Noroc Bud! [CSMS Iași – CFR 0-2]


Adept al principiului „simțire în urină”, conform căruia Mincă n-are cum și de unde să facă două partide gigantice la rând, Toni Conceicao îl aruncă pe Marc în poartă, careul mic și careul mare. Din cauza accidentării lui Larie, se schimbă și perechea de fundași centrali. Sper să nu ne băgăm cu popourile lor în poartă. Însă marea modificare gândită de Conceicao pe ici, pe colo, prin posturi esențiale, vine la vârf: Bud în locul lui Cristian Lopez. La susținere, JC Ruiz, care, fiind ceva mai rapid decât Bud, va ajunge de câteva ori în poziție mai avansată decât cea a atacantului de bază, mai ales când CFR e pe contraatac.

CFR: Conceicao – Marc – Dani Coelho, Goian, Mureșan, Camora – Vitor Bruno, Gomelt, Petrucci, Păun – Ruiz – Bud.

Meciul, disputat în Liga 1.5, începe într-o atmosferă așa și așa. Pentru noi campionatul s-a cam încheiat, dar grăsana încă n-a cântat. Galeria gazdelor încurajează inutil o fostă echipă locală („Poli Iași! Luptă, Poli Iași!”). Noi nu cred să avem galerie, dar suporterii înfocați din zonă trebuie să fie pe undeva pe acolo. Sper să-i vedem la golul CFR-ului…

CFR e o echipă super-agresivă în primele 20 minute, de nerecunoscut. Mă uit spre banca de rezerve, să văd dacă nu cumva autocarul clubului l-a pierdut pe Conceicao în vreo toaletă dintr-o parcare de pe traseul spre Iași. Nu. E acolo, iar de pe fața sa deduc că nu înțelege nimic din ce se întâmplă pe teren.

Petrucci interceptează o minge la centrul terenului, avansează vijelios, așteaptă ca Păun să urce pe stânga, apoi dă drumul la minge. Păun ajunge în poziție de șut și chiar șutează, arătându-ne ce a învățat la lotul național. E doar minutul 6, așa că îl înjurăm, dar nu ne supărăm pe el. Are suficient timp să intre mai bine în meci.

Minutul 8 ne aduce cea mai excitantă fază de atac din toată istoria play-out-urilor la care a participat CFR până acum. Ruiz trage pe poartă, portarul italian al gazdelor respinge înainte ca mingea să treacă linia de sosire, Ruiz reșutează, Caparco rerespinge, mingea e reșutată, italianul  nu o vrea nicicum în ațe, Bud trimite în bara transversală, mingea rămâne în careu, un clujean cade în fața porții (împins!, zic eu), dar arbitrul se supără pe el și dă… ofsaid? sau cam așa ceva. Conceicao e în extaz. Aplaudă energic și parcă ar vrea să-l felicite pe antrenorul oaspeților pentru jocul prestat.

Minutul 18. Un atac ceva mai legat al gazdelor. Centrare de pe dreapta, Goian rade mingea cu tărtăcuța, iar Nuno Viveiro trage peste poartă.

Ieșenii continuă să joace total neglijent în apărare. Ciucă lovește mingea anemic cu capul, în loc să-i… o măciucă, Bud e pe fază, preia elegant și șutează mai ceva decât în zilele bune (dintre care unele au fost proaste). GOOOL!!! CFR conduce la Iași și avem ocazia să ne vedem suporterii de care vă vorbeam sărind în sus și aterizând în jos de bucurie. Amândoi. Le cer scuze că n-am apucat să-i prind în chip.

Minutul 23. Goian nu reușește să-l învingă pe Marc, aflat la post. Larie se răsucește pe patul de spital. Și morcovul nostru se răsucește.

După gol, CFR a cedat din teren proprietarilor. Noroc că ieșenii nu știu să ne desfacă apărarea, din care lipsește Larie, dacă nu v-am spus, așa că abuzează de centrări dintre Izvorul Minunilor și Alexandrion.

Corner. Execuție cu efect, pe poarta noastră. Marc respinge de 6 din 10, cam în față, dar scăpăm fără gol.

Galeria gazdelor a schimbat placa: „Iașiul – Victorie!”. Au sărit peste etapa „Iașiul – Egalare!”. Mă rog…

În prelungiri avem un corner care se anunță deosebit de periculos, așa că arbitrul nu ne mai lasă să-l executăm, zâmbind larg în drumul spre vestiare. Zâmbește și Bud, cu zâmbetul lui ironic.

Din măruntaiele stadionului, de la vestiare revine o altă echipă a Iașiului, secondată de adevărata echipă a lui Toni Conceicao. Pe scurt, ne apărăm în draci! Careul nostru e mai aglomerat decât țin minte că era autobuzul 30 la orele de vârf. Ocaziile gazdelor se înmulțesc precum iepurii sau șobolanii. Norocul nostru e că miile de șuturi nu nimeresc poarta, iar cele care totuși o prind sunt blocate de Marc (un plus pentru inspirația lui Conceicao).

Bud e schimbat cu Cristian Lopez, însă nu văd cu ce poate ajuta această modificare la eroismul din apărare.

Minutul 69 nu e atât de plăcut cum s-ar putea crede la prima vedere/citire. Vitor Bruno încasează cartonașul galben cu numărul doi, apoi primul cartonaș roșu și ne părăsește, deloc satisfăcut. De acum încolo e Stalingrad. Nu știu cine iese – nu contează – dar intră și Tînc. Un săpător de tranșee în plus. Totul pentru autobază, totul pentru victorie.

Asediu la poarta noastră. Șutează Andrei Cristea din 6-7 metri, dar CFR nu e Valencia. Marc respinge miraculos, iar Camora degajează. E minutul 87 și ne bântuie amintirea partidei de la Giurgiu. Cumva cumva, rezistăm de data asta.

Contraatac CFR. Jakolis cu Gomelt (!!!). Jakolis nu știe însă nici acum pasa decisiv precum JC Ruiz. Faza se stinge. O alta se reaprinde în minutul 90+3. Jakolis trage de pe stânga, italianul respinge. Petrucci încearcă o preluare, dar e lent. Caparco respinge în afara careului, unde apare surpriza prelungirilor, Dani Coelho, care urcă scorul la 2-0 pentru CFR! GATA! Mii de morcovi țâșnesc eliberați din mii de cururi ceferiste.

Alte trei puncte în clasament. Nu pot depuncta ei cât putem aduna noi.

Bravo băieți! Mai ales pentru ardoarea cu care v-ați dorit mai acerb norocul în repriza a doua.

159 de comentarii

  1. ” Respinge recursul declarat de SC Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA împotriva Hotărârii nr.27 din 22.02.2016 pronunțată de Comisia de Disciplină și Etică a FRF ca nefondat.
    Definitiva si executorie pe plan intern.”

    Sa ne pupe comisiile de etica si disciplina si cea de recurs in FUND. Hai CFR !!!

    Apreciază

    • Sunteti siguri ca punctele scazute o sa fie injumatatite la inceputul play off-ului? Sunteti siguri ca nu se vor pune la finalul campionatului la zestrea totala de puncte?

      Apreciază

        • Nu stiu exact cum se calculeaza acea penalizare. Pana acum era simplu, la numarul total de puncte care il ai ti se taie n puncte. Acum is 2 posibilitati: ori le tai dupa play off si practic la injumatatesti ori le tai la finalul campionatului si practic ne fut de ne indoaie.

          Apreciază

  2. Dacide…. nu ma pot scunde in cires, ca nu prea mai sudez, deci nu mai am ochii rosii…. Soparla-nesoparla TOTI sportivii de mare performanta folosesc medicamnte…..cei informati nu pica la contrilul anti-dopping…. Dar da-mi si tu un raspuns (D)acid: de ce au disparut pungutele cu suc de soc de la FCFN? Si de ce au cazut in oboseala cronica imediat ce li s-a retras zaharul brun din sucul de soc?

    Apreciază

  3. Ioane (Dacid), nu merita sa raspunzi comentariilor de o anumita maniera, pentru a nu da nastere altor discutii fara rost. Unii, din pacate, nu pot aprecia meritele incontestabile ale unui sportiv si performantele lui la nivel inalt, fara a-i asocia imaginea cu fcsb si astfel anulandu-i-le.

    Apreciază

    • Imi cer scuze pt limbajul avut dar cred ca ai mare dreptate. As mai zice ceva despre felul cum trateaza aceasta tara sportivii de performanta dar nu are rost. Pt unii intr-adevar faptul ca ai purtat un fular e un pacat peste care nu pot trece, chiar ma gandeam cum pisici face legatura intre pungutele gelatului si Halep.

      Apreciază

  4. Așa, băieți, așa vă vreau! Glumeți, finuți (mă rog, așa credeți voi…), sarcastici…E bine, e 8 martie, eu vă înțeleg, datoria mea este să înțeleg pe toată lumea, sunteți ”copii” (nepoții) mei, aveți liber la orice. Oricum, ”dacă voi nu mă iubiți, ei tot vă iubesc”…@nepotul-luis: am fost provocat să fac acest sondaj, a fost o propunere venită din partea nu știu cui săptămâna trecută…@nepotul-FV: notele de 2,5, 3,5, etc. vor fi rotunjite în jos (în favoarea CFR-ului, evident), cele peste 8 se vor elimina. Punct. @strănepotul-Caneto: lasă gargara și miștocăreala ieftină ”maestre”, și ai grijă că te am în vizor…HAI CFR!!!

    Apreciază

    • No, vede toată lumea, sunt ameninţat şi atacat sub centura neagră cu toate că am fost singurul care a dat o explicaţie pertinentă şi logică la zecimale: dacă CFR şi nu ştiu care echipă termină pe locurile 7-8, linie de clasament identică (teoretic, practic vom avea 14 14 0 0 37-0 56 sau 60, depinde de TAS), nu-i normal să notezi 1,5? 🙂

      Apreciază

  5. Ardelenii nu vor mai merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, acolo unde au pierdut o „bătălie” în acest sezon, mai ales că şi cu cele patru puncte în plus echipa tot nu ar fi jucat în play-off.

    Apreciază

  6. Imi cer scuze fara sa fi avut vreo vina….. N-am facut nicio paralela intre Halep si FCFN, spre denigrarea vesnicei accidentate… Spuneam doar ca iezemplu iepoca „Regheblat 1”, cu pungulitele de suc de soc cu zahar brun….Imi cer scuze ca am presupus ca Halep foloseste medicamente diverse (permise!) ca toti sportivii de inalta performanta. O felicit ca a reusit sa ajunga in frunte consumand muesli, morcovi razaliti, mere posate, spanac crud si vitamina C…. Dar consider discutia inchisa! 🙂

    Apreciază

  7. Si de unde stiu stimatii jurnalisti ca ardelenii nu vor mai merge la TAS? Le-a soptit aseara IM inainte sa adoarma? Sau au speculat faptul ca cele 4 puncte nu ne ajuta sa mai jucam in play-off? Asta e logica de victima. Daca stii ca ai dreptate, trebuie sa ti-o ceri in tribunal. Oricum, cel ce pierde, plateste cheltuielile de judecata. Daca stii ca ai dreptate dar nu ti-o revendici, an de an „corectii” de la FRF te vor pisca, stiind ca tu gandesti de maniera „capul plecat sabia nu-l taie”.

    Apreciază

  8. O veste nu prea incantatoare,in perspectiva meciului nostru cu muresenii;ASA l-au „reinstalat” antrenor pe Ghe.Ciorceri,cu care au reusit sa se”reabiliteze”si in alte dati(!)

    Apreciază

    • Am înţeles că Ciorceri a fost instalat de formă (cum a fost lângă Dican în returul campionatului trecut), pentru că are licenţa PRO, iar deciziile vor fi luate în continuare de Mutu.

      Apreciază

      • În mod cert va fi doar o marionetă Ciorceri, păpuşa „durilor” din vestiar…Pentru noi e bine, dacă se va continua cu dictatura vestiarului, va fi o debandadă şi mai mare, probabil. Prevăd şi nişte „corecţii fizice” în vestiar…:) Mă rog, să fie sănătoşi, nişte derbedei la toate „palierele” posibile: conducere, tribune, jucători. HAI CFR!!!

        Apreciază

  9. Ceeace se intampleaza la Targu-Murgu numai confirma „teoria” mea cu iezistenta (mai precis inexistenta) unui patronat ahtiat de venituri si publicitate…. Un consiliu local vrea – poate – sa ofere oaresice circus pentru bobor, ca ase s’o fost invatata de la Makia-Welly….nimeni nu este, ca nu poate fi interesat de niciun fel de performanta, ca nu-l doare la jeb…Tare ma tem, ca fara a se gasi ceva solutii de sprijinire a patronatului din sport solutia unica va putea fi doar intoarcerea la sportul amator, nu ca pe vremea lu’ Ody’ si Siny’… ca atunci era profesionism mascat… Ci un sport ca in Feroe de iezemplu… cu mici asociatii sustinute de cine vrea sa le sustina. Niciodata din bani publici! Banii unei primarii (Consiliu Local) au destinatii pentru toti, inclusiv catre cei care nici macar nu stiu ca fotbalul se joaca pe un teren cu o minge…adeca pentru drumuri, alei, spitale, scoli, activitati sociale, etc… Nu pentru circus scump….

    Apreciază

  10. Tot in afara subiectului: Ce meci a fost aseara in CHL, Chelsea-PSG… N-ai vazut o bubuiala, numai combinatii surprinzatoare cu ruperi de ritm… Fotbal adevarat…Cu doi antrenori de top, Blanc (PSG) si Hidding (Chelsea). Lui Blanc ii purtam pica de pe vremea cand prin 2008 a jucat la Cluj in CHL cu Bordeaux. CFR-ul nostru avea pe acea vreme niste contraatacuri superbe (erau vitezistii Semedo si Dubarbier). Bordeaux-ul lui Blanc ne-a inghesuit cu toata echipa ei in terenul nostru tot meciul. CFR-ul a iesit de nenumarate ori pe contraatac, dar a fost oprita sistematic tot meciul prin fault la mijlocul terenului. Imi era ciuda pe acest sistem al lui Blanc, dar vinovatul era purtatorul fluierului, nimeni altul decat elvetianul Busaka, cel care a arbitrat in acel an finala CHL. Trebiua sa-i umple de cartonase pe francezi, cum s-a intamplat cu ei pi Stamford Bridge unde au luat rosu si un 4-0 fara mila de la Chelsea-ul lui Scolari pe atunci, dublul campion mondial cu Brazilia. Vazand aseara ce fotbal combinativ, la firul ierbii, cu ruperi de ritm si combinatii surprinzatoare joaca PSG-ul lui Blanc, am ramas impresionat.

    Apreciază

    • Imi amintesc si acum cum striga Stancioiu: „Gourcuff, Gourcuff” sa-l ia in primire careva inainte sa ajunga la el 🙂 Atunci mi s-a parut o mare speranta (Gourcuff, nu Stancioiu 🙂 ) dar nu s-a ales mare lucru de el din pacate…

      Apreciază

  11. „A văzut publicul ce înseamnă joc de footbal”. Povestea primului meci al României la Cluj

    A fost o vreme când Bucureștiul nu însemna mare lucru în fotbalul românesc, iar „granzii” se găseau la Timișoara, Oradea, Arad sau Cluj. Atunci echipa națională era formată majoritar din ardeleni și bănățeni, iar meciurile internaționale se desfășurau frecvent în orașele din „provincie”. Sub aceste auspicii a început istoria echipei naționale de fotbal, iar meciul cu Spania programat la sfârșitul acestei luni la Cluj este, din această perspectivă, o întoarcere acasă a naționalei.

    http://transilvaniareporter.ro/esential/a-vazut-publicul-ce-inseamna-joc-de-footbal-povestea-primului-meci-al-romaniei-la-cluj/

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.