1, 2-0, 3, 4… Cupa și campionatu’! [CFR – Concordia 2-0]


Desigur, mai este o țâră până la 3, 4 și bugăt de mult până la Cupa României și campionatul aceleiași țări, dar legea nu interzice visarea de șampanie scursă pe chelia lui Miriuță. Depinde doar de noi ca minunea să se întâmple. Avem o șansă, mai ales dacă depunctările ne vor lăsa de data asta să prindem play-offul.

CFR „Miriuță” Cluj începe campionatul 2016-2017 în trombă potolită, cu un portar (Marc), patru fundași (Tiago Lopes, Larie, Mureșan, Camora), patru mijlocași (Jakolis, Petrucci, JC Ruiz, Păun) și doi atacanți (Bud, Cristian Lopez), așezați exact cum nu-i place lui kiruj, în formula magică 1-4-4-2. De fapt, debutul din campionat nu e decât continuarea Supercupei, cu doar două modificări, pe ici, pe colo, prin locurile esențiale: 1) apare Bud în locul lui Negruț, 2) rezultatul final nu seamănă deloc cu cel împotriva Astrei.

E drept, primul 11 al lui Miriuță n-are cum să ne ofere variații prea mari, lotul „pretându-se” la alegerea unor nume cunoscute din ultimele sezoane. Dacă scăpăm fără accidentări și suspendări, trebuie să ne așteptăm la echipe aproape trase la imprimanta Xerox etapă după etapă. Ceva în genul Trombetta, din era „Olimpico”.

Se pare că plecarea lui Gomelt și lipsa celui de-al treilea fundaș central pe care să te poți baza e cauza alegerii acestui 1-4-4-2, socotit demodat. Mureșan trebuie instalat permanent lângă Larie, iar la mijloc musai să-l retragi pe Juan Carlos Ruiz lângă Petrucci, pentru deplină siguranță. Ca să revin la trecut, Ruiz are toate șansele să repete experimentul Peralta. Nu m-ar deranja dacă ar fi la fel de reușit. Ar mai fi și Nascimento o soluție prin acea zonă, dar în sezonul trecut n-a prea convins.

Formula asta de echipă nu oferă un joc foarte spectaculos și cam e la cheremul mijlocașilor de bandă (cu centrările lor), dar cât timp nu dă faliment, sunt convins că va fi răsfolosită.

În meciul cu Concordia, o echipă cu jucători relativ cunoscuți, trecuți pe la zeci de echipe de diferite calibre, CFR a avut inițiativa. Larie, Petrucci și Bud au fost primii la educație fizică, dar jucătorii din Săndoi au ținut cu brio de punct.

A fost însă suficient contraatacul de patru contra patru din minutul 26 ca jocul să se schimbe. În acel minut am scăpat cu mult noroc de un gol marcat de fostul feroviar Roșu, mingea trimisă de acesta pe lângă Marc fiind respinsă de lângă bară de Pikachu.

Concordia a ieșit mai des din propriul careu, iar noi am intrat mai des în al nostru. Tiago Lopes a respins cu fața mâinii o minge pe care comentatorii din studiou au scris „gol” și, cumva-cumva, am scăpat cu 0-0 până la pauză. Ultima parte a reprizei n-a fost grozavă, zbaterea noastră din atac fiind destul de anemică și neinspirată.

Repriza a doua a continuat în aceeași notă, cu Concordia refuzând să se mai apere în totalitate și cu CFR-ul ieșind cu pase precise, dar lente, din apărare. Un joc ce curgea tot mai clar spre 0-0.

Cristian Lopez a încercat să fie mai vizibil decât în prima repriză, dar arbitrul a acordat fault în atac la mai toate fazele în care spaniolul s-a luptat pentru minge. S-a dat fault pentru că Lopez a „pus mâna pe Mamele” sau „s-a sprijinit pe Mamele”, au decretat comentatorii TV, fără grijă pentru minorii care se zgâiau la televizor la acea oră…

Miriuță a schimbat, post pe post. A ieșit Bud (a rămas Cristian Lopez!!!) și a intrat Guima!!! Două mutări inspirate într-una singură, după cum se va vedea în curând pe micile ecrane sau din tribune.

Șut cu sete al lui Camora, care-l găsește la post pe Bălgrădean, iar apoi o fază de o simplitate uluitoare, pornită de pe dreapta. Pasă, pasă, fentă de preluare, mingea ajunge la Cristian Lopez, iar spaniolul nu prea ratează din astfel de poziții, că altfel nu era ochit de CFR: 1-0 în minutul 67!

Concordia e în șoc, iar CFR profită cu nerușinare în minutul următor. Centrare de pe aceeași parte, Guima e singur cuc precum Turnul Parașutiștilor, Bălgrădean ezită să iasă la minge… cap… gol! 2-0! Ce simplu e fotbalul când se joacă pe goluri!

În minutul 70, după o respingere neglijentă a lui Mureșan, Roșu șutează peste poartă, și cu asta basta. Istoria partidei e scrisă. CFR introduce jucător defensiv după jucător defensiv (Horj în locul lui Cristian Lopez; Tînc în locul lui Jakolis) și ține bine de rezultat, păstrându-și golurile pentru etapele următoare.

Un 2-0 curat, după un meci în care oaspeții puteau marca exact de trei ori, cred că e un rezultat foarte mulțumitor. Debutul de campionat de după pauză mult mai bun decât cel din prima repriză. Jocul n-a fost la fel de perfect ca rezultatul, care a fost mai mult ca perfect. Rezultatul contează însă mai mult, aduce mai multe puncte decât frumusețea jocului prestat, mai ales când începi din congelator, de la – 6.

Bravo, CFR! În seara asta aproape că ai adunat puncte!

cfrconcordia93

84 de comentarii

  1. Mister, Chiajna a avut cam 2 ocazii, ambele prin Neluț Roșu, și ambele pe erori individuale ale fundașilor ceferiști. La prima (soldată cu bară), Tiago era prins prea în centru și a ratat intercepția (destul de rar se întâmplă asta, el mai mereu atinge fie mingea, fie adversarul, fie și-și…), Larie n-a mai dublat (fiind prea sigur și el că Tiago va rezolva faza), și de acolo ocazia. La a doua Muri a degajat exact unde nu e permis (lucru ce se predă la primele antrenamente la juniori), adică din lateral în centrul careului, Tiago fiind -din nou- prins în ”altă parte”, dar nici mijlocașii nu s-au poziționat foarte corect (cam toată lumea fiind în jurul lui Muri, să-l sprijine în săritură, parcă, ca la rugby). În rest pace și prietenie. Da, un 4-4-2 ceva mai apropiat ”teoriei”, n-a mai fost distanță așa mare între atacanți și mijlocași ca-n primul meci, formula a fost evident mai bine interpretată. Forța noastră stă preponderent în benzi,parcă și Ruiz a jucat ceva mai convingător pe poziția aia. Bun jocul lui Păun, Bud parcă a pierdut forma din primăvară. Jos pălăria pt. Guima, mai ales când te gândești prin ce a trecut, avem mare nevoie de el. Foarte bun jocul lui Petrucci la mijloc. Echipa asta (în formula asta) este evident de play-off, problemele vor apărea când va fi nevoie de schimbări/improvizații pe posturile cheie-unice: la Petrucci, la fundași centrali. HAI CFR!!! HAI CFR!!!

    Apreciază

  2. A fost bine pentru ca nu a fost rau, ca sa-l parafrazez pe un celebru contemporan. Ma gandesc ca mingea lui Rosu putea sa intre in poarta in loc sa loveasca bara si chiar ma mir ca nu s-a acordat penalty la hentul lui Tiago , situatie in care, nu stiu daca atingeam borna -3 in clasament.
    Comentatorii de la Digi cereau cu atata vehementa 11 m la faza cu hentul ca, am inceput si eu sa am indoieli in legatura cu ce stiam eu despre acordarea acestor lovituri. Este adevarat ca mingea a lovit mana, dar aceasta a venit de la jumatate de metru si nu a fost nici urma de intentie. Saritura cu mainile departate de corp a fost una naturala si nu a avut ca scop oprirea mingii, Daca asemenea faze duc la penalty, atunci este mult mai simplu , pentru orice atacant, sa incerce sa nimereasca mana fundasului decat sa inscrie printr-o executie dificila, ceea ce, nu cred ca este in spiritul acestui joc.
    Aceasta cerinta a comentatorilor precum si faptul ca la 2-0 acestia propuneau strategii de revenire a celor de la Concordia, in virtutea unei impartialitati de toata jena, ma face sa-i propun lui Kiruj sa mai adauge in fisierul cu notarea cate o rubrica pentru comentarii la joc si arbitraj, unde sa ma pot si eu razbuna.
    La urma urmei, cred ca ar fi bine ca la sfarsitul campionatului sa avem o statistica cu meciurile in care am fost avantajati/dezavantajati de arbitraje sau comentati cu impartialitate/dusmanie.

    Apreciază

    • Dacă tot e vorba de comentatori, unul dintre şpicherii digi zicea că în fotbalul modern se practică schimbarea benzilor între extreme pe parcursul unei partide, că nu ştiu ce avantaje ar avea. În cazul nostru, e bine că băieţii cunosc tendinţele din fotbalul modern, dar s-a văzut clar că ofensivii nu se înţeleg mai deloc cu fundaşii laterali , nici Jakolis cu Camora, nici Păun cu Lopes. Probabil nu am fost atent la faza cu avantajele enumerate, o fi fost între ele şi cea cu adormirea adversarilor, imediat ce Jakolis şi Păun au revenit la locurile lor, banda dreaptă a făcut cele 2 goluri.

      Apreciază

  3. Inceput perfect de campionat contra unei echipe care ne-a pus probleme in general(mai ales in deplasare).Sper sa ajungem pe plus la puncte cat mai curand posibil pentru a putea avea un campionat reusit.
    Prima parte a jocului m-a lasat fara prea multe reactii,ramanand pasiv in fata monitorului.Pacatuim prin lipsa stiintei jocului,nu tinem de minge si singurele posibilitati de apropiere de careul advers raman angajarile pe culoar.Iar daca Jakolis este blocat(cum a fost cazul primei parti),ramanem in lipsa de idei.
    Totul este sa aiba rabdare baietii si sa astepte momentul oportun al fiecarei partide in parte.Motoreta Thiago Lopes a fost protagonistul primei parti cu erorile,fiind aproape sa ne ingroape.Mi-e frica doar sa nu-l ia la ochi fluierasii si sa-l sanctioneze preventiv la orice mica imperfectiune(fie intrare la minge,simulare sau suspiciune de infractiune).
    Mie personal Petrucci nu mi-a placut in mod deosebit.Am mai multe asteptari de la un jucator de pe pozitia lui.Greseste prea multe mingi si nu vad conlucrarea lui cu Ruiz.Nici pe regele Juan Carlos nu l-am prea zarit in noua pozitionare.El care a schimbat jocul echipei in trecutul campionat.Am ajuns la nivelul in care sa apreciez nu neaparat realizarile,cat altruismul lui Paun.Ceva nou care sper sa-l tina si-n plus ar fi perfect sa aduca ceva si echipei………..oricum arata ca vrea sa fie util echipei.
    Punctul nostru forte la acest moment ,este jocul lui Jakolis care destabilizeaza flancul si de acolo vin centrarile periculoase.Ce ne facem insa cand va fi blocat?In acest context raman ingrijorat de lipsa lui Nouvier(nici macar pe banca de rezerve).In lumina noii reglementari a jucatorului U21 ramane principalul perdant.
    La fel sunt supermultumit de reusita lui Guima ,care poate fi punctul central in ofensiva,stiind ce poate juca.Un plus si pentru Christian Lopez care a aratat multa dorinta si disponibilitate la efort,iar golul a incununat evolutia sa.
    O mica referire la arbitrajul lui Coltescu,acest incurca lume si omul totdeauna la locul nepotrivit.Ca si-n campionatul trecut ne-a arbitrat in prima etapa.Si ca si anul trecut a fost cel care-a fluierat din contra……………..anul trecut ne-a sanctionat cu 2 penaltyuri discutabile si ne-a refuzat unul la fel de clar ca si cel de aseara.Preferam evident ca omul negru sa fie inspirat,dar el ca intotdeauna este pe invers(neinspirat ca si atunci cand a acceptat ca Borcea sa-i plateasca ratele la Mertzan)
    Aseara dupa partida,toti comunalii erau invariabil chestionati asupra penaltyului neacordat.Anul trecut nici naiba nu era interesat de cele 3 penaltyuri in discutie.Pe termen lung putem fi afectati de faze ca acestea.
    Nu l-as acuza prea tare nici pe Thiago,care in prima faza sare la cap si-n aer se-ntoarce in directie opusa .Sa spui ca si Zota ca are intentie sa blocheze mingea este tembelism.Problema lui Thiago este doar ca este omul care se gaseste-n locul nepotrivit mai tot timpul.
    Un bun inceput care da incredere echipei.

    Apreciază

    • cu Camora si Nouvier sigur nu ar fi flancul stang muribund, dar trebuie sa gaseasca miriuta acel U21 altul infara de Paun (ideal un portar, un fundas central tinar, cum a intrat Horj aseara) si atunci am putea alinia doua flacuri foarte puternice …

      Apreciază

      • Suspendarile in urma cartonaselor o sa-l oblige pe Miri sa caute tot felul de schimbari mai mult sau mai putin reusite. Vom vedea atunci, Dilivio (bun jucator a fost italianul, si mie mi-a placut…).

        Apreciază

          • eu veeau sa-l vad pe nouvier titular de drept 😊 mi se pare cel putin o clasa peste paun sau jakolis, joaca doar ce trebuie, acopera bine terenul, are tehnica, are pasa, sut, plus ca e jucator de picior stang pe partea stanga, nu ca si paun care dribleaza excelent si in loc sa centreze cu stangul o intoarce pe dreptul si omoara faza… ce mai, nouvier titulaaaar 😀

            Apreciază

            • Da, Dilivio, Nouvier e cu o clasa sau chiar mai multe peste Paun, la toate capitolele. Asa este si in opinia mea.

              Apreciază

  4. Miriuta invata din erori: l-a scos pe Negrut din primul 11, dar a inceput jocul cu doi atacanti oarecum de acelasi profil (corectat la pauza cand l-a introdus pe Guima care e mult mai mobil, in ciuda inaltimii); ramane sa gaseasca solutia sa nu-l anuleze pe regele Ruiz cu postura de salahor (singura solutie e Nascimento) si jocul ar putea creste. Raman insa problemele de efectiv (nu avem rezerve viabile in defensiva si la inchizatori), iar asta nu stiu daca rezolvam, caci se pare ca se doresc cheltuieli minime, singurul efort a fost pentru pastrarea lotului. A iesit foarte bine ca scor si rezultat un meci care se putea incheia rau. Si cand presam in ofensiva suntem mult prea previzibili in exprimare si putine sanse clare de gol. Inca irosim faze fixe, singurele centrari bune din banda dreapta (specialistii Jakolis+Tiago Lopes). Lotul e subtire, dar cu el defilam, nu prea exista intentii de intarire si completare. Insolventa preseaza puternic, vrem sa o depasim pana intervin masuri drastice care sa ne scoata din Liga1.

    Apreciază

    • Ulise, s-a mai scris de careva pe aici ca Ruiz poate fi asezat in spatele varfului prin asezarea lui Nascimento langa Petrucci, pe locul actual al lui Ruiz. Ar fi o solutie foarte buna.

      Apreciază

  5. Cum de nu le-a venit ideea asta stralucita pe cand era Dinamo in insolventa? Doar cluburile din capitala au voie sa se spele, tovarasi?

    Apreciază

        • Pai una dintre masurile luate de Dinamo in timpul insolventei a fost tocmai întinerirea lotului. In momentul de fata au 11-12 jucători Under 21 dintre care 3-4 pot sa joace oricand titulari. Media de vârstă a lotului lui Dinamo e sub 24 de ani. Deci o astfel de masura i-ar fi avantajat in timpul insolvenței.

          Apreciază

          • Cred ca vorbim de chestii diferite. Tu zici de regula cu jucatorul U21, eu de retrogradarea echipelor din liga1 aflate in insolventa. Dar la o citire mai atenta a propunerii, am aflat ca masura nu se va aplica echipelor aflate deja in insolventa, ci numai pe viitor. Deci suntem safe. Hai CFR, hai Camora 🙂

            Apreciază

            • Linistitor raspunsul tau BrightSide la problema retrogradarii echipelor in insolventa. Daca ai citit atent, putem sta linistiti pana la o noua idee nastrusnica a Burlenilor…

              Apreciază

  6. Si in Ungaria s-a introdus incepand cu acest an introducerea unui U21….dar NU CU TITLU OBLIGATORIU !!!
    Se pluseaza dupa o anumita schema (necunoscuta de mine) la sumele alocate de federatie catre cei care chiar folosesc tineret….. Pare o masura mai OH pentru mine….. Ai contract de acord global, dar iti si spun ce personal sa folosesti?
    No, ase…..

    Apreciază

    • Asta a fost si la noi varianta inițială. Se vorbea ca 10% din drepturile TV sa fie folosite pentru „premierea” cluburilor care folosesc jucători Under 21. Se ajungea pana la 200mii/an in functie de numărul de Under 21 folosiți. Majoritatea cluburilor din Liga 1 s-au opus asa ca s-a ajuns la varianta asta. Nu stiu daca e o solutie bună sau rea (timpul o sa dovedească asta). Dar ceva trebuie facut pentru viitor. Dar nu cred ca e o solutie dezastruoasa. Cum se descurca aia din Liga a 2-a si a 3-a cu reguli mult mai drastice, or sa se descurce si astia din Liga 1. Daca esti antrenor, daca ai inteligenta tactica, te adaptezi noii reguli. Daca esti antrenor foarte inteligent tactic, poti folosi noua regula in avantajul tau. In schimb, daca cel mai destept plan tactic e „focu’ la ei”, ghinion.

      Apreciază

    • Horj e un copil de 20 de ani cu junioratul facut la CFR. Dupa terminarea junioratului a mai jucat la Baia-Mare si la Pandurii II.

      Apreciază

  7. Felicitari pentru victorie. Mi-a placut daruirea in joc, pressingul. Banda dreapta e de nota zece cu steluta. Asezarea e 1-4-4-2 in momentele in care nu avem mingea si 1-3-1-3-2-1 in faza de iesire din aparare. Adica Camora sau Tiago urca la mijloc in functie de faza, in fata celor trei fundasi fiind inchizator Petrucci, Ruiz urca in centrul liniei de trei mijlocasi ofensivi, impreuna cu un mijlocas de banda Jakolis/Paun si un fundas de banda Camora/Tiago. In fata lor este un varf fals, de ex Cristian Lopez alaturi de un mijlocas de banda Paun/Jakolis iar in fata lor e varful, de ex Bud in centru. Mijlocasul de banda Paun/Jakolis tasneste pe banda si centreaza. Spre exemplu urmariti momentul 10/04:38 din rezumatul Gigisport.ro. Daca vedeam aceasta asezare mai des in prima repriza, venea golul repede. Insa Chiajna cu 5 fundasi, trei mijlocasi si un atacant nu ne ataca deloc, folosea foarte bine arma letala a contraatacului. Si de asta in prima repriza am vazut mai mult interceptiile noastre in urma pressingului avansat si organizat si in functie de locul interceptiei era organizat un atac pe flanc urmat de centrare respinsa cu brio de cei trei fundasi centrali adversi. Cand atacam pozitional, jucam 1-4-4-2 cu veniri la primire ale mijlocasilor centrali Petrucci si Ruiz, posibilitatile de pasa spre ei fiind taiate foarte des de Chiajneni si atunci veneau deja cunoscutele mingi lungi de la fundasii nostrii direct la atacanti, marca Laci Miriuta. Cam acestea din urma au fost predominante in prima repriza. In repriza a doua Jakolis nu a mai centrat lung din banda ca in prima repriza ci a intrat in interior cu fenta si apoi combinatie si astfel Tiago avut astfel posibilitatea sa centreze pe jos din apropiere in spatele fundasilor adversi, la primire venind trei colegi in acelasi timp, iar la sustinere in urma lor alti doi. E faza golului lui Cristian Lopez. Apoi i-a iesit lui Jakolis si centrarea lunga din banda la golul lui Guima. In ciuda schimbarii lui Cristi Bud si Cristian Lopez, introducerea lui Guima a dus la o conlucrare excelenta pe contraatac dintre el si Jakolis care sprinta neobosit si chiar si cu Paun care a fost o surpriza pozitiva in acest meci. Bine, cand l-a scos si pe C Lopez si chiar pe Jakolis aveam in teren vreo 8 jucatori defensivi in teren, nu am mai contat pe contraatac. Dar stiindu-l pe Coltescu, il inteleg pe Miri ca a blindat rezultatul. Cred ca a facut bine, desi putem sa le mai dam cateva Chiajnenilor la modul cum curgeau contraatacurile noastre.

    Apreciază

      • Mi-ar placea mie… De fapt sunt un chibit pasionat in tainele jocului cu besica…Din ’80 incoace… Am vazut la meciuri, frate…

        Apreciază

        • Am omis din ce am observat eu schimbarile de directie dese care au inlocuit mingile lungi clasice la Laci Miriuta de la aparatori la atacanti, ma refer la acele pase de 40 de metri in diagonala trimise unui jucator ce se demarca pe un spatiu liber.

          Apreciază

  8. Scuze, Brightside. Credeam ca la regula folosirii unui jucator Under 21. Despre retrogradarea echipelor in insolventa nu are rost sa-mi pierd vremea sa povestesc. Ar însemna sa pun caruta înaintea cailor. Regula respectiva poate sa fie adoptata doar daca se modifica legea insolvenței si falimentului. Deocamdată legea specifica ca insolventa nu poate sa fie motiv pentru discriminarea unei societăți comerciale (exact motivul pentru care „U” a castigat la TAS). Si nu cred ca o asemenea modificare se va face tinand cand ca ar fi neconstitutionala.

    Apreciază

    • Eu nu am o problema cu regula U21, am mai spus-o. Se aplica tuturor, ne incurca pe noi, ii incurca si pe altii. FRF face ce crede si ce poate sa creasca nivelul nationalei (care s-a facut de ras la ultimul CE), raman la parerea ca doar ajutand investitorii in fotbal ar avea rezultate peste cativa ani buni. Ma intrebai mai demult ca de ce sa sjute statul investitorii in fotbal si nu pe cei din constructii. Pai la noi au ajuns doar nebunii sa mai investeasca in fotbal, cam toti au renuntat pentru ca pur si simplu nu renteaza. Deci is foarte putini comparativ cu investitorii in imobiliare/constructii care isi fac profituri frumusele si sigure, fara sa ajute in schimb cu nimic nationala Romaniei. Doar avand mii de grupe de copii care sa se antreneze la standarde occidentale va creste si nivelul nationalei peste un deceniu sau doua, parerea mea… Si cine sa formeze grupele astea de copii, antreprenorii care fac blocuri?

      Apreciază

      • Pai poti sa ceri si azi sprijin de la stat pentru centrele de copii și juniori. Bine, prin fonduri europene. Dinamo asa si-a facut centrul de copii si juniori. Problema e ca pentru fonduri europene trebuie sa faci un proiect. Or pentru patronii din fotbalul romanesc ajutorul de la stat(primarii) trebuie sa fie de genul „Da-mi 100mii de euro pentru copii si juniori ca apoi ma descurc eu sa fac rost de niste facturi sa decontez cheltuielile”.

        Apreciază

        • Eu nu prea înţeleg de ce este Dinamo atât de lăudată în presă pentru centrul de copii şi juniori. După meciul cu Astra, presa vuieşte, FRF îi laudă, că pe foaia de joc au figurat 8 jucători U21: L. Brănescu (integralist), St. Filip (integralist), I. Nedelcearu (integralist), D. Rotariu (integralist), I. Șerban (rezervă, 10 minute), P. Petre (rezervă, 8 minute), Vlad Olteanu, Alin Dudea (rezerve neutilizate). Păi au figurat pentru că Negoiţă n-are sau nu vrea să aibă bani pentru fotbalişti adevăraţi. Legat de cei 8, care-s din pepiniera lui Dinamo? Brănescu a fost împrumutat acum de la Juventus, n-are treabă cu Dinamo. Filip a fost adus la 18 ani de la Baia Mare, wiki zice că Dinamo îl are în copropritate cu FC Avicola Buziaș. Nu-i aşa de vechi circul făcut de Porumboiu în legătură cu Rotariu. Dacă bine îmi aduc aminte, a semnat cu Vasluiul, sau a promis că semnează, nu ştiu, dar a ajuns de la Timişoara la Dinamo. Ionuţ Şerban, tot la vârsta de 18 ani a fost transferat, după ce a crescut la Petrolul, Brazi şi Sportul. Olteanu a fost luat în ianuarie de la Braşov, Dudea acum un an de la Craiova. Îi au ca producţie proprie pe Nedelcearu şi Petre, care nu-s cu nimic mai răsăriţi decât ai noştri (Păun, Veres, Horj sau Pintea). Şi-atunci, ce atâta laudă? Una din nemulţumirile lui Rednic, invocată pentru neprelungirea contractului, a fost că i s-a solicitat să promoveze juniori din propria pepenieră. A spus că n-au valoare, că n-au prins nici în ligile 2 şi 3 echipele unde au fost împrumutaţi, ce să facă cu ei în liga 1?

          Apreciază

          • Eu nu am lăudat centrul lor de copii si juniori. Ma refeream la faptul ca, din cate stiu eu, sunt singurii care au accesat fonduri europene ca sa-si modernizeze baza de antrenament. Nimeni si nimic nu oprește celelalte cluburi sa-si faca un proiect cu care sa acceseze fonduri europene.

            Apreciază

            • N-am spus că tu ai lăudat, am profitat doar că ai adus în discuţie centrul lor. Altfel, bravo lui Dinamo pentru accesarea fondurilor, bravo lor că pe bani puţini au reuşit să-şi formeze un lot tânăr şi competitiv, rămâne să vedem când şi ce va produce şi centrul lor.

              Apreciază

    • Linistitor raspunsul tau Vlade, totusi as mentiona ca in baza nediscriminarii unei societati comerciale aflate in insolventa ar fi trebuit sa castigam la TAS procesul cu depunctarea initiala de 6 puncte, ceea ce nu s-a intamplat, regulamentele au luat fata legilor. Ceea ce ar putea face AP ar fi sa reduca perioada de insolventa de la 3 ani la 2 ani, legea prevede de fapt 2 ani cu posibilitate de prelungire inca unul. Astfel ar ramana si AP cu cele maxim 41% platite din datorii si am iesi din insolventa in martie 2018, adica fix inaintea terminarii sezonului in care ar urma sa retrogradam conform noii reguli daca se va implementa.

      Apreciază

      • Legea se refera la excluderea de la licitații. Dar, cand se stabilesc criteriile unei licitații, se pot stabili puncte de penalizare pentru societatile in insolventa. Cand au facut aia legea s-au gândit, pe buna dreptate dupa parerea mea, ca daca o societate in insolventa e exclusa de la licitatii nu are cum sa salveze. Iar scopul insolvenței e ca societatea respectiva sa isi desfasoare activitatea. Depunctarea aia de 6 puncte nu de discrimina. Te lasa sa participi in continuare în competitie.
        Insolventa e de 3 ani, cu extindere la 4. Dar, nimic nu il impiedica pe AP sa plateasca astazi toate datoriile si sa depuna maine cererea de ieșire din insolventa.

        Apreciază

        • Il impiedica ceva. Daca plateste azi, i se cer toti cei 100% iar planul lui se pare ca e sa plateasca maxim 41%. Asa ca mai bine se intinde pe toti cei 3 ani, sa nu plateasca 100%. Parerea mea.

          Apreciază

  9. CJ-07-CFR, Caneto: AJUTOR! Am vrut să modific articolul ăla cu ”Sondajele lui Kiruj” (să schimb denumirea edițiilor), am și intrat în editarea articolului, am și modificat, la previzualizare apare că e OK, dar când intru prin ”Tribună” apare varianta veche! Ce trebuie să mai fac? HAI CFR!!!

    Apreciază

  10. NOTAREA s-a oprit, 29 de tribuniști entuziasmați au participat la ”evaluare”. Miri a luat 7.3, echipa ”doar” 7.0. La fruntași îl avem pe Guima cu 8.0 (bravo Bruno, ești un băiat de caracter!), la polul opus se află Bud și Tânc (ambii cu 6.2). În scurt timp (adică în 2-3 zile…) reactualizez și tabelul ăla blestemat cu ”13_ani” (oricum prima versiune va fi cu greșeli…), deci totu-i OK. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Foarte mari notele,mai ales la Miri.Na dar nu-i bai,sa fiu eu nemultumit de joc,si sa tot batem cu 2-0,si atunci nu vom avea probleme.Asa in paranteza,cu profesori ca „notificatorii) de pe tribuna,eram as la scoala.😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

      Apreciază

  11. Ma uit acum la FCSB. Cred ca din toata echipa lor doar Tamas( in perioada de abstinenta) in locul lui Andrei si Stanciu ar avea loc la CFR. Pintilii ar fi o rezerva buna pentru Petrucci si Golubovici o rezerva decenta pentru Bud.A trecut perioada cand trei baieti faini de la noi s-au dus de rezerve la ei.
    In concluzie si ca tifos” prezent la Bucuresti in finala Cupei as spune ca echipa noast’a poate sa traga la titlu cu conditia sa nu ne incurcam cu echipele mici.

    Apreciază

    • Aici e avantajul Gavrilo, Miri va presa echipele mici avansat pana gresesc si speram ca va reusi o gramada de puncte facandu-le sa se greseasca sub presiune si sa incaseze goluri. A mai facut asa si i-a iesit, avem antecedente pozitive in acest sens.

      Apreciază

  12. 10 milioane Euro pentru grupele Europa League?
    E adevarat?
    In conditiile astea ar trebui sa iesim urgent din insolventa.
    Un club serios din Romania, avand o conducere cu buna credinta si fara sa fie dornica de inginerii financiare, asa cum ne dorim noi CFR-ul, poate trai linistit din drepturi TV, o participare in grupele Europa League macar o data la 2 ani si ca bonus o participare in grupele Champions League o data la 4 ani.
    Aceasta situatie o vad fezabila la CFR fara nicio problema.

    Apreciază

  13. @Caneto…daca centrul de copii si juniori de la Dinamo o sa produca sau nu, ramane de vazut. Asta depinde doar de managementul si seriozitatea de la Dinamo. Dar Ardealul Cluj a demonstrat ca un centru de copii si juniori poate sa fie profitabil. In urma cu 2-3 ani am citit un interviu cu „patronul” de la Ardealul in care spunea ca a ajuns in situatia in care centrul se autofinanta. Plus ca centrul de copii si juniori poate continua sa incaseze bani pentru jucatori la multi ani de la terminarea junioratului. Exemplu? Ardealul Cluj a încasat peste un milion de euro din transferul lui Chiriches de la Steaua la Tottenham. Ok, nu se vinde zilnic un jucator de la noi cu 9.5 milioane de euro. Dar pe 2-3milioane tot se pleaca. Si cand pleaca centrul de copii si juniori incaseaza taxa de solidaritate. Deci vreo 250-350mii. Conform aceluiasi interviu, pentru o grupa de copii si juniori, pe parcursul a patru ani, costurile sunt de 300-400mii. Cand grupa respectiva ajunge sa joace in Elita la U’17 si apoi la U’19, FRF iti da 40.000euro/an. Asta pe parcursul a 4 ani. 160mii in totul. Jumătate din costul pe patru ani. Daca scoti si un jucator care mai tarziu pleaca pe cateva milioane, nu neaparat multe milioane, profitul e garantat.
    Concluzie? Statul poate sa te ajute prin programe europene daca te ajuti si iti faci un proiect. FRF-ul te ajuta cu jumătate din costurile totale cu o grupa de juniori daca esti competitiv. Si mi se pare normal. Nu pot sa am pretenția ca FRF-ul sa pompeze bani in oricine aduna niște copii sa joace fotbal.

    Apreciază

    • Si inca o hotărâre deșteaptă, dupa părerea mea, e faptul ca in Youth Champions League merge câștigătoarea Campionatului Elita Under 19 si nu grupele Under 19 a cluburilor care participa in Champions League. Mi se pare normal ca in Youth Champions League sa participe cea mai buna echipa Under 19 si sa nu mai apara situatii aberante asa cum a fost cand Steaua a jucat in Youth CL cu juniori imprumutati.

      Apreciază

    • Corect, acum rămâne de discutat, cum îi mai bine în sărăcia asta de fotbal românesc. Spunea Cristi odată că în vest sunt entităţi specializate pe etapele carierei unui jucător. Unii pe învăţarea copiilor, alţii cu vârsta de juniorat, alţii cu promovarea la seniorat, alţii cu luarea caimacului. Şi fiecare câştigă pe partea lui. În starea economică actuală a fotbalului, în România este greu ca un club de liga 1 să susţină atâtea fronturi şi să aibă oameni specializaţi şi bine motivaţi pentru fiecare palier. Nu putem spune că acum 10-12 ani CFR nu a investit şi nu a încercat să-şi facă un centru de copii şi juniori puternic. Cert e că rezultatele nu au fost pe măsura investiţiei. Probabil că după Traore şi Buş se mai încasează cei 5 la sută la orice transfer făcut, dar este puţin, majoritatea mişcărilor de jucători din fotbalul românesc se fac la liber, nu mai dă aproape nimeni bani pe jucători, iar la export ajung puţini de tot. Poate e mai sănătos ca şcolile de fotbal să se ocupe de copii şi juniori (dacă Ardealul tot a demonstrat că poate fi o afacere profitabilă), iar cluburile din liga 1 cu punerea jucătorilor şcolilor în vitrină pentru vânzarea lor la export. În afară de Viitorul (Hagi poate aduce mulţi bani din publicitate la academie datorită numelui său), nu cred că mai există vreo echipă în liga 1 al cărui centru de copii poate concura cu şcolile de fotbal.

      Apreciază

      • Da, Caneto, exista acest circuit, scoli de fotbal – cluburi de ligi inferioare – cluburi de liga I – export. Scolile trebuie sa aiba ochi pentru talente. cluburile la fel trebuie sa urmareasca ce apare pe la scoli, sa aiba ochi si ele, cluburile de liga I sa fie cu ochii atat pe scoli cat si pe cluburile de ligi inferioare. De export nu vorbesc. Ma intereseaza ce ramane la Cfr. Deci cine are ochii larg deschisi si o minte limpede, are de castigat. Restul o sa-i priveasca cu invidie pe cei care reusesc in gasirea de talente pe bani marunti.

        Apreciază

        • Tocmai ai aratat Caneto cum Dinamo reuseste sa aduca tineri talentati de la cluburile mici, Filip de la Baia Mare, Rotariu de la Timisoara, Serban de la Petrolul, Olteanu de la Brasov, Dudea de la Craiova. Cifra de doi din pepiniera proprie, Nedelcearu si Petre, e o rata normala, nu poti sa-ti faci echipa din pepiniera proprie, dar poti sa cresti fotbalisti pe care sa-i introduci in acest circuit, incepand cu echipele din ligi inferioare, cum l-a gasit Juventus Torino pe Branescu tocmai la Ramnicu Valcea la varsta junioratului si jucand la juniorii Juventusului, dupa care l-a tot imprumutat la echipe din ligi inferioare din Italia si acum a ajuns sa fie imprumutat la Dinamo, a crescut deci usor-usor tot jucand pe la echipe mici. Daca l-ar fi tinut pe banca, nu mai crestea, dimpotriva, ar fi regresat. Exemplul lui Branescu mai arata si un alt lucru, cluburile mari cauta copiii talentati pe tot mapamondul si-i transfera de la varsta junioratului. Barca nu l-a luat pe bani grei pe Messi, i-a costat de fapt gasirea unui job pentru tatal sau la Barcelona pentru a se putea familia muta acolo, pe cand Messi avea doar 13 ani. E cazul lui Adi Paun de la Cfr, gasit la Dragasani la varsta de 17 ani si adus la Cfr prin intermediul lui Razvan Zamfir, originar din acele locuri.

          Apreciază

          • Si noi ii mai avem pe Nouvier, Nascimento, tineri gasiti prin impresari francezi/portughezi. Daca ar functiona filiera din Romanica a impresarilor si in cazul Cfr-ului, am putea gasi mai multe talente tinere si nu am mai avea probleme cu titularizarea lui Nouvier cu noua regula U21. Ar trebui sa o accesam si sa se si mearga sa se urmareasca acei tineri propusi in jocurile echipelor lor. Eu cred ca Cfr-ului i se propun preturi exorbitante fata de valoarea jucatorului datorita numelui Cfr-ului, dar totusi ar trebui sa aducem chiar si asa tineri talentati din Romanica, pentru ca de fapt ei nu costa o avere. Discutia asta isi va avea rostul dupa iesirea din insolventa, cand vom putea transfera pe bani.

            Apreciază

      • Bine, discutia poate sa fie lunga si stufoasa… Vorbesti, sau il citai pe Cristi, despre etape. Cat de devreme trebuie sa incepi? De exemplu, voci din fotbalul englez (Glen Hodle, Jamie Carragher, etc.) spun ca existenta academiilor sunt cauza insuccesului de la Euro. Ei spun ca dauneaza faptul ca sunt selectati pentru academii copii de 7-8 ani si ca ar trebui lasati sa se bucure de fotbal „pe maidan”. Mai spun si ca, nu intamplator, cel mai de succes fotbalist in momentul de fata, Jamie Vardy, e un produs al „maidanului” care nu a trecut prin vreo academie. Jamie Carragher spune ca actualii jucatori pur si simplu nu iubesc fotbalul. Si ca justificare spunea o poveste legata de Campionatul Mondial din Africa de Sud. Cica jucatorii se plangeau ca se plictisesc in cantonament. Si el nu înțelegea cum se putea plictisi în cantonament din moment ce erau 3 meciuri pe zi la televizor. Spunea ca doar alti doi jucatori se uitau cu el la meciuri. Restul erau efectiv satui de fotbal.

        Apreciază

        • Insuccesul Angliei tine de selectia si alcatuirea defectuoasa a echipei de catre respectivul selectioner demisionar, conform si multor opinii si reactii in urma eliminarii premature a Angliei. Anglia avea la acea ora posibilitatea alcatuirii unui prim 11 mult mai valoros.

          Apreciază

            • Urmarind campionatul european pe BBC si ITV, normal ca am urmarit si talk-show-urile înainte si dupa terminarea meciurilor. Nimeni nu s-a legat de selectie. Singurele obiectii au fost la meciurile in care Vardy nu a jucat titular. In rest dadeau vina pe, asa cum am mai spus, academii si pe……aria restransa de selectie :)))) Se plangeau ca nu e normal ca Southampton sa aiba mai multi jucători la națională decât City, Arsenal, Chelsea sau Tottenham si ca, la fel nu e normal ca Burnely sa dea acelasi număr de jucatori ca si campioana Leicester.

              Apreciază

            • In ceea ce priveste cluburile mari, acestea au in componenta foarte multi jucatori straini. Aici le dau dreptate comentatorilor respectivi, titularii joaca in general in nationalele altor tari. Practic Anglia e ca un balon umflat la nivelul echipelor de club, ele fiind cu mult peste valoarea generala a jucatorilor englezi. E normal ca nationala lor e mult mai slaba, ea fiind formata din acei jucatori englezi. Pentru mine nu e nici o noutate. Cele mai puternice nationale sunt acelea care au in componenta multi jucatori titulari de la cluburile mari, chiar daca activeaza mai toti in alte tari.

              Apreciază

            • Este si cazul Italiei, insa ei cu stilul implementat de Helenio Herrera la Inter in anii ’60 de inchidere perfecta a culoarelor in aparare si contraatacurile letale se descurca mult mai bine cu jucatorii italieni pe care ii au, si ei cu mult sub valoarea cluburilor mari din Italia.

              Apreciază

            • Ar putea si englezii sa naturalizeze jucatori de la cluburile mari, pe modelul german. Englezii inca nu-si „vand” tara, n-au straini in nationala. Nici nu au performante la nivel de echipa nationala. E interesant cazul Spaniei care si ea vuieste de straini prin campionat. Acolo insa s-a reusit prin priceperea lui Del Bosque, care a implementat tiki-taka la nationala, un mod de joc larg raspandit acolo si natural pentru spanioli, ei jucand de multi ani la echipele de club un fotbal cu pase scurte repetate, dinaintea stilului lui Guardiola. Iar Spania e o tara mare ca intindere si numar de locuitori, fotbalul e foarte iubit acolo si e si un mod de castig al existentei.

              Apreciază

  14. Mie mi-au placut tricourile celor de la Sparta Praga (din meciul cu FCSB). Imi imaginam jucatorii de la CFR in ele, acel visiniu royal, in doua tonuri, pe care nicio firma de echipament nu a reusit sa-l imprime si in Gruia.

    Apreciază

  15. Daca ar juca Miri atacul pozitional mai la risc, cu trei fundasi, cu un fundas lateral impins pe pozitia mijlocasului de banda si mijlocasul de banda intrand spre centru, cei trei fundasi pasand in triunghi orientat cu varful inapoi, cu Petrucci plasat in fata fundasilor si Ruiz plasat mai in fata, venirea concomitenta la primire a lui Petrucci si a fundasului lateral avansat ar fi mai greu de anihilat pentru ca cei doi sunt asezati mai departe unul fata de celelalt, iar posibilitatile de continuare a fazei ar fi sporite prin intrarea spre interior a mijlocasului de banda avansat iar Ruiz se poate demarca in timpul venirii celor doi la primire pentru a primi pe pozitie viitoare si de asemenea mijlocasii de banda se pot demarca si ei, adversarul nestiind care va fi continuarea fazei din cele trei demarcari. Sau poate veni Cristian Lopez la primire si el in unele faze in timp ce Bud si mijlocasii de banda se demarca pentru continuarea fazei. Etc, etc, etc, asa apar multe posibilitati, dar evident ca trebuie sa ai cohones ca sa ataci pozitional cu trei fundasi, unul lateral fiind impins mai in fata. Nu risti, nu castigi… Sau mai degraba daca nu risti la atacul pozitional, te bazezi mai mult pe interceptii avansate in urma pressingului avansat organizat, dupa care incerci sa surprinzi apararea descoperita. Si te mai bazezi pe contraatacurile care au inceput sa functioneze foarte bine, dupa ce comunalii au primit gol.

    Apreciază

  16. V-as intreba ceva , pe cei care sunteti mai aproape de club : ce echipament ii asta ca , cel de pe Guima , parca prea retine toata transpiratia ? Nu? Io n-as putea juca cu asemenea material pe mine ….ca si io transpir mai abundent , din cauza pilozitatii…

    Apreciază

    • Şi eu am observat chestia. Poate că şpilul este că nu reţine transpiaţia, ci o scoate pe partea exterioară a materialului, iar pe dinăuntru e uscat. 🙂 Chiar e interesant, la 5 minute după ce a intrat cu Chiajna, Guima arăta de parcă se transmitea repriza a doua a supercupei. 🙂

      Apreciază

  17. Asa este mai usor sa-i vedem pe cei care se trag pe dos si nu pun osul.Se elimina singuri din echipa si-i usureaza munca lui Miri.
    Pe de alta parte la cat sunt de inventivi,vor umbla cu pungutele de apa pe sub tricou(ca cei cu probele antidoping).

    Apreciază

  18. Mijlocasului dreapta de culoare al Chiajnei i se vedeau patratelele prin tricou. Dintotdeauna mi-am dorit si eu asa ceva, dar cred ca numai cei alesi le pot avea 🙂

    Apreciază

    • poti sa cumperi un tricou al Chiajnei, poate poate apar si patratelele :)).
      pe pagina de facebook a noastra se anunta un suportershop nou nout in curs de deschidere, pe urma putem cumpara tricouri masita si sa le testam, sa vedem daca retin sau nu apa 🙂 oricum, arata destulde bine echipamentul masita, nu ma asteptam 🙂

      Apreciază

  19. Prietene Luis nu mai injura pe CHEFERE ca nu-ti convine ora meciului cu cainii, mai mult faci referire la scarbici ,s-ar putea sa citeasca cineva de la uzina ce ai scris si te da afara, Concentreaza-te prietene si fi pertinenet : ori mergi la meci in orice conditii ori stai acasa cum spuneai in fata tv. ALEGE!!!!!!

    Apreciază

    • A fost candva un film daca imi amintesc bine se intitula parca ” Ia vezi cine vorbeste”.Valabil si pentru tine.Stii lamce me refer.😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

      Apreciază

    • E clar ca va fi mai putina lume la meci, cei care depind de chef si dispozitie vor fi tentati sa ramana la televizor sau deloc si vom ramane cei care suntem atasati de acestta echipa in tribune. Nu ma refer la cei din alte localitati, pentru ei e evident mult mai greu sa ajunga la meci. Cu atat mai mult e de apreciat Luis. Iar tu Aline, prietenul din Sj al lui Luis nu esti de condamnat daca nu vii la Cluj pentru meci luni seara, marti fiind prezent dis-de dimineata la „scarbici”. Sigur ca tribunele vor vui de U-isti care se vor da mari dinamovisti plus de suporterii din Cluj ai militienilor care sunt destui in Cluj (habar n-au ca e echipa securitatii care are un trecut infricosator pentru populatia neturnatoare care a trait ca si mine acele vremuri dinainte de ’89).

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.