4-3-3


Nu, nu ați ghicit… 🙂 Dar ați fost ”pe aproape”… 🙂 Titlul postului se referă –evident- la ”distribuția” trofeelor majore obținute de ”new-CFR”, adică 4 titluri, 3 cupe ale României și tot 3 cupe ”Super”…

Dar da, cei care au anticipat (cât se poate de corect!) o avalanșă de teorii privind așezarea echipei, n-au greșit… Din păcate pentru ei… 🙂 Au greșit, în schimb, cei din ”studiouri”, care au văzut formula milenară aplicată ieri și de Edy… Nici nu mai vorbesc de cei care au mers pe ”mâna” unei 4-2-3-1 (brrrr!), nu de alta, dar e singura cunoscută de ei, poate și din cauza că echipa națiunii joacă în acest sistem de vreo 20 de ani…

Finala ”mică” (din punctul meu de vedere, în raport cu meciul CFR-ului de ieri), adică Franța – Croația s-a terminat, terasele frumoasei așezări din SLO s-au golit mai repede decât ”Ion Oblemenco” ieri, rețin doar victoria acestei frumoase echipe af… europene, mai pragmatică ca niciodată, cu un stil de joc de care chiar și DP ar fi invidios nevoie mare… 🙂

S-a terminat și prima notare ”oficială” a noului sezon (care reflectă evoluția jucătorilor în ULTIMUL joc oficial al sezonului trecut, o contradicție zic unii, chestii de regulament, zic alții).

N-are importanță, să vedem rezultatul obținut din votul celor 18 tribuniști prezenți:

Edy primește –pe merit- o primă notă foarte bună (8.1), echipa la fel, legiunea ceferistă având evoluții între fruntașul Omrani (8.8) și codașul Peteleu (5.5), notele acordate fiind –în opinia mea- foarte corecte. Inclusiv în cazul ”extremelor”.

În privința meciului, s-a adeverit așteptarea majorității (lucru verificat clar și la Sf.Gheorghe, cu ocazia amicalului cu Sepsi): Edy n-a făcut nicio revoluție, a preluat ”pozitivismele” din era DP (și erau destule), încercând să aducă o cursivitate suplimentară jocului.

Practic nu apărut în formația de start nicio ”prospătură”, dar nici ulterior n-am văzut intrând în joc decât ”războinici” căliți de DP. Titularizarea lui Peteleu (în locul ”întârziatului” Manea) a fost o mutare logică (cu multe ingrediente pedagogice), a jucat cel care a tras la munte, zi de zi… Cu mutarea asta Edy a împușcat doi iepuri: a demonstrat grupului că joacă cel care se pregătește mai bine (Peteleu), dar și că doar pregătirea în sine nu garantează un loc de titular.

După 45 de minute jucate foarte slab de Peteleu, intră –logic- Manea, spiridușul Mitriță dispare din peisaj, apoi apare și celălalt ”întârziat” (vorbim de Billel), și tot jocul echipei devine de o robustețe nemaivăzută nici în era DP, noul actor principal al telenovelelor făcând practic cel mai bun joc al lui în culorile ceferiste. Victorie logică, meritată, restu-i cancan.

Ok, ”gazdele” s-au slăbit evident (atât în apărare, dar și –mai ales- în atac), dar asta să fie problema lor. Față de evoluția ”standard” din era DP, am văzut multe lucruri pozitive, dar și unele mai puțin reușite. Să vedem despre ce e vorba:

Echipa demonstrează că lecția (câștigătoare) predată de DP a fost foarte bine însușită de toată lumea, acest modul ”buldozer” (cu față mai umană, totuși) trece peste orice adversar, dacă băieții sunt concentrați. Din păcate nu sunt tot timpul, dovadă și perioada aia plină de nervi din R1 (culminând cu ieșirea sub orice critică a lui Arla la Mailat, gest preluat –din instinct, probabil- de la DP). Edy trebuie să facă repede ordine în acest plan…

Echipa de start e distribuită tot în 4-1-4-1, cu Hoban închizător, cu Djoko inter dreapta, cu Culio inter stânga, restul pe pozițiile standard. Apar mai multe mișcări tip ”interpost”, care aburesc adversarul, lucrul cel mai important fiind încercarea evidentă de-a se rupe de filosofia lui ”lungă și pe-a doua”, chiar și Arla a încercat mai tot timpul să caute fundașii, renunțând deseori la bubuielile clasice. Punctul slab fiind Peteleu, craiovenii au aglomerat jocul în zona aia, din care cauză și Hoban s-a văzut mai mult pe-acolo.

Cele două schimbări absolut logice din startul reprizei a doua (Manea intrând în locul lui Peteleu în min 46 respectiv Omrani în locul lui Mailat în min.55) au repus ”tancul” visat de DP pe șenilele corespunzătoare, și –concomitent cu oboseala adversarului- am pus stâpânire totală pe joc, cu un ”crescendo” demn de Ravel în Bolero… 🙂 Vine și golul, logic, ”gazdele” mai încearcă un forcing disperat pe final, dar nimic nu se mai schimbă.

Primele două schimbări au fost post pe post, mutarea lui Billel pe stânga a fost ultrareușită, pe lângă trecerile lui repetate lângă bietul Popa, a avut timp și de un assist ”a la Modric” pt. Culio (pasând –de data asta- din dreapta), păcat de preluarea de ”județ” a lui Emma…

După intrarea lui Billel, am văzut –de foarte multe ori formula 4-1-2-3 (mai ales în atac), cu Hoban, apoi ”interiștii” Djoko și Culio ceva mai sus, iar în față trioul Deac, Țucu, Omrani. Formula a sprijinit mai mult progresia pozitivă, cel puțin așa mi s-a părut mie.

În momentele în care am pierdut mingea sus, ”bradul” s-a întors: ne-am așezat repede în 4-3-2-1, cu Țucu sus, cu interiștii mai în spate, iar ”extremele” Deac și Bille coborând undeva în linie cu Hoban.

Curiozitatea cea mai mare a fost condiția fizică cu mult peste cea a ”gazdelor” (care au căzut vizibil în R2), dar și menținerea unui pressing aproape ucigător și spre final (deseori cu 3-4, chiar 5 jucători), în contrast cu retragerile mereu enervante din era DP, apărute după minutul 60…

În concluzie, aparent multe lucruri au rămas la fel, dar la detalii putem nota și destule noutăți tactice, unele și interesante, dar și eficiente. Un lucru e cert: mai avem de tras, și noi, și voi, și Edy, și băieții. Important e să ”tragem” ce trebuie, și NU pe nas… 🙂

HAI CFR!!!

Reclame

16 comentarii

 1. Imi place acuratetea analizei tale, Bacsika; te felicit !! Profesionala ! De la Finala asta, io am fost cel mai impresionat de momentul in care , intreaga echipa, a urcat scarile (la cucurigu” ) sa multumeasca galeriei …Foarte frumos gest ! Sper sa fie cat mai multe gesturi asemanatoare si o cat mai mare apropiere cu publicul,cu galeriile. Spun asta , pentru ca , dupa Finala CM , am fost la un meci de campionat in satul meu (unde locuiesc io acum ) si am vazut, am auzit, 75.000(saptezeci si cinci de mii )de spectatori cantand si aplaudand echipa , chiar daca a fost 1-1… Un spectacol fantastic , mai ales prin acustica stadionului ! Ce mi-as dori sa vad asta si pe stadionul CFR !!!!! Dar, bravo CFR , bravo Edi Iordanescu pentru cupa castigata !! Ne vom califica in CL ! Tineti minte ce zic !

  Apreciază

  • Salut, Moșule! Din câte știu, ai ”nasul” bun, așa că avem șanse la CL… 🙂 Dincolo de toate aspectele tehnico-tactice, și aici chiar ai dreptate, această apropiere între echipă și ”tribună” este lucrul cel mai important! Impresia mea este că Edy -în contrast cu DP- va pune un accent și pe acest aspect. HAI CFR!!!

   Apreciază

 2. „Curiozitatea cea mai mare a fost condiția fizică cu mult peste cea a ”gazdelor”” a fost explicată de ătre comentatorii Digi prin faptul că CFR a început pregătirea cu o săptămână mai devreme faţă de olteni.

  Apreciază

 3. Ciudat cazul lui Peteleu. De când e la CFR, nu reţin nici măcar o singură partidă în care să fi avut o evoluţie convingătoare pe postul lui de bază, cel de fundaş lateral dreapta. În schimb, nu-mi aduc aminte de niciun meci în care a dezamăgit când a jucat în banda stângă.

  Apreciat de 3 persoane

 4. Mulțumim Kiruj pentru analiză! Felicitări echipei și staffului tehnic, pentru un nou trofeu câștigat! Se vede că au muncit mult, sper să obținem rezultatele mult așteptate și în meciurile din CL. Galerie destul de numeroasă deplasată în Oltenia, rușine regizorului transmisiei, care s-a ferit pe tot parcursul partidei să ne arate cadre cu suporterii CFR-isti. Admirabil gestul băieților, de a urca în tribună, pentru a saluta galeria !! Sper să fim cât mai mulți vineri în Gruia! Hai CFR !!! VICTORE!!!

  Apreciat de 2 persoane

 5. Edy nu doar ca a facut schimbarile bune, dar le-a facut la timp! Tineti minte cat asteptam de la DP sa faca schimbari si le facea prin minutul 85, desi unii gafaiau de prin min. 60, iar uneori nici nu le facea pe toate. Multe potentialitati s-au pierdut atunci, Balde de exemplu.

  Apreciat de 2 persoane

 6. Cica se lucreaza la transferul inca unui fundas central, David Garcia ( imprumutat sezonul recent incheiat de divizionara B Osasuna la divizionara B Cultural Leonesa,fosta echipa a lui Moutinho )

  Apreciază

 7. Măcar o lună tot Muri va fi titular acolo… Deja se cunosc bine de tot cu Vini (dar și cu restul), e vorba de compartimentul unde e nevoie de o mare doză de stabilitate, fără multe experimente. HAI CFR!!!

  Apreciază

 8. CFR-ul a castigat patru cupe ale Romaniei, nu trei. Daca a fost voita scaparea pentru a se alinia cu asezare tactica 4-3-3, nu stiu daca e recomandat procedeul. Oricum, multumim pentru articol!

  Apreciază

 9. Am mai revăzut odată meciul pe digi4. Comentariul mi s-a părut la fel de odios, dar meciul, fără morcovi în apropiere, nu mi s-a mai părut la fel. Cu excepția primelor fo 25 de minute, dominare totală a băieților noştri. Dacă s-ar fi terminat cu 3-0, crecă nimeni nu se supăra. Au avut oltenii noroc cu carul. Au cam stat doar în Mitriță veneticu în față; în rest mai nimeni. Şi mi-am dat seama cât de mult valorau Băluță cu Gustavo până de curând; având tripleta asta în față, nimeni nu îndrăznea să atace, pentru că orice contraatac putea fi mortal. N-aş putea să imput oltenilor că au răcnit de la început la capăt din bojoci; fără a schimba ceva. Hai băieții, haide Edy, felicitări tifosilor clujeni, aşa da! Vă mulțumim!

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.