Adio, dar rămân cu tine…


Înainte de alte „analize”, să reamintim că ultima victorie oficială a CFR-ului la cel puţin 5 goluri a fost consemnată în etapa a 8-a a sezonului 2016-2017, când –cu Miri pe bancă- am învins în Gruia pe sătenii de la Voluntari cu… tot cu 5-0. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de acel meci, nu neapărat că am reuşit să ajung şi eu la stadion, nici din cauza celor trei goluri marcate de un Bud aflat în mare formă, ci datorită faptului că a fost primul meci oficial al unui francez adus de undeva din ligile inferioare ale Hexagonului. Da, aţi ghicit, evident, e vorba de controversatul, dar talentatul Billeeeeeeeeeel Omrani! S-a văzut din primele mişcări ale lui că are o tehnică bună (şi o condiţie fizică proastă… 🙂 ), că ştie să evite pasul la offside al adversarilor şi găseşte relativ uşor spaţii de pătrundere. Aşa cum a fost cazul şi la pasa aia lungă a lui Larie (unde o mai fi şi el?), când a driblat şi portarul ilfovean şi a marcat primul lui gol ceferist la câteva minute după ce a intrat în joc…

Penultima victorie la cel puţin 5 goluri diferenţă are şi ea legătură cu prezentul, ea fiind obţinută în etapa a 33-a a sezonului de „suferinţă” 2015-2016, când cu „Toni-v1.2” (aflat pe bancă în mandatul lui nr.2) i-am zdrobit pe botşeni cu 6-0… Penultimă victorie, care putea fi –tot cu „Toni-v1.2” pe bancă şi tot în acel sezon- şi în etapa a 35-a (5-1 cu ACS Poli), dar şi în etapa a 39-a (4-0 cu Craiova)…

Revenind în prezent, observăm –din nou- mutările aparent surprinzătoare (dar logice) ale lui Toni, introducându-i în echipa de start pe Vâtcă, Peteleu şi Păun, jucători mai puţin folosiţi în era DP. În paranteză fie spus, făcând un salt peste partidă, am văzut nişte evoluţii bune (Păun, Peteleu) spre foarte bune (Vâtcă) ale celor trei, Cosmin având câteva intervenţii „magice”, evitând de câteva ori o egalare a armenilor, care putea duce meciul într-o cu totul altă direcţie…

În primele secunde nu reiese foarte clar aşezarea folosită de Toni, dar la un moment dat apare şi ea „pe ecran”, portughezul optând –din nou- pentru „exmatriculatul” 4-1-4-1 (de aici şi titlul articolului, ca să nu las ceata tribunistă în ceaţă… 🙂 ), oprind, în acelaşi timp, seria victorioasă a formulei 4-2-3-1. Impresia mea a fost (am vorbit despre asta şi în trecut) că alegerea acestei formule a fost condiţionată de revenirea printre titulari a lui Hoban, predestinat –cf. calităţilor individuale- postului de închizător unic. Şi Ovidiu a jucat bine de tot, „odihnirea” lui în câteva meciuri anterioare l-a ajutat, am văzut din nou un Hoban omniprezent şi folositor, inclusiv în faţa porţii.

Mai sus Omrani, Djoko, Culio şi Păun, în faţă Ţucu. Reapar cei doi „interi” ai lui DP (Culio pe stânga, Djoko pe dreapta), unde Culio răspunde de toată organizarea jocului şi de ritmul lui, Djoko fiind un inter mai de factură „proletară”, ară o suprafaţă impresionantă de teren, în dreapta şi în mijloc, în sus şi în jos.

Vedem o mică schimbare şi la interpretarea pressingului (cel puţin în prima parte a jocului): lângă Ţucu urcă în dreapta –de regulă- Djoko (Omrani fiind pe margine şi ceva mai în spate), iar în stânga lui Ţucu apare –oarecum surprinzător, şi în contrast faţă de soluţia din dreapta) nu Culio, ci Păun! Adiţă face acest pressing mai înspre centru, iar partea lui, lăsată liberă, e „preluată” de regulă de Culio. S-a optat pentru asta, probabil, din considerentul că armenii i s-au părut lui Toni mai periculoşi pe dreapta noastră (fiind nevoie şi de dublarea lui Peteleu, mai slăbuţ în apărare), dar şi din cauza jocului foarte bun, autoritar al lui Mario, care rezolvă şi singur majoritatea problemelor apărute în stânga noastră.

În această perioadă observăm că Vâtcă uită de „învăţăturile” lui Edy, şi degajează mai toate mingile spre centru (sau în aut…), inclusiv pe cele care puteau fi pasate fundaşilor, pentru o tranziţie cu „mingea jos”. E adevărat că şi armenii au făcut un pressing destul de bun, mai ales în prima repriză.

În faza de atac, cu mingea la fundaşii ceferişti, îl vedem pe Hoban coborând deseori printre fundaşii centrali, apărând o construcţie care seamănă cu 3-4-3, Mario şi Peteleu urcând în linie cu cei doi interi, iar mijlocaşii laterali (Păun şi Omrani) avansând în linia lui Ţucu. Construcţia are ca rezultat anumite densităţi suplimentare pe margini, numai bune pentru realizarea unor triunghiuri şi crearea unor blocuri funcţionale laterale.

Să ne oprim un pic la Billel. Puteţi să mă credeţi pe cuvânt de onoare, că 95% din antrenorii activi (dar şi cei pasivi) la nivel de primă divizie îl vor introduce pe Billel în echipa de start, francezul având ceva ce nu poate fi suplinit nici prin efort tip-Nicoliţă, nici prin floricele exagerate (cum vezi la mingicarii Ligii 1): iar acest ceva se numeşte „eficienţă”… Ok, omul pare –de multe ori- indolent (poate că şi este uneori), dar acest jucător a fost implicat în majoritatea golurilor marcate şi anul trecut, şi acu’ 2 ani (în era Miri), dar şi acum. Să nu uităm, introducerea lui în Supercupă a schimbat total faţa atacului nostru (obţinând un penalty ce s-a dovedit decisiv într-un final), a jucat binişor şi la Călăraşi (în ciuda ratărilor imense, dar ca să ratezi, trebuie să şi ajungi în situaţie de gol, şi nu toţi atacanţii au acest „har”), la Voluntari a dat două pase de gol, joi cu armenii a dat două goluri şi a obţinut un penalty…. Este şi polivalent, poate juca pe orice post în faţă (a fost şi aripă stânga), are o bună viziune a jocului, pătrunde des din lateral spre centru (vezi acţiunea lui la primul gol, cel dinaintea penaltiului obţinut tot de el, transformat ulterior de Culio). Nu-i sunt străine nici driblingurile fine (eventual fentele de corp), cum am putut vedea o „mostră” de acest gen la primul lui gol (aia cu bara transversală). Da, omul fie e iubit, fie e antipatic din diverse motive (unele justificate: dispare des din joc, câteodată pentru perioade mai lungi, ratează cam mult etc.), dar e un jucător eficient, pe care –spre regretul unora- îl vom mai vedea des în echipa de start… 🙂

Revenind, în R2 vedem ceva deja cunoscut: echipa renunţă –parţial- la pressingul făcut sus, dar nu urmează retragerea clasică din era DP, construcţia merge mai departe pe filiere vizibil exersate şi vin şi golurile şi celelalte ocazii nefructificate.

În mod interesant, nici schimbările nu au desfăcut aşezarea iniţială (4-1-4-1), Bordeianu luând locul lui Djoko pe postul de inter dreapta, apoi şi după intrarea lui Ioniţă (în locul lui Culio) s-a menţinut formula, cu amendamentul că Bordeianu a venit în stânga în locul lui Ema (preluând şi multe sarcini de „organizare” de la el), iar Ioniţă a ocupat postul de inter dreapta, post de unde a şi dat o minunată deschidere pentru Păun, la golul 5, cel al lui Mailat. Chiar şi ultima schimbare (Mailat în locul ovaţionatului Billel) a fost una „post-pe-post”, vitezistul nostru intrând iniţial pe dreapta, apoi –după ceva minute- a schimbat partea cu Adiţă, care a avut (şi) acolo un aport consistent în apărare, sprijinindu-l exemplar pe Peteleu, lucru la care Mailat stă –totuşi- mai prost.

Ce să mai spunem? Nimic… Poate doar atât: „click aici pentru notare!”… 🙂 Sper să introduc aici mâine dimineaţa şi rezultatul diriginţilor mereu exigenţi… 🙂

UPDATE: avem, între timp şi situaţia finală a notelor:

HAI CFR!!!

Reclame

25 de comentarii

 1. Acest Collado pare un transfer reuşit. Cel puțin are o vârstă potrivită marii performanțe (portarii se „coc” un pic mai târziu). Iar Baptista, chiar dacă este un pic prea copt :D, ne mai poate ajuta ca aripă stângă sau ca atacant (second striker) din linia a doua. În 2005 avea valoarea de 25 de milioane euroi pe TM şi chiar dacă a trecut timpul, tot ar mai putea face față măcar un an, două… Bienvenido Jesus, Julio!

  Apreciază

  • Cu portarul Jesus n-am nicio problemă, este vârsta ideală pentru un portar, iar dacă s-a perindat și pe la Real, cu atât mai bine… De Baptista nu știu ce să zic… Ok, înțeleg eventualele tendințe de marketing cu el, dar de un folos real, de moment, nu poate fi vorba cu băiatul… Nici nu cred că va intra în echipă anul asta, nejucând meciuri oficiale de peste un an jumate… El zice că ”simt că mai pot”, dar cam asta zicea (probabil) și în cele 18 luni de inactivitate, dar tot nu l-a luat nimeni… Eu sunt mai conservator, PR, ne-PR, un astfel de transfer strică deseori vestiarul. unde un Culio, un Deac, un Țucu poate se vor simți ”trădați”, și vom asista -din nou- la revoluții de palat, cu rezultatele (negative) de rigoare… 🙂 HAI CFR!!!

   Apreciază

 2. Un lot nu se face pe criterii eminamente sportive – Ronaldo a ajuns la Juventus intr-un proces mai larg, care a inceput acum 2 ani cu un Rebranding, logo nou etc si se concretizeaza acum cu un vinzator top de tricouri. Exista considerente de Sponsoring, de multumire a unui actionar sau altul, de resurse etc. Haideti sa vedem lucrurile mai limpede – un jucator de 36 de ani reactivat nu poate emite pretentii – dar daca ai nevoie de un jucator experimentat care a vazut mai mult decit Chiajna la viata lui, la un pret rezonabil care sa te ajute atunci cind batrineii tai resapati nu mai pot e chiar ok. De ce nu ar avea omul o sansa, daca un Culio a venit la fel de terminat la Cluj si in tinerete, si acum la apusul carierei?

  Apreciază

  • Cristi, în principiu sunt de acord cu tine, cunosc -suficient de bine- și dedesubturile posibile ale acestor transferuri ciudate… Eu încerc să văd totul dpdv al lui Toni (adus oricum într-un moment greu, înțelegând aici și problemele din vestiar), crede-mă că Baptista e ultimul de care are nevoie reală el… Mai degrabă un fundaș central de nivelul lui Vinicius trebuia în acest moment.

   Apreciat de 1 persoană

   • Și încă ceva: în acest moment -pe termen foarte scurt!- echipa are nevoie de o liniște și de unitate deosebită, pentru a realiza obiectivul major, adică accederea în grupele EL… Cred că și patronatul misterios dorește acest lucru în mod prioritar, și nu neapărat vizibilitate benefică în 2020… Toni a reparat multe în acest sens (în planul vestiarului și al jocului în sine), dar o astfel de mutare (benefică, eventual, pe termen lung, și nu neapărat pe plan sportiv) poate zdruncina serios ”echilibrul” subțire, obținut foarte greu -și în timp scurt- de Toni… Știu despre ce vorbesc. Puteau amâna transferul măcar cu 2 săptămâni (dacă tot a stat pe bară 18 luni…), să vedem dacă am ajuns sau nu în grupe… HAI CFR!!!

    Apreciază

 3. Ei, aia cu ce avea nevoie e alta chestiune. Oricum un antrenor la CFR nu are multe de spus in alcatuirea lotului. Eu vad aducerea asta din alta perspectiva – vrei nu vrei, campionatul asta il vei juca din potura de favorita in absolut toate meciurile. Apoi, la iarna e vremea de dat jucatorii pe care poti lua bani – nu ii dai la timp pierd valoare, „valoarea” la CFR fiind o chestiune fragila. Un back up fara pretentii tea juta sa cauti in liniste solutii gen Mailat si sa treci peste Momente delicate. Clar, cu o biografie mai bogata ai pe de alta parte oameni care vin la „taranoaia”. A treeia chestiune este daca nu cumva este vorba de un plasament pentru un impresar – stii cum era mai de mult cu Sportul si Scinteia impreuna la 1 leu.

  Apreciază

  • Da, Cristi, știu și aia cu Scînteia și cu Sportul, dar ce zici tu (în principiu corect) și ce spun eu (corect în acest moment…) nu se exclud… Nu trebuia perturbată ”liniștea subțire” tocmai acum, jucătorii cu personalitate (și -slavă Domnului!- avem destui în lot) concep cu totul ALTFEL aceste tranzacții… Mai ales la CFR… HAI CFR!!!

   Apreciază

 4. Hai sa veem lucrurile si altfel. Pe pozitia de „mishlocash” ofensiv singurul e Deac, momentan accidentat. Restul, fie ca e vorba de Ionita sau Culio joaca pe postul respectiv ca si alternativa, daca pozitia respectiva chiar exista – cu Voluntariul a jucat Ionita, in EL s-a jucat fara nr 8 clasic. Pentru mine e un back up de optiuni tactice – in EL Djoko si Culio au jucat avansati cu Hoban nr 6 clasic, in campionat ambii au fost retrasi si Ionita a jucat in fata. Pentru mine Baptista este Pina la revenirea lui Deac si in situatia in care acesta e indisponibil genul de jucator experimentat care sa iti aduca un nou impuls daca ai luat gol. Nici Hoban nu este relevant mai tinar, nici Ionita nu e Senator in Gruia.

  Apreciază

 5. Ok, și aici ai dreptate, într-adevăr poate fi o soluție ca mijlocaș ofensiv, experiența ei acolo e inimaginabilă, dar tot mă freacă un pic pauza aia de 18 luni, în care nimeni nu s-a interesat de el, cu toate că el simțea tot timpul că mai poate… 🙂 Da, are și Hoban o vârstă, o are și Culio, o are și Vinicius… Dar ei sunt deja ”ai nostri”, care au fost cu noi și au intrat în inimile noastre, obținând rezultate inimaginabile acum un an, creându-se un sindrom tip ”legiunea străină” (sau al mușchetarilor) cu ”toți pentru unu, unu pentru toți”… Aceste grupuri acceptă foarte greu un intrus, mai ales înainte de bătălii decisive cu hoardele băștinașilor din Sahara… 🙂 Poate va fi o șmecherie reușită, poate nu. Eu sunt mai rezervat, așa sunt eu… HAI CFR!!!

  Apreciază

 6. Ei, aici e chestiune de „politica”.Pe un contract pe termen scurt, cu cazare la Granata, fara Familie dupa el, cu un semnal clar „baieti, eu sunt back up, nu vin aici cu pretentii si cohones” treaba poate functiona. Daca vne ca „jmecherul” de la oras in discoteca sateasca, iese nasol. Dar deocamdata noi doar speculam, nu a semnat inca nimeni nimic.

  Apreciază

 7. Putem să o dăm cu marketingul în sus şi în jos cât e ziua de lungă, însă noi avem nevoie să transferăm titulari, nu mascote. De ăştia care să stea în tribune sau pe bancă, am adus destui în ultimul an, de la Balde la Males. Altfel, adio performanțe. Să fim serioşi: unul are 49 meciuri în toată cariera, iar celălalt va împlini 37 de ani în octombrie. Ce-i drept, mă face să mă simt tânăr : ) În fine, poate e un semnal că nu sunt probleme cu banii la club, altceva pozitiv nu văd în toată afacerea asta.

  Apreciat de 3 persoane

  • Eu nu m-am gândit la Balde şi Males, ci la Martinez. 🙂 Pe de altă parte, nu-s sigur, dar bănui că nu suntem cu toţii mai deştepţi decât cei din conducerea clubului. 🙂 Sunt convins că ştiu şi ei că un jucător în vârstă de 37 de ani, inactiv de aproape 2 ani, n-o să spargă tot la 3 zile norii în teren, Ceva raţiune există însă sigur în încercarea de a aduce un “elefant celebru”, doar că nu ne prindem noi care e. 🙂 Existenţa cazuuil precedent cu Essien mă face să cred că aducerea unui jucător celebru “pensionat” este o măsură calculată şi dorită de conducerea clubului. Dacă n-o fi Baptista, va fi altul.

   Apreciază

  • Asta e destinul portarilor de rezerva. Pe de alta parte daca ma uit la performantele unui Ulreich , rezerva 2 ani la Bayern dupa care a avut un sezon foarte bun titulat cit Neuer a fost accidentat, vad ca statistica nu inseamna totul. Altfel, intre noi fie spus, si Arlauskis si Vitca au fost majoritatea carierei rezerve. Dincolo de asta, intr-un sezon de toamna de uzura cu peste 40 de meciuri daca se ajunge in grupele EL ai nevoie de jucatori ok si in ordinea valorica 16-24, nu numai in primii 15-16 care joaca in mod constant. O crestere valorica nu o poti avea decit daca aduci si dezvolti jucatori tineri, daca ii poti lua ieftin – ori asta nu e modelul CFR, care forteaza rezultatele pe termen scurt. Iar jucatori maturi, ieftin si sa fie si buni este o asteptare cam nerealista. Daca Nea Salam ajunge in grupele EL cu echipa si o tine sus in campionat va fi foarte bine, mai ales pentru anul „impar” tipic CFRului din trecut.

   Apreciază

 8. S-a finalizat, între timp, şi notarea, în josul articolului am inserat şi tabelaşul clasic. Am adunat 13 „păreri”, Toni a primit 8.2, echipa 7.1. La nivelul jucătorilor, Omrani are -evident- cea mai mare notă (8.5), iar dincolo lupta s-a dat între Bordeianu şi Ioniţă (6.3 pt. fiecare). HAI CFR!!!

  Apreciază

 9. Problema pe partea lui Peteleu a fost că la fiecare atac al armenilor se trezea cu 3 jucători pe cap. Omrani apărea mereu foarte târziu şi nu lua niciun armean în grijă, ci “apăra zona”. 🙂 Aşa s-a născut şi ocazia mare din prima repriză, cea cu parada şi accidentarea lui Vâtcă, Omrani ţinea zona, iar Peteleu a fost dus de lângă cel cu mingea de alţi doi armeni. Peteleu i-a şi făcut semn lui Bilel să-l ia pe cel cu mingea. Pe partea ailaltă n-au fost aceste probleme, armenii n-atacau decât în doi oameni, iar Păun se ţinea întotdeauna scai de unul.

  Apreciază

 10. Sigur ca cei din conducere stiu exact ce au de facut!;s-apoi sunt banii lor si-i manevreaza cum doresc;din pacate, se pare ca la acest moment prioritar a fost mai degraba marketingul-J.Baptista- din considerente de afaceri,probabil,din obligatie si conlucrare cu viitorul scouter;altfel,nu-mi explic cum de nu-i prioritar,sau poate ca nu reusim,aducerea macar a unui f.c.valoros,langa Vinicius,dupa ce l-am cedat f.usor lui DP.,pe Boli.referitor la portar,este OK.!

  Apreciază

  • Adevărat, am devenit faimoși pentru o zi. Dar, trebuie să avem și ceva „marfă” de vândut, altfel e facem reclamă degeaba. E musai să intrăm în grupe acum, și să terminăm sezonul tot pe loc de Europa, iar eu îmi fac griji, că nu vom fi în stare, dacă în loc de echipă ne facem cimitir de elefanți.

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.