„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (36)


Prima etapă din sezonul 1971-72 prinde CFR-ul cu garda jos: înfrângere cu 1-3 contra lui Dinamo (o victorie a lui Dinamo la noi acasă?!… o imagine – din fericire – mult mai rară în secolul următor).

Echipa pare să se așeze și să se redreseze în etapa următoare, când reușește un 2-2 la Craiova.

***

Calea spre mijlocul călduț al clasamentului pare însă de nebătut pentru CFR, care pierde al doilea meci consecutiv acasă, în etapa a 3-a. Clujenii reușesc să se sinucidă de două ori, petroșenenii nici măcar o dată. Cronicarul desființează din note formația feroviară, numai Petre Gheorghe (intrat la pauză) scoțând un 7.

Mă!, care erai ăla de la tribuna oficială?! (vezi mai jos – adică citește mai jos)

***

La Pitești, CFR-ul enervează timp de o întreagă repriză echipa lui Dobrin, care nu reușește nicicum să bage beșica în ațe. Din păcate, reduta clujeană cade în ultimele 25 minute și ne întoarcem acasă fără puncte în straiță. Cu un singur punctișor după 4 etape, se pare că iar trebuie să scoatem din depou reflexele de salvare de la retrogradare.

94 de comentarii

  1. Nasol că ne-a bătut acasă tocmai Jiul, o echipă care n-avea în obişnuinţă să facă puncte în deplasare. Acasă, în schimb … ca la mineri 🙂 Nu mai ţin minte care era măcelarul şef la Petroşani, Tonca sau Stocker. 🙂 Primul, probabil că a apărut mai târziu,din echipa asta din 1971 nu-i ţin minte decât pe Suciu, Stocker, Dodu şi Libardi . Pe Suciu, n-am cum să-l uit, am prins ultimul lui meci din carieră, cu Sportul Studenţesc în Gruia, prin 75-76. După câteva zile au apărut zvonuri prin Cluj, ce s-au dovedit mai apoi parţial adevărate, că autobuzul bucureştenilor a avut un accident, că ar fi murit câţiva, iar că Suciu şi-ar fi pierdut un picior. Nici acum nu ştiu dacă şi-a pierdut piciorul, dar cu fotbalul a terminat-o cu acel accident.

    Apreciază

  2. Acum incepe Germania – Anglia (amical). Pe dolce sport, cine n-are (nici eu) pe un stream dolcesport sau pe arenavision.ru sau arenavision.it.

    Apreciază

  3. Ce ciudat m-i se pare acum ca se tinea in general si cu Cfr si cu U, acum, vazandu-i pe batausii de la U. Bine, pe vremea aceea probabil ca traiau inca numai parintii lor. Poate unii nici nu erau inca in Cluj pe atunci, din parintii lor, a venit o mare masa de populatie in Cluj dupa ’90 si continua sa vina si acum. Si eu fac parte din ea, asta nu-i o rusine, insa comportamentul necivilizat este.

    Apreciază

  4. Ce gol a marcat Podolski ieri englezilor la meciul lui de retragere din „Mannschaft”, il puteti vedea pe site-ul dolcesport alaturi de bara lui Lalana (mijlocasul de banda stanga al lui Tottenham). Primeste de la Kroos o pasa scurta si expediaza o torpila direct in vinclu. Englezii cu Vardy (atacantul lui Leicester) varf de lance au fost o frumoasa surpriza aseara. Au avut mai multe ocazii, si Vardy a ratat singur cu Ter Stegen (portarul lui Barca, n-a jucat Neuer) si inca alte mari ocazii pe contre, cu nemtii neobisnuit de descoperiti pentru ce joaca ei de obicei. Southgate a facut o Anglie mult mai puternica, a gasit acei jucatori cu incredere in fortele proprii si de la cluburile care au succes in ultima vreme.

    Apreciază

    • Hai mai, ca Germania a jucat cu o echipa de test. Rüdiger fundas central (Boateng e accidentat, dar inlocuitorul normal ar fi Höwedes). Weigl, Brandt, Sane si Werner sunt toti jucatori de 20-22 de ani din urmatorul val care abia acum incep sa se acomodeze la nationala. Din generatia asta doar Kimmich e deja titular, chiar daca joaca fundas dreapta desi rolul lui e de mijlocas defensiv.

      Apreciază

      • Bine face Low ca-i introduce usor pe tineri, era chiar un moment prielnic aseara. Rudiger a fost mai hotarat de felul lui, Sane ca si la City, o evolutie buna in banda stanga, Weigl sigur la mijloc, un mijlocas defensiv de viitor al lui Dortmind, iar varful Werner a intrat bine in combinatii, confirmand explozia cu RB Lepzig. Sigur ca fiind o formula noua pentru jucatori, au existat acele expuneri dese la contrele taioase ale englezilor.

        Apreciază

  5. “Turul semifinalei Cupei României Under 19 a fost decis de la punctul cu var: UTA – CFR Cluj 1-0
    Sub privirile federalilor cu responsabilități inclsuiv în secotrul juvenil, Mihai Stoichiță și Gheorhiță Geolgău, însoțiți de impresarul Florin Iacob, UTA și CFR Cluj au disputat prima manșă a semifinalelor Cupei României Under 19. Chiar dacă arădenii au beneficiat de aportul unor fotbaliști din circuitul ligii secunde, Tănase, Jorza, Stahl, Copaci și Costin, a rezultat un meci destul de echilibrat, cu puține faze de poartă. Rezultatul final le dă, totuși, speranțe „roș-albilor” într-o calificare în finala de la Mogoșoaia, din vară.

    În primele 25 de minute, gazdele au avut trei tentative de a pune în pericol buturile lui Farcaș. Mai întâi, Stahl a șutat frumos de la 20 de metri, puțin peste vinclu, iar două centrări de pe dreapta ale lui Lazăr în fața porții au rămas fără rezultat. În minutul 28, după un corner, Iuga a tras din întoarcere de la marginea careului, Monea a deviat balonul, ce a trecut milimetric pe lângă colțul lăsat liber de portar. Un șut anemic al lui Toma din careul mic, a anunțat deschiderea scorului. Costin a pătruns pe stânga în careu, Petrișor l-a trântit în careu, iar Copaci a transformat precis, în stânga portarului, penalty-ul acordat de centralul Barzuca. Clujenii au ajuns de două-trei ori în careul utist în toată prima repriză, fără niciun pericol pentru buturile lui Mara. 1-0, rezultat la pauză.

    Repriza secundă a debutat cu o mare ratare pentru „roș-albi”. Un corner bătut de pe dreapta a ajuns la Tănase în 8 metri ușor lateral stânga, acesta a făcut un dribling scurt, dar a tras tare peste poartă. După alte patru minute, Costin a centrat bine în careu, dar Toma a fost surprins și nu a făcut decât să preia balonul pe direcția portarului. În minutul 77, Stahl a croșetat trei adversari, a ajuns în unghi închis, iar pasa înapoi pentru Toma a fost greșită. UTA a riscat să fie egalată cu 11 minute înainte de final. Pe o contră, Călin Pop a ajuns la 14 metri de poartă, dar șutul său a fost telefonat, exact în brațele lui Mara. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic de consemnat și arădenii bifează un succes ce le dă speranțe de calificare în finală. Al doilea act este programat pe 5 aprilie, la Cluj.

    Formații:

    UTA: Mara – D. Lazăr, R. Iuga, Copaci, Dinculescu – Jorza (65 G. Pop), Tănase – Costin, Toma (73 Vasile), Mandache (51 Țurcanu) – Stahl (86 Mager).

    CFR Cluj: Farcaș – Pârv, Monea, Petrișor (56 F. Pop), Csiki, Roş – S. Petruş, A. Petruş, C. Pop (80 Petean), Cazan (36 Cenan, 56 Ispas) – Hetea (89 Milandru).

    Arbitri: Dorian Barzurca – Patricia Samsudean și Călin Cimponeriu (toți din Timiș)”
    link

    Apreciază

    • „S-a terminat 1-0, dar cei de la UTA aşteptau o victorie mai clară, în perspectiva returului de la Cluj, de peste două săptămâni. Iar asta, mai ales că – acolo – antrenorii nu vor mai avea la dispoziţie atâţia jucători de la prima echipă.” – link

      Apreciază

    • S.Petruţ şi A.Petruţ sunt fraţi? Ca fraţii Petreuş (ăia din Maramureş) prin anii 70… 🙂 O întrebare pt. cei care mai cunosc câte ceva şi despre echipa de juniori: există jucători acolo care ar putea face din vară saltul la echipa mare? Nu de alta, dar mă alătur şi eu celor care militează pentru promovarea unor tineri din echipele de juniori ale cefereului (pt. asigurarea regulii U21 la echipa mare), consider şi eu că achiziţia pe bani mulţi a unor „eligibili U21” este o afacere nerentabilă. Cum s-a reuşit cu Păun şi cu Horj, poate se va reuşi şi cu alţii (Csiki etc.). Ideal e să-i pui fundaş central (vezi exemplul lui Horj), acolo băieţii experimentaţi te dirijează, te şi acoperă/corectează (după caz), dacă eşti disciplinat şi bine pregătit fizic (dar şi mental, evident), poţi face faţă fără probleme. Prin asta asiguri -de fapt- soluţii mai multe atacului şi construcţiei. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Nu cred că există suporter pe lumea asta care nu şi-ar dori ca echipa favorită să domine fotbalul mondial, iar lotul echipei să fie format doar din jucători formaţi în propria pepinieră. 🙂 Însă, nu se poate. Am mai discutat asta, în special Cristi a venit cu destule exemple din fotbalul german, fiecare club îşi alege un segment din ruta copii-juniori-tineret-seniori-certitudini-performanţă-marea performanţă. Dacă fiecare club ar scoate 3-4 jucători valoroşi U21 tot la 2 ani, din ce ar trăi şcolile de fotbal, care nu au echipă de seniori? 🙂
        Ştiu, acum e o situaţie mai specială în RO, mai nimeni nu are bani, şcolile de fotbal ar da faliment dacă n-ar exista piaţa externă, dar normal ar fi ca şcolile de fotbal să trăiască producând jucători şi alimentând cluburile profesioniste. Apoi, ar trebui să se normalizeze cumva şi preţul jucătorilor tineri români. Nu se poate să dai în jur de 1 mil euro pe un Hora, cum a făcut CFR în 2011, când poţi găsi străini mult mai buni pe bani mai puţini. Corect, achiziţia pe bani mulţi a unor „eligibili U21” poate fi o afacere nerentabilă. N-ai nicio garanţie că plătind 500.000 de euro pe un jucător necopt, acesta îţi va confirma vreodată. După cum, nici investind aceşti bani în propriul centru, n-ai vreo garanţie că în 3-4 ani scoţi măcar un singur jucător mai de doamne ajută.

        Apreciază

        • Daca pui interes in centrul de copii si juniori, daca supraveghezi mereu ce se întâmplă acolo, daca obligi antrenorii sa fie la curent cu tehnicile de pregătire moderne (nici nu e greu… In ziua de azi orice informație e la un click distanta) părerea mea e ca nu ai cum sa nu scoti un jucator bun dupa un ciclu de 3-4 ani. Fie si un fundas, vorba lui Kiruj. Acolo nu e nevoie de nu știu ce talent nativ. Trebuie in primul rand seriozitate in pregatire, pregătire fizica si stiinta jocului. Astea se pot antrena sau invata daca ai antrenorii potriviti pentru asta. Iar pregatirea antrenorilor, asa cum spus mai sus, e mai ușoară ca niciodata. Pe langa accesul usor la informatie, se pot organiza mult mai usor stagii de pregatire la cluburi mari. De exemplu, Lobont care a vorbit mereu frumos despre CFR. Crezi ca ar spune „nu” daca ar fi contactat pentru un stagiu de o saptamana pentru 1-2 antrenori de la copii si juniori? Nu cred. Si crezi ca cei de la AS Roma i-ar spune „nu” lui Lobont? Mira-m-as. Si cat poate costa un bilet de avion dus-intors si cateva zile de cazare la Roma? Cateva sute de euro? Nu merita? Parerea mea e ca merita.

          Apreciază

          • Merita, Vlad. Si tu, Cfr-ule ca si club, trebuie sa investesti in copii si juniori. Sa zicem ca nu-s de Cfr. OK uneori mai apare cate unul de Cfr, in rest isi iau de la tine copii si juniori pregatiti alte echipe situate mai jos pe lant. Si platesc pentru ei. Banii aceia se pot reinvesti tot in copii si juniori. Si astfel costurile cu aceia care apar din cand in cand la echipa mare nu mai sunt mari, pentru ca tu vinzi continuu pentru celelalte echipe aflate mai jos pe acest lant.

            Apreciază

          • Teoretic este foarte simplu. 🙂 Dacă bine ţin minte, Ene a fost cumpărat pe bani la vârsta junioratului de la Satu Mare. A fost căpitanul naţionalei de juniori, serios, de mare perspectivă, fundaş, fără necesar de mare talent nativ 🙂 , a avut şansa să facă parte o perioadă lungă din cadrul lotului echipei mari, totuşi, în 3-4 ani nu a ajuns nicăieri. Doar la Pandurii. 🙂 La fel, parcă, Began. S-a investit mult în el fără folos. Chiar aş fi curios, câţi bani a cheltuit în total CFR în era PA cu centrul de juniori. Că, în prima perioadă, până prin 2012, sigur nu a fost vorba de o sumă mică. Şi n-aş crede că la banii ăia mulţi, n-a fost supravegheată atent activitatea celor de la centru. Şi ce a ieşit: vreo 5-6 jucători acceptabili de prima ligă. Pe Horj, nu-l includ aici, a făcut parte doar un an sau doi din pepiniera CFR-ului. Copiii trebuie să aibă valoare intrinsecă pentru a se afirma. Aceeaşi “incompetenţi” de la centrul de juniori l-au crescut şi pe Traore. El de ce a ajuns fotbalist?

            Apreciază

            • De asta trebuie sa-ti aduci si tu Cfr-ule copii talentati de oriunde si sa-i cresti. Asa e la cluburile mari. Si Regele Viitor face la fel, cu copii adusi din toata tara, cu talent nativ.

              Apreciază

            • Caneto, cifrele statistice sunt simple. Exista cam 400 de joburi in prima divizie Si pina sa ajungi sa exporti ca Brazilia fotbalisti, asta inseamna cam 30 de joburi noi an (sa zicem ca numarul exportatilor e egalcu nr strainilor din RO). In proportie de 90%, cine nu a prins un lot national de juniori pina la 19 ani, nu va face saltul in prima divizie. A, ca va juca de placere in liga a3a e altceva. Asta stie si Hagi si de de aia isi minimizeaza riscurile cautind sa aduca jucatori selectionati deja la o nationala de virsta lor. Asta stiu si parintii si cluburile si de aia cauta sa influenteze selctionarea copiilor proprii, tocmai pentru a ajunge/ramine pe radarul culoarului spre performanta. Ce ii trebuie CFRului este un sistem in care sa colecteze in fiecare an 3-4 jucatori de natioala de tineret si sa ii duca spre cariera profesionista. Restul colegilor e generatie sunt – oricit de dur suna- niste sparring partneri.

              Apreciază

  6. Paun a fost adus de Razvan Zamfir de la Dragasani, locul sau de bastina. Horj e din Moisei, Maramures, iar a fost adus la un moment dat, ca junior. Asa cum spuneai Caneto,de pe acel lant fiecare se alimenteaza cu tineri talentati in functie de cati bani este dispus si poate sa decarteze pe acei tineri presupusi talentati si asteptati sa confirme. Un tanar pe care-l aduci cu juma’ de milion de euroi, e de nasul si banii unui club cu bani, pentru care aceasta suma nu e un risc, adica un club aflat intr-o pozitie superioara in acest lant. Cluburile mari se bat intre ele sa aduca pe milioane multe de euroi tineri care au explodat, in jur la 20 de ani. Vezi cazul varfului Mbappe.de 18 ani de la Monaco, cu o valoare de piata de 10 mil de euroi, pe care Monaco a refuzat o oferta de 110 mil de euroi iar Realul ofera acum 150 de mil de euroi pe tanarul de 18 ani.

    Apreciază

      • *the following numbers are based on FIFA’s financial play debt definition. Which exclude many factors but mainly focus on “bank overdrafts and loans, other loans and accounts payable to related parties less cash and cash equivalents” and “net player transfer balance”
        Subliniez Vlad, partea cu „bank overdrafts and loans”, adica imprumuturi de cont descoperit si alte imprumuturi, pe care le iau de la banci in principal cluburile pentru a se finanta. Noi am luat interdictii pentru ca nu am platit deloc niste sume. La imprumuturi de cont descoperit banca te lasa pana la o limita sa-ti tragi bani imprumut, evident castigand la dobanda cu cat mai mult timp esti dator. Deci n-are interes sa te urecheze, „hei, da-mi banii inapoi!”, pentru ca intre timp dobanda creste exponential.

        Apreciază

        • Fair-play-ul financiar nu se refera doar la datorii catre jucatori sau cluburi. E vorba și despre nivelul de pierderi acceptat. Uite aici

          https://www.google.co.uk/amp/s/www.thesun.co.uk/sport/football/2598726/manchester-united-have-the-highest-net-debt-in-world-football-according-to-a-bombshell-uefa-report/amp/

          Financial Fair Play have loosened their restrictions on clubs breaking even, for fear of the top sides not qualifying for the Champions League.
          The punishment was to be disqualification from Uefa’s top club competition, but the governing body were worried the tournament would lose its value, because supporters would not want to watch the Champions League without the ‘big teams’ being involved.
          That is why Man United’s debt has been allowed to grow by 25 per cent over the last season, although they are not competing in the Champions League this campaign they still qualified for a Uefa competition in the Europa League.

          Premier League clubs are now not concerned by FFP and with the new TV deal in to its first of three seasons, most, if not all of the 20 clubs can cope with some considerable amount of debt and still be able to buy players.

          Manchester City were fined £42m by Uefa in 2014 for breaching FFP rules but now such punishments are not likely to hit the super clubs, paving the way for them still to compete for the top competitions and grow their world profile.

          Practic The Sun scrie negru pe alb ca Fair-play-ul financiar e pentru pitici.

          Apreciază

          • Exact. Pentru ca microbistii nu ar mai face ratingul actual la transmisiile TV fara cluburile mari care au si debite mari (se imprumuta constant), si atunci companiile nu ar mai investi sumele uriase de azi in reclame la meciurile de fotbal, deci Uefa ar avea sponsorizari mult mai mici la competitiile organizate, etc.

            Apreciază

  7. Problema esentiala nu este cumpar un jucator U21 vs bag niste bani intr-un centru propriu. Problema de baza este baza mica de selectie si nivelul scazut tehnic si de cunostinte tactice ale jucatorilor formati pe perioada junioratului. Chestiune si de mentalitate, promovati fiind jucatorii „mai tehnici” cu calitati native gen Mitea, cu riscuri implicite din motive de lipsa de sinapse. Importul mare de jucatori tineri la CFR ne arata un singur lucru – „cazatura” altora e mai buna decit productia noastra. IAr cauza nu este o diferenta de talent ci invatat temeinic in juniorat un post de baza, inteles concepte tactice si implementata autodisciplina. De aceea cred ca abordarea serioasa a dezvoltarii jucatorilor proprii de la 14 an in sus nu are cum sa nu dea rezultate. Evident ca nimeni nu iti garanteaza ca cei cu talent nativ vor veni la tine. Dar daca formezi corect niste jucatori cu dotare fizica si mentala un pic peste medie vei obtine macar niste fotbalisti decenti.

    Apreciază

    • Problema asta exista cam la toate cluburile din Liga 1. Centrul de copii si juniori e capitol din caietul de licentiere si cam atat. In rest, cam toti conducătorii de cluburi gandesc asa cum o făcea Mărginean pe vremea cand era la club „centrul de copii si juniori e doar un loc unde mamele isi lasa copiii ca sa poata sa mearga sa se f…”. Un alt anacronism al fotbalului romanesc. Avem unul dintre cele mai sarace campionate din Europa, dar avem una dintre cele mai ridicate medii de varsta. Normal si sănătos e ca atunci cand nu ai bani e sa produci, nu?

      Apreciază

  8. Pt ca din gradinarit mori de foame..e simplu. Eu daca as fi patron nu as creste copii pt ca cresc in medii in care nu pot progresa. Pot fi talente si aia au ceva sanse, dar la modul general e greu sa-i educi la nivel de vest. (fotbalistic ma refer). La un moment dat rapidul se pregatea de liga a2-a si era intrebat ceva tanar ce era mai mereu rezerva daca merge cu rapidul in liga a doua. Raspunsul lui a fost…depinde de ce oferta imi face rapidul. Deci o rezerva de lux de 18 ani se gandea doar la bani cand el era chiar un jucator mediocru. Cred ca solutia cea mai buna e sa aduci jucatori tineri de afara cu alte mentalitati. Se gasesc destui si pt buzunarul cfr si ramai si cu bani.

    Apreciază

    • Daca o sa cauti pe Youtube cum sa gradinaresti eficient nu mori de foame. Precis gasesti un tutorial despre cultivarea castravetilor =))) Glumesc. Sa revin serios. Spui ca dacă ai fi patron au aduce jucători din vest in loc sa cresti juniori pentru ca nu au un mediu in care sa poata progresa. Asta e mentalitate de geambas. Cumpar ieftin si sper sa gasesc fraierul caruia sa-i vand scump. Intradevar asta e varianta cea mai comoda. Varianta aleasa si de conducatorii de la noi. Pentru simplu fapt ca au mentalitate de geambasi. Nu exista mediul sanatos? Creeaza-l! Aduci oameni competenti care sa-ti modeleze juniorii: antrenori, pshiologi, educatori. Dar pentru asta e nevoie de manageri pentru care managementul sa însemne mai mult decat „Patroane! Da-mi niste bani ca am gasit un jucător care o sa rupa norii, sa moara mama”.

      Apreciază

      • Vladimir aici tine si de educatie nu doar de antrenamente. Nu poti schimba cu ce vine copilul de acasa.Am prieteni antrenori si la fotbal dar si la baschet si ma crucesc ce imi povestesc. Deci daca as avea bani as prefera sa fiu geambas.

        Apreciază

        • Pai si antrenorii aia fac ceva? De ce nu se duc la cei din conducere si sa ceara un psiholog si un pedagog? Majoritatea antrenorilor sunt fosti sportivi cu, in cel mai fericit caz, IEFS-ul terminat la fara frecventa. Or cand lucrezi cu copii de 14 ani iti trebuie pregătire si ca si psiholog si pedagog.

          Apreciază

      • Poate că funcţionează treaba la castraveţi, dar la gulii sigur nu. Am cumpărat anul trecut în primăvară 5 răsaduri faine de gulii cu 1 leu/buc. Le-am pus în grădină, iar în 3-4 luni mi s-au făcut 5 gulii super. Apoi, având drum în piaţa de legume, văd că-i plin de gulii proaspete. Mă uit la preţ, 1 leu/buc alea mai mari şi 0,50 lei/buc alea mai mici. Să nu mă iei că trebuia să produc eu şi răsadurile, sunt sigur că le scoteam la un cost de 1,5-2 lei/buc. 🙂

        Apreciază

  9. Ce exemplu mai bun decat cei mari 4 internationali de tineret. MI se face scarba cand vad ce mentalitati au. Pe vremuri cand eram mare U-ist (ma puteti injura ca trecutul e trecut si nu voi nega ca pina prin 2004 nu aveam treaba cu cfr ) era o intalnire la casa de cultura cu toata echipa lui U. Erau intrebati Musznai, Pojar, Sabau, care e secretul lor. Raspunsul lor a fost munca, munca si iar munca. Dupa niste antrenamente grele, o luau pe cont propriu si fugeau prin faget pt conditia fizica. Acuma multi vor zice ca sunt alte vremuri si ai preparator fizic e totul controlat si calculat. Eu doar vreau sa scot in evidenta ambitia unor tineri de atunci vs Patrick Petre & co.

    Apreciază

    • Pai faci selectia si in functie de bagajul cu care vine copilul de acasa. Sa nu-mi spui ca bunul simt si buna educație incepe sau se termina la Bors. Dadeai exemplul lui Sabau, Pojar si Musznai. Inseamna ca se poate. Daca s-a putut atunci, se poate si acum. Ca nici nu cred ca poti generaliza si sa spui ca toti parintii din ziua de azi isi educa prost copiii. Ii gasesti pe aia bine educati si ii selectezi in primul rand in functie de asta nu in functie de cat de bine dau cu piciorul în minge la 12-13 ani. Copilul care e educat bine si dornic de munca poate sa învețe mai tarziu cum sa lovească mingea corect.

      Apreciază

      • Generatiile trecute au avut mai putine optiuni. Cei de azi se nasc cu IPAD-ul si pretentii cat cuprinde. Nu spun ca toti copii sunt prost educati, doar ca mentalitatile de azi sunt diferite fata de ce se cere afara in sport. Oare de ce Dulca si-a dus copilul afara????

        Apreciază

        • Andrei, ai pus degetul pe rana cu IPAD-ul. Afara e greu spre imposibil sa devii fobalist la un club mai mare, fara a munci serios. Nu stau la discutii, daca poti bine, daca nu, la revedere. Aici e diferenta, cei ajunsi afara trag cu dintii sa prinda echipa. Aici stau linistiti.

          Apreciază

          • „Am fost nevoit să mă adaptez la noua lume, la ceea ce sunt acum tinerii jucători, să înţeleg diferenţa între a lucra cu un băiat precum Frank Lampard care, la 23 de ani, era deja un bărbat şi se gândea doar la fotbal, la muncă, la profesionalim, şi noii băieţi care la 23 de ani sunt încă nişte copii.

            În ziua de astăzi le spun „băieţi” nu „bărbaţi” pentru că sunt doar nişte copii şi tot ceea ce îi înconjoară nu îi ajută în viaţa lor şi nici în munca mea. În urmă cu 10 ani, niciun jucător nu avea telefon mobil în vestiar, iar acum dacă vrei să te opui acestui lucru provoci un conflict şi eşti acuzat că vrei să te întorci în epoca de piatră”, a mai spus antrenorul lui United.

            Apreciază

  10. Mai fratilor,TEORETIC,in mare parte mai toti aveti dreptate,doar ca sunteti niste idealisti!; pt. a avea cat de cat succes si sa rezisti a mentine si sustine un Centru de copii si juniori,la un modest nivel,trebuie sa ai norocul ca,macar 1-2 juniori,din propria pepiniera sa performeze,ca apoi sa-i vinzi pe niste bani seriosi de pe urma carora sa poti reinvesti,pt. a creea conditii de supravietuire,macar, pe termen scurt,altfel nu ai nici cea mai mica sansa sa te mentii,sau sa rezisti mai mult de 2-3 ani;pt.a realiza acest deziderat iti trebuie asigurata o mini si macro structura,manageri bine pregatiti,un staff format din tehnicieni calificati;mai apoi,permanent, un doctor,un psiho-pedagog,un recuperator fizic,un fizio-terapeut,o buna baza tehnico-materiala proprie,atat de pregatire,cat si de recuperare-nu intrunim aceste dorinte,nici la lotul mare-;ei,pt. toate aceste minime cerinte ai nevoie de multi bani si oameni dispusi sa se implice printr-o munca asidua,sa caute si sa se preocupe a promova tinere talente,sa faca sacrificii sa depuna o munca RESPONSABILA;ori noi ce avem,deocamdata, la juniori,din toate astea(?);aproape nimic,noi plutim,dar visam”cai verzi pe pereti!”;ne confruntam cu multe probleme si griji!;juniorii”A”si”B”,cei care se presupune ca-n timpul cel mai scurt vor trebui sa faca pasul la echipa mare(la ce valoare (nu)au ,nicio sansa de promovare!)au fost alungati(din lipsa fondurilor!) si de pe tapsanul CMC,urmand a se pregati si a-si disputa meciurile de acasa la Baza Sportiva”Unirea”,pe teren sintetic;nu-si pot permite nici macar sa-si asigure deplasarea in siguranta a unei ambulante proprii,la meciurile de acasa!;cat priveste competenta, nivelul de pregatire si profesionalismul asa zisilor”psiho-pedagogilor” Oncica,L.Pop sau Cazan,eu zic sa ma scutiti de”remarci”neconventionale si de epitete de mahala,folosite de acestia la greu(!);pot sa continui,dar ma opresc aici pt. respecutul cel port unor oameni,din club,harnici,daruiti, obisnuiti cu munca de jos,dar care-si sacrifica,aproape,tot timpul pt. a sluji cu devotament acest club,in lupta pt. supravietuirea juniorilor!

    Apreciază

    • Pai la ce te poti astepta de la Oncica si co? In general greseala fundamentala in RO este ca la copii ajung toate epavele de fosti jucatori – betivanii clubului, niste agramati, niste „nea” samd. din categoria celor care daca nu ar avea jobul respectiv ar fi paznici de noapte printr-o parcare.

      Apreciază

      • Exact asta spuneam si eu. La copii si juniori ai nevoie de mai mult decat de cineva care sa știe fotbal. Andrei vorbea despre iPad-uri si educația cu care vin copiii de acasa. Pai copiii din vest nu au iPad-uri? Ba au. Nu sunt răsfățați acasa? Ohoooo si inca cum daca e vorba despre copii din familii bune. Sau, hai sa luam exemplu nationalei Franței. E plin de arabi si negri. Arabii si negrii aia oare vin din zonele bune ale Parisului, Lyonului sau Marsilia? Nici vorba. Toti vin „ghetto-uri”. Oare cu ce bagaj ies din ghetto-uri? Sa nu-mi spună nimeni ca arabul care vine din zonele „no go” din Paris e mai bine educat si are o mentalitate mai sănătoasă decât copilul din Grigorescu. Dar odată ajunși in centrele de copii si juniori, au existat oameni specializati care sa corecteze carentele de educatie.

        Apreciază

        • Iar copiii din „ghetto” -uri nu sunt rasfatati cu IPAD-uri, dimpotriva, n-au asa ceva. Pentru ei fotbalul e un mijloc de distractie iar dupa ce cresc, de existenta. Sila noi sunt astfel de ghetto-uri, probabil ca acei copii ar putea si la noi sa obtina performante ca in Franta. Daca ar fi cluburile noastre organizate similar la copii si juniori.

          Apreciază

  11. In realitate situatia juniorilor este jalnica,fara mari perspective;nu ca in alte parti ar fi mai buna;ex.,la juniori”A” -etapa recent incheiata,am castigat,se pare cu 3-0 prin neprezentarea echipei FCMara Baia Mare pt. ca s-ar fi retras;acum doi ani,jucau in acest campionat 14 echipe,iar acum au ramas doar 6(sase)!;desigur ca veti spune ca suntem pe primul loc si ca situatia nu-i atat de jalnica,comparativ cu a altor cluburi;asa este,dar pretentiile noastre sunt de a promova juniori din propria pepiniera in L.1,dar nu se-ntrezaresc sperante si vom avea mari probleme,cu folosirea”under-21″,incepand din vara acestui an.

    Apreciază

    • Nu s-a redus numarul echipelor. Tot cam atâtea sunt. Dar in urma cu 2 ani s-au restructurat competitiile de juniori. Acum exista Campionatul National de Juniori Under19/17 si Liga Elitelor Under19/17. În Campionatul National exista 9 serii de cate 6-8 echipe. In Liga Elitelor exista 2 serii de cate 14 echipe. Daca situația e jalnica sau nu, depinde cum privesti lucrurile. Parerea mea personala e ca un club de talia CFR-ului trebuie sa fie in primul eșalon valoric la toate categoriile de varsta.

      Apreciază

  12. http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Liga+1/Perla+Baniei+a+semnat+Concurenta+serioasa+pentru+Andrei+Ivan
    Prazarii l-au legitimat pe Jovan Markovics, atacant de 16 ani, pe care l-au folosit in meciul de cupa din 13 decembrie la Braila (era sub 16 ani atunci, nu puteau sa-i faca contract profesionist, in cupa pot juca nu numai profesionistii). E un atacant care a marcat la foc automat in categoria lui de varsta, a participat in iarna cu echipa mare, in care a inscris de trei ori.

    Apreciază

  13. Cj-o7-CFR,la acel meci cu Jiul,din toamna lui `71 de pe stadionul Municipal am fost martor ocular si am ramas siderat cand la un moment dat,eram condusi cu 2-0,prin doua stupide autogoluri inscrise de fundasii nostri Cojocaru si Dragomir;de altfel Cojocaru dupa venirea lui Lupu,a trecut pe veci la mijlocul terenului;era prima victorie a Jiului in deplasare,ei ani in sir au rezistat in Divizia”A”datorita castigarii meciurilor de acasa,unde in loc de iarba gaseai mai mult zgura si denivelari demne de judeteana;am jucat acolo,spre norocul meu doar o repriza si m-am ales cu niste julituri si dureri de tibie,tratate cu vaccin antitetanus;pana apucai sa-ti dai seama de teren,de amenintarile minerilor care veneau prin tribune dinspre mine care infricosau orice arbitru,erai condus cu unu-doua goluri si nu mai putea-i reveni!

    Apreciază

  14. Andrei draga,sa te lamuresc,intrucatva!;mi-as fi dorit sa am o proaspata(adica mai mare) pensie militara,dar sunt pensionar militar,de 10 ani!;in toamna lui 1971,jucam la juniorii lui”U”(pana la accidentarea din anul urmator),categ.de varsta 16-17ani,iar pe stadionul Municipal,de cate ori aveam posibilitatea,luam pe mine,din garderoba cate un maiou(tricou)si ma inrolam in echipa de”copii de mingi”;in aceasta”calitate” am avut privilegiul sa urmaresc,aproape, toate meciurile care se jucau pe acest stadion,inclusiv ale CFR-ului(si nu numai)din Divizia”A”,in perioada `69-`72,iar din `toamna lui `73,sus in Gruia,dar din postura de suporter!

    Apreciază

  15. 25.03.`17,orele10.20,antrenament CFR-Baza Sportiva”Transilvania”-vreme insorita,temp.aprox.12 grade,timp prielnic pt.sport,teren bun;am asistat la un altfel de antrenament,prelungit cu exercitii fizice,bazat pe un efort sustinut,contabilizat si monitorizat de mini-aparatura existenta pe fiecare jucator;dupa aprox.40`-45`,s-a trecut la un joc Scoala,de aprox 30`-35`,folosind 2/3din suprafata terenului,la doua porti,cu un mixaj de doua echipe,cu intreruperi si idicatii de cate ori gasea necesar,Miriuta;au lipsit:firesc, cei doi operati Chirita si Neagu,apoi portarii Minca si Marc-ramasi la stadion unde au efectuat altfel de antrenamente si Spehard(?!);tot separat,cu preparatorul fizic s-a antrenat si Paun-nu pare a avea nimic grav-a alergat aproape in continnu;la un moment dat,in timpul jocului,Horj l-a accidentat,neintentionat,la piramida nazala pe Deac-care apropos,a inscris un gol superb din lovitura libera de pe la 20m.,sub transversala -mi-as dori o reluare si in meciul cu oltenii;in cele doua porti au fost Vatca si Cr.Moldovan-antrenorulcu portarii;remarcatii mei:T.Lopes,A.Muresan,Camora,Peteleu(a jucat f.stg.)Nascimento,Gomelt,Deac.

    Apreciază

  16. Multumesc,tocmai alaltaieri am trimis o petitie la M.Ap.N.,intrucat nu mi s-a recalculat pensia in conditii de munca speciale si cu risc ridicat pe perioada in care am fost cu Politia Militara,in Kosovo si de doua ori cate cinci zile in care am schimbat contigentele de P.M.din Kandar-Afganistan(!)

    Apreciază

  17. Si stii care-i culmea ironiei(?);in ultima Decizie de Recalculare a Pensiei Militare, emisa tocmai de catre minister,imi apar ca alocate si distribuite aceste cuantumuri, conform legii,doar ca in realitate pe cupon si la bancomat NU(!)

    Apreciază

  18. Probabil ca au aflat ca nu sunt suporterul lor, ci al CFR-lui si incearca sa ma santajeze cumva si sa trec la Clubul Sportiv al Armatei-Steaua(!);d-le dar nu-i mai nimeni pe aici, toata lumea-i in weekend,sau nu mai incapeti de mine(?)

    Apreciază

  19. Incapem, Racheta, numai ca meciurile preliminariilor CM din Rusia au acaparat toate stirile, nu mai auzim nimic de fotbalul de club, nici o stire nici rea dar nici buna despre Cfr. Ce ma bucura citind relatarea ta de la antrenament e ca se monitorizeaza starea pregatirii fizice a jucatorilor, cu informatii utile pentru Miri din acest punct de vedere pentru a putea alcatui cea mai rezistenta echipa si pentru a sti care cate minute rezista optim in meci. Si ma bucura interventia lui Miri in jocul scoala ori-decate-ori se impunea, pentru a imprima un anumit stil de joc echipei, un anumit mod de decizie in diversele situatii de joc. Ma bucura executia lui Deac, el a mai inscris dealungul anilor goluri din lovituri libere din marginea careului. Sper sa se rezolve problema recalcularii pensiei tale si sa-ti primesti retroactiv toti banii cuveniti. Andrei, n-avem nimic cu bugetarii. In ceea ce priveste militarii, si eu am auzit o relatare de la un martor ocular despre intamplari reale din misiunile din Kosovo, care mi-a facut parul maciuca pe spate, desi nu am par pe spate… Tot respectul pentru cei ce se aventureaza in astfel de misiuni, eu zic ca nu merita banii pe care-i primesc sa mearga acolo. In legatura cu meciul nationalei de pe Cluj Arena, eu cred ca danezii sunt superiori. Singura sansa cand joci contra unei echipe mai bune e ce a lacut Wales contra Belgiei. A jucat tot timpul cu echipa compacta, neoferind spatii deloc belgienilor si a iesit in pressing cu echipa compacta sacaitor peste belgieni, sufocandu-i tot meciul si iesind prin pase din aparare non-stop. Eu cred ca staff-ul si jucatorii nationalei au vazut toti acel meci, exista in arhive daca nu, e singura varianta castigatoare impotriva unui adversar superior.

    Apreciază

  20. Am remarcat din interviul lui Miri de pe gigisport, pe Cluj Arena, spunea Miri ca-i plac la nebunie mijlocasii de banda de viteza (se referea la Adi Popa si Chipciu, dar eu am retinut ideea in general), mai spunea ca nu e suficient sa joci cu centrari din banda daca trebuie neaparat sa castigi ci ca trebuie sa faci combinatii cu pase filtrante si faptul ca jucand acasa trebuie sa mergi peste ei, sa-i ataci, nu poti juca defensiv. Mi-a placut. Am mai remarcat la Gabi Balint tot pe Cluj Arena in interviu ca spunea ca se preconizeaza se pare daca e adevarata formula cu Keseru varf ca acesta si Chipciu (si el varf in speculatiile gigisportistilor) sa „intre in gaura”, pe langa amuzamentul expresiei as sublinia modalitatea preconizata de a juca cu pase filtrante intre aparatorii danezi, unde sa tasneasca cei doi de la limita offside-ului. Aici se potriveste ce a spus Miri, pentru asta trebuie sa faci intai combinatii, un-doi-uri as adauga eu, veniri la primire si in acelasi timp tasnirea altora pentru a primi pe pozitie viitoare urmatoarea pasa, pressing avansat cu echipa compacta, fara spatii in urma caruia la interceptii in pozitii avansate poti uneori da direct pasa filtranta intre aparatori.

    Apreciază

  21. Grecii au invatat lectia Wales-ului cu belgienii se pare, au obtinut un punct chiar in Belgia si au fost aproape sa plece cu toate trei. Si dupa multi ani sunt in carti pentru CM din Rusia, pe locul 2 la numai 2 puncte de belgieni.

    Apreciază

      • Din ce spunea Ionut Badea antrenorii au cerut jucatorilor sa fie tot timpul o echipa compacta, asta e un semn bun, nelasarea spatiilor libere pentru adversari. A mai zis de activarea la maximum a benzilor, iarasi un lucru bun prin care se poate depasi apararea adversa. A mai zis de activarea la maxim a rapiditatii paselor in treimea adversa, iarasi un lucru bun, care poate surprinde adversarul. Daca echipa ar juca dupa aceste indicatii non stop, s-ar putea castiga meciul. Insa daca un moment lasa spatii (se relaxeaza). nu mentine echipa compacta, nu sta aproape de adversari si sa intervina instant cand soseste mingea, adversarul ar putea usor profita si inscrie. Depinde daca echipa poate sau nu sa joace dupa cum cere staff-ul.

        Apreciază

  22. Danezii au fost superiori, cu tot fotbalul la bataie jucat, rudimentar. Au controlat jocul si au avut ocazii mai clare si mai multe. Pur si simplu sunt mai buni.

    Apreciază

  23. Daca chiar vrei sa invingi, depui suflet in joc. sa zicem ca sunt mai masivi si castiga duelurile fizice, ok, ii bati din driblinguri, combinatii letale, preluari perfecte, suturi senzationale etc.

    Apreciază

  24. Am obtinut un egal cu mult noroc in final si nu inteleg supararea.La ce echipa avem este un rezultat ok…….
    Spunea la sfarsitul jocului unul dintre comentatori,ca unii ar trebui sa plece,sa lase locul cunoscatorilor.Ar trebui sa vina Hagi cu jucatorii crescuti de el.Ce nu ne intelege tovarasul este ca deja acolo sunt Alibec,Marin si Benzar titulari.Apoi este masa amorfa de stelisti cocliti,de la Tata,la Pintilii,Cipciu,Stanciu,Lato.Deci cine sa vina din spate?Dupa calificarea la turneul final din Franta carcotasii au facut presiune mare inlocuindu-l pe Sanmartean(singurul fotbalist)cu Stanciu.I-au facut baiatului partie si l-a vandut(Jiji) in Belgia pe 10 mil,dar el tot la nivelul ala este.A atins mingea de 20 ori ca si Cipciu.Acum trebuie sa-i fortam pe Rotariu si ivan sa-i vindem si pei ei in afara.Si apoi cerem neamtului sa ne califice.
    Mi-a placut victoria lui astra cu Besiktas fara drept de apel.Si cand te gandesti ca n-au miscat cu noi acum o saptamana.Avem echipa tare care poate obtine rezultate surprinzatoare in acest play off.

    Apreciază

  25. In general nu-mi place sa folosesc aceste forumuri pentru a discuta alte subiecte decat CFR, dar trebuie sa-mi marturisesc scarba de care m-am umplumt uitandu-ma aseara la „emisiunile sportive” de dupa meciul Romaniei. La Dolce Sport, un mare scula de antrenor (Basarab Panduru), cu multe succese pe plan sportiv, facea critica la adresa lui Daum pentru ca a petrecut cele 40 de minute ale conferintei de presa vorbind despre „alteceva decat despre partida care s-a incheiat”. Bineinteles ca Panduru a omis din ganidrea sa faptul ca Daum a raspuns punctual la 40 de minute de intrebari tipic romanesti, de la „mari” jurnalisti, intrebari gen: credeti ca sunteti unealta politica la FRF, ce spuneti despre teoria ca un antrenor e la fel de valoros ca ultimult sau rezultat, de ce nu incepem reconstructia, etc.

    Indiferent daca face bine sau nu neamtul asta nu pot sa nu sesizez cum, inca din momentul in care a fost numit, toate „presa” sportiva din Romania a inceput sa-i de a in cap. Fiecare besina de fituica ieftina dupa cum ii comandau interesele: pro-Steaua, pro-Dinamo, pro-Mitica Dragomir, etc. Este aberant ca noi sa cerem „reconstructie” cand de fiecare data nu se cere altceva decat inlocuirea conducatorilor actuali ai fotbalului romanesc cu un alt set de penali si blatisti. Ce reconstructie se poate face in Romania cand tu ii ceri la conducerea FRF pe Giga Popescu (puscarias si condamnat penal) sau Hagi (blatist ordinar si prieten cu toti penalii din fotbal)? Ce sa invete copii care se uita la fotbal, din numirea unui ca Giga Popescu la sefia FRF? Ca e ok sa furi, atata timp cat esti fotbalist? Cum sa-i motivezi pe parinti sa-si indrepte copii spre sporturi de genul acesta? Cum sa atragi inapoi oamenii pe stadion cand nu faci altceva decat sa mai tarasti fotbalul romanesc printr-o alta tura de noroi?

    Nu stiu daca Daum e sau nu antrenorul potrivit pentru Romania… nu m-am mai uitat la meciurile nationalei de la acel antologic Romania – Albania, dar stiu ca daca schimbam actualul rahat cu altul mai bine impachetat nu o sa realizam nimic. Degeaba ceri schimbarea fotbalului cand tu apelezi la aceasi oameni corupti si/sau incompetenti. Eu unul nu cred ca se poate face nimic momentan pentru a schimba starea fotbalului romanesc. Poate dupa ce-si va reveni Liga 1, vom scapa de insolvente, vor reveni o parte din investitori, se va pune mai mult accentul pe un fotbal la care sa participe activ si spectatorii… poate, atunci am putea spera la o nationala mai buna. La momentul de fata insa trebuie sa ne impacam cu gandul ca nu avem cluburi de fotbal nici macar functionale (daramite puternice), nu avem baze de pregaterie de nici un fel, nu putem atrage fotbalisti puternici de nici un fel (care sa ne ajute sa crestem nivelul) si, ca atare, interesul pentru fotbal este extrem de scazut. Lasand la o parte snobismul de a te afisa pe Cluj Arena si de-ati „trage” selfie-uri care sa le pui pe fesibuc nu este nimic care sa atraga spectatorii spre fotbalul iar fara a avea oameni care sa fie macar interesati de fotbal este foarte greu sa te apuci sa reconstruiesti ceva.

    Apreciază

  26. http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/CM+2018/Azerbaidjan+-+Germania+1-4+Campioana+mondiala+cu+un+picior+in+Ru
    Dupa cum vedeti, nemtii au jmarcat primul gol din centrare la firul ierbii in spatele aparatorilor, cu varful tasnid de la limita offside-ului. Al doilea gol dintr-o superba pasa filtranta la firul ierbii din banda stanga. Abia al treilea a fost dintr-o centrare pe sus unde varful a inscris imparabil cu capul. Al patrulea a fost dintr-o centrare inapoi in centrul careului la firul ierbii pentru sut.
    http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/CM+2018/VIDEO-Anglia-Lituania-2-0-Veteranul-Defoe-a-revenit-cu-gol
    Si englezii au inscris primul gol dintr-o centrare la firul ierbii inapoi in careu pentru sut. Al doilea gol a fost dupa o pasa filtranta superba, in urma unei combinatii in triunghi letale.
    Ce vreau sa zic e ca centrarile puternice pe sus in careu sunt utile pentru reluari cu capul, in rest pun in mare dificultate atacantii care ar trebui sa inscrie din vole. Nu prea reusesc, majoritatea sunt ratari. Nu sunt de acord ca a ratat lui Keseru la acea minge de 60 de m pe sus a lui Sapunaru recentrata spectaculos de Benzar din foarfeca. Acolo Keseru nu avea cum sa ajunga la acea minge care oricat de spectaculoasa a fost, a venit mult prea in fata pentru Keseru. In concluzie, danezii nu au inscris pentru ca le-a fost imposibil sa reia cu precizie din vole, n-au avut nici o ocazie cu pasa filtranta sau centrare la firul ierbii. Keseru a avut, la prima ocazie unde intr-adevar a ratat ca un copil.

    Apreciază

  27. Ce nu spune nimeni, e ca Razvan Marin a fost de doua ori in fata golului, la numai 17 metri si in pozitie centrala de ambele dati, cu pase la firul ierbii pentru sut, nu din vole si a ratat ca un copil ce este nimerind de ambele ori portarul Schmeichel (un copil si el, chiar daca e campion cu Leicester in Premier League, calificat in sferturile Ligii Campionilor).

    Apreciază

  28. @Apex331: ai dreptate, desigur. Problema e foarte complexă, o serie de factori importanţi concură la această situaţie, majoritatea lor identice în fostele ţări „socialiste”, mai ales ălea mai „mici” (România, Ungaria, Bulgaria etc.). În toate aceste ţări (poate cu excepţia Ungariei), înainte de 89 a existat un fotbal foarte bine organizat şi susţinut, chiar dacă dacă „patronul” a fost statul/partidul unic. Cu excepţia Ungariei au fost şi rezultate bune, dar în mod paradoxal NU înainte de 89 (vorbesc de naţionale), ci după aia, în momentul în care generaţia (generaţiile) pregătite în comunism au ajuns afară şi au crescut şi mai mult în valoare (cât o fi fost ea). Din spate n-a venit nimic (sau foarte puţin), organizarea şi disciplina au cam dispărut, finanţarea echipelor a ajuns pe mâna unor mafioţi, şi treptat s-a ajuns acolo unde s-a ajuns. Orice critică individuală (care îl vizează fie pe Daum, fie pe jucători, fie pe Burleanu etc.) este doar o mică parte din contextul general. Important este dacă fotbalul în sine va reuşi (sau nu) să fie din nou performant. Uşor de zis, mai greu de făcut. Ne întoarcem la finanţare, statul nu mai are dreptul să se bage (nici nu vrea, cel puţin la noi, în Ungaria se mai bagă, au şi crescut un pic, dar şi aşa foarte departe de elită). Mafia care a pus mâna pe fotbal nu gândeşte (niciodată, nicăieri) în perspectivă, contează ţeapa/tunul de moment şi restu-i tăcere. Poţi să-l aduci pe Mourinho ca antrenor, poţi să-l pui pe Hagi preşedinte la FRF (Doamne fereşte!), poţi să joci în 4-2-3-1, nu se va schimba nimic, eventual nişte bucurii de moment, excepţii de la regulă. Doar polonezii au avut „coaie” să cureţe de la rădăcini fotbalul lor corupt, şi rezultatele se văd (şi datorită unei generaţii de excepţie, dar generaţia asta a fost pregătită deja după acel „seism”). Nu văd schimbări radicale în viitorul apropiat, mai exact spus la noi sunt cele mai mici şanse ca ceva să se schimbe foarte rapid. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Totul porneste de la finantare. Asa e, Kiruj. Nu stiu ce au facut polonezii, dar nationala lor participa la nivel inalt la turneele finale, si acum domina autoritar aceasta grupa, castiga cu toti, ba chiar si la scor. E drept ca un Lewandovski nu se naste des, dar daca se nastea la noi, era foarte posibil sa nici nu auzim de el, daca nu era vazut de „cine trebuie”. Si nu e doar Lewandowski sau Grosicki, e intreaga echipa construita pe baze solide, cu jucatori buni peste tot, cu un stil care chiar daca mie nu-mi place, da rezultat. Despre setul de penali si blatisti care au pus mana pe fotbalul din Romanica cum foarte bine spui Apex, nu ai cum sa performezi in asemenea mediu ca fotbalist. Cluburile de succes din vest se afla pe niste rezervoare uriase de bani, nu ai cum sa te compari cu ele, numai daca reusesti sa le copiezi modul de finantare. Altfel n-ai nici o sansa in fata lor. Chiar, cum fac ei finantarea, de unde si in ce sistem? Chiar daca nu putem sa copiem acest lucru, ar fi bine macar sa stim cum fac ei. Ce parere aveti, chibitilor de pe tribuna? Ei cum fac?

      Apreciază

      • Ca unul care a locuit 5 ani in Polonia,insurat cu o poloneza si care merge de 6-8 ori pe an pe acolo imi permit sa am o parere cit de cit avizata. 1. Infrastructura – polonezii folosesc 98% din banii europeni la care au dreptul. Tara are infrastructura innoita, exista aeroporturi noi, gari noi, stadionae noi, terenuri noi etc. Valabil pentru orice regiune, orasel, sat mai mare. 2. Implicarea comunitatii – in fecare oras, industria locala ajuta comunitatea locala – sportul, cultura etc. Ai o firmulita ccit de mica, stii ca trebuie sa faci si tu ceva pentru cei din jurul tau – e suficient sa dai niste fleici pentru bufetul stadionului cind e meci daca ai o macelarie, sa duci niste copii la antrenament daca ai o duba etc sau sa antrenezi copii daca esti student sau bunic.3. Concurenta – fotbalul e un sport care trebuie sa lupte printre altele- voleiul feminin e mult mai popular ( luati media de frumusete feminina poloneza, pusa pe 1m85, corpuri formate de sport si veti intelege de ce duminica mai bine te uiti la liga devolei feminin- cautati-le si voi pe Baranska sau Skowronska). Dar exista si performeri in alte sporturi care sunt toate mediatizate asa ca fotbalului nu ii este usor.4. Sportul in general e practic mult mai intensiv – daca femeile tbs a fie sexy, barbatii tb s fie masculini si puternici – nu degeaba popularitatea concursurilor gen Strongest Man e imensa.5. Jucatorii talentati pleaca in general inainte de 20 de ani „afara”. Dar nu la latini ci in zona germanica /anglo-saxona unde cu talent nu ajungi departe.

        Apreciază

  29. Caneto, o avancronica pentru meciul de Cupa de maine de la Cimisoara? M-am saturat deja de acesta atentie exclusiva pe preliminariile CM din Rusia, unde oricum nu se va califica locul 2 din grupa asta, la ce punctaj slab au toti. Singura care va merge in Rusia e Polonia.

    Apreciază

  30. Apex 331,pertinente aprecierile tale,accesez si eu la ele,cu cateva completari;pt. revigorarea fotbalului romanesc(care se-ndreapta incet,dar sigur spre colaps,daca se continua cu aceasta mimica de angajare si de lipsa de profesionalism!) este urgent necesara o Lege a Sportului in general si a Fotbalului in special,bazata pe reguli si principii stricte,sanatoase de selectie,pregatire si promovare,a tinerilor,de functionare corecta,loiala,bazata pe competenta,profesionalism si intrajutorare,a fotbalului la toate nivelele;apoi as acorda mult mai mare credit investitorilor,prin masuri si modalitati concrete de incurajare,promovare si sustinere a fotbalului,acordandu-le mai multe sanse si posibilitati de valorificare a resurselor acestora,in beneficiul ambelor parti,neingradindu-le prin tot felul de reguli restrictive,posibilitatile lor de implicare financiara;la aceasta data,cand campionatul nostru se”prabuseste” in mediocritate,orice mare selectioner am avea,prea multe lucruri n-ar putea sa realizeze,cu subtirimea acestui lotul,al carui nivel de cunoastere,dotare,valoare si de aplicare a fotbalului,este tot mai scazut;totusi ii reprosez,cam 60%din cauza acestui semi-esec lui Daum,care,tocmai acum cand trebuia sa jucam ceva mai ofensiv,mai inchegat,mai laborios,cu posesie in progresie,alternand cu actiuni in viteza pe extreme,sa mergem peste adversar,sa-i facem pressing in jumatatea proprie,sa-l obligam sa greseasca si-a ales,in mod stupid,gresit si in cel mai nepotrivit moment,sa experimenteze,practic un system-total esuat!-3-4-3,cu 7(sapte!?)jucatori de profil defensiv:3 fundasi centrali si 4 mijlocasi,in fata lor;apoi,avand in ofensiva,doar 3(trei)jucatori,nesustinuti;la inaintare un singur varf,izolat-Keseru,un pitic pierdut printre”baschetbalisti”-si –Chipciu,Stanciu-presupusii jucatori de legatura,vlaguiti de alergatura in gol,care trebuiau sa asigure liantul si echilibrul dintre compartimente si sa mai si inscrie;daca in prima repriza,atat cat ne-au tinut”bateriile”mai treaca-mearga,am avut prin Bud,pardon Keseru,doua mari oportunitati de-a inscrie,in schimb in secunda,am plutit si totul putea sa se transforme intr-o infrangere catastrofala!;ne-a tinut in viata(clinic vorbind!),doar Sapunaru,singurul meu remarcat si putin Benzar,doar cu evolutia din prima repriza,din 14 jucatori utilizati;mult prea putin!;in aceste conditii,egalul este peste asteptari,comparativ cu imensele ocazii de gol,ale opaspetilor(noroc ca n-au fost fructificate);nu putem avea niciun fel de pretentii, punct.;in tribune am revazut si am fost obligat sa suport aceea revarsare mU-ista de laturi,invective,scandari si apostrofari aiuristice(danezii deabea iesisera la incalzire si”huliganii”i-au luat la huiduieli si etc.),aceea refulare de racnete de turma beata,acele manifestari primare,simboluri ale frustrarii;erau reprezentantii pierduti ai soartei,a unei clase,pare-se,condamnate la ignoranta si pribegie,pe care,din nefericire,a trebuit sa-i suport;pt.mine,Cluj-Arena,este un capitol incheiat,pana in clipa in care,Nationala,va juca pe acest stadion,o finala de Campionat European!(“la sfantu`asteapta!”);Hai CFR!

    Apreciază

    • Da, Racheta, ai dreptate cu 3-4-3 folosit de Daum (care în realitate a fost un fel de 3-4-1-2, cu Stanciu pus să facă legătura între mijloc şi cei doi „atacanţi”). Evident, e una să discutăm despre aspecte globale şi trend, dar strict pe speţe tactice putem concluziona că o inspiraţie sporită a lui Daum (să nu zic altfel) putea să ne ajute ieri. Formula asta cu trei fundaşi e una extrem de periculoasă pt. cei „neiniţiaţi” (atât A1, cât şi jucători), se poate aplica doar dacă ai material corespunzător şi timp de implementare. Exemplul perfect în Liga1 e Şumudică (care e un antrenor al naibii de bun, dincolo de caracterul lui şi declaraţii adesea deplasate), el a implementat ceva asemănător la Astra, cu care a marşat până-n primăvara EL! Dar formula a fost temeinic testată şi explicată băieţilor, şi în realitate formula este 3-5-1-1, cu Budescu în spatele lui Nico (în trecut Alibec). În meciul de ieri cam jumătate din echipă n-a înţeles nimic din formula asta, exact aşa cum spunea (surprinzător de sincer!) însuşi Chiricheş. Excepţie Săpun (care aşa joacă la Astra), poate cei doi laterali, eventual Marin. Dacă tot a optat pt. acest 3-4-1-2, mai degrabă trebuia să aplice 3-5-1-1, cu Budescu şi cu Alibec, care se simt şi în somn, şi au jucat şi ei la Astra (foarte convingător) în acest sistem. Ca o paranteză, el poate fi „testat” şi la noi la CFR (am şi discutat despre asta la un moment dat), dar nu prea avem fundaşi, nici „numeric”, nici valoric (poate). Singura soluţie ar fi Horj-Mureşan-Larie, apoi pe laterale Camora (Peteleu) şi Tiago, la mijloc Nasci+Gomelt, iar în faţă Nouvier-Omrani (Bud)-Deac. Nu cred că ar fi o soluţie reuşită, echipa e bine setată pe 4-2-3-1 şi 4-1-4-1, pentru aceste ultime 9-12 meciuri nu cred că merită aiurită echipa. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Kiruj, a zis Sunudica faptul ca trebuia sa joace doi jucatori de banda in spatele unui varf, care sa participe atat in atac dar si in defensiva unul in functie de banda care era atacata. Aici ma refer la cei trei din fata, care puteau fi de exemplu Budescu pe stanga, Alibec in fata si Chipciu sau Adi Popa mai degraba pe dreapta. Sigur ca atunci nu era loc pentru pacaliciul Stanciu. Sau joci cu doi stoperi cum era normal pentru ca trebuie sa castigi si e loc si de pacaliciul Stanciu in spatele varfului, desi Deac era mult mai util acolo. Si Larie unul din stoperi.

        Apreciază

  31. Avea material Daum pentru un prim 11 ofensiv, Racheta. Pe banda dreapta vitezistul Adi Popa, pe stanga nu ma pronunt, sunt mai multi mijlocasi de banda care aveau loc, in nici un caz fundasul lateral Latovlevici, care ar fi avut loc in aparare pe banda stanga, in locul lui Tosca. Si da, trebuia sa fie si in opinia mea doar doi stoperi, indiferent de optiune. Benzar trebuia sa se completeze cu Adi Popa pe banda dreapta, nu sa-l lasi singur pe Benzar fundas lateral cu atributii de mijlicas de banda. Mijlocasii centrali au fost bine alesi in opinia mea, cu unul de profil mai ofensiv, Razvan Marin, desi si el e in opinia mea responsabil cu cele doua ratari mari, pe care nimeni nu i-le imputa. Sigur ca pentru Deac e orbul gainii, putea el sa faca fata cu mai mult succes in opinia mea pe acel post. La fel cum Larie putea fi lejer unul din stoperi.

    Apreciază

    • Parerea mea e ca Daum e un impostor. Nu vad nicio diferenta intre jocul cu Daum si jocurile cu Piturca sau Iordanescu. Ok, jucătorii sunt, slabi. Inteleg asta. Ok, baza de selectie e restransa. Inteleg si asta. Dar cine il obliga pe Daum sa declare inainte de fiecare meci ca o sa jucam ofensiv pentru ca apoi sa trimita 7 jucători cu profil defensiv în teren? Deja Daum a fost suficiente meciuri pe banca incat sa pot spune ca nu înțeleg ce rost avut aducerea lui. Avem antrenori mai buni decat el. Un Miriuta sau un Sumudica ar fi facut mai mult. Daca nu un joc mai spectaculos, cu siguranta un joc mult mai eficient.

      Apreciază

      • Că-i impostor, e cam mult spus… Dar sunt de acord că fie Miri, fie Şumi (şi încă vreo 2-3, Rednic, de ex.) făceau mai multe puncte (şi un joc mai consistent) în aceste 5 meciuri. Sută la sută! Manevra cu Daum n-a fost altceva, decât să elimine orice suspiciune vizavi de corectitudinea actului de selecţie (la lot), lucru care le-a ieşit perfect, cam toată „floarea” presei (şi a „oamenilor din/de fotbal”) au căzut în plasa asta a imparţialităţii. Total greşit! Un A1 cu scaun la cap nu-l lua la lot nicicum pe Chiri (de ex.), care efectiv -în acest moment- n-are ce căuta la lot, fără meciuri în picioare, cu serioase probleme fizice şi de erori grave de plasament, culminând cu desele „sărituri” la cap sub minge, în contratimp. Idem Dragoş Grigore (bine că nu l-a introdus măcar pe ratatul asta, pedeasupra uns şi căpitan!). Cu Marin, cu Benzar nu prea am nimic, în schimb în locul lui Bicfalvi (de ex.) putea să-l ia pe mult mai utilul Deac, iar în spate pe Larie. Poate omul e conştient că timpul „fotbalistic” l-a depăşit şi a ales acest job în mod asumat, ştiind că va fi doar o marionetă, dar măcar plătită regeşte… 🙂 Nu exclud, ca o parte a acelui salariu baban să se ducă în alte părţi (buzunare)… Da, aici ai dreptate, dacă aşa stau lucrurile, atunci într-adevăr putem discuta de „impostoritate”… 🙂 Un fel de Băgăcean de-al nostru, care îi pus acolo la „înaintare” pt. a uşura paravanul celor care fac cărţile… 🙂 HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Chiriches a fost integralist in ultimele 2 meciuri in Serie A. Dar sunt de acord cu tine ca e prea putin si nu avea ce sa caute la nationala. De acord si cu Dragos Grigore. Eu il mai adaug si pe Pantilimon pe lista.

          Apreciază

          • In principiu nu exista nici o scuza pentru orbul gainii constant vizavi de jucatorii Cfr-isti, aflati din punct de vedere sportiv pe locul doi, inaintea oilor cu un punct (fara depunctare mai adaugam 3 puncte Cfr-ului). Sunt de acord cu speculatiile voastre vizavi de rolul de paravan jucat de Daum pentru manariile federatiei in tandem cu oierul si cu regele viitor la selectia jucatorilor. Macar noi chibitii aici pe blogul nostru sa spunem lucrurilor pe nume.

            Apreciază

        • Daum nu e impostor, ci e pur si simplu un depasit. Haideti sa fim seriosi, de la scandalul cu cocaina incoace omul a fost doar „bon pour l’orient” adica mai pe sleau Turcia. IAr colo este vedeta doar daca ai fost rezerva prin Vest sau erou de mina doua. Valabil la jucatori de la Hagi la Podolski, cit si la antrenori (desi la turci a antrenat si Löw 2 ani mai in tinerete). La banii care ii ofera FRF, salariul este atit de baban ca nu pot lua decit fie antrenori de liga a 2a din Europa de Vest, fie antrenori tomnatici iesiti din circuitul primvaloric. Trebuie sa vedeti si diferenta de gindire – daca in Est antrenorul nationalei era de principiu „primul job al breslei”, in campionatele mari acesta este un job colateral, pentru cei care nu (mai) doresc sa aiba stresul si presiunea zilnica a rezultatelor la club.Uitati-va si voi la natiunile mari : Lippi a devenit antrenor de nationala la 56 de ani, del Bosque la 58, inaintea lui Aragones la 66 de ani, Eriksson la englezi la 51 de ani, Capello la 61, marii antrenori ai Frantei Hiladho si Jaquet tot la peste 50 de ani au fost numiti samd…. iar voi veniti cu Miriuta si Sumudica..

          Apreciază

          • Sumudica nu cred ca ar spune „nu”. Miriuta intradevar nu vad cum ar puteavsa fie vreodată antrenorul echipei nationale. Asta cu toate ca sunt fanul lui. Cand te lauzi in presa ca i-ai dat ponturi antrenorului Ungariei nu vad cum ar putea sa ti se deschida usa echipei naționale a Romaniei.

            Apreciază

            • Vlad, Cristi, eu cred ca si in Romanica o parte din antrenori ar prefera sa fie antrenori de club, e mult mai palpitant sa fii zi de zi in treaba, nu numai de cateva ori o saptamana/doua pe an. Sigur ca e si mai riscant jobul la club, desi nici selectionerii nu trebuie sa creada ca nu pot pati ca Danny Blind (ieri a fost demis de la carma nationalei fostei portocale mecanice, acum doar o umbra palida a ei, cu un joc lent, rudimentar, la bataie pe varful cu inaltime de baschetbalist).

              Apreciază

  32. http://www.prosport.ro/sport-life/special/exclusiv-colonelul-florin-talpan-face-dezvaluiri-explozive-dupa-ultimul-proces-castigat-gigi-becali-fcsb-niciodata-afiliata-frf-acuzatia-sustinuta-documente-tribunalului-avea-consecinte-16207767
    A aparut acest link pe cheferetv, in esenta Talpan spune ca actualul club al oierului nu a fost niciodata afiliat la FRF si ca banii primiti de oier de la Uefa sunt pentru o echipa neafiliata la Frf, Mai e vorba de nelegitimitatea trofeelor obtinute, daca nu sunt afiliati la Frf. Mai spune ca instantele au hotarat ca vechiul AFC Oile nu avea calitatea sa transmita catre societatea oierului nici locul in prima liga, nici palmaresul, nici marca, nici sigla si nici numele oilor.

    Apreciază

  33. cfr.ist-ule,FRF(inca,de pe vremea si cu sprijinul lui militica Dragomir-el asa se lauda!) avea cunostiinta despre nelegiuirile comise de cioban si petrecute sub obladuirea ei de f. mult timp si nu au luat masurile radicale care se impuneau;informatiile lui Talpan sunt doar o confirmare a manevrelor ciobanului-penal,numai ca federalii,in ultima vreme, au fost preocupati,chipurile,cu pregatirea Nationalei si cu vizionarea marelui meci de Liga IV-a,mU-Somesul Gilau;sigur ca Daum putea si avea la dispozitie posibilitatea sa utilizeze si un alt material,mai consistent,mai reglat,mai incisiv si mult mai rodat,decat sa experimenteze aiurea acest sistem pt. care baietii nu au fost pregatiti si nici n-au calitatile necesare a dezvolta un joc consistent,cursiv si periculos;Daum,precum Miri-la-nceputuri- a bulversat relatiile de joc,a destabilizat intreaga echipa,a rupt echilibru de la mijlocul terenului;a vrut sa surprinda,dar nu ia reusit mai nimic,ba dimpotriva ne-a afundat si mai mult si ireversibil in subsolul clasamentului.

    Apreciază

    • Singura repriza cu joc consistent a echipei lui Daum a fost finalul cu Muntenegru, cand l-a introdus pe vitezistul Adi Popa, a restabilit relatiile de joc traditionale cu jocul pe benzi in viteza. S-a si vazut, ar fi reusit daca nu rata pacaliciul de Stanciu penaltyul din prelungiri. Trebuia sa execute un om cu experienta in asa ceva.

      Apreciază

      • Am omis jocul cu Armenia, dar nu se pune pentru ca pe langa faptul ca au jucat tot meciul in inferioritate numerica, au si fost vizibil socati tot meciul de pierderea prematura a coechipierului lor (cartonas rosu).

        Apreciază

  34. http://www.cjsport.ro/fotbal/christoph-daum-sustinut-puternic-de-vasile-miriuta-am-vazut-o-gramada-de-critici-ce-sa-faca-daum-s-o-bage-el-in-poarta-din-doi-metri/
    Miri e alaturi de Daum. Foarte ciudata urmatoarea propozitie a lui Miri: „Christoph Daum a făcut cea mai bună selecţie care se putea face la ora actuală.” Miri, ca antrenor al lui Cfr, nu te poti preface ca nu-l vezi pe Deac sau Larie la lotul national. Parerea mea.

    Apreciază

    • Poate lingușirea asta nu e altceva decât o plată în avans pentru o viitoare convocare a lui Deac și/sau Larie și/sau Păun… 🙂 HAI CFR!!!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.