Sindromul Waterloo


S-a finalizat noua „etapă” de notare a jucătorilor, cei 13 tribunişti a ajuns la următoarea concluzie:

Observăm că Toni a primit 6.6, iar echipa a fost evaluată la 6.4. Ţucudean a primit nota maximă (7.7, pe deplin meritat, bravo Ţucu!), iar codaşul a fost De Luca, cu doar 5.7.

Dincolo de partea asta de ordin statistic, să convenim că aducerea lui Toni a fost –cel puţin până-n momentul de faţă- un succes, unul previzibil, dealtfel. Să nu uităm, Antonio a avut realizări bune (spre foarte bune) şi în cele două mandate precedente, în care fie a fost demis de pe primul loc ( 🙂 ), fie şi-a îndeplinit obiectivul (salvarea de la retrogradare, chiar dacă această formulare pare uşor hilară şi bizară acum, dar „atunci” chiar exista această îngrijorare pe toate saiturile, chaturile, blogurile etc.), aducând, ca bonus, un joc adesea fermecător pe teren propriu, chiar dacă asta s-a realizat prin renunţarea deliberată la majoritatea meciurilor din deplasare…

Noul mandat l-a prins pe Toni într-un „război civil” de-abia terminat, cu victime primare (dar şi colaterale) pe toate colinele Clujului, şi nu numai… 🙂 Un vestiar cu destule probleme (în ciuda eforturilor depuse de IM de-a prelucra „mizeria” în casă), jucători obosiţi, pe de o parte storşi de DP, pe de altă parte veniţi după o pregătire ratată, ca de atâtea ori… 🙂 .

În cele 5 meciuri cu Toni la timonă avem 2 egaluri (în primele două meciuri), urmate de 3 victorii legate, un procentaj al eficienţei de 61,1%, faţă de eficienţa medie de 59,1% realizată de A1 în primele 2 mandate.

În plan tactic abordarea lui Toni a semănat un pic cu cea aplicată de DP: după un meci încercat cu 4-4-2 (egal în deplasare, în ambele cazuri) se trece la o altă formulă, DP continuând (şi perseverând) cu 4-1-4-1, iar Toni alegând calea „clasică” a formulei 4-2-3-1 în următoarele patru partide.

Se simte o anume diferenţiere a formulei 4-2-3-1 în funcţie de teren: în primele două deplasări (la Malmö şi la Alashkert) cel care a fost „uns” coordonator în linia aia de 3 a fost Djoko, un coordonator –evident- fals, dar o soluţie reuşită, croatul marcând gol la suedezi şi dând o pasă de gol lui Ţucu la penaltiul din Armenia. Pe lângă această contribuţie ofensivă, Damjan s-a achitat cu brio de sarcina dublă ce i s-a prescris: s-a repliat imediat în apărare (dacă era cazul), a fost prezent în faţa careului, în careu, în lateral, în pressing… Bună inovaţie, să recunoaştem, chiar dacă în deplasarea nr.3 (la Voluntari) s-a mers pe soluţia trioului mai „soft” (cu Ioniţă pe post de coordonator), probabil şi pe considerentul că adversarul este –totuşi- mai slăbuţ. Aceaşi soluţie mai „softoasă” am văzut şi în partida de acasă cu sătenii de la Chiajna.

Nu a dispărut nici arma pressingului, la Voluntari (de ex.) am văzut un pressing destul de bun, făcut în linie de cei 4 jucători din faţă (Mailat, Ţucu, Ioniţă, Omrani), cu cei doi închizători aproape de ei, fundaşii urcând şi ei destul de sus, echipa devenind destul de scurtă, fără tendinţa permanentă (din era DP) de-a se retrage în apărare. Acest stil de pressing diferă fundamental de cel folosit de DP (cu succes şi atunci): acolo lângă vârful unic au urcat mai degrabă interii în pressing, iar extremele s-au retras în linia închizătorului unic (de regulă Hoban).

Problema cea mai mare a fost (sesizată cam de toată lumea, dar prost gestionată de Edy, din păcate pentru el) starea de oboseală acută (atât fizică, cât şi mentală) a „grupului de comando” utilizat de DP, care –evident- şi-a îndeplinit obiectivul, dar cu destule pagube colaterale, ca şi aliaţii victorioşi la Waterloo, păstrând proporţia, evident… 🙂

Faţă de „parada militară” regizată cu succes de DP (cu tancuri etc. 🙂 ), continuată (prost) de Edy, vine Toni cu nişte idei noi (inclusiv oameni noi) şi, parcă-parcă, am cam depăşit debandada de la început, chiar dacă pentru asta era nevoie de o „lovitură de palat” în toată regula… 🙂 Apar mereu jucători noi, Ioniţă a găsit –parcă- poteca miraculoasă care să-l scoată din jungla mediocrităţii, Mailat devine mai activ (şi mai prezent în echipă), se mai odihneşte un pic şi Arla, şi Muri, şi Culio (e drept, doar din cauza suspendării), şi Deac (din cauza accidentării). Ne dăm seama că avem un lot care poate fi folosit cu succes şi pe 3 fronturi (când încep şi eliminatoriile Cupei României). Mă miră un pic nefolosirea lui Males, probabil sunt lucruri pe care nu le cunoaştem. Era nevoie de determinarea, ambiţia şi valoarea lui Ţucu, care în ultima perioadă a devenit o piesă greu de înlocuit şi un „vice-lider” bine conturat, să nu mai vorbim de discursul lui clar, fără ocolişuri.

Dacă mă întrebaţi pe mine, impresia mea este că Lang nu e cu nimic peste Muri (dimpotrivă), despre Tambe şi De Luca nu mă pronunţ, au evoluat cam puţin, fiind şi nepregătiţi (încă), şi neintegraţi în totalitate. Parcă a ieşit şi Vini din „groapa” aia în care a căzut în primele partide. În rest, Camora, Manea, Djoko, Culio, Deac (după ce revine), Ţucu şi Omrani reprezintă –oricum- un schelet bunicel pentru echipă, chiar dacă va fi nevoie de nişte permutări/odihniri ale unora, în funcţie de competiţie, de adversar etc.

HAI CFR!!!

Reclame

37 de comentarii

 1. In sfarsit, articol nou. Multumim, Kiruj. Avem ce rumega pana meciul de joi cu armenii. Au reaparut si acele un-doi-uri in viteza pe flancuri, asortate cu triunghiuri, de care scriam multi pe aici la precedentul mandat al lui Toni.

  Apreciază

 2. Da, au apărut -într-adevăr- triunghiurile (cât şi alte forme geometrice… 🙂 ), chit că mai rapid nu jucăm, dar impresia mea este că nici nu e nevoie… 🙂 HAI CFR!!!

  Apreciază

 3. Un articol pertinent,concret,redactat de un bun cunoscator al fenomenului fotbalistic,nu deageaba a fost presedinte de club „profesionist”; felicitari kiruj!,ma pui in situatia de-a nu mai adauga mare lucru,pt. ca ai relatat cam,cum sta treaba pe la echipa;imi permit doar niste”floricele”;raman la parerea ca ne mai trebuiesc 3 jucatori ceva mai valorosi,decat avem,pe urmatoarele posturi:-portar,f.c.stg. si mijlocas coordonator-ofensiv si atunci,cred,ca suntem competitivi,atat in campionatul intern,cat si in Eu.L.

  Apreciază

  • De acord, cele trei posturi chiar nu sunt suficient de bine acoperite, mai ales primele două dintre ele. Acuma’ chiar nu știu ce să spun, poate sunt în vizor niște jucători, dar condiția tranferului este calificarea în grupele EL cu ce avem… Nimeni nu aruncă cu banii, mai ales după ce s-au întâmplat -pare-se- anumite lucruri ciudate în planul cheltuielilor… HAI CFR!!!

   Apreciază

 4. m-am hotarat sa fac reclamatie la protectia consumatorului (pacalit) Am incercat sa fac pe profesorul de mai multe ori,sa dau note ,dar nu am p(f)utut,Kiruj ma saboteaza.

  Apreciază

  • Eşti supărat că n-ai putut să dai note? La mine a fost invers, am fost supărat că a trebuit să dau prea multe note. După meciul din Armenia, toţi jucătorii din tabel au apărut de câte 4 ori şi nu m-a lăsat să votez până n-am pus de 4 ori nota pentru fiecare jucător în parte. Jur că nu băusem atât încât să văd dublu x dublu! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 5. Ei, nici Lang nu prea a avut încă ocazia să ne arate ce poate sau nu poate. Este evident mult mai mobil ca Muri, dar atât deocamdată. Tambe este foarte puternic, dar mie mi se pare greoi. De Luca m-a dezamăgit în puţinele lui apariţii. Speram să văd o sclipire, ceva, o execuţie, un sprint, ceva care să ne dea speranţe pentru viitor. Speculaţii pentru neutilizarea lui Males: prea mulţi candidaţi pentru post, iar el e ăla care a reuşit fără loc; a fost adus pe filiera Mara, iar după frământările din conducere, să păţească ca Balici sau Pelayo anul trecu; poate fi vorba şi de vreo indispoziţie fizică minoră.

  Apreciază

 6. Vidi a trecut de Malmo asa cum trebuia sa trecem si noi, doar ca noi avem un ,,super” portar, care ne-a ingropat in meciul tur. Asa e cand aduci jucatori,din alte motive decat cele sportive,la un moment dat ti se intorc toate.
  In fine, vedem in playoff ce vom face,cu cine vom juca,si cum vom trece de ei. Joi, nu cred sa avem vreo grija,dupa scorul din tur.
  Hai CFR!

  Apreciază

 7. Justin, dragul meu ! Se spune ca ; „cand calci int-un cacat , nu cacatu-i de vina ! ” ….Da’, io ma bucur mult pentru VIDI , ex-VIDEOTON ..Imi aduce aminte de anii ’85-86 , de anii tineretzi-mi . Atunci eram un inginerash stagiar la Sarmasag , sector Ip. Si, am vazut, cu prieteni dragi, parcursul fulminant al Videoton-ului in cupa UEFA. Aveau jucatori buni atunci : Kiprich , Salai … Mai ales ca Salai era nascut in Nusfalau, langa Simleu Silvaniei. In acea perioada am avut norocul sa-l intalnesc pe Nylasi , marele fotbalist maghiar, care a venit la ceva rude din Salaj. Saracu’…, isi vindea (pe aproape nimic , fiindca nu era vorba de bani), bijuteriile nevesti-si, care l-a parasit… Ce sa-i faci, asa-i viata ?! Bine „punctat” articolu’, Bacsika ! Ca, m-am cam saturat cat am vazut „limbricii aia de litere armene ” din articolu’ precedent. La un moment dat, am crezut ca la Voluntari asa se scrie …. .

  Apreciază

  • Vidi a jucat pe contre, are cativa jucatori de viteza. A acceptat dominarea suedezilor in ambele meciuri, s-a aparat cat de avansat a putut, cu multa miscare, pressing de intampinare, dublaj continuu si a folosit cu succes arma contraatacului, iesind prin pase in viteza pe contre. Singurul gol, cel din tur a fost dupa o contra si o greseala a aparatorilor sudezi, cu Nego (vitezist pur-sange) profitand de eroarea aparatorilor. Si penalty-ul ratat in mim 65 aseara a fost dupa o contra devastatoare cu cel mai rapid jucator pe care-l au, fundasul lateral dreapta Nego (tot el, ca si in meciul tur) agatat in careu de portarul suedez dupa ce-l driblase.

   Apreciază

   • Da, Achilles, Nego joaca fundas lateral dreapta de viteza, ca in acele vremuri Sallai Sandor la Honved si la nationala maghiara (55 de selectii). La Videoton era Csuhaj Jozsef fundas lateral dreapta, imi amintesc si eu acel parcurs pana in finala Cupei Uefa din 1985 cu Real Madrid, unde au castigat la Madrid cu 1-0 prin golul atacantului Majer Lajos din min 86, stricand Realului bucuria decernarii trofeului pe propriul stadion (Real a castigat la Szekesfehervar cu 3-0 in tur, finala Cupei Uefa avand doua manse pe acele vremuri). Atacantul Kiprich Jozsef, cu 68 de selectii si 27 de goluri la nationala maghiara, juca in acele vremuri la Tatabanya, fiind trasferat la Feyenoord in Olanda in ’89. Avea driblingul in sange, nu-i puteai lua mingea.

    Apreciază

 8. DP&Mara&Bilasco,ne-au adus campionatul,dar asa cum s-a precizat mai sus,ne-au lasat mult prea multe „muraturi”si goluri,doar in poarta noastra si in buget,iar ei si-au pus palma in fund si-au luat”mormanul” si ne-au lasat cu ochii in soare sa suferim cumplit ca am fost eliminati prematur din Ch.L.de niste”schiori”!

  Apreciază

  • Din pacate in urmatoarele 2 saptamani nu sunt prin tara,asa ca,nu pot merge la meciuri.Cei care merg,sa faca galerie si in locul meu.Hai CFR !!!!!!!Victorie!!!!!!!!
   Conteaza doar cele 3 puncte si calificarea in grupel EL.Doresc si wcsb sa intre in grupe dar sa nu faca puncte in campionat.Dar pentru ca sunt baiat bun ,le doresc sa nici nu piarda.Sa faca doar egaluri pe banda rulanta.😈😈😈😈😈😈😈😨😨😨😨😨😨😱😱😱😱😱😱😱😲😲😲😲😲😲😲😲🎃🎃🎃🎃🎃🎃💣💣💣💣💣💣💣

   Apreciază

 9. Luis, s-a tras deja la sorti ca jucam cu invingatoarea din dubla mansa Legia/Dudelange, probabil Legia cu noul antrenor portughez cu nume si CV. Asta daca nu ne fac armenii vreo surpriza neplacuta.

  Apreciază

 10. Apropo, Tomislav Duka a fost rezerva la Hajduk Split in primul meci de EL cu Slavia Sofia cu care croatii au inceput sezonul. In meciul urmator, a fost titular la Osijek in prima etapa de campionat. Si-a fracturat mana in acel meci, fiind schimbat in min 58. Daca la Hajduk a fost bun de titular, probabil ca merita mai multe sanse la Cfr. A fost aruncat ca un caine, mi-e mila de el. Are si ghinion cu fractura. Noi ne meritam soarta daca l-am avut degeaba, fara sa-l folosim aproape deloc. Putem sa plangem linistiti dupa gafele lui Arla, meritam.

  Apreciază

 11. Nu ne mai rămâne decât să ne bucurăm de fotbal, să mergem la stadion să-i susținem pe amărâții noștri veseli, să țopăim de bucurie și să fie bine.
  Hai CFR!!!!

  Apreciază

 12. Toni Conceicao:
  “Abordăm acest meci la fel ca pe toate celelalte. Suntem încrezători în calitățile jucătorilor noștri. Era important să câștigăm meciul din deplasare și să marcăm, deoarece golurile marcate ne dau încredere pentru retur. Acum urmează un joc acasă și știm ce echipă vom întâlni. E o echipă bună, care va încerca să întoarcă rezultatul, însă noi vom face totul pentru a câștiga acest meci, ar fi o calificare importantă pentru noi.”
  „Avem mare respect pentru adversarul de mâine, asta le-am spus și băieților, dacă nu suntem atenți vom avea probleme. Avem jucători care au jucat din trei în trei zile și au adunat o anumită încărcătură, sunt jucători pe care i-am schimbat și probabil așa se va întâmpla și mâine”.
  „Avem și probelme de lot, Deac este în continuare accidentat, iar Arlauskis are o micro ruptură fibrilară. Totuși, din informațiile pe care le-am primit ar urma să lipsească 10 zile.”
  Iuliu Muresan:
  Conducătorul din Gruia a lăudat noua achiziție, George Ganea, dar a anunțat și alte transferuri. “E un atacant cu calități, are 19 ani, e un jucător care îl moștenenște pe tatăl său. Totuși, vom mai face transferuri, poate chiar în această sătămână vor mai veni 1-2 jucători, străini, dar nu pot da mai multe detalii”.
  Sursa: https://ziuadecj.realitatea.net/sport/conceicao-inaintea-returului-cu-alashkert-vom-face-totul-pentru-a-castiga-acest-meci-ar-fi-o-calificare-importanta-pentru-noi–176925.html

  Apreciază

 13. Toni Conceicao:
  “Abordăm acest meci la fel ca pe toate celelalte. Suntem încrezători în calitățile jucătorilor noștri. Era important să câștigăm meciul din deplasare și să marcăm, deoarece golurile marcate ne dau încredere pentru retur. Acum urmează un joc acasă și știm ce echipă vom întâlni. E o echipă bună, care va încerca să întoarcă rezultatul, însă noi vom face totul pentru a câștiga acest meci, ar fi o calificare importantă pentru noi.”
  „Avem mare respect pentru adversarul de mâine, asta le-am spus și băieților, dacă nu suntem atenți vom avea probleme. Avem jucători care au jucat din trei în trei zile și au adunat o anumită încărcătură, sunt jucători pe care i-am schimbat și probabil așa se va întâmpla și mâine”.
  „Avem și probelme de lot, Deac este în continuare accidentat, iar Arlauskis are o micro ruptură fibrilară. Totuși, din informațiile pe care le-am primit ar urma să lipsească 10 zile.”
  Iuliu Muresan:
  Conducătorul din Gruia a lăudat noua achiziție, George Ganea, dar a anunțat și alte transferuri. “E un atacant cu calități, are 19 ani, e un jucător care îl moștenenște pe tatăl său. Totuși, vom mai face transferuri, poate chiar în această sătămână vor mai veni 1-2 jucători, străini, dar nu pot da mai multe detalii”.
  Sursa: Ziua de Cluj.

  Apreciază

 14. Iuliu Muresan la GigiTV:
  „Din păcate, avem şi probleme de lot. Aţi văzut că Arlauskis a jucat într-un picior, a degajat numai cu stângul sau cu mâna. Are o întindere uşoară, dar sperăm că într-o săptămână va putea să apere din nou. Are şanse foarte mici să apere la meciurile din această săptămână. În schimb, Ciprian Deac face mâine un RMN de control şi, în funcţie de rezultat, se vor lua deciziile care se cuvin. Dacă RMN-ul arată bine, cred că va reveni în două săptămâni”

  Apreciază

 15. Toni conform GigiSP:
  „Chiar dacă am bătut cu 2-0 în meciul tur, nu suntem calificați. Trebuie să fim concentrați, disciplinați, pentru că altfel putem risca inutil”

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.