(A)cum e mai bine?


Chiar dacă ea a fost una cu o participare relativ redusă (13 tribunişti doar), notarea s-a finalizat din nou, iată rezultatul:

Toni a primit doar 5.1, probabil i s-a pus în cârcă jocul modest din repriza a doua, unul orientat –excesiv şi nejustificfat, poate- spre păstrarea rezultatului. Mai discutăm…

Echipa a ieşit ceva mai bine (5.6), cu Muri primind nota maximă (6.7) şi cu „tandemul” Deac-Bordeianu aflat la capătul celălalt, fiecare cu 4.5. Cam nervos Cipri, încă din minutul în care a intrat…

Am consumat şi în trecut „tone” de spaţiu virtual pentru a ajunge până la urmă la o concluzie: fără mijlocul clasic „Hoban-Culio-Djoko” suntem morţi… 🙂 Odată cu revenirea lui Djoko (într-o primă fază) lucrurile au început să arate altfel, apoi revenirea lui Culio şi a lui Ovidiu au confirmat justeţea teoriei de mai sus: fără un mijloc eficient (cu jucători cam lenţi, dar experimentaţi şi care organizează bine jocul) echipa e ruptă în două, ofensiva este una total întâmplătoare, suferind şi defensiva îb acelaşi timp. Că nu avem alternativă reală de înlocuire a lor, asta deja e o altă poveste…

Vineri s-a verificat din nou acest lucru: odaţă cu ieşirea forţată a lui Hoban, toată organizarea jocului a devenit mai haotică, şi –spre final- lipsind cu precădere….

Într-o primă fază Bordeianu a preluat „mot-a-mot” sarcinile lui Ovidiu, şi prima repriză a fost una bună, în ciuda ieşirii închizătorului unic. Culio a rămas mai sus (pe poziţia de inter-stânga), Djoko la fel (pe inter-dreapta), şi –în ciuda unei anemii vizibile în jocul lui Ţucu- s-au creat faze de poartă, am presat, evoluţia echipei a amintit de „tancul” lui DP, totul părea OK…

Încă din primele minute ale reprizei secunde am putut observa a mişcare tactică ciudată: Culio şi Bordeianu au făcut schimb de locuri, Ema preluând (cu succes) rolul lui Ovidiu, Bordeianu fiind urcat (fără succes 🙂 ) pe postul de inter stânga. O mutare a lui Toni, evident, şi cu bune, dar şi cu rele… În primul rând linia fundaşilor a fost supravegheată de un Culio foarte dedicat pe un post relativ nou pentru el, Ema a jucat practic fără greşeală la închidere, acoperind cam toate spaţiile de la 30m în spate, inclusiv pe benzi, inclusiv în mijlocul careului, dacă era nevoie de el tocmai acolo. Mutare reuştă, putem zice, dar cu „costuri” cam mari în planul organizării jocului: Bordeianu este cam ultimul care poate prelua (tocmai de la Culio) acest rol. În această perioadă echipa a avut doi interi cam de acelaşi tip: pe Djoko şi pe Bordeianu, mijlocaşi „box-to-box”, mai degrabă, dar niciunul nefiind „calificat” pentru construcţie, pentru asigurarea progresiei. Cuplul standard Culio+Djoko este eficient tocmai din cauza diferenţelor clare a sarcinilor: Culio leagă jocul, dictează ritmul, Djoko se implică mai mult cu forţa şi cu capacitatea lui incredibilă la efort, asigurând densitate şi în apărare, dar şi în atac.

După minutul 55-60, impresia mea a fost că trecerea la strategia de păstrare a rezultatului a fost comadată NU de către Toni, ci pusă în practică de Culio&co, vâzând contradicţia imensă descrisă mai sus: pe de o parte am (au) văzut mai multă suguranţă prin apariţia lui Ema în faţa fundaşilor, pe de altă parte, însă, am (au) văzut (sau mai degrabă „n-am văzut”) reducerea capacităţii ofensive a echipei. Şi dacă tot s-a ajuns aici, probabil greii echipei au „decis” conservarea rezultatului, fără efort, fără cea mai mică intenţie ofensivă, dar cu o organizare defensivă ireproşabilă, cu nişte ieşeni care –evident- au ţinut de minge, au combinat etc., dar fără a crea pericol real.

Chiar dacă dpdv estetic totul arăta jalnic de tot, din punct de vedere tactic totul era asigurat şi betonat… Repet, îmi place şi mie spectacolul, dar încerc să înţeleg şi anumite măsuri tactice, luate în timpul unei partide, din cauza unor evenimente neprevăzute (accidentarea lui Ovidiu).

Acum e mai bine, evident… Avem cele 3 puncte, suntem pe primul loc, şi impresia mea este că din toată organigrama clubului, stafful tehnic şi jucătorii au fost cei mai profesionişti: au luat punctele (care aduc alte puncte, cum spune o legendă urbană), prin jocul prestat nu s-a periclitat o clipă rezultatul, şi –în ciuda acestei tactici cu estetică zero- şi-au îndeplinit obiectivul, unul pe care îl aşteptam şi noi, indiferent de aspectele pro sau contra privind estetica… 🙂 Nu s-a văzut panică în apărare nicio clipă, e drept nici cea mai mică intenţie de-a lega ceva în faţă, practic s-a făcut o „odihnire” a echipei (a celor mai vârstnici în primul rând) prin joc, lăsând efortul fizic în seama adversarului, cu tot cu frustrarea lor evidentă (dar nejustificată) din final că n-au reuşit mai mult. O singură clipă nu s-au gândit că practic au fost prinşi într-o capcană (urâtă, ce-i drept, dar eficientă), din care n-aveau scăpare, asta în condiţiile în care ieşenii ne-au creat probleme reale anul trecut, furându-ne chiar puncte la un moment dat.

Cum zicea şi Saul, sub orice critică încercarea celor de la Digi de-a induce în mentalul prostimii posibilitatea unui blat prin excluderea din lot a lui Andrei Cristea. Jos pălăria în faţa acestuia din urmă pentru intervenţia lui promptă, prin care a încercat –şi parţial a reuşit- să dejoace intenţia acestui Naum pornit din ce în ce mai tare într-o denigrare organizată (şi comandată, probabil) împotriva echipei noastre. Andrei n-a insistat mult pe acel aspect, dar părerea mea este că –în ciuda declaraţiilor- acolo a fost vorba şi de „violenţe fizice” între cei doi jucători (Cristea şi Panţâru), dar rufele se spală în interior şi bine a făcut că n-a intrat în detalii. Prea multă sinceritate strică, mai ales în fotbal… 🙂

O observaţie pentru Mattteo (considerându-l pe Djoko al doilea atacant): nu, n-a fost vorba de nicio urcare, pur şi simplu asta este sarcina lui Djoko pe postul de inter-dreapta (unul croit pe calităţile lui „box-to-box”), el este primul care se alătură vârfului când adversarul vrea să pornească construcţia din spate. Am putut vedea asta şi anul trecut (în era DP), când fie Culio, fie Djoko (câteodată ambii, dar mai rar) au urcat în pressing lângă vârful nostru (mai venea şi unul din mijlocaşii laterali, în funcţie de joc). Am discutat despre asta: este un stil de pressing mai atipic, exercitat nu de atacanţi, ci de către interi, concomitent cu retragerea mijlocaşilor laterali pe margine, pentru a ajuta fundaşii laterali.

Cum e mai bine? Eficienţă vs. spectacol? Realism vs. „romantism”? O reţetă şi un răspuns ferm, universal valabil nu există, nu poate exista… Suntem diferiţi, avem aşteptări diferite de la fotbal (în general) şi de la echipa noastră (în special), şi aşa e bine… Dacă mă întrebaţi pe mine, eu am fost foarte bucuros atât pentru victorie, cât şi (mai ales) pentru revenirea în fruntea clasamentului şi am şi uitat maniera (strategia) prin care s-au îndepliniti aceste obiective… Era mai bine o posesie de 80%, cu 15 ocazii clare ratate, dar cu 1-2 în final, cum au păţit cei de la Real?

Apropo, am primit de la copii–drept cadou- două bilete la un concert în Bucureşti. Nu-i fac reclamă, evident, dar sper să nu tragă de timp şi ei (de fapt el) din considerente tactice… 🙂

HAI CFR!!!

Reclame

130 de comentarii

 1. Sper ca e doar o duda din presa damboviteana asta cu Tamas. Ziceti ca e jucator de nationala? L-am vazut in meciul cu sarbii si mi-a ajuns, nu vreau sa-l mai vad la noi. Ma rog, daca limbricul vrea sa introduca un cal troian in vestiar, are toata puterea, doar e mare presedinte si nu-i asa, de ce sa fie atmosfera din vestiar mai misto decat cea din birouri? Doamne fereste! In rest, cand mos Teaca m-a atacat pe mine sau pe altii, v-ati cam dat la fund (ca sa vorbesc in termeni la zi), acum cand a atacat la etnie v-ati sesizat toti. Pai cum facem cu dubla masura? Voi nu v-ati dat seama ca omul e cu probleme grave de comportament, cu sechele si frustrari rezerviste cat cuprinde? Mai cunosc un astfel de personaj la mine in zona, colonel (r), care cand nu e la carciuma sau la psihici, tulbura linistea prin biserici.

  Apreciază

  • Nu neaparat doar etnia,dar si restul.Poate tu l-ai deranjat cu ceva si de aia i s-a incurcat creierul.Acum insa nu inteleg motivul,ce l-a scos din minti.Efectiv nu inteleg.Apoi aia cu etnia,chiar a fost sub centura si total lipsita de respect fata de cei care se ocupa de acest blog.Eu nici macar nu am inteles ce vrea sa spuna.Poate era turmentat si nu a realizat ce scrie si acum s-a dat la fund de rusine.Poate ar trebui sa-si ceara scuze.
   Apoi eu cel putin nu ma bag in neantelegerile altora,incerc sa evit conflictele.Nu cred sa fie scopul blogului sa ne paruim aici .Si eu ma contrazic de multe ori cu Andrei ,dar incercam sa judecam logic cu argumente .Fara jigniri si fara sa ne suparam , daca opiniile sunt divergente.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Eu cred ca acest forum ar trebui moderat de catre administratori. Nu de putine ori se ajunge sa se discute despre lucruri total nelegate de fotbal sau CFR. Ca urmare se ajunge foarte usor la jigniri, unele de-a dreptul gratuite. Acest spatiu virtual este unul privat si nu inseamna, sub nici o forma, ca trebuie respectata libertatea de exprimare. Site-ul are un tematic, acesta fiind echipa CFR si fotbalul ca obiect al sau de activitate, iar discutiile ar trebui sa se rezume strict la treaba asta. Nu la politica, tenis, inot sau etnii.

  Dupa cum spunea si Piru, e clar ca suntem toti foarte diferiti si ca singurul lucru care ne uneste, si si asta, doar cateodata, este faptul ca suntem suporteri CFR.

  Revenind la CFR eu trebuie sa marturisesc ca pana acuma din 2 interviuri cu limbricul care le-am citit omul pare interesat sa faca bine. Problema lui este insa ca, pe langa faptul ca ne este dusman declarat, e si un manager de rahat care n-a mai avut rezultate de 5+ ani. Eu sper ca, mai degraba, sa conduca clubul Mara cu Copil iar pe acest DS sa-l folosim pe post de caine de atac. La asta cred ca-i bun, iar daca ne va lua apararea pe la tembeliziuni nu ar fi rau si si-ar mai spala, macar putin, din pacate.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Fact: pana la sfarsitul anului mai avem 10 meciuri de disputat: 3 acasa si 7 in deplasare!
  Avem program greu, sper sa trecem cu bine peste el si sa ramanem sus, cat mai aproape de primul loc.

  Apreciază

 4. Poate nu-i rau ca avem asa de putine meciuri acasa.
  Ca simpla impresie, nu mi s-a parut ca jucam mai bine acasa decat in deplasare si poate pana la primavara se mai aseaza lucrurile.

  Apreciază

 5. Baieti, o observatie. Caseta tehnica de la meciul Dudelange-Olympiakos:
  Suturi la poarta 8-28
  Suturi la poarta 1-11

  Asa se joaca cu Dudelange, le dai cu terenul in cap. Si Olympiakos asta nu e un Real Madrid, ba chiar imi par mai slabi ca in alti ani. Cu Betis au avut meci acasa la Pireu:
  Posesie 31% ei- 69% Betis
  Suturi 9 ei- 13 Betis

  Asa ca sa lasam capul in jos cei care am crezut ca Dudelange e echipa buna si poate sa faca fata in Europa League (inclusiv eu). Asta ne arata cat de jos e de fapt fotbalul romanesc

  Apreciază

  • Chiar la asta mă gândeam şi eu uitându-mă la rezultatele de ierie. Noi încă suntem în faza de „denial”, adică nu vrem să acceptăm realitatea: fotbalul romànesc e în fază terminală. Tot căutăm să dăm vina pe conducere, antrenori, jucători, însă adevărul este că Dudelange care ne a eliminat cu 5-2, are 0 puncte şi golaveraj 0-6 în grupe. Iar Rapid Viena (care a eliminat oile) tocmai a făcut un 0-5 cu Villareal. Deci cam asta ne este nivelul. Iar noi ne supărăm că echipa nu face spectacol.

   Apreciază

  • olympiakos e prezenta an de an prin champions league de ani buni. acum au nimerit cu pescarii astia amatori care ne-au eliminat pe noi cu zero experienta in europa. normal ca le-a dat cu terenul in cap

   Apreciază

   • Olympiakos e echipa buna, dar nici chiar de top. Poti sa faci un meci strans cu ei daca te aperi compact, chiar daca te domina putin.

    Dar deja diferenta de suturi a fost prea mare cu Dudelange. Parca jucau cu o echipa de Divizia C. Si a fost meci in deplasare

    Apreciază

 6. Conducerea clubului
  Marian Bagacean– Presedinte
  Ioan Ivascu – Secretar General
  Daniel Stanciu – Director sportiv
  Cristian Panin – Team Manager
  Tudor Pop – Director Marketing

  E copy-paste de pe site-ul clubului.

  Apreciază

 7. Matteo asta cu Dudelange se poate interpreta si altfel: in 3 meciuri au luat 6 goluri si atat Olympiakos cat si Milan s-au cam chinuit sa-i bata. Nu stiu ce au jucat in meciurile astea din EL pentru ca nu-i urmaresc, si nu urmaresc EL in general, dar in vara erau in mare forma. Pur si simplu au prins o forma extraordinara si o serie de meciuri fabuloase iar noi am fost pe nicaieri. Oricum la noi sunt/au fost mai multe probleme cu competitiile europene: lipsa de interes din partea clubului (daca nu e Sampion Lig nu-i bun), transferuri facute tarziu si care n-au adus nimic in plus, plecarea antrenorului, schimbarea antrenorului nou venit dupa 3 etape, lipsa de experienta, etc. Speram ca la anul va fi mai bine, dar mie-mi face impresia ca tot pe acolo o sa fim si ca planul a ramas tot acelasi: castigam campionatul ca sa fim lasati sa ne pregatim pentru CL.

  Apreciază

 8. Urmărind câteva meciuri de EL de joi se poate vedea foarte ușor, cât de departe suntem de nivelul jucat acolo. Dăruire maximă, efort, viteză, disciplină tehnico-tactică. Faze fixe, executate cu mare precizie ( vezi golul 2 al lor VIDI cu PAOK) chiar spectacol la unele faze.
  Și nu numai la echipe de top, neapărat.
  Ar trebui să dea de gândit la cei care au așteptări și ”succesuri” mărețe de la cei care conduc clubul nostru drag. Hai CFR !!!
  Să mâncăm pâinea lui Dl. Dioszegi, dumineca seara!

  Apreciază

 9. …Dăruire maximă, efort, viteză, disciplină tehnico-tactică. Faze fixe, executate cu mare precizie ( vezi golul 2 al lor VIDI cu PAOK) chiar spectacol la unele faze….citand ce scria Zpeter.
  Daruire mai rar, viteza moderata, disciplina tehnico-tactica sa zicem ca nu stam chiar prost, faze fixe….slab (pregatite)/ executate…
  Stiu ca e imposibil dar as fi curios sa aud o explicatie directa, fara perdea, a unui antrenor despre fiecare jucator in parte dupa o partida.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.