Calm și civilizație


Acest text este despre civilizație. Consider că tot scandalul stârnit la CFR după meciul cu Botoșani vine din lipsa unui tact elementar. Ambele tabere formate ad-hoc greșesc și încă greșesc grav, pentru că acum, când și-așa eram atacați din toate părțile din afară, tocmai acum ajungem să ne certăm și noi între noi, din cauza unui subiect care ar trebui să definească CFR-ul: CIVILIZAȚIA.

Pe de-o parte Dan Petrescu trebuia să aibă diplomația necesară să evite defularea de după meci, să trateze cu calm și înțelepciune momentul. Înțeleg nervozitatea momentului, înțeleg poate și nevoia de a deturna impresia de neputință a echipei, dar chiar nu era cazul să atace, generalizat, suporterii. Problema nu stă în menționarea problemei suporterilor care înjură ci în generalizare. Cei care înjurau nu cred că au fost vreodată mai mult de o mână de oameni, dar, așa cum se întâmplă de obicei, scandalagii se aud cel mai mult. Dar pe stadion sunt vreo câteva mii de spectatori. Nu e corect să îi acuzi pe toți suporterii, mai ales atunci când tu însuți nu ai avut cel mai fericit moment. Mai bine accepți bărbătește nereușita, îți asumi, tragi aer în piept și mergi mai departe. Eventual pui și câțiva oameni de ordine care la următorul meci să poftească afară scandalagii. Dar cel mai bun răspuns rămâne mereu meciul următor. Probabil Dan Petrescu așa a fost învățat să se comporte pe la cluburile pe la care a antrenat. Perioada „Chelsea” e cam departe și cred că i-a cam uitat senzațiile speciale.

Pe de altă parte suporterii, cei care vin pe cel mai civilizat stadion din România. Cei mai mulți înțeleg privilegiul (mulți ceferiști nu pot ajunge la meciuri, știți asta, nu?), savurează spectacolul, se bucură de reușite, suferă la greutăți, dar merg înainte, înțeleg că așa e viața, cu bune și rele. Însă sunt și acei câțiva care privesc echipa ca pe un cal la căruță. Nu trage? Dă cu biciul în ea! Să te apuci să îți înjuri proprii jucători este mai mult decât deplasat, mai ales că, pe deasupra, tulburi și starea suporterilor calmi din jurul tău.

Ce credeți că simte, atunci când e înjurat, un jucător care și așa e furios fiindcă nu-i merge jocul? Va juca mai bine? Sau se va enerva și mai rău, își va pierde și bruma de luciditate? Faceți necesara distincție între înjurătură și critica la rece, cu argumente și sugestii de mai bine. Un jucător care nu e indolent, care nu lasă impresia că se protejează în contactele de minge, care oricum luptă pentru concurența pe post, pentru titularizare, chiar nu merită înjurătura birjarului din tribună, ci aplauze pentru efortul pe care-l depune. Nu cred că acum avem la CFR oameni care economisesc vreun efort, oameni care nu dau totul pentru echipă. E nedrept să se scuipe pe efortul lor, cu atât mai mult au adus puncte cât nici nu visam anul trecut pe vremea asta.

Să luăm lucrurile așa cum sunt: CFR-ul nu are un stadion latin-vulcanic. Și, din punctul meu de vedere, chiar nu-mi doresc să-l aibă. Nu trebuie urmate în orb modelele altor stadioane, CFR-ul poate fi chiar unic așa. Se poate chiar și fără galerie, atunci când ceilalți spectatori sunt lăsați să savureze și să intre ei treptat în spectacol. Gândiți-vă cât de rare sunt momentele în care tot stadionul aplaudă. Nu, nu e vorba de cântec de galerie ci doar de aplauze – ceva ce poate face orice suporter. La CFR sunt uneori acele momente de la corner, când tribuna II vibrează. Ce frumos ar fi ca acele momente să se întâmple mai des! E vorba, ca și în viața de zi cu zi, de implicarea fiecăruia, individuală, pentru realizarea unui efect comun al societății. Gândiți-vă că la ultimul meci s-au făcut 3 schimbări la CFR. V-ați ridicat în picioare la fiecare dintre ele, să aplaudați jucătorul, așa cum se cuvine, în semn de respect și de simpatie? Aceste mici gesturi contează, devin contagioase și creează ceea ce eu mi-aș dori să văd la CFR: „un CEC de civilizație în alb”.

Dincolo de trofee, de puncte și de clasamente, adevărata victorie pe care o poate avea CFR-ul în fața tuturor adversarelor din România este exact aceasta: civilizația!

Albusibiu

31 de comentarii

  1. Ma simt obligat sa scriu ceea ce urmeaza cu toate riscurile aferente: albusibiu n-are nici CEL MAI MIC DREPT sa comenteze ceva despre suporetrii acestui club! N-ar trebui sa aiba nici macar tupeul sa inceapa o discutie pe aceasta tema. Asa cum suntem noi, suporterii CFR-ului, mai nervosi, mai nemultumiti, mai artagosi, mai necivilizati, mai spurcati la gura sau mai moi noi NU am abandonat acest club cum a facut-o el. E penibil si ridicol ca tu ai disparut ca magarul in ceata cand clubul a fost in rahat si acuma ai aparut, pe murgul tau alb, sa reintrii triumfal in centate… de gandesti ca ai facut ceva s-o aperi sau s-o mentii in viata timp de 5 ani. Sa te mai apuci si sa discuti „problema” suporterilor, ceva ce tie-ti este strain, e culmea ipocriziei.

    Apreciază

    • N-o fi avand dreptul, dar sunt total de acord cu tot ce scrie în acest articol. Iar subiectul articolului este civilizația. Care din păcate le lipseşte multora (nu la tine mă refer, Apex).

      Apreciat de 1 persoană

      • Nu auzi ca e importanta parerea celor „care au mancat paine cu soia”, va mai aduceti aminte de acest ctitat? Din pacate gandirea multor de pe aici nu e departe de gandirea acelui personaj. Pacat.

        Apreciază

    • Un singur lucru (pe lângă multe altele) este evident în lumea aceasta: nimeni nu este perfect. Ca atare, n-ar trebui să judecăm pe nimeni foarte aspru. Tribuna CFR este creaţia lui Albusibiu şi-i rămânem veşnic datori pentru ea. Încă de la pornire, în 2012, unul din principiile de bază a fost şi e în vigoare şi acum că orice suporter frânar poate să scrie când are ceva de spus şi nimeni nu este obligat ce şi când să scrie. Hakana şi-a publicat 99% dintre articole în vremurile de restrişte ale CFR-ului. Dacă, să zicem, nu va mai scrie (Doamne feri!) până la noi vremuri grele (mai feri o data, Doamne!), din motive pe care noi nu avem cum le cunoaşte şi judeca, ce facem, îi vom da în cap că nu-i plac rezultatele bune ale CFR-ului? La ultima apariţie a lui Albusibiu pe Tribuna CFR a enunţat motivele pentru care s-a retras, unii cunoaştem şi schimbările din viaţa lui particulară care nu i-au mai lăsat timp pentru postări elaborate, aşa cum îi plăceau lui. A decis să scrie pe pagina de facebook a Tribunei, este dreptul său să-şi facă cunoscută opinia când şi unde doreşte. Noi putem fi sau nu de acord cu ea.
      P.S. Pentru cine nu a observat, scrierile lui albu de pe facebook sunt preluate şi postate pe blog de către mine.

      Apreciat de 5 persoane

      • Eu il apreciez pe albusibiu si ca om si pentru felul deosebit in care scrie. Faptul ca e suporter de rezultat nu-i diminueaza meritele (in opinia mea) 🙂 Luis, sunt treaz de data asta 🙂

        Apreciat de 2 persoane

      • Corect Caneto!!!
        Probabil, unii mai vechi sau mai noi de pe Tribuna, nu mai tin minte de problemele personale ale lui Alex, din cauza careia s-a retras o perioada de timp. Iar nu stiu care e problema ca unu se retrage sau apare si zice ceva, atata timp cat bine le zice. Fiecare e bine venit pe site, atunci cand vrea el si pe perioada pe care vrea el, atata timp cat are ceva concret de zis si nu ataca sau injura pe altii. Hai draga CFR!!!

        Apreciat de 2 persoane

  2. Du-te ba si bate-ti coasa. Ai disparut cand au inceput problemele prin 2013 si ai aparut in 2017 cand tragem la titlu si am iesit din insolventa ca mare suporter care ne fa sfaturi.

    Apreciază

  3. Se pare ca si DP a revenit la ‘calm si civilizatie’:
    ”Poate nu eram obișnuit cu România. Și cred că de-asta am fost foarte supărat. Era presiune pe jucători în timpului meciului și aș vrea să fim susținuți în timpul meciului. După meci era normal să fim criticați. Să nu generalizăm că toți fanii s-au comportat așa. Au fost câțiva acolo, câteva personaje care incitau la lucruri mai puțin plăcute în fotbal. Poate am greșit și eu la reacția pe care am avut-o, dar nu trebuie să dăm vina pe spectatori că nu am bătut pe Botoșani. La cald, toți antrenorii mai declarăm ceva ce nu ne convine. Mi-aș dori ca stadionul să fie plin meci de meci. Pe unde am antrenat, doar în China am avut parte de așa ceva”, a spus, joi, antrenorul CFR-ului.

    Apreciază

  4. Attila, nu suntem pe aceeasi lungime de unda dar nici nu trebuie, doar nu suntem in comunism, nu ? Pt tine nu conteaza ca DP se ia urat de spectatori, de jucatori ( desi au venit la cererea lui ), ca a vrut sa lase echipa pt nationala ( n-a facut-o pt ca trebuia sa plateasca vreo 400.000 euro, nu ca ne-ar iubi macar putin ! ), ca la toate interviurile ii linge pe wcsb-isti etc . Iar in privinta echipei noastre, pt tine conteaza doar faptul ca suntem pe locul 1, nu si cum am obtinut majoritatea punctelor, pt tine e normal sa jucam cu 5-6 mijlocasi, cu Nistor pe banda si cu Djocovic mijlocas ofensiv samd . Ei prietene, ai aparat tu cativa ani poarta CFR-ului, dar si eu ” am aparat ” bancile stadionului inca dinainte sa incep scoala, asa ca lasa nervii, accepta si tu alte pareri, chiar daca sunt critice, insa retine un lucru, mereu argumentate ! Daca nu esti de acord cu ideile mele, vino cu contraargumente, asta inseamna dialog, si nu varsare de nervi , ca efectiv e pacat ! Mai ales ca suntem amandoi vechi, foarte vechi franari …

    Apreciază

  5. ” Tribuna ti-a simtit lipsa ” – expresia asta draga Attila imi arata de ce nu vom avea in veci pururi pareri nici macar apropiate ! In alta ordine de idei, ca fost dusman nr 1 al lui albu imi exprim parerea, ca poate linistit scrie despre CFR direct aici, nu via Caneto, ba ar fi constructiv sa dialogheze din nou pe forum, nu trebuie sa tina cont ca unii sunt pupi ( nu, Attila ? ), iar altii contra ( apex, lulu etc ), daca iubeste CFR-ul, asta conteaza si nimic altceva !

    Apreciază

  6. Albusibiu, nu cred că ultimele evenimente se puteau sintetiza mai bine decât ai făcut-o. Capul sus, privirea-n față și șaua pe calu’ nărăvaș, pentru a nu ponosi farmecul hergheliei. 🙂

    Apreciază

  7. Justice, cand si Nasul ( Mircea Sandu ) l-a criticat pe DP pt iesirea fata de spectatori, omul a vazut ca trebuie sa dea o tara inapoi ca-i groasa rau de tot !

    Apreciază

  8. Pe mine ma bucura revenirea lul Albu Sibiu.Sigur a avut motive pentru absenta prelungita.Se poate intampla cu oricine,boala,ramai fara loc de munca,pleci din tara etc,etc etc.Nu cred eu ca suntem in masura sa judecam pe unul sau altulpentru ce a facut,atata timp cat noi nu suntem afectati.Apoi,plecat neplecat ,a lasat ceva dupa el ,nu toti am facut asa ceva.Si oricum este important ceea ce spune omul in articol referitor la respect si civilizatie.
    PS.Si suporterul de rezultat ,este suporter.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Si inca ceva,nu sunt mare fan al comportamentului ,lui DP,pe marginea terenului sau la declaratii,ca antrenor nu am competente eu sa-l judec.Dar un lucru este sigur,mai ales acum ca si-a exprimat regretul fata de declaratiile de dupa meci,la urmatorul meci voi fi primul care-l APLAUDA cand isi va face aparitia pe teren.

    Apreciat de 3 persoane

  10. Nu ştiu exact din ce considerente a apelat DP la „mea culpa”, dar foarte bine că a făcut-o. Omul e profesionist, perfercţionist, trăieşte foarte intens meciurile, dar şi întreaga profesie de antrenor. În altă ordine de idei, discuţiile referitoare la „strâng jucăriile şi mă mut altundeva” (eventual în vale) mi se par un pic forţate, chiar dacă şanse teoretice există pentru aşa ceva (au mai fost cazuri pe tot mapamondul). DP merită să fie acreditat în continuare (măcar) cu respect, nu trebuie să-l iubim, să-l divinizăm, dar acest pas (destul de explicit şi consistent) spre împăcare merită apreciat, inclusiv prin comportamentul din tribunele reale. Sunt absolut de acord cu Lengyel Attila (care a jucat -probabil- la cel mai înalt nivel dintre noi, cei de pe Tribună, şi nu oriunde, ci chiar la CFR), nici jucătorii, nici antrenorii nu sunt „date statistice”, sunt şi ei oameni, pot avea fluctuaţii în evoluţii. Nicio echipă de pe lumea asta nu câştigă toate meciurile, şi nu joacă încântător în toate meciurile. Anul trecut -de ex.- Barca a avut nişte înfrângeri pe teren propriu, au jucat ca nişte cizme agricole, dar nu că n-au vrut, ci aşa s-a nimerit. Chiar aşa de prost n-am jucat nici cu moldovenii, dar -faţă de alte meciuri- n-am mai avut noroc, nu ni s-a dat nici penalty ( 🙂 ), ăia s-au apărat pe 3 linii, probabil au fost şi un pic motivaţi, n-are importanţă… Fluierături merită doar jucătorul (jigniri în niciun caz) care în mod vizibil „fentează” jocul, îl doare-n cot de partidă… Nu a fost cazul duminică, să fim serioşi… N-a intrat, va intra la Ovidiu etc. Ei, că am văzut anumite greşeli tactice (unele cam „cronice”: lipsa extremelor clasice, folosirea unor jucători pe posturi neadecvate etc.), e o altă mămăligă, dar că DP le face intenţionat, sau nu e bine pregătit (în contrast cu noi, deştepţii… 🙂 ) e culmea ridicolului… Haideţi să-l lăsăm în pace, să nu refuzăm această mână întinsă prin declaraţia aia tip „mea culpa”, să privim înainte… Că „înainte era mai bine”, cum se spune în popor… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciat de 1 persoană

  11. oile iar au mâncat rahat în EL,iar a(l)bitrul brânză până i-a albit părul.Aşa arbitraj nu am văzut nici la briketă in liga „oan”.Îngâmfarea lor nu are limite,iar A1 al nostru ar fi bine să īnceteze cu laudele la adresa lor că mă doare.Suntem o echipă cu pretenții nu una anonimă (gen Botoşani) care să admirăm pe alții şi să ne punem capră wc-ului.Īn încercarea de împăcare cu suporterii sper să țină cont A1 şi de acest aspect.Hai CFR.

    Apreciază

    • Dar ce ma bucur cand DP si le ia peste bot cand de la mm cand de la Dica, desi el continua sa-i laude si sa-i pupe-n c_r. Poate se trezeste si el si isi da seama cu cine are de-a face.

      Apreciază

    • Incepe sa ma deranjeze si pe mine infatuarea lui DP cu oile. Am inteles, jucator la ei and all that bullshit, dar nu ar putea sa-si gaseasca si el alta echipa la care a jucat s-o laude? Gen Chelsea?

      Apreciază

  12. Lăsați-l în pace pe DP, oameni buni… Prima dragoste nu se uită niciodată, n-ai ce face. Chiar dacă tipa ulterior a ajuns pe centură… 🙂 DP nu-l laudă pe MM, nici pe Dică, nici pe cioban, el laudă echipa aia din anii 80, care l-a făcut mare. Nu cred că nu înțelegeți…HAI CFR!!!

    Apreciază

  13. Nu am citit nici articolul lui Albusibiu nici comentariile de dupa…. Albusibiu a avut o iesire pe FB impotriva ungurilor pe care nu i-l pot ierta, nici daca as vrea…
    Pacat c nu am copiat….deci nu pot dovedi decat prin boicot…
    Inca odata pacat, cand ne-am intalnit era mai mult decat OK…e drept era mai tanar…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.