Bezmeticson. [CFR Cluj – Malmö FF 0-1]


Astăzi ar fi trebuit să fie clipa de gală a CFR-ului, momentul în care totul să fie la turație maximă. În schimb, vedeți și voi, nu a fost un moment ci un monument bezmetic. Nu doare scorul, remontabil în retur, dar doare cu adevărat halul de joc.

Ceea ce tot spun de vreo 2 meciuri pe aici s-a adeverit azi: echipa noastră nu are o idee conturată de joc. Degeaba e același lot de anul trecut, degeaba se cunosc între ei și cu ochii închiși, dacă nu au habar cum să folosească acest atu al echipei. Iar pentru acest fapt un singur vinovat poate exista: antrenorul.

Poate că pare pripit să arăt cu degetul înspre tehnician. Poate că am putea să luăm jucătorii în parte, să vedem cine și cât a greșit și să argumentăm că nu joacă antrenorul. Ar fi greșit: pentru ceea ce am văzut astăzi, vinovat este în primul rând Iordănescu. Da, știu că e plăcut că echipa noastră e mai combinativă, că pare că leagă mai mult jocul dar, gândiți-vă: 2 goluri în 3 meciuri și nu foarte multe faze de poartă – azi chiar deloc. De ce? Pentru că oricine poate pasa la 30-40 de metri de poarta adversă. Adevărata artă este cum desfaci lacătul apărării adverse.

Rewind pe meciul de azi. De câte ori ați văzut idee de atac pentru ultimii 30 de metri? Am văzut în primele 20 de minute 3 lansări în adâncime în care atacantul mergea pe un culoar, iar mingea, aiurea, pe altul. Apoi, am văzut renunțarea la pressing-ul foarte sus: antrenorul advers își făcuse temele și știa destul de bine ce are de făcut. Rămași și fără arma contraatacurilor de pe intercepție, ce ne-a mai rămas? Jocul pe flancuri și centrări, nenumărate centrări. Contra cui, contra unei echipe nordice??? Ce manual de antrenori trebuie să-ți spună că, din principiu, echipele astea adoră jocul aerian? Da, nu erau cei mai buni apărători, nici cel mai sigur portar, dar uite că din centrări nu ne-am făcut nicio ocazie. Apoi au mai fost mingile în adâncime, să încercăm să-i luăm pe fugă. Dar la 0-1, chiar și când dai drumul în adâncime, atacantul tău are spațiu de vreo 10-20 de metri pentru a câștiga sprintul, a face preluarea și a și șuta. Cum putea să funcționeze vreo astfel de metodă? Nu mă îndoiesc că Iordănescu și-a făcut temele, că a studiat echipa adversă, dar văd că n-a înțeles nimic. Ăsta era un meci pe care-l puteam câștiga pe tehnică, pe încercările de a scoate om din joc, pe mingea ținută la firul ierbii. Singurul care am văzut că a știut dribla a fost Culio, dar densitatea de coechipieri din jurul său, pentru un-doi, era extrem de slabă. Așa că s-a exagerat cu schimbări de direcție, de pe-o parte pe alta, preluare, stop, cap ridicat, pasă înapoi, faze care pierd timpul și de multe ori și mingea. Și câte ocazii clare a avut azi CFR-ul?

În condițiile astea e normal să apară nervozitatea, dublată și de șmecheriile obișnuite. Jucătorii noștri ar trebui să învețe să se țină pe picioare, să nu cerșească faulturi, să nu se certe cu arbitrul la nesfârșit. Asta e fotbalul european, nimeni nu arbitrează pentru noi sau contra noastră!

Adversarii nu mi s-au părut de speriat. Doar, oricum, mai buni decât echipele din campionatul nostru. Dacă vrem în Europa, echipe de astea trebuie bătute. Malmo a fost doar un adversar pe măsura noastră, cu multe inexactități, cu un mijloc ușor de depășit, dar care știa mult mai bine lecția tactică. Au dat un gol de pe o greșeală în șirag, cu un Arlauskis gafând decisiv, ca un începător, ca un Karius al nostru. A încercat să prindă un șut destul de încet, dar la care cel mai indicat era să respingă la siguranță în corner. Un portar bun știe să nu-și asume riscuri de astea. Poate fără acea fază se termina 0-0 și tot era mult mai bine.

Cum am zis, nu prea am ce discuta despre jucătorii noștri, nu am pe cine evidenția, toți fiind slabi spre lamentabil. Chiar și așa, trebuia să fie o tactică între ei, ceva care să-i lege. Voi acorda însă câteva premii, lui Mureșan, un fundaș care a părut venit din divizia secundă (chiar e nevoie disperată de încă un fundaș central, urgent!) și lui Omrani, cel care a rămas tot cu gândul la Supercupa de la Craiova; singura formă de a-l face pe Omrani să joace ar fi să fie ținut alternativ pe bancă – un meci titular, încă 3 pe bancă. De restul n-am să mă leg, deși fiecare ar fi putut face azi diferența, singur, dar mai ales în echipă.

Mai e o șansă în retur, dar trebuie o creștere de vreo zece ori față de ce-am văzut asta. Poate e prematur, dar eu n-am nicio speranță că Iordănescu poate face asta. Sperăm, că n-avem ce face, dar parcă nu putem deveni altă echipă în doar o săptămână. E clar că în Champions League nu vom ajunge anul acesta, dar chiar și grupele Europa League sunt sub un mare semn de întrebare. O ratare a grupelor ar afecta direct CFR-ul, afacerea pe care se bazează acest club. Noima sa este profitul, iar banii pentru investițiile care s-au făcut ar veni din grupele europene, cred că ar acoperi cam jumătate din bugetul anual. Ne permitem să ne jucăm cu acest aspect? Viitorul se joacă acum!

Albusibiu

127 de comentarii

  1. „Jucătorii au aflat de disensiunile de la club, iar astăzi, în jurul orei 13:00, mai mulţi fotbalişti ai campioanei s-au dus la hotelul patronui. Mesajul transmis? I-au spus clar că nu îi interesează luptele pentru putere din birouri şi că vor să continue cu Edi. Au pornit la un drum împreună şi nu există vreun argument pentru care un antrenor să fie dat afară după doar trei meciuri.”
    Înseamnă că e varianta 2 a lui kiruj

    Apreciază

    • Nici nu ştiu cu care variantă eram mai împăcat… 🙂 Aşa măcar ştim că n-a fost nicio lucrătură, dar tot rămâne cealaltă problemă majoră: jocul prost… 🙂 Pentru care cine e răspunzător? Păi tot Edy… HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. O stire este considerata cu adevarat STIRE,doar atunci cand suscita un interes deosebit prin”iesirile in decor”,care reda lucruri rele,negative,iesite din comun,care incita,care produc emotii negative,care atrag atentia populimii!;niciodata,o stire despre faptele demne ale unui academician nu vor face rating in fata unui incident, accident,eveniment monden,sau a unor fapte comise de o pitipoanca,sau un fotbalist;stirile bune pt. marketing trebuie sa anuntate”bombe”,”cutremure”,”dezastre”si alte”calamitati”;pt.”jijisti”,dupa satisfactia pierderii de catre CFR a meciului cu Malmo,acest”cutremur”al schimbarii antrenorului a venit ca o implinire a acestei abominabile satisfactii si un deosebit prilej de-a”acoperirii”problemelor,reale existente si la wcsb!

    Apreciază

  3. Arla trebuia pedepsit din prima clipa cand si-a permis”sa-l alerge”pe Mailat;un antrenor cu vana,in secunda doi,il trimitea la vestiare;asemenea gesturi,nu se fac decat pe maidan!l;apoi,f.surprinzator,”nervosul”cu nervii Arla dupa ce ne-a „ingropat”a doua oara,nu am observat in discursul lui Edy sa-i fi reprosat ceva,sau sa i se arate banca de rezerve,pt. mult timp de acum inainte!?

    Apreciază

    • Sincer eu as dori ca toti care au jucat in meciul cu Malmo sa stea pe banca de rezerve sau prin tribune 1 luna de zile cu toate efectele negative care ar putea aparea.

      Apreciază

  4. COMUNICAT DE PRESA

    Recomandate
    26 iulie, 2018
    listat in Campionat, Fotbal, Liga 1, Echipa

    În urma unui proces de modificare a structurii administrative, clubul CFR 1907 Cluj a ajuns la un acord privind rezilierea pe cale amiabilă a relațiilor contractuale cu antrenorul principal Edward Iordănescu și cu staff-ul său, aceștia făcând parte din vechiul proiect. Părțile și-au strâns mâna, au rămas în cele mai bune relații și nu au ce să-și reproșeze, toți cei implicați având singurul scop de a ajuta CFR-ul să își atingă obiectivele stabilite.

    Mulțumim și mult succes în continuare!

    Apreciază

  5. Mda. Cum am mai scris, din meciul cu Malmo n-am înțeles nimic. Acum înțeleg de ce n-am înțeles nimic din acel joc, dar tot nu înțeleg ce, și de ce se întâmplă cu acest club? Impresia de an impar se accentuează.
    Sper totuși, că nu suntem pe traseul Urziceni.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Bun,presupuneri cu motivul plecarii lui Edy sunt destule,lipsa experientei,rezultatelor,nu s-a impus,s-a implicat prea mult, s-a rupt vestiarul,a fost sapat…pai nou avem gradinari sau fotbalisti la echipa?? Dupa ultimele 2 meciuri,par mai mult gradinari..
    Ok,dar ce urmeaza e important,despre asta ar trebui vorbit
    Hai Cfr

    Apreciază

  7. „La 1-0,Arla a scos o minge”!,sa fim corecti,a fost pe directia balonului care mai,mai sa-i rupa piciorul;dar la 0-0 cand i-a sarit mingea din piept,precum unui portar de la grupa de juniori,cum a fost?!;nu-i cazul sa-l impanam,dupa ce ne-a trantit doua meciuri,ar fi momentul sa frece banca de rezerve!;cat despre”marile”transferuri,in special din Brazilia ale lui Mara & Bilasco, No comment!;mai toate au fost adevarate tunuri pt. noi;daca pleaca/dat afara,nicio paguba,nu-l regreta nimeni;nu-mi prea plac iesirile si comunicarileprin media ale lui I.M.,nici chiar,maniera in care ne apara de”dusmani”,dar fata de Mara,este dedicat total clubului si reprezinta adevaratul presedinte;omul are anvergura,a crescut odata cu new-CFR,este parte din club,se vede si se simte ca traieste pt.club.

    Apreciază

    • A scos-o ca la handbal, revenind am scris mai sus ca presa sunstine ca Arla l-ar dori pe Edy in continuare iar in acest caz cred ca nu a trantit meciul ci pur si simplu asta e valoarea lui, Oricum ar fi si eu deacord ca Vatca sa treaca in locul lui in poarta. Legat de caracterizarea lui IM is perfect deacord.

      Apreciază

  8. Cind ai in fata jucatori”experimentati”,care ti-au castigat trofee,este f.greu sa vii tu Edy-un neica nimeni,la acest capitol!- si sa te impui,imediat,sa fi intransigent,sa pui piciorul in prag,sa-ti impui stilul si disciplina tactica, maniera ta de joc,mai ales dupa un campionat castigat la potou,cu ultimele resurse de o echipa total subordonata unui DP.extra-disciplinat,pretentios pana la culme,nemilos in aprecieri si evaluari,neacceptand concesii,furibund in decizii,intangibil si intransigent cu toata lumea;acesti baieti odata scapati din chingile riguroase ale(„dictaturii”) disciplinei tactice si ale vietii interne de grup,eliberati din corsetul „Bursucului”(vezi,iesirile lui Arla!)au devenit indisciplinati, tupeisti si f.greu de strunit si mai apoi de condus si stapanit;ca atare,trebuia sa vina un inlocuitor cu oares`ce personalitate,cu CV,,nu un A.1-„mielusel”de conjunctura,un pur teoritician,ci un f. bun practician,cu prestanta si autoritate,un”LUP”,bataios,cu mare capacitate de munca,lupta si convingere,cu rezultate remarcabile,in ale fotbalului;Edy,daca nu ma-nsel,mi s-a parut a fi”driblat” de baieti la toate capitolele si transformat intr-un simplu jalon,fara drept la replica!;nici Conceicao,nu pare a fi dintr-o alta categorie,nici el nu intruneste prea multe din”pretentiile”mele,doar ca s-a cautat un A.1 care a mai fost pe la noi si a si castigat cateceva,care cunoaste L.1,care se presupune ca ar sti,mult mai bine,pretentiile si pozitia conducerii si care ar putea intr-un timp f.scurt sa revigoreze echipa,mai ales ca este sustinut si de capitanul Camora si presupun ca si de Culio si Deac;vom vedea ce va fi,dar,acum,trebuie sa ne strangem randurile si sa-ncercam,aproape imposibilul,doua victorii consecutive;sa le dorim succes vechii/noii echipe de conducere: I.Muresan,R.Zamfir,Cr.Panin,Al.Matei & Conceicao!;Hai CFR!

    Apreciat de 3 persoane

    • pentru mine e ok si o infrangere la 4 goluri urmata de o victorie cu 2 1 in deplasare. Deocamndata avem 1 punct in plus fata de oi.

      Apreciază

    • Mda.Am citit ca jucatorii au solidarizat cu YEdi,si ca au amenintat ca nu intra in cantonament.Asa ceva este nepermis.Jucatorul trebuie sa joace fotbal si sa se antreneze sa fie la cel mai bun nivel.In locul clubului,as lua masuri impotriva celor ce au facut scandal.Ei trebuiau sa dovedeasca cu Malmo ce mari si tari sunt,pe teren,nu inafara terenului.

      Apreciat de 1 persoană

  9. PS.Si inca ceva,esential oricand si oriunde pe Planeta,BANII;inca,nu s-a onorat,premiat castigarea campionatului!;probabil ca doar cu banii veniti/castigati din/in UEFA-League(?!)

    Apreciază

  10. Eu zic sa luam povestea asta cu jucatorii care au protestat cu mult, MULT scepticism. Stim doar de 2 jucatori care s-ar fi dus la hotel: Arla si Tucu. Atat. Nu 9, 2. Restul de 7? Inventie din presa cel mai probabil. Dupa aceea, cerintele lor, nu stim care au fost. Poate nici n-au existat. Poate ca s-au dus acolo mai degraba pentru Mara si cine i-o mai fi transferat. Adevarul este ca pe unii ca Tucudean, Arlauskis, Hoban, Muresan sau Vatca nu-i vad foarte bine cu revenirea lui Muresan. Revenirea lui Muresan, aducerea lui Conceicao, zvonurile conform carora se vroia aducerea unui antrenor strain in vara, toate arata ca s-a cam incheiat era romanilor la noi.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.