De la o mie nouă sute șaptezeci și doi… [CFR – Dinamo 0-0]


… încoace, scorul final al partidelor CFR – Dinamo sau Dinamo – CFR a refuzat să facă blat cu scorul de la debut. Asta până în sara asta pe deal, când cele două porți s-au apărat cu toți portarii, ratalăii și barele transersale să nu încaseze vreo boabă. S-a terminat cum a început, deși meciul a fost ceva mai animat decât tabela de marcaj.

Miriuță, venit cu un cărucior de goluri de la Botoșani și cu o sacoșă de înjurături de la… Cluj, a avut o sarcină dificilă, pe care a încercat din răsputeri s-o ducă la termen. Aflat la a doua descălecare în Gruia, Miri a trebuit să conceapă în laboratoarele dragostei pentru fotbal o tactică menită să învingă echipa lui Andone, cel care a bifat două descălecări și tot atâtea încălecări în/din Gruia.

Care a fost tactica lui Miriuță? Foarte simplă, compusă din două măsuri nu foarte complicate, din moment ce și cocoșul s-a mințit la ele:

1) A1 al nost’ s-a gândit că trebuie musai și obligatoriu să schimbe niște jucători, că au început să-i cunoască pe litere toți comentatorii TV. Vasile Miri a lecturat rapid lista cu fundașii, mijlocașii și atacanții din lot, și brusc i s-a luminat chelia, după nici două ore jumate, plus prelungiri! Așadar, iese Marc și intră Mincă, că al doilea e mai înalt și numele lui e mai lung. Apoi, Miri s-a blocat puțin, dar nu mai mult de trei ore fără un sfert. Cum să schimbi jucătorii și să nu schimbi sistemul de joc?! Post pe post orice novice știe să rotească.

2) Așa că A1 a trecut la acest nou punct pe ordinea de lucru, schimbând previzibilul 1-4-4-2 cu un 1-4-1-4-1 mai nemțesc. „E clar, nu mai merge de nicio oară cu ulciorul 1-4-4-2 la diferite ape, fie ele și plate, că nu mai suport înjurături și acuze de a fi o petardă de antrenor!”

1a) Acum, Miri a fost total pregătit să mai schimbe niște titulari – nu foarte mulți, să se cunoască între ei – așa că a intrat Nouvier și a ieșit Bud.

CFR Miriuță: Mincă – Tiago Lopes, Larie, Mureșan, Camora – Petrucci – Jakolis, Ruiz (’78 Neagu), Păun, Nouvier (’65 Negruț) – Cristian Lopez (’87 Hodgyai).

Gut! Meciul a început de la 0-0, după cum vă spuneam. CFR s-a mișcat greoi, după părerea mea, cu prea multe opriri ale mingii și prea multe căutări din priviri a unui coechipier liber. Un fel de tactică Manchester City, dar pe lento. Dinamoviștii au stat la cutiuță și au țâșnit pe contraatacuri rapide, cu mulți oameni aduși în față, tactică adaptată de la formația din Botoșani. De data asta am făcut față mai bine în apărare, dar de fiecare dată când am recuperat mingea, n-am reușit să-i prindem noi pe adversari pe picior șubred. Am încă imprimată pe retină imaginea a cinci dinamoviști abandonați de fază la marginea careului nostru, fără ca atacul ceferist să fie capabil să strălucească și să dea o lovitură măiastră.

Malacul din atacul lui Dinamo a șutat de două ori pe lângă poartă și cam atât. N-am greșit decisiv, ca altădată, așa că jocul lui Dinamo n-a reușit să ciupească nimic în prima repriză.

La noi, din păcate, nu s-a văzut cine știe ce presiune pusă de patru mijlocași. Ca de obicei, omul care a părut capabil să răstoarne o apărare adversă (chiar dacă o face, de obicei, numai în vreo 10-15% din fazele în care e implicat) a fost Jakolis, atât pe dreapta, cât și pe zonă centrală. În rest, Păun tot șters, Ruiz neinspirat, iar Nouvier subțire de tot. Așa s-a ajuns să vedem un Cristian Lopez din altă telenovelă, fără legături de cale ferată cu coechipierii.

În ciuda hibelor din atacul nostru, în minutul 37 am fost aproape să dăm lovitura. Mingea s-a nimerit să ajungă neașteptat la Ruiz, în poziție excelentă, dar spaniolul a pierdut prea mult timp până și-a ales piciorul de șut și mingea a fost blocată.

Ne-am despărțit de prima repriză fără prea multe regrete și am așteptat repriza a doua fără prea multă tragere de inimă, poate mai multă la măsea. Medicinală. De anesteziere.

Jocul din repriza secundă a fost mai animat, ritmul bun, realizările tehnice ceva mai răsărite. Nu știu ce le-a zis Miriuță jucătorilor la pauză. Probabil ceva de tată („Băieți, ascultați-mă ca pe un tată… ș.așm.d.”). Cert e că CFR-ul a devenit cărătorul de vioară numărul unu. Mai că vedeam un gol ceferist plutind în aer.

Dinamo s-a așezat mai cuminte, pe șase linii și cu 14 jucători în apărare, contraatacând mai răruț. Parcă Ando a început să aștepte mai cu spor greșelile noastre, care n-au venit. Asta ca să le dau un punct roșu ceferiștilor.

În minutul 53, Ruiz ratează a doua ocazie de a deveni eroul meciului și Miriuță se decide să-l retragă la depou.

Dinamoviștii reușesc totuși să-l adormă pe Camora, în minutul 58, dar mingea expediată de Rotariu, după o fentă (previzibilă), a lovit bara transversală.

Ceferiștii nu se lasă mai prejos, și, două minute mai târziu, Cristian Lopez egalează la transversale, după o întoarcere cu șut de aplauze în picioare.

Jakolis are și el un șut aproape bun, din zonă centrală, dar portarul dinamovist nu pune tot botul.

La CFR, după Negruț, intră noutăți noi-nouțe, proaspăt despachetate, iar sistemul de joc suferă mici modificări. Neagu are câteva faze interesante și chiar execută lovituri libere (de urmărit!), în timp ce tânărul Hodgyai joacă prea puțin ca să pot nota și altceva în afara referirii la tinerețea sa. Deși a jucat mult sub așteptări, numele lui Brian Nouvier e cântat de suporteri la ieșirea de pe teren. Fain!

Andone scoate din atac și dă de pe bancă în apărare, semn că n-are chef să piardă 33,33% din puncte, acum, la spartul târgului.

Târgul se sparge cu un 0-0 sec, care duce CFR-ul la minus 2 puncte, în care Federației îi va fi foarte greu (deocamdată) să dea cu depunctarea.

Toată lumea pleacă acasă sau la amantă, mai puțin femeile de serviciu, care-s de serviciu.

Când mă uit la clasament, mai ales la subsol, parcă mi-e greu să cred că s-au scurs deja nu mai puțin de trei etape. Ce repede trece timpul, ce greu se adună punctele. Ce greu e timpul…

61 de comentarii

  1. Din”Coltul Tribunei”:MINCA=5,5-temator,cu unele interventii( ne)sigure si degajari aiurea;s-a observant lipsa jocurilor;dar merg pe el;T.LOPES=4,0-depasit de acest sport;numai cu ambitie, nu se poate face fotbal,mai e nevoie si de ceva(minte) stiinta,cunoastere,pregatire; desi-mi este simpatic;LARIE=6,0-inca,sub valoarea lui,cu interventii,ceva mai sigure,dar nu decisive;nu a iesit prea mult in evidenta;MURESAN=5,5-mult prea rigid,crispat,lent(l-a scapat din marcaj pe Gnore-puteam primi ,lejer,gol!); CAMORA=7,0-azi a fost intr-adevar capitan;mult mai preocupat de joc,interventii bune;unele centrari,insa, ratate;PETRUCCI=6,5-din nou, singur in fata(apararii!) atacului adversarilor;J.CARLOS=6,0-a ratat toate cornerele;este vlaguit de pozitia de “piston”;nu are anvergura necesara,nu are forta,pe cat are tehnica;JAKOLIS=6,5-in nota obisnuita;si el s-a epuizat cam repede; PAUN=5,0 -cu indulgenta;a “stricat” doua mingi,cate una de repriza;in prima parte a somat,a disparut din joc;nu cunoaste si nu raspunde sarcinilor postului jucat;dupa iesirea lui Nouvier,parca si-a mai revenit; dar mult prea putin;NOUVIER=4,0-pare a fi f.usor influentabil si labil psihic;o prima faza nereusita,l-a debusolat tot meciul ;CRISTIAN L.=6,0- si-a vazut mai mult de joc,s-a zbatut mai eficient,a si ratat ceea mai mare ocazie de a inscrie; MIRI=5,5-plateste,in continuare,tribut stilului simplist,heirupist,”focul la ei”;a mai facut unele”concesii”(progrese-vezi Minca,Nouvier):REZERVELE-numai de bine,asteptam confirmarea,altfel raman la acest statut(!);Notele sunt o medie a celor doua reprize,diferite ca abordare si joc:Hai CFR!

    Apreciază

    • Racheta,mie,Muresan mi s-a parut ,unul dintre jucatorii care chiar au jucat bine.Si mai observ ca Muresan joaca tot mai bine.C e nu am inteles insa ,a fost lipsa galeriei,foarte multi nu au venit la meci,cei care au venit au fost obositi.Untoldul sa fie de vina?Pe caini si pingu nu i-a afectat,probabil nu au avut bank de Untold,dar macar au venit la meci.Pacat.

      Apreciază

  2. REFLECTII (ne)PERTINENTE- un rezultat firesc,conform cu strategia si gandirea celor doi antrenori:”jucam sa nu luam gol!”,pe contre, speculativ, valorificand potentialul,de moment,al jucatorilor si asteptand gresala adversarului;O prima repriza,modesta,am scapat sa nu luam gol(T.Lopes-“mare dorinta,dar fara putirinta”,o catastrofa,a fost depasit constant,iar din cauza proastei pozitionari, adversarii si-au creat situatii de-a inscrie), marca inregistrata-Miri(desi ia lipsit pressingul!),cu heirupism si bubuieli ,la-ntamplare,cat cuprinde;o a doua,buna,cat ne-a tinut carburantul, ceva mai animata(am pus mingea jos),cu mai multa determinare si implicare pe faza de atac,dar,inca, prea putin sustinut,din cauza lipsei automatizmelor, a combinatiilor si schemelor de joc(cu mici exceptii,pe flancuri); A1-pe langa faptul ca nu este in graphic,asa cum ne-a promis(dupa trei etape suntem tot la minus!), continua sa ne irite cu insistentele sale(cuplul linear,de aceiasi factura-Cristian-Negrut!) si se incapataneaza sa-l ”termine”pe”Rege”J.C.,folosindu-l pe un post mult prea retras,contra-productiv (atat pt. el,cat si pt. echipa),epuizandu-l intr-o ora(nu mai putea sa centreze,vezi-cornerele!);daca ar juca “lipit”(“in spatele”) de conationalul lui, Cristian L.,altfel am arata in atac; i-am simtit f.mult absenta lui Guima,pacat ca s-a reaccidentat; pe atac avem mari probleme,pt. ca,inca, nu suntem in stare sa stapanim,in primul rand mingea,apoi centrul terenului,nu construim mare lucru,combinam lent, previzibil, fara posesie si idei clare de joc;continuam sa pacatuim “scapand” f.usor de balon,aruncandu-l,in fata(aiurea!), la bataie(cel putin prima repriza),”poate pica ceva?”,in conditiile in care joci avansat cu Paun(fara talie!) si nu cu un Guima;basca,ca azi am jucat,mare parte din timp, in”inferioritate numerica”,cu doua piese” lipsa”-Nouvier si Paun;in aceste conditii,un egal trebuie sa ne multumeasca(!);Avem mult de munca,pana gasim o formula de echipa,de joc,care sa ne dea siguranta,incredere,certitudini ,sperante si rezultate!;Luis-iti respect parerea,dar Muresan,in doua randuri l-a scapat din marcaj(a sarit pe sub minge-plasament defectuos!)pe Gnore si era sa luam gol(ei,atunci sa te tii!);Hai CFR!

    Apreciază

    • Eu zic că în mod intenţionat a fost scos pressingul din lista de meniu pentru acest meci. S-a văzut clar că atacanţii noştri aveau tema făcută de acasă cu retragerea pe linia de mijloc a terenului imediat ce mingea intra în posesia dinamoviştilor. S-a jucat prudent (din partea ambelor echipe), aia ne mai lipsea să iasă ai noştri la pressing, cred că nea Ando ar fi fost cel mai fericit om din lume. 🙂 Eu zic că meciul a fost corect pregătit, Mincă nu a avut absolut nimic de apărat (doar la ieşirea aceia când i-a luat faţa lui Şerban şi s-a ciocnit de el), atitudinea jucătorilor a fost ok, cu dram de ghinion ori noroc puteam pierde sau câştiga, eu n-am ce să le reproşez nici jucătorilor, nici lui Miriuţă. Aseară, chiar nu mi s-a părut că Juan Carlos ar fi fost folosit mai retras ori să fi avut mai multe sarcini defensive decât pe timpul lui Conceicao. În urma celor 3 meciuri de până acum (ăla din baltă n-are sens să-l luăm la socoteală), cel mai în formă jucător din lot mi se pare a fi Jakolis, iar la partea opusă Tiago Lopes. Mureşan mi s-a părut a fi în toate cele 3 partide peste Larie.

      Apreciază

      • Corecte observaţii, Caneto! Până la urmă am reuşit să „driblez” partial obligaţiile mele şi am văzut repriza a 2-a, una decentă, cu prudenţă maxima de ambele părţi, dar -şi aşa- cu destule realizări. Ruiz a jucat evident mai sus, mie mi s-a părut mai degrabă 4-1-4-1, a apărut mai des la finalizare. Ai dreptate şi cu Mureşan, şi mie aşa mi s-a părut (e drept, ultimele două meciuri le-am văzut doar partial, reprizele 2). E foarte clar că lipseşte enorm un închizător de meserie (nu că Davide n-ar fi potrivit, dar poziţia lui în era Toni îi convenea mai mult), dar asta e o altă discuţie. S-ar putea încerca -din nou- pista Nascimento (măcar în jocurile de acasă), dar ne cam încurcă apoi şi obligaţia asta cu U21, cu consecinţe mai complexe decât ne-am imaginat iniţial. HAI CFR!!!

        Apreciază

  3. Salutare si felicitari pentru rezumatul facut acestei intalniri otbalistice. Personal, am vazut aseara doua echipe destul de lungi (deci fara densitate, mai ales ofensiva), cu un joc extrem de prudent, un fel de concurs: hai sa vedem cine tine mai putin mingea ? A castigat Dinamo pana la urma, probabil si din pozitia mai linistita in acest concurs de echipa oaspete. Lasand gluma la o parte, au existat cateva disfunctionalitati evidente pe faza ofensiva a ambelor echipe, faza pe care ambii antrenori ar trebui sa incerce s-o imbunatateasca. Daca in cazul lui Dinamo vorbim de izolarea nepermisa a varfului central si de o oarecare imobilitate a mijlocasilor din spatele sau, la C.F.R. s-a observat o tactica evidenta a mingilor centrate din toate pozitiile, uneori chiar din zona mijlocului terenulu,i in speranta c-o iesi ceva bun din asta. Odata cu trecerea timpului a fost evident ca Dinamo se multumeste si cu un egal, neluand in calcul luarea unor riscuri, prin urmare C.F.R.- ul a devenit mai rabdatoare, au aparut combinatiile si o apropiere mai asezata de poarta adversa decat mingile aruncate pe sus. La Dinamo pericolul a aparut mai mult din actiuni tehnice personale, iar la C.F.R. dupa un inceput cam fara gratie, pericolul l-a dat functionarea mai legata a blocului ofensiv. Daca ar fi sa evidentiez un aspect pozitiv al acestui meci, eu as remarca intensitatea foarte buna de joc pe toata durata celor 90 de minute. In consecinta cu toata inima acord felicitarile mele preparatorilor fizici ale celor doua echipe. Numai bine.

    Apreciat de 1 persoană

    • Păi din centrările alea din orice poziţie chiar au ieşit aproape toate ocaziile de la poarta lui Brănescu: şutul defectuos al lui Păun din punerea jos a unei centrări de către Lopez (mi s-a părut o situaţie mai periculoasă faţă de cum a fost considerată de comentatori), ratarea lui Juan Carlos, bara lui Lopez.

      Apreciat de 1 persoană

  4. Vreau să aduc câteva lămuriri pt. toţi colegii mei de pe acest site, cât şi celor de pe alte platforme ceferiste. În primul rând nu-l cunosc personal pe Miri, şi nu sunt (nici n-am fost, nici nu voi fi) vreun pupincurist al lui, dar nici al altor A1, şi -în general- al nimănui. Pur şi simplu mă deranjează un pic când Miri (sau oricine altul) este luat „la mişto” cu numele lui, să ne gândim că nici eu (sau tu, sau voi) n-aţi fi de acord dacă cineva şi-ar bate joc de numele vostru. Asta a fost tot referitor la „pupincurismul” meu vizavi de Miri, pe care-l consider un antrenor potrivit pentru momentul actual al clubului, nu la fel de bine pregătit ca Toni, dar cu anumite idei (unele preconcepute) şi predispus să înveţe din greşeli şi să îndrepte anumite lucruri din mers. Vom vedea ce va reuşi doar prin etapa a 8-a încolo, deocamdată sunt semne că competenţele lui mult lăudate vizavi de strângerea vestiarului şi mobilizarea/fanatizarea jucătorilor nu funcţionează la acelaşi nivel (înalt) ca data trecută, e suficient să ne gândim doar la lipsa absolut suspectă a lui Bud din primul 18 (la Guima există, se pare, ceva explicaţii medicale), cât şi prestaţia penibilă de la Botoşani. O altă problemă care mă frământă de ceva vreme e problema „nepotului”, care -în primul rând- este doar un nepot de „onoare” (dacă putem spune aşa), nepotul adevărat fiind frate-su (cu un an mai mare), dar când era să ducem un cadou, ceva, de ziua „adevăratului”, evident că mai duceam câte ceva şi lui Lacika, nu puteai face diferenţe, de aici noţiunea de „nepot de onoare”. N-am absolut nimic cu transferul lui la CFR, dar -evident- sunt bucuros că a reuşit acest pas şi îi doresc -sincer- să reuşească, şi cu asta am cam şi terminat discuţia, vă daţi seama, n-am cum să fac comentarii despre capacităţile lui, dacă merită să fie acolo, etc., n-ar fi fair, indiferent dacă spun părerea mea sinceră, sau spun poveşti bine ambalate. Mă rezum, aşadar să-i ţin pumnii, iar caracterizările să le faceţi voi. Mă surprinde -sincer- că a reuşit să ajungă aşa repede în primul unşpe, ştiu că-i foarte ambiţios, dar în rest, aşa cum spuneam, nu pot spune mai multe. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • În cazul lui Guima este 100% sigur că a fost vorba de o problemă medicală. A postat pe facebook cu o oră înainte de meci: „Big match today! Unfortunately I will not play today, as I got injured against Botosani, but hopefully next week I’m already playing and helping my teammates! Your support is important today, and we know we can count with you, as always!”. Dacă ar fi fost vorba de altceva, sunt sigur că n-ar fi scris nimic, nu este genul de om care să aburească lumea pe facebook.

      Apreciază

    • Bine ca vine galeria la meciurile cu Chiajna si Voluntari, cand tarcul e gol si acuma, cand s-a umplut de uisti (baietii in negru) au stat acasa. Nice.

      Apreciază

    • Nu merită să iei poziţie în cazul mărimii puţei lui nea Miri. 🙂 Am dat o tură pe dinamomania şi în comentariile de pe urma meciului de aseară, nea Ando a adunat în frigider cât nu va aduna nea Miri într-o viaţă întreagă pe site-urile frânare. 🙂 De o singură laudă am dat (poate mai sunt, dar n-am avut răbdare să citesc toate comentariile) : „Geniul tactic al lui nea Ando ne-a adus un punct! A schimbat inteligent pe final, a renuntat la orice tentativa de a castiga dar a securizat punctul.” Mă rog, suporterii dinamovişti au scuza că “Paradox ca la Dinamo rar găsești în lumea fotbalului. Suntem neînvinși în noul sezon, încă pe primul loc, dar orice suporter lucid e cu nervii la pământ.” 🙂

      Apreciază

  5. Mai fratilor si cumnatilor,ma intreb,retoric, daca ati vazut prima repriza(?);a doua asa cum am subliniat,inca,”la cald”a fost O.K.daca tinem cont de stagiul minim in comun de pregatire,de capacitatile noastre,de calitatile tehnico-tactice si de adversari(„catei+ arbitru!);mai incet cu”pianul pe scari”(cu laudele),care mi se par putin deplasate in contextul unui meci intreg,nu mai zic de rezultat,pt. ca puteam pierde lejer meciul dupa cum am evoluat in prima repriza(!);sigur ca s-a vazut o imbunatatire substantiala,in secunda,dar sa nu ne imbatam cu apa rece,pt. ca daca continuam,doar la acest nivel,nu reusim”s-o varam in ate!”;de asemenea,J.Carlos,intr- adevar,a jucat,in multe faze ceva mai avansat(cand a facut-o s-a vazut),dar nu a fost scutit de sarcinile mijlocasului defensiv,ori el nu este pregatit sa rezolve f.bine ambele faze,diminuindu-i mult din calitatile ofensive,sugrumandu-l fizic;in opinia mea-Muresan(este de nota 6),nu va putea fi peste Larie(care este de nota7),niciodata,cel putin la fel de eficient si de sigur, doar ca el este un aparator ascultator,cuminte,muncitor,il ajuta si talia,dar ramane lent,precipitat,cu unele stangacii din cauza tehnicii precare;cu el ne asumam mereu un risc,chiar daca in ultima perioada a avut evolutii constante,dar si cu gafe impardonabile,pe care nu le pot trece cu vederea,chiar daca unele nu s-au soldat cu goluri,impotriva noastra(!);si o ultima remarca: dejaba,arunci la infinit cu centrari,daca la primire ai jucatori fara talie si detenta,sau nu-si cunosc rolul(!):Hai CFR!

    Apreciază

  6. Este evident ca sunt putine echipe facile in acest campionat,poate asa din Mures.Chiar daca ne-am facut un obicei impotriva catzeilor,nu pot spune ca ar fi multe de reprosat baietilor.Din contra avand in vedere absentele lui Guima si Bud eram sceptic la inceputul partidei.Iar in afara de inceputul partidei,cand le-am oferit dinamovistilor posesia,pot spune ca am controlat partida tactic.
    Este evident ca avem o banca subtirica,cu atat mai greu sa alcatuiesti un 11 competitiv cu cele 2 absente(chiar 3 daca-l pui si pe Nascimiento).Dar rezervele au intrat bine in meci,iar Neagu chiar pare interesant.Iar Minca si-a facut bine datoria,dand incredere echipei.Chiar nu cred ca este cazul sa punem presiune suplimentara avand in vedere situatia delicata a clubului,cu transferuri putine si la umplerea gaurilor.Trebuie doar sa fim realisti si sa ne acceptam situatia de moment,fara sa avem asteptari fara acoperire.

    Apreciază

  7. La ce a scris Racheta nu prea mai am de adaugat referitor la meci .Am doar cateva nedumeriri, si anume : Tiago Lopez fiind catastrofa evidenta, de ce nu-i folosit Peteleu, fundas dreapta de meserie, apreciat pt evolutiile sale ? Schimbarea lui Marc nu a fost riscanta, Minca fiind gafeur cunoscut, dar si fara meciuri in picioare ? Neincluderea in lot a lui Bud si Nascimento n-are iz de framantari interne ? Cum de atacantul maghiar era bun doar pt echipele secunde a lui ASA si Ferencvaros, iar la noi e bun direct la prima echipa ( se stie , campionatul maghiar e clar sub al nostru ! ) ? Inainte de venirea lui Toni, eram dezastru la centrari , acuma din nou, oare de ce ?! Multi zic, Kiruj de ex, ca Miri este meserias . Pai daca persista in prostia cu Ruiz in spate si doi atacanti de careu ( vai, acuma unul era bietul Paun ! ) folositi simultan, nu inseamna ca este un antrenor slab ?

    Apreciază

    • Tiago are un randament mult scăzut faţă de sezonul trecut (când l-au scos practic excelentele pase de gol sau chiar golurile marctate, că poziţionări aiurea în apărare a avut şi atunci suficiente). Despre „nepot” -aşa cum am promis- nu fac comentarii. Îmi menţin părerea că Miri ştie fotbal, dar faţă de primul lui mandat are şi un lot mai slăbuţ (pentru strategia lui), şi -parcă- nu mai e aşa mare motivator şi „unificator” al vestiarului ca atunci. Dacă îi în conflict cu Bud, atunci e bai destul de mare, pt. că Cristi nu-i un tip conflictual, în plus e şi ataşat de club. Din ce văd, formula ideală încă e departe, chiar şi acest meci cu „dinamoul” a fost unul al căutărilor, al experimentelor (partial reuşite). Vom vedea ce o fi. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • La Tiago au contracarat adversarii pasa lui la firul ierbii in adancime, paralel cu tusa dupa intrarea lui Jakolis spre interior tragand dupa el jucatorul care-l marca si sprintul lui Jakolis in spatele aparatorului. Cum? Printr-o tactica defensiva de a juca la 0-0 cu jucatorii din benzi retrasi de spaima benzii noastre drepte in special.

        Apreciază

    • Hai ca nu a fost chiar asa de rau,daca nu era Paun,care in loc sa alerge inota(obosit poate de la untold),si cateva gafe ,marca Tiago,era chiar acceptabil.Eu am vazut un dinamuia fricos,care juca la ciupeala,stand in jumatatea ei.Era greu de desfacut o aparare asa aglomerata.Poate au lipsit niste suturi de la distanta

      Apreciază

    • Bela, „bietul” Paun era mijlocas ofensiv plasat in varful triunghiului de mijlocasi centrali Petrucci, Ruiz, Paun, din asezarea 4-2-3-1, practic era pe post de play-maker in spatele varfului, unde ne dorim sa-l vedem plasat pe Ruiz care e nascut pentru acest rol, in opinia mea si vad ca si a altora de pe Tribuna.

      Apreciază

  8. Şi încă ceva. Ruiz a fost mutat un pic mai sus (cu realizări bune, ca de obicei), dar nu a fost scutit nici de faza de apărare, din care cauză -cumva logic- s-a sufocat, şi trebuia schimbat. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • De faza de apărare n-a fost scutit nici măcar Bastos. Asta-n perioada de după revenirea cu capul. Înainte de revenirea cu capul, Rafa s-a scutit singur şi de faza de apărare şi de faza de atac. 🙂 Ruiz n-a fost scutit de faza de apărare nici de Conceicao. Drept dovadă, din 18 meciuri jucate, n-a fost integralist decât în 6. În rest, s-a sufocat. 🙂

      Apreciază

  9. Felicit echipa pentru daruirea si modul cum au aratat in meciul cu Dinamo. Si Laci Miriuta a fost la inaltime in opinia mea. La recuperare venea Petrucci la primire formand acel zar cu cifra cinci consacrat pe vremea lui Tony cu el in mijloc, putin mai in fata de punctul central si cu stoperii in colturile din spate si fundasii laterali in colturile din fata, exact in rolul jucat inainte de Nascimento cu atata succes. Intre timp se demarca celalalt inter (half cum ii zice tatal meu) Ruiz si mijlocasii de banda pentru pasa pe pozitie viitoare. Numai vreo trei posibilitati de contraatac periculos au fost ratate de noi prin degajari (direct la adversar). E un progres enorm fata de precedentele meciuri. Atacul pozitional a fost exact cum trebuie, cu venirea la primire a unora si demarcarea altora in acelasi timp pentru pasa pe pozitie viitoare. Puteam sa castigam, dar n-a fost sa fie. La fel cum puteam sa si pierdem. Per total, e un progres enorm fata de meciurile precedente. Forza CFR!

    Apreciază

    • Da, cam așa mi s-a părut și mie (am văzut doar R2, ce-i drept). Mie mi s-a părut că jucăm un fel de 4-1-4-1 apropiat de 4-2-3-1 (”apropierea” fiind făcută de dubla sarcina a lui Ruiz), lucru ce ne poate bucura (amintindu-ne de anumite perioade glorioase ale lui Toni). Singura problemă e că regula U21 ne încurcă rău de tot, acum a fost folosit Păun în centrul liniei de 4, dar nu el, ci Ruiz avea sarcini de repliere lângă Petrucci. Pe vremea lui Toni era Gomelt (sau Nascimento) pe postul unic, iar Davide mai sus, lângă Ruiz, având el sarcini atunci de repliere lângă Gomelt/Nascimento. Soluția asta cu Păun acolo în centrul liniei de 4 m-a surprins un pic, pare o idee destul de bună (sau o variantă de lucru acceptabilă), cel puțin s-a făcut loc pt. Nouvier. Ne mai putem gândi (ca o altă variantă de U21) și la Horj/Veres la închidere ”om la om”, dar atunci trebuie musai să joci 4-2-3-1 (cu Petrucci șef), nu poți lăsa pe Horj/Veres singur acolo într-o formulă de 4-1-4-1. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Eu as juca cu Nascimento in fata apararii si cu Petrucci si Veres interi (halfi cum zice tata) si l-as plasa pe Ruiz in spatele atacantului Bud dupa ce se impaca cu suparaciosul Laci Miriuta. (Da, contest masura scoaterii lui Bud din echipa, nici n-am inscris dupa cum s-a vazut, ne-a lipsit un killer adevarat cum e Bud). Pe Adi Paun l-as folosi jolly-joker cand rezerva lui Nouvier, cand rezerva lui Ruiz in spatele atacantului. pe Guuima si Cristian Lopez i-as folosi alternative la Bud in unele meciuri si rezervele lui. Pe Hodgyai l-as folosi rezerva meci de meci sa cunoasca relatiile de joc ale echipei, tot in locul varfului (da,e inghesuiala mare pe acest post). Pe Neagu l-as folosi rezerva lui Ruiz, meci de meci sa cunoasca si el mecanismul de joc al echipei. Pe Peteleu l-as folosi din cand in cand sa-l mai odihnesc pe Camora si din acelasi motiv ca si pe ceilalti noi veniti. Pe Horj l-as pune titular in locul lui Muresan, Muresan ramanand rezerva lui. E mult mai rapid decat Muresan. Cu Negrut as sta serios de vorba sa vedem de ce nu da randament in spatele varfului si unde e locul potrivit pentru el,e pacat de el pentru ca are calitati destule.

        Apreciază

        • Kiruj, in momentul 13 / 03:30 din rezumatul de pe Gigisport al meciului cu cainii se vede asezarea 4-4-1-1 in defensiva, cu Paun in fata pe stanga un pic mai in spate fata de varful Cristian Lopez. Speculatia mea e ca motivul acestei pozitii putin retrase se vede in aceasta imagine, Adi Paun fiind plasat practic in varful triunghiului de mijlocasi centrali in fata lui Petrucci si Ruiz, specific asezarii 4-2-3-1 in care in opinia mea se transforma echipa in faza de atac pozitional. Iar la iesirea din aparare la recuperarea in terenul nostru, vine Petrucci la primire in centrul zarului cinci format cu el in mijloc si fundasii in colturi cum era la Tony, Ruiz se demarca concomitent cu mijocasii de banda pentru pasa pe pozitie viitoate a lui Petrucci iar Paun vine la primire pentru continuarea fazei si Cristian Lopez se demarca pentru pasa urmatoare, impreuna din nou cu mijlocasii de banda.

          Apreciază

          • Da este just ce spui, să nu uităm totuşi ce a mai spus şi b_o_g_d_a_n (citând nu ştiu ce antrenor), şi anume că formula de bază se vede „doar” la fluierul de început al partidei… 🙂 Dacă notăm în fiecare secundă aşezarea existantă în acel moment, ajungem la peste 100 de aşezări posibile, din care de cele mai puţine ori se vor regăsi chiar formulele folosite în realitate… Datorită dinamicii jocului, a schemelor, etc. formula de bază se tot transformă, dualismul principal fiind între faza/progresia de atac respectiv cel de apărare, apoi în funcţie de „locul” unde se face atacul/apărarea apar -în subsidiar- alte câteva aşezări posibile. HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Asa e Kiruj, sistemul e elastic, in functie de faza. Insa la inceput, jucatorii se aseaza instinctiv in opinia mea, in pozitiile pe care le au in minte ca reper general si la care se reintorc de fiecare data cand se reorganizeaza in timpul meciului dupa cate o faza care schimba totul pe teren. Si 4-4-1-1 s-a vazut constant pe faza de aparare in tot timpul meciului. Mai greu se vede asezarea zar cinci la recuperarea in propria jumatate pe tranzitia ofensiva si asezarea din atacul pozitional la care se reintorc jucatorii la inceputul fiecarui atac pozitional, care evident se modifica in urma venirilor la primire ale unuia dintre cei trei mijlocasi centrali si demarcarii celui de-al doilea dintre ei in acelasi timp cu mijlocasii de banda pentru primirea pe pozitie viitoare si in urma venirii la primire al celui de-al treilea dintre ei pentru combinatia viitoare si continuarea demarcarii in acelasi timp a mijlocasilor de banda si a varfului pentru primirea din nou pe pozitie viitoare.

              Apreciază

      • Kiruj, s-ar putea aseza Nascimento in fata apararii si Petrucci cu Veres interi in fata lui, ca in 4-1-4-1. Dar asta l-ar scoate pe Ruiz din echipa, o pierdere extrem de grea pentru faza de atac. Eu raman la parerea expusa anterior, cu Horj stoper in locul lui Muresan, inchizator Nascimento, interi Petrucci cu Ruiz, pe benzi Nouvier si Jakolis iar Bud varf, cu inlocuitorii de care am scris anterior. Sau daca Laci Miriuta prefera 4-2-3-1 atunci inchizatori Petrucci cu Nascimento iar in spatele varfului play-maker, Ruiz.

        Apreciază

        • La comentariul din 10 aug orele 9:57 am scris ca l-as aseza pe Nascimento in fata apararii si Petrucci cu Veres interi. iar Ruiz in spatele varfului. Am incurcat borcanele, mea culpa. Pe Ruiz l-as folosi in spatele varfului in 4-2-3-1 cu Nascimento langa Petrucci inchizatori si cu Ruiz in spatele varfului. U21 l-as pune pe Horj stoper in locul lui Muresan. Sau in 4-1-4-1, l-as pune pe Nascimento inchizator si in fata lui pe Petrucci cu Ruiz interi, cum au jucat cu succes in era Tony. U21 ar fi tot Horj stoper. Pe benzi, orice ar fi, as juca cu Nouvier si Jakolis, Paun rezerva lui Nouvier si a lui Ruiz in spatele varfului, ca sa-l includ undeva si pe Adi Paun.

          Apreciază

  10. Tot referitor la folosirea unui U21: gradul de ”perturbare” al echipei crește concomitent cu poziția lui U21 în verticală. Adică cu un U21 portar (de ex FCSB) practic îți faci în rest echipa cum vrei (adică poți folosi cam toate armele din dotare). E bună și soluția cu U21 fundaș central (un stoper de preferință, care se duce și la budă cu atacantul, pt asta nu e nevoie de foarte mare experiență, la noi ar fi o soluție pt asta Horj), iar la mijloc și în atac iarăși ai libertatea de-a alinia pe cei mai buni. Dar, repet, ideal e să ai un portar U21 decent (am avut și noi așa ceva, sau mă înșel?), și atunci ai liber la combinatorică. Dacă te pricepi, evident… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciază

  11. Nu ar fi rau sa va uitati la rezultatele lui Miriuta de anul trecut, cu Cottbus. A preluat din mers o echipa practic impotenta dar a reusit cu ea o serie de egaluri. Nu avea oameni cu care sa cistige meciuri dar macar a scos egaluri pe banda. Poate ca echipa e acum mai putin spectaculoasa, dar eu l-as vedea in stare sa scoate puncte acolo undeva in anii trecuti se pierdeau prosteste.

    Apreciază

  12. Achilles, referitor link-ul spre articolul pe care m-i l-ai postat, care mi-a facut o mare placere, l-am mai tras de limba pe tata si am aflat cate ceva. Fundul de sac al lui Mateianu e pasa portarului Ariciu catre stoperul Condruc sau Sabau, inaintarea acestuia vreo 20 de metri, in acest timp extremele Szepi si Coman sprinteaza sa se demarce, dar primeste unul dintre cei doi atacanti Rozsnyai sau Terhes pe pozitie viitoare intre aparatori si portar. Momeala mare e scoaterea mingii la fundasul lateral Borz sau Koller, pasa catre mijlocasul Balan sau Radu Pamfil care vine la primire, in acest timp extrema Szepi sau Coman sprinteaza pentru primire pe pozitie viitoare, sa zicem Szepi, timp in care Coman intra spre interior si vine la centrarea lui Szepi catre el si nu catre atacantii Rozsnyai si Terhes care vin si ei fals la primire, aici fiind diferenta fata de sarpele mare unde primesc ei, atacantii centrali. La momeala mica, se scoate mingea la fundasul lateral stanga Koller care face o schimbare de directie cu o minge lunga si precisa pentru extrema dreapta Szepi care urmareste mingea, o preia si centreaza spre Coman, extrema stanga care in acest timp intrase deja spre interior. Practic, dupa cum zice tata, Coman, extrema stanga e „momeala”. Referitor la morisca, am aflat ca era o schema in care pasau toti jucatorii din echipa, asemanatoare din ce inteleg eu cu sarpele mare, in care mingea circula de la portar spre un fundas lateral, parcurge toti aparatorii pana pe partea opusa, ajunge la mijlocasul care vine la primire, apoi celalalt mijlocas (half cum spune tata), ajunge la o extrema care se demarca pentru a primi pe pozitie viitoare (se demarca si cealalta extrema in acelasi timp), intra in interior si suteaza puternic cum facea Szepi sau dribleaza spre interior si combina cu atacantii cu facea Coman. Am mai aflat ca Mateianu a scris o carte despre toate aceste lucruri prin ’80, cand era la Baia Mare si ca Mircea Lucescu il copia unu la unu pe Mateianu in acea vreme la Corvinul dupa cum zice tata (tatal meu a jucat la Stiinta Bucuresti in anii ’60, acolo era si Mircea Lucescu dar inca junior la acea vreme).

    Apreciază

        • Rep.: Care a fost marele merit a lui Viorel Mateianu in formarea echipei celebre din care ati facut parte?
          I.C.: Poate faptul ca a reinventat fotbalul. Ce face Lucescu, astazi, la echipele pe care le antreneaza, e inventia lui Mateianu. In plus, ‘nea Vio a stiut sa faca din echipa o mare familie. Si lucrul asta nu-i usor deloc…

          Apreciază

          • Liberoul Ariciu

            „Aseară, pe Olympiastadion din Munchen, echipa engleză Nottingham Forest a cucerit Cupa Campionilor Europeni. Meritul englezilor este cu atît mai mare cu cît, în urmă cu doi ani, Nottingham abia promova în prima ligă. Alo, Mateianu. Alo Baia Mare, se aude!”, acestea erau cuvintele regretatului om de radio Ion Ghiţulescu, pe 31 mai 1979, a doua zi după finala cîştigată de băieţii legendarului Brian Clough. Ion Ghiţulescu saluta astfel ascensiunea formaţiei FC Baia Mare, una fără precedent în fotbalul românesc.
            În vara anului 1978, FC Baia Mare cîştiga seria ardeleană, a treia, a Diviziei B. În primul an pe prima scenă a fotbalului românesc, Baia Mare a fost foarte aproape de o surpriză pe măsura celei furnizate de Nottingham Forest. A terminat pe locul cinci, în spatele careului de aşi „FC Argeş-Dinamo-Steaua-Craiova”. Campioana morală era însă FC Baia Mare, care adusese, în premieră, un joc incredibil de spectaculos.

            Revoluţionarul Mateianu

            Printr-o concepţie modernă despre fotbal, dînd sarcini inovatoare fotbaliştilor săi, Viorel Mateianu va rămîne în memoria tuturor prin ceea ce a reuşit în acei ani în Maramureş. El i-a dat un nou rol unuia dintre cei mai importanţi actori din teren, portarului. Pasenţa, la acest capitol, i-a ieşit tehncianului şi datorită faptului că a găsit receptivitate la cel pe care îl avea între buturi în acel moment la Baia Mare. Este vorba despre Dan Ariciu, cel care poate fi considerat primul portar-libero din istorie. „Sportmagazin kicker” l-a găsit pe Dan Ariciu, acum în vîrstă de 57 de ani, în Israel, acolo unde fostul portar este stabilit de aproape un deceniu şi jumătate.

            „Baia Mare a fost un fenomen”

            Reporter: Ce mai face Dan Ariciu?
            Dan Ariciu: De 13 ani sînt în Israel, la Natanya. Aici locuiesc, aici muncesc. Lucrez la un cămin de bătrîni, unde îngrijesc de treburile administrative. Un fel de băiat bun la toate. Însă, acolo unde nu mă pricep, chem un specialist.
            Reporter: Ce mai ştiţi despre România?
            Ariciu: Nu m-am rupt definitiv de ţară. Revin acasă, la Piteşti, ori de cîte ori am ocazia. În plus, urmăresc posturile româneşti de televiziune. Aşa că sînt la curent cu tot ce se întîmplă acasă, inclusiv cu amănuntele din lumea fotbalului.
            Reporter: Cînd aţi început fotbalul?
            Ariciu: În 1961, la Dinamo Piteşti.
            Reporter: Primul antrenor?
            Ariciu: Cine altul decît Leonte Ianovschi?
            Reporter: Cînd aţi debutat în prima echipă?
            Ariciu: În sezonul ’68-’69, la Bacău, cînd antrenor al Argeşului era nea Titi Teaşcă, Dumnezeu să-l ierte. Am luat bătaie cu 1-0. Dembrovschi mi-a dat gol prin minutul 89 sau cam pe acolo.
            Reporter: Cînd aţi ajuns la Baia Mare?
            Ariciu: În 1976. Acolo am dat de un colectiv extraordinar în fruntea căruia se afla Viorel Mateianu. Pentru mine a fost un pas înainte, chiar dacă am mers în Divizia B.

            „Toată lumea ne aplauda”

            Reporter: Care era reţeta magică a lui Viorel Mateianu?
            Ariciu: Mateianu a venit cu cîteva idei nemaiîntîlnite pînă atunci. Era vorba despre o adevărată revoluţie în fotbal. O altă concepţie despre fotbal, o altă viziune asupra rolului fiecărui jucător. Sistemul lui Mateianu era un 3-3-4, cu portarul pe post de libero atunci cînd jocul o permite.
            Reporter: V-a surprins, la vremea respectivă, toate aceste inovaţii?
            Ariciu: Mie mi-a plăcut. Mi-a venit turnat! Am început fotbalul ca atacant, aşa că îmi plăcea, cum se spune, cu mingea. Dar cui nu-i place jocul ofensiv? Îmi aduc aminte că nicăieri în ţară nu eram fluieraţi. Lumea ne aplauda şi la victorie şi la eşec pentru spectacolul oferit. În teren, era o rotaţie a jucătorilor extraordinară. Fundaţii laterali urcau, iar, dacă faza o impunea, extremele coborau pentru a-i suplini. În plus, aveam în Sabău un mijlocaş de creaţie de excepţie. Ideile tacticii lui Mateianu se bazau şi pe posesie. În majoritatea partidelor aveam posesie de peste 70 la sută! Mateianu avea o vorbă: „Nu noi trebuie să jucăm după tactica adversarului, ci invers”. Şi atunci, cine era nebun să joace ofensiv contra noastră, cînd noi aveam patru atacanţi?!

            „Mateianu avea încredere în noi”

            Reporter: Asta însemna o risipă de efort extraordinară!
            Ariciu: Aşa este. Dar mă credeţi că Mateianu ne dădea mînă liberă în ceea ce priveşte pregătirea? Nu am făcut la Baia Mare niciodată pregătire nici cu Mateianu şi nici cu antrenorul secund. Fiecare dintre noi ştia cît poate să alerge.
            Reporter: Mateianu avea încredere?
            Ariciu: Pe încredere se baza totul. Cine dorea cantonamente lungi şi obositoare înseamnă că nu ştia ce înseamnă un cantonament. Am stat la Argeş cu săptămînile. Mă săturasem. Preferam să mă pregătesc fără presiune.
            Reporter: Cu mingea?
            Ariciu: Lucram foarte mult cu mingea. Aveam schematizate toate fazele fixe, lovituri libere, cornere. La lovituri libere aveam doi maeştrii, Condruc şi Koller. Reuşita lui Mateianu la Baia Mare s-a bazat şi pe faptul că a dat de o echipă cu jucători de mare caracter care au făcut ce li s-a cerut, nu ce li s-a impus. Doar ştie toată lumea că în Ardeal sînt altfel de oameni!
            Reporter: Cînd aţi plecat de la Baia Mare?
            Ariciu: În ’80, cînd m-am întors la Argeş?
            Reporter: De ce aţi plecat?
            Ariciu: Nu mai contează. Cert este că nu aş mai fi plecat niciodată de acolo, atît de frumoasă a fost perioada aceea, în care am făcut şi institutul de subingineri.
            Reporter: În ’83 v-aţi dus la Scorniceşti.
            Ariciu: Acolo am şi terminat-o cu fotbalul, un an şi ceva mai tîrziu, cînd am început munca de antrenor la tineretul lui FC Olt.
            Reporter: Aţi fost coechipier cu Victor Piţurcă!
            Ariciu: Jucător bun, coleg bun. Un băiat extraordinar, acesta este Piţurcă.

            Adi Dobre

            http://www.kickeronline.ro/Fotbal-in…ga-I/1273.html
            Reply With Quote

            Apreciază

            • Generatia Mateianu – generatia de aur a fotbalului baimarean

              In acest thread voi pune cateva articole si interviuri realizate de Ion P. Pop care periodic are cate un articol in ziarul local Graiul Maramuresului despre „Generatia Mateianu”, asa cum se numeste acest serial.

              Cu ce s-a ales Generaţia MATEIANU?

              Cu FC Baia Mare – Mateianu a revoluţionat fotbalul românesc. În anul promovării a învins Reprezentativa României la Constanţa. Peste ani a fost finalistă în Cupa României. A îngenunchiat pe Fiorentina Florenţa – vicecampioana Italiei în anul în care Italia era campioana lumii. A învins pe Fiorentina care avea în componenţă 4 titulari de campioane mondiale – Argentina şi Italia. Generaţia lui Mateianu a adus la Baia Mare pe Real Madrid – regina fotbalistică a Europei. • File cernite de final trist. Borz – titular la Mateianu – a murit ca un cerşetor pe terasa îngheţată a unui restaurant din zona gării • Mateianu – celebrul jucător (primul român care a primit ofertă pentru Real Madrid prin Di Stefano) şi antrenor de geniu a ajuns în pragul unei cumplite crize financiare • Am fost martor şi participant la decizia dlui Schorsch de a-i trimite 10 milioane de lei. Peste cîţiva ani a murit sărac, bolnav şi părăsit de lume. • Cu ce s-a ales Generaţia Mateianu? Aproape cu nimic. Căpitanul ei – Ioan Condruc – la întrebarea mea “Cu ce te-ai ales de pe urma gloriei fotbalistice?”, mi-a răspuns: dle Pop, o să vă miraţi, dar eu, Condruc, căpitanul Generaţiei Mateianu – n-am la ora actuală nici măcar o bicicletă! (Aşa mi-a răspuns şi Gheorghe Deac).

              Apreciază

            • Articolul acesta e o exceptie, interviul fiind realizat de Ioan Botis, pentru Gazeta de Maramures.

              Capitanul lui Mateianu

              Ioan Condruc, fost capitan al FC Baia Mare in „perioada de aur”

              Carte de vizita

              Nascut in 19 aprilie 1951, Ioan Condruc reprezinta pentru multi iubitori ai fotbalului din Maramures capitanul emblematic al unei generatii de aur a fotbalului maramuresean: generatia Viorel Mateianu. A inceput sa joace fotbal de la varsta de 16 ani, la “Bradul” Viseu. In 1970, a venit la FC Baia Mare, in vremea in care antrenori erau profesorii Noje si Bartha. Convocat de numeroase ori la loturile nationale de tineret si olimpice, cariera fotbalistica a lui Ioan Condruc se leaga de fosta mare echipa a FC-ului chiar daca, intre timp, a mai jucat la UTA si “Universitatea” Cluj. De la Cluj, s-a intors la Baia Mare, renuntand la Facultatea de Medicina. In plan fotbalistic, a fost o alegere buna. Antrenor al FC-ului si al altor echipe din Maramures, Ioan Condruc este in prezent antrenor la Scoala de fotbal “Viorel Mateianu”.

              Dinamo Dresda, FC Magdeburg, FC Leipzig si Hansa Rostock sunt doar cateva dintre echipele “de marca” din anii ’70 cu care Ioan Condruc s-a intalnit pe teren. Nu-i place sa-l intrebi cand s-a retras din activitatea fotbalistica, pentru simplul motiv ca inca nu accepta ideea retragerii. Elev si colaborator al lui Viorel Mateianu, Ioan Condruc, fostul capitan al FC-ului care “desena” un fotbal pe care adversarii nu-l puteau decripta decat cu greutate, ramane un om al fotbalului.

              Reporter: Cum a fost colaborarea cu ’nea Vio?
              Ioan Condruc: Cum sa fie, daca am ajuns acolo unde am ajuns? Exceptionala! Aveai libertatea de exprimare in joc. Daca voiai, puteai sa faci si preluare pe piept pe linia portii. Tin minte ca dupa o astfel de executie, Adrian Paunescu, care era la meci, a afirmat ca ar trebui sa fiu spanzurat. In rest, Mateianu ne cerea sa jucam fotbal.
              Rep.: Care a fost meciul care v-a placut cel mai mult?
              I.C.: Meciul pe care l-am jucat la Constanta cu Nationala Romaniei si pe care l-am castigat cu 3–1. Eram imediat dupa promovare. A fost un spectacol, o lectie de fotbal. Mi-a mai placut si meciul cu Craiova de aici, de la Baia Mare, terminat la egalitate, 3–3.
              Rep.: Cu blaturile, cum era?
              I.C.: Necazul a venit din momentul in care l-au adus pe Rica Raducanu. El zicea ca face recuperare in Bucuresti si, de fapt, se intalnea cu Berechet, pe atunci colonel si membru in conducere la FC Olt. O verisoara de-a lui ’nea Vio l-a sunat si i-a spus ca Raducanu se tot intalneste la sprituri cu Berechet pe la Intercontinental. A “reusit” de mai multe ori sa-si bage mingea in poarta. Treaba era deja evidenta.
              Rep.: Din generatia lui Mateianu, cu cine v-ati inteles cel mai bine?
              I.C.: In teren, cu Marinica (Marin Sabau – n.red.), si in afara terenului cu Ariciu, pana cand am aflat ca “a trantit” niste meciuri. De fapt, Ariciu a plecat de la Baia Mare tocmai din cauza asta. De un blat s-a aflat inainte de un meci cu Targoviste. L-au dus la Militie, a dat o declaratie si l-au obligat sa dea banii inapoi. Era vorba de echivalentul a cinci Dacii…
              Rep.: Se castiga totusi, pentru vremea aceea, destul de bine din fotbal.
              I.C.: Adunat tot, de la salariul pe care-l primeam de la mina si pana la primele de joc, se adunau la vreo 12.000 de lei pe luna.
              Rep.: Cum stateati cu chefurile?
              I.C.: Se mai lasa si cu cate un chef, dupa meciuri, dar nu se exagera. Veneau si conducatorii clubului, si “organele”.

              Apreciază

            • Adalbert Rozsnyai

              Rozsnyai: 3 promovări din B în A cu FC Baia Mare

              Impresionant: 3 promovări din B în A cu FC Baia Mare! Ca jucător, cu Mateianu şi Paul Popescu. Ca antrenor secund cu Ştefan Coidum. Menţionăm şi prima promovare, ca jucător, din judeţ în C (1968-1969) cu Chimistul Baia Mare – antrenor – Galits • Înaintea promovării din B în A, cu Paul Popescu (82-83), Rozsnyai a jucat două partide de mare anvergură, cu două formaţii de valoare europeană şi mondială •

              Două meciuri mari cu Fiorentina şi Real Madrid

              În august 82 cu Fiorentina Florenţa (în Italia). Lotul băimărean: Feher, Szepi, Borz, Tătăran, Koller, Radu Pamfil, Marin Sabău, Bălan, Ene, Rozsnyai, Dragomirescu, V. Moldovan, Ignat, Hotico, Raţ, Tulba, Buzgău. În echipa adversă: Passarella, Graziani, Daniel Bertoni, Antognoni (campioni mondiali cu echipele Argentinei şi Italiei), Paradisi, Galli. Antrenor: DE SISTI. Au marcat Graziani (min 44), respectiv Bălan (min 49), Dragomirescu (min 50), Rozsnyai (min 57) • În turneul italian, Rozsnyai a jucat în 5 partide – 305 minute. • În septembrie 82, cu Real Madrid, Cupa Cupelor, primul tur. Lotul băimărean: Bălan, Borz, Buzgău, Dragomirescu, Ene, Feher, Hotico, Ignat, Koller, Dinu Moldovan, Vasile Moldovan, Perneş, Radu Pamfil, Raţ, Rozsnyai, Rus, Marin Sabău, Szepi, Tătăran, Tulba • Antrenori: Paul Popescu (principal), dr Nicolae Szabo (secund) • La Real Madrid jucau: Benito, Camacho, Sabido, Del Bosque, Gallego, Stielike, Santillana, Juanito, Metgod • Antrenor: Alfredo Di Stefano – “Saeta rubia” (săgeata blondă). Conducător de joc în toate cele 5 ediţii ale Cupei Campionilor Europeni cîştigate consecutiv de Real • Primul meci, la Baia Mare (15 septembrie 1982) 0-0 (bară Koller) • Al II-lea meci, la Madrid 5-2. Evoluţia scorului: 0-1 (Koller), 1-1, 2-1, 3-1, 3-2 (Buzgău), 4-2, 5-2 • Paradox: victorie cu vicecampioana Italiei, egal cu primadona Europei – Real Madrid, 2 goluri pe Santiago Bernabeu, dar în campionatul intern, divizia B, băimărenii aveau eşec după eşec. Atunci am scris “Sărbătorile au trecut. Să-mbrăcăm haina de lucru!” Scandal imens! Paul Popescu s-a prezentat cu valiza şi biletul de avion la primul secretar. Ziaristul – gata să fie mazilit.

              Caz rar: Rozsnyai a debutat direct la seniori!

              Avea 16 ani şi jumătate. A fost legitimat direct la seniori. Un retur (1969) în campionatul judeţean. Promovare în C cu Chimistul. O ediţie (1969-1970) în divizia C • Unde ai jucat pînă atunci? • “În curtea Şcolii din Băiuţ. Pe toată perioada claselor I-VIII. În Băiuţ toţi copiii jucau fotbal. În curtea şcolii sau pe terenul comunal.” Desigur că Rozsnyai a fost stimulat de existenţa climatului de fotbal în familie. Cei trei fraţi mai mari jucau, deja, fotbal competiţional. Adalbert şi-a propus să-i urmeze. Talentul şi ambiţia l-au ajutat să-i ajungă din urmă şi chiar să-i depăşească.

              Rozsnyai – antrenor în toate eşaloanele

              • A fost antrenor secund pe lîngă arbitri consacraţi: Nicolae – Nicuşor. Coidum, Gigi Staicu, Sdrobiş. De la toţi aceştia a avut ce învăţa • 2006 este al 19-lea an de antrenorat. Secund sau principal, la copii, juniori, tineret, seniori. La toate eşaloanele: judeţ, C, B, A • Echipe: Minerul Baia Sprie – 87-90, B şi C • FC Baia Mare – 90-95, 97-99, 2001-2002, 2005-2006, copii, juniori, judeţ, C, B, A • Chimica Tîrnăveni, 95-97, C • NB IB Ungaria, 99-2001, 2002 – 2003, B • O perioadă scurtă, la FC Mateianu, juniori republicani, 2000.

              Două nume dragi: Adriana – Eugenia şi Ioana-Cristina

              Rozsnyai s-a căsătorit cu Adriana Eugenia Iancu din Deva în 22 decembrie 1973. Amîndoi aveau 21 de ani. Au împlinit 32 de ani de căsătorie. Au avut nunta de argint. Au intrat în al 33-lea an de viaţă împreună. Soţia este educatoare şi de 10 ani conduce (ca directoare) o grădiniţă din Baia Mare • Fiica: Ioana-Cristina. Absolventă de studii superioare • Soţie şi fiică – două prezenţe dragi. Acasă. Departe de vuietul stadioanelor.

              Să nu-i uităm pe conducători

              Să nu-i uităm pe conducătorii clubului – propune Rozsnyai. Nu-i uităm • Ing. Valer Gabrian – director general la Centrala Minelor; ing Liviu Pop – directorul Minei Herja; ing Nicolae Dicu – sprijinitor al sportului pe toată diagonala ierarhică pe care a parcurs-o; inginer şef – director la Cavnic – director general în CM, ministru. Aceştia au asigurat finanţarea • Conducătorul judeţului: Gheorghe Blaj – prim-secretar. Dăruit sportului • Vasile Treitli – preşedinte şi vicepreşedinte • Mihai Bob – vicepreşedinte • Emil Dumitraş – preşedinte • Domnul Szongoth – contabil şef • Doamna Carmen Babiciu – funcţionară • Domnul Vasile Fărcaş – organizator de competiţii • Cel mai longeviv om al echipei: dr Teodor Brazdău • Cu multiple însărcinări: Vasile Bran, jurist la Centrală şi la Club, reprezentantul Centralei în conducerea Clubului.

              Rozsnyai a înscris 3 goluri

              Cutie cu rezonanţă. Din presa vremii am extras două aprecieri despre Rozsnyai • Ziarul “Sportul” din 4 decembrie 1978, autor: Constantin Alexe. “ … la un atac respins de apărarea adversă, Deac a centrat şi Rozsnyai, din voleu, cu latul, înscriind de la 10 m, în colţul lung: 1-0 (De la meciul FC Baia Mare – Steaua Bucureşti 1-0 (1-0), noiembrie 1978) • Radu Urziceanu: “În vervă deosebită, Rozsnyai” (titlu). La meciul FC Baia Mare – Jiul Petroşani 4-1 (1-0), Rozsnyai a înscris 3 goluri (min 18, 48, 60) • Amintim că Rozsnyai jucase la Jiul Petroşani.
              __________________

              Apreciază

            • La Baia Mare înfăptuise cea mai frumoasă construcţie fotbalistică

              Cum caracterizaţi perioada lui Mateianu la FC Baia Mare? • Cea mai prolifică din istoria fotbalului maramureşean. Unică. În ţară se vorbea despre fotbalul american de la Baia Mare – în sensul cel mai admirativ cu putinţă. La şedinţele Marii Adunări Naţionale, în pauza lucrărilor de la Comitetul Central, la Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, la federaţie se vorbea despre FC Baia Mare. Peste tot băimărenii (nu numai fotbaliştii, ci şi chiar locuitorii – la munte sau la mare) erau priviţi (primiţi) cu admiraţie şi respect. Să nu uităm că în vremea aceea lui Mateianu i s-au propus două bănci tehnice foarte valoroase: Universitatea Craiova şi echipa României. Un reprezentant al Craiovei s-a dus la Lipăneşti, acasă la Mateianu, cu 250.000 lei în geantă (sumă mare – pe atunci, aproape patru autoturisme). Mateianu a refuzat. A preferat să rămînă la Baia Mare unde înfăptuise cea mai frumoasă construcţie fotbalistică.

              Apreciază

            • Koller:
              „Cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea”

              Ce-a însemnat perioada Mateianu pentru tine? • Cea mai frumoasă perioadă din cariera mea. Perioada în care m-am format. Am fost remarcat pe plan naţional. Selecţionat în reprezentativa României. A fost vîrful formei mele sportive • Cu ce impresie ai rămas despre Mateianu? • Cel mai bun tactician din fotbalul românesc. A adus multe noutăţi. Venea cu experienţă de Vest (jucător la Hertha Berlin şi şcoală de antrenori în RFG). A făcut REVOLUŢIE în fotbalul românesc. A schimbat stilul şi mentalităţile multor jucători. A ştiut să adune în jurul lui jucătorii. A creat o atmosferă de familie. A eliminat relaţia rigidă între conducător şi jucători. • Ce regreţi? • Din păcate, uneori, apropierea a fost prea mare. A dus la destrămare. Regret că nu s-a continuat. Regret că a fost o perioadă prea scurtă. Regret pentru totdeauna că această frumoasă vreme a durat atît de puţin. Era frumoasă vremea Generaţiei Mateianu.

              Apreciază

  13. A fost o perioadă foarte frumoasă e echipei, era o încântare să-i vezi jucând. Anul trecut i-am ţinut pumnii la promovare, dar treptat s-au îndepărtat de „obiectiv”, poate şi datorită problemelor pe care le-a avut (şi le mai are) Cherecheş. Mi-a plăcut şi modul de „antrenorat” al lui Dorin Toma, am auzit numai lucruri bune despre el, poate va avea şansa la un moment dat şi la CFR. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Kiruj, e pacat ca din cauza insolventei nici nu ne putem gandi la cativa jucatori buni de la Baia Mare (sau din alte parti). Bine ca a ajuns Bud la Cfr, si el baimarean. Si da, primarul baimarean a ajuns la racoare tocmai in urma sustinerii financiare a clubului de fotbal. Care sustinere s-a oprit dupa acest episod. Ca si sustinerea echipelor de handbal si rugby. La handbal s-a inceput in liga a doua din nou, pe modelul CSM Bucuresti, cu CSM Baia Mare, echipele primariei. La anul cred ca va renaste handbalul la Baia Mare pe noua baza, legala de data asta. Sigur ca ma astept la anchete ale autoritatilor pentru a le stopa ascensiunea. Ce e voie la Bucuresti, n-a fost voie de ex la Tg Mures, ASA fiind echipa municipalitatii care ar putea fi sprijinita in mod legal daca legea s-ar aplica cu aceeasi unitate de masura ca la Bucuresti. Sau Voluntari, sau Chiajna, etc…

      Apreciază

  14. Cateodata un mic detaliu poate schimba istoria!Era un Avantul Reghin-CFR terminat 1-1(pe teren neutru) cand adversarii erau o echipa slaba a seriei a 3 a div B( au si retrgradat la sf campionatului).Cu o saptamana inainte u le dadea 8-0.Acel punct a facut diferenta intre CFR si FC Baia-Mare de care povestesti tu cfristule.Un campionat in care in retur le-am dat 5-2 marii echipe a lui Mateianu(dupa ce la un moment dat era 0-1).Era o echipa a CFRului mare,dar care echipa era in umbra celeilalte echipe a orasului cu ajutorul directivelor organelor de partid.La sfarsitul acelui campionat 9 jucatori de la noi au fost transferati la concitadina ,care apoi a promovat avand evolutii sterse si la compromis (ca intreaga existenta).
    Doar ca uneori soarta iti ofera sansa revansei,care este cu atat mai dulce……..

    Apreciază

    • Atat de mult conteaza Gica, sustinerea pe toate planurile, financiar cat si in jocurile de culise a unei echipe. Vezi bine ce face oierul din Pipera. Astra, Pandurii sau Viitorul nu meritau si ele amanarea meciurilor de campionat concomitent cu echipa oierului? Ba da, exact asta a facut diferenta in jocurile din cupele europene. Sigur ca exista diferente de valoare intre aceste echipe cat si intre adversarele pe care le-au intalnit, dar rezultatul general era mult mai bun, sunt convins. Nu sunt adeptul acestor amanari, dimpotriva. Dar daca se amana, sa beneficieze toti participantii din cupele europene de acest mare avantaj, nu numai oile.

      Apreciază

      • Nemaivorbind de sustinerea generala de care beneficiaza oile de catre arbitrii, ma refer acum la modul in care au castigat cu greu ultimul lor meci de campionat. De fapt oile nu fac fata in atatea competitii, iar cand nu fac fata compenseaza automat arbitrii impotenta lor. Vedeti si voi ce se intampla non-stop de foarte multi ani incoace.

        Apreciază

      • Sigur ca s-ar amana intreaga etapa in acest caz, de asta nu sunt de acord in principiu cu aceste amanari. Dar se se aplice tuturor aceeasi unitate de masura. Sigur ca nu e asa… Made in Romanica.

        Apreciază

  15. NOTAREA s-a încheiat, am adunat „evaluări” de la 18 tribunişti. Echipa a primit nota 6.4, Miri având ceva mai puţin (6.2). Avem două note mai mari (7.4-Jakolis şi 7.1-Camora), la polul opus situându-se 4 jucători cu note sub 6, cele mai mici fiind date lui Păun şi lui Nouvier (5.6 pentru ambii). HAI CFR!!!

    Apreciază

  16. Sistemul a invins din nou. Din pacate FCM Baia Mare este nevoita sa se retraga din Liga 2. Neputinta si reauavointa a celor care conduc Baia Mare a mai infrant un sport. Fotbalul cel putin o perioada se va juca doar in cartiere sau in curtile scolilor. Clubul este obligat sa se retraga intrucat nu poate obtine omologarea stadionului pentru sezonul 2016-2017. Dupa ce Primaria a decis sa evacueze jucatorii cu politia din incinta stadionului ( chiar daca exista un contract valabil ) aceeasi Primarie refuza sa creeze cadrul legal pentru omologarea stadionului. Desi se prevaleaza de tot felul de chichite legislative, cei din fruntea orasului nu inteleg ca FCM nu cere stadionului gratuit ci propune un parteneriat pentru oras. Pe scurt la data de 27.10 ar urma sa expire contractul pentru utilizarea stadionului. Clubul a propus un parteneriat corect refuzat insa de Primarie. In schimb ei au propus un contract pe 3 luni !!!!!! Pentru omologarea stadionului este nevoie de un contract pentru intreg sezonul 2016-2017. Toate documentele le gasiti atasate. Multumim tuturor celor care pana la final au sustinut aeasta echipa frumoasa, ii multumim dlui Craciun Ioan pentru intreaga sa implicare si pentru intentia frumoasa de a sustine aceasta echipa. Din pacate pentru Primarie nu conteaza ca sunt aproape 200 de copii legitimati la club, ca echipa asta a facut cinste orasului, ca peste 10.000 de oameni au umplut tribunele la un singur meci. Pentru ei conteaza sa faca skateparc atunci cand tribunele se prabusesc sau sa faca parcare pe terenul 2 acolo unde s-au antrenat mii de copii de-a lungul timpului.
    Sursa:

    Eu depan amintiri din copilarie, acum situatia de la clubul baimarean este aceasta.
    Insa amintirile raman. Impreuna cu sistemul genial al lui Mateianu pus in aplicare de acesti fotbalisti de isprava de care-mi amintesc cu mare placere. Rozsnyai si Condruc si azi o saluta cu respect pe mama mea cand o vad pe strada in oras. Si pe Mateianu l-a ajutat cand venea la Spitalul Municipal cu problemele lui mari de sanatate.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.