Momentul


Cum ar zice englezul, “This is it!” Dacă până acum am privit unii la alții peste gard, comparând meciuri, faze, poticneli, jucători și înjurându-ne printre dinți prin intermediul presei, acum vom sta față în față cu fcsb-iștii, într-un adevărat ”sumo” al campionatului României. Cred ca e clar pentru toată lumea că, în acest sezon, aceste două echipe sunt cu un nivel peste celelalte competitoare și că dintre ele se va alege campioana.

Iată-ne așadar la momentul adevărului. Acum, dincolo de alibiuri, de arbitraje, de circumstanțe, chiar și de scor, se va vedea forța reală a echipelor. Și cred că orice ceferist visează ca acesta să fie momentul în care echipa noastră să închidă gura contestatarilor, printr-un joc convingător. Să se dovedească diferența de valoare a jucătorilor, de implicare și seriozitate, diferența de plan tactic și valoarea antrenorilor. Ar fi cel mai bun răspuns al CFR-ului la toate lucrurile debitate cu atâta aplomb în spațiul public, am lăsa această campanie de presă complet în off-side pentru prezent cât și până la meciul retur – tocmai la primăvară.

Cheia meciului cred că ar trebui să fie în primul rând la CFR: cum vom amortiza atacurile fcsb-iste. Nu mi-e teamă atât de mijloc, pentru că acolo Culio și Hoban cred că își pot controla bine zonele, ci mai ales la linia de fund. Două lucruri văd necesare în această zonă: în primul rând fundașii de bandă să fie mai precauți, orientați în primul rând pe sarcinile defensive şi pe restrângerea spaţiilor, cu un plus de atenție pe zona lui Manea – punctul slab al defensivei. În al doilea rând, alegerea fundașului central care să facă pereche cu Vinicius va fi decisivă. Știu că Mureșan ar fi alegerea naturală, ca om care știe relațiile de joc, care stă deja titular de atâtea etape, dar acum cred că ar fi mai logică titularizarea lui Boli. Cred că tuturor a plăcut ce a arătat ivorianul în meciul anterior, a dovedit că se poate integra rapid, dar, mai ales, a arătat marele său atu ar fi viteza – de joc şi de reacție. Asta ar fi exact antidotul atacului fcsb-ist, bazat mai mult pe ruperi de ritm, pe sclipiri individuale. Prin comparație, Mureșan este un fundaș competent, dar lent și cam ușor dezechilibrabil când dă de atacanți valoroși. Titularizarea lui Boli este un risc care cred că ar trebui asumat.

Un alt risc ar putea fi retragerea în defensivă, după ce am obţine, să zicem, avantaj pe tabelă. Ştiu că asta e tactica preferată a lui Dan Petrescu şi că a funcţionat, cu mult noroc totuşi, împotriva lui Dinamo şi a Craiovei. Împotriva FCSB-ului această abordare ar fi o greşeală. Nu am face decât să-i invităm la joc, nu am face decât să le lăsăm la îndemână folosirea armei lor de bază – atacul. Trebuie să învăţăm să conservăm şi altfel avantajele pe tabelă, să protejăm activ şi nu reactiv, baricadat.

În rest, nu ar trebui să schimbăm mare lucru. Reţeta ar trebui să fie aceeaşi, cu Urko Vera ca pivot, pase lungi direct pe el și pressing oricând putem, cu mijlocaşii la susţinere, care să roiască în jurul lui și să speculeze orice deviere. Să ţină cât mai aproape de vârf. Apărarea este punctul foarte slab al Stelei și nu mă îndoiesc că vom avea multe șanse de a le specula ezitările. Câtă vreme mingea va fi în terenul FCSB-ului, indiferent a cui e posesia, vom fi cei care controlăm meciul. Plus că vom da impresia că CFR-ul presează.

Nu doar clasamentul ne dă curaj, dar cred că CFR chiar ar trebui să fie, cel puţin în teorie, peste FCSB. Ar fi acum momentul ca Dan Petrescu să demonstreze cele 4-5 clase care-l separă, ca antrenor, de pelticul Dică. Sunt sigur că i-a studiat suficient jocul şi planul tactic (dacă există vreunul!) şi că va pregăti şi câteva surprize.

Ca tot omul care deja a văzut câteva derby-uri CFR-FCSB la viața lui, știu că e naiv să ne gândim la cine știe ce victorie la scor. Bazându-mă pe experienţa confruntărilor anterioare, aş spune să nu ne aşteptăm vreun meci-show, cu nenumărate faze de poartă. Un meci mai degrabă închis, în care un egal le-ar servi ambelor combatante, ar păstra statu-quo-ul. Îmi menţin deci pronosticul de egal, un 1-1 sau 0-0. Atâta doar că mi-aş dori ca noi să fim mai egali, ei să fie cei pe care lumea îi va declara norocoşi că au smuls un punct.

N-ar fi ăsta momentul ideal să arătăm că CFR-ul e mai puternic?

Albusibiu

45 de comentarii

  1. Eu unul nu cred că Gigi nu se bagă şi în tactica de joc a echipei. Impunerea unşpelui de joc n-a fost o problemă pentru el nici înainte, indiferent de numele antrenorului, doar a spus mereu că şi-a adus slugă la echipă, nu stăpân. Adică, îşi putea impune jucătorii şi dacă aducea un antrenor cu experienţă la echipă, dar a ales unul din liga a treia, fără experienţă şi “fără personalitate” (conform autoportretului făcut de Dică). De ce? Gigi spunea că mai lăsa el antrenorii să decidă, dar acum şi-a dat seama că se pricepe la fotbal. 🙂 Aşa că Dan Petrescu trebuie să demonstreze cele 24-25 clase carre-l separă, ca antrenor, de bălţatul Gigi. 🙂 Şi, eu zic, va demonstra!

    Apreciază

    • Eh, așa e cu suporterii de rezultat… Când a fost greu și-a luat adio… Acum când e iar masa plină de bucate toată lumea se întoarce… Sincer? Îmi e silă de indivizi de tipul asta…

      Apreciază

  2. Bine-ai revenit Albusibiu pe Tribuna! Da, si eu simt ca n-ar trebui sa ne bagam cu curu’n poarta cand conducem oile de ex, mai degraba ar fi bun un joc de posesie la mijlocul terenului. Iar cand mingea e la stana, sa pastram liniile stranse (echipa scurta) dar fara a sta in fata careului, ci mai in fata cu 20 de metri.

    Apreciază

    • Cand am scris de un joc de posesie la mijlocul terenului cand de ex conducem pe tabela de marcaj, m-am gandit la un tiki-taka de-a latul terenului, de parca portile ar fi pe margini la mijlocul terenului cu verticalizari uneori (pase filtrante intre linii si intre aparatori) si patrunderi prin dribling si cu combinatii spre poarta finalizate cu sut (metoda brevetata si dusa la perfectiune de Barca). Iar la tiki-taka de-a latul terenului e foarte importanta in opinia mea rabdarea si perseverenta de a pasa prelungit (triunghiuri de pase care ofera permanent posibilitatea de a continua sirul nesfarsit de pase), cu ole-uri din tribuna la fiecare pasa, obtinand descurajarea adversarului (nu poate sa intercepteze mult timp mingea sa poata ataca sa egaleze) si asteptand cu multa rabdare sa apara posibilitatea verticalizarii intre linii si aparatori (pasa filtranta) la demarcarile intre linii ale coechipierilor si sprint de la limita offside-ului in spatele aparatorilor, mingea venind printre aparatori.

      Apreciază

  3. Sunt foarte curios cum va fi primit Dică în Gruia… Să nu uităm, a jucat totuși o bună perioadă la noi (având și destule meciuri bune, dar și goluri decisive, chiar dacă respectul nu-l obții neapărat prin goluri…), având un comportament ”jos pălăria” atât față de club, cât și față de suporteri… Până la urmă e singurul de la mioare care nu a folosit niciodată (mai ales acum, când spiritele sunt agitate, poate artificial) cuvinte și expresii jignitoare la adresa noastră. E bine să reținem acest aspect, indiferent de rivalitate, de cioban, de MM etc. HAI CFR!!!

    Apreciat de 1 persoană

    • Și -ca o completare- ar fi o palmă extraordinară pt. penalii de la stână ca Dică să fie primit -măcar- cu aplauze… Ar fi un gest minunat, să nu mai vorbesc că poate fi și un gest de adormire… 🙂 Glumesc. HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Liga+1/O+infrangere+cu+CFR+ar+fi+aproape+catastrofala+Ros-albastrii+se+ Duckadam vede stana favorita. E foarte bine! Sper sa se considere oile invingatoare din start, sa o lase mai moale pentru ca oricum vor castiga in capul lor, iar jucatorii nostrii sa fie super-motivati de jignirile continue la adresa lor si a echipei noastre in general, din partea oierului si a lui Mitza biciclista. Hai Cfr!!!

    Apreciază

  5. Eu cred ca Dica va fi aclamat ca si la autogolul pe care si l-a inscris in Gruia la un 0-3 cred cu Sajeata unde juca atunci……….pe cand jiji cu fcsb si-au castigat cu brio privilegiul de-a fi injurati vartos.Este bine pe undeva ca publicul va fi unit in cuget de-un numitor comun,adeca greata fata de aceste rebuturi care agita spiritele intotdeauna neavand nimic cu spiritul de fairplay.Si probabil ca mimi isi va lua si-o pereche de suturi in fund daca se da cocos.Cu aceasta, ambianta va fi mai mult decat mobilizatoare pentru jucatori,deci si scorul pe masura si prin urmare:CFR-Victorie!

    Apreciază

  6. Am un respect deosebit ptr. DP,dar cam prea multe complimente la adresa fcsb. Sper sa fie doar ptr.adormirea dusmanului,nu altceva. Bine m-as simti sa vorbeasca asa despre clubul care-l plateste,dar noi suntem a treia optiune a lui dupa fcsb si nationala. Cam multe regrete spuse la fiecare ocazie,sper ca aceasta mini-criza cu nationala sa nu fi dus la o ruptura intre el si club,ba mai mult,sa fie un pilon in relatia viitoare. In legatura cu meciul de diseara parerea mea este ca la nivel de organizare si antrenor suntem cu mult peste fcsb,la mijloc la fel,putem castiga,sper sa nu faca ai nostri un meci slab,si adversara invers. Noi am fost constanti cam toate meciurile,mai putin la Tm.,fcsb a gafait de multe ori. Ori este momentul sa inghitim in gol,ori este momentul sa inchidem gurile tuturor,cum a spus Albu. Hai CFR!!!

    Apreciază

    • De acord cu tine, si eu sunt putin deranjat de aceste complimente, in cazul in care behaitorii ne jignesc, cand au ocazia. Sper si eu sa fie doar un truc al lui DP. Cum poate spune, ca ceea ce face mimi puscariasul este normal, el doar isi apara echipa?? Daca el a fost iun atatea tari, si nu a vazut asa ceva, cum poate sustine , ca acest lucru e NORMAL? Inteleg ca e diplomat, doar ca deja devine penibil. Miriuta cu cateii, el cu oilee. In cazul in care are acest respect urias catre WCSB, sa mearga acolo si sa antreneze gratis, sa-l linga in cur pe cioban, si sa faca sex cu mimi. Prefer TRICA pe viata la CFR, decat sa vad declaratii de dragoste catre oi de la DP. Cica e profesionalist…mda 😦

      Apreciază

      • Profesionalist !? Wtf means that? Anyway se simte de la o poștă ca nu îți place Dan Petrescu și aș face pariu că îl aprobi întru totul pe cantoru :))) Greșesc?

        Apreciază

  7. Azi este the D-day, sau Victory day pt. CFR. DP sper sa castige prin tactica si paragmatism si sa le incece corabiile si acatistele. Este un meci -razboi azi in Gruia.Voi fi pe stadion. HAI CFR-ROMA VICTOR !!!!

    Apreciază

  8. Daca in asta seara nu vom scoate un rezultat pozitiv,n-am sa-l iert pe „Bursuc”si nu se va spala cu toata apa de pe Somes si Dambovita la un loc,pt.umilinta la care se expune si ne expune,prin ridicarea in slavi a WCsb-lui,prin avalansa de complimente si laude fara de sfarsit la adresa Stanei,care au inceput sa deranjeze si sa ne irite,mai ales ca,surprinzator, in contra balanta,nu scoate o vorbulita de bine si la adresa propriei echipe(!);auzi,d-le,ultima manifestare,destul de”gretoasa”in ceea ce priveste numarul de spectatori de pe stadion,concluzie:”Daca venea Bayern sau Barcelona,nu se umplea”!?;de unde stii tu mai miticule,ai fost pe aici cand Bayern si Chelsea juca in Gruia(?);de ce dezinformezi si supraevaluezi adversarii de moarte ai CFR-lui?

    Apreciază

  9. Tocmai abordam subiectul ca raspuns pt isti33, am ascultat doar azi discursul de la conferinta. Ma simt mahnit, si dezamagit. Raman totusi, optimist ca vom castiga azi, pentru ca fanii vin pentru sustinerea CFR-lui, si nu pt oi. Spers sa-i clarifice cineva acest lucru marelui antrenor , Dan Petrescu.

    Apreciază

  10. Si inca ceva. Cum vrea el, DP sa fie respectat de catre suporteri, cand el face declaratii de dragoste echipei adverse. Toata lumea stie ca a jucat la steaua, ca iubeste echipa, dar chiar asa declaratii „nesimtite”? Exagereaza mult, Miriuta nici pe jumate nu declara in acest stil, fata de caini.

    Apreciază

  11. D-le,Dan,imi pare rau,dar ma simt umilit si neindreptatit de aceasta atitudine laudativa si dezonoranta;sa nu uitam cate arogante jigniri,insulte,batjocoriri,minciuni si laturi vin catre noi, dinspre aceasta grupare de penali dovediti a fi HOTI;chiar daca are Stelemeaua in suflet nu procedeaza corect si fair-play fata de club,jucatori si de intreaga suflare cfr-ista;si-a”castigat”o mare bila neagra,pe care va trebui s-o tarasca,dupa el,atata timp cat va mai antrena la noi.

    Apreciază

  12. La ultima victorie de acasa cu oile era o atmosfera minunata pe stadion si se canta impreuna cu galeria „refrenul” : „Cine tine cu steaua sa-i f…. familia” sau „toti stelistii din Ardeal sa ne faca sex oral”. In general in viata cotidiana nu prea uzez un astfel de limbaj, dar pe stadion si mai ales impotriva stanei e cu totul altceva. Mi-as dori o astfel de atmosfera si in seara aceasta. Hai CFR!!!

    Apreciază

  13. Ce declaratii de dragoste, cate encomioane, laude, statui, cate inimi frante si pasiuni neimplinite la „Dan Penalty”. Da, FCSB(=Steaua) va avea multi fani in Gruia, Dan e suspendat, deci revine in galerie… Fosta Steaua! Fosta Steaua, Hei, Hei!

    Stiu, e antrenorul vostru, dar asa ceva? Ma rog…

    …cum se spune pe aici, Hai CFR!

    Apreciază

    • Păi Vaj, dacă-l băga-n teren pe Balde în locul lui Omrani risca să-i dea un gol în plus „steluței iubite” și să-și strice somnu’. 🙂

      Apreciază

  14. Vreau si eu sa inteleg de ce am jucat o repriza intreaga cu petarda Omrani si dupa aia l-am bagat pe Balde la trecerea timpului!??

    Incep sa cred ca DP-ul nostru este activ intr-unu – doua meciuri si la restul doarme pe el.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.