Mattteo Matei: Turnul Babel şi schimbarea necesară a sistemului de joc


De ce Turnul Babel? Lotul CFR-ului conţine extraordinar de mulţi jucători. Practic, acum sunt câte 4 pe posturile din faţă:

Adiţă Păun apare ca prima soluţie a lui Conceicao deoarece a jucat în cele mai multe meciuri ca titular. Pe Urko Vera l-am trecut pe poziţia a doua deoarece Conceicao l-a preferat pe bancă în meciul cu Craiova, iar Tambe a fost lăsat în afara lotului deşi jucase foarte bine în meciul de cupă.

Lotul este extrem de dezechilibrat, sunt atât de mulţi jucători în partea ofensivă că pur şi simplu un astfel de sistem nu mai este rentabil. Jucătorii nu mai sunt motivaţi ştiind că sunt a 3-a sau a 4-a soluţie. Costache are 180 de minute jucate de când a venit iarna trecută de la Dinamo. întotdeauna a intrat alergând şi mâncând pământul. E incredibil să nu i se dea şanse unui băiat care era cel mai bun la categoria lui de vârstă (19 ani) şi pe care s-au plătit 700 de mii de euro. Nu poţi să îi ceri mari realizări în 180 de minute, şi acelea luate pe bucăţi. că abia intra pe final de meciuri. La Dinamo avea 10 goluri sau assisturi in 900 de minute jucate în prima parte a sezonului. Nu mai spun de contribuţia lui la recuperări, de cât alerga, de cât de mult contează că un jucător îţi face şi faza defensivă. Bine, Petrescu nu i-a dat şanse că era foarte concentrat pe câştigarea campionatului şi nu voia să rişte să schimbe echipa câştigătoare. Dar Conceicao? Când a venit şi nu l-a băgat în seamă, am zis “ok, nu-l cunoaşte, dar o să-l vadă la antrenament, o să-i zică cei din club că s-au platit 700 de mii pe băiatul ăsta şi că trebuie promovat”. Dar el tot continua cu Adiţă Păun, probabil doar pe principiul că îl cunoaşte de data trecută când a fost la Cluj şi era cumva şi Adiţă o mare speranţă la 19 ani, deşi niciodată nu a avut cifrele lui Costache la Dinamo. Mai nou, rar intră în lot şi Mailat, care, desi a şi ratat mult, a făcut mereu meciuri bune în acest sezon. Ceea ce nu pot spune şi de Păun. Nicio altă echipă din cele mari calificate în Champions League sau Europa League nu are lotul cu atât de mulţi jucători care nu joacă în partea de atac.

https://www.transfermarkt.co.uk/uefa-champions-league/teilnehmer/pokalwettbewerb/CL/saison_id/2018

https://www.transfermarkt.co.uk/europa-league/teilnehmer/pokalwettbewerb/EL/saison_id/2018

Dacă vrei să ajungi măcar la un nivel de Europa League, trebuie să îţi faci puţină ordine. Nu mai ai voie să ai meciuri cu 0 şuturi la poarta adversă, mai ales când joci pe teren propriu. S-a luat un titlu cu Dan Petrescu, ok, dar echipa trebuie să crească în joc, să dea goluri, nu să joace la 1-0, că nu te dezvolţi aşa pe termen lung. Ajunge cu teama şi cu băgatul de 3 închizători, trebuie băgaţi tinerii şi învăţaţi să creeze acţiuni şi să dea goluri. Echipele mari înscriu 2-3 goluri pentru că au şi 10-12 şuturi pe poartă pe meci. Dacă nu predai echipei cum se ajunge la poarta adverse, nu te poţi numi antrenor.

În mod normal, trecerea la un 4-2-3-1 ar trebui să fie inevitabilă. Au fost câteva meciuri în care Conceicao a îndrăznit să joace cu doar 2 la mijloc şi, culmea, tocmai acelea au fost cele în care CFR-ul a jucat mai bine. Cam aşa cred că ar fi aşezarea pe care ar alege-o cei mai mulţi:

Dar şi aşa se observă că tot ar fi câte 3 pe post în faţă. Incredibil ca la o echipă de Liga 1 din România, un jucător precum De Luca să fie a 3-a soluţie pe post. Giuseppe De Luca juca acum câţiva ani în Serie A şi dădea 7 goluri şi 2 assisturi în 800 de minute pentru Atalanta.

https://www.transfermarkt.co.uk/giuseppe-de-luca/leistungsdatendetails/spieler/62751

E drept că de atunci a intrat aşa într-o spirală descendentă şi a dat în ultimii 2 ani doar 13 goluri si 11 assisturi (24 în total) în 4900 minute in Serie B, o medie de o reuşită undeva la 200 de minute jucate, dar vreo jumătate le-a dat din postura de atacant central, aşa că nu e un procentaj extraordinar. Dar, ţinând cont că înainte de asta a dat 14 goluri si 6 assisturi in 2000 de minute într-un sezon, poţi spera că va reveni la acea forma. Am putea să zicem că Serie B e aproape de nivelul din Liga 1 şi ar avea un procentaj oarecum similar în Romania, plus-minus un pic.

Nu mi se pare normal să fie a 3-a soluţie, de aceea eu i-aş aşeza puţin altfel:

Să vă explic de ce:

Hoban e deja foarte în vârstă. Picioarele nu-l mai ajută ca altă dată, în opinia mea nu mai are viteza pentru a juca mijlocaş. Sigur că şi ca fundaş central îţi trebuie viteză, dar acolo mai joci şi din poziţionare, Multi închizători au trecut fundaşi centrali în ultimii ani, iar Hoban ştie să joace acolo, a mai făcut-o şi la Petrolul. Plus că nici nu prea sunt soluţii pentru acel post, Mureşan şi Lang greşind destul de des. Hoban ar fi o concurenţă bună.

Cu Hoban ieşit de la mijloc, se poate face loc altcuiva pentru a juca acolo. Având doar 2 mijlocaşi centrali, aş prefera unul mai box-to-box şi altul mai cerebral. Djokovic n-are cum să lipsească după sezonul trecut perfect. Ca rezerva lui , unul dintre Males şi Bordeianu, Chiar sunt mult prea mulţi mijlocasi centrali la CFR. Pe Bordeianu nu înteleg cum de s-au dat şi 200 de mii ca să fie adus când sunt atâţia fotbalişti liberi de contract!! Băiatul e combativ, nimic de zis, dar un jucător mai haotic şi care să dea mai multe pase greşite rar mi-a fost dat să văd! Pe Males nu prea l-am văzut decât puţin, dar ştiu că este un jucător defensiv 100%, fără veleităţi ofensive. Unul dintre Bordeianu şi Males ar fi de ajuns, chiar îmi pare rău pentru celălalt, dar nu e nevoie de atâţia închizători. Data trecută când la CFR au jucat şi Bakary Sare, şi Celestino, si Godemeche, si Gabi Muresan, si Luis Alberto în primul 11, echipa a terminat campionatul pe locul 10 şi Andone a fost dat afară.

Culio ar fi cel cerebral dintre cei 2 mijlocaşi, încă mai poate şi nu îşi arată vârsta. Ar fi un deep lying playmaker, cam cum juca Pirlo la bătrâneţe, cum joacă acum Pjanic la Juve, Fernandinho la City, Hamsik mai nou la Napoli, Thiago Alcantara la Bayern. Giuseppe de Luca are ceva din Culio. Chiar dacă el e mai obişnuit sa joace în spatele atacantului, are tehnica necesară să ajute măcar ca rezerva lui Culio, atunci când acesta nu este disponibil sau în meciurile cu echipele mai slabe.

Sigur că, pentru ca acest sistem să funcţioneze, în faţa celor 2 mijlocasi centrali trebuie să fie un jucător care aleargă, e dispus la efort şi vine să-i ajute. De aceea au fost găuri şi nu a mers acest sistem când Conceicao a jucat cu Ioniţă acolo în unele meciuri. Inclusiv cu Dudelange. Ioniţă, în ciuda faptului că e foarte tehnic, e şi foarte lent şi dispus la erori, nu ştie să închidă spaţii, nu prea aleargă. Dar Moutinho a jucat şi mijlocas central în anii petrecuţi la Mallorca. Aşa că Moutinho în spatele atacantului sau un fel de al 3-lea mijlocaş central dacă se joacă în continuare ce se joacă acum, ar fi soluţia potrivită. De asemenea, Costache e un jucător care poate face ambele faze, aleargă enorm şi poate ajuta atât atacul, cât şi apărarea. L-am pus şi pe Deac acolo ca a 3-a variantă, a jucat mijlocaş central şi în prima parte a anului trecut şi în Kazahstan şi e capabil să alerge, să facă pressing şi să acopere centrul terenului.

Dar pe stânga, dacă tot l-ai adus, îi dai o sansa şi lui Baptista, măcar ca rezervă a lui Mailat. Poate unii vor zice că Baptista nu mai poate în bandă la anii lui, dar, jucând pe inversul piciorului de bază (dreptul la el), nu ţine chiar aşa mult de alergat sau de centrat din viteză. Aşa mai mult intri în centru şi dai spre poartă cu dreptul, iar Baptista are un şut foarte bun. Ar juca cum joacă şi Teixeira mijlocaş stânga la 38 de ani. Baptista pare totuşi să aibe un corp lucrat, ce i-ar permite să mai joace putin. Dacă Baptista nu va mai putea deloc, atunci intră Moutinho titular pe stânga.

Aceeaşi intrare în centru ar face-o şi de pe dreapta Deac sau Ioniţă. Pe Omrani sincer nu l-am apreciat niciodată pentru că nu mi s-a părut implicat destul. Foarte greu se mişcă, foarte greu vine să facă faza defensivă. Bine, are şi gabarit şi îi e mai geu să alerge, fiind la origine vârf împins. Eram de părere că trebuia lăsat să plece în China dacă într-adevăr era o ofertă 2 milioane pentru el. Dar până acum are cifre bune sezonul acesta: 4 goluri şi 5 assisturi în 1100 minute jucate ca mijlocaş lateral:

https://www.transfermarkt.co.uk/jumplist/leistungsdatendetails/spieler/131589

Nu poţi pur şi simplu să-l trimiţi la echipa a 2-a cum a sugerat cineva zilele trecute. Nu la cifrele astea. Că nu depune efort e altceva, n-ai cum să-l corectezi. Eventual să îl foloseşti mai puţin şi să permiţi vânzarea lui în iarnă şi să iei nişte bani. O să ziceţi că alerga cu Dan Petrescu, dar nu prea alerga nici atunci. În România, nu e nevoie să te mişti foarte mult şi inclusiv jucători foarte lenţi precum Omrani sau Budescu par să facă faza defensivă. Asta pentru că viteza de joc este foarte mică. Dar de fapt nu fac cine ştie ce.

În atac, sigur că Ţucudean este cel mai bun, Dar şi Tambe a jucat bine când a intrat. E un jucător pe un trend ascendent, venit din liga a 2-a din Turcia unde a jucat foarte bine anul trecut. Şi nu aş zice că liga a 2-a din Turcia este sub campionatul românesc. Deci într-un campionat similar, Tambe a dat la 23 de ani 14 goluri şi 3 assisturi (17 in total) in 2200 de minute, aproape o reuşită la fiecare 100 de minute. Urko Vera a dat la 30 de ani 12 goluri şi 5 assisturi în 2900 de minute în ultimii 2 ani în România şi liga a 2-a din Spania. 1400 de minute din acestea au fost în liga a 2-a din Spania, deci la un nivel ceva mai ridicat. Dar e şi cu 6 ani mai în vârstă decât Tambe şi pe un trend descendent, chiar nu ştiu de ce el ar fi promovat în locul camerunezului ca prima rezervă.

La final, câteva din statisticile jucătorilor din lot în ultimii 2 ani:

Arlauskis – 21 de goluri primite în 3200 de minute jucate

Jesus Fernandez – 32 de goluri primite în 1850 minute

Manea – 0 assisturi în 5000 de minute ca fundaş lateral la nivel de club, 1 gol la naţională în 500 de minute

Peteleu – 1 gol şi 1 assist ca fundaş lateral în 2800 minute

Lang – 5100 minute la nivel de club, inclusiv 2000 în Ligue 1 în sezonul 2016-17 şi putin în 2017-18

Vinicius – 7500 minute la nivel de club în Cipru şi Romania (îl mai ţin bateriile la 34 de ani??)

Mureşan – 5200 minute la nivel de club

Camora – 1 gol şi 9 assisturi ca fundaş lateral în 6700 minute

An. Radu – 3 assisturi în 3500 de minute ca fundas lateral în Cipru, nimic in 700 de minute pentru România U21

Djokovic – 7 goluri şi 7 assisturi in 4900 minute in România şi ligile a 2-a din Italia şi Germania

Hoban – 5700 de minute jucate în România şi Israel

Males – 4300 de minute jucate

Bordeianu – 2 goluri şi 3 assisturi în 4800 minute jucate

Culio – 4 goluri din acţiune şi 6 assisturi în 6500 minute jucate

De Luca – 13 goluri şi 11 assisturi în 5900 minute (la 200 minute, dar unele şi ca vârf împins)

Deac – 11 goluri şi 15 assisturi (26 în total) în 4600 minute la nivel de club, 3 goluri şi un 1 assist în 300 de minute la naţională (30 în 4900 min, o reuşită undeva la 160 de minute)

Ioniţă – 14 goluri din actiune şi 11 assisturi în 6100 minute (undeva la 233 de minute, dar ok pentru vârsta lui)

Omrani – 7 goluri şi 6 assisturi în meciurile în care NU a jucat vârf împins, în 1800 minute

9 goluri şi 6 assisturi ca vârf împins, în 2400 minute

Moutinho – 5 goluri şi 10 assisturi în 3600 minute (undeva la 233 minute la 27 de ani )

Costache – 4 goluri şi 8 assituri în 1350 minute la Dinamo, CFR şi naţionala de tineret (cam o reusită la 110 minute, are nevoie să fie băgat măcar 4-5 meciuri consecutiv ca să îţi dai seama dacă merită sau nu să fie titular!)

Mailat – 7 goluri şi 5 assisturi în 3000 minute (o reuşită la 250 minute, dar e ok pentru vârsta lui)

Baptista – nu a jucat în ultimii 2 ani, dar înainte să se lase dădu-se 6 goluri şi 4 assisturi în 800 de minute in MLS

Păun – 6 goluri şi 6 assisturi în 4000 de minute în ultimii 2 ani. A ajuns deja la 23 de ani şi are o reuşită la mai mult de 300 de minute. O fi fost o speranţă cândva, dar e timpul să spui stop. Dacă într-adevăr au fost nişte oferte din Franţa pentru el, sper să mai vină şi în iarnă şi să găsească o nouă provocare care să-i permită să se dezvolte. Nouvier, care avea cam acelasi procentaj ca el, la aceeasi vârstă, nu a mai primit aceeasi încredere şi a fost expediat la Sepsi.

Ţucudean – 36 de goluri şi 10 assisturi în 5600 minute la club şi 2 goluri şi 1 assist în 300 de minute la naţională (49 în 5900, o reuşită la puţin peste 100 de minute)

Tambe – 23 de goluri şi 6 assisturi în 4900 minute

Urko Vera – 12 goluri şi 5 assisturi în 2900 minute

În concluzie, lotul pare foarte bun pentru România, totul e să fie gestionat bine. Şi promovati jucătorii tineri, dornici de performanţă, capabili să alerge, care pot aduce şi sumele necesare bugetului clubului.

Autor: Matteo Matei

112 comentarii

  1. Bună analiză, Mattteo… O primă observaţie ar fi că în realite nu prea am jucat noi în 4-3-3 (cu DP doar 4-1-4-1, excepţie fiind prima etapă la Botoşani, când a folosit 4-4-2), iar anul ăsta, în ciuda insistenţelor „specialiştilor” de la Digi, Toni a jucat mai degrabă 4-1-4-1 (şi el), combinat cu 4-1-2-3. Eu cel puţin aşa am văzut. Da, dacă comparăm presupusul 4-3-3 cu „propusul” 4-2-3-1, atunci -într-adevăr- apare un post în plus în faţă (4 la 3, cum se spune), dar dacă compari 4-1-4-1 sau 4-1-2-3 (văzute de mine), atunci raportul oamenilor de atac devine tocmai invers: 5 la 4… Sistemul asta 4-2-3-1 a devenit mai puţin agreat în ultimul timp (la echipele mari) pt. că fixează doi închizători, care mai au şi sarcini de atac (eventual prin rotaţie), dar tot ajungem la o medie de doar max. 4,5 oameni în atac… 🙂 În 4-1-4-1 sau 4-1-2-3 ai efectiv 5 oameni în atac, pentru că interii devin automat piese „ofensive” în momentul în care ne apropiem de poarta adversă, cu rol bine definit în ofensivă. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Daca unul din cei 2 „inchizatori” care spui ca ar fi fixati este Culio, eventual chiar de Luca, cred ca doar ar ajuta tranzitia balonului si atacul. De obicei, jucatorii tehnici joaca la batranete in fata celor 4 fundasi. La noi in Romania nu prea este cultura asta, la noi se merge cu inchizatorul clasic acolo in fata apararii (Pintilii/ Hoban), iar cei putin mai tehnici sunt undeva in fata inchizatorului. In strainatate, Pirlo (provenit din mijlocas ofensiv, chiar extrema la inceputurile lui la INter cu Mircea Lucescu antrenor) a jucat fix acolo in fata apararii in ultimii ani la Juventus, cu rezultate deosebite in campionat si in Liga Campionilor. E drept ca era flancat de Vidal si de Pogba, doi jucatori dispusi la efort (in acea vreme) si protejat. De asemenea, Toni Kroos a jucat in acea pozitie pentru Germania, Thiago Alcantara pentru Bayern, Wilshire pentru Arsenal si exemplele pot continua.

      Foarte multe echipe aleg un jucator tehnic intre cei doi de la mijlocul terenului. Ideea e sa fie protejat, altfel vor exista contraatacuri in care mijlocasii adversi pot avea spatii destul de mari de a da pase pe atacanti. Daca are langa el 2 jucatori dispusi la efort, un inchizator box-to-box si un mijlocas ofensiv (ceea ce la noi ar putea juca Moutinho), playmakerul din fata apararii ar putea aduce o contributie mare fazei de atac si o distributie buna (Culio imi pare foarte bun la asta, in special prin felul in care protejeaza mingea).

      La centrarile in careu, ordinea ar fi urmatoare: atacantul central (Tucudean), extrema de pe partea opusa, mijlocasul ofensiv pe 16 metri (Moutinho), chiar si mijlocasul box-to-box venit pe lovituri de cap in spatele atacantului (Djokovic). Playmakerul ar ramane mai in spate pentru eventuale faulturi stopand contraatacuri, el nemaiavand viteza de a ajunge si in celalalt careu si de a se si retrage in timp util. Aceeasi ordine la finalizare o au si echipele mari la centrari: la Barcelona daca centreaza Alba/ S. Roberto- (Luis Suarez e principalul target in careu, Messi sau Dembele in functie de partea de unde vine centrarea intra si ei in careu, Coutinho e pe 16 metri pentru sut, Rakitic apare si el in careu ca box-to-box), la Real Madrid daca urca si centreaza Mrcelo/ Carvajal e urmatoarea ordine- (Benzema, Bale/Asensio, Kroos, Modric), la Manchester City- (Aguero, Sterling/Sane, D. Silva, de Bruyne).

      Apreciază

  2. Foarte bun articolul, felicitari! Pentru mine reiese un lucru clar din articolul tau: avem o asezare tactica gresita pentru profilul jucatoriilor nostrii. Cum am mai zis si pe vremea lui DP noua ni se potriveste un altfel de tactica decat cea pe care incercam s-o tot fortam.

    Dupa mine ar trebui sa jucam 4-1-2-1-2, in formatie de tip diamond dar fara aripi, 4-3-1-2 sau pom de craciun in stilul lui Ancelotti din prima sa aventura la Milan (4-3-2-1). Trebuie sa renuntam, cel putin pe moment, in a ne baza pe jucatori de banda.

    Jucatorii nostrii de banda nu da randament aproape deloc, in schimb avem foarte multi jucatori care joaca pe posturi avansate. Ii avem pe Deac, Baptista, Ionita si Moutinho care fie joaca in spatele atacantului de cand se stiu ei, fie pot sa joace acolo lejer si sa dea randament. In fata, dupa cum foarte bine ai punctat in articol, avem o TONA de jucatori. E absurd sa ai 4 atacanti get-beget la club si tu sa joci cu doar 1 varf. Practic in fata pot sa joace nu mai putin de 7 jucatori: Tucudean, Omrani, Vera, Costache, Tambe, De Luca si Baptista. Sigur, nu toti ar face fata pe postul de varf, dar e prea putin sa joci cu 1 varf cand tu ai 4 atacanti pur sange in lot.

    O analiza sumara a articolului tau arata clar ca pe benzi stam cel mai rau. Avem doar 4 jucatori care pot sa joace acolo in mod natural: Moutinho, Paun, Mailat si Costache. Deac, Ionita sau Omrani sunt toti solutii de avarie care au fost reprofilati pe acele posturi. Partea mai proasta este ca din astia 4 care ar putea sa joace acolo constant noi avem doar 1 care e in forma: Moutinho. Restul sunt praf, iesiti din forma, prea tineri, inconstanti sau cu foarte putine meciuri in picioare.

    Dupa parerea mea acolo-i cea mai mare durere la noi: incercam sa jucam un joc ofensiv bazat pe actiuni purtate in banda cand de fapt noi stam mult mai bine in centru. Ar trebui sa jucam un joc de overload pe mijlocul terenului, cu 4-5 mijlocasi centrali (de la defensivi la ofensivi). In felul asta aglomeram mijlocul, unde majoritatea echipelor de la noi stau foarte prost, recuperam mingi si ne punem in valoare atacantii. Mai mult, daca jucam asa avem minim 3 oameni ofensivi in teren tot timpul: 1 mijlocas si 2 atacanti. Pe cand, in situatia actuala, daca benzile nu merg (si nu prea merg) noi ramanem cu doar 1 sau 2 oameni ofensivi in teren care devin usor de blocat de catre fundasii adversi. Acest lucru s-a vazut la meciul cu Craiova, unde daca Tucudean n-a fost in forma si a fost blocat cu success de craioveni noi n-am fost in stare sa le punem nici un fel de probleme.

    Problema mare este ca nu stiu daca noi vom fi in stare sa gasim un antrenor ca sa si puna in practica un astfel de registru tactic. E usor sa scrii pe hartie ca vrei sa faci aia si aia si pe cealalta dar problemele apar la implementare.

    Ca sa pui in practica un sistem fara aripi trebuie sa-i dai antrenorului mana libera la transferuri si buget sa-si caute jucatorii potriviti. Fudasii de banda si mijlocasul la recuperare sunt cheia genului asta de tactica. In plus antrenorul trebuie sa fie in stare sa-si motiveze jucatorii sa joace intr-un stil de gegenpressing, MAI ales cand vine vorba despre fundasii de banda. Acestia trebuie sa joace in asa fel incat sa acopere cat pentru 2 jucatori.

    Oricum, eu cred ca sistemele astea moderne de fotbal, fara jucatori in banda, reprezinta viitorul, iar 4-2-3-1 este in mod cert trecutul. O fi fost 4-2-3-1 reinventata de Mourinho dar au trecut aproape 10 ani de cand chiar EL a avut succes cu aceasta tactica. Acum 4-2-3-1 a devenit mult prea comuna si este mult prea vulnerabila si usor de batut de multe alte formule tactice, mai ales cele care joaca pe contra atac. Spatiile intre mijlocasi si fundasi + spatiul lasat de aripi sunt extrem de usor de exploatat iar, cum ziceam mai sus, cand sistemul ofensiv nu merge practic ataci intr-un singur om.

    Apreciază

    • Interesant comentariul legat de Milanul din prima perioada a lui Ancelotti. Da, imi aduc aminte bine jucatorii de atunci si intr-adevar, era un sistem inedit, practic fara oameni in benzi. Jucau Gattusso, Ambrosini si Seedorf mijlocasi centrali, Kaka in fata lor („diamond formation” era mereu descrierea pe care o citeam in presa engleza, ca nah, asta limba o stiam si eu la vremea aia ;)))

      Asa este, benzile lasate libere nu te doboara atat de mult. Prcatica pe faza de aparare, acolo pe benzi se lasau si unul dintre cei doi atacanti centrali, dar si Gattusso sau Seedorf, in functie de parte. Plus ca mai era si fundasul lateral. Eventual adversarul venea cu fundasul lateral mai sus si centra, ceea le convenea italienilor, Nesta era tatic acolo pe spate.

      Important la ei era sa inchida centrul terenului. Si cu atatia jucatori pe zona centrala o faceau chiar foarte bine. Daca era depasit Gattussso, apareau repede Ambrosini si Seedorf, nu aveai pe unde trece. Plus ca si Kaka era tanar si alerga si strangea mult. Daca era depasit Seedorf, apareau Ambrosini si Gattusso. Pe centru era foarte greu sa inaintezi contra lor. Si de aia au venit si rezultatele.

      Sincer, destul de putin a mai fost folosit sistemul asta ulterior. Parca pe la Real Madrid anul trecut a mai incercat Zidane treaba asta. Adevarul e ca in zilele noastre sunt si multi mijlocasi laterali foarte valorosi si e pacat sa nu-i folosesti. In fotbalul mare ma refer. Dar chiar si la CFR. Ai scris ca Deac si Ionita nu sunt mijlocasi laterali, dar sincer, cred ca acolo e cea mai buna pozitie pentru ei, isi pot pune in valoare piciorul stang, care e la ei piciorul de baza. Daca Ionita joaca numar 10 in spatele varfului, parerea mea e ca poate face fata numai in ritmul de joc de la noi, din Romania. Da, aici la noi poate juca asta, dar in meciuri mari nu are viteza necesara sa joace in spatele varfului, acolo unde joaca un al doilea atacant mai scund, mai mobil decat varful impins si care trebuie sa alerge, sa creeze spatii si sa faca si recuperari. De altfel, s-a si vazut ca a incercat Toni Conceicao sa il bage decar si, inclusiv cu o echipa relativ mica precum Dudelange, a fost deranj mare pe zona centrala cand Ionita a jucat acolo. Desi erau inca doi mijlocasi centrali langa el!! De aia eu am zis ca acolo un Moutinho sau un Costache, jucatori mult mai dispusi la efort, ar fi mai indicati pentru a face acea aglomerare pe zona centrala de care spui tu si pe care o facea si Ancelotti la Milan.

      Apreciază

  3. As vrea doar sa adaug ca promovarea lui Costache sau Mailat ar fi un lucru extraordinar de folositor pentru club in conditiile in care Romania U21 este foarte aproape sa se califice la turneul final U21 din Italia de anul viitor.

    In momentul de fata, de la mijloc in sus, lotul Romaniei pentru turneul final pare ca ar fi:

    Tudor Baluta R. Marin
    (Nedelcu) (Cicaldau)

    D. Man I. Hagi Dragus
    (Ivan) (Morutan) (F. Coman)

    Puscas
    (Ad. Petre)

    Sunt sigur ca Dragus va fi in lot pentru Euro, probabil ca si Razvan Marin pentru ca ne vom duce acolo cu ce avem mai bun.
    Mailat a fost convocat la ultima actiune (era titular in startul sezonului), dar s-a si accidentat acolo, nu a jucat deloc. Costache a mai fost la lot anul trecut si a jucat bine. Cei doi ar putea sa incerce o intrare in lotul de 22. Conteaza foarte mult. Ar mai fi la limita si Matan si Coibanu de la Hagi (ultimul poate juca si fundas dreapta, deci probabil ca fi oprit pe acel post), Balaure de la Astra, Darius Olaru de la Gaz Metan.

    Sunt numai 12 echipe la turneele sub 21. Cele calificate par a fi:
    ITALIA, tara gazda (cu Murgia de la Lazio, Zaniolo de la AS Roma, Moise Kean de la Juve, Cutrone de la Milan, Chiesa de la Fiorentina)

    GERMANIA (Oztunali de la Mainz, Eggestein de la Werder, Amiri de la Hoffenheim, Dahoud de la Borussia, fundasii Henrichs si Tah de la Leverkusen)

    ANGLIA (Sessegnon, Tammy Abraham, Calvert-Lewin, Lookman, Tom Davis, Demarai Gray si multi alti jucatori jucand deja in PL)

    SPANIA(Borja Mayoral, Oyarzabal, Carlos Soler, Fornals, Fabian Ruiz etc)

    FRANTA (vreo 5 din prima echipa a lui Lyon: Atacantul Dembele adus de la Celtic, Tousart, Ndombele, Aouar, Terrier, Nkunku de la PSG, Grandsir de la Monaco, Bamba de la Lille, atacantul Augustin de la RB Leipzig etc)

    BELGIA (Schrivvers care joaca in Champions League cu Brugge, Dimata de la Anderlecht, Isaac Mbenza de la Huddersfield, Aaron Leya Iseka din Ligue 1, Zakaria Bakkali, poate si Tielemans)

    CROATIA, daca bat acasa pe greci (fundsul Caleta-Car de la Marseille, Ante Coric de la AS Roma, Basic de la Bordeaux, Brekalo titular inBundesliga la Wolfsburg, Halilovic care anul trecut era in La Liga, acum cumparat de AC Milan, Vlasic de la CSKA Moscova care i-a dat gol recent Realului )

    SERBIA (Luka Jovic de la Eintracht, unul dintre cei mai buni atacanti din Germania, Milenkovic de la Fiorentina, Randonjic de la Marseille, Lukic de la AC Torino)

    DANEMARCA/POLONIA (Bruun Larsen de la Borussia, Ingvartsen de la Genk, Duelund de la Dynamo Kiev, Mathias Jensen de la Celta Vigo) sau (Kownacki de la Sampdoria, Bednarek de la Southampton, Dragowski de la Fiorentina)

    probabil si PORTUGALIA de la baraj (Diogo Jota si Ruben Neves din PL de la Wolverhampton, colonia de la Nottingham cu Gil Dias, cu meciuri in Serie A la Fiorentina anul trecut, Joao Carvalho si Diogo Goncalves, fundasul lateral foarte rapid de la Man United Diogo Dalot, Gedson Fernandes de la Benfica, titular in acest start de sezon in Champions League etc)

    Numai crema cremelor daca va uitati pe loturile acestor echipe.

    https://en.wikipedia.org/wiki/2019_UEFA_European_Under-21_Championship_qualification#Groups

    Sunt in partea de atac numai jucatori cotati de la 3-4 milioane de euro in sus, iar eventuale vanzari dupa turneul final pentru cei care joaca bine acolo se vor face la preturi de peste 10 milioane.
    Nu stiu daca Vali Costache sau Sebastian Mailat ar putea face mere lucru contra echipelor de mai sus ca sa fie vanduti cu acest pret, dar stiu ca ei sunt viitorul si ca folosirea lor ca titulari este pasul logic si normal.
    Costache nu a primit sanse. Sa joci 180 de minute de cand ai venit (luate pe bucati) este o perioada atat de mica incat nu putem spune ca a dezamagit. Iar Mailat mi-a placut mereu, chiar daca este foarte tanar si rateaza enorm de mult.

    Apreciază

  4. Eu nu l-aş îngropa pe Păun. Spui că la Ioniţă e OK o reuşită (gol sau assist) la 244 de minute, iar la Adiţă e o problemă că are nevoie de peste 300 de minute pentru acelaşi lucru. E nasol că noi nu avem date să putem cuantifica şi reuşitele defensive. Ochiometric, îmi pare că Păun stă mult mai bine. Pe de altă parte, nici nu merită să-l comparăm pe Adiţă cu oricare altul din lot. Este un jucător OK pentru nivelul campionatului, are potenţial să-şi revină în orice moment cu capul 🙂 şi, cel mai important, este al nostru, crescut la CFR. Atât la nivel naţional cât şi în cupele europene, jucătorii formaţi la nivel de club au locul lor rezervat în loturile acceptate pentru competiţii. În acest moment, atât în campionat, cât şi în cupele europene, cluburile trebuie să înscrie 4 jucători formaţi de club în lista de 25. Noi nu-l avem decât pe Adiţă. Degeaba îl vinzi, în afară de Sergiu Bus, Traore, Negruţ sau Neluţu Roşu, n-ai cum aduce altul în locul lui.

    Apreciază

    • Nu-l ingrop nici eu pe Paun, Doamne fereste! Ba chiar ii doresc maxim succes. Dar la un moment dat trebuie sa tragi linie, nu poti sa astepti un jucator la infinit. A fost asteptat la 20 de ani, la 21, la 22, deja are 23. Si da, ai dreptate in legatura cu cei 4 care trebuie pusi pe lista pentru Europa, dar chiar si fara ei nu cred ca un lot de 25-4=21 ar i prea mic pentru o campanie europeana. Practic ar fi toti titularii cu rezervele pe post, minus 1. Si de obicei echipele mari nu mai iau al 4-lea fundas central in lotul de 23-25, ci doar de pe Lista B (Aderabioyo la Manchester City, Carter-Vickers la Tottenham etc.). Sau la CFR ar putea sa nu mai intre Andrei Radu, dat fiind ca Peteleu poate sa joace bine pe ambele flancuri.

      Uitati-va la Bayern Munchen, astia au in lot 21 de jucatori pe care ii folosesc, nu mai mult. Si pana in finala daca se duca, numai astia 22 vor fi folositi. Si nici nu se compara parcursul lor european cu cel potential al CFR-ului.
      P:Neuer, Ulreich; F: Kimmich, Rafinha, Boateng, Sule, Hummels, J. Martinez, Alaba; M centrali: Goretzka, Thiago, Renato Sanches, Tolisso; M ofensivi: Ribery, Robben, K. Coman, J. Rodriguez, T. Muller, Gnabry; A: Lewandowski, Wagner.

      Si ii au si pe Tolisso si Kingsley Coman accidentati pana in decembrie. Si tot pe aia 21 se bazeaza. In sezonul trecut tot cam atatia au fost. Aa, ca a mai intrat un Fabian Benko ala prin Cupa, ceva gen George Ganea la CFR.

      Si Barcelona tot atatia jucatori are. Si Real Madrid tot atatia. De ce ar fi nevoie la CFR de 30?? S-au adus in vara asta pentru ca fiecare a adus altceva si acum practic se face o selectie din mers (asteptati-va la cel putin 7-8 plecari in iarna!). Dan Petrescu/ Copilu au vrut ceva, Iordanescu a vrut altceva, Muresan a venit cu Baptista, Conceicao i-a cerut inapoi pe Moutinho si Urko Vera, Ionel Ganea s-a gudurat si el pe langa patron sa-l ia pe fecioru-sau. Si de aia sunt acum asa de multi ca la Turnul Babel.

      Nu spun ca Adita Paun e chiar inutil, dar sa-l pastrezi in lot doar pentru ca ar fi unul in plus la numar e o decizie care trebuie cantarita mai bine. Pana la urma se intoarce si Nouvier dupa imprumut si il poti opri pe el (nu ca ar fi mare diferenta, tot undeva la 300 de minute da si el ceva). Mai degraba as incerca cu repatrierea lui Sergiu Bus, care, in ciuda carentelor tehnice, e un baiat ca ar putea juca extrema stanga si sa intre pe picior drept. Pana al aurma a fost golgheter in Bulgaria, nu e usor. Acum nu prea o duce bine la Levski, bulgarul titular are deja vreo 8 goluri in campionat si Sergiu nu a mai intrat de vreo 3 etape (deloc, nu ca titular). Presimt ca ar vrea sa-i dea drumul liber la iarna sau in vara viitoare, doar sa-i preia cineva salariile.

      Apreciază

  5. Cineva spunea ca asezarea in teren o dau jucatorii si profilul acestora. Ei stabilesc formula de joc – un antrenor calificat trebuie sa stie sa joace ce stiu jucatorii si nu ce vrea el. Poate asa e, poate nu.
    Imaginea data de statistica e foarte clara desi majoritatea realizarilor jucatorilor provin din locurile de munca anterioare CFR-ului. Ar fi interesant de vazut o statistica facuta strict pe realizarile de la CFR, desigur raportate la minutele jucate. Cred ca lucrurile ar sta putin altfel.
    Eu mai vad o problema – si o vad des din tribuna. Este exact ceea ce ai concluzionat la sfarsitul articolului si anume: „…totul e să fie gestionat bine. Şi promovati jucătorii tineri, dornici de performanţă, capabili să alerge…” – oare asa e? Acesti tineri jucatori imi par mult prea multumiti de salariu, conditii, statut si frizeriile din Cluj. Dupa mine trebuie mult mai multa responsabilitate si constiinta…

    Apreciază

  6. Mattteo, teoriile sunt -mai mereu- incredibil de atractive, problema e cu ”practica”, care -mai ales la un nivel de broască, gen Liga1- ucide tot… 🙂 Dar să nu generalizăm (e foarte ușor…), să vedem cum a stat ”practica” în era DP, când am luat titlul. DP a adus cam 20 de jucători (cam în 2-3 tranșe, la început Vini, Culio etc.), apoi Djoko (ce bine că l-a adus!), Mailat etc. și în pauza de iarnă pe Costache, Ioniță etc. Valoarea achizițiilor a scăzut de la o etapă la alta (prin etapă înțelegând etapa de achiziție, prima, a doua sau a treia). Valoarea confirmată la CFR, evident. Obiectivul nedeclarat, dar impus -evident- lui DP a fost titlul. S-a mers pe varianta ”tun din prima”, că n-a ieșit e o altă discuție, nu neapărat din cauza lui DP… 🙂 Să revenim la Dănuț. A încercat ceva în prima etapă (1-1 cu Botoșani în deplasare, în formula 4-4-2), apoi a trecut instant la 4-1-4-1, cu Hoban închizător și cu interii Culio și Djoko bătuți în cuie. Pe lateral și în față a mai variat un pic. Totul era construit pe mijlocul ”distrugător” *(Hoban, Culio, Djoko) și pe aportul mijlocașilor laterali, în primul rând al lui Deac. Și-a construit o strategie aparent simplă, dar exersată până la epuizare, cu jucători ținuți în frâu, disciplinați… Orice formula, orice strategie poate fi ”câștigătoare”, depinde foarte mult de pregătirea antrenorului și de definiția internă a noțiunii ”startegie câștigătoare”… Dacă DP nu era lăsat la chinezi, altfel discutam acum. Dar a fost lăsat, și o conducere cu viziune măcar pe termen mediu nu-l lăsa, pt. că obținerea titlului era doar prima repriză a meciului care se numea ”calificarea în grupele CL/EL” și contează mereu scorul final… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciat de 2 persoane

    • Nu poti sa stii ca echipa ar fi mers in continuare bine cu DP. Mai degraba nu. Hai sa fim sinceri, titlul nu s-a luat cu cine stie ce rezultate. S-a luat la 0,01% rezultate mai bune decat FCSB, care nici ea nu a jucat cine stie ce fotbal. Si intr-un campionat vai de el, in care ia titlul aia mai rasarita dintre gloabe. S-a vazut asta in Europa. Deci ce vrem pana la urma? Sa avem o echipa de 1-0 chinuit care sa ia un titlu in Romania sau sa construim o echipa de viitor care peste 5-10 ani sa fie in elita fotbalului european?

      Si in al doilea an, daca ar ramane aceiasi titulari ,media de varsta a echipei ar fi fix cu 1 an mai mare. O medie si asa destul de mare la CFR Cluj. Hai sa-ti dau exemplul cu Inter Milano. Facuse Mourinho acolo o echipa foarte muncitoare, a luat si campionatul si Champions League cu una din cele mai varstnice echipe din competitie. Ii adusese pe Diego Milito, Eto’o, Pandev, Sneijder, Maicon, Chivu, Luccio, Wlater Samuel, erau si Stankovic sau Javier Zanetti. Dupa ce a plecat el, la 1 an sau 2, Interul a ajuns pana pe 7-8 in Italia cu aceiasi jucatori. Numai ca acum erau cu 2 ani mai batrani. Si nici ca au mai iesit de acolo de la mijlocul clasamentului cativa ani buni. De-abia au reusit sa faca schimbul de generatii.

      Asa ca trebuie sa folosesti jucatorii cu masura. Intotdeauna e o limita. DP e genul de antrenor Mourinho. El aduce jucatori aflati la final de cariera, obtine rezultate pe moment si pleaca. Dar dupa el ce lasa?

      Apreciază

      • Mattteo, ai dreptate, comparația cu Mou e foarte bună… Eu înțeleg, tu înțelegi, foarte mulți de aici înțeleg, dar se pune întrebarea: ce vrea de fapt patronul? De regulă rezultate imediate, cuplate cu profit garantat… HAI CFR!!!

        Apreciat de 1 persoană

      • @ Matteo Matei Teoria e simpla ,practica ( cum spunea si Kiruj) si mai ales obtinerea rezultatelor e un pic mai grea…Dar daca tot putem teoretiza ( specula) intru si eu in joc cu ( doar ) cateva intrebari ,nedumeriri: daca-i fortam pe Mailat,Costache si-l readucem pe Bus ,rezerva acum la bulgari,plus Ganea,Dodoi si ce-o mai fi la echipa doua,esti sigur ca vom ajunge in ajunge in cativa ani in elita europeana? Un atac Mailat – Bus -Costache cum propui crezi ca ne va aduce titlul ? Crezi ca Mailat si Costache au argumente sa joace la Euro in caz de calificare ,in fata celor care au dus echipa acolo? Crezi ca ultimii 3 antrenori nu i-au prea folosit( mai ales pe Costache) intamplator?Referitor la ce-a ramas la Inter dupa Mourinho si batranii pe care s-a bazat: un trofeu Champions League dupa aproape jumatate de secol….vad ca cei care au urmat nu-s in stare nici macar sa intre in grupe…E usor sa preiei lozinci gen intinerim echipa si ajungem in cativa ani in elita,intrebarea e care este valoarea jucatorilor tineri din lot( inclusiv echipa doua si cei imprumutati) si ce-i impiedica atunci cand intra pe teren sa ne-o arate?In sezonul asta Costache nu s-a prea intalnit cu loabda si cand a atins-o a ajuns rapid la adversar,iar la ultimul meci a lui Mailat am retinut cateva derapaje ,de vreo 2 ori ajungand in 4 labe singur ,tot incercand sa fenteze…P.S.CFR-ul cu Dan Petrescu antrenor a avut cel mai bun punctaj ,cea mai buna aparare,cele mai putine infrangeri,cea mai lunga serie de victorii consecutive ( din istoria echipei),a condus de 4 ori fcsb(in ciuda unor arbitraje ostile ), a dat dovada de departe de cea mai buna organizare,disciplina tactica si pragmatism controland si impunandu-si jocul indiferent de adversar si teren…dar ca si Mourinho la Inter asta nu conteaza pt. unii decat 0,01%

        Apreciat de 1 persoană

        • O sa iti raspund cat pot de sincer.

          Daca-i fortam pe Mailat,Costache (fara Bus, ca faceam doar o comparatie cu Paun) esti sigur ca vom ajunge in ajunge in cativa ani in elita europeana?
          Da, dar depinde ce inseamna elita europeana. Sunt sigur ca vom ajunge mai sus decat suntem azi, insemnand probabil accederea in grupele Europa League. Nu chiar „elita europeana”, dar ma refer mai degraba din punct de vedere financiar. la inflatie care exista astazi si preturile din fotbal, cred ca un jucator precum Costache, care abia a implinit 20 de ani in august, poate fi vandut in vara viitoare cu 7-10 milioane de euro. Pentru redresarea clubului si aducerea de jucatori, ce ar permite revenirea in „elita europeana”, banii astia sunt absolut necesari.

          Crezi ca Mailat si Costache au argumente sa joace la Euro in caz de calificare ,in fata celor care au dus echipa acolo?

          Da. Costache e intre cei care chiar au dus echipa acolo. Are 1 gol si 2 assisturi in doar 160 de minute jucate pentru Romania U21. Si cu echipe bune, nu cu oricine (assisturile cu Bosnia si Elvetia in campania de calificae si golul cu Anglia). N-au o rata asa buna nici Man, nici Coman si nici cine a mai jucat in flanc.

          Crezi ca ultimii 3 antrenori nu i-au prea folosit( mai ales pe Costache) intamplator?

          Cred ca nu e o marja reprezentativa asta cu ultimi 3 antrenori. Petrescu nu a vrut in niciun fel sa riste ceva si a mers in ultimele 3-4 luni fix pe acelasi prim 11. Iordanescu a stat 2 etape, a fost atat de fricos ca nici nu a vrut sa schimbe echipa de baza, chiar nu putem sa zicem de un jucator ca „nu a jucat cu el”. Poate daca statea o jumatate de sezon, ar fi jucat, asa in 3 meciuri n-ai cum sa zici ca un jucator nu s-a impus.
          Conceicao nu cunoaste bine jucatorii, aceasta este una dintre concluziile articolului, nu cunoaste trecutul lor si nu cunoaste nici de ce sunt capabili. Tot ce a evaluat Conceicao este ce a vazut poate pe niste dvd-uri cu meciuri de anul trecut, dvd-uri pe care Costache nu apare!! Dar noi il stim de la Dinamo, baiatul e muncitor, baga piciorul la minge si mai si da goluri sau assisturi, destule pentru varsta lui si pentru timpul de joc primit! Sa nu uitam de ce s-au platitt pe el atatia bani! S-au platit de bun ce era. Nu pot sa uit cat de buna a fost considerata suma asta acum 10 luni (nu mai mult). Toata lumea il vedea pe Costache la cel putin 2-3 milioane, Negoita a fost considerat nepriceput ca l-a vandut pe doar 700 de mii, a fost un tun dat de CFR. De ce sa consideram ca un jucator si-a pierdut valoarea in acest timp? Aa, daca ar fi primit timp de joc 600-700 de minute, fara sa faca nimic, atunci puteam sa spunem asta. Dar el a primit 180 de minute in total, timp in care nu a putut sa arate mare lucru.

          Apreciază

  7. @Mattteo Matei ,in primul rand felicitari pentru articol si munca depusa.Jos cu palaria.Sper sa revii si cu alte articole.Sigur ai lucrat mult,ai lucrat pentru noi.Eu iti multumesc pentru munca depusa .In schimb IQ cred ca are dreptate.

    Apreciază

  8. DP,a avut intr-adevar meritele lui privind disciplina tactica,rigurozitate,printr-o organizare si omogenuzare a echipei,care fiind matura a reusit intr-un timp scurt sa asimileze pretentiile antrenorului si sa-si impuna jocul,mai mult anti-jocul in functie de capacitatile si valoarea jucatorilior;sunt convins ca daca iar i s-ar oferii postul de A.1,,ar refuza in conditiile in care ar trebui sa foloseasca acesti jucatori”batrani”,storsi si epuizati,care nu mai sunt in stare sa dea randament,decat o prima repriza!;el stie f.bine acest lucru si a fost unul din motivele serioase(inafara banilor!)pt.care a plecat,a”fugit”,pt. ca stia f.bine ca,cu acest lot nu va mai putea face,nimeni,performanta!

    Apreciază

    • Eu sunt curios dacă cu tot parcursul f bun al lui DP, Neluțu Varga o sa mai accepte salarii de 6-700000euro (sau cât o fi avut) pt un antrenor…

      Apreciază

    • Pai sunt si jucatori tineri foarte buni in lot ca sa poti face trecerea de la titularii de anul trecut la un nou 11 pentru viitor. Numai ca nu sunt folositi. Nu sunt principalul fan al lui Miriuta (nu pot uita acel 0-0 din Gruia cu FCSB de acum 2 ani cand pur si simplu n-a avut curaj si s-a multumit cu locul 4 in loc sa traga pentru titlu), dar chiar l-as fi vrut cand l-am auzit la televizor ca daca ar veni cu siguranta i-ar baga mult mai mult pe Costache, Ionita si Mailat.

      Rednic la fel, se stie ca promoveaza tineri.

      Apreciază

  9. @Matteo Matei Fara suparare,daca crezi ca valoarea lui Costache in momentul achizitiei la CFR era de 2-3 milioane,iar in vara va fi de 7-10 milioane de euro,chiar daca va juca la Euro ( dar din pacate nu cred ca va prinde lotul) inseamna ca esti (cel putin dpdv al cifrelor)intr-o realitate paralela.Conceicao il vede zilnic la antrenamente de vreo 2 luni si l-a trimis la echipa doua…si se pare ca n-a gresit pt. ca Moutinho a aratat mult mai mult in cele 180 de minute jucate…Ca sa visezi la valori de milioane nu e suficient sa alerge si sa bage piciorul (mai ales intr-un campionat slabut),trebuie sa fie titular de drept,cand ajunge mingea la el sa arate ca are 2 clase peste ceilalti,dar despre ce vorbim daca nu i-a reusit nici macar un dribling ,o centrare,o actiune,o sclipire ceva ,in minutele( e drept putine) jucate in sezonul asta .Din pacate Morutan mai tanar( 19 ani) si care a fost luat (dupa indelungi negocieri) cu aceeasi suma,arata mult mai fotbalist cand ajunge mingea la el…

    Apreciază

    • Morutan e altceva, sunt jucatori diferiti. Morutan e numar 10, mai tehnic, Costache e extrema sau varf, jucator bataios, combativ. Sunt multi in genul lui Costache in fotbalul mare. Morutan nu stiu daca ar reusi in vest, dar in genul lui Costache avem exmplele Oberlin de la Basel (bagat anul trecut in Liga Campionilor cu rezultate foarte bune si a carui cota a sarit de 10 milioane), Timo Werner, Angel Correa, jucatori nu foarte tehnici dar promovati de cluburile mari.

      Daca nici Morutan nu ar fi fost bagat , ai fi zis si de el ca l-a trimis pe drept Dica la echipa a doua si ca de fapt nu merita?? Pana la urma ai fi avut dreptate?

      Apreciază

  10. No, după muuuulți ani, văd că în echipa României nu joacă niciun jucător de la echipa națiunii, nici la titulari, nici la rezerve… 🙂 Asta coroborat cu cei doi titulari de la CFR (Țucu+Manea). HAI CFR!!!

    Apreciază

  11. Eu l-am vazut pe Costache intr-o partida la echipa a 2 a si a rezistat o repriza,fara a fi fost implicat in vreo faza.Poate a fost jignit in eul propriu si s-a pastrat……..nu poti ca antrenor sa visezi noaptea ca joci cu tineri si pe zi pui in aplicare.Nici un antrenor n-are nimic contra lui Mailat,Costache sau Ionita.Exemplu concret Moutinhio care a venit,a facut cateva antrenamente si si-a castigat pozitia in echipa.
    Dar politica este data de conducere care poate impune o linie,dar evident trebuie sa-si asume precum Jijinihio.
    Echipa a inceput sa joace o data cu refacerea cuplului de la mijloc.Daca tu nici cand tot mijlocul a fost accidentat n-ai putut sa te impui,arata limitele unor jucatori tineri si fara forta fizica.

    Apreciază

    • Zici ca n-a reusit sa se impuna, dar cat a fost folosit in aceasta perioada, cand tot mijlocul a fost accidentat? Cum sa te impui daca nu esti bagat?

      Presupui ca n-are nimic cu el, dar eu bag mana in foc ca Toni nici acum nu stie pe ce post joaca tinerii cel mai bine si inca nu a invatat cum trebuie toti jucatorii si calitatile lor.

      Apreciază

    • Beutura bat-o vina 😆😆😆😆😆😆poate mai putin „viski” si ar reusi sa se impuna,ca talent are cu carul.Eu mi-am pus mari sperante in el.

      Apreciază

      • Poate Costache a avut alt comportament la antrenament fata de Moutinho. Nu cunoastem detalii. Noi doar comentam. Tot ca si comentariu si eu subscriu ca daca 3 antrenori diferiti nu-i dau sanse poate are COstache o problema.

        Apreciază

      • Fara suparare, cineva nu poate sa nu observe o anumita tendinta. Daca e roman, musai sa fie bun. Astia de pe afara cam tot timpu primesc prea multe sanse (Moutinho, antrenorul). Parca e specific unor anumiti suporteri. Din pacate.

        Apreciază

        • Fara suparare, cineva nu poate sa nu observe o anumita tendinta. Daca e strain, musai sa fie bun. Astia de pe afara trebuie sa primească mai multe sanse. Parca e specific unor anumiti suporteri. Din pacate.

          Apreciază

            • Nu știu. Toți trei, Mailat, Ionita și Costache, erau fotbaliști cu realizări în momentul în care au venit la CFR. Titulari la echipele de nu de au venit. Fotbaliști cu goluri și pase de gol. Nu erau speranțe, ci certitudini (din moment ce s-au și plătit niște sume pentru ei). Ca tot vorbim de Costache. A jucat 250 de minute în 21 de meciuri. Adică vreo 12 minute pe meci. Și minutele respective au fost în general pe final de meci, când adversarul trage de timp, când mingile sunt doar bubuite la disperare. Deci timp efectiv de joc maxim 5 minute. Ce poate sa arate în 5 minute?

              Apreciat de 1 persoană

      • Care prime meciuri? De pe vremea lui DP? A fost expediat rapid după ce DP a realizat că Omrani e cel mai bun fundaş, nu Moutinho. După revenirea lui la echipă? A demonstrat că se poate conta pe el după cele câteva minute jucate în primul lui meci.

        Apreciază

          • După debutul cu FCSB, Albusibiu nota că a văzut „parcă un alt Moutinho”. Eu am scris că „Pentru stilul de joc dorit a fi impus de Conceicao, revenirea lui Moutinho este un mare câştig pentru echipă.” A urmat un meci slab pentru toată echipa, cu Sibiul, Moutinho a fost în nota echipei. Apoi, eu zic că a fost cel mai bun de pe teren în meciul de cupă de la Mioveni. Pentru partida cu Craiova, Moutinho a primit a doua cea mai mare notă în tabelul lui kiruj. Deci, de unde până unde că primele meciuri ale lui Moutinho au fost execrabile?

            Apreciază

            • Pai i-au dat note mari din reflex aia pentru care jucătorii străini sunt mai buni decât jucătorii romani 🙂 Nu știu, de la Moutinho aștept goluri și pase de gol. Pe Moutinho îl scuzi pentru meciul slab cu Sibiul pentru ca toată echipa a jucat slab. La Costache de ce nu se aplica scuza asta? Ca și el a intrat doar pe finaluri de meci când echipa juca slab.

              Apreciază

            • Las-o în futere. Înţeleg că Nistor, Chipciu şi mulţi alţii au eşuat în străinătate pentru că au dat numai de antrenori care aveau boală pe români, da’ ca străinii să ne persecute jucătorii şi în propria noastră ţară … ? 🙂 Ţucudean o fi armean, iar Manea ungur, nu? Cu ei nu are nimeni nimic. 🙂

              Apreciază

            • Primele meciuri ale lui Moutinho chiar au fost execrabile. Nu cele de anul asta. Anul trecut a intrat in 9 meciuri in campionat si unul in Cupa (400 de minute in total, mult mai mult decat a primit Costache de cand a venit) si nu facuse mare lucru. Eu credeam ca la alea se referise Vladimir.

              A fost imprumutat apoi in Spania in liga a 2-a unde nu a facut nici acolo mare lucru (1 gol si 1 assist in 600 de minute). Iar acum de cand a venit, intr-adevar a jucat bine, dar e o perioada foarte limitata. Vedem pe termen lung. Ca a dat 1 gol si 1 assist de cand a venit cu Astra Giurgiu nu cred ca se compara cu ce facuse Costache inainte sa fie adus la CFR (3 goluri si 5 assisturi pentru Dinamo la 18 ani+ 3 assisturi in 150 de minute la nationala de tineret)

              Apreciază

            • Moutinho nu a dat chix în străinătate? Ba a dat. Cam toți jucătorii străini care au ajuns la noi, au ajuns fix pentru ca au dat chix în străinătate.

              Apreciază

            • Caneto tu nu-l intelegi pe Vladut.Si el a venit acasa din strainezia,stie mai bine ca tine ce si cum.😆😆😆😆😆😆😆
              Fara suparare Vladut,stii ca „ti amo”😆😆😅

              Apreciat de 1 persoană

  12. Mattteo Matei, din câte ştiu, Conceicao are trecut „scouter” la rubrica „meseria de bază” şi „antrenor la CFR” la cea secundară. Este imposibil să nu aibe ochiul format să poată evalua un jucător după două luni de antrenamente. Dacă ar merita, Costache ar juca. Ne vom lămuri cu el în sezonul următor, dacă va rămâne la CFR. Concurenţa va fi mult mai mică pentru el. Va fi nevoie de doi jucători U21 în echipa de start, CFR îi are momentan pe Costache, Ganea, Dodoi şi câţiva juniori de la CFR 2. Dacă nu se va impune nici în sezonul următor …

    Apreciază

    • Sezonul urmator e greu de crezut ca va mai fi la CFR daca se continua asa. El nu a iesit prin presa ca altii, dar multumit n-are cum sa fie. Eu zic ca trebuie bagat in acest moment, acum, pentru ca daca nu il bagi va pleca. Va forta transferul si va fi imprumutat, dupa care va fi vandut de tot in vara (a se vedea cazul Hamed, Nouvier nu va mai veni nici el inapoi).

      Costache e intr-o situatie disperata. In 5 din cele 1 meciuri din campionat nici nu a prins banca. Iar in alte 2 nu a intrat de pe banca. Din 2 septembrie nu a mai fost bagat deloc. In Cupa a fost bagat George Ganea in fata lui, un jucator care, sa recunoastem, a fost adus pe baza unei amicitii dintre patron si Ionel Ganea. Nu e normal din partea lui Conceicao. Costache are si el frustrari. Vede ca e bagat Ganea inaintea lui. Ce a facut micul Ganea in fotbal? Absolut nimic. Are niste meciuri la Primavera, fara mari realizari. Costache luase pe sus fotbalul din Romania acum 10-12 luni, normal este sa aiba un alt statut fata de George Ganea. Vezi, de aia spun ca Toni nu cunoaste jucatorii. Nu poti sa-i pui pe aceeasi treapta pe Ganea si Costache cum nu ai putea sa-i pui pe aceeasi treapta pe Tucudean si Urko Vera sau Deac si Omrani. Sau l-a vazut el in 3 zile la antrenament pe George Ganea cat e de bun si l-a bagat titular in Cupa?

      Apreciat de 1 persoană

  13. Grupul M I C (M ailat, I onita si C ostache) sa inceapa sa arate fotbal.S-au aruncat ca niciodata (fiind romani) o caruta de bani pe ei,bani cati nu s-au dat nici macar pe nume grele ca Anca, Trica sau Deac

    Apreciază

    • Mailat chiar joaca bine, deci demonstreaza ca se poate si totul consta in a lise da „playing time” . Daca era atent la finalizare ar fi avut cel putin 5 goluri in plus sezonul asta, ar fif ost al doilea marcator al echipei dupa Tucudean. Dar important la varsta lui e ca ajunge in situatiile alea

      Apreciază

  14. Sunt de partea lui Matei in discutia asta. Tot din Liga 1 mamaliga FCSB-ul a vandut jucatori de zeci de milioane, tineri romani „crescuti de ei”. Ca la multi suporteri li se pare ca noi nu am putea creste si vinde jucatori pe banii astia ilustreaza una dintre cele mai mari probleme ale CFRului: nu crestem jucatori! Am dat chix de nenumarate ori si in momentul de fata mai toata lumea este reticenta fata de jucatorii tineri.

    Problema este ca noi pentru a supravietui trebuie sa vindem jucatori! Nu suntem Inter, Borussia Dortmund sau Atletico Madrid sa putem sa ramanem 7-8 ani in umbra, pe la mijlocul clasamentului, si sa fim in continuare OK din punct de vedere financiar. Sigur, o echipa ca Inter isi permitea pe vremuri sa aduca jucatori de 28-30 de ani, in apogeul carieri lor, si dupa aia sa-i dea pe bani de nimic cand erau prea batrani. Asta din cauza ca Interul avea 60000 de oameni la stadion care plateau 30-40 de euro pe bilet si inca 30-50 de milioane de euor incasari doar din drepturi de televizare! Impreuna cu ce mai aducea din premii si marketing bugetul lor sarea lejer de 100 de milioane de euro. La un astfel de flux de capital iti permiti sa aduci jucatori de 30 de ani pe 30-40 de milioane, sa-i joci 2-3 ani si dupa aia sa-i lasi sa plece gratis in China.

    La noi nu e cazul sa vorbim despre asemenea incasari, acum sau vreodata. La noi, cum a admis si Muresan, vanzarea lui Boli in China pentru 3 milioane ne asigura jumatate din bugetul anual!! Pentru CFR vanzarea de jucatori este singurul mod de a deveni independenta financiar si de a nu da faliment, iar singurul tip de jucatorii care noi o sa-i vindem pe bani seriosi sunt tinerii. Nimeni nu cumpara bosorogi, chiar daca ei te ajuta sa iei titlul. Iar titlul degeaba il mai iei ca oricum Europa nu mai pupi decat meteoric. Genul asta de „business plan” ca luam jucatori maturi, castigam titlul si ajungem in Europa este falimentar, in momentul de fata.

    Pe de alta parte, un jucator precum Boli, care nici macar nu este la prima tinerete fotbalistica, iti poate asigura mai mult din buget decat toate participarile europene imaginare. Unde mai pui ca iti si joaca bine, si are si energie si capacitate la efort pentru ca nu are 35+ ani!?

    Asa ca, da, ar trebui sa fortam tinerii mai mult. Un jucator ca Ionita, daca ar juca la noi si ar mai avea si ceva prezente in Europa, ar putea fi vandut cu alte 3+ milioane. Mailat sau Costache la fel. Pentru asta insa trebuie sa JOCI tinerii si sa ai incredere in ei! Trebuie sa treci peste impleticirile lui Mailat, indolenta lui Ionita sau lipsa de forma a lui Costache si sa accepti ca n-o sa castigi titlul an de an!

    Sigur, nu zic sa tii tinerii titulari de drept doar pentru ca sunt tineri, dar sa-i pedepsesti direct cu trimisul la echipa a 2-a pentru ca nu au jucat bine in 3-4 meciuri este EXTREM de dur. Si la o varsta mai inaintata cand cineva te pune de pe postul de director pe postul de femeie de serviciu iti sta putin in gat, si cam asta facem noi cand trimitem tineri de milioane la echipa a 2-a. Daca oamenii aia au o minima dorinta de a face cariera fotbalistica nu au sa accepte situatia curenta. Poate noi nu vedem chestia asta din exterior dar sunt convins ca la nici unul dintre cei 3 nu le convine sa nu joace deloc la echipa mare. Ionita a fost mai vizibil, cu diversele lui bezele trimise spre Craiova, dar nici ceilalti nu cred ca sunt cu mult mai dornici sa ramana la noi in conditiile astea. Iar mie mi se pare normal sa nu le convina. Oamenii care n-au pic de ambitie si determinare nu au cum sa ajunga nicaieri, iar asta e si mai adevarat la fotbalisti. O sa existe tot timpul jucatori de fotbal precum Eugen Baciu, care a stat pe banca de rezerve 7 ani fara sa comenteze, dar fotbalisti adevarati cu o astfel de atitudine n-o sa existe niciodata.

    Faptul ca pe acesti jucatori n-au fost in stare sa-i remonteze 3 antrenori arata mai degraba o problema la nivel de club decat la jucatori. Noi nu suntem la prima isprava de genul, unde trebuie sa treaca 4-5 antrenori pana sa scoatem fotbalisti din jucatorii nostrii (vezi Bastos), asa ca mi-e FOARTE greu sa cred ca Ionita e de vina pentru ca nu e jucat. Cel mai probabil sa pune presiune pe antrenor in permanenta sa aiba rezultate imediate si non-stop, asa ca antrenorul nu risca. Idem si pentru Costache sau Mailat. Riscurile, si eventualele esecuri asociate cu ele, s-au dovedit a fi EXTREM de periculoase la CFR. Fie ti se urca jucatorii in cap, fie pierzi sustinerea conducerii, fie se pune presiune pe tine sa ai succes imediat iar daca nu, CFRul n-are treaba in a te da urgent afara.

    Lipsa de rabdare din partea clubului se vede peste tot, iar asta se reflecta si asupra antrenorilor care i-am avut. Dan Petrescu a reprofilat literalmente ZECI de jucatori la Urziceni, la noi n-a avut nici tupeul sa-l bage pe Ionita titular de frica punctelor pierdute. Daca vrem sa crestem jucatori, si sa crestem ca si club, trebuie rabdare si un antrenor pe masura. Astea 2 criterii merg mana in mana pentru ca degeaba aduci antrenori care nu stiu sa creasca tineri si joaca doar la rezultat si dupa aia cumperi jucatori tineri ca nu o sa faci nimic cu ei.

    In incheiere, as mai reaminti inca un lucru: si daca nu ne plac tinerii sau romanii ne forteaza LPF-ul si FRF-ul sa-i folosim! Asa ca, degeaba nu ne place, ca la anul tot trebuie sa folosim 2 U21 titulari iar din lotul de 25 trebuie sa faca parte minim 8 romani. Eu unul as prefera ca aia 2 U21 sa nu duca echipa de rapa si sa fie pregatiti sa intre titulari la anul! Iar la capitolul jucatori romani mi-as dori mai mulit Stanciu, Ionita, Chiriches, Tucudean decat Muresan sau Rus!

    Apreciat de 1 persoană

  15. Poate ca ar trebui gândită o alta strategie opusa celei de “campioana plus calificare in EL=12-15 mil” vs “ unul din primele 3 locuri si/sau Cupa cu calificare in EL plus 2-3 jucatori vanduti= 12- 20 mil” – in caz ca cei 2-3 vanduti ar aduce 6-10 mil.
    Asta ar insemna ca pana in play Off sa numai fim stresați de rezultat si sa mergem pe tineri.

    Apreciază

  16. Aici discutia intra pe o problema de fond mai veche. „Modelul CFR” a fost intodeauna bazat pe jucatori strani -1. in piata locala exista o dominatie la Stelei si pe un palier mai jos un „Lobby” pentru Viitorul, deci ai lua relativ greu jucatori si daca da fie la suprapret fie resturile pe care nu le vor cei enumerati mai inainte 2. pregatirea de baza (nu vorbim aici de Talente naturale) e mai buna in afara Romaniei, asta e adevarul – la nivel de calitate comparabil, jucatorii straini sunt ceva mai bine scoliti tehnic si tactic. Si eu sunt de parere ca pe termne mediu si lung aduci mai multa valoare adaugata clubului prin revinzarea de jucatori, dar ma indoiesc ca asta e posibil – unu la mina „investitorul” Roman gindeste in termeni scurti, e speculativ si doi la mina pentru asta ai avea nevoie de o structura care sa iti schimbe DNAul clubului. Hai sa plecam de la 2 puncte esentiale – ai infrastructura de antrenori si de Scouting care sa iti permita sa cresti valoarea jucatorilor? Eu cred ca nu.

    Apreciază

  17. Cristi, ai dreptate, acesta a fost modelul CFR doar ca pe viitor acest model va fi din ce in ce mai putin rentabil. Adevarul este ca, si spun asta cu foarte multa dificultate si cu unghia adanc infipta in gat, FC Viitorul este… erm… viitorul. Modelul lor de a resapa jucatori romani sau de a aduce si debuta tineri este de foarte mare succes si da roade constant. Pe cand strategiile de tipul „dam o gramada de bani pe jucatori si castigam campionatul ca sa ne scoatem parleala in CL” e clar ca sunt moarte. Mai mult, Viitorul are continuitate asigurata cu acest model de business, chiar daca patronul sa satura, se imbolnaveste, se lasa sau creapa. Ce crezi ca se va intampla cu FCSB cand da ortul berbecul? Iti spun eu: desfiintarea. Echipa traieste practic doar din dorinta ciobanului de a juca fotbal, dar in momentul in care s imbolnaveste sau moare cine o sa-i mai sustina financiar? Ei nu sunt in stare sa se autosustina, asta-i clar, iar jucatori nu prea cresc, preferand sa cumpere tot ce-i bun in Romania.

    Forurile fotbalistice din Romania, pe care de altfel le sustinem si le-am votat, vor sa eradicheze modelul investitorului pus pe dat tunuri, indiferent in cine lovesc. Practic, de afara vor trebui sa vina din sezonul viitor doar acei fotbalisti care CHIAR nu-i gasesti in Ro. La 2 titulari U21 in lot cel putin unul va trebui sa fie foarte bun, ca sa nu te traga in jos. Viitorul, FCSB si Craiova au deja cel putin 1 din ala foarte bun. Noi? Asa si asa. Ar fi Manea, dar dupa cum zice in articolul de mai sus, n-a dat un asist in 5000 de minute. Iar din urma oricum nu vine nimic si nici un jucator care ar fi in stare sa-i ia locul de titular, daca n-ar fi nevoie de U21.

    Pe langa U21 mai trebuie sa mai joci, aproape garantat, un roman in primul 11. Din cei 25 din lot 8 sunt romani (sau x + numarul de spatii ramase libere), asta iese aproape 33%. Avand in vedere ca in 25 de jucatori ai deja 3 portari iti mai ramane cam de 2 loturi de juctatori de camp. In conditiile astea, aproape sigur ai un roman intre aia din teren. Asta inseamna ca raman 7 posturi in primul 11 pentru straini, in mod ideal. Mai ai sa zicem vreo 7 rezerve. In conditiile astea, lotul ideal pare sa fie cam asa: 3-4 U21 din care 1 titular incontestabil, 8-10 jucatori romani din care 1-3 titulari incontestabili, restul, intre 10 si 15, straini. Practic, sistemul CFR e mort. Noi aveam un lot de 30 de oameni, din care 20-22 de straini, si 6-10 romansi dintre care deabia 1 daca era titular. Sa zicem ca putem pastra, in mare parte raportul intre straini si romani, dar la U21 suntem praf si nu putem continua asa. Imagineaza-ti un CFR cu Horj si Negrut titulari!

    Apreciază

      • Mailat n-o fi unul pentru că e prea bătrân. 🙂 Am scris mai devreme, dintre actualii jucători ai CFR-ului, doar Dodoi, Costache şi Ganea vor fi buni de U21 în sezonul următor. Plus câţiva de la echipa a doua.

        Apreciază

        • Caneto, nu mai dezinforma te rog 🙂 Mailat o sa fie eligibil si la anul, pentru ca este nascut dupa 1 ianuarie 1996, mai precis el este nascut pe 20 decembrie 1997! Deci ramane inca o solutie viabila pentru nationala U21 si pentru noi.

          Apreciază

          • L-am supărat pe Vladimir, văd că nu vine să mă ajute, tre’ să mă apăr singur. 🙂
            Cei născuţi în sau după 1 ianuarie 1996 sunt eligibili pentru 2019 UEFA European Under-21 Championship, campanie care a început în vara lui 2017 şi se va termina în iunie 2019 cu turneul final din Italia.
            La 1 iulie 2019 va începe campania 2021 UEFA European Under-21 Championship, jucătorii eligibili fiind cei născuţi în sau după 1 ianuarie 1998.
            În cazul eligibilităţii U21, un jucător născut la 31 decembrie, ora 23:59, într-un an impar, este cu doi ani mai bătrân decât un altul născut peste două minute, în anul următor, în 1 ianuarie, ora 00:01. 🙂
            Mailat NU va fi eligibil pentru U21 în campionatul viitor.

            Apreciază

            • Despre ce vorbim aici pana la urma? Despre eligibilitatea la turneul Euro de anul viitor sau despre eligibilitatea pentri regula U21 in Liga 1?

              Sigur ca Mailat poate juca la Euro anul ce vine. Toti jucatorii folositi in campania asta sunt eligibili, chiar daca unii vor avea deja 23 de ani.

              Pentru Liga 1 insa, ai dreptate caneto. Mailat este nascut in decembrie 1997 si de sezonul viitor se vor incadra la regula U21 numai cei nascuti dupa 1 ianuarie 1998.

              Apreciază

            • Se vorbește despre eligibilitatea pentru Liga 1 în sezonul 2019-2020. Din lotul actual doar Costache o sa fie eligibil.

              Apreciază

  18. Nu e simplu să creşti jucători vandabili. Trebuie rulaţi mulţi copii până se evidenţiază 1-2 mai talentaţi, şi pentru asta trebuie investit mulţi bani pe termen lung. Scouting, academie serioasă, antrenori foarte buni, apoi copii/părinţii trebuie fidelizaţi ca să nu fie ademeniţi de cluburile mai potente la 14-15 ani etc. CFR momentan nu cred că îşi permite financiar. Cred că este unul din motivele pentru care ne-a refuzat şi Bölöni (zicea Arpi că au viziuni diferite despre fotbal). La noi momentan e la modă modelul Urziceni: profit maxim pe termen scurt, cu investiţii cât mai mici.
    Ref. la Costache et. Co., e un risc mare să dea chix (vezi mânjii lui Hagi…) pentru că sunt încă nişte copii. E un lucru să joci bine la Dinamo, fără presiune, şi alt lucru să te impui la o echipă de boşorogi care luptă la titlu. Şi mai schimbi şi 3 antrenori în 6 luni. Trebuie avut răbdare cu copii ăştia.
    (Idea din articol cu De Luca la închidere e haioasă, în rest felicitări, a fost o lectură pkăcută.)

    Apreciază

    • In legatura cu de Luca „la inchidere”, ar fi zis si altii acum cativa ani ca ar fi haios sa joace acolo Pjanic, Koke, extrema de la Schalke Ivan Rakitic, Georginio Wijnaldum. Mexicanul Andres Guardado de la Betis cred ca e exemplul cel mai bun. A jucat toata viata extrema stanga, a fost foarte bun la Valencia, dupa care s-a dus la PSV unde a inceput sa joace in fata apararii. Daca esti familiarizat cu campionatul Spaniei, stii ca este unul din cei mai buni mijlocasi centrali. James Milner de la Liverpool sau Moussa Dembele de la Tottenham n-au fost nici ei mijlocasi centrali pana la o anumita varsta. Varsta la care, fiind mai cerebrali, paseaza mult mai bine decat in tinerete si sunt folositi acolo in fata apararii.

      Apreciază

      • Teoria ca teorie, însă ca să poată juca pe postul acela, trebuie să fie capabil să facă inclusiv faza defensivă și să aibă ceva gabarit, însă omul nostru e o piticanie de 1,68. Iar cei cu care îl compari sunt cam la 1,80, cu excepția lui Guardado. Dacă e să jucăm cu o extremă pe post de mijlocaș, eu aș experimenta cu Deac, care a început să piardă din viteză, în schimb e bun pasator și este mai atletic.

        Apreciază

        • Deac nu mi se pare un bun pasator, nici macar la varsta asta. Si il apreciez foarte mult pe Deac pentru devotament. dar tehnic nu mi se pare. Cred ca in banda, de unde isi poate pune invaloare piciorul stang, e pozitia lui potrivita. A dat goluri si intrand in centru pe stangul, dar eu mai degraba l-as vedea jucand extrema pe partea stanga. Ar ave aposibilitatea sa centreze din viteza, el este un jucator mai mult liniar decat tehnic. In perioada asta chiar avem si un atacant masiv care o baga in ate (Tucudean), iar astfel de jucatori care sa centreze din viteza (stangaci pe partea stanga, dreptaci pe partea dreapta) ar fi potriviti pentru Tucudean.

          La noi mai degraba joaca pe inversul piciorului de baza (Deac/Omrani/Ionita pe dreapta si Mailat/Paun/Moutinho pe stanga), dar asta s-ar potrivi mai mult daca atacantul central nu ar fi marcator, ci mai mult in genul lui Benzema, care e tehnic si aseaza bine mingea pentru ceilalti.

          de Luca pe de alta parte este foarte tehnic si parerea mea este ca ar putea sa se adapteze la postul de playmaker pentru anii urmatori. Este si el la 27 de ani, are mai multa minte, stie sa protejeze. Nu trebuie sa fii foarte inalt, trebuie sa stai bine pe picioare. Culio este living proof for this

          Apreciază

  19. Si sa va mai zic ceva de Costache: e unul dintre preferatii lui Contra, selectionerul Romaniei. Daca ar fi fost promovat la CFR CLuj de cand a fost adus, acum ar fi fost 100% la nationala. El, nu Dragus. Imi aduc aminte acea discutie pe care a avut-o Contra cu Nedelcearu si Costache cand a preluat nationala si cei doi avusesera un derapaj. Le-a pus in vedere sa nu se mai intample pentru ca au un viitor stralucit si sigur vor fi la echipa mare daca isi vad de treaba. Nedelcearu este acum in lotul echipei mari. Si ar fi fost si titular cu Lituania daca nu era suspendat. Costache…? O cu totul alta poveste, nu mai prinde nici lotul la CFR.

    Sa il ai pe Contra antrenor la nationala si sa nu il promovezi pe Costache e ca si cum iti tai singur craca de sub picioare. Cu siguranta ar fi fost in lot inaintea lui Dragus, Contra fiind cel care l-a promovat pe Costache la Dinamo. Cota lui Costache in acest moment ca si component al echipei nationale la 19 ani ar fi fost de 10 milioane de euro pentru ca sigur ar fi jucat 2-3 meciuri si ar fi miscat ceva acolo. Man, care inca nu a apucat sa joace bine pentru nationala, valoreaza cel putin 10 milioane. Nicusor Stanciu a plecat la 23 de ani pe 10 milioane. Au trecut 3 ani de atunci si preturile in fotbal au crescut. Jucatori de sub 20 de ani (19 a avut Costache pana in august) valoreaza foarte mult. Si hai sa va zic o chestie: nu sunt vanduti pe bani multi daca au valoare, ci sunt vanduti CEI CARE SUNT PROMOVATI. Putea sa fie Dodel Tanase o gloaba (si a si fost de altfel), dar tot l-au vandut cu 2 milioane la chinezi la 28 de ani. Si asta pentru ca a fost promovat meci de meci la nationala. Era cel mai bun? Nu, cu siguranta. Florin Cernat in perioada aia sau Cipri Deac ar fi meritat mult mai mult. Chiar si Liviu Antal, golgheter al Romaniei. Dar Tanase era nelipsit acolo ca mijlocas lateral. Daca ar fi prins si un turneu final ar fi luat si mai mult pe el. Dar cu el Romania a ratat vreo 3 turnee (2010, 2012, 2014).

    In iarna acum ai fi avut pe Costache 10 milioane daca juca titular toate meciurile din ianuarie de cand a fost adus. Cu banii astia puteai sa iei alti jucatori ca sa creasca nivelul echipei, sa ai stabilitate financiara. Zicea cineva de faptul ca ar juca daca nu ar exagera cu alcoolul prin Cluj. Aici nu mai stiu, daca e adevarata treaba asta atunci nu mai am cum sa-l apar. Dar nu am auzit nimic. De cand a fost acel derapaj la echipa nationala de tineret, nu am auzit sa mai fi pasit stramb.

    Apreciază

    • Ei, zece milioane aiurea. Eventual dacă se numea Costachici și juca în Croația sau Serbia. Cu toate astea, mi se pare un jucător foarte talentat și îi țin pumnii, să nu eșueze. Din păcate nu prea are CFR răbdare cu acești copii: am scăpat foarte ușor de Hamed, de Nouvier și au mai fost și alții în trecut.

      Apreciază

  20. 10 milioane de dolari vechi? De mărci? E bine să vorbim aşa singuri şi să încercăm să le deschidem altora ochii, numai să nu ne audă careva şi să ne închidă gura. Pe hârtie e simplu, în viaţa reală te mai doare spatele, burta, capul, sau alte părţi ale corpului şi uite aşa pierzi lotul. Mă înţelegi? E foarte greu cu tinerii, în câţiva ani doar, trec de la bastonaşe şi plastelină la maşini sport şi au impresia că e o mare realizare.

    Apreciat de 1 persoană

    • Eu cred că dacă ar fi fost corespunzător deplin( fă ra derapaje) costachi era acum la ste-au a.Eu nu pot să il compar de ex cu man, mult mai valoros aradeanu, De avea un culio sau un baptista in spate sau cum au la antrenamente tinerii de la cfr. man ar creste sigur la 10 milioane.Ar avea de la cine să fure din meserie.Asta ii lipseste si lui aditză , nu stie sa intre pe culoare cind lobda ar fi la un culio sau baptista.
      in schimb vulpoiu tambe a stiut să se strecoare sus de era lobda la baptista cu dudenlagii.Nu cred că deac ar putea să dea pase la momentu potrivit, in general intarzie.
      Thiery m. a stiut intodeauna să alerge in fatza de era lobda la un bun deschizăor, dar in primele jocuri nu a primit lobda , preferindu-se mai mult partea dreaptă .Probabil de intră deac . nu o să mai aibe sansele de la giurgiu.
      După mine modelu gaz metan e corespunzător si cfr-ului.Degeaba ai talent , de nu esti si ambitios, De aveau arbitraje precum tinerii lu hagi, gazu era pe primu .Se arbitrază parcă tinerii lu hagi ar fi din portzelan.
      recursu se observa in mecurile in exterioru tzării,in competitziile serioase unde se arbitrează serios.
      (nu in E under 21 unde arbitrajele au fost destul de moi.)
      Eu astept pe baptista( si 30min). si ionitză să i-si demontreze valoarea.De la primul, tinerii nostri au ce invă tza cel putzin la anttrenamente

      Apreciază

  21. Eu cred ca se poate face o strategie si cu cresterea de jucatori tineri. Sa nu uitam ca vreo 4 milioane de Romani traiesc in afara tarii, ca primele valuri mari de emigrare au avut loc acum vreo 15-17 ani. Asta inseamna ca anual se nasc min 40-50.000 copii in afara Romaniei. In mod normal astia incep fotablul afara si la virsta majoratului pentru majoritatea e divizia cofetarilor – cam asa au venit in Romania si armatele de portugehzi bine pregatiti dar „admisi fara loc” cum se spunea mai demult. Eu nu cred ca nu ai putea aduna din acest pool anual 3-4 jucatori pe care sa ii aduci, sa ii cresti valoric si sa ii dai mai departe. Avind formarea de baza in Europa de Vest, riscurile cumparatorilor de a avea niste esuati prematuri gen Nistor and co va fi mult mai mic. Problema fundamentala insa ramine stafful local pe care ar trebui sa il ai dincolo de antrenorul principal care sa le creasca valoarea jucatorilor de acest profil. Vorbim de Romania – CFR puta fi prima platforma din cariera pentru un De Zerbi; in schimb avem reveniri de nulitati antrenorale gen Trica.Cam asa stam cu „ochiul” pentru potential.

    Apreciază

  22. Cand spunem ca citim trebuie sa fim atenti si ce citim.Degeaba ne lansam in a avansa sume de milioane si milioane fara a avea acoperire in fapte.Vazusem campionatul trecut cateva partide de la echipa a 2 a transmise de CJ sport,astfel ca l-am vazut si pe Nouvier si pe Costache.Imi pare ca l-au trimis pe Costache sa bifeze o repriza,urmand a fi utilizat si-n Liga1 de DP.A fost inexistent,la fel ca si Nouvier.Eu mai degraba cred ca unul dintre cei 2 U21 ar putea proveni de la echipa a 2 a.Sunt acolo in fata vreo doi mai fasneti sau poate chiar Ganea daca are ceva calitate.
    Asta cu promovarea tinerilor nu-i o chestie usoara pe nici un plan.Imi aduc aminte campionatul 2010/2011(an impar decretat de Arpi) cand l-au fortat pe Bus varf.A prins baiatul meciuri si-a facut mana,mai apoi a plecat.Dar pentru club a fost jale,mai ales in tribune si vorbim de un jucator impus.
    Drumul normal este calea normala cu jucatori crescuti in club promovati succesiv la toate categoriile.Anul trecut am fost in semifinalele Ligii Elitelor la U19,pierzand cu Viitorul(ajutata si cu jucatori de la prima echipa).Deci se poate……..

    Apreciază

    • Se poate dar pentru asta trebuie sa iti asumi sa le faci loc.Daar pentru asta ar trebui sa renunti consecvent la cei peste 30 care nu iti mai pot aduce bani. 1-2 pot ramine pentru a da stabilitate si identitate lotului, dar actualmente Camora, Hoban, Deac, U.Vera, Culio,Vincius, Muresan, hai sa ii trecem si pe fantoma Baptista si pe Males venit la 29 de ani e prea mult.Cind aproape faci un prim 11 cu expirati ai o echipa imabtrinita, asta e realitatea.

      Apreciat de 1 persoană

      • Nu cred ca se poate face vreo comparatie intre Camora sau Culio cu mult mai tinerii Mailat si Costache. Doza de seriozitate si responsabilitate este mult diferita. Astia mici trebuie sa-si doreasca cu adevarat, sa puna osul, sa se arate la antrenamente ca merita locul in teren ceea ce nu prea cred ca se intampla. Nu vad ce antrenor i-ar tine pe banca daca ei ar fi mai buni decat „batranii”…

        Apreciază

    • Bus avea 18 ani in sezonul de care spui tu si nu avusese niciun gol in Liga 1, normal ca nu a rupt gura targului. Dar de ce sa fie periculos cu Costache care vine dupa 10 assisturi in 800 de minute la nivel de Liga 1? Sicer….cat de rau ar putea sa decada Costache ca sa nu aiba macar cifrele lui Paun sau ale lui Mailat, care sunt cu 2 sau 4 ani mai mari de cat el?

      Daca vrei sa faci bani il bagi pe Costache, e simplu ca buna ziua. Si nu cred ca randamentul echipei ar scadea.

      Apreciază

      • Intr-adevar e simplu ca buna ziua,il bagi pe costache si incepi o licitatie pe el cu pret de plecare 10 milioane…baiatul are in CV cateva assisturi si vreo 2 goluri sezonul trecut la dinamo ,echipa de play out in redutabilul campionat din Romania…a si sa nu uit cele 2 goluri cu acs recea liga 3-a 😂

        Apreciază

  23. Uite Petrus a inscris pentru U19 in victoria cu Suedia.Mailat si Ganea au inscris pentru CFR 2 in victoria de la Medias.
    Petrus la echipa a 2 a este tot timpul printre marcatori.
    In acest moment Vini,Culio,Deac,Camora si Hoban reprezinta coloana vertebrala.Cand au lipsit o parte din ei ,accidentati fiind si echipa a macinat in gol.Daca vrei sa cresti tineri ,acesti trebuie sa fie printre jucatori de experienta.Intr-o echipa fara rezultate pozitive ,nu pot creste acesti jucatori,care au nevoie de incredere si reusite.

    Apreciază

  24. Se pare ca vor revenii in conducerea CFR-ului in locul lui IM tras pe linie moarta, atat Copil cat si cuplul Mara-Bilasco(de pe facebook -Zoli Cantor).
    Ce va insemna asta la nivelul bancii tehnice si linistii din vestiar vom vedea.

    Apreciază

      • Nu fi supărat, Luis, venirea limbricului are şi avantaje:
        1. După victorii, vom striga „Bravo, Ţucu, bravo, băieţii!”, iar după înfrângeri îl vom înjura pe limbric. 🙂
        2. Spunea cineva pe Tribună că NV este un tip coleric, impulsiv, căruia îi pleacă croşeul înainte de orice intenţie agresivă, iar DS este un încasator cu experienţă. 🙂

        Apreciază

    • Eu aseară la meci am auzit ca Mara și Bilasco nu mai au ce cauta la CFR. Dar de-aia sunt doar bârfe… Sunt sau nu reale… Tot ca bârfe am auzit ca Bilasco e un băiat onest și doar Mara e smecheras.

      Apreciază

  25. Luis, cred că nimeni nu-l vrea pe limbric, dar nici cuplul Mara – Bilașco nu-i ceva ce mi-aș mai dori. Cu ăștia doi ne vom uita cu jind le ce transferuri știu să facă alte cluburi și, uneori, ne vom bucura să le putem „fura” câte un jucător. Vai de ea perspectivă! 🙂 😦

    Apreciază

  26. Andrei, se pare că ai postat în timp ce eu scriam. Chiar dacă ar fi așa cum zic zvonurile (vizavi de cei doi), atâta timp cât lucrează împreună, am cam văzut de ce sunt capabili.

    Apreciază

  27. Nu pot să uit cât de mândru de el era Mara când s-a întors din Brazilia cu Gilvan (așa-l chema?). „Așa fotbalist n-a mai văzut liga 1”, zicea el, atunci. Adică s-a dus după titulari, a stat două săptămâni și s-a întors, mândru nevoie mare, cu un aproape titular la echipa a doua. Mare scouter Mara ăsta, ca să nu mai vorbim de celelalte calități cu care ne-a dat gata! 🙂

    Apreciază

  28. Azi,13.10,`18,orele 14.00,pe Baza Sportiva CMC,s-a disputat meciul de fotbal-juniori,in cardul et.3-a din Liga Elitelor U-19,dintre CFR-CSM.Rm.Valcea=2-2;de mentionat ca la CFR,au lipsit doi jucatori exponentiali,jucatori de baza,determinanti si la Nationala de juniori sub 19 ani:Petrila(care a si inscris,cel de-al doilea gol in victoria impotriva nationalei similare a Suediei disputat recent la Mogosoaia) si Ispas-accidentat;am remarcat prezenta in tribune a lui Marian Bagacean,precum si a cuplului Mara&Biloasco(!)

    Apreciază

  29. Daca-mi permiteti si mie o intrebare: de ce nu-l luam noi pe Antonio Jakolis?? Mi se pare un jucator extrem de bun. FCSB-ul isi bate joc de el, a ajuns sa joace numai fundas lateral. Pai Jakolis este unul dintre cei mai buni pasatori din campionatele din estul Europei, cum sa-l irosesti ca fundas lateral? Mai degraba il jucau pe Mihai Roman fundas lateral. Dar nu, ei il baga pe Roman mijlocas si pe Jakolis fundas. Anul trecut a dat cele mai multe assisturi in Cipru si ala nu e un campionat inferior celui romanesc. Cand a fost la CFR a fost unul dintre cei mai buni, desi, e drept, mai pun in play-out a jucat excelent.

    Cifrele lui Jakolis:

    Sezonul 2015-16 (23 de ani): 6 goluri si 10 assisturi in 2800 de minute la CFR
    Sezonul 2016-17 (24 de ani): 2 goluri si 6 assisturi in 2800 de minute 1700 minute la CFR si FCSB
    Sezonul 2017-18 (25 de ani): 5 goluri si 15 assisturi in 3000 de minute la Apollon Limassol (care nu e nici APOEL, nici Anorthosis in Cipru)

    Nu a batut nici un penalty pe nicaieri, toate cifrele sunt pe munca lui. Mie mi se pare tehnic, cred ca poate juca la fel de bine si pe inversul piciorului de baza, adica pe partea stanga. Se aude ca va pleca de la FCSB in iarna si nu cred ca vor mai cere si bani. Ar fi vrut ei sa ia ceva pe el, dar pana la urma ii vor da drumul liber. Dintre toti alde Cristian Lopez, Petrucci si care au mai fost pe la CFR Cluj in ultimul timp, el mi-a placut cel mai mult. Spre deosebire de Lopez, Jakolis mai si alerga sa faca faza defensiva.

    Apreciază

  30. Daca as mai avea un nepot la varsta junioratului l-as focusa sa se pregateasca,sa studize,sa invete regulile,tactica si modul de abordare a postului de fundas lateral;cine cunoaste putina orientare,pozitionare,cu o tehnic nu f.ridicata,cu stiinta jocului si a centarilor,chiar modest fiind,dar muncitor si disciplinat poate juca la orice echipa din campionatele puternice,clasate de la locul 10 in sus si bun`nteles,fara probleme la Nationala Romaniei;acest post este extrem de deficitar in toata lumea fotbalistica;reusesc ceva mai bine brazilienii pt. ca au o tehnica superioara in regim de viteza;si la noi,aici stam cel mai prost, si la toate nivelurile,pt. ca f.f.putin jucatori doresc sa joace pe acest post,mai putin vizibil,pare mai putin important si mai slab platit;toti cei 3 fundasi laterali care au jucat,in cele doua meciuri ale Nationalei,au fost verigile slabe aleechipei,pe partile lor laterale,adversarii si-au creat,fara probleme,culoare spre poarta noastra:Tosca,Bancu,dar mai ales Manea;Manea de care am afirmat in repetate randuri ca profita injust de regula,impusa de FRF-„21″,altfel asi juca cu Peteleu fundas dr.(sau stg.);cat despre”Gurita”,slab,spre f.slab.

    Apreciază

  31. Apropo de Nationala,toate comentariile au privit linia de fund ,mai precis Tamas si lateralii Manea si Tosca.Dar nimeni n-a spus nimic de mijloc ,care n-a fost capabila sa tina de minge.La conferinta de presa unul care zicea ca-i din Maramu o tinea intruna cu intrebarea pentru Contra:cand intinereste echipa?La care-i spune Gurita ca 7/10 sunt tineri……….dar daca faci un scop in sine din intinerire fara a urmari celelalte aspecte ajungi intr-un punct cand trebuie sa pui punct.Va ajunge sa-l bage si pe Ianis in echipa,dar evident rezultatele nu vor veni.Stanciu repriza a 2 a invizibil,dar Contra il scoate pe Maxim care pana atunci a reusit sa mai tina de minge.Problema mare este valoarea individuala a acestor jucatori,indiferent de varsta biologica.
    Pana acum nu cred ca problema la CFR este Manea ,ci accidentarile care au pulverizat mijlocul nostru.Este un jucator liniar,cu ceva probleme la pozitionare pe faza defensiva,dar repet nu-i veriga slaba chiar daca nu-s fan Manea.

    Apreciază

    • In Romania sunt probleme grave cu controlul balonului si pasele pe jos. Cred ca de la juniori, o mare parte a problemei reprezentand-o si terenurile cu hopuri (desi in ultimii 10 ani cam toate academiile din tara s-au modernizat si faca antrenamente pe sintetic bun). Cert e ca la nivel de echipa de seniori suntem praf la a tine de minge. Maxim, asa cum ai remarcat, are ceva ce altii nu au, e capabil sa paseze bine.

      Dar suntem la ani lumina de altii. Ma uitam chiar si la sarbi ce bine stiu cu mingea. Nu mai zic de spanioli, aia lucreaza cu mingea de la 7-8 ani si sunt cei mai buni la jocul de pase din Europa. Si e un sistem care da roade, spaniolii mai mereu triumfa in fata barbatiei englezilor sau a catenaccioului italian.

      Apreciază

    • Sunt de acord cu tine ca în mod normal nu ar trebui sa faci întinerire de dragul intineririi. Dar asta ar fi valabil dacă în momentul de fata am avea o națională cel puțin decenta. Or nu avem. Actualii jucători nu pot sa joace mai bine de atât. Dacă nu au progresat pana la 25 de ani, nu o sa progreseze de acum înainte. Măcar la tineri mai ai speranța că mai pot progresa. Dacă ar fi după mine, după turneul final de la Under 21 i-as promova pe toți la echipa mare. L-as păstra doar pe Tucudean. La cate calificări am pierdut pana acum nu m-ar deranja sa mai ratam încă o calificare, doua, pana se maturizează copiii aia.

      Apreciază

      • Asa e. Daca tot nu ai seniori adevarati la echipa mare a Romaniei mai bine mai risti o calificare (la care oricum ai sanse fff mici) si dai sanse tinerilor care vb ta, mai pot creste.

        Apreciază

        • Spuneti-mi pesimist, dar am un feeling ca tot nu o sa ne calificam nici cu seniorii, nici cu juniorii! Cumva am presimtirea cono sa o dam de gard pe ultima suta de metri! De obicei cand presa incepe sa faca calcule, nationala o da de gard!

          Apreciază

          • Când joci acasă cu Liechtenstein și îți trebuie doar un egal ca sa te califici indiferent de rezultatul meciului Portugalia vs. Bosnia, cum sa nu fii optimist?

            Apreciază

      • Cum să crească tinerii? Jucătorii nu se cresc la naţională, acolo doar se face o selecţie a celor disponibili. Creșterea se face la nivel de academie sau club. S-a schimbat ceva la nivel de copii și juniori? Nu prea cred. Performanţa de la u21 este aleatorie, am nimerit într-un context favorabil, și atât. Am putea vorbi de rezultate dacă am avea jucători tineri care se transferă și joacă regulat în campionate mai de doamne-ajută, măcar gen Olanda. Cu excepţia băiatului din Belgia însă, nu e cazul (Andone și Pușcaș nu sunt formaţi în ţară). Iar cei care rămân acasă, cu cine să crească, cu Dică, Bratu, Dorinel, Contra et.co.?! Pe termen mediu ar trebui căutaţi copii din diaspora care și-au făcut junioratul în vest, apoi naturalizaţi câţiva străini de calitate, restul completat de acasă. Și pus neapărat un selecţioner străin (nu pensionar gen Daum) care să îi pună în valoare. Antrenori români de calitate care să aibă rezultate în vest în afară de Bölöni nu avem, iar el are deja o vârstă. Poate va crește Chivu la italieni. Pe termen lung ar trebui o reformă completă a sistemului, însă momentan nu se vede nici interesul, nici capacitatea. Să ne uităm doar în ograda noastră: vi se pare că la noi tinerii ca Mailat, Manea, Costache, chiar și Ioniţă sau Păun, au șanse să crească? Cred că nu ne putem aștepta să ni le crească Rădoi sau Contra.

        Apreciază

  32. De fiecare data cand joaca nationala si-o face de oaie apar zeci de analize, postari, teorii, opinii si motive pentru care am esuat. Nu avem mentalitate, nu avem jucatori, nu crestem destui junior, n-avem antrenor, afara era vreme urata, meciul nu avea miza, prea multe schimbari de fus orar, etc. Lista de scuze e infinita… dar oare nu putem doar sa acceptam ca asta ne e nivelul? Suntem lipsiti de talent la fotbal si am avut o singura sclipire mondiala intre 1986 si 2000. In rest am fost praf. Suntem la acelasi nivel ca toate celelalte natiuni din zona asta, cu cate o sclipire temporara si cam atat. Nu castigam nimic, nu jucam finale, nu jucam pentru medalii. Jucam doar sa participam.

    Avem reguli U21, la lotul mare sunt 5 jucatori titulari din noua generatie si inca 2 foarte tineri (Maxim + Stanciu). Avem antrenor bun care joaca pe cartea atacului. Avem stadion… dar n-avem talent si cam cu asta basta. Si nici nu exista interes pentru acest sport printre tineri, de la cei mai mici pana la tinerii pariniti. Nu avem nici o intentie sa face fotbalul mai atractiv in Ro prin indepartarea anumitor mentalitati dar vrem ca lumea sa-si trimite copii la echipele de fotbal. Degeaba ne tot lamentam pentru ca, lipsiti de talent fiind si fara ca populatia tarii sa se omoare prea tare pentru fotbal, tot in Liga 3-a a Europei o sa stam 10-20 de ani.

    Apreciază

  33. Revin cu cerentele din jocul nationalei si raman la parerea ca fundasii laterali au fost punctele cele mai nevralgice;Este f.adevarat,am mai aratat si eu in repetate randuri ca jucatorii de la mijloc sunt determinanti in angrenajul unei echipe,de ei depinde modul in care evolueaza si ceilalti jucatori;in meciul Nationalei,au fost probleme mari si acolo,dar nu cele mai grave;ei fac,sau nu legea,duc mingea in careul advers,blocheaza,sau nu actiunile ofensive ale adversarilor,construiesc,sau nu,reprezinta liantul echipei asigura,sau nu,siguranta si eficienta in joc,elaboreaza si coordoneaza,sau nu,actiunile intregii echipe,ei sunt,sau nu,creierul echipei;la mijlocul terenului gasim o duzina de jucatori de valori apropiate,nu f.dotati,dar nici gioarse,precum avem pe posturile de fundasi laterali,unde nu gasesti unul mai rasarit,care intr-adevar sa se ridice la un nivel acceptabil prin joc si pregatire,caci de talente,nici nu se poate pune in discutie un asemenea jucator,pe niciun post!

    Apreciază

  34. Ieri eram cu piticul meu la antrenament (are 5 ani). Pe terenul alaturat alti copii de circa 7-8 ani care se antrenau. Era acolo unu care asa urla la copii de zici ca era dus cu pluta. Cum draku sa indrageasca copiii fotbalul cand la o varsta de 7ani dai de specimene de genul care efectiv iti fac copii sa fuga de sport. Si nu e singurul caz pe care eu personal l-am intalnit….cam asa incepe pregatirea la noi…

    Apreciază

  35. Un meci poate fi câștigat de echipa cu jucători mai talentați, corect. Dar poate sa fie câștigat și de către echipa care are un grup mai bine sudat. Talentul nu-l poți forma. Dar grupul da. Spui că națională Under 21 a beneficiat de un context favorabil. Care context? Au bătut Portugalia, Elveția, Bosnia și Tara Galilor. Se califica pentru ca au fost mai buni pe teren nu datorita vreunui context favorabil. Chiar, dacă naționala mare ar juca o grupa de calificare cu Portugalia, Elveția, Tara Galilor și Bosnia, sunt singurul care crede ca am termina pe locul 4 sau 5?

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu, nu ești singurul. Dar hai să ne uităm un pic la reacția unui pulifrici din FRF și chiar a lui Rădoi, la entuziasmul tinerilor din echipa u21 care-și propun să țintească trofeul: „să fie mai realiști; să-și vadă lungul nasului; să nu-și dorească ceea ce nu se poate realiza etc.” Serios, domnule Rădoi și domnilor FeReFiști? Și ce să-și dorească, poate căldura și siguranța unei mediocrități asumate? Poate ceva, acolo, care să fie după chipul și asemănarea voastră?…
      Plecați, domnilor, retrageți-vă-n micimea care vă caracterizează și lăsați copiii să viseze, iar dacă visul lor se va dovedi a fi fost prea îndrăzneț, vor trage singuri concluziile care se vor impune, fără „ajutorul” vostru.

      Apreciază

      • Ai dreptate. Din păcate se folosește prea mult limbajul de lemn. E cool sa spui „Sa rămânem cu picioarele pe pământ”. Și asta deja devine un fel de obsesie. Am văzut o grămadă de tineri jucători spunând „sper sa rămân cu picioarele pe pământ”. De Radoi nu știu ce sa spun. O fi greșit cu declarația aia. Dar îmi place ca are bun simt (niciodată nu uita sa-l pomenească pe Isaila) și ca are oua ca și antrenor. În meciul cu Tara Galilor, la 1-0 pentru noi, a introdus al doilea varf în loc sa se bage cu curu’n poarta asa cum ar fi făcut ceilalți mari antrenori romani.

        Apreciază

    • Cred că este un succes aleatoriu, pentru că nu este rezultatul unui proces de dezvoltare (construcție): din lotul care a obținut această calificare puțini jucători au fost în lotul de U19 de acum 2 ani. În schimb, portughezii, de exemplu au păstrat nucleul echipei care a jucat semifinala europenelor de U19. (Cu atât mai mare performanța României, bravo lor!) Doar că nu mi se pare a fi rezultatul unei construcții conștiincioase. Și chiar nu-i înțeleg pe ambalatorii de pești care deja vorbesc de noua generație de aur.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.