Facebook/Albusibiu – Inofensiva


O înfrângere care umple acum aerul ceferist cu praf de pușcă. Simțim că pierdem avansul, simțim că pierdem armonia și avem toate motivele să fim îngrijorați, chiar furioși. Probabil că tentația este de a-l ”crucifica” pe Dan Petrescu. Înainte de a spune orice despre meci, aș face un îndemn: să nu dramatizăm. Să apelăm la memorie pentru a ne regăsi echilibrul. Unde eram anul trecut pe vremea asta? Care erau perspectivele? Sau, dacă tot s-a salvat CFR-ul prin această investiţie nouă, care erau șansele ca din primul an proiectul să meargă? Așa cum am ajuns pe primul loc, tot așa trebuie să știm să și cădem. Așa cum ne-am bucurat la victorii, trebuie să amortizăm și șocul înfrângerilor. Totul e o sinusoidă. Avem suișuri și coborâșuri în drumurile noastre și așa cum atunci când suntem sus ar trebui să mai privim spre jos, la o potenţială coborâre, tot așa, acum când părem că am luat-o pe derdeluș, trebuie să privim în sus. Nu e nicio dramă, o tot spun: campionatul se va hotărî în play-off. Până atunci vor putea fi multe momente de try and error.

De asta am așteptat cu interes imens acest meci. Am vrut să văd ce s-a învățat din meciul cu Botoșaniul, ce metode noi se vor încerca. Și am văzut exact aceeași partitură. În schimb am aflat altceva: Dan Petrescu este atât de convins de strategia pe care a adoptat-o încât nu încearcă nimic nou. Pentru el maximum risc este o schimbare de genul Moutinho-Djokovic. Acum are 2 episoade identice care să-i confirme că e într-o eroare. Dar nu sunt convins nici acum că va schimba. Urmează în campionat 2 meciuri pe care le poate câştiga şi cu tactica asta (tactica lui 2-0), cu Gazul şi cu Iaşul şi poate după aia iar ne vom minţi că “merge şi aşa”. Nu, nu merge…

Ce e fundamental greşit în tactica asta? Atacul, ofensiva care e mai mult inofensivă. Am câştigat multe meciuri, dar în niciunul nu am avut o avalanşă de ocazii, cam cum era pe vremea lui Miriuţă, cu un lot net inferior. Pur şi simplu am avut o rată nesperat de bună de goluri, raportat la numărul de ocazii. Iar cum mijlocul şi apărarea îşi fac treaba, acele goluri erau decisive. Problema este că, pe termen lung, mecanismul echipei nu poate funcţiona aşa, mai ales că în faţa unor adversari mai tari defensiva nu va mai fi o armă arhisuficientă. Aşa că ar trebui încropită şi o metodă ofensivă. Astăzi zic că s-a văzut cel mai clar care-s minusurile în atac, în situaţii de joc poziţional (nu mă refer la contraatacuri – cele care nu prea fac obiectul tacticii, căci ţin mai mult de improvizaţia jucătorilor).

În primul rând preferinţa pentru prelungirea acţiunilor. În locul riscului, verticalizării, se scoate mingea în flanc, se dublează şi se driblează acolo. Se stă mai mult în atac, se dă impresia de dominare, se mai scoate câte un corner… Problema este că, invariabil, o minge pe flanc are nevoie de o centrare bună şi apoi de o finalizare pe măsura. Poate că atunci când e Urko Vera pe teren, finalizarea la centrări e bifată. Însă rămâne constantă problema centrărilor. Avem nevoie de o sumedenie de cornere pentru un gol. Apoi, avem zeci de centrări care par a fi aruncate orbeşte – cele mai bune centrări sunt aruncările din out ale lui Manea. Astăzi au fost 3 centrări din situaţii în care Camora, Deac sau Manea erau complet nederanjaţi şi nu s-a ales nimic de ele. Se centrează aiuritor şi, mai grav, se preferă centrările pe colţul lung, cu depăşirea careului mic. Păi cine să vină la colţul lung opus? Deac? Culio? Ăştia nu sunt jucători să aiba şi lovitură de cap în arsenal. Pare de-a dreptul ilogic ce se face. Astăzi am avut 4 jucători a căror singură pasiune era dusul mingii în flanc: Deac, Peteleu, Camora, Manea. Djokovic şi Hoban prea depărtaţi ca să conteze într-un joc ofensiv, iar Culio, prea izolat atunci când încerca ceva central. Pe zona centrală nu existăm şi e îngrijorător, căci am putea avea soluţii. Avem driblingul lui Culio, avem un-doiurile între el şi Deac, avem atacant cum e Balde care pare că are finalizare foarte bună în situaţiile clare. Sigur, pe centru e greu să pătrunzi. Dar, în situaţia de faţă, când nu merge altceva, ar fi mult mai eficient să încerci de 10 ori pe centru, ca să-ţi iasă o dată. Un dribling pe centru, o depăşire acolo dezechilibrează o întreagă apărare. Pe flanc, după dribling, apărarea doar se grupează în aşteptarea centrării care va veni.

Tot din cauza stilului ăsta de joc, am ajuns să jucăm mai mult în 9 jucători de câmp – Balde a fost inexistent, iar atunci când ar fi putut fi trezit la vreo minge, ajungea mereu al doilea. Cu om în minus, nu aveam cum să ne aşteptăm la mai mult.

Acum să fim cinstiţi cu jucătorii. Dacă erau oameni care să poată centra, sau dribla la foc automat, să domine meciuri întregi, nu mai erau acum în campionatul României şi în niciun caz luaţi gratis. Cu excepţia lui Balde, toţi ceilalţi joacă precum le este cartea de vizită şi cum e cota campionatului românesc: Aici centrarea bună e o excepţie, centrarea prin spatele porţii e regula. Aici driblingul pe centru şi un-doiul se fac doar la antrenamente, pentru că în meci nimeni nu mai pare să-şi aducă aminte de astea. Totuşi, carenţele de tehnică individuală se pot rezolva şi prin aşezarea pe teren, prin strângerea spaţiilor între jucători. Un şah de pioni, egali între ei ca valoare, dar care poate asigura densitatea. Cred că astăzi, cu Omrani pus în mijloc, cu Deac pus pe stânga şi Nistor pe dreapta şi cu Hoban-Culio la mijloc altfel ar fi arătat ofensiva noastră, mult mai fluidă.

În schimb, Dan Petrescu a rămas perseverent stilului său care, de atâtea ori, să recunoaştem, a funcţionat. Dacă ar fi să-i reproşez ceva sigur lui Dan Petrescu ar fi nervozitatea şi comentariile continue. Văd că s-au transmis în teren. Camora aproape la fiecare decizie e aproape să-l ia de ecuson pe arbitru, băieţii din atac văd henţuri la fiecare fază, iar în situaţii ca cea de azi ajungem ca şi unul ca Mureşan să se trântească în careu, pentru penalty. Nu asta e atitudinea orientată spre muncă, spre seriozitate. Asta e ciupeala ieftină. Eu cred de aceea că o înfrângere ca cea de azi ne ajută să ne mai vedem lungul nasului. Şi dacă tot îl vedem, poate revenim la atitudinea de la începutul sezonului, una mult mai umilă şi mai creativă.

Cât despre planul pe termen lung, să nu facem din câştigarea campionatului un imperativ. Poate că planul CFR-ului nu stă în acest trofeu, cel puţin nu acum. Planul CFR-ului, dacă e pe termen lung, ar putea fi unul de afaceri, orientat spre creştere şi profit. Iar profit se poate scoate şi din Europa League, acolo unde se poate ajunge şi de pe locul 2, cu un lot ca al nostru de acum. Mai vindem 1-2 jucători, aducem alţii şi, când facem bilanţul, vedem profitul, esenţa oricărei afaceri. Iar continuitatea va da şi creştere, va mări de la an la an sumele şi profitul.

Deci, să nu facem din aceste înfrângeri un dezastru. Când nu putem dormi din cauza lui Dan Petrescu să ne amintim doar cât de aproape am fost de faliment. Aşadar calm şi răbdare!

Albusibiu

Reclame

20 de comentarii

 1. Sa zici ca n-ai un Eric, cand Eric a fost liber asta-vara, e si ridicol si insultator fata de jucatorii tai. Mai lipsea sa zica si Contra acelasi lucru, cand in vara Eric se autopropunea la Dinamo, iar Contra il imprumuta pe Albin.

  Contra si Dan Petrescu, principalii candidati pentru postul de selectioner! Poate ar fi meritat totusi Hagi, daca te uiti la abilitatile de selectie. Din pacate ramane conflictul de interese in cazul lui si suspiciunea ca si-ar fi promovat jucatorii la care are procente.

  In orice caz, Eric ar merita o selectie la nationala Romaniei, fie si numai pentru a deschide portile si fotbalistilor nascuti in alta parte, de alte etnii, dar romani prin adoptie.

  Apreciază

 2. Fcsb anul trecut au fost varza in campionat si au fortat doar in play-off fiind la juma’ de punct de al castiga(titlul). Vad ca la fel fac si anul asta si poate ca forcingul maxim tre sa il facem atunci cand miriuta a dezarmat: in returul play-offului. Cu alte cuvinte: acum ne permitem sa pierdem cateva meciuri si daca e posibil sa fortam pe final de campionat. Oricum nici fcsb nici cfr nu merita titlul anul asta.

  Apreciază

 3. Salutare. Interesant articolul marca albusibiu, ca de obicei. N-as fi de acord totusi cu urmatoarea afirmatie: „Astăzi zic că s-a văzut cel mai clar care-s minusurile în atac, în situaţii de joc poziţional (nu mă refer la contraatacuri – cele care nu prea fac obiectul tacticii, căci ţin mai mult de improvizaţia jucătorilor).” Contraatacurile, ca si atacul pozitional, fac obiectul tacticii (parte a tranzitiilor ofensive despre care am scris acum mult timp), sunt studiate si in mod normal lucrate de catre orice echipa profesionista la antrenamente. In functie de stilul si optiunea fiecarui antrenor pot avea foarte multa pondere in antrenamente (ex.:cele pliate pe catenaccio ) sau foarte putina (ex. :cele pliate pe tiki-taka) ca sa folosesc extremele. Cat despre improvizatie, cred ca aceasta intervine cand un moment al jocului n-a fost prevazut sau suficient lucrat de catre antrenor. In fotbalul profesionist e greu sa ne gandim ca s-ar putea ajunge in mod constant la improvizatie, de aceea cred ca ne referim mai mult la adaptari la variante ale unor situatii despre care se stie deja ca vor aparea intr-o partida. Numai bine.

  Apreciază

 4. Curios este că de câteva partide jucăm mingi inalte la bubuială pe Balde și mingi la firul ierbii rapide pe Urko – taman invers de cum ar trebui. N-am văzut nici un forcing cu 2-3 vârfuri atunci când suntem conduși sau e 0-0 in min.89. Totul e ca o apă cristalină…
  Nu-i bai, meciurile din play-off contează -om trăi și om vedea…
  Hai CFR!

  Apreciază

 5. Fara a crucifica pe nimeni, as adauga la ce a scris Albusibiu pe „feisbuc” ideea ca daca se patrunde din banda spre interior pana aproape de linia de fund, se pot evita centrarile „oarbe” executate de obicei de mai aproape de tusa si totodata din pozitie mai indepartata de linia de fund cu pase la firul ierbii de pe linia de fund cat mai dinspre interior pentru sut la cei care vin din linia a doua sau chiar la varf daca acesta e demarcat sau daca are prim-planul. E doar parerea mea. Hai Cfr!!!

  Apreciază

 6. Iar ce a scris IQ ca daca mai continuam cu atacurile pe tribuna actualii actionari isi vor lua jucariile si vor pleca in vale cu antrenori + jucatori cu tot, nu e altceva decat cenzura. Se pare ca se intorc vremurile pe care am fi dorit sa le uitam, sub o forma mult mai nociva. Practic e calus in gura… Iar linistea de pe stadion e lipsa evidenta a galeriei, nimic altceva. Sau ma rog, marimea ei minuscula… Sigur ca s-a intamplat ceva cu galeria, din ce inteleg s-au suparat ungurii pe romani pentru ca i-au jignit si s-au retras. Nu e de mirare… Sigur ca sunt ungur… evident.

  Apreciat de 2 persoane

  • Adica dupa mintea ta faptul ca unii au indemnat spre mai multa moderatie e cenzura? :)) Pe bune ? Sa iti spun eu ce e aceea cenzura ? Cenzura era daca unul din moderatorii acestui forum ar fi cenzurat comentariile intr-un anume sens… iar eu inca nu am observat chestia asta
   Anyway e gretos sa vad cum unii chiar savureaza infrangerile echipei iar partizanatul asta de doi lei e realmente halucinant…Cat despre salariul lui Dan Petrescu mai spun odata…”nu cred ca e treaba boului de unde bea vaca apa”

   Apreciază

 7. Dupa declaratiile demoralizatoare ale lui DP din ultima vreme, se pare ca el e primul care are nevoie de incurajari ! Oare ce simt jucatorii cand aud ca scuze pentru rezultate faptul ca au fost adusi doar jucatori liberi de contract ? Suna ca si cum ar fi fost adusi niste jucatori de calitate inferioara de la care nu ai ce asteptari sa ai, in care nici macar antrenorul nu are incredere…

  Apreciază

 8. Hai sa nu fim suparati pe DP, ca poate se enerveaza si pleaca . Cu ce a gresit el cand s-a vazut de la inceput ca a trimis pe teren o formula ideala de a obtine victoria, nu ? In poarta cu Arlauskis, care ne-a salvat din multe situatii pe care scria gol ( ma refer la celalalte meciuri ), e un portar care iese bine la centrari, joc de picior fara cusur, ce mai, portar mare . In aparare si la mijloc, asa vreo 9 jucatori, desigur fara extreme, ca doar singurul atacant , Balde, nu e in stare sa intre in combinatii sau sa se duca la centrari sau angajari in careu . Coltescu e de vina, pt ca daca dadea penalti la Deac, Culio transforma, iar cu 1-0 in poseta, nu mai faultam langa careu si asa juvetii lui Hagi nu mai dadeau gol . Huu Coltescu !!! Si are dreptate DP ( platit doar cu 70.000 euro lunar fata de nesimtitul de 7000 euro a mult hulitului Miriuta ), avem doar jucatori veniti fara contract ( aici intra si Nistor si Boli ? ), nu ca Botosianul sau Viitorul, care au adus vedete cu contract pe banda rulanta ?! Si ne spune si obiectivul real al echipei, accederea in play-off si participare in Europa Ligue . ” sa se bata Craiova si steaua la titlu ! ” spune el pe un ton academic . Pai mai felcere, asa arata cel mai bun antrenor din istoria cFR-ului ??? Ps .Cfr-istule, nu mai scrie aproape nimeni aici, pt ca lingusitorii lui DP nu au efectiv cum s-o scalde, iar cei care au indraznit sa atraga atentia de mai multa vreme ca jocul nu merge si ca suntem sus datorite norocului, au fost rapid urecheati de lingusitori, si cum ai zis, prin cativa ca IQ chiar avertizati ca noul patron poate pleca datorita criticilor aduse de cei care nu merita sa aiba echipa asta, bla, bla, bla . Trist, dar adevarat !

  Apreciază

 9. Oamenii mai sunt ocupati,nu sa scrie toata ziua pe Tribuna.Sunt lucruri mai importante,Asta cu „plei oful” eu nu-l cred pe DP.De ce dracu sa se dea o gramada de bani pe un astfel de obiectiv.Atunci ramai cu Miriuta la 7000.DP a fost adus sa ia campionatul,ca se plamge se vaita prin tembelizor este alta poveste,nimeni nu-i da atata banet pentru „plei of”.Obiectivul este cla ,campionatul si grupe ,ori UCL ori EL ,de acolo vine banul.Acest obiectiv este unul pe termen scurt,pe termen lung crred ca se vor aduce (pe ani putini) sau creste jucatori „vandabili”.Altfel,nu supravietuim mult timp,mai ales daca noua conducere doreste sa faca profit ,ca de aia au venit nu de dragul nostru sau al CFR-ului (vezi postarile lui IQ)Si pe undeva ,este normal.

  Apreciază

 10. Declaratiile lui DP dupa ultimele 2 jocuri, mi s-au parut total aiurite.
  Nu-l doare capul ca-si jigneste proprii jucatori, adusi liberi de contract, dar cu acordul sau la sugestia lui, dar il doare capul sa nu le ia din meritele fotbalistilor de la Viitorul, atunci cand a fost intrebat de arbitraj si nu a dorit sa comenteze faza de la penalty-ul neacordat.
  Ba mai mult, isi doreste sa aiba buget de transferuri pentru a cumpara jucatori de la Hagi si ma tot intreb, pe cine vrea sa cumpere, oare pe Eric? Ce sa faca cu Eric, ca acesta nu face faza defensiva, sa frece banca de rezerve?
  In orice caz, vad ca nu-i plac multe la DP, nu-i place publicul CFR-ist, nu-i place lotul, nu-i place nici faptul ca a obtinut prea multe puncte in turul acestui campionat si ma gandesc ca, chiar daca ne plac rezultatele de pana acum, noi nu avem voie sa spunem nici macar ca nu ne place jocul.

  Apreciază

  • Nu,nu avem voie 🙂 🙂 🙂 ca pleaca investitorul 🙂 :):)
   Asa ca la urmatorul meci,toti in Gruia si sa cantam pentru echipa.Eu dirijez doar,am o problema serioasa la corzule vocale (fara gluma) si am promis la muher ca nu mai ragusesc la meci.Pana acum nu am reusit sa ma tin de cuvant ,dar acum sunt obligat,ca raman fara voce (spre bucuria muherului) 🙂 🙂

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.