Operaţie reuşită, pacient mort


Încet-încet avem impresia că „totu-i perfect din punct de vedere al aşezării echipei” , doar că jucăm din ce în ce mai prost, şi nu mai vin nici rezultatele (bune spre foarte bune la reluarea campionatului, în februarie). În opinia mea evoluţia băieţilor (indiferent de rezultate, care –deseori- sunt mincinoase şi „acoperă” problemele de fond) a fost de la reluarea campionatului una pe o pantă permanent descendentă, mai lentă la început, apoi din ce în ce mai abruptă în ultimele 3-4 meciuri. E suficient să ne gândim doar la evoluţia deseori entuziasmată de la Giurgiu (combinată şi cu disciplină tactică şi mobilizare/concentrare ridicată), apoi un joc bunicel în Gruia cu ASA (şi 3 puncte). Meciul 3 de la Craiova ne arată anumite (destule) probleme, dar ne scoate Bud, apare şi remiza insipidă de la Mureş (în Cupă), cu un joc organizat în defensivă, dar cu renunţare asumată la faza ofensivă. În „pleiaut”, la Iaşi vedem cam acelaşi nivel ca la Mureş, apărare OK, plus ceva realizări în atac (plus 3 puncte), putem vorbi de o revenire temporară pe o pantă crescătoare, dar vine debandada de la Timişoara, şi jocul efectiv execrabil este acoperit cu cele două goluri norocoase din prelungiri. Cu Petrolul aşa şi aşa (cu ceva ocazii în R2), apoi evoluţia efectiv sub orice critică de la Voluntari, atât în apărare, cât şi în atac.

Sperăm doar, că mai jos de atât nu se poate…

Desigur, evoluţia echipei depinde de foarte mulţi factori, IQ ne-a prezentat câteva explicaţii „netactice”, probabil are dreptate. În opinia mea nici conducerea, nici Toni (de jucători nici nu mai vorbesc) nu realizează mental pericolul care paşte echipa, toată lumea o lasă mai moale pe felia lui, toată lumea crede că „e imposibil să ni se întâmple chiar nouă asta” (retrogradarea), cumva ca în cazul accidentelor de maşină, a spargerilor de locuinţe, etc.

Există şi o stare avansată de „depunere a armelor” şi în rândul suporterilor, inclusiv noi (sau o parte dintre tribunişti) vedem deja sfârşitul echipei şi stingerea luminilor. Situaţia chiar nu e roză, pericolul există, dar de aici până la a renunţa la luptă e cale lungă. Încă suntem peste linie, cu destule echipe după noi, care –interesant!- nu depun armele (vezi Petrolul), ci fac tot posibilul (şi pe teren, dar şi la nivel declarativ) să scadă decalajul de puncte, nerenunţând la speranţe, indiferent de şansele reale.

Oare care-i explicaţia acestui fatalism bine conturat care învăluie echipa noastră, cu mic cu mare? În cel mai rău caz pici în B, iar dacă eşti echipă pusă pe baze solide, te iei la trântă pentru o revenire cât mai rapidă în „elită” şi cu asta basta. Dar oare suntem o echipă aşezată pe baze solide? Şi dacă „NU”, atunci oare asta să fie explicaţia fatalismului/dramatismului care domină mentalul ceferiştilor, de la conducători la suporteri? Pentru moment să nu continuăm „cercetările” pe această pistă, poate nu e cazul să ne scufundăm în aspecte existenţiale şi altele asemenea…Toate la timpul lor.

Cu ce poate ajuta suporterul de rând? Evident –prioritar- cu prezenţa la meciuri şi prin susţinerea echipei (inclusiv în momentele nasoale). Să nu fie cuprins de stări letargice şi fatalisto-nihiliste (oare ce naiba o fi şi ăsta?).

Cu ce poate ajuta un „tribunist”? Cu o analiză tactică, la care ceilalţi tribunişti cad într-o letargie şi mai accentuată…:)

În cele ce urmează, încerc să studiez (poate şi cu ajutorul vostru) problema ridicată de Caneto şi în articolul precedent: „oare care-i aşezarea potrivită în acest moment?” Poate vom găsi soluţii şi propuneri demne de citit (măcar).
Aşadar, păreri punctuale:
1. problema cea mare nu e aşezarea în sine (1-4-1-4-1), poate şi asta, însă problema reală în opinia mea este folosirea actorilor nepotriviţi pentru roluri bine stabilite. E limpede, că Dani n-are ce căuta în formula asta (nici în alta), nici ca fundaş dreapta, nici ca nimic altceva, doar ca o soluţie de rezervă pentru cazuri extreme. Putem discuta şi despre eficienţa lui Bruno, care chiar în aceste condiţii de austeritate trebuie să fie doar o soluţie de rezervă, în ciuda unor realizări ocazionale. Mai pui acolo izolarea asumată a lui Gomelt şi reducerea sarcinilor ofensive la Cristian şi uite avem deja 4 jucători „minus” în echipă. Cam mult pentru o echipă cu 11 jucători, aşa-i?
2. probleme sunt şi cu formula în sine, din păcate. Meciul de la Voluntari ne-a arătat cam toate carenţele acestei aşezări, poate accidental (sperăm), dar destul de clar. În primul rând carenţa (existentă de multă vreme) a fundaşilor laterali. Golul ţăranilor a fost marcat datorită unor greşeli clare ale celor doi fundaşi laterali (cu un „bonus” pentru Dani, Camora fiind doar „victimă colaterală”), dar şi a fundaşilor centrali, despre care nimeni nu vorbeşte. Vorbim de incapacitatea de-a manageria un anumit tip de atac al adversarului.
3. Acest tip de atac se compune din lansarea cuiva pe partea lui Dani (aţi observat că Ganea l-a pus pe jokerul Kone pe partea noastră fragilă, Kone care a jucat mai mereu pe dreapta!), apare situaţia de centrare în apropierea liniei de colţ, între linie şi fundaşul lateral PROST plasat (Dani, dar şi Tiago, de multe ori), vine o minge tare în faţa porţii unde apare eroarea de plasament a fundaşilor centrali, mingea trece dincolo unde Camoro mai mereu e prins între mai mulţi adversari şi vine golul. Vă aduceţi aminte de primul gol primit în Gruia de la olteni? Golul de ieri parcă era tras la indigo din acel meci.
4. Soluţie? În primul rând fundaşul lateral NU ARE VOIE să lase spaţiu de centrare între linia de fund şi el (este breşa cea mai periculoasă pentru apărare!). Atacantul va fi obligat să întoarcă mingea, pericolul se îndepărtează, mă rog, apare o altă situaţie, care trebuie tratată separat. Dacă totuşi fundaşul lateral lasă liber acel spaţiu/culoar, fundaşul central din acea parte trebuie să se poziţioneze pe posibila traiectorie a centrării, nu undeva sus la 12-13 metrii de poartă!
5. O fază de joc, care mereu e prost prelucrată de apărarea noastră, în mai multe meciuri.
6. Fragilitatea apărării centrale la faze fixe, mai ales la centrări venite din lateral, de la vreo 30-40 de metrii. Cum necum, mereu avem probleme la aceste faze, mai mereu scapă câte un adversar singur cu Marc (câteodată vedem şi un ofside acolo, dar e periculos să mergi pe varianta asta, depinzi de tuşier). În astfel de faze –la case mai mari- se aplică revitalizarea temporară a postului de „libero” din trecut, apărarea se aşează iniţial în linie (cu marcaj strâns la fiecare adversar), dar în momentul centrării unul dintre fundaşi(mijlocaşi) se retrage mai în spate, pe presupusa direcţie a centrării. Sau, dimpotrivă, iese toată lumea în bloc la offside, dar aici iarăşi vorbim de pericole colaterale venite de la tuşieri.
7. Ineficienţa posturilor singulare (Gomelt şi Cristian). Gomelt e sacrificat din start (am mai vorbit asta, dar atunci „sacrificiul” trebuie compensat undeva, pentru a nu diminua şansele ofensive.
8. Propunere? Eu aş juca din start cu 1-3-4-3, nu numai în faza de pregătire a atacului, cu Camora şi Tiago (fundaşii laterali) poziţionaţi mai sus (să aprijine atacul, ambii au competenţe clare în acest sens), dar şi cu sarcini sporite în a se replia imediat în defensivă (ajungem la condiţia fizică, care nu ne dă afară din casă, din păcate).
9. Aş încerca şi 4-2-3-1, cu Petrucci şi Gomelt la mijloc, cu Davide primind mai multe sarcini ofensive şi cu Gomelt mai multe sarcini defensive, apoi Nouvier (stânga) – Ruiz – Jakolis (dreapta) şi în faţă Cristian sau Beleck. Ca o formă derivată poate fi pus acolo (în locul lui Ruiz) Cristian şi Beleck mai în faţă (cum a jucat de multe ori Miriuţă, cu Tade şi Guima concomitent, dar nu în 4-4-2, Tade a fost mai retras, şi totuşi a ajuns golgeter…).

Mă rog, soluţii/propuneri mai sunt, din faţa laptopului e mai uşor…:) Ceva trebuie făcut / experimentat, că formula asta a cam „obosit”, din păcate, ne citesc relativ uşor toţi antrenorii adverşi, şi –din păcate- ne şi dejoacă „planurile” oarecum simplu. Evident, dincolo de asta rămâne aspectul mental, de mobilizare, fără de care degeaba vorbim de orice formulă/aşezare, toate vor fi „obosite” încă înainte de naştere…:) Poate cea mai bună aşezare este „aşezarea” pe bancă a lui Ando-PLM, specialist în mobilizare, expert în a scoate echipa din c…at şi posesor al unor relaţii speciale, aspectul poate cel mai important în acest play-out…:) În fine, să-i acordăm credit în continuare lui Toni, până la urmă „linia” lui globală nu e una proastă, poate va reuşi sâmbătă un „refresh” tactic şi mental.

HAI CFR!!!

Anunțuri

124 de comentarii

 1. …e o lectie si pentru noi, mai ales partea aceea cu suporterii care canta si cand echipa e sub presiune inteleg chinul ei in aceste momente, pentru ca inteleg complexitatea acestui joc…

  Apreciază

  • Atletico a ajuns o echipa foarte buna in aparare, o nuca extrem de tare pentru orice echipa. Joaca ei mai dur, dar au rezultate extraordinare. Au primit doar 15 goluri in 31 etape in acest sezon de Primera, in conditiile in care urmatoarele echipe din topul apararii au primit aproape dublu: Barcelona si Villarreal 26 fiecare si Real Madrid cu 29 primite, iar de restul nici nu mai zic. Nu stau ei la fel de bine pe atac, dar e foarte greu sa le dai gol. Pacat ca Torres nu e mai destept cu 5 minute, ca altfel n-ar fi pierdut partida cu Barca din sferturile CL.

   Apreciază

   • …asa e, Atleti au o aparare beton, inchid foarte bine spatiile si sunt extrem de determinati sa fie primii la minge. Plus pressingul foarte agresiv in terenul advers. Asta denota o pregatire fizica extraordinara. Pe faza de contraatac sunt foarte periculosi, ocupa foarte bine spatiile libere dintre adversari. Pe faza de atac pozitional sint mai impotenti, dar si acolo se demarca bine pe spatiile dintre adversari si cand acest lucru se intampla la o recuperare in terenul advers in urma pressingului agresiv, se nasc ocazii bune de gol.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s