Kill Bill(el)


No morcov, oameni buni! Aşa suna îndemnul înainte de startul meciului (şi – în general – al playoffului), dar – să vezi şi să nu crezi! – după fluierul de final al lui „Sebi olteanul” aveam o recoltă de „daucus carota” (=morcov) cât să umple 3 aprozare şi 4 gostaturi din 5 oraşe diferite… 🙂 Adică noi „una spunem şi alta facem”… Concluzia? Dacă eşti ceferist, niciodată nu eşti trist  liniştit… 🙂

Să începem cu sfârşitul, adică cu notele, rezultat obţinut dintr-un sondaj la care au participat 59 de „morcoviţi” (sau „carotaţi”, în termeni mai academici…), un eşantion reprezentativ ales dintre cei 7000 de ceferişti prezenţi în tribune şi cei 7000000 de telespectatori din întreaga lume… 🙂 :

Vedem diferenţe mari de apreciere la Bud (plajă de 8 puncte…), dar şi la Miri, Larie, Muri, Păun şi Antal (plaja fiind de 7 puncte la fiecare). La Miri mă aşteptam (unii îl urăsc din toată inima, alţii îl iubesc la fel de pătimaş), dar să dai 10 la Bud şi 3 la Păun… Mă rog, e democraţie, şi avem cea mai principală „masă de evaluatori”, ca să-l citez pe unul mai deştept de pe alte saituri… 🙂

Contrar aşteptărilor ( 🙂 ) Miri începe bătălia cu clasicul 4-2-3-1, cu o distribuţie de „zile mari”: la închidere apare (în sfârşit ca titular!) Gomelt (poziţionat mai spre stânga), secondat de Nascimento (plasat în dreapta şi un pic mai sus), printre ăia 3 din faţa lor îl vedem pe Deac (trecut în dreapta, doar să-i facă în ciudă habarnistului de kiruj… 🙂 ), omniprezentul Păun, apoi Nouvier pe stânga şi Omrani în faţă. Modulul se va schimba doar după minutul 68, când (după ieşirea lui Felipe şi intrarea lui Antal) ne transformăm într-un vag 4-1-4-1 (cu Deac ceva mai în spate), cu foarte dese transformări în formula iniţială (4-2-3-1), în care Cipri i-a luat locul lui Felipe, iar Liviu a ocupat „postul vacant” al lui Cipri. Prima şi ultima schimbare (Tiago vs Peteleu respectiv Omrani vs Bud) au fost post pe post, n-au implicat rearanjări strategice. Dacă schimbarea lui Tiago era justificată (era prea agitat, Sebi iertându-l de o eliminare oarecum justificată, exista pericolul real că-l va urmări în R2), al doilea a adus reaşezarea tactică amintită, dar fără rezultatul scontat. S-a cam văzut destul de clar de ce n-a jucat Liviu până acum, fiind doar o umbră palidă a lui Cipri pe dreapta (neavând nici competenţele lui Cipri de limpezire a atacului), în timp ce Cipri – fiind retras mai în spate – n-a mai strălucit în avanposturi. Rezultatul? O retragere ceva mai în spate (nu la fel de evidentă ca la Voluntari sau pe AN etapa trecută), dar vizibilă.

Meciul începe de la 0-1, apărarea noastră e (încă) amorţită, vezi imaginea de mai jos:

Vedem că în momentul pasei lui Seto (a ajuns şi ăsta mare „filtrant” tocmai contra cefereului…), apărarea noastră e desfăcută serios, cu 3 ceferişti înghesuiţi pe stânga (Camora, Muri şi Gomelt), Larie foarte departe, Tiago şi mai la dreapta. Ioniţa vine pe un bulevard (pardon, autostradă, cu câte 4 benzi pe fiecare sens de circulaţie), fiind la cel puţin 7m de orice ceferist (Larie, Muri şi Nascimento). Muri stă om la om la Nico (e OK), Camora e pe postul lui (tot OK), la fel Tiago. Gomelt cam degeaba în zona aia, dar hai să-l absolvim şi pe el, era în zona mingii. Marea eroare e în primul rând al lui Larie (joc foarte bun după aia!), care trebuia să strângă imediat lângă Ioniţă, neavând alt astral în vizor, care să-l deranjeze. Poate a încercat ieşirea la offside (total eşuat). Vinovat mi se pare şi Filipe, care a cam adormit în spatele lui Ioniţă (a fost şi el închizător!), trebuia să se replieze imediat, când a văzut „apariţia” bulevardului (autostrăzii).

Dar să nu cătăm vinovaţi după un meci minunat, chiar dacă îmi este imposibil să nu amintesc de o altă greşeală (aproape) fatală, penaltiul ratat de Liviu, care – contrar celor discutate în şedinţa tehnică – s-a băgat la înaintare (nefiind temperat, din păcate, de nimeni, nici de Miri, nici de coechipieri, probabil i-au dat acceptul lor tacit) şi putem s-o luăm pe coajă.

În rest doar „pozitivisme”, un joc în care Deac a fost magistral în noua lui poziţie de aripă falsă (mai degrabă inter dreapta), făcând un joc minunat, fiind – de departe – cel mai în formă mijlocaş (inter) dreapta din Ligă în acest moment. Recunosc solemn că am avut serioase reţineri în capacitatea lui Cipri de-a juca cu folos pe extremă, dar jocul prestat de el m-a contrazis, chiar dacă doar „pe jumătate”: Cipri n-a fost o extremă clasică tip Jakolis (cu sprinturi debordante), ci un playmaker de dreapta, aşa cum vedem asta şi din imaginea de mai jos (faza premergătoare penaltiului obţinut de Billel):

Cipri (după ce în prealabil recuperează chiar el balonul de la un astral), avansează pe postul de inter dreapta şi vine (din nou, ca de atâtea ori!) pasa filtrantă pentru Kill Billel, aflat – mai mult ca sigur – la cel mai bun meci al său în culorile vişinii. Un profil de atacant „altfel” (faţă de Bud, cel puţin), care acoperă o mare zonă din treimea adversă, şi caută mereu demarcarea în zone libere, mereu la limita offsidului (dar – de regulă – în poziţie corectă, vezi golul lui incorect anulat, cât şi alte faze asemănătoare), fără să aştepte la alibi „sosirea” mingii. Vine şi mai spre centru (pentru a asigura densitate la viitoare combinaţii), îl vezi şi pe dreapta (mai des), dar şi pe stânga (mai rar), să nu mai vorbesc de degajările lui cu capul la cornerele adversarilor. Felicitări Billel, nu-ţi doresc altceva decât s-o ţii tot aşa şi să-i mai „killăreşti” şi pe ceilalţi care deja se tem de tine!

Revenind, poziţia lui Deac de inter-dreapta se poate observa şi din imaginea premergătoare primului gol ceferist, când Cipri dă o pasă „printre” la Felipe, prelungire la Tiago (adevărata aripă dreapta a echipei!), centrare şi gol Adiţă cu capul:

În linii mari certitudinile (chiar surprizele plăcute, dacă vreţi) acestor 7 etape din 2017 sunt Omrani (transformare uriaşă faţă de sezonul de toamnă, mai mult ca atitudine şi implicare, că de talent nu ducea lipsă nici atunci), Păun (i s-a găsit – în sfârşit – postul adecvat, şi nu be benzi, ci în spatele vârfului, un spiriduş cu o risipă imensă de efort şi făcând spaţii foarte bine pentru coechipieri, lipindu-se – mai nou – şi la goluri) şi Deac (căruia – după ceva căutări şi rătăciri – i s-a găsit acest post de inter drepata, fără să uităm prestaţiile bune ale lui şi pe postul de mijlocaş box-to-box). Gomelt a reintrat şi el absolut logic în peisaj, deci putem vorbi în acest moment de o formulă robustă, capabilă de un joc avântat, estetic şi eficient.

Rămân şi aspectele negative (destule), despre o parte din ele am vorbit mai sus, despre restul nu vom vorbi, ca să nu fim etichetaţi drept „Gică Contra”, care tot timpul căutăm nod în papură… 🙂 Rămâne să vedem cum va gestiona Miri perioada imediat următoare când în 2 săptămâni vom avea 5 meciuri decisive (dar fără morcovi… 🙂 ), seria fiind inaugurată pe 28 martie la Timişoara, în sfeturile Cupei României. Este cât se poate de clar că e nevoie de o bancă lungă, aspect la care nu stăm rău (dar nici foarte-foarte), o parte a „rezerviştilor” nu mi se par la nivelul titularilor (Bud, în scădere de formă şi de determinare; Antal, o soluţie de rezervă în cel mai bun caz etc). Tot jocul nostru se bazează – ca de atâtea ori de-a lungul anilor – pe 13-14 jucători şi acest număr nu e chiar suficient în perioada următoare. Aşteptăm revenirea lui Rus (măcar la forma lui din toamnă), mai poate urca şi Filipe, Sorsa are şi el „culoar” de creştere… 🙂 Poate îl vom vedea şi pe Spehar la un moment dat, dar un lucru e clar: cine nu e pregătit ca lumea (fizic şi mental), nu va avea nicio şansă la Miri, indiferent de lungimea/scurtimea băncii. Păcat că pe teren pot intra doar 11 jucători… 🙂

Am ajuns astfel chiar la enigma Ruiz (mai nou făcând eforturi chiar şi pentru asigurarea postului de pe bancă… 🙂 ), iubit de foarte mulţi (inclusiv de subsemnatul) în toamnă, dar în nebunia asta de primăvară parcă are o viteză în minus. Venirea lui Deac (cel puţin la fel de eficient pe „filtrante” ca şi Ruiz, dar cu o capacitate de efort incomparabil mai mare) l-a cam împins spre bancă (cât şi regula U21), jocul avântat al echipei, cu pressing din ce în ce mai sus (ce bine că a reapărut asta!), cu demarcări permanente nu prea-l ajută, să recunoaştem.

În final, o remarcă „off-topic”: după desele declaraţii de preamărire (rostite fie de IM, fie de Miri, urmate – de regulă – de jocuri mai slabe), vedem că s-a revenit la o modestie de apreciat („nu discutăm despre titlu”, „FCSB va câştiga fără probleme campionatul” etc) şi e foarte bine aşa, să „adoarmă” ceilalţi, nu noi… 🙂

HAI CFR!!!

120 de comentarii

 1. Nefiind etapa la sfarsit de saptamana, avem tot timpul sa abordam mai multe subiecte . Referitor la iesirea din insolventa, ea se va realiza cand se vor lamuri toate aspectele neclare . Bunaoara daca pt Jakollis datoram 30% din suma de transfer intermediarului, trebuie achitata aceasta suma si gata . ( apropo, dupa mine e un procent prea mare care denota amatorism, dar asta e ! ) La fel, daca jucatorul X mai are de primit cf planului, trebuie sa platesti, daca nu, nu . Oricum, acum nu mai e nici o graba, nici in teoria lui IM nu mai putem participa in Europa, asa ca sa faca bine cei din conducere sa rezolve toate problemele mentionate de judecator pt a iesi in sfarsit din insolventa .

  Apreciază

 2. Suma aferentă cererii de plată formulată de Sport International Consulting AG a fost achitată de către debitoare la data de 14.03.2017 în baza borderoului de plată nr. 623/13.03.2017 avizat de administratorul judiciar si a cererii nr. 693/13.03.2017 formulată de dl. Băgăcean Vasile Marian prin care acesta solicită achitarea sumei de 105.000 EURO.”
  https://tribunacfrblog.wordpress.com/2017/03/19/kill-billel/
  Aici apare plata efectuata pentru Jakolis in 13.martie 2017, adica dupa ce judecatoarea sindica a amanat de pe 10 pe 20 martie.

  Apreciază

 3. Bela are dreptate, nu e nicio grabă (în ciuda încercărilor repetate ale conducerii de-a ne servi gogoaşele participării europene). Dacă exista grabă, ea avea la rădăcini alte motive, nu cele sportive. Nu prea sunt de acord -în ciuda percepţiei generale- nici cu formulările gen „contestaţii şicanatorii”, pt. că Maftei, Ganea etc. nu fac altceva, decât se agaţă de nişte clauze contractuale, semnate inclusiv de club, fără vreun pistol aflat la tâmpla lui IM. Mulţi jucători au fost luaţi de fraier cu insolvenţa asta (că nu toată lumea merita banii, e deja o discuţie neprofesionistă, contractul e contract, punct). Insolvenţa asta a noastră (dar şi a celorlalţi, Dinamo etc.) a fost inventată cu scopul foarte clar de-a scăpa de o mare parte a datoriilor acumulate în timp, care datorii s-au acumulat (cu zâmbetul pe buze) tocmai pentru că s-a ştiut tot timpul că ele vor fi (parţial) şterse la un moment dat. Să nu ne plângem cu lacrimi de crocodil, aşa cum se doreşte să ni se servească „prăjitura”, iar lozinca repetată obsesiv că cică „mergem în Europa la toamnă” a avut alte scopuri (să ne prostească, dar să şi abată atenţia de la motivele reale ale ieşirii accelerate din insolvenţă). Cam aşa văd eu „afacerea” asta (poate greşesc!), dar -repet din nou- mă lasă foarte rece, mă interesează doar să ieşim naibii din ea la un moment dat şi să avem o finanţare sigură, pe termen lung, dacă se poate. Mă tem mai mult la acest al doilea capitol, dacă mă întrebaţi… 🙂 Mă chinuie un vis (despre care v-am şi „povestit” într-un articol recent, ăla cu RB), că echipa va începe sezonul viitor cam în aceleaşi coordonate financiare ca şi cel actual, eventual se va reuşi ieşirea din insolvenţă. Aşa că e timpul să vă obişnuiţi cu Miri, Tiago etc., ca să amintesc doar p-ăia care chiar ar merita păstraţi, indiferent de eventualele infuzii de capital. HAI CFR!!!

  Apreciază

  • Gresesti,gresesti si iarasi gresesti.Iesim din insolventa,luam campionatul si cupa .In supercupa juca, cu CFR II ,noi in masita ei in joma.Si acum sincer,eu cred ca intentiile sunt bune si nu cred ca se vrea aburirea noastra.Unele lucruri se fac fara mare tam tam,si asa este normal.
   PS
   Mai bine hai si tu la un meci ,sa vezi ce minune este in Gruia ,in ultima vreme.Dau eu palinka. 🙂 🙂 🙂

   Apreciază

 4. Mai e putin si se aproapie finalul de sezon. Prin pastrarea unora sau nu, prin aducerea altora sau nu vom sti clar ce se intampla la club indiferent de gargara servita de IM. Daca nu vom plusa la salriu la u LArie cu 4-5000 e clar ca nu sunt bani si ca efortul a fost doar pt iesirea din insolventa.

  Apreciază

 5. Kiruj, ce ai „visat” tu cu ochii deschisi cand era povestea cu RB e un adevarat cosmar. Sper sa fie precum spuneai si tu dar si Luis ca Cfr-ul sa aiba finantele asigurate pe urmatorii 200 de ani… 🙂

  Apreciază

 6. http://www.prosport.ro/video/fotbal-intern/liga-1/steaua-a-pus-ochii-pe-unul-din-cei-mai-buni-jucatori-ai-cfr-ului-iuliu-muresan-recunoaste-ca-risca-sa-l-piarda-e-posibil-sa-plece-chiar-daca-eu-nu-vreau-video-16196960
  In acest video la momentul 3:55 IM declara ca judecatoarea sindica a respins in totalitate contestatia firmei Joma. Video-ul e din 16 martie 2017, joia trecuta cu o zi inaintea superbului meci cu Astra. Pe aceeasi data apare aici:
  https://www.clujust.ro/cfr-1907-platit-datorii-ultima-saptamana-dar-nu-iesit-din-insolventa/
  o cerere de plata depusa de Joma despre care judecatoarea sindica cere in 20 martie de la Zavaleanu un raport de analiza a cererii, cu depunerea la dosar a dovezilor in acest sens.
  Gura bate curu’, d-le IM.

  Apreciază

 7. @Apex: Rezultatele încep sa apară. Vezi naționala Under 21. Și nu înțeleg de ce spui ca echipele au mai puține locuri în lot pentru rezerve.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.