izbitor cu cea anterioară (făcută acum un an), doar Bordeianu luând locul lui Hoban, și apare Țucudean în locul lui Păun (nu neapărat post-pe-post). Transpunerea titularilor am făcut-o în deja celebra 4-1-4-1.

C. goluri marcate, pase de gol:

Aici vorbim doar de campionat. La C1 vedem câte reușite a ”produs” o pereche anume (pasator – marcator), fiind considerat ”pasator” și cel care a scos un penalty (transformat ulterior de altcineva). Cuplul cel mai ”prolific” este ”Omrani à Țucudean”, cu 4 reușite. La C2 vedem doar clasamentul celor cu pase de gol (Camora –cu 6- fiind pe primul loc, dar și Omrani, Djoko și Deac au câte 5 assisturi). La C3 vedem doar clasamentul marcatorilor, aici conduce (ia ghiciți cine?) Țucudean (13), urmat de Omrani (6). Tabelașul C4 este un fel de clasament ”canadian” (goluri+ pase de gol), unde tot Țucu e pe primul loc (15), urmat de Omrani (11), Deac (8), Djoko și Camora cu câte 6.

D) Eficienţa echipei în primele 21 de etape în cele 15 sezoane în Liga1:

Vedem aici o situație comparativă a celor 15 ediții ale ”new-CFR”, toate după 21 de etape, sezoanele fiind ordonate după punctele obținute. Ediția actuală (cu 46 de puncte) e pe locul 3 (la egalitate cu sezonul ”par” 2011-2012), înaintea lor fiind alte două ediții cu titlu (când s-au adunat, de fiecare dată, 49 de puncte). Al patrulea sezon cu titlu (2009-2010) este doar pe locul 6, cu 39 puncte… Apropo, în acel sezon Toni a fost pe bancă în 13 meciuri (Mandorlini în restul de 21 etape), iar întrebarea –justificată, zic eu- sună așa: ”Titlul obținut atunci nu este (și) al lui Toni, nu numai al lui Mandorlini?

E) Eficienţa antrenorilor în cei 15 ani (toate competiţiile oficiale)+golgeteri ”all-time”:

Vedem aici două clasamente ”all-time”, în cel din stânga îi avem pe cei 19 antrenori ai CFR-ului (după promovarea din 2004), ordonați după procentajul punctelor obținute. La acest capitol conduce DP (cu peste72%), Toni fiind pe locul 6 (cu 63.53%). Ok, dacă în cele 15 etape rămase face 39 de puncte, urcă pe 3, iar cu 40 urcă chiar pe locul 2… Pe DP nu-l poate detrona (în acest sezon), pentru asta ar fi nevoie de 55 de puncte din cele 15 meciuri rămase. Complicat… 🙂 Toni e primul loc, totuși, la un capitol important: cel al meciurilor oficiale, având 85 meciuri, urmat fiind de Miriuță cu 79 meciuri și Andone cu 77 meciuri.

În încheiere, o constatare ”intertabelară”. E vorba de căpitanul ”Camora”, care e pe primul loc la ”utilizare”, la ”pase de gol”, la prezențe ”all-time” (cu 272 meciuri oficiale, urmat fiind de un alt căpitan legendar, Cadu, cu 254 meciuri), și între primii la nota medie. Dacă prelungirea contractului unui jucător ca Mario este o decizie ”complicată” pentru noua conducere ceferistă, atunci avem o mare, foarte mare problemă… Dar, orice va fi, Mario, nu te vom uita niciodată! Ai fost, și vei fi, un adevărat ceferist, unul dintre puținii căpitani reprezentativi ai echipei!

HAI CFR!!!

Reclame

110 comentarii

 1. Raspunsul meu e da, in acel sezon 09-10 Tony a avut contributia lui la titlu, ducand echipa pe primul loc dupa 13 etape cat a fost antrenor. Camora va ramane in inimile noastre, chiar daca nu-i vor prelungi contractul, dupa cum se vede. Se pare ca vor sa aduca unul ca Vlad sezonul trecut, care nu s-a ridicat la inaltimea prestatiilor lui Mario. Dar sa le intre comisionul din transfer in buzunar (ma refer la Mara, Bilasco sau Stanciu). Daca mai aveti chef sa-i vedeti pe gigistii de la gigitv, nu aveti decat. Distractie placuta! Altfel a fost o toamna remarcabila facuta de echipa noastra. Exclud episodul cu „dudele”, a explicat Tucu intr-un interviu ca erau inca neobisnuiti cu noul stil de joc cu pase scurte la firul ierbii, dupa ce jucasera tot sezonul trecut lunga si pe-a doua cu DP.

  Apreciază

 2. Hm, deşi jucăm mai plăcut şi aparent la fel de solid ca sezonul trecut, avem totuşi 3 puncte în minus. Asta înseamnă, că nu noi am crescut în calitate, ci fcsb s-a prăbuşit faţă de 17/18. Deci nu noi suntem „balaurul”…
  Este remarcabil că am reuşit să ţinem ştacheta sus şi în acest sezon (să notăm totuşi că spre deosebire de alți ani pari, deocamdată nu am vândut jucători de bază), dar să ne amintim că acest nivel a fost foarte departe de a ne asigura prezenţa europeană. Iar fcsb s-ar putea să-şi revină sub Teja (doamne feri).
  Mai e mult, totuşi, până departe…
  Hai CFR, hai Camora!!!

  Apreciază

  • Sezonul trecut l-au avut pe Budescu, care marca si din parcare. Plus Teixeira titular sezonul trecut, cu un randament foarte bun. Acum defileaza cu tinerii + arbitrii, dar asta nu le-a fost de-ajuns…

   Apreciază

  • Aici nu-ți dau dreptate, Csongi… Indiferent de ”nivelul” la care există/joacă/lucrează un grup, există mereu un ”balaur”… La școală ăia mai slabi se tem de bătăușul clasei, în divizia ”județ” toată lumea se teme de liderul detașat etc. Oricum, a fost doar o poantă, dar ceva adevăr există, crede-mă… Freud ne-ar explica mai bine… 🙂 Cu restul sunt de acord, nivelul campionatului a scăzut vizibil, și -din moment ce ne-am păstrat toți titularii, la care mai putem pune o omogenizare suplimentară, perfecționarea relațiilor de joc etc.- era aproape imposibil să nu dominăm ceva mai autoritar campionatul, fără ca asta să însemne merite mai puține la Toni, la staff și la băieți. HAI CFR!!!

   Apreciază

 3. Dacă chiar se ia în calcul ”neprelungirea” contractului lui Mario (între timp am aflat că el este în acest moment pasatorul cel mai bun chiar și la nivel global de Liga1!), atunci merită măcar o privire Tătar de la sibieni. Am văzut 2 goluri marcate de el din lovituri libere (e posibil să fi fost mai multe), am văzut tehnicitate la el, urcă tot timpul în atac, și dă și pase de gol, destule. Asta în 5-6 meciuri, în câte l-am văzut. E fundaș lateral stâng la bază (mai joacă și la mijloc). Revenind la ”cazul Mario”, îndepărtarea lui ar fi un autogol de ”nivel mondial”, greu de explicat, ar râde cu lacrimi toți adversarii nostri luni întregi… Sper ca Toni (dacă va rămâne și el…), dar și Stanciu să pună piciorul în prag, până la urmă el răspunde de partea sportivă și s-ar face de râs în primul rând el, indiferent ce combinații (și eventuale comisioane) sunt ”stricate” de prezența lui Mario în echipă. Dacă media dâmbovițeană nu ne poate destabiliza (fiind deja ridicolă și lipsită de credibilitate orice încercare a lor), uite că o să-i dăm o mână de ajutor nesperată. Incredibil… Sper să fie vorba doar de o lipsă de comunicare (cu noi, în primul rând), dar văd că și agentul lui Camo a confirmat ”întâlnirea de la București”… Mă rog, poate încearcă o mărire de salariu etc., dar să mu uităm că Mario a acceptat și reducerea salarială la un moment dat. Complicat… 🙂 HAI CFR!!!

  Apreciat de 3 persoane

  • Din aparițiile de până acum ale lui D.S. pe sticlă a reieșit cât se poate de clar ce înseamnă pentru el CFR-ul, iar Mara și-a dovedit „priceperea” până acum. Așa că de la cei doi mă aștept la orice care să îndepărteze CFR-Cluj de imaginea pe care și-a creat-o.

   Apreciază

 4. Când spui Mario (străin) și Deac (român) spui CFR, înseamnă CFR. E drept că o bună parte din galoanele frânare le-au obținut în vechea orânduire și Poate că au (și dau) tonuri neadaptate (…subordonate) suficient la noile fircălituri (,,noua linie” ?) de la CFR…

  Apreciază

 5. Nu știu dacă, recent, Baptista o fi spus ceva ori nu de sistemul de disputare a camppionatului Ligii 1 sau e (f. probabil) o ciorbă reîncălzită dar Știu, Am convingerea că sistemul cu play out/off e cel mai potrivit pt. situația din România. Fără a intra în detalii, acest sistem a anulat, a devalorizat o mare parte din ,,reciprocitățiile” ce se făceau, a devalorizat sateliții și manevrele care exploatau sărăcia unor (multor) cluburi din Liga 1.

  Apreciat de 2 persoane

  • Pai de ce crezi ca plinge asa de tare minoritarul de la Constanta ca vrea Liga de 18 echipe? Fara omenie e greu in Liga 1 iar el pe de-o parte a cam terminat benzina pe de alta parte nu apare noul Messi in Familie.

   Apreciat de 1 persoană

   • Cristi, minoritarul a câștiga campionatul în sistem play-off. Și cu 14 echipe. Dacă vrea liga de 18 echipe, minoritarul are alte motive nu pentru ca se teme ca nu face fata unui campionat cu 14 echipe. Vremea în care Viitorul se bătea la retrogradare a trecut. Cu sau fără playoff, Viitorul o sa fie mereu sus în clasament în următorii ani. Și apropo de omenii, și CFR-ul a fost omenos cu el. Motiv pentru care mi s-a părut amuzanta postarea lui KDU. Trebuie sa trăiești în Cloud 9 ca sa crezi ca nu sunt reprocitati intr-un sistem play-off/play-out. Oare nu facem calcule pe aici înainte de fiecare play-off? Cine e aliatul cui? În play-off, „satelitul” e mult mai important decât intr-un campionat jucat în sistem regulat. Nu mai vorbesc dacă ai doi sateliți. 4 meciuri din 10 câștigate din start. Mai rezolvi încă vreo 2-3 cu arbitri și îți rămân de jucat 3-4 meciuri pe teren. Asta în timp ce adversarul tău trebuie sa joace 10 meciuri pe teren. 10 meciuri cu cele mai bune 5 echipe din campionat.

    Apreciat de 1 persoană

    • În cele 6 rânduri pe care le-am postat scrie că (play out/off-ul) a anulat, a devalorizat ,,o mare parte din” și nu că aș crede că ,,nu sunt” (reciprocități), spre amuzamentul celor care văd lucrurile în alb și negru (dar nu și ceea ce scrie negru pe alb).
     Sistemul e vechi, aplicându-se în competiții importante (polo,hochei) cu subvarianta că rezultatul direct din calificări conta în turnel final pt.titlu/ medalie, cu trecerea anilor folosindu-se tot mai des.
     Considerând că în România ,,de azi”, chiar și în turneul final pt obținerea titlului (!), unii (din cei 6) e probabil să aibă sateliți , cu atât mai salutar e faptul că alți 8 potențiali candidați la acest statut au fost eliminați de pe listă.
     Prin ,,devalorizare” înțeleg că în sezonul regulat miza pe meci e de 1,5 pct. iar în play out/off e de 3 pct. plus că ,,părțile” ar trebui să ajungă în aceeași grupă pt. a finaliza păguboasa tranzacție.
     Să ne amintim de morișca celor 3 puncte pierdute de unii pe care, apoi, le recâștigau de la alții bineștiuți (și tot așa) care funcționa și pt. a-i pedepsi pe cei îndărătnici.
     Să ne amintim de 2012, când (în retur) echipele cu care juca CFR făceau figurație în etapa premergătoare, conservându-și forțele pt. bătălia cu CFR, să ne amintim de tot felul de investitori, de impresari și de efemeridele lor din Liga 1 și de cu cât de puțini bani ,,s-ar fi mulțumit” unele echipe implicate în ,,jocurile” (de final) pt. titlu, să ne amintim de echipele semi bugetaro-politice de azi butonate cine știe de unde.
     Campionate importante din Europa nu au sistemul cu play out/off dar, din păcate, în România , e binevenit și nu se poate renunța (deocamdată) la el.
     Abordând acest subiect, m-am încadrat în 6 rânduri. N-a fost să fie.

     Apreciat de 2 persoane

     • Okay. Parțial sunt de acord cu tine. Dar hai sa te întreb ceva. Situație ipotetica: cu o etapa înainte de final FCSB are un punct avans. Cu cine ai prefera sa joace? Cu un Mediaș care nu mai are nicio miza sau cu un Călărași disperat sa se salveze de la retrogradare?

      Apreciat de 1 persoană

 6. Am uitat să fac remarca în articol: la pct.E), la tabelaşul din dreapta avem golgeterii „all-time” a echipei, unde Deac l-a ajuns (după o lungă perioadă) pe Cadu, fiecare cu 30 de goluri. L-am pus totuşi pe Cipri pe primul loc, deoarece „rata” lui de goluri (la câte minute de joc a dat un gol) este -evident- mai bună. De remarcat şi locul 4 al lui Billel, locul 7 al lui Culio, dar şi locul 10 al lui Ţucu doar după un an… Oricum, dacă am putea reface clasamentul „canadian” pe toate cele 15 ediţii, Cipri ar conduce detaşat, dar această „refacere” este aproape imposibilă, ar dura săptămâni/luni întregi până să identificăm toţi „pasatorii” de gol în aceste 15 ediţii… 🙂 HAI CFR!!!

  Apreciază

 7. Felicitări Kiruj! Excelentă statistică, ca deobicei.Remarcam în tabelul D, unde apar jucătorii cu cele mai multe minute jucate în 21 etape, că majoritatea sunt apărători. Dintre atacanți doar Anca și Sougou au adunat 95 respectiv 92 procente. Mă rog, sunt și câțiva mijlocași pe acolo.
  Aștept în continuare anunțul cu prelungirea contractului cu Mario. Aseară Mara spunea că se va prelungi sigur.
  Vă doresc un an impar cu multe bucurii, sănătate și fericire tuturor CFR iștilor!
  Hai CFR !!!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Ma tot intreb care-i logica cu contractul lui Camora si nu-i dau de cap.

  Nu cred ca-i vorba de comisioane de transfer, pentru ca prelungirea contractului lui Camora nu-i impiedica sa aduca un fundas stanga si care-i mai bun, sa joace.
  In acest moment nu avem o rezerva credibila pentru Camora si in conditiile acestea nu-i logic sa scapi de el, sa transformi un pol de siguranta din echipa, o certitudine, intr-un semn de intrebare.
  Nu-i logic de loc sa-i faci vant unui jucator emblematic, capitanul echipei, cu evolutii multe la superlativ si sa te bazezi pe cioara de pe gard, doar pentru obtinerea unui comision si asta in anul in care este obligatoriu sa joci in grupele unei cupe europene. Nu cred ca patronii sau patronul echipei pot fi jegmaniti in felul acesta, nu de alta, dar cine a reusit in afaceri astfel incat sa poata sustine o echipa de fotbal ca CFR, nu poate fi naiv.

  Un alt motiv de intarziere cu semnarea contractului poate avea legaturi cu politica de negociere.
  Nu cred ca este valabil nici acest argument, deoarece nu-i sanatos sa aduci un jucator de valoare intr-o situatie critica, doar pentru a-i micsora salariul, si asta in conditiile in care ai in lot un jucator ca Baptista, cu salariu imens dar cu aport nul, la echipa.
  In orice situatie, treburile merg bine doar cand toate partile implicate intr-o actiune, sunt multumite. Un Camora frustrat si nervos, nu poate fi un lucru bun pentru echipa.

  Cred totusi ca este vorba doar de niste reactii orgolioase, legate de declaratiile mai putin predictibile de la inceputul acestui campionat si cineva vrea sa-l puna cu botul pe labe. Probabil ca pana la urma se va semna un contract multumitor pentru toata lumea/
  Ramane de vazut.

  Apreciază

  • Culio şi Vinicius sunt şi ei spre final de angajament, e posibil ca tergiversarea semnării prelungirii contractului cu Camora să nu aibă vreo legătură cu persoana lui, ci cu alte cele. Nu s-o fi stabilit încă pe ce se pot baza Stanciu, Copilu şi Mara în negocierile cu jucătorii intraţi în ultimele 6 luni de contract. Ori se aşteaptă venirea lui DP care va decide de cine va avea nevoie în sezonul următor. 🙂

   Apreciază

   • Greu de înțeles amanarile astea. Noroc ca Camora are casa în Cluj și nu e dornic de plecare. Dar despre Culio si Vinicius nu sunt convins că-i atrage atât de tare Clujul la o oferta mult inferioara.

    Apreciază

 9. Mda… păi chiar dac-ar fi așa tot n-am putea vorbi despre altceva decât despre o suspicioasă aplecare către limita de jos competenței, zic suspicioasă pentru că am o vinovată (mai ales față de IQ) senzație că pe ici, pe colo, pare asezonată când cu nițică lăcomie, când cu nițică prostie. Așa cum șade bine oricărei competențe de-mprumut. Adică alta decât aia-n care, poate, chiar ai avea câte ceva de spus. Zic și eu. 🙂 😦

  Apreciază

  • Cei care dau banii te convoaca de urgenta luni ora 8.00 in fata tribunei oficiale ca sa le arati cum e cu lacomia, prostia si incompetenta lor …Daca le vei deschide ochii si le vei dovedi inalta ta competenta manageriala vei fi inscaunat in cadrul unei conferinte de presa( cu participarea extraordinara pt. o informare corecta ,ca si pana acum ,a prosport,gsp,digi…) ca sa conduci clubul( pe banii lor, of course) spre al treilea event. P.S..poti sa iei si ajutoare :pulica franaru, racheta si pe cine mai vrei tu…Zic si eu.😂

   Apreciază

  • Asa cum nu mi-a placut ca IQ l-a facut infantil pe Andrei, nici acum nu-mi place Ioane ca-l faci pe IQ lacom si prost, tot asa cum nu-mi place ca i-ai facut pe conducatori incompetenti, lacomi si prosti. Poti sa-ti expui parerile, dar sa nu jignesti grosolan, cum ai facut-o acum.

   Apreciază

 10. Și eu înclin să cred că se încearcă reducerea salariului și poate compensarea prin prime de obiectiv, titlu, grupe, cupe. Dacă se mișcă un fir de păr din corola de minuni a echipei s-ar putea să fie bai. E bine să ai jucători cu experiență în echipă, dar la negocieri e greu cu ei. Dacă vrei titlu, iți trebuie liniște, dacă vrei liniște, scoate bani pentru 11 jucători, exact ăia care sunt pe cale să-ți câștige din nou campionatul.

  Apreciază

 11. Păi da, numai că și cei 11 jucători s-ar putea să te-ntrebe la un moment dat pe tine, club, de ce să mai suporte tot numai ei povara unui buget de salarii date aiurea pentru te miri ce? Și unele dintre ele chiar mai mari decât ale lor.

  Apreciază

 12. wc-ul a facut o achizitie buna cu Matei, l-au adus si pe Carstea-Medias, vor mai fi si altii . Noi o coim cu Camora, vrem sa vindem cat mai mult si mai bine ( noroc ca ofertele sunt de toata jena ), deci in aceste conditii titlul ar fi un miracol, iar dupa cate stiu, miracolele nu se tot repeta !

  Apreciază

  • Daca era asa bun,nu ar fi ramas liber de contract.repet liber de contract,de ce am repetat?Pentru ca la noi multi stramba din nas daca aud asa ceva.Apoi,pentru a lua campionatul ,lotul actual ajunge.Intrebarea este daca se pregateste ceva pentru Ruropa.

   Apreciază

  • wc-ul face de ani buni achiziţii foarte bune şi va mai face. Matei şi ăla de la Mediaş au şi ei nevoie de max 4-5 partide jucate sub ochii lui Gigi ca să se încadreze într-una din categoriile „doarme în bocanci”, „nu joacă nimic”, „nu mai are ce căuta în echipă”, „la revedere, aduc alţii” şamd. FCSB poa’ să achiziţioneze primul unşpe al lui Bayern ori Juventus că în maxim două luni toţi jucătorii ar ajunge pe rând titluri de articole „Gigi îl desfiinţează pe …”.

   Apreciat de 1 persoană

 13. Dupa parerea mea, in acest an mai avem nevoie de Camora, Culio si Vinicius.
  Chiar daca sunt batrani si cei din conducere trebuie sa se gandeasca la niste dubluri pe posturile lor, cred ca pentru a asigura echilibrul echipei si omogenitaea necesara pentru a ataca calificarea in grupe, ei trebuie sa faca parte din lot. Locul lor in echipa, pare foarte necesar inca, iar schimbarea lor trebuie sa se faca treptat, fara socuri si convulsii.

  Apreciază

 14. O poveste asemanatoare cu cea a CFR-ului o puteti viziona pe Netlflix sub forma unui documentar numit ”Sunderland-‘Till I Die”. Este vorba despre povestea echipei Sunderland dupa sezonul 2016-2017 cand a retrogradat din Premier League si a ajuns sa joace in Liga a doua, toate investitiile fiind oprite de proprietarul lor miliardar, Ellias Short.Mai departe se poate urmari povestea lor de supravietuire si cum fanii au ramas mereu alaturi de ei,intelegand situatia si VENIND MEREU LA STADION !

  Apreciat de 1 persoană

 15. Insa realitatea NOASTRA este ca aici un club care devine falit (parasit de investitor/i) este retrogradat in liga a 4-a si nu poate supravietui nici acolo fara banii de la primarie. Iar la CFR primaria nu va investi sa reinvie clubul, asta e sigur.

  Apreciază

 16. Iar legat de fanii putini ai Cfr-ului, iar e o realitate. Clujul s-a umplut de IT-isi din toate colturile tarii, mutati aici definitiv. Ei au alte preferinte. Tin cu alte echipe (echipa) sau nu pot sa vizioneze un meci de la un capat la altul, sunt atat de dependenti de calculator(video-game-uri, filme, chat). Si asta e valabil la toate categoriile de joburi/varste. La meciul decernarii titlului am vazut o gramada de oameni care priveau detasati, ca la un spectacol. Au venit doar la acel meci. Si au ramas reci fata de Cfr.

  Apreciază

  • Hai ma du-te si plimba-ti catelul(fara telefon mobil, chat sau alte cele), mai franarule ia zi cati spectatori am avut la al 2-lea titlu la meciurile cu Vaslui, Dinamo(in cupa), si Curtea de Arges, unde au disparut, cum au disparut? Iti da ceva virgule. Fix atitudini de tipul asta i-au lasat pe langa. Iar pt tine, it-istii aia mai merg si in drumetii unde nu e semnal GSM, asta ca sa nu vb ca sa te afli in treaba.

   Apreciază

  • Decat la liga a 3-a, mai bine 4 luni la Calarasi (vor retrograda si va reveni in vara). Si mie-mi place viteza lui si jocul lui, in general. Cu Tony n-a vut multe sanse, se pare ca nu e pe placul lui.

   Apreciază

  • Sincer, Mailat face parte din categoria jucătorilor de care nu-mi pare rău dacă nu joacă, pleacă ori sunt împrumutaţi. Există talent, există viteză, există câte o sclipire, dar îi lipsesc foarte multe altele şi mă îndoiesc că are capacitatea ca în viitorul apropiat să bifeze prea multe dintre punctele lui deficiente. Sper să mă înşel.

   Apreciază

  • Mie, din punct de vedere fotbalistic, Adrian Petre nu-mi spune nimic. Nu reușesc să întrevăd în el atacantul unei echipe ce tocmai se bate la titlu și se uită cu jind la cupele europene. Dar sunt sigur că alde Mara și Stanciu știu ei cum să vadă nițel mai departe decât mine, dincolo de limitele unui chibit care nu reușește să vadă tot „pachetul”.

   Apreciază

   • Nici eu nu-l ştiu, clar că eventualul lui transfer n-are treabă cu lupta pentru titlu din acest sezon, dar Adrian Petre are o calitate fantastică: este eligibil U21 pentru următoarele două sezoane competiţionale. Nota 10 pentru conducători dacă îl vor transfera.

    Apreciat de 1 persoană

     • Indiferent că pleacă ori rămâne, Manea nu va mai fi eligibil U21 din sezonul următor. Trebuie minim 4-5 U21 în lot care să facă faţă în joc şi nu-i avem deocamdată decât pe Costache, Petrila şi Dodoi.

      Apreciat de 1 persoană

      • Eu zic că Petrilă și Costache pot face față deja. Dar e clar că ne mai trebuie cel puțin un eligibil u21. De ganea ce se mai aude?

       Apreciază

    • Eu zic că Petrilă și Costache pot face față deja. Dar e clar că ne mai trebuie cel puțin un eligibil u21. Oricum, dacă suma necesară transferului ar fi aceeași, între A. Petre și Drăguș, eu l-aș alege pe al doilea. E mult mai mobil.
     De Ganea ce se mai aude?

     Apreciază

  • Daca aduci gratis, de ce sa-l dai? Il dai daca aduci ceva mai bun pe bani si-ti trebuie bani pentru asta. Daca il dai ca sa platesti salariul lui Baptista, putem sa uitam de Cfr. Dar eu cred ca n-o sa-l dea pe banii astia. E moca. Acolo a plecat si Cipri, la Astana, dar n-a jucat prea mult acolo. Iar sursa acestei stiri „e de toata increderea” 🙂 Pe mincinos nu poti sa-l crezi niciodata, pentru ca nu ai de unde sa stii cand spune adevarul.

   Apreciază

   • Adusul gratis costă deobicei aproape cât un transfer pe bani. Cum am mai spus, Bordeianu e o slugă în joc. A nu se confunda cu cărătorii de pian, cum e Djokovic ori Deac. La 500,000, eu aş da şi aldămaş ruşilor. Poate îl împrumutăm pe 6 luni şi pe Baptista la FCSB, dacă Gigi este dispus să-i plătească minim 95% din salariu. 🙂

    Apreciază

 17. Au fost jucatori buni la CFR care au reusit sa-si arate valoarea dupa mai bine de 1 an petrecut la echipa.Si aici cel mai bun exemplu care-mi vine ,este Bastos.Apoi trebuie sa vedem si postul pe care joaca.Oricum fata de primele lui aparitii,pot spune ca a inceput sa se integreze in mecanism si-i prevad pe viitor un rol insemnat la echipa.
  Vorbeam de Bordeianu care a avut parte si de-o perioada neagra a echipei ,cu aproape toata linia de mijloc accidentata.Ori este greu sa te remarci cand trendul echipei este unul negativ.Eu il vad o piesa importanta intr-un sistem bazat pe un presing agresiv si cu risipa mare de efort.Au fost momente cand i-am umplut frigiderul,dar avand in vedere greutatea postului zic c-a iesit bine pe plus si are potential sa urce.Deci ar trebui sa ramana,cu toata oferta de 1/2 milion.
  Criza spectatorilor din tribunele patriei a fost infaptuita de conducatorii federatiei,care au permis unor echipe fara stadioane proprii sa fie in prima Liga.De atunci echipele comunale s-au inmultit si numarul spectatorilor proportional.Peste acest lucru s-a suprapus si problemele de identitate ale Fcsbului si intrarea abuziva a lui csu craiova in prima liga.Sa nu uitam ca 3 ani de zile clona Csu a jucat pe Extensiv cu 2-3000 de spectatori.Abia cu noul station au venit marii suporteri in tribune.Deci mai trebuie vreo 2,3 ani pana vor promova si petrolul si rapid ,sa bata un vant nou in mamaLiga noastra si audientele sa creasca per total.

  Apreciază

  • Știi ce cred eu? Ca romanii s-au plictisit de fotbal. Nu stau sa analizez motivele, dar părerea mea e asta. Și o sa spun și ce ma face sa cred asta. Dacă X e iubitor de fotbal și e nemulțumit de nivelul fotbalului din Liga 1, dacă nu îi place ca sunt multe echipe comunale, s-ar uita la fotbalul de calitate, mai ales ca acum are de unde alege: Primera, Premier League, Serie A, Bundesliga. Și totuși, și acolo audientele sunt la pământ. Am găsit doua statistici făcute de Forbes România. E drept ca sunt de acum 2 ani, dar nu cred ca s-a schimbat prea mult trendul. La meciurile din Primera, audienta medie are de 88 de mii de telespectatori . La meciurile din Premier League, sub 40 de mii de telespectatori. Ca și termen de comparație, un episod din Las Fierbinți, are audienta de peste 2 milioane de telespectatori 🙂

   Apreciat de 2 persoane

   • Ai dreptate,as mai adauga si lipsa banului.Multi din imrejurimile oraselor cu echipe de fotbal ,nu isi permit sa mearga.Apoi programarile meciurilor.Si chiar daca se supara IT-istul istericat , telefoanele,calculatoarele,tabletele fac concurenta fotbalului.La noi tineretul prtefera onlinul in locul fotbalului,si nu numai fotbal,orice tip de socializare.Daca se continua asa ,o sa se fhuta tot online 🙂 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     • Nu despre asta este vorba.Doar ca ,mai ales tineretul prefera internetul .Nu spun ca-i bine sau rau,nu stiu.Dar astia in loc sa iasa la o miuta ,un pescuit sau chiar la o partida de sex ,prefera calculatorul.Nu este un atac la adresa ta,este o constatare,un fapt.

      Apreciat de 1 persoană

      • Ba fix despre asta e vorba: cfr-istul posteaza toate cacaturile pe pe gsp pe aici dar tot el vine cu -p…a mare ca it-istii vezi doamne is autisti si nu pot sa se uite un meci intreg la tv si is dependenti de internet. Patetic e putin spus.

       Apreciază

      • O poti lua cum vrei,dar nu cred sa fi scris din rea vointa sau sa doreasca sa jigneasca pe cineva.Il cunosc si ete baiat de comitet.Repet,nu cred ca avrut sa dea in cineva ca-i IT-st,zidar su aviator.

       Apreciat de 1 persoană

    • Multumesc, Luis. Eu am spus ce am gandit, chiar daca sare in sus un IT-st. Probabil am pus degetul pe rana. Si am scris clar ca e vorba aici de toate profesiile si varstele. Nu numai IT-stii se muta definitiv la Cluj si nu numai ei sunt dependenti de calculator. Si noi aici suntem tribuno-dependenti…

     Apreciat de 1 persoană

    • Nu e vorba de tineret, desi cu siguranta si schimbul de generatii are un rol. Ne place sau nu, suntem deja la 30 de ani de la epoca „fosta”, ceea ce inseamna ca ca 50% din populatia peste 15-16 ani a fost schimbata pe cale biologica. Jumatate din populatia-tinta nu mai are ca reper mersul la meci „live” si ascultatul paralel la Radio. Al doilea aspect este schimbarea pietei – tot ceea ce inseamna Entertainment a fost mutilat in Romania prin „Zilele ORasului”, „Festivalul berii” samd, publicul avind asteptarea sa primeasca totul pe gratis. Chiar si acolo unde se vind bilete, romanul e asteapta sa „faca rost de invitatii”. Efectul acestei forme de asteptare este aceea ca piata pay tv nu functioneaza in fotbalul romanesc, ergo marketabilitatea e focusata pe free TV si atunci „moca” e acolo – inclusiv reluari, schimbat programul daca te plictisesti,fara comentarii de la neveste etc. Al treile aspect este orasul in sine – fotbalul este traditional extrem de popular in zonele cu populatie muncitoareasca, cu pondere mare a claselor sociale mai joase – de la Liverpool, Dortmund si pina la zonele de traditie de fotbal din Romania , nucleul echipelor de traditie vine din zona muncitoareasca. Ori Clujul e un oras mai sofisticat si Automat apare concurenta pe zona asta – e unul din putinele orase ale Romaniei cu o sla ploivalenta la standarde actuale si Automat ai si oferta de tenis, meciuri internationale de handbal samd

     Apreciat de 1 persoană

  • O mutare inspirata si interesanta. Un portar care poate creste, si care poate va ajuta pe viitor,mai ales din prisma celor 2 jucatori U21 ce vor trebui folositi in primul 11,din campionatul viitor. Sa fie cu noroc! Hai CFR!

   Apreciat de 2 persoane

 18. O intrebare serioasa, desi poate suna jignitoare la adresa portarului: Daca era cit de cit bun, nu-l pastrau aia de la Lazio ? Macar il imprumutau… totusi e inbucurator ca se face macar ceva pentru viitorul echipei…

  Apreciază

  • In primul rind jucatorul era liber de contract, asa ca putea sa aleaga ce era mai bine pentru el. In al doilea rind, Lazio are 3 portari in lotul mare plus 2 imprumutati. Cam slabe sansele unuia de 18 ani care e poate bun dar nu exceptional sa prinda ceva, chiar si imprumutat. Hai sa vedem si perspectiva jucatorului – ca portar e important sa joci in primii ani de dupa Juniorat – mai bine Titular la Medias decit nr 4 la AC Milan asa ca el isi cauta sansa sa joace. La CFR chiar are sansa asta – Arlauskis daca are o sansa pleaca, Fernandez e posibil sa plece avind practic un sezon pierdut.

   Apreciat de 2 persoane

 19. In teorie suna bine, dar este greu sa crezi ca scouterii de la Lazio i-ar fi dat drumul unui portar bun la 19 ani (pesty 2 saptamiini vaa avea 19). Il imprumu-ti in Serie C daca e nevoie, apoi in B, apoi il vinzi cu ceva sute de mii de euro, daca este ceva de capul lui. Eu sper, desigur, sa devina titular la prima echipa. Ar fi extraordinar si ar rezolva 50% din problema jucatorilor U21, dar realistic ma astept sa aiba soarta chinezului trecut pe la CFR 2 🙂 Poate daca am transfera zeci de astfel de jucatori am avea vreo 2-3 mai rasariti.

  Apreciat de 1 persoană

 20. In primul rind jucatorul era liber de contract. Asa ca Lazio nu avea cum sa ii da drumul ci cl mult sa ii ofere un nou contract. Si evident, costul marginal pentru portarul nr 7 esteca si opotunitate mai mare decit la aceiasi bani costul pentru un posibil nr 2 la Cluj. Hai sa fim si seriosi – absolut toti cei care aterizeaza in Romania sunt niste ciurucuri, de la antrenori la jucatori. Saltul finnanicar al diviziilor mari face ca banii „vedetlor” din Romania sa fie comparabili cu divizia a 3a prin fotbalul mare, sau in cel mai bun caz cu nivelul unor amarasteni de la subsolul diviziei a 2a. Mutarea preturilor maxime de Transfer spre jucatorii foarte tineri in ultimele 4 perioade face de asemenea ca trierea valorilor sa fie mult mai dura – cu 5-6 Mil de euro iei acum jucatori care acum 2-3 ani erau de 1,5-2 milioane. In plus specific pe post, la portari e mult mai greu sa gasesti un loc unde sa joci si sa fi vizibil. Pentru Lazio jucatorul e poate unul din cei 95% care termina junioratul si nu au nivelul necesar sa fie marketabili pe piata locala. Pentru CFR e sansa de a avea un jucator cu o pregatire teoretico-tactica solida, nu cu junioratul facut cu antrenori de categoria „nea” ramasi agatati pe la club ca fosti jucatori prea timpitei sa isi faca un rost dupa cariera.

  Apreciază

 21. Amu, iertat fie-mi „bagatu-n sama” , da’, problema asta cu „publicul spectator ” ma intriga… ‘Publicul spectator ‘ este un element foarte important in acest fenomen social ; „fotbalul”. Nu cred ca este vorba de cati IT-isti are un oras sau alte categorii profesionale. Este un context, un coplex de factori. La mine-n „sat” , spre bucuria si fericirea mea , fenomenul a luat o foarte , foarte mare amploare. Afluenta de spectatori se datoreaza unor rezultate de procese sociale petrecute in timp si …intamplarilor convergente. Avem, in Dixieland, o varietate mare de clase sociale dintr-un bazin de 4,5 milioane de locuitori doar in zona urbana si 7,2 milione in zona METRO..Desigur , de aici se pot aduna 70-80 de mii de spectatori la un meci ,dar daca nu ai cultura, factorii de organizare, disponibilitatea la organizare,expunere mediatica, este si acest lucru o dificultate. Se intampla si cu alte aglomerari urbane care nu reusesc ce s-a reusit in „satucu’ meu „…In primul rand trebuie sa existe oamenii care sa initieze si sa intretina fenomenul. La CFR a fost Arpad Paszkany (care , nu a fost si nu este suficient de apreciat pentru tot ceea ce a facut pentru CLUJUL nostru drag-parerea mea !). La mine-n sat este un om deosebit , Mr, Arthur Blank (bineinteles , cu o avere de 4,5 md.D), un om dedicat Citadelei , proprietarul cluburilor de Football si Soccer. A construit cel mai modern stadion din Lume , un „Taj Mahal” al sportului cu o investitie de 1,5 miliarde D, impreuna cu marea firma germana ; „Trabant” si primaria comunei…Un om simplu, care vine la Pub cu noi si ne intreaba ce bem ; el plateste !!!! La toate meciurile este pe marginea terenului, cu sotia de mana si la sfarsit ii felicita pe toti „actorii” Apoi, oamenii l-au rasplatit : avem cea mai mare rata de prezenta din Tzarishoara asta. Oamenii vin sa picteze, sa cante , sa friga purcelasi, sa sece fantanile de Heineken , Jack Daniels si alticele (vorba lu’ Arpi). Da , in „Taj Mahal ” se vinde bere….. Atmosfera este fantastica, un fel de Untold saptamanal !! Daca aveti ingaduinta sa urmariti clipp-ul , uitati-va ce zic oameni de toate culorile, varstele si categoriile sociale . Inca o data : „Iertati-mi intempestivitatea ca, nu o fac cu emfaza ! Ci, doar ca mi-as dori sa vad asa ceva si in Gruia; „Iarba verde de acasa „…! https://www.youtube.com/watch?v=IXNuVz4EFUc

  Apreciat de 3 persoane

  • Ei, aici cred ca nu putem compara. Sportul in State e vazut de la inceput ca si Business orientat ca si Entertainment de Familie. Anumite sporturi in Europa au un public obisnuit cu expresii care includ organele din chiloti. Daca lasi de la inceput derbedeii afara, ai sansa ca decidentul principal care cumpara bilet sa ia 3-4 pentru ca vine cu familia. Daca insa ai ramas numai cu derbedeii, aia nu aduc pe nimeni ca sa nu le arate „Dusmanilor” materialul de injurat, plus ca Multi vor si „moca” ca doar sunt Galerie .

   Apreciază

   • Nu fac nici o compartie , Cristi draga ; doar am vrut sa arat cum ii si prin alte parti ale Lumii , chiar daca nu au traditie. Si sa stii ca apreciezi mult cometariile tale, care sunt rationale, „feiarplei” si de bun simt …

    Apreciat de 1 persoană

  • Frumoasa atmosfera, Achilles pe stadionul „Trabant”… „Entarteimant” cum zice Cristi. In Cluj e asa la meciurile Simonei Halep cu echipa nationala de tenis. Sau cea de handbal, cum spune tot Vlad, „fratele tau de cruce”. Ai zis tu bine ce trebe’ sa fie la fel si la meciurile CFR-ului. Mediatizare, atmosfera de ‘entarteinmant” creata pe stadion pentru suporteri, un patron langa teren de mana cu sotia, care felicita fotbalistii la sfarsitu „show”-ului. Chiar trebuie creat „show” pentru asta.

   Apreciază

 22. Partea buna la exemplele tale e ca arata niste produse construite corect. Ele sunt suficient de rare pentru a fi atractive si vindute la pretul corect. Interesant e – daca facem o paralela mai larga cu zona entertainmentului – ca si in Romania exista o zona in care produsul perceput ca fiind corect functioneaza pe bani -Tudor Gheorghe sau Fuego sunt artisti care cinta pe bilet vindut, nu pe rigieli de bere. Lordeana Groaza in schmb e „vedeta” doar pentru ca sotul e mare mahar la ProTV, ea nu a vindut de 25 de ani nici un bilet. Nu conteaza sa fii cool sau modern, conteaza ca publicul caruia i te adresezi sa iti perceapa oferta ca fiind una corecta. O trupa imensa ca Journey cinta in State pentru 30USD biletul – asta e pretul corect ca sa umple arene de 14-18.000 de insi. In schimb in Romania un meci de fotbal gratis la televizor, cu suspiciuni dese de blat, Costa echivalentul a 10-15 dolari in conditiile veniturilor din Romania. Explica multe.

  Apreciază

  • Nu știu dacă absenteismul are legătură cu apetenta pentru gratuități. Dacă X considera ca merita spectacolul, merge. Indiferent ca e gratis sau cu bilet. Și nici nu se prea uita lumea la bani. Meciurile de tenis, ale naționalei de handbal se joaca cu casa închisă. Cu toate ca preturile sunt cam piperate. Concertele lui Andre Rieu din Aprilie, au fost sold-out în câteva minute. De Untold nu mai vorbesc. În schimb la fotbal nu mai atragi lumea nici cu slujbe. Spui că lumea vrea gratuități. Oare? Nu a avut CFR-ul un meci cu intrare gratuita? Degeaba tot aia fideli au mers. Și nici la „U” nu ar fi altfel dacă ar lasa intrarea libera. Tot vreo 2-3 mii de spectatori ar fi.
   Are și CFR-istul dreptate când spune ca lumea e mai ușor de distras în ziua de azi. Vorbesc din proprie experienta… Eram la meci, „U” a înscris și am intrat pe Digisport sa vad reluarea golului. Am mai citit și vreo 3 articole, după care am intrat pe Facebook și mai și răspuns la câteva mesaje. Plm…la un moment dat, din reflex, mi-am scos telefonul și am început un meci de PUBG, și cum sunt bun nu m-am lăsat pana nu am văzut Winner Winner Chicken Dinner. A durat 40 de minute. Eram pe stadion și am reușit sa vad 5 minute din repriza a doua.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.