Cu o singură floare…


…nu se face primăvară, cel puţin aşa am fost învăţaţi. În schimb, „primăvara” fotbalistică în Gruia poate fi adusă şi cu un singur transplant în echipă.

Nu ştiu Toni ce concluzii a tras după cele 6 meciuri din play-out, dar probabil şi-a dat şi el seama că abordarea mult prea prudentă, ultradefensivă a meciurilor – mai ales pe teren propriu – este o tactică din start greşită, valoarea echipelor nu este – totuşi – una de speriat, dincolo de ambiţia şi dârzenia cu care intră fiecare echipă pe teren.

Şi – la urma urmei – cea mai bună apărare este atacul, se mai spune în folclorul fotbalistic, expresie apropiată de limbajul de lemn al domeniului, dar dovedit din nou (dacă mai era nevoie) în meciul de sâmbătă.

Când câştigi cu 6-0 (şi mai ratezi alte vreo patru ocazii clare, unele din cauza individualismului unor jucători), când joci încântător, când adversarul ajunge foarte rar în careul tău, parcă nici nu e nevoie (sau nu se cade, mai exact) să vorbim despre “cauze”…

Chiar aşa să fie? Dimpotrivă, zic eu, chiar asta e momentul să „despicăm” firul în patru”, să vedem ce „mutare”, ce gândire diferită a stat la baza acestui veritabil recital fotbalistic, nu de alta, dar ar fi bine ca el să se repete meci de meci…:)

Mutarea esenţială făcută de Toni –în opinia mea- a fost schimbarea mai rigidului Gomelt cu mai tehnicul şi „clarvăzătorul” Nascimento. Să ne înţelegem: echipa a fost aşezată din nou în 1-4-1-4-1, dar acel rol ultradefensiv (şi deseori redundent dpdv tactic) interpretat de Gomelt a fost redefinit în „placă turnantă” de A1, iar singurul care poate juca acest rol este Nascimento, dincolo de multele sale evoluţii slabe (unele datorate chiar poziţionării lui greşite). Filipe a mai jucat acest rol (îmi aduc mereu aminte de o victorie de la Iaşi), are tehnica şi VP-ul („vederea periferică”) suficient de bune pentru a lega tranziţia ofensivă, între linia de fund şi cea de mijloc/atac.

Îmi aduc aminte de stilul de joc al lui Gomelt (care, în paranteză fie spus, e mai util în meciuri de deplasare, unde există o mai mare presiune pe apărare!), care deseori – în momentul recuperării balonulu i- se retrăgea între fundaşii centrali, învitând fundaşii laterali la o urcare spre linia de mijloc, echipa transformându-se în 1-3-4-3, să zicem. Este o abordare bună, dar nu neapărat pe teren propriu, deoarece prin retragerea lui printre „centrali” se invită practic adversarul la un pressing făcut mai sus, linia de mijloc a noastră trebuie să vină ceva mai în spate (altfel se lasă o distanţă mare între linii), deci toată construcţia/tranziţia devine din start mai greoaie, mai departe de careul advers.

Faţă de acel gest ultradefensiv al lui Gomelt (făcut – probabil – tot la indicaţiile lui A1), Filipe a jucat altceva. În momentul recuperării balonului a încercat să se poziţioneze mereu în zone libere din faţa apărării (de regulă între doi atacanţi adverşi care făceau pressing), asigurând astfel o NOUĂ variantă de continuare a tranziţiei (pe lângă clasicele deschideri către Camora sau Tiago). Primind mingea în acele zone libere, a renunţat la tradiţionalele floricele (în trecut a pierdut destule mingi din această cauză) şi a dat drumul mai departe, fie la interi, dar mai degrabă la fundaşii laterali, fugind – din nou – ceva mai sus, în alte zone libere apropiate „purtătorului de balon” pentru a asigura o nouă alternativă fundaşului lateral de-a continua tranziţia ofensivă.

Aceaste variante în plus (create în permanenţă) i-au zăpăcit efectiv pe moldoveni, nu prea au înţeles ce se joacă (cu Grozavu în frunte), s-au dezorganizat în centru (era nevoie de un mijlocaş care să-l atace pe Filipe, în timp ce prin retragerea lui Gomelt în spate această necesitate nu a existat în alte meciuri), iar pe spaţiile lăsate liber de acest mijlocaş au apărut fie Petrucci, fie Ruiz, dar câteodată şi Nouvier şi Jakolis.

Desigur, „toată stima şi mândria” pentru ce au realizat cei în faţă (prestaţie excelentă, fără excepţie), dar – în opinia mea – jocul spectaculos şi eficient a fost posibil şi datorită acestei „mici” reprofilări a liberoului din faţa apărării. Nascimento a avut roluri defensive mai reduse (faţă de Gomelt), dar nici nu prea era nevoie, important era asigurarea tranziţiei pentru faza de atac. Echipa şi jucătorii simt aceste lucruri, apare o siguranţă în plus, mingile vin în atac cu regularitate (şi cu destinaţii diferite, ca să-i zăpăcim şi mai mult pe adversari), iar de acolo e nevoie de sclipiri gen Bud, Ruiz, de travaliul imens al lui Nouvier, de jocul consistent şi diversificat al lui Jakolis, de „siguranţa” lui Petrucci (care a preluat mai multe sarcini defensive după „descărcarea” lui Nasciemento).

O gândire tactică bine concepută, şi interpretată ireproşabil! Felicitări Toni, felicitări întregii echipe!

HAI CFR!!!

Reclame

29 de comentarii

 1. Eu aşa am văzut că Petrucci a jucat mult mai retras ca de obicei, iar Juan Carlos mai avansat decât de obicei, aşa că sistemul de joc mi s-a părut a fi mai degrabă un 1-4-2-3-1 sau un 1-4-2-4 (ca pe la sfârşitul anilor ’60 🙂 ). Oricum, golurile rămân în clasament şi statistici, nu sistemul de joc folosit. 🙂

  Apreciază

  • Davide a avut mai multe sarcini defensive, asta e clar, dar a apărut deseori și în atac, pt. asigurarea ”densității” obligatorii. A fost mai degrabă 1-4-1-4-1, asta s-a cam văzut clar în fazele de pregătire a construcției din spate, dar pe atacurile adversarului Davide chiar a venit ceva mai în spate, și atunci a apărut așezarea văzută și de tine, mai degrabă 1-4-2-3-1. Nicio așezare nu se respectă cu strictețe în cele două faze mari de joc, apărare respectiv atac. Oricum, ai dreptate, nu contează -primordial- așezarea, dar e bine să găsim (și noi) niște răspunsuri și pentru ”succesuri”…:) Revenind: poziționarea lui Davide ”mai sus” (în linia aia de 4) s-a văzut și în momentele de pierdere a mingii în apropierea careului advers, când -pe lângă Bud, și ulterior Lopez- a apărut la pressing fie Ruiz, fie Petrucci (în funcție de unde se afla Bud), lucru necaracteristic lui Nascimento, care a trecut foarte rar mai sus de 45-50 de metrii de poarta adversă. HAI CFR!!!

   Apreciază

  • Caneto, daca opresti imaginea din video-ul inceputului de meci de pe gigisport, vezi asezarea cu cei 4 fundasi, in fata lor Nascimento singur, in fata lui cei doi interi, „Regele” si Petrucci, unul dintre ei da lovitura de start catre Nascimento, apoi se vede Paun pe banda stanga si Jakolis pe dreapta, iar Bud alearga inainte sa-si ocupe pozitia de varf. Deci, 4-1-4-1. Ca observatie, eu in faza defensiva am vazut ca tot timpul echipa s-a asezat in 4-4-2, „Regele” (iar in final Negrut) a urcat in stanga lui Bud (iar in final C. Lopez), mijlocasii de banda si interul Petrucci s-au retras langa Nascimento. Asa am vazut eu din tribuna, acolo vezi si ce nu se filmeaza in acel moment (asta e pentru tine, Kiruj din Harkov).

   Apreciază

  • Eu îl văd pe Bruno cu multă dorință și cu mai puțină putință dar… cu dorință.
   Gomelt, adevărat, mai puțin focusat pe joc… dar ce poți să-i faci? E tânăr.
   Pe bancă cu el…
   Hai CFR!
   Ne vedem joi….
   (unde ne adunăm? )

   Apreciază

   • Eu nu am acuzat, nu am suspectat niciodată vreun jucător de lipsă de dorinţă, voinţă, nici măcar pe Negruţ, incriminat de foarte mulţi (sincer, nu mai ţin minte ce am zis de Bastos în prima lui perioadă, cea nerevenită cu capul). 🙂 Gomelt, cu toate stângăciile lui, îmi place ca jucător, mult mai mult decât Nascimento. Mi-e simpatic şi Bruno, chiar dacă nu face parte din genul de jucător pe gustul meu. Eu am postat periodic, aici pe Tribună, că jucătorii de fotbal sunt categorisiţi în funcţie de 4 criterii: forţa, viteza (nu-i vorba doar de în câte secunde fuge suta, ci şi a gândirii, execuţiei etc), tehnica şi ştiinţa jocului. Ăia care le au pe toate 4 au salarii de la 10 mil euro în sus, cei cu 3 din 4 sunt cu salarii între 1-10 mil, urmează ăia cu 2 stele din 4, cu salarii între 500.000 şi 1 milion, aşa că n-am cum să suspectez vreun jucător că nu are dorinţă să se încadreze în grupul fotbaliştilor de 4 stele când el este din naştere de o singură stea. 🙂

    Apreciază

 2. NOTAREA a fost oprită (după ce s-au totalizat 17 seturi de note), Toni a primit 9.0, echipa a luat 8.0. Vedeta serii a fost „regele” Ruiz (9.3), dar nici „codaşul” Păun (7.2) n-are niciun motiv de ruşine. Felicitări, din nou, băieţi, bravo Toni! HAI CFR!!!

  Apreciază

 3. Vad de cateva zile pe canalele de sport doar promo-uri la semifinala de cupa fcsb-dinamo, in schimb de CFR-Tg.Mures nimic nimic. Pe nici un canal nu am vazut nimic. Oare sa nu se transmita, sa nu se mai joace? 😀 Nu o mai exista alte echipe decat cele 2 in tara asta?

  Apreciază

 4. Am vazut ieri Iasiul-Recas si am remarcat afluxul de spectatori in tribune(cred ca au intrarea gratuita,adeca moka cum ai place romanului).Acum nu prea am vazut moldovenii sa atraga prin jocul spectaculos,ci mai degraba prin locul in clasament.Sunt mai degraba insipizi si marseaza mult pe jocul fizic……..
  Ai nostri in schimb se afla intr-o perioada fasta si cu increderea la cote maxime mai ales dupa victoria la scor si jocul incantator cu Botsaniul.Sper ca o victorie joi si implicit calificarea in finala sa creeze o emulatie in jurul echipei,materializata si printr-o asistenta pe masura a suporterilor.Si sunt toate premisele ca echipa sa reuseasca o evolutie buna si calificarea in finala.In ultimul joc i-am dominat la toate capitolele si am castigat cu golul lui Nouvier pe deplin meritat.Hai ai nostri visinii(fosti alb-violeti)!

  Apreciază

 5. Dand pe cheferetv vad ca s-a reantors corn-cocora, caruia ii urez multa sanatate ! ( scrie ca a avut probleme medicale ) . Pacat insa, ca iar incepe cu mutarile bune ale lui AP, respectiv cu intentiile marete ale chelului din vara …

  Apreciat de 1 persoană

 6. Nu va stresati cu atentia excesiva primita de FCSB, dimpotriva. Lasati-i sa planga de ratarea campionatului si sa se hraneasca cu ultimele perle ale ciobanului. In aceasta perioada, pentru CFR e cel mai bine sa nu fie bagat in seama.

  Apreciază

  • … e doliu in toate studiourile tv dambovitene de sport, in toate fituicile dambovitene, ai zis bine FV, e bine sa nu dea nimeni (in afara de noi) doi bani pe CFR, astfel putem sa-i surprindem…

   Apreciază

  • Nu că mi-ar păsa câtuşi de puţin de play-off (în acest sezon reprezintă un campionat străin pentru mine, ceva de genul celor din Norvegia, Albania şi Irlanda; sper ca din următorul să fie unicul care mă va interesa 🙂 ), dar, citind declaraţiile ultraoptimiste ale celor de la Astra, mi-e să nu o păţească în stilul lui Borcea 2007 :). Totuşi, dacă va fi ca giurgiuvenii să se înece la mal, sper să ia Pandurii campionatul, nu FCSB, altfel site-urile şi canalele tv de sport vor scoate din grilă şi reclamele ca să preamărească FCSB-ul. 🙂

   Apreciază

   • Astra inca n-a sarit groapa, ma astept sa ia cartonase rosii cu nemiluita, sa i se anuleze goluri, sa nu i se dea penaltyuri, sa se dicteze penaltyuri impotriva lor, sa se valideze goluri din offside impotriva lor, sa nu se dea cartonase rosii la adversari, sa intalneasca echipe care isi joaca meciul carierei lor (adica o lupta incinsa pentru banii oierului data de cei de la federatie si liga, arbitrii, echipe adverse, nemaivorbind de fituicile si studiourile dambovitene).

    Apreciază

 7. Eu as juca cu Gomelt ,in locul lui Nascimento.Asa pentru siguranta.nu-i sigur ca va functiona din nou figura cu Botosaniul.ASA este o echipa solida in revenire de forma ,si avertizati de acel6-0,cu dorinta de calificare.oricum,sper sa le dam mumu,nu de alta ,dar galeria lor este plina de spurcati frustrati,care,ne injura la fiecare meci.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.