Victorie meritată, cu morcovi nemeritați. [CFR Cluj – CSU Craiova 2-1]


După scurta întrerupere a campionatului, programată pentru răstignirea neamțului Daum, singurul (i)responsabil pentru necalificarea la Mondial a unei generații superbe de fotbaliști mediocri sau semiratați, fotbalul se întoarce în Gruia, condus de un arbitru care habar nu are ce-l așteaptă după ieșirea din tunel.

Primul 11 al lui Dan Petrescu încă mai poartă urmele celor patru contuzii căpătate la Timișoara, așa că nici nu mai e același prim 11. Principala modificare e vizibilă într-un punct esențial: Vâtcă îi lasă locul din poartă nou-venitului Arlauskis (sau Arla, pe spatele tricoului, un fel de Napolact britanic). În ciuda unor transferuri proaspete, se merge tot pe perechea clasică de fundași centrali, Mu(reșan) – Vi(nicius) (sau Movie, în engleza americană).

Așezarea gândită de Dan Petrescu trebuie să se plieze pe 3-4-3-ul (ce pare ofensiv, periculos) cu care au intrat craiovenii pe teren. Meci important, atenție mare, urechile ciulite la adversar! Sunt singurii neînvinși în campionat până la urcarea în Gruia, ba au mai luat și niște lecții de fotbal de la AC Milan.

CFR – Petrescu – Arlauskis – Manea, Vinicius, Mureșan, Camora – Hoban – Nistor, Deac (Păun), Culio, Nouvier – Urko Vera (Balde, Omrani).

Meciul e plin ochi de evenimente. Nu trenează decât câteva zeci de secunde, atât cât durează să se tânguiască la arbitru fotbaliștii tăvăliți pe gazon.

Nistor, aruncat pe dreapta, pare cel mai activ dintre clujeni, secondat de Manea, care – anticipez – va face (în opinia mea) cea mai bună partidă în tricoul CFR-ului, chiar dacă au mai fost faze în care a fost surprins prea avansat în faza defensivă.

Urko Vera e cel care ratează primul. O ratare de… încălzire. Dar, hai s-o luăm metodic, că-i mai simplu.

Minutul 18. Camora pătrunde în viteza a 6-a în careu, salvează eroic o minge ce dorea să iasă în aut de poartă, pasează în spate spre Urko Vera, care e perfect plasat, dar incomplet pregătit pentru recepționarea sau șutarea mingii. Ezitarea de o clipă a înaltului atacant e suficientă ca mingea să se scurgă la portar, nu în poartă. Păcat. De acolo, până și bunică-sa lui CR7 înscria cel puțin de trei ori din zece încercări.

Minutul 21. Nistor pendulează de pe dreapta pe centru, își pune mingea pentru piciorul stâng și trimite o torpilă ce trece puțin peste bara transversală. Calancea n-a existat la această fază. Un pic mai jos și doar bara se putea opune deschiderii scorului. E bine, avem ocazii, în timp ce craiovenii nu știu de să facă cu mingea, chiar și atunci când le-o cedăm cu generozitate.

Minutul 28. Corner de pe dreapta (s-a jucat mult pe dreapta în prima parte). Se înalță Mureșan și trimite mingea cu capul peste poartă. În înălțare, „cotuiește” un fundaș de 17 ani, Screciu, care suferă prima sângerare semnificativă din carieră. Fundașul nostru apucă să se replize în defensivă, așa că durează o veșnicie până ajunge la el cartonașul galben, scos cu forcepsul din jeb de arbitru.

No, atâta-i trebe lui Dan Petrescu, în care deja se agita TNT-ul, care sare în aer. Protestele lui nu sunt cu aprobare de la Primărie, așa că arbitrul îi retează scurt dreptul de folosință a dreptunghiului din fața băncii de rezerve și-l trimite după gard. Mă scuzați, mă chinui de minute bune să-mi aduc aminte numele arbitrului, ca să-i dau mai multă personalitate, dar nu reușesc. Aha, Comănescu! E deja minutul 30.

Minutul 32. Pentru a doua oară în această repriză, Deac nu reușește să agațe ca lumea o minge pasată printre apărători, în poziție de unu la unu cu portarul. Faza se stinge, ocaziile ratate se înmulțesc. Craiovenii doar visează la ale lor.

Minutul 36. Cipri Deac se scutură de amintirile nereușitelor din minutele trecute și pătrunde hotărât spre careu, cu mingea la picior. Faza aduce mai mult a meci de rugby, cu Deac încercând să pune de un eseu pe punctul de la 11 metri și cu Tiago Ferreira încercând să-l sugrume. Câștig de cauză are clujeanul, care scoate lovitura de pedeapsă mult-așteptată (în special de Culio). Fundașul advers se alege cu cartonaș galben.

Minutul 37. Cartonașul galben este retras din circulație și este înlocuit cu cel roșu, la indicația tușierului. Spiritele se aprind ca spirtul.

Minutul 39. Un oficial craiovean este trimis în tribună, probabil pentru trimiteri la origine. Culio încă-și potrivește mingea pe punctul cu var.

Minutul 40. GOOOOL Culio! Argentinianul nostru drag execută la 34 ani mai bine ca la 33, și deschide binemeritat scorul: 1-0. Craiova se îndreaptă spre prima înfrângere, noi spre alte galaxii.

Minutul 40 bis. Galeria clujeană e pe cai mari, nu pi curând (bancul cu Ștefan cel Mare, cineva?).

Minutul 42. Craiovenii au primul moment de enervare. Mitriță execută bine de tot o lovitură liberă din zonă ultracentrală (zidul nostru așezat la marginea careului mare), dar insuficient de… perfect. Mingea lovește bara transversală (comentatorul îl laudă pe Arlauskis, pentru că are noroc! Ha, ha ha!) și nu intră în poartă.

Se arată patru minute de prelungiri, dar nu se mai întâmplă mai nimic important. CFR intră la vestiare cu un avantaj de un gol, un avantaj de un jucător și cu avantaj de vreo 5-1 la ocazii ratate.

Minutul 46. Urko Vera și-a trăit repriza, și-a mâncat mălaiul, deci poate ieși. Schimbare logică. Intră Balde, poate cu mai mult lipici la gol, așa cum a fost și la Timișoara. Din păcate, ori nu e foarte tras la linie cu pregătirea, ori e mai lent decât m-aș fi așteptat (e prima oară când îl văd la lucru). Îi lipsește un centimetru de viteză în vreo două faze promițătoare…

Minutul 53. Nistor se pierde cu firea în careu și preia aiurea o minge pe care scria „aproape gol”. Se pune în genunchi, dar poate era mai bine să se roage înainte…

Minutul 57. Șut bun al fundașului Manea, din afara careului, dar Calancea pare un portar destul de sigur.

Minutul 60. Echipa e condusă, nu joacă mare lucru, dar – cinste ei! – galeria oaspeților continuă să fie activă.

Minutul 64. Centrarea lui Camora a frumoasă, dar nu-i dintre cele mai bune. Totuși, e printre cele mai inspirate ale campionatului. Calancea nu mai este portarul sigur de odinioară, scapă mingea și-i face un cadou neîmpachetat lui Balde, care marchează fără ezitare: 2-0! Game over!

Scor periculos, my bip! În seara asta ne ducem la 4 puncte, fără discuție! Golul doi a pus capac meciului, așa că-i iertăm lui Balde toate inexactitățile ulterioare.

Între timp, Deac a fost schimbat cu Păun. Avea și un cartonaș galben, nu merita riscul de a-l ține pe teren. Nistor trece în centru, Păun pe dreapta. Nouvier rămâne pe stânga, dar nu-i foarte vizibil astăzi.

Minutul 81. Fază de cascadorii râsului. Un craiovean plăpând, Burlacu, se izbește de pieptul ca stânca al lui Vinicius în careu și arbitrul arată același punct de la 11 metri. Vinicius, vinovatul fără vină, ia și un galben. Protestele noastre sunt civilizate, mai mult în șoaptă ardelenească. Nu mai contează. 2-0, 2-1, tot un drac și 3 puncte pentru noi. Execută Gustavo, Arla e aproape pe minge, dar nu poate para șutul. Craiovenii reduc din handicap.

Meciul se încâlcește un pic. Balde e trântit la pământ și nu-și mai revine în veci la forma din minutul 64. În locul său va intra Omrani.

Păun trage prost la o lovitură liberă, Camora trage în zid la repetare.

4 minute de prelungiri, în care craiovenii par să fie producători de morcovi, nu de lubeniță. Arlauskis scoate miraculos un șut la care mi-au înghețat ficații, iar mingea de la șutul următor se oprește în Culio.

Minutul 90+5. Necazul e grămadă pe noi, în careul nostru, în minutul de prelungire care n-ar fi trebuit să existe! Respingem de trei ori în aut, de trei ori arbitrul mai dă o șansă oaspeților. Centrare în fața porții, dar malacul Kelic nu ajunge la minge. Am scăpat, grijania lor de morcovi!

Victorie meritată, fără dubii, cu tremurături inutile pe final. Să ne relaxăm sfincterele și să cântăm fericiți din frunză de morcov tânăr. Cine e pe primul loc? CFR! Aproape că am uitat de Timișoara. Doar aproape…

161 de comentarii

    • Şi ăsta-i un articol de genul celui cu clauza lui DP în contractul cu CFR. Burleanu va încerca să pună un selecţioner după interesele lui, îl doare în paişpe de recomandările comisiei lui peşte. 🙂

      Apreciază

  1. Daca clubul Cfr nu i-ar da voie lui DP sa mearga la nationala, ar avea perfecta dreptate. In mod normal, nu-l lasi sa plece in plin contract, cu planuri legate de DP. Asta o stie si DP, o stiu si jurnalistii si federatia. si o stim si noi, suporterii. Hai Cfr!!! Inclusiv acei suporteri ai echipei nationale care ne-ar huli clubul daca nu l-ar lasa sa plece. O stiu si ei.

    Apreciază

            • Ce bine ca ai amintit de ghilimele.Eram pus pe fapte sa scriu ca,interesul national ar fi,spitalele,educatia,autostrazile,readucerea doctorilor,inginerilor specialistilor in tara etc.Chiar si pe tine te-as readuce. 🙂 🙂 🙂
              Forbalul este o distractie,o pasiune nu interes national.Fara forbal mai traim noi,dar fara restul mai greu.

              Apreciat de 1 persoană

            • Eu asta am spus mereu… Ca nu e nicio drama ca nu ne calificam. Suntem slabi si aia e. Nu scrie niciunde ca trebuie sa fim cei mai buni. Azi l-am citit pe Tolontan. Mare drama ca COSR estimează ca nu o sa luam nici macar 3 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Si ce dacă? Nici Luxemburg nu o sa ia vreo medalie? Crezi ca aia vreo problemă ca nu iau medalii olimpice, ca sunt ciuca batailor la fotbal (bine cand nu joaca cu Franta)? De-aia nu vreau nici naturalizari. De ce sa ne mințim singuri? „Brazilenii imbracati in galben au ajuns campioni europeni! Sunt mândru ca sunt roman!”

              Apreciat de 1 persoană

            • In timpul Cupei Mondiale de Rugby din 2015 imi era plin Facebook-ul de „Bravo Romania!”, „mandru ca sunt roman”. Si chiar nu puteam sa-i inteleg. O parte din cei care au jucat pentru Romania, erau georgieni, neozeelandezi. Si nici macar nu era vorba de sportivi gen Camora, pentru care totusi Clujul e a doua casa, si carea vrea sa-si ia cetatenia romana nu neapărat ca sa fie eligibil pentru nationala. In naționala de rugby sunt unii care nu au intrat in viata lor in Romania. Si atunci? Cum poate unul care nu a calcat niciodata in Romania sa te faca sa te simti mandru ca ești roman?

              Apreciat de 1 persoană

  2. Urmaresc,de aproape(am avut motive) de mai bine de 4 ani,fotbalul juvenil si pot spune ca prof.Mihai Georgescu,pe langa descoperirea si promovarea de tinere talente(vezi mai sus)este un adevarat profesionist,in ciuda unor contestatari(ca asa-i la noi,”in tenis”);in perioada 2013-2016,cu echipele pe care le-a antrenat,la mU,Ardealul sau la propria Scoala de Fotbal,impreuna cu fostii portari Cavai si nonagenarul N.Sobaslay,s-a clasat mai tot timpul pe primul loc in zona aceasta geografica,ajungand apoi pana in finalele campionatelor de juniori,fiind depasit doar de Dinamo,fie de „Viitorul”Rejelui(meciurile jucandu-se intotdeauna pe terenurile adversarelor!);eu zic ca a fost o alegere f.buna,oricum o alta,la aceasta data,mai potrivita nu se putea gasi,pt.a creea o pepiniera de fotbalisti proprie,un viitor mai sigur cu mai multe sanse si sperante,de realizare a tinerilor fotbalisti;Bravo,Conducerii!;inseamna ca se doreste si se urmareste un proiect viabil,de perspectiva.

    Apreciază

  3. Joi Daum va semna rezilierea, vineri se intruneste Comitetul Executiv (in avans, normal era stabilit abia in 22, dupa inca o saptamana de vineri) si ia act de rezilierea contractului dupa care Burleanu demareaza oficial negocierile cu DP. Se reconfirma aici ca DP e in pole-position pentru postul de selectioner.

    Apreciază

  4. Ce fluierași, bre?!

    Titlul ăsta s-ar putea spune și pe alt ton: ”Ce fluierași, bre!”, pentru că e absolut ridicol modul în care se arbitrează în România, atenție, atât în teren, cât și în afara lui, fluierăturile dinainte, din timpul și de după meci.

    Ceea ce ar fi trebuit să fie un derby, un meci de luptă, care pe care, a fost mai degrabă un meci de baschet, la care se fluierau toate atingerile. Un arbitru prea fricos să-și asume faze de fotbal și fragmentează cât poate jocul, doar ca să-i fie lui comod. Și ne mirăm de ce, atunci când ies în Europa, echipele noastre sunt pur și simplu măturate la jocul fizic? Pentru că acolo nu se fluieră baletul ci fotbalul. Un arbitru tipic fotbalului românesc precum Comănescu a distrus pur și simplu meciul din seara asta, a distrus ideea de spectacol și a enervat pe toată lumea, jucători sau antrenori. Gândiți-vă numai că ambii antrenori au ajuns în tribună încă din prima repriză, al nostru primul. Arbitrul a reușit ca în acest derby el să fie omul meciului. Performanță, nu?

    Despre o singură fază se va vorbi la nesfârșit, faza penalty-ului și a eliminării – paradoxal, cea judecată corect. Pun această captură de imagine aici pentru a vedea momentul în care trebuia să se acorde penalty și, fiind vorba de ultim apărător și o fază directă pe poartă – roșu. Să vedem lucrurile din 2 perspective: perspectiva de pe teren în care sigur s-a văzut un atacant care ia fața apărătorului și are timp berechet să ajungă la minge înaintea portarului. Iar cartonașul roșu vine la sugestia și la confirmarea asistentului. A doua perspectivă este cea a reluării video, cea pe care o vedem noi. În ea se vede mai întâi o ținere reciprocă Deac-Ferreira, cu Deac având prim-planul și eliberând adversarul, pentru ca apoi să fie doar el tras de tricou. E o ținere evidentă, exact în careu. Ce trebuie mai mult ca să se dea fault? Iar cartonașul roșu, să știm sigur: face parte din regulament. Sau s-a decretat cumva ca orice cartonaș roșu acordat adversarilor CFR-ului e ilegal, trebuie contestat și trebuie să se dea toată lumea, de la ”memi la crăciunești” cu fundul de pământ?

    Destul, haideți să vorbim puțin și despre meci. Din start zic, CFR-ul a fost cam dezamăgitor azi, mai ales pentru cum au gestionat meciul de la 1-0 încolo. Câtă vreme a fost 0-0, ușor-ușor au preluat controlul, au început să apară faze și se vedea că oltenii nu mai rezistă mult. Să ne amintim doar de cele 3 situații (pe care nu le va contoriza nimeni în statistica meciului) în care de 2 ori Deac și o dată Urko Vera au scăpat mingea de sub control în situații iminente de gol, în apropierea careului mic. De la 1-0 însă, fața CFR-ului a fost una neserioasă. În a doua repriză au fost o mulțime de ocazii în care se putea iuți jocul pe contraatac, spațiile fiind uriașe, se putea rezova ușor partida. Iar imaginea finalului, cu CFR în corzi este îngrijorătoare, după ce totul a fost sub control. O spun clar: dacă jucăm așa, nu batem FCSB-ul.

    Aș puncta și o mare dezamăgire a partidei: Balde. Și cred că n-a fost doar dezamăgirea mea, din moment ce jucătorul intrat la pauză n-a prins finalul pe teren. Pentru un jucător care are cota și cartea de vizită a lui, ceea ce a arătat azi este lamentabil. Foarte multă imprecizie în controlul și lovirea mingii, un stil dezordonat de alergare, de dueluri la minge. Ok, am văzut că are viteză, dar cam atât. Lipsește implicarea lui în joc, dorința de a face ceva pe teren. Doar numele nu rezolvă, probabil crede că în văgăuna asta fotbalistică numită ”România” se sperie cineva doar de numele său. Cel mai simplu să faci diferența este să-l compari cu Urko Vera, mai ales atunci când mingea e la fundașii adverși. Urko e mereu cel care dă tonul pressing-ului, cel care aleargă primul (uneori și singurul) la recuperare. Balde, prin contrast, este ultimul. Mai întâi aleargă mijlocașii, iar el mereu ultimul. Și încă ceva: la mijloc se oprește brusc, ca și cum numai până acolo ar fi fost plătit. E diferență de profesionalism, de respect arătat clubului, cât și muncii pe care o face. Morala pare să fie: ”La jucătorul lăudat să nu te duci cu sacul!” Va mai primi probabil ceva șanse, pentru că azi nici Urko Vera n-a avut cine știe ce reușite, dar rezerva de încredere se va termina curând. Sper ca Balde să-și dea seama singur că dacă nici în România nu va reuși relansarea, cariera lui se cam termină. Așa că pentru beneficiul reciproc, al lui și al clubului, ar fi bine să arate de ce a fost la Atletico Madrid.

    În rest, o notă bună pentru oamenii știuți mereu că-s constanți: Culio, Deac, Vinicius și Camora. Fiecare sunt stâlpi de siguranță în zona lor, sunt cei care dau impresia de monolit a echipei și pe umerii lor se va construi de-acum orice așezare tactică. Deocamdată, cum-necum, obiectivul a fost atins, punctele sunt în contul nostru în clasament, distanța față de urmăritoare s-a refăcut. Dar acest avantaj este volatil. E cazul ca CFR să arate o altă față, pentru că cea de azi nu a fost una de campioană.

    Albusibiu

    Apreciază

  5. Captura video se poate vedea pe „feisbuc”-ul TribunaCfr, cu Deac luandu-i fata aparatorului portughez, care-l trage pe Deac cu bratul de umar inapoi.

    Apreciază

  6. NOTAREA „oltenească” s-a terminat, cei 29 de „profesori evaluatori” i-au dat lui DP 6.7, în timp ce echipa (în ansamblul ei) a fost văzută un pic mai bine (6.8). Balde a luat nota maximă (7.3, fiind flancat de Camora, Deac şi Culio, fiecare cu 7.2), în timp ce codaşul clasei este (din nou) Păun (5.5). Avem 3 integralişti în primele 9 etape: Manea, Vinicius şi Hoban. HAI CFR!!!

    Apreciază

  7. Inafara de Balde,Camora,Deac si Culio,eu i-am remarcat si pe Arla,Hoban si Nistor;c-am toti au fost cu putin peste media echipei,desi,nici unul n-a rupt gura targului,doar ca au contribuit mai consistent la obtinerea victoriei.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Cu toate avantajele si binefacerile care ti le poate asigura si garanta Nationala,daca Dan Petrescu ne lasa cu”curu`n balta”,la prima(oferta)adiere de vant si abandoneaza proiectul inceput si construit pe strategia, viziunea si la dorintele sale,inseamna ca este un tip lipsit de caracter si pt. mine se transforma intr-o caricatura umana,devine instant un mare ipocrit s-un demagog notoriu;in atari conditii,a trebui sa cautam un antrenor strain,sau de ce nu sa ne multumim si cu Ando,ce plm!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Daca pleaca DP, va fi categorig o pierdere importanta pentru noi. Ca ne-au placut jocurile cu el antrenor, sau nu ne-au placut, rezultatele vorbesc de la sine. Daca luam in considerare ca aceste rezultate au venit intr-un moment in care echipa inca se formeaza, cu atat mai mult ele sunt de laudat.
    Eu mi-as dori sa ramana, dar daca totusi pleaca, nu cred ca va fi o tragedie. Observatia lui Racheta, cum ca s-a construit un lot pe gustul lui si acum ne poate lasa cu ochii in soare, este foarte corecta, dar trebuie sa admitem ca avem totusi un lot valoros iar pe osatura lui se poate construi.
    Cu totii stim cat este de important un antrenor la echipa, asa ca, daca DP pleaca, conducerea are o misiune delicata in a alege un nou antrenor, care trebuie sa fie valoros si in acelasi timp, multumit cu lotul pe care-l are la dispozitie.

    Apreciază

  10. Uitandu-ma la Barca-Juve,puteam sa pariez ca se poate juca,neincetat, pana dimineata si Barcelona nu va inscrie,mai ales ca nu au reusit acest lucru nici din lovitura libera libera f,facila;si asta din”cauza” torinezilor care au predau o noua lectie defensiva si pt. ca,catalanii joaca mult prea lent si previzibil;pe cand ma pregateam sa schimb canalul,ma furase somnul,a reaparut,acest spiritus genial al fotbalului Messi,care a luat o minge pe cont propriu,a intrat in viteza in combinatie cu alti doi coechipieri si l-a executat pt. prima oara pe marele Bufon,deschizand scorul;genial!

    Apreciază

    • A doua repriza a fost superba. Atat am vazut din meci si mi-a placut enorm, Racheta. Barca straluceste din nou. Tot respectul. Stiti ca eu sunt fan Real…

      Apreciază

  11. @Lulu: la rugby (de fapt ca si in alte sporturi), poti juca pentru o echipa nationala chiar daca nu ești cetățeanul tarii respective. Vorbesti si tu ca sa nu taci 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.