Fraternité, égalité… Nouvictoire [CFR – ASA 1-0]


CFR: Conceicao – Marc – Tiago Lopes, Larie, Mureșan, Camora – Nascimento  (Goian) – Păun (Nouvier), Juan Carlos Ruiz, Petrucci, Vitor Bruno – Cristian Lopez (Bud).

De partea cealaltă, o garnitură de jucători copți, unii chiar răscopți. Nume cunoscute în Liga 1 a ultimilor 10 ani, câțiva foști ceferiști, plus un fost briliant, ajuns la caratul de <1 to. ASA pare o echipă așezată (de Grigoraș de la târg, fost Grigoraș de la municipiu), dar lentă.

La vânarea victoriei, ecuația e destul de simplă: dacă ceferiștii trec cumva de Gabi Mureșan și N’Doye (ajuns la vârsta de <100 ani), dau peste Brandan, Marius Constantin ș.a., iar dacă-i sar și pe aceștia, rămân față în față cu Edi Stăncioiu și… gol! În privința evitării înfrângerii, în afara schimbării culorii echipamentului portarului Marc (un roșu agresiv, posibil mai norocos), aș merge pe blocarea lui Țucudean și a șuturilor de la distanță (tot Gabi Mureșan + N’Doye).

Bineînțeles, tacticile și șmecheriile de mai sus se aplică în cazul unui meci pe bune, fără urme de blat (ASA = echipă din Ardeal; Iași = echipă din altă parte).

Vremea e umedă, iar fotbalul din prima repriză e trist. Fraternitatea etalată în fotografia dinaintea primului fluier pare să se traducă într-o egalitate peste tot, la zero. Egalitatea ar aduce ASA lângă ieșeni la puncte, iar nouă ne-ar aduce un alt punct numai bun de depunctat.

Se joacă ceva mai mult decât nimic. Adică se joacă fără ocazii, iar fără ocazii fotbalul nu se joacă pe goluri. Mă rog, înțelegeți voi ce vrea filozoful eșuat din mine să transmită.

Singurul care se superagită pe margine, la fiecare fază, e Conceicao. Portughezul pare să dorească atât de acerb victoria, încât Hațegan se arată agasat. Mă aștept ca din secundă în secundă să-l trimită pe antrenorul clujenilor pe stația orbitală.

Păun cade în marginea careului de 16 metri, clar incomodat de un adversar, prilej ideal pentru Hațegan să-i arate un cartonaș galben vizibil de pe Lună. Nu-mi pare rău după lovitura liberă – și așa CFR-ul e benign la acest capitol – ci după suspendarea lui Păun. O zi cu ghinion pentru tânărul fotbalist clujean, care ratează la final și schimbul de tricouri cu Mutu.

Trecem rapid peste repriza asta anostă, plină de cafeină pentru scenarită, și o încheiem cu o ocaziuță a aceluiași Păun – bine găsit de JC Ruiz pe dreapta – care șutează prin fața porții lui Stăncioiu.

Hmmm… Oare ne pierdem bunătate de seară de duminică urmărind Liga 1 în Gruia?

După pauză, epuizat, Conceicao se potolește și se calmează, probabil molipsit de la Grigoraș.

ASA joacă la fel de molcuț. O echipă mai cu vână ne-ar fi pus ceva probleme la mingile pierdute de Nascimento la mijlocul terenului. Mutu reia cu capul de la 13 metri și cu piciorul de la 16 metri, dar nu poate învinge echipamentul roșu-nervos și norocos al lui Marc. Țucudean e pe nicăieri. Șuturile lui Gabi Mureșan sau N’Doye lipsesc cu desăvârșire. Nu prea simțim goluri care să plutească în careul nostru.

De partea cealaltă, Petrucci ratează cea mai mare ocazie a meciului. Servit perfect de pieptul lui Cristian Lopez, italianul nu găsește spațiul porții adverse, și Stăncioiu răsuflă ușurat.

JC Ruiz nu mai are strălucirea de la debut. Păun se mută pe stânga, iar Vitor Bruno pe dreapta, dar fără efect destabilizator. Marius Constantin ține bine în mână faza defensivă a oaspeților. E cazul să schimbăm și ceva jucători, nu numai așezări în teren.

Nouvier e trimis în luptă, iar Păun e scos la mal. Nu l-am mai văzut pe francez pe flancul drept, rezervat de obicei lui Jakolis, așa că nu știu la ce să mă aștept, deși deja am scris titlul articolului (sic!).

Vine-vine primăvara… dar mai repede decât ea vine minutul 73, când mingea se mută de pe stânga până la Petrucci, care șutează în Gabi Mureșan. Pentru moment se cere nu știu ce (henț? penalty?), dar n-avem timp de pierdut timpul. Mingea ricoșează la Nouvier, care și-o așează cât poate de bine pe piciorul drept, șutează și-i învinge pe Stăncioiu, Grigoraș și restul echipei oaspete: GOOOL!!! 1-0! CFR conduce în Gruia, iar scenariștii n-au decât să aștepte mult și bine răsturnarea scorului.

Lupta se încinge spre final. Mureșenii nu-s mulțumiți cu scorul și ar vrea să-l schimbe. Însă ceferiștii se apără eroic.

Tiago Lopes demonstrează că e în stare să moară pe teren pentru CFR. Nu moare, stați liniștiți…

Ultimele minute ne arată CFR-ul cu trei-opt fundași centrali și ASA cu portar înaintaș. Urcările lui Stăncioiu duc partida mai aproape de 2-0 decât de 1-1, dar nu mai înscrie nimeni. Lipsa de respect a puștiului Nouvier pentru bătrânii târgului aduce în sfârșit victoria pentru trupa lui Conceicao. Bucurie târzie, în penultima etapă a sezonului regulat (regulat… că la așa depunctări, își merită denumirea), dar musai s-o acceptăm cu gura până la urechi, precum cea a mânzului Brian Nouvier.

CFR câștigă, deci n-am pierdut bunătate de duminică cu ochii pe terenul din Gruia. Felicitări!

151 de comentarii

  1. „La CFR, niciodată n-a venit domnul Mureșan să-mi spună pe cine să bag. Însă la Tg. Mureș e ceva de nedescris. Claudiu Maior se crede Dumnezeu”, a spus Vasile Miriuță la DigiSport. 🙂 )))
    link

    Apreciază

  2. La CFR, niciodată n-a venit domnul Mureșan să-mi spună pe cine să bag. Însă la Tg. Mureș e ceva de nedescris. Claudiu Maior se crede Dumnezeu”, a spus Vasile Miriuță la DigiSport.

    Apreciază

  3. Imi mentin parerea ca n-a fost blat, chit ca pot fi ( si sunt ) condamnat ca sunt paralel cu fotbalul . Un argument in plus, nu lasi totul pt ultimele 3-4 minute si inca odata, fcsb are nevoie de orice punct pt a iesi campioana . Cineva zicea de santajul lui Corleone, pai asta n-a primit 6 jucatori de la fecali, pe care-i plateste tot ciobanul ?! Altul zice ca iau apararea stelei . Dimpotriva, eu am zis ca fcsb e super umflata de presa, de gigi, de reghe si , in realitate au readus jucatori expirati si credeau ca vor castiga la pas fiecare meci doar cu numele . In fine, dracu sa-i ia, prea mult ne ocupam de altii si uitam de noi ! In afara de Petrolul, mai pica direct una, iar locul 10 intra la baraj . Eu efectiv ma tem de cele doua satesti, care efectiv s-au intarit considerabil ( la Chiajna a mai aparut un international nigerian ) si cu ceva ajutor de la arbitrii, vor aduna multe puncte . Ca si pronostic, alaturi de Petrolul, cred ca va pica Timisoara, adica doua echipe de traditii ale unor municipii mari si dezvoltate , iar pe 10 putem pica noi, din pacate . La baraj ar trebui sa biruim, dar aici orice se poate intampla . Ca sa ma insel, e simplu, baietii trebuie sa-i snopeasca pe sateni, atat pe Gruia, cat si in deplasare si atunci ne putem bucura la fel ca si la castigarea unui trofeu .

    Apreciază

    • Bela, nici vorbă să fii paralel cu fotbalul, asta ştii şi tu…Poate o fost, poate n-o fost, să-i lăsăm în pace. Mai departe, cam aşa văd şi eu: cele două comune chiar s-au întărit (un plus evident pt. Voluntari (unde şi acest controversat Ganea are o contribuţie, cu metodele sale cam ciudate, dar eficiente), la Voluntari simt refacerea unui model tip ASA/FCSB: nume mari, prăfuite, cu antrenor aşa-şi-aşa. Nici la „logistică” nu-l egalează pe Dragomir, chit că nu se pot plânge nici ei (Didi P.). Îi putem depăşi, nu uita, şi noi am crescut ca joc, echipa arată destul de bine. Dacă totul se joacă doar pe teren, putem lua lejer locul 7 sau 8, dar eu mă tem de „anturaj” şi de „măsuri prestabilite”. Consider şi eu că TM va fi penultima (pe locul 13, că sunt 14, iar la baraj merge locul 12), în rest cam oricine pe orice loc. Nu uita, dacă cumva ajunge şi ASA aici, nu-i văd bine, cu debandada ce este acolo. În acest moment, după înjumătăţire -nesocotind Petrolul- plutonul „luptător” este între punctele 9-18 (noi cu 12), sunt 14 etape, 42 de puncte pe masă. Să vedem. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Asa e Bela, Corleone a primit 6 jucatori gratis de la oier. Puteau si sa se inteleaga pur si simplu pentru blat, fara santaj. Ii cred in stare. Stii tu, tot felul de combinatii…

      Apreciază

  4. Hai sa vedem putin situatia Stelei. In ultima etapa joaca cu Iasi. Daca Iasiul castiga, ajung in play-off si e deja o mare realizare pentru ei, ca le asigura bugetul. Steaua are de ales intre a avea adversar in play-off Iasiul sau Tg. Mures. Pentru mine e evident ca ar prefera Iasiul, mai ales ca asta le poate aduce 6 puncte din 30 posibile in play-off.
    Astra e in picaj, mai face puncte din inertie, dar nu o sa-i tina prea mult. Asta inseamna inca 4 puncte pentru Steaua (victorie acasa si egal in deplasare).
    Dinamo ar putea fi o problema, dar in momentul de fata Steaua e mai buna, asa ca pun tot 4 puncte. Raman Pandurii si Viitorul, care sunt de-ai casei si la nevoie se mai negociaza ceva.

    Concluzie: situatia Stelei nu e asa de grea, singurii adversari mai seriosi ar putea fi Dinamo si Viitorul, iar distanta fata de ei nu e asa mare. Astra nu termina play-off-ul pe locul 1, poate nici pe 2.

    Apreciază

    • Iasi-ul era sa le futa titlul in ultima etapa, norocul lor a fost neputinta muresenilor.In atare conditii ce te face sa crezi ca si doresc in play off?

      Apreciază

      • Steaua poate decide cine ajunge in play-off. Nu depinde numai de ei, evident, mai trebuie ca si Muresul sa poata, iar in sezonul trecut ne-a aratat ca se impiedica in momentele cheie. Altfel spus, pe cine ar prefera Steaua ca adversar in play-off? Muresul cu care nu pot aranja mare lucru, sau Iasiul, cu care se mai poate discuta? Sau si mai altfel spus,e dispusa sa piarda 3 puncte acum care devin 1,5 dupa injumatatire si sa primeasca 6 care vor cantari foarte mult? E doar un scenariu si daca n-ar fi implicati anumiti oameni, nu l-as lua in serios. Dar cu Jiji, Reghe, Napoli (care joaca la pariuri, doar ca nu exista probe) si Prunea (de el nu sunt sigur), nu mai e scenariu fantezist.

        Apreciază

  5. FV, nu ştiu, în aceste două etape Dinamo mi s-a părut peste FCSB. Spre norocul lor nici nu se face mare tam-tam cu şansele lor la titlu (care sunt reale!), aici au ei dreptate să nu fie prea mult băgaţi la înaintare. Astra se va duce, treptat, mai jos, aşa cred şi eu. Cu restul, cum ai spus, se poate negocia, mai ales în noile condiţii de la Pandurii (cu robinetul închis), dar şi cu Hagi, care -din ce văd- e mulţumit şi locul 2, care tot vitrină şi publicitate înseamnă pt. eventuale vânzări ulterioare în străinătate. HAI CFR!!!

    Apreciază

      • E posibil, aici ai dreptate. Dar din ce am văzut strict în aceste două runde, ca joc, ca organizare au fost peste mioare, cu tot cu blatul/neblatul oilor…HAI CFR!!!

        Apreciază

    • Si o vad pe Dinamo drept favorita. Parerea mea e ca loturile sunt sensibil egale, banca tehnica dinamovista (Rednic) e clar peste cea stelista. Plus ca se pare ca sezonul asta Dinamo sta mai bine si cu organizarea din „culise”. Vedem… Oricum, din punctul meu de vedere, sistemul asta cu play-off/play-out se dovedeste a fi un fiasco. Niciodata nu au existat atatea premise pentru aranjamente.

      Apreciază

      • Nu stiu daca se pot face comparatii intre multiplele combinatii din sezoanele de pana acum si multiplele combinatii de acum. Practic sunt aceiasi combinatori in ambele sisteme, profitand de avantajele/dezavantajele pentru a putea combina ale unui sistem sau ale celuilalt…

        Apreciază

  6. Ma gandesc ca, o participare a Iasiului in Play Off ar favoriza mai mult pe Dinamo, dar nu exclud o intelegere a acestora cu FCSB.
    Dintre Iasi si Mures nu stiu pe care s-o prefer in lupta pentru evitarea retrogradarii, dar stiu sigur ca, trebuie sa-i batem pe olteni la ei acasa, pentru a-i tine si pe ei cat mai aproape in clasament. O victorie la Craiova, i-ar tine si pe ei „in joc de glezne” si le-ar diminua posibilitatile de manevre.
    Din perspectiva echipei, nu cred ca trebuie sa ne facem mai multe griji in privinta retrogradarii decat Botosani sau Craiova dar nu stiu cum ne vom descurca cu arbitrajele si cu jocurile de culise.

    Apreciază

  7. ASA o sa ajunga in play-out si noi vom termina peste ei. Pai ce echipa e aia cu patru antrenori, dintre care un secund si trei jucatori? Asa ceva nu s-a mai pomenit. Plus ca Mutu va dezbina vestiarul cu intrigile lui. Pe Grigoras l-a aranjat elegant, nu credeam ca e posibil asa ceva, dupa doua meciuri, dar uite ca am trait-o s-o vad si pe asta…

    Apreciază

    • ASA va gasi un antrenor dornic sa nu „rugineasca” de care am mai auzit pana acum, sunt sigur de asta. Cu Mutu au mult de pierdut, au si inceput sa piarda…

      Apreciază

  8. Comunicat CFR 1907 Cluj
    „Ca urmare a articolelor apărute în mass-media, privitoare la sancționarea repetată a clubului nostru, dorim să facem următoarele precizări:

    1. Clubul FC CFR 1907 Cluj a fost sancționat din nou cu deducerea a unui număr de 4 puncte din clasamentul sezonului aflat în desfășurare, ca urmare a introducerii sistemului de monitorizare financiară în procedura licențierii cluburilor.

    2. Începând cu data de 04.02.2015 (data intrării în insolvență), clubul nostru nu înregistrează nicio datorie către jucători sau cluburi, iar cel mai important aspect îl reprezintă faptul că jucătorii clubului nostru sunt cu salariile la zi, neexistând nici măcar o zi de întârziere în achitarea obligațiilor financiare către aceștia.

    3. Datoriile pentru care am fost sancționați din nou cu deducerea celor 4 puncte sunt exclusiv datorii anterioare datei de 04.02.2015, și care nu pot fi achitate de clubul nostru decât prin planul de reorganizare, în sens contrar administratorul fiind pasibil de sancțiuni penale sau civile, potrivit art. 182 din L 85/2014.”

    Apreciază

      • Nu e chiar atat de simplu. Legea sportului spune ca instanțele federatiei aplica sanctiuni sportive. Or depunctarea asta e de fapt: o sanctiune sportiva. In momentul in care te afiliezi la o federatie sportivă te obligi sa respecti statul si regulamentul federației respective. Or statul specifică exact ce comisii dau sanctiuni si care sunt caile de atac. Mai mult regulamentele FRF, inclusiv regulamentul de licentiere, nu a fost bagat pe gatul cluburilor de catre Burleanu sau Duru. A fost votat de cluburi. Sincer nu vad ce ar putea sa faca in civil. In fond si la urma urmei e simplu: nu iti plac regulile, nu te obliga nimeni sa joci. Uite, un exemplu: suspendarile jucatorilor. Din punct de vedere al legislatiei muncii e ilegal: cand suspenzi un jucator ii ingradesti dreptul la muncă. Totusi cam ce sanse crezi ca ar avea un jucător in civil? Eu cred ca 0.

        Apreciază

        • Greșești, uistule. Deschiderea procedurii insovenței suspendă toate acțiunile judiciare și extrajudiciare pentru realizare creanțelor asupra averii debitorului. Ori, sancțiunea depunctării este o măsură extrajudiciară (”sancțiune sportivă”), adusă pentru realizarea creanțelor existente (adică constrângerea datornicului la plată). Suspendările jucătorilor ar contraveni legislației muncii numai dacă a) jucătorul nu și-ar primi salariul cuvenit pe perioada suspendării, b) jucătorul ar fi angajatul clubului în bază de CIM (m văzut și la CFR, că nu întotdeauna este regula).

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.