Antrenament oficial


Înainte de toate, notele acordate de cei 20 tribunişti după meciul cu „Dinamoul”:

Aşa cum era de aşteptat, Ţucu e fruntaşul seriei cu 9.1, Vâtcă având doar 5.7 (ezitarea lui la golul primit nu s-a uitat uşor…). Echipa a primit 7.1, Toni 8.6.

Ce vremuri, prieteni! Am văzut-o şi p-ăsta: un antrenament oficial dinaintea unui meci crucial în E.L. să se joace cu 3 zile mai repede! Şi –contrar procedurilor- la acest antrenament a participat şi un adversar oficial, cu arbitru şi mai oficial, cu televiziune, cu spectatori/contraspectatori (era să zic cu revoluţionari şi cu contrarevoluţionari), cu puncte puse în joc, pardon, în antrenament… 🙂

Înainte să continui pe acest ton (nu foarte fair), să admitem că –şi am trăit-o şi p-ăsta!- în viaţa mea n-am mai văzut o echipă a „dinamoului” mai temătoare, efectiv speriată în faţa CFR-ului. Da, trebuie să admitem că la ei se face o reconstrucţie (cam lungă, şi –zic unii- acoperitoare pentru o… cum să mă exprim mai elegant, pentru o „lipsă acută de fonduri”), cu foarte mulţi jucători tineri (unii chiar talentaţi şi de perspectivă), cu un antrenor la fel de tânăr, ambiţios şi la fel de „de perspectivă”, care au demonstrat –şi aici trebuie să fiţi de acord cu mine- multe lucruri frumoase în playoff-ul sezonului precedent, dar şi în acel 3-3 recent, absolut spectaculos contra mioarelor.

Şi –ca o sinteză- nu-i frumos să vorbeşti urât (şi/sau la mişto) de condiţia mai precară a unei echipe (să nu uităm unde am fost şi noi acu’ 2 ani…), dar –mai ales!- nu-i fair să faci caterincă pe seama unor jucători foarte tineri, mulţi dintre ei aruncaţi în luptă poate cam devreme. Echipa lor poate creşte şi va creşte, zic eu, rapid, având şanse reale de play-off şi în acest sezon.

Neşansa lor a fost să nu se oprească la barieră când CFR-ului tocmai pornea spre Luxemburg… 🙂 Dar nici asta nu explică teama vizibilă a multor jucători dinamovişti tineri, care –dincolo de limitele de exprimare, la unii dintre ei- în mod evident nu au fost pregătiţi mental şi psihic pentru o astfel de partidă.

Dar să revenim la oile „vagoanele” noastre…

Rotaţia cadrelor (expresie arhicunoscută de tribuniştii mai vechi), regizată de Toni, a continuat şi la acest meci, datorită căreia l-am văzut la lucru –în sfârşit!- şi pe enigmaticul Mate Males, remarcatul subsemnatului la prima partidă amicală (la Sfântu Gheorghe), încă în plină perioadă de dominaţie a „grupului Mara&Co”, cu Edy pe post de marion…, pardon, antrenor… Am remarcat încă de atunci că, citez: “Mate e un câștig evident (îl poate înlocui fără probleme pe Hoban în 4-1-4-1), chiar dacă nu prea s-a aventurat în față…”, şi ulterioara lui trecere pe linie moartă m-a surprins în mod neplăcut. Croatul a demonstat acum şi pentru cei care nu au fost la amicalul cu Sepsi (adică cam pe toată lumea, în afară de mine… 🙂 ) că este o variantă de rezervă cât se poate de reală pentru Hoban, variantă –în multe momente- mai bună decât cea de „bază”, cu Ovidiu…

„Dacă-i Males, atunci e 4-1-4-1”, mi-am zis, aşa că n-am mai făcut eforturi deosebite în a identifica aşezarea. Impresia mea (încă din acel amical, dar şi cea de astăzi) este că Mate şi cu Hoban se exclud reciproc (fie joacă unul, fie celălalt, fie niciunul, dar niciodată împreună), ambii joacă doar în 4-1-4-1, o şansă infimă să-i văd împreună întrezărindu-se doar atunci când croatul va fi folosit pe post de inter, aşa cum l-am mai văzut în secvenţele unor videoclipuri. Pentru susţinerea tezei mele (aia cu excluderea reciprocă) e suficient să ne uităm la cele două meciuri oficiale în care Mate a mai prins ceva minute, în ambele înlocuindu-l chiar pe Hoban (acasă cu Malmö şi în prima etapă contra botşenilor), ambele în era Edy.

Desigur, teoria mea e contrazisă de foarte mulţi specialişti, inclusiv la televiziuni decretându-se că „clujenii joacă în 4-3-3”, cu linia mediană formată din Bordeianu – Maleş – Culio. Nu intru în discuţii contradictorii, nici n-are sens, unii de-acolo în mod cert se pricep la astfel de chestii mult mai bine decât mine, dar întreb şi eu –în baza experimentelor mai „ţărăneşti” şi a unor raţionamente de logică- ce 4-3-3 e ăla în care „decarul” (aşa se numea pe vremuri mijlocaşul central din 4-3-3) joacă DOAR în faţa apărării şi foarte rar ajunge dincolo de centrul terenului, uitându-se la majoritatea atacurilor noastre de undeva din cercul de la mijlocul terenului? E o contradicţie, nu-i aşa?

Eliminând –pe filiere de logică- aşezarea 4-3-3, ne-a mai rămas doar dilema de-a alege între 4-2-3-1 şi 4-1-4-1, adică cele două formule folosite de Toni chiar în ultimele două partide oficiale. Tot prin eliminare, presupunând că e vorba de 4-2-3-1 şi indentificându-l pe Males ca unul dintre presupuşii închizători, al doilea închizător trebuia să fie Culio sau Bordeianu. Dar naiba să ia toată teoria asta a fotbalului, ăştia doi din urmă joacă –practic- în linie, pe nişte posturi de interi, vizibil mai sus faţă de Males, undeva în spatele atacanţilor… 🙂 Păi, logic, n-are cum să fie 4-2-3-1, aşa-i?

Ajungem acolo, de unde am pornit: am jucat un 4-1-4-1, destul de clar (mai ales la mijlocul terenului, când eram fie în plină tranziţie negativă, fie în plină tranziţie pozitivă), linia mediană fiind alcătuită (de la dreapta la stânga, ca de obicei) din Omrani-Bordeianu-Culio-Păun. În faţă, killerul Ţucu…

Ok, am văzut şi transformările logice ale formulei: în faza de iniţiere a progresiei pozitive (sau iniţierea atacului din spate, mai pe ţărăneşte) apare construcţia 3-4-3, cu Males retrăgându-se între fundaşii centrali (e o şmecherie a formulei 4-1-4-1, interpetată des şi de Hoban), ăştia luând nişte poziţii mai spre marginea terenului, fundaşii laterali (Camo şi Manea) fiind “împinşi” astfel mai sus pe margini, în linia interilor şi tot aşa, am mai vorbit despre asta.

În faza de iniţiere a tranziţiei negative (sau în momentul retragerii în apărare, tot pe ţărăneşte, sau în momentul pierderii mingii în careul lor), vedem într-o primă fază un 4-3-3 ciudat, Bordeianu, Ţucu şi Culio făcând pressing, fie de deposedare, fie de încetinire a construcţiei adverse, Păun şi Omrani ţinând marginea undeva în linia lui Mate etc. Când ajungem deja cu “curul în poartă” vedem şi 4-5-1, cu Ţucu pendulând la mijlocul terenului (sau la 30-50 de m. de poarta noastră, Omrani, Bordeianu, Males, Culio şi Păun formând o “plasă” de 5 noduri de diferite forme în faţa apărării.

Dar, în plm, să lăsăm toată nebunia asta cu formule (nu că n-ar fi importantă!), şi să încercăm să tragem şi nişte concluzii.

În primul rând, vedem că axioma incompatibilităţii lui Omrani cu Ţucu este contrazisă cât se poate de clar (din nou, aş adăuga eu). Ok, susţinătorii incompatibilităţii s-au gândit (când s-au gândit, pentru că –mai nou- e linişte pe tema asta) probabil la formula 4-4-2, unde folosirea celor doi chiar ar putea reprezenta o redundanţă, o îngrădire a posibilităţilor de exprimare. Mă rog, nici asta nu-i adevărată, în aprilie la Ovidiu DP i-a folosit pe cei doi concomitent în faţă, e drept, într-o aşezare surprinzătoare (4-3-1-2), cu Deac pe post de „regista” în spatele lor, o gândire câştigătoare atunci. Deoarece Billel poate fi folosit şi pe post de mijlocaş lateral (fals), mutarea reprezintă posibilităţi de combinaţii mai complexe între cei doi, vezi şi pasa de „inter” a lui Billel către Ţucu la golul 3.

În al doilea rând: vedem, într-adevăr, rotaţia cadrelor (apare din nou Lang, în uşoară creştere, apare –sau revine- atât Bordeianu, cât şi Păun, inclusiv Vâtcă în poartă). Nu vedem –în schimb- „rotaţia nucleului dur”, format din Vini, Camo, Culio şi Ţucu, primii 3 având şi o vârstă înaintată. Sincer să fiu, nici nu vreau să văd rotaţia lui Vini şi a lui Camo… 🙂 De rotirea celorlaţi doi mai putem vorbi, dar e greu să-i scoţi şi pe ei.

Pro tertio: tot jocul este conceput, ca şi în era DP, pe Culio… E şi bine, dar şi mai puţin bine (adică rău, mai pe ţărăneşte)… Culio e încă un jucător fenomenal, dar a cam început să greşească (vezi mingea aia scurtă în spate, din care s-a născut o ocazie dinamovistă, ratată de Moldoveanu, au fost şi altele), şi –în plus- preia instinctiv toată responsabilitatea organizării jocului, lucru nu neapărat rău (pt. că se achită admirabil de aceste sarcini), dar îi reduce la ceilalţi competenţele de acest gen, la Bordeianu, în cazul de faţă. Ok, ex-moldoveanul nici n-ar putea interpreta acest rol, să recunoaştem.

Observaţia nr.4: Toni (şi la sugestia greilor din vestiar, probabil) l-a anihilat aproape complet singurul lor jucător cu competenţe clare de organizare a jocului, vorbim de Nistor, evident. Tinerii dinamovişti au rămas, astfel, fără un „cârmaci” experimentat, Mahlangu fiind un bun jucător, dar fără veleităţi de coordonator.

Observaţia nr.5: nu daţi în Adiţă Păun! A crescut vizibil (nu exponenţial, dar vizibil), a dat câteva centrări din corner exact pe capul coechipierilor (de ex. la ocazia lui Lang respectiv la mingea recentrată de Omrani şi reluată spre poarta goală de Vini), s-a apărat exemplar (asta nu mai e noutate de ceva vreme), deci a devenit un om de echipă pe care se poate conta!

Observaţia nr.6 (şi ultima): da, contrar aşteptărilor unora (printre care mă număr şi eu), se poate să joci şi frumos, şi eficient… 🙂 DP ne-a îndoctrinat importanţa fazei defensive fără cusur, ca garanţie unică a succesului final (şi l-a şi obţinut, din fericire), dar Toni demontează teorema şi ne aduce un fotbal spectacol, cu goluri multe, cu combinaţii, cu soluţii evident exersate. Cu o defensivă poate mai „permisivă”, dar nici cea concepută de DP în majoritatea meciurilor din playoff nu au fost la înălţime. Poate vor veni înapoi şi acei spectatori care s-au îndepărtat de stadion din cauza aşa-zisului „joc urât” al lui DP…

În încheiere: sper să nu reducem viteza nici în halta Luxemburg… 🙂

HAI CFR!!!

Reclame

83 de comentarii

 1. Sunt destul de impresionat de ce a reusit Toni la echipa, cu sau fara voia sa. Dupa meciul ala dezastruos de la Malmo, unde eram vai si amar, selectia primului 11 era un dezastru si „infrangerea” plutea in aer Toni a reusit sa-i remonteze pe jucatori. In mare parte cred ca revenirea noastra se datoreaza, dupa cum am mai scris, iesirii a 3 jucatori din primul 11: Hoban, Deac si Djokovici.

  Introducerea a 2 mijlocasi care nu pierd mingea, ba chiar o recupereaza, si care nu trebuie acoperiti de Culio i-a permis acestuia din urma sa-si puna in valoare tehnica si stiinta jocului de playmaker. Sigur, mai greseste si Culio, si nu e prea sprinten, dar fata de ceea ce a aratat in playoff noul Culio e clar „next-level”.

  Cheia jocului nostru a devenit mijlocul terenului. Acum o luna din cazua mijlocului pierdeam cu Malmo acasa, azi (dupa 2-3 schimbari), castigam lejer de 5 meciuri.

  In alta ordine de idei, sunt foarte curios sa vad ce va aduce in plus Julio Baptista cand va fi bagat in teren. Chiar daca are multi contestatari, cred ca un jucator cu experienta lui e super jucator pentru nivelul Romaniei. Sa nu uitam ca jucatori mult mai putin titrati, cum au fost/sunt Adailton sau Teixeira, au jucat pana la 35+ ani in Romania si au facut-o exceptional de bine.

  Apreciază

 2. La o adică, nu mă miră ostilitatea unora faţă de Adiţă. 🙂 La fel simt şi eu faţă de Bordeianu, nu-mi place deloc cum joacă, nu-mi place deloc genul de jucător, chiar dacă mă forţez în timpul meciurilor să apreciez efortul depus şi realizările din jocul lui. Întorcându-mă la Păun, nu înţeleg de ce a fost pus la zid şi după această partidă. A făcut incomparabil mai bine faza defensivă decât Omrani. A fost cel mai activ jucător al nostru în ofensivă în prima repriză, i-au reuşit destul de multe pătrunderi centrale, a încercat un-doi-uri cu Ţucudean, Culio şi Bordeianu, mai toate eşuând din vina acestora din urmă. Chiar n-am înţeles, prin ce a fost mai bun în acest joc Mailat faţă Păun?

  Apreciază

 3. Ma asteptam sa vina la meci cei vreo 5000 de ceferisti care vin si cu Chiajna, Botosani, Gaz Metan, Voluntari si veneau si cu Branesti, Brasov, ACS, Pandurii, Colentina, Mioveni, etc iar restul sa fie caini rosii. N-a fost asa. Majoritatea au fost ceferisti. Placuta surpriza!

  Apreciază

 4. Kiruj, asezarea 4-3-3 e data de club in primul rand pe pagina de „feisbuc”, preluata pe pagina web a clubului si raspandita de studiourile TV:
  https://www.facebook.com/pg/cfr1907/posts/
  Imi amintesc cum DP trimitea ca versiune oficiala 4-2-3-1. Vlad Macicasan, moderatorul emisiunii Fotbal Look de pe LookTV spunea la vremea respectiva ca asa era asezarea pe foaia de joc. Probabil era de tip grila cu asezarea prestabilita, conform cu asezarea de 20 de ani a echipei natiunii.

  Apreciază

  • Da, unii probabil cred că am înnebunit cu aceste analize lungi (şi plictisitoare) cu aşezările… Fără să mă consider un expert în acest domeniu (dimpotrivă), eu stabilesc formulele după ce văd concret (în timpul meciului), şi în funcţie de mişcările compartimentelor în ofensivă şi/sau în defensivă (adică în dinamica jocului). Ok, am şi jucat în multe formule (ce-i drept, pe vremea lui Burebista), dar am şi avut sub comandă antrenori (de nivelul Ligii-1) care mi-au explicat multe. Apoi există şi o logică în toate, inclusiv în fotbal. Formulele de joc standard sunt caracterizate cu lux de amănunte în materiale de specialitate (accesibile inclusiv pe internet), aşa că nu e chiar o mare brânză asta cu aşezările. Sunt curios, ce argumente tactice poate oferi cineva (de la club, de la televiziuni etc.) pentru care formula de duminică era 4-3-3 şi nu 4-1-4-1. Nu e nicio ironie, chiar sunt curios, poate greşesc eu. HAI CFR!!!

   Apreciază

    • Da, m-am gândit şi eu la asta cu inducerea în eroare (se practică pe scară largă şi la orice nivel, oriunde)… Oricum, la câte permutări (de formulă şi de distribuţie) face Toni, e cam greu adversarilor să-l ghicească… HAI CFR!!!

     Apreciază

   • Aici:
    https://7500toholte.sbnation.com/2015/5/8/8566029/football-tactics-basics-the-4-3-3-formation-explained
    Se prezinta 4-3-3 -ul dand exemplu Barca lui Guardiola din sezonul 2008-2009 (acum 10 ani…) cu acea victorie cu 5-0 (care m-a durut rau…) cu Realul. Spune ca e nevoie de un mijlocas defensiv de mare calitate, cu un fizic puternic, cu plasament excelent, cu viteza mare si cu pase precise, altfel stoperii sunt foarte expusi la contrele pe benzi (Anything less than a top defensive midfielder, who is physically strong, has great positioning, lots of pace and accurate passing can leave the centre-backs very exposed). E acea echipa de vis a Barcei cu Busquets in acest rol, cu Xavi si Iniesta interi care joaca box-to-box, cu Pedro si David Villa varfuri sprijinite din spatele lor de nr.10 Messi. Mai spune de aportul consistent al fundasilor laterali (de vis, Dani Alves si Eric Abidal) pe faza de atac si de necesitatea retragerii rapide a lor la contrele adverse. Mai spune de pressingul facut de cei trei atacanti pe fundasii centrali si de urcarea fundasilor laterali in pressing pe mijlocasii laterali adversi, facand dificila pastrarea mingii de catre adversar, cei doi interi urcand si ei in spatele celor 3 atacanti. Vorbeste de posibilitatea mentinerii posesiei prin triunghiul format de cei 3 mijlocasi centrali.

    Apreciat de 1 persoană

 5. Caneto, există tot timpul câţiva jucători, care sunt „evaluaţi” subiectiv. De regulă în sens negativ. Singurul exemplu pentru evaluare (mereu) pozitivă erai chiar tu, în raport cu Felghe… 🙂 Antipatia asta faţă de unii jucători (pt. că de fapt despre asta vorbim) nu e o noutate în Gruia (dar nici la alte echipe), să ne aducem aminte doar de Bastos, Monroy etc. În prezent lumea i-a luat „în primire” pe Adiţă (mai de mult), pe Omrani, pe Muri, câteodată şi pe Deac… Recunosc, uneori cu argumente. Dar -şi mă repet- la atacanţi contează eficienţa specifică, adică dai un gol şi o pasă de gol (pe meci) şi eşti superstar, iar dacă te şi aperi ca lumea, eşti Dumnezeu. La DP era suficient ca atacantul să se apere ireproşabil, şi era deja un fel de Dumnezeu… 🙂 La apărători eficienţa e una inversă, aici e suficient să greşeşti o singură data şi deja ai devenit total inefficient, o gloabă… 🙂 Sunt convins că Toni nu bagă pe nimeni doar după nume sau la presiunea conducerii, asta însemnând că cei care intră, chiar şi merită în opinia lui. Are şi el idei tactice (destul de variate, diferite de la un meci la altul), apoi mai intervine necesitatea logică a rotaţiei (neagreată nici de DP, dar nici de Edy), aşa că deocamdată trebuie să dăm un credit maxim conceptelor lui, pt. că aduc rezultate, şi -mai nou- aduc şi spectacol. HAI CFR!!!

  Apreciază

  • Eu unul chiar nu înțeleg ce are lumea împotriva lui Mureșan. Gloaba? De ce? E un fundaș super ok. Plasament are, joc aerian are, mingi nu prea barbiereste. Ca a pierdut unele dueluri 1vs1? A și câștigat. Mult mai multe decât a pierdut. Asta-i viata. Totuși, anul trecut, cu Mureșan titular CFR-ul a avut cea mai buna apărare. De fapt știu textul. Mureșan e praf și de fapt Vinicius a făcut toată treaba.

   Apreciază

   • Muri a fost (şi este) om de bază în apărare, asta e părerea mea… Boli era mult mai nesigur, chiar dacă era mai tehnic, mai rapid şi mai tânăr. Lang e un fel de Muri, mai tânăr, ceva mai rapid (inclusiv ca viteză de reacţie), dar mai puţin experimentat şi cu plasament mai prost (lucru care e partial acoperit de replierile lui în viteză). În prezent nu e peste Muri, dar în timp mai poate creşte, mai ales dacă e şi învăţat de cine trebuie şi are şi exemple pozitive în teren (Vini). Norocul ambilor (Muri, Lang) este că pe partea aia joacă şi Camora, dar şi Culio, când e folosit inter. HAI CFR!!!

    Apreciază

   • Muresan nu a avut „cate-o greseala” a avut multe, pe tot parcursul meciurilor. L-a scos fie portarul fie ineficienta atacantilor adversi. Sigur, la inceputul acestui sezon nu cred ca am putea spune ca am luat vreun gol din vina lui, dar de gresit grav a gresit. E un fundas greoi, lent si lipsit de tehnica. Un fel de John Terry int-o lume fotbalistica in care fundasii de tip „mingea trece, omul nu” sunt, in mare, depasiti. Si cam, din motivele astea, Boli, cu toate ca e mai „nesigur” decat Muresan, a plecat pe 3 milioane de euro. Muresan insa n-a vazut, si n-o sa vada, in viata lui 3 milioane de euro nici la televizor.

    Apreciază

 6. VAJ, “În vârstă de 29 de ani, Mahlangu va ajunge în Bulgaria, la Ludogoreț, susține astăzi Fanatik”. Gigi îl vrea pe Nistor. O să-i fie ciudă rău lui Hagi pentru media de vârstă a lui Dinamo. 🙂 Mă mir că Negoiţă nu a modificat încă numele clubului în NewDinamo.

  Apreciază

  • Am citit, gsp zice ca vine Zlatinski, 33 de ani, deci media de varsta va creste. IQ-ului lui Negoita insa nu mai poate creste, doar sumele care-i intra in cont din mezatul asta… ceea ce inseamna cumva ca stie ce face, de vreme ce pentru asta e in business? Habar n-am. Poate sa plece si Dan Nistor, nu decid eu la club. 🙂

   Apreciază

 7. Pentru ca deja se comenteaza la acest articol, imi permit sa repostez aici ceea ce scrisesem dincolo, sperand ca nu deranjez pe nimeni: N-am vazut meciul CFR-ului, dar am vazut in schimb o superba capitala europeana numita Budapesta. Desi merg des in Budapesta, avand o colaborare cu o firma de acolo, e pentru prima data cand am fost ca si turist si m-am bucurat de minunata arhitectura a cladirilor si podurilor din centrul orasului. M-am cazat pe Vaci utca (pentru cunoscatori) si am petrecut un weekend de vis, incununat ieri cu sarbatoarea increstinatorului ungurilor, Sfantul rege Stefan I. La intoarcere am revenit insa in lumea reala, iar dupa ce am coborat de pe M3 si M35, am dat de cosmarul numit E60, minunata sosea dintre Oradea si Cluj N 😦 Hai CFR!!!

  Apreciază

  • Iar Piru Ciuruc ţi-a răspuns că n-ai văzut E79, Deva-Oradea. Eu bănuiesc că nu te-ai referit la calitatea asfaltului, ci că e plin drumul de autoturisme de HU care circulă cu 40 km/h în localitate şi cu 65 în afara localităţii, iar zonele de depăşire sunt la fel de rare ca pe Hungaroring. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 8. Când vii dinspre vest şi cobori de pe M3 (M35) şi urci pe celebrul E60, îţi vine să-ţi tai venele… Eu am totuşi alternativa asta mai nouă spre Sibiu (pe M5 până la Szeged, apoi Arad, Timişoara etc.), păcat de „pauza” aia de vreo 60 de km înainte de Deva, e un segment criminal şi ăla… HAI CFR!!!

  Apreciază

  • Nu te stresa, din Septembrie si minim pana in Decembrie o sa ai pauza pana la Simeria, sectorul Simeria Deva se inchide ca sa avem un numar constant de kilometri de autostrada.

   Apreciază

 9. As mai adauga (la inceputul articolului, faptul) ca la acest antenament oficial au fost obligati de catre prietenii-lor-mai-mari-golani sa asiste si spargatorii de chiuvete si pisoare ai Clujului, sa vada si ei cum arata un meci de fotbal si sa se mai umileasca odata.

  Apreciază

  • Am fost de cateva ori, dar de la Carei pana la Km 0 e cu destule denivelari drumul. Cea mai ok e prin Zalau- Satu Mare, doar ca inseamna prea multi km in plus.

   Apreciază

   • Mie ala nu imi place pentru ca pierzi vremea prin Satu Mare care mai e si aiurea semnalizat spre vama. Varianta de Carei e foarte ok si am folosit-o deseori – ai o portiune mica prin Pampa de popasul ala si pina la Tasnad, dar e ok.Oricum la drumurile mele actuale rare de Romania, vin cu avionul – ultima oara am fost cu masina in 2014.

    Apreciază

 10. Nistor,daca accepta sa mearga la Stana face o mare gresala;la Dinamo este”Zeu”;este f.bine vazut si este apreciat de toata lumea; areusit sa se impuna prin dezinvoltura jocului sau dicteaza ritmul echipei,isi pune in situatii de gol coechiierii,ce mai,conduce jocul;este respectat si apreciat ceea ce este f. important din pdv. psihic si niciodata blamat daca mai si greseste;cand a jucat sub presiune,la noi la CFR,a fost mai putin vizibil,chiar a devenit mediocru;la wcsb se va intalnii mult mai des cu situatii tensionate si cu critici dure,ceea ce il va putea afecta negativ emotional,din care cauza randamentul si eficienta jocului sau va suferi f.mult.;la cei doi f.c.Muresan si Lang,ma ingrijoreaza mai mult posibilitatea folosirii,in teren,a celor doi in acelasi timp(!)

  Apreciază

 11. O fi zeu la dinamo dar conteaza si salariul primit. Jiji ii ofera 100000 la instalare si 15000 pe luna..intr-un sezon incaseaza 280000…oare la dinamo cat incaseaza in 12 luni? Despre PAun ..nu pot sa nu spundecat ce am mai spus..nu e de cfr. A primit sanse la greu dar eu nu tin minte sa fi legat 2-3 meciuri bune…e prea putin pt 5 ani de salarii, asa modeste cum or fi.

  Apreciază

  • Depinde pentru ce vrei sa il tii. Daca ai pretentii de Titular, nu e de CFR. Daca vrei sa ai niste rezerve decente din jucatori locali, omul e chiar ok.

   Apreciază

 12. La conferinta de presa de la ora 10, atat cat a dat GigiTV din ea, de pe la 10:17 Toni a spus ca pentru Vatca se discuta cu un club de liga 1 care-l doreste si nu va face deplasarea in Luxemburg, ca Deac mai are de stat cateva zile si nu va face deplasarea, de Arla ca mai are acele probleme medicale si va vedea Toni dupa antrenamentul oficial de la 10:30 cand stabileste lotul care va face deplasarea, in ce stare e Arla si daca va putea face deplasarea. De Julio Baptista a spus ca la antrenamentul oficial se va decide daca-l va include in lot si ca e ok din punct de vedere medical, se antreneaza cu echipa, dar ca mai are nevoie sa munceasca la antrenamente ca sa joace in meciuri. De adversar a spus ca e o echipa organizata cu obiectiv calificarea, dupa ce a vazut meciurile lor din preliminariile Ch L ( de ex 1-1 si 1-2 cu Vidi) si din Europa League, spunand ca echipele din Luxemburg sunt organizate si cu obiectiv calificarea (nu mai sunt ca pe vremuri). De Cfr a spus ca va trebui sa joace la un nivel ridicat si foarte organizat pentru a se califica, a mai spus ca se doreste victoria in Luxemburg. Mai adaug ca reporterul din Cluj a lui GigiTV l-a intrebat daca e adevarat ca inaintea meciului cu Dinamo cineva din conducerea clubului i-a sugerat sa se dea lovit, si de ce a fost trimis la echipa a doua. Raspunsul lui Toni a fost cel de mai sus, ca Vatca s-a pregatit si a jucat bine, dar ca nu va face parte din lot nefiind concentrat 100% pe joc, avand in vedere ca se discuta cu o echipa din Liga1 care-l doreste, pentru transferul lui.

  Apreciază

 13. Sa inteleg din conferinta de presa ca mergem sa batem dudele cu noul portar? O miscare foarte interesanta si FOARTE riscanta. Nu retin sa-si fi asumat Toni asemenea riscuri in fostele sale mandate la echipa, dar recunosc ca-mi place sa vad un antrenor care face schimbari in echipa si introduce jucatorii cumparati recent.

  Apreciază

  • Din ce am vazut la conferinta lui Toni, pare ca nu el a decis vanzarea lui Vatca. Textual, a spus ca din ce stie el, se vorbeste cu un club interesat de Vatca pentru transferul lui. Nu stim ce e acolo si nici nu vom afla. Vatca nu va putea vorbi, nici Toni nu poate sa spuna. Daca ma intrebi pe mine, cred ca Vatca e pedepsit de conducere pentru faptul ca s-a dus la Toni sa-i spuna ca i s-a cerut de cineva din conducere sa se dea lovit cu Dinamo, ca sa apere noul portar spaniol. Asta daca stirea e reala. Si pare ca e. Da, e riscant. Daca vom lua gol/goluri pe lipsa de coeziune/comunicare dintre noul portar spaniol si aparare, principala vina o va avea conducerea, daca e asa. Dar nu vom afla daca e asa, nimeni nu are voie sa spuna nimic, nici Vatca si nici Toni. Asa ca ramane fiecare cu parerea lui, fara sa stie daca asa stau lucrurile.

   Apreciază

   • Nu prea cred ce se zice in presa. Cred ca, in cazul lui Vatca, se incearca debarcarea lui de mai de mult, dupa ce a revenit Muresan la echipa. Vatca a cam primit un contract pe un an gratis si nu a aratat nimic in meciurile de pana acum. Si mai cred ca, daca Toni vroia, il baga pe spaniol in poarta la meciul cu Dinamo. Daca vrea cineva din conducere sa bage pe cineva in echipa eu zic ca-i baga pur si simplu… cu sa fara acordul anternorului.

    Apreciază

    • Si presa zice ca Toni n-a vrut sa-l bage pe portarul spaniol si l-a ales pe Vatca. Raspunsul lui Toni lui Vatca , conform GigiTV: ” -Esti apt medical?
     -Da! –
     Atunci joci!”

     Apreciază

     • Presa stie exact discutiile private avute in vestiar dintre jucator si anternor… si nu e prima data cand se intampla. Asta e un bullshit mai mare decat Luna. Cineva, cel care a lansat fumigena (adica Mara), incearca sa justifice de ce rahat i-am reinoint contractul celui de-al terilea portar pe inca un an, in conditiile in care Vatca are 36 de ani. Din pacate Vatca iese tap ispasitor dar nu pot sa zic ca-mi parea prea rau de plecarea lui.

      Apreciază

    • Hmm, pare că Vâtcă a căzut de fazan în toată treaba aceasta cu debutul lui Jesus. Prea-i cusută cu aţă albă declaraţia lui Tony. De ce să-l transferi când lotul stă în 3 portari din care unul momentan e accidentat, iar altul un fel de cioară de pe gard? Ca să nu mai spun că sezonul este foarte lung şi-i riscant să-l duci cu 2 portari, mai ales că ambii au pretenţii la titularizare. Oricând se poate întâmpla să iasă scântei cu unul dintre ei, nemulţumit că nu joacă. Din această privinţă, Vâtcă ar fi fost portarul numărul 3 perfect. Sau pilele lui Adi Rus or fi atât de mari încât a acontat el locul? 🙂

     Apreciază

     • Daca tacea, Toni tot pe el il titulariza. Poate scapa de razbunarea conducerii. Asta daca e reala povestea cu Vatca. De fapt nu stim cum stau lucrurile in realitate si nici nu vom sti.

      Apreciază

 14. Conform Fanatik: „Nu mai e jucatorul nostru, de maine va juca la Voluntari! Si Botosaniul a tinut in tribuna un jucator care s-a transferat la Steaua. […]” a declarat Iuliu Muresan la un post de televiziune.
  E vorba de Vatca.

  Apreciază

  • Dupa ce i s-a spus sa plece, a inceput discutiile cu Voluntariul (daca e asa). IM da de inteles ca Vatca nu e convocat pentru Luxemburg pentru ca e in discutii cu Voluntariul (nu e logic, daca i s-a spus sa plece si dupa aia a inceput discutiile cu Voluntariul – dar ce e logic in toata povestea asta?). Oricum, nu stim daca e adevarat, doar partea cu Vatca e jucatorul Voluntari-ului la aceasta ora.

   Apreciază

 15. Dumnezeule… Cum să laşi echipa cu un singur portar (adus şi el de 3 zile) înainte de un meci de playoff în EL? Ceva e putred rău aici… 🙂 HAI CFR!!!

  Apreciază

 16. @Apex chiar crezi ca presa nu știe ce discuții sunt în vestiar? Stai liniștit ca știu… Și nu doar discuțiile din vestiarul CFR-ului. Și e evident ca de data asta au avut dreptate. Transferul lui Vatca la Voluntari e evident o pedeapsa. Indiferent cum încearcă unii sa vopsească ce s-a întâmplat (ca e bătrân, ca e portar slab). Asa slab cum e, e totuși un portar pe care te poți baza. Fernández, nu știu. Poate sa fie pariul câștigător. Sau poate nu… În LaLiga 2 are o medie de 2 goluri încasate pe meci. Asta nu e o medie care sa-ti câștige un campionat. Okay…poate a avut în fata o apărare slaba. Rămâne de văzut. Oricum, cu Arlauskis accidentat și cu a doua varianta care e doar un pariu deocamdată, fotbalistic vorbind nu cred ca e foarte deștept sa scapi de Vatca. Doar dacă motivele au fost extra fotbalistice.

  Apreciază

  • Mutarea lui Vatca la Voluntari nu are nimic cu fotbalul, cu asta sunt de accord, dar nu cred ca e cum zice „presa”. Singura „sursa” in toata aceasta poveste este Mara, ala care, pe semne, era prieten cu Vatca si i-a reinoint contractul in detrimentul unui portar mult mai tanar si mai valoros (Duka). Nu mai avea Vatca ce sa caute la CFR, si ma bucur ca IM face curatenie. Sper ca aceasi soarta s-o aiba si Andrei Muresan cat mai repede: sa zboare in Liga a 2-a unde i-e locul.

   Apreciază

  • Îmi dau lacrimile… Am fost copil sărac. Ai mei nu își permiteau sa-mi cumpere haine de firma. Asa ca îmi desenam cu markerul sigla Nike pe tricouri.

   Apreciază

 17. Fanatik spune ca Razvan Zamfir l-a executat in trei zile pe Vatca. Cica Zamfir i-a cerut sa se dea lovit cu cainii rosii, apoi i-a aratat cine e seful, Vatca fiind trimis la echipa a doua, dupa care i s-a aratat usa, fiind nevoit sa plece la Voluntari. Probabil ca Zamfir l-a adus pe portarul Collado. Ma tem ca va gresi grav Collado la Luxemburg, daca va fi titular, si nu din vina lui, ci a conducerii. E aruncat prea repede in lupta, nu se face asta. Sper din tot sufletul sa nu am dreptate.

  Apreciază

 18. Să sperăm că se va rezolva bine problema portarilor. Poate este pe țeavă un nou transfer?
  Off topic: aseară m-am întâlnit prin centru, cu Camora și familia, care se plimbă de fiecare dată, când se țin zilele culturale maghiare. L-am felicitat pentru superba fază cu dinamoul, cu driblingul acela în stil Zizou.
  Mâine va fi un meci foarte greu, Dudelange joacă bine, Vidi i-a eliminat foarte greu, în primul tur.
  Felicitări, Kiruj, pentru analiză!
  Hai CFR !!!

  Apreciază

 19. Tot ce s-a intamplat cu Vatca la CFR, de la venire si pana la plecare, pentru mine a fost un mister total.
  N-am inteles de ce a semnat cu CFR, iar acest lucru a fost confirmat de faptul ca nu a reusit deloc sa fie un titular de necontestat, apoi nu am inteles de ce a semnat o prima prelungire a contractului din postura de rezerva eterna, iar ultima prelungire de contract m-a lasat fara cuvinte.
  Acum, cand credeam ca poate fi de folos, datorita circumstantelor, este trimis la Volunturi.
  Toata situatia lui mi s-a parut ciudata, dar nu este unicat, mai sunt in lot jucatori care au fost selectati dupa criterii misterioase.
  Un transfer mai curios decat a lui Vatca a fost transferul chinezului pe care l-am cedat in liga 2.

  Apreciază

  • Nu înţeleg ce i se poate reproşa lui Vâtcă de către suporteri în anii petrecuţi la CFR. A fost adus ca portar număr 3, totuşi a prins foarte multe partide în teren. Ba unul a călcat pe bec, ba altul s-a accidentat, Cosmin a fost mereu la îndemână şi nimeni nu poate spune că a gafat de mai multe ori decât numărul unu şi doi. Cine a adunat mai multe gafe/meciuri jucate, Arla sau Vâtcă?
   Cristi a explicat mai de mult foarte bine de ce este nevoie de un portar ca Vâtcă într-un lot. Nu mai ştiu ce-a zis, dar atunci m-a convins. 🙂 Este evident că ai nevoie de minim 3 portari pentru un sezon. Aia cu al treilea să fie un junior sau mai ştiu eu ce speranţă, mi se pare o prostie. Trebuie unul cu experienţă, ieftin şi bunicel, să te poată ajuta la nevoie. Nu se merită să ţii 3 portari de top. Chelsea îi avea la un moment dat în proprietate pe Curtois şi Cech, dar cât timp a apărat cehul, Curtois a fost împrumutat, apoi, când l-au luat în lot pe Curtois, i-au făcut vânt lui Cech. Eu mă întreb acum, oare cine va fi noul Vâtcă de lângă Jesus şi Arla? Să fi crescut atât de mult valoric Adi Rus încât să aibă curaj clubul să-l utilizeze dacă va arde? Ori îl vor readuce pe Curileac de la Timişoara sau un altul din aceeaşi categorie?

   Apreciază

   • Cam asa au făcut și aia de la As Roma cu Lobonț. Nu mai juca de ani de zile, dar totuși i-au tot prelungit contractul pana s-a plictisit Lobonț sa tot semneze. Ținutul unui tânăr de perspectiva pe post de al treilea portar e o prostie mare cat Casa Poporului. În principiu al treilea portar nu joaca. Și atunci? Cum creste în valoare copilu’ ala? Dacă ai un tânăr de perspectiva, ai echipa a doua sau îl împrumuți la o echipa unde are șansa să joace meci de meci.

    Apreciază

   • Daca a fost adus de la bun inceput ca al 3-lea portar si si i s-a prelungit contractul pentru a acoperi aceasta pozitie, atunci are sens, pare ca are o logica.
    Ca al 3-lea portar la CFR, in mod clar, Vatca nu a dezamagit, cred ca si pe pozitia de al 2-lea portar a fost decent, dar atat.

    Apreciază

 20. Vatca a acceptat sa ramana la CFR de fiecare data deorece e franar si clujan (nascut la turda parca) si o retragere acasa ca o rezerva la una din cele mai bune echipe din Ro e preferata de multi jucatori. Si pe langa asta era si un om de lot. Dar vad ca iar visati cai verzi pe pereti si mercenari no name. Sper doar sa nu gafeze spaniolul, ca Arla e cam irecuperabil.( Cinste lui tough ca ne a scos cu Craiova)

  Apreciază

 21. luna august este un calvar pt mine, lucrez 12-14 re pe zi ,asa ca citesc foarte rar tribuna,azi este o zi speciala , am ajuns mai repede si incep sa citesc ,.bineinteles incepind cu ultimul articol.Nu stiu ce sa spun referitor la Vitca, suna totul a amatorism, nu poti incepe cu un portar abia venit un meci de calificare important , chiar nu inteleg, Vitca era un portar de linie decent cu toata virsta lui, un portar care apara tot ce era de aparat, nu brava ,nu iesea la centrari ca sa nu greseasca,,in general era un portar pe care puteai sa te bazezi oricind. Nu inteleg logica indepartarii lui asa fulger, la golul lui Dinamo nu era singurul vinovat , de fapt mai avem asa o situatie cind miercuri a sosit un portar din Portugalia si simbata era pe teren undeva in deplasare ,a scapat o minge uda din mina si am luat un gol si a fost parasutat acasa,noroc ca dupa aceea l-au adus pe Beto.Se pare ca luptele din culise continua, fara informatii nu putem trage nici o concluzie, sper ca Males sa nu pateasca la fel, el este cel mai in forma si cel mai bun inchizator la ora aceasta, si poate juca orice post la mijloc ,poate fii si un conducator foarte bun

  Apreciază

 22. Bine punctat, Attila (în paranteză cam tot atâtea ore stau și eu la serviciu…), este de un amatorism RAR asta cu Vâtcă… Ai o dublă în care scopul e să aduci 10 mil. euro, să-ți rezolvi și tu ”echilibrul bilanțier”, adică o dublă CAPITALĂ din toate punctele de vedere, un moment pentru care ai luptat mai bine de un an, și tu ce faci: îți dai autogol… Fie e un amatorism fără precedent (nu prea a fost cazul la noi, totuși), fie e vorba de o diversiune pusă la cale de cineva (nici asta nu cred), dar un lucru e cert: să mergi la ”cules” 10 mil.euro cu un portar de ”3 zile” (și fără rezervă decentă) nu am văzut decât la Venus Cluj în 1980, când -nu știu din ce cauze- Öcsi Crișan a adus de undeva un ”portar” de 2m, și după un antrenament l-a și băgat titular, tocmai la Gherla (care trăgeau la C). Am primit 7… Sper să fiu contrazis de realitatea de mâine… HAI CFR!!!

  Apreciază

  • Bosorogule, eu am intrat „pe falsch” la cateva meciuri dupa ce ma lasasem de „competitie”… numai de dragul forbalului judetean…..eram la tenis in Babes… Si nu m-am facut de mandra minune…. Dar erau alte vremuri si alte „niveluri”…

   Apreciază

 23. Iara teoriile conspiratiei majore…. Vatca e o buna rezerva…..Arla …nu ma pronunt, nu m-a dat gata, e drept „ca cu DP” nu prea avut de lucru….
  Fiti linistiti ca cei care fac aluatul stiu ce fac…. un portar e cel mai usor de integrat daca e nevoie de integrare rapida…
  Daca Vatca a plecat oriunde, a plecat sa mai castige niste bani la sfarsit de cariera, nu cred ca va castiga mai putin acolo…”oriunde”…decat la frana….
  Asa ca …HAI CFR!

  Apreciază

 24. La aceasta ora, GigiTV si Telekomsport spun ca transmit live text meciul din Luxemburg (text, deci nu video), LookTV tace malc, m-am uitat pe tvr.ro, nici acolo nu se va transmite, si cu asta am gatat’ optiunile. Conform lui corn de pe cheferetv.net IM a spus la plecare ca din ce stie nu se va transmite meciul. Pana la ora meciului (21) se mai poate schimba, cum a fost Leipzig-Craiova (cu vreo o ora inaintea meciului s-a anuntat unde se transmite). Vom vedea. Daca nu transmit televiziunile, e greu de gasit si un live stream (spre imposibil). Important e sa se califice baietii. Hai CFR!!! Lui Collado ii urez succes la debut, el n-are vre-o vina in toata povestea asta. Sa treaca peste tot si sa ne arate ca e un transfer reusit.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.