După 30 de ani… [Sepsi OSK – CFR Cluj 1-1]


În ’88 se numea stadionul IMASA, acum e stadionul OSK (până ce se construiește ăla nou, la ieșirea spre Miercurea-Ciuc, lângă Sala Sporturilor „Szabó Kati” (Ecaterina Szabo, cum o știa – și o iubea, cu excepțiile de rigoare – tot poporul român pe celebra gimnastă născută în zonă).

După 30 de ani gazonul arată incomparabil mai bine (de nota 10!), tribunele „reșapate” un pic, cu scaune de plastic la care alternează albul cu verdele, suporteri ca pe vremuri, inimoși, buni cunoscători ai fenomenului. Și înarmați și cu bere (dar și spirtoase), și cu semințe…

Spitalul Județean (aflat vizavi de drum) e – și el – cam „tot pe acolo”, cu ceva văruiri pe exterior, cu multe sereleuri „în interior” („înăuntru-i leopardul”, cum foarte bine se spune în popor). Mă rog, să fie sănătoși. Cei care intră acolo pe post de „pacient”…

În ABC-ul de vizavi, pe la ora 17.00, casierița (având o „vedere periferică” superdezvoltată) constată – cu ceva emoție în glas – că „a apărut autocarul cefereului!”. Se simțea în zonă o „emulație” incredibilă, toată lumea aștepta marele meci, pentru că nu joci în fiecare zi (an, deceniu, secol etc.) un amical pe propriul tău stadion cu echipa campioană la fotbal! Care echipă de fotbal – pentru cei cu memorie scurtă – se numește CFR Cluj! 🙂

***

După un (singur) an, CFR Cluj (la sfârșitul cantonamentului de la Poiana Brașov) joacă un nou amical cu cei de la Sepsi, diferențele fiind – totuși – esențiale: 1) s-a jucat la Sf. Gheorghe și nu la Brașov și 2) echipa adversă fiind – de data asta – „proaspăt salvată de la retrogradare” și nu „proaspăt promovată în (mămă)Liga 1”…

E bine când insistăm în a respecta tradiția. După acel amical din august 2017, a urmat un sezon încheiat cu un titlu. Poate se va respecta tradiția și în acest sens…

Clarificări: 1) după 30 de ani am revenit pe acest stadion (dar asta probabil s-a dedus din context) și 2) Din ABC-ul de vizavi de stadion NU am cumpărat nimic spirtos, ci… da!… LAPTE (și parizer, și ceva pâine), exact cum fac navetiștii care se duc la Brașov – zi de zi – la muncă. Sper din tot sufletul că nu m-a recunoscut nimeni, că o rușine mai mare cu greu voi suporta… Lapte, brrrrr!

Lumea vine, și tot vine… Se adună peste 3000 de spectatori (spre 3500, localnicii vorbesc de 4000+), atmosferă excelentă. Timp noros, 22 grade (Celsius, nu altceva!). Și da, la intrarea în teren a CFR-ului, tot stadionul aplaudă (aici găsiți voi continuarea potrivită, eu optez pentru „frenetic”) echipa CAMPIOANĂ, care – să vezi și să să nu crezi – e din ARDEAL! Mă rog, din Transilvania, dacă mă-nțelegi… 🙂

Fluierăturile ulterioare apar după o reacție absolut stupidă (de tip „final de cantonament”) a lui Djoko, o palmă „distribuită” lui Vasvari (noua achiziție a celor de la Sepsi). Nu prea l-am înțeles pe Damjan, dar bine că a marcat golul decisiv când trebuia… 🙂

În R1 Edi vrea să împace și varza, și capra, dar și grădinarul… 🙂 Surprinzător (sau nu), el optează pentru formula brevetată cu succes de DP (4-1-4-1), probabil pe considerentul că după 10 zile de acumulări „montane” (cu lecții minime – spre zero – despre tactică etc.) nu e bine să-i aiurești pe băieți cu filozofii noi (vei avea tot timpul din lume pentru asta în Polonia), așa că a apelat la așezarea arhi-cunoscută de tot lotul actual și pace și prietenie.

Echipa pare destul de bramburită (se simte caracterul „de obligativitate” al meciului), în primul rând în apărare (mai ales în linia fund), unde 3 dintre cei 4 sunt premiere (sau pe-aproape), Peteleu – Rus Ionuț (?) – Muri – Andrei Radu. Bunicel băiatul adus ca rezerva lui Camo, știe fotbal, știe tactică, se poziționează corect, dar… cam atât. E de viitor, sută la sută. În rest, Hoban dovedește că anii trec (din păcate), Djoko cam nervos, Culio bunicel (dar și el mai puțin motivat), ce să mai vorbim de restul…

”One man show” al reprizei devine – împins și de public – Tandia (incredibil jucător!), care, în ovațiile asistenței, scoate mai mereu 1-2 ceferiști din joc, fie prin fente de corp, fie din accelerări superbe pe spații mici. Bun jucător, jos pălăria!!!!

În față i-am avut pe Costache – Djokovic – Culio – Mailat, în vârful lor fiind plasat Țucu. Așezarea de 4-1-4-1 mi s-a părut de multe ori mult mai clară decât în era DP, lucru care e un semn de slăbiciune, evident… (în sensul în care dacă o anume așezare se vede tot timpul, înseamnă că nu există mișcare, dinamism etc. Și chiar nu a existat nimic ceva de genu’).

În R2 apar alți titulari (singurul care e păstrat fiind Muri; interesant, așa-i?), avându-i la start pe Vâtcă – ??, Vinicius, Muri, Camora – Mate – Ioniță, Deac, Bordeianu, Păun – Omrani (nu am reținut numele copilului folosit ca și fundaș dreapta, scuze; joc acceptabil din partea lui, până la urmă). Mate e un câștig evident (îl poate înlocui fără probleme pe Hoban în 4-1-4-1), chiar dacă nu prea s-a aventurat în față (și nici șuturile din videoclipuri n-au mai venit). Este un câștig evident, se vede de la orice poștă comunală din Harcov… 🙂

Deac, ca Deac… Toți spectatorii gazdelor au spus la lovitura aia liberă: „Cipri va marca, va fi 1-1”. Fini cunoscători ai fenomenului și nici nu l-au suspectat pe Cipri de fecesebisme, spre lauda lor… Sper din toată inima ca Cipri să fie păstrat și pentru noul sezon, că poate vom avea ceva șanse și-n „Ioropa”, dar și-n MămăLiga. Din păcate, Ioniță ca Ioniță… Pe lângă faptul că toată lumea din jur se întreba „cine-i grăsanul ăla din dreapta”, am văzut din nou că ceva nu e în regulă cu băiatul asta. Sper că greșesc. DP n-a greșit…

Formula 4-1-4-1 n-a mai fost la fel de vizibilă tot timpul (din fericire…), am văzut multe transformări în 4-3-3 (mai rar) și în 4-1-2-3 (mai des), cu Mate în spate (supervizor), cu Deac și Bordeianu interi și Ioniță, Omrani și Păun în față.

În R2 ne-am comportat ca o echipă campioană, i-am masat în careul lor. Trebuia să marcăm mai multe goluri, dar e bine și așa. Toată lumea (inclusiv suporterii echipei gazdă) a fost mulțumită.

***

La sfârșitul meciului s-a întâmplat exact același lucru, ca și acu’ 30 de ani: m-am întors acasă… 🙂 La intrarea în Miercurea-Ciuc am oprit la benzinărie și am aruncat pet-ul (gol) de lapte în coșul de gunoi… NOBLESSE OBLIGE, cum ar spune Luis!

HAI CFR!!!

388 de comentarii

  1. Scuze, am uitat de un actor important din meci: arbitrul cucbau. Cu fitil în cur când era să acorde cartonaşe belgienilor, reținut când trebuia să acorda faul contra Franței. Ce clown trist… Totuşi, n-a influențat rezultatul, dar a marcat la servilism. Şi noi ne mai plângem de albitri din țară…

    Apreciază

  2. Omrani o sa-i bucure pe chinezi si pe propriul buzunar, cred. Franta a facut cu Belgia acelasi lucru ce a facut Belgia cu Brazilia. Ma astept ca invingatoarea de maine din Croatia-Anglia sa faca acelasi lucru cu Franta (sa se apere si sa invinga din faza fixa ca Franta azi sau pe contre ca Belgia cu Brazilia). Vom vedea ce va fi. Ma astept sa castige Croatia CM 2018.

    Apreciază

  3. Tin tot cu Brazilia, chiar daca a iesit. Putin si cu Croatia (Modric, Rakitic, Mandzukic). Din ’82 am ramas fanul Braziliei, chiar daca acea echipa n-a fost campioana mondiala. A fost eliminata in semifinale de Italia pe contre. Dar in inima mea au ramas Socrates, Zico, Junior, Falcao (nu cel de la PSG), Eder, etc. Modul in care preluau mingea, in care driblau, in care atacau, in care sutau (Eder trimitea mingea cu o viteza uluitoare). Spun astea ca argumente de ce tin de atunci cu Brazilia fara intrerupere.

    Apreciază

    • Ti-au placut pentru ca erau ca romanii. Talent si Sentiment, dar cap ioc. Dincolo de perioada de glorie de dupa razboi, Brazilia a facut treaba doar atunci cind tonu l-au dat jucatorii scoliti tactic in Europa.

      Apreciază

      • Eu sunt bozgor, Cristi, nu m-am gandit la asa ceva. Italia din acea vreme era marea maestra a jocului de contraatac, cu batranul Enzo Bearzot la carma, un mare tactician. Nu avea rivala in acea vreme. A castigat apoi si in finala, tot pe contre, cu Franco Baresi stalpul apararii si Paolo Rossi golgheterul CM ’82. Era o echipa senzationala pe contraatac, acea Italie.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Ii vad pe cei de la Fotbal Europan pe gigitv cum elogiaza organizarea defensiva a Frantei. Asta in timp ce pe noi ne-au tocat tot sezonul trecut ca nu le place aceeasi organizare defensiva a lui DP. Poate nu cei de la Fotbal European. Mai degraba celelalte studiouri ale gigitv, in frunte cu Naum dar si altii (destui).

    Apreciază

    • Ti se pare ca seamana organizarea defensiva a Frantei cu cea CFR-ului? Ai vazut vre-un balon trimis de vre-un francez direct in tribune, sau o aruncare a balonului direct injumatatea adversarului? Pana una alta francezii au avut destule ocazii clare si dupa ce au inscris. Totusi ar fi bine sa nu facem astfel de comparatii ca picam in derizoriu.

      Apreciază

      • E alt stil. Tot defensiv, joc de asteptare. Altfel. Dar nu e ofensiv. E reactiv (pe contre). Insa nici Franta nu construieste pozitional. Prefera sa astepte ocazia de contraatac. Care apare.

        Apreciază

        • Eu nu am contrat stitlul defensiv al ui DP ci stilul fricos si penibil. CFR-ul dupa ce a inscris gol CFR a contat f putin ofensiv(chiar si pe contre), nu m-a deranjat ca nu a construit pozitional(desi cu echipele foarte mici se preta) ci stilul ultra pagubos cu mingi respinse aiurea fara nici un fel de verticalizare, fara nimic.

          Apreciază

    • Nasol rau domnule, toata generatia aia de „aur” care nu a reusit nici macar cit au reusit bulgarii din generatia lor sa vada ca o tara cit Bucurestiul si Ilfovul ajunge in finala uni campionat Mondial. Dar cind ai un Modric care are cu Real Madrid mai multe meciuri cistigate in Liga Campionilor decit are Hagi jucate de toate stii ca coratilor le e bine pentru ca nu le e rau.

      Apreciat de 1 persoană

  5. Dar putem bate oricand India, desi avem o tara cat un cartier din New Delhi, iar Bhaichung Bhutia „the god gift to Indian football” a fost un jucator mediocru de la FC Bury (L2, Anglia). Ce treaba are Hagi cu performanta Croatiei? El e de vina ca n-am castigat CM-ul? Aveam nevoie de mai multi Hagi in 94 si castigam.

    C’mon men, ca fotbalist, Hagi a fost ireprosabil la nationala (lasa Real si Barca, nu-i usor sa fii nici rezerva acolo), a dat mereu maximum. Mai mult ca Messi pt nationala sa. Ca n-a fost la nivelul lui Modric, well, asta e, nu e vina lui, atata a putut.

    E de vina Dan Petrescu care a ratat penalty-ul cu Suedia! Fuck Dan Petrescu! Dan Petrescu sucks!!! :)))))

    Apreciază

    • Eu m-am referit la marii jurnalisti care l-au facut rege si au inventat o generatie de aur care nu a castigat nimic.Poate o generatie buna,cea mai buna din istoria fotbalului din rumunica,ca rezultate.Apoi la.final de cariera ,si-a aratat caracterul adevarat.De comportamentul sau de patron,reje filozof sau ce o mai fi,nu cred ca trebuie sa mai spun ceva.Strict parerea mea.Cred ca ,Cristi are 100% dreptate.

      Apreciază

      • Da, Hagi indeplineste azi idealul platonic al Regelui-Filosof, ti se pare putin lucru? Iata, niciodata Modric sau Croatia nu vor realiza, basca in fotbal (!), idealul de care a vorbit insusi Platon 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • De cand i-a pus eticheta a devenit din ce mai nesimtit, a fost un jucator mare, urias pentru nationala dar caracterul a fost aproape tot timpul unul mizerabil. Pacat de iesirea lui din scena, cu acel cartonas rosu din meciul cu Italia, desi in calificarile pt CE din Belgia si Olanda ne-a ajutat in momente critice(meciul cu Ungaria de la Bucuresti) la acel campionat nu a jucat absolut nimic. Imi rau iarasi de generatia care a ratat calificarea in meciul decisiv cu Danemarca, erau destui jucatori decenti si in acea generatie.

        Apreciază

        • Cu bune si cu rele cred ca a fost cea mai bune generatie care am avut-o, pacat ca nu am obtinut rezultate mai bune cu aceasta generatie si mare pacat ca li s-a ridicat piedestal pentru niste performante decente: pt mine un sfert de finala la un CM nu mi se pare un rezultat exagerat dar totusi in acea perioada am invins Argentina si de 2 ori Anglia cea ce in zilele noastre mi se pare SF.

          Apreciază

    • Nu as sustine ca Hagi a fost ireprosabil la nationala. El si generatia lui au un antrenor dat afara atunci cind acesta a sesizat ca ei cam terminasera benzina. Iar majoritatea generatiei sale a avut nevoie de nationala pentru a-si relansa cariera, pentru ca majoritatea au fost niste neadaptati ai lumii in care ajunsesera. Hagi a fost cel mai bun jucator al genratiei sale din Romania iar in Romania genratia lui a fost cea mai buna ca rezultate din fotbalul romanesc. Obiectiv insa in anii 90 Romania nu a realizat ce au reusit Bulgaria si Croatia si nici Hagi ca jucator de club in Vest nu s-a impus precum Stoichkov sau Prosinecki. Daca ne uitam la declaratiile lui Hagi de-a lungul timpului, Pina la CM1994 fost un om la locul lui. Apoi i s-a urcat la cap, trecuse si de 30 de ani si i se apropia sfirsitul carierei, ajunsese si el in sfirsit Idol la turci dupa ce frecase banca de rezerve prin Spania si facue cunsotinta cu provincia italiana prin Serie B. Iar apoi a inceput golaneala – santajul de a cumpara imobile la preturi preferentiale in calitate de erou al neamului, declaratiile cu statuia. Iar apoi presa a inceput cu pupincureala desantata, tocmai la finalul carierei – in loc sa il fie elogiat in anii lui de glorie in care era doar un fotbalist, au inceput sa il elgoieze cind a ajuns inapoi in normalitate – un prost care a fost un jucator genial.

      Apreciat de 1 persoană

      • Declaratile cu statuia au prin 98 dupa un meci cu Paraguay la capatul unor preliminarii in care nu am primit gol in primele 7 meciuri si am facut egal in 10-lea meci, oricum acele declaratii au fost absolut penibile. Legat de dat afara antrenor acolo cred ca vina e undeva la mijloc in sensul ca s-au batut cap in cap 2 caractere destul de jalnice(ca sa nu spun jegoase). Mi s-a parut penibil si faptul ca G Popescu nu a vrut sa joace la nationala pana nu pleaca Piti.

        Apreciază

  6. Despre noi transferuri nimic, practic in poarta stam numai in Arla, daca se accidenteaza sau va fi in forma slaba, singura optiune ramane Vatca, deci aici avem o problema serioasa . In ultimul amical daca imi aduc bine aminte, Lang nu a jucat, deci langa Vinicius va fi Muresan, cu plusurile, si mai ales minusurile cunoscute . In rest ne-am cam descurca, chiar daca sunt unele mici probleme pt Edi . In fine, repet, despre noi transferuri nimic, nici macar sub forma de zvon, dar scandal legat de Omrani pe toate site-urile sportive ! Agentul lui declara razboi total clubului, intervine la digi si ne face practic mafioti, iar bosii nostri dorm, o conduita made in Johannis .

    Apreciază

  7. Stire proaspata , sursa digisport.ro : in locul lui Omrani la echipa lui DP pleaca Tucudean , pt 2,5 mil euro . Daca e adevarat, cel putin pt o perioada postul de atacant central va fi o mare problema, noii veniti Tambe si de Luca fiind in urma cu pregatirea ( practic nu s-au pregatit de loc pana la reantoarcerea echipei in tara ), iar Omrani si nepregatit si cu scandal, o buna perioada sigur nu va fi jucat !

    Apreciază

    • Stai linistit,va fi bine.Au fost transferati jucatori decenti.Omrani va fi un castiga.Echipa si-a pastrat omogenitatea .Cat despre Muresan nu inteleg de ce-l critica toata lumea,este peste foarte multi jucatori pe postul lui din rumunica.Mai ales daca nu iese din zona lui de confort,este foarte bun.Mai tot sezonul el a dus greul Boli fiind accidentat.Si am luat campionatul cu el.Parerea me.
      Ps:Mai esti suparat pe mine ? 🙂 🙂

      Apreciază

      • Noroc că mâine se închid transferurile în China, altfel, după Deac, Omrani şi Ţucudean, urmau pe rând ştirile în exclusivitate că pleacă A. Mureşan, apoi Mailat, Culio, Hoban şi ceilalţi din lot, care pe 2,7, care pe 4 mil dolari. 🙂 Lui Păun îi venea rândul pe 6 octombrie. 🙂

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.