Biruința de la Iași [CSMS Iași – CFR 1-2]


„Dăm legătura la Iași” mă prinde acasă la un dinamovist, invitat la o bere non-alcoolică în cinstea calificării echipei lui Rednic în dauna echipei lui Șumudică. Am acceptat invitația în cinstea viitoarei calificări a CFR-ului la Iași, anticipată conform principiului cu ulciorul care nu se sparge naibii chiar de fiecare dată când este dus la apă…

Obișnuit cu meciurile comprimate (și uneori înghețate) vizionate la calculator, rămân uimit de cât de înalt pare Petrucci pe ecranul televizorului cu o diagonală impresionantă. Și mai surprins sunt de formația aruncată în teren de Conceicao. Larie, ca Larie… E normal să joci măcar cu un fundaș central de meserie/meseriaș. Însă la reapariția în culorile CFR-ului a lui Neluț Roșu chiar nu mă așteptam. Omul mult așteptat la mijlocul terenului era dat ca mai mult ca plecat de la noi. Ciudate sunt căile ferate… Apoi, Vitor Bruno apare – în sfârșit – pe poziția de fundaș stânga. Îl observ și pe Nouvier și mă întreb dacă nu cumva antrenorul CFR-ului a încurcat listele cu jucători pentru partidele cu Botoșani și Iași. Dacă tot avea de gând să joace la 0 puncte la Botoșani, putea să-i odihnească acolo pe Camora, Cristian Lopez, Jakolis și – mai ales! – Tiago Lopes.

Așadar… CFR: Conceicao – Mincă – Dani Coelho, Larie, Mureșan, Vitor Bruno – Petrucci, Gomelt – Păun, Roșu, Nouvier – Beleck. Au mai intrat: Camora, Nascimento, Goian.

Imaginea TV e foarte bună, delectabilă și haidefinită, dacă pot să-i spun așa. Se vede clar că Păun n-are pic de mătreață. Păcat că în minutul 27, probabil aflat sub influență non-alcoolică, prietenul meu câine roșu mă întreabă dacă eu am văzut vreuna dintre porți până acum. Privind ca hipnotizat la linia de la centrul terenului, îi răspund că televizorul lui nu-i destul de lat și că a dat prea mulți bani pe el. Păcat de pixeli dacă nu poți vedea un meci ca lumea și că mă duc la mine acasă, la calculator, meciul nemeritând mai mult. Oricum n-am mai găsit prin frigider decât bere cu alcool, mult prea tare pentru Cupa României Timișoreana.

Zis și făcut. […] Am ajuns acasă exact când respingea Mincă o minge șutată direct pe el, iar apoi Grahovac respingea mingea șutată de Beleck tot direct pe el. Și cu asta v-am povestit cam tot ce era de povestit despre repriza întâi.

Am luat și eu o scurtă pauză, necesară după ce berea mi se coborâse la vezică, apoi am revenit pentru repriza a doua. Țaca-paca ceva mai alert, mai cu viață, fără exagerări tehnico-tactice. Parcă ceferiștii ceva mai scripca numărul unu.

Contabilizez la Beleck trei șuturi pe portar, trei peste poartă (două cu piciorul, una reluare cu capul). Dacă Iașiul o va comite la poarta lui Mincă, mulți se vor găsi să-l execute pe Leo pentru ineficiență. Totuși, pentru că mi-e simpatic și-s subiectiv, încă-l găsesc mai atacant decât Tade în sezonul 1 de la CFR.

Pe bancă, Toni Conceicao e deja la al doilea meci fără victorie, deci e normal să fie crispat.

Dar iată că vine și minutul 55, când apărarea Iașiului e de o neglijență copilărească. Petrucci Roșu trimite „printre” la Păun, liber ca pasărea cerului, iar acesta îl saltă cu dibăcie pe Grahovac și duce CFR-ul în avantaj: 0-1! Explozie de bucurie a marcatorului, dublată de explozia de satisfacție a întregii galerii ceferiste.

Elevii de la profesionala lui Napoli încearcă să-și revină, chiar dacă îndemnurile cu „Poli! Poli!” nu par să ajute CSMS-ul. Încet-încetuț ne bagă cu popoul în careul din Copou și chiar ratează vreo două ocazii în două-trei minute. Mincă-și bagă în ședință apărarea, să degajeze dracului mingea aia.

Nu știu cum se face, dar a revenit epoca în care adversarii prind niște șuturi meseriașe, din prima, care ne întind portarul, dar nu suficient. Centrare de pe stânga pe 15 metri, central, șut de manual, fără preluare, a lui Vasile Gheorghe sau Gheorghe Vasile și… gol: 1-1 (sau „GOOOOOOOOOOL!!!! GOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!”, ca să-l parafrazez pe dubiosul comentator TV). Este minutul 77 și e al doilea meci consecutiv fără victorie pentru Toni Conceicao…

Se apropie meciul cu Dinamo, iar CFR nu vrea să-l abordeze cu jucători epuizați de 120 minute plus penalty-uri. CFR atacă. Și în minutul 83 se produce minunea și – totodată – descătușarea: Beleck marchează din centrarea în fața porții a lui Dani Coelho!!! 1-2!!! Comentatorului TV nu-i vine să creadă. „Strigă GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!!, dobitocule!” mă răstesc la el, dar se face că nu mă aude. Poate nici nu mă aude…

Este prima victorie din Seria 2 a lui Conceicao la CFR, dar mai sunt totuși minute lungi de jucat. Ieșenii au căpătat ceva din ardoarea colegilor din Botoșani acum pe final, dar calificarea e un obiectiv prea îndepărtat, exact ca podul. Prelungirile aduc o lovitură liberă pentru gazde. Ultimul cartuș, de SN. Până și Grahovac vine în careul nostru, să vadă faza mai bine. Prinde Mincă și e gata!

Fără să dea clar cu adversarul de pământ, CFR redevine echipa ce-și atinge la limită obiectivul, dar și-l atinge. Am reintrat în epoca lui Conceicao, urâțică, dar nu de lepădat. Să sperăm să ne țină.

Reclame

54 de comentarii

 1. Am ras cu pofta la : Privind ca hipnotizat la linia de la centrul terenului, îi răspund că televizorul lui nu-i destul de lat și că a dat prea mulți bani pe el…..Imi permit sa te corectez la : Petrucci trimite „printre” la Păun, liber ca pasărea cerului, iar acesta îl saltă cu dibăcie pe Grahovac și duce CFR-ul în avantaj: 0-1!…Pasa a venit de la Nelutu Rosu ….:)

  Apreciat de 1 persoană

  • Dantesc,pai nu a spus omul ca a lasat tv-ul „hai difinisan” pentru o bere cu alcohol.?Na, de aia nu o fi vazut bine.Comentatorul saracu,nu l-a ajutat nici el,cica nu se auzea cu al nostru scriitor de pe Tribuna.PS,unul din galeria CFR-ului paremi-se ca-i „pretenul tau Remmemberme de pe siteul Cheferetv. 🙂 🙂 🙂

   Apreciază

 2. Da, de la Rosu si asta demonstreaza avantajele de a juca cu un singur varf si un mijlocas mai avansat, cum a fost Nelutu . Iar daca pleaca, ne trebuie unu, chiar doi mijlocasi ofensivi, poate aduce ceva Conceicao .

  Apreciază

   • …ce te face sa crezi ca avem sa dam 600K pe un jucator? Chiar daca e in ultimele 6 luni de contract…Luis Alberto, autorul magnificului gol al victoriei de la Manchester nu cred ca ar fi tentat sa se intoarca la CFR la modul cum a fost pus pe liber la sfarsitul acelui sezon incredibil…Si mai ales la actualul CFR…

    Apreciază

    • Amindoi sunt la final de contract, deci pot semna liberi. Amindoi la echipe mici. Luis Alberto fusese imprumutat, apropos de interpretarea lui „pe liber”.Iar banii de la o nou promovata precum Tondela sunt ceva mai putini decit la un CFR in criza. Uiti ca in epoca de glorie CFrul a oferit cel mai bun contract din cariera multora, in genere dublu fata de cit puteau ei cistiga prin valoarea lor intrinseca in Portugalia, asa ca venitul si plecatul n-au facut bine la coracao dar au compensat la cont.

     Apreciază

  • În perioada aia neagră (care sper că s-a încheiat ieri) cel mai mult a lipsit Roşu…Toni a revenit la formula lui preferată (1-4-1-4-1), din ce-am văzut băieţii au şi înţeles rostul ei, s-a creat o bună densitate atât în atac, cât şi în apărare (mai puţin la golul ieşenilor, unde vorbim de o scăpare individuală, totuşi e sport de echipă, în plm…), şi s-a insistat pe pase, pe posesie, pe progresie. Chiar dacă mai palid, aşa, aceste lucruri s-au văzut destul de clar (ca elemente tactice noi), să nu mai vorbesc şi de o determinare mai mare, parcă. Felicitări şi echipei, şi -în special- lui Toni. Dacă înving şi „Dinamoul”, îi iert toate păcatele…:) HAI CFR!!!

   Apreciază

   • N-a fost nicio scăpare individuală la golul lor, totul a pornit de la faptul că Gomelt şi-a dat cu stângul în dreptul la centrarea iniţială a ieşenilor şi mingea a ricoşat la cel care a dat pasa de gol.

    Apreciază

 3. Ioane ,de care ofsaid vorbesti?Gol perfect valabil……..stai linistit ca daca era un picutz de faza dubioasa urlau toti ca lupii la luna plina.
  Din ce am vazut nu am rupt neaparat gura targului,doar ca acum am avut si sansa.Paun dupa cateva partide dezastruoase a si inscris………asta-i valoarea si nu trebuie sa uitam acest lucru nici la infrangeri.
  Vine meciul cu catzeii si sincer mai bine ma amagesc cu un egal decat o infrangere sa-mi distruga tot finalul de an.De cate ori s-a pus presiune pe ei si au jucat pe atac ,am cam luat-o!

  Apreciază

 4. …Am inteles ca in curand Mourinho e liber…( de contract) sa vina la CFR:)… Superba pasa „printre” si scarita la primul gol. La cel egalizator al moldovenilor saracul Minca a fost lasat singur la sutul fara blocaj din interiorul (!) careului. Golul al doilea e o faza de manual cum am tot asteptat sa avem si noi la CFR. Pe o contra Paun dribleaza spre interior, vin la sustinere pentru a forma triunghiul Dani pe dreapta, Nascimento si Beleck pe stanga, primeste Dani si are instant doua optiuni de pasa, atat Nascimento cat si Beleck de unde iese superbul gol victorios inscris pana la urma de Beleck. Felicitari CFR! Multumim!

  Apreciază

 5. Salut galeria ceferista care a facut deplasarea la Iasi! Cat despre plasma cu diagonala de cinema ce sa zic, eu cu TV-ul meu cu lampi ma bucur cand echipele imbraca echipamente de culori opuse si reusesc sa-l deosebesc pe Beleck de Voicu 🙂 By the way, ati vazut ce aburi ieseau din chelia lui Beleck?

  Apreciat de 1 persoană

 6. Aşa cum vă spuneam şi înaintea meciului de la Botoşani, Toni are o înclinaţie deosebită pentru acest ciudat 1-4-1-4-1 (folosit preponderant, cam într-o treime din meciuri şi în mandatul lui precedent). Cam prin ce se defineşte această formula? Cel puţin în baza celor văzute ieri (şi admiţând că tactica aleasă şi-a atins scopul), observăm un „măturător” unic (Gomelt), care pune umărul la treabă în faţa apărării, de regulă pe spaţiile create în dinamica jocului. În fişa postului scrie că profilul acestuia nu trebuie să fie un tip din cale-afară de tehnic (Gomelt nici nu este…), are sarcini reduse de tot în atac, etc. Faţă de alte sisteme, cele două extreme din linia de mijloc trebuie să strângă mai mult spre centru, pentru a asigura densitate, atât în apărare, cât şi în atac, unde „strângerea” în centru are şi scopul de-a crea spaţiu pentru urcarea fundaşului lateral (teoremă demonstrată excelent la golul 2 marcat de Beleck, când Dani a urcat pe un spaţiu creat de Păun, dar faza a fost sesizabilă şi dincolo, cu apariţii atât ale lui Bruno, cât şi ale lui Mario, pe spaţiile create de Nouvier/Bruno). O caracteristică importantă mai este, că în momentul pierederii mingii (în apropierea porţii adverse, lângă atacant trebuie să urce imediat unul din mijlocaşii centrali, s-a văzut şi asta destul de clar şi repetitiv, mai ales la Petrucci, pt. că Beleck s-a dus mai degrabă în dreapta, şi Davide trebuia să oprească „elanul” fundaşului central advers liber. Dacă urca Davide la pressing, Gomelt avea datoria de-a se aşeza un pic mai la stţnga, dacă avansa Roşu, el se ducea un pic la dreapta, logic. De mult, de foarte mult timp nu am văzut a echipă aşezată aşa de bine tactic, şi -în plus- formula a şi fost bine interpretată, cu mici scăpări, inerente, pesemne că băieţilor li s-a explicat ce şi cum şi au şi înţeles şmecheria. După intrarea lui Camora, Bruno a urcat pe postul lui Nouvier (care a ieşit), iar Nascimento a intrat direct pe locul lăsat liber de Roşu. Ulterior Nascimento şi Davide au mai schimbat partea în mijlocul „mijlocaşilor”, mai mult din cauza unei înclinaţii accentuate a lui Felipe pentru partea stângă a terenului. Felicitări, din nou, Toni, şi asta să fie cea mai slabă prestaţie a echipei în următoarele petru meciuri! (deocamdată…). HAI CFR!!!

  Apreciază

  • N-am prins decât ultimele 30 de minute din meci, nu prea am ce comenta, însă cu puțin înainte de golul ieșienilor a fost arătat un cadru cu Napoli ridicându-și cu deznădejde privirea către cerul deasupra stadionului. Pentru mine acela a fost semnul că avem antrenor. Din câte meciuri am jucat în acest an cu echipa lui Napoli, acesta a fost primul în care am văzut momente de joc în care era depășiti net. (Repet, am văzut doar ultimele 30 de minute).

   Apreciază

 7. Se vede,desi inca timida, o noua abordare tactica, fara bubuitul mingilor pe atacant, cu mai multe pase, chiar daca multe dintre ele gresite si inapoi. In acest contest, l-am vazut si pe Beleck mai implicat in fazele de atac pentru ca, desi este mare si puternic, imi da impresia ca este mai bun in jocul de combinatie decat in cel de lupta.
  Rar am vazut in acest sezon o pasa asa de frumoasa ca cea a lui Rosu, de la primul gol, de unde si impresia ca ne-a lipsit mult la constructie si ca pe viitor avem nevoie de asemenea jucatori.
  M-a mirat putin lipsa lui Jakolis care mi-a placut in ultimul timp.
  Urmeaza meciul cu cateii si tare ne-ar folosi o victorie pentru a avea o vacanta de iarna cu sperante. Probabil cateii or sa vina cu sprijin de la fluierasi pentru ca ultimele lor jocuri din campionat au fost acompaniate din fluier si cu stegulete dar, cu toate acestea, cred ca este posibila o victorie a CFR-ului.

  Apreciază

  • Deşi sunt adeptul tipului de joc direct, fără posesie, după lunga perioadă de meciuri pline cu bubuieli negândite şi total inofensive, aseară a fost reconfortant să vezi că se încearcă şi altceva. O să ne plictisim şi de acest altceva. 🙂 Acest altceva reprezintă tocmai motivul pentru care s-a renunţat de prima oară la Conceicao: o posesie sterilă, fără pericol pentru poarta adversă, iar în cazul deschiderii scorului de către noi, retragerea pe 3 linii în careul propriu, exact cum s-a întâmplat după golul lui Păun şi apoi după golul lui Beleck. 🙂

   Apreciază

 8. REFLECTII(ne)PERTINENTE:Eu sunt adeptul jocului,tacticizat,elaborat,constructiv,combinativ,de posesie -progresiva,cu ruperi de ritm,in viteza,sa alterneze cu deschideri pe aripi si angajari frontale, care sa ameninte permanent poarta ADVERSA(nu propriesi sa se finalizeze cu suturi la/pe poarta;aceste putine principii le-am invatat si le-am practicat(am jucat cu nr.8); adevaratul fotbal este acela care cauta permanent golul(!);pt. aceasta iti trebuie o buna strategie,pregatire tehnico-tactica si o pregatire fizica si psihica la cel mai inalt nivel,precum si individualitati cu o anumita valoare tehnica,care sa gandeasca rapid si bine,sa aibe executii de fotbalisti;numai cu asemenea calitati se pot transpune in fapte orice strategie de joc, poti castiga un meci;am facut acest preambul,pt. a intelege faptul ca s-a vazut clar de la-nceput, ca doar doi jucatori(au fost”cu mapa”!),au fost exponentiali,mai aproape de aceste tipare si cerinte(!):Vasile Gheorghe(Iasi)si Nelutu Rosu(CFR),cu un plus pt. primul, datorita diferentei de pregatire fizica;faceai marcaj strict la acesti doi jucatori si puteai castiga meciul;toti ceilalti au fost,doar”cu sapa”;noi am castigat si pt. ca, in repriza secunda,am avut unul in plus-a iesit la rampa si Paun-

  Apreciază

 9. Ajuta Cupa la ceva? In afara de veniturile care ar urma sa stinga niste datorii? CFR mai are Patronat „ahtiat” dupa venituri? Ca daca nu are….jaba Cupa, jaba Liga 1 …

  Apreciază

 10. Şi dacă tot suntem la fundaşii laterali: parcă şi Coelho a jucat un pic peste media (slăbuţă) arătată până acum. Desigur impresia e un pic influenţată şi de centrarea aia (bună de tot) de la golul lui Beleck, la care -la fel de bine- putea ajunge şi Nascimento, dacă era un pic mai agresiv în a ataca colţul scurt. HAI CFR!!!

  Apreciază

 11. La penultima notare din 2015 au participat 11 tribunişti, Toni a primit 7.5, echipa a luat 6.5. Avem două note de peste 7 (Păun-7.4 şi Beleck-7.3) şi alte două note de sub 6 (Goian-5.6 şi Bruno-5.9). HAI CFR!!!

  Apreciază

  • Luis, eu zic că notele sunt destul de apropiate de relitatea din teren. Am jucat, totuși, în deplasare, contra unei echipe bune a Ligii, un team f.bine organizat dpdv defensiv. În altă ordine de idei, sunt și eu pe aceași linie cu Bela: Bruno e mai bun pe postul de fundaș stânga, decât Tiago. HAI CFR!!!

   Apreciază

 12. Cu intarziere dar totusi tin sa-i felicit pe baieti pentru victoria de la Iasi,un loc unde se castiga tare greu. Bravo,ati dat dovada de caracter. Urmeaza un meci extrem de important. Il castigam si plecam linistiti in vacanta. Hai CFR!

  Apreciază

  • Da, FV, doar ca inainte de aceste 4 victorii, abia facusera 2 puncte amarate in 5 meciuri. Nu stiu daca era tot Pustai antrenor atunci, dar cred ca e mai mult o chestiune conjuncturala.

   Apreciază

   • La ei se resimte din plin „şocul pozitiv” de după schimbarea antrenorului…:) Poate urmează şi la noi seria aia de 4 victorii…:) Revenind la Botoşani, au devenit şi ei agresivi (fără asta nicio şansă pt. nimeni, niciunde), pe alocuri joacă chiar bine/frumos, Ngadeu şi Vasvari sunt doi jucători foarte interesanţi…HAI CFR!!!

    Apreciază

 13. Priviti cum Botosaniul isi netezeste,mai mereu,drumul spre victorie,profitand de pe urma bunelor executii ale loviturilor libere(aici intra ,indeosebi cornerele!);astfel ca in ultimele doua etape a inscris din asemenea oportunitati 4(patru)goluri(unul noua),pe cand pt. noi aceste ocazii au devenit adevarate cazne penibile, o bataie de joc; mai nou,primim si goluri cu nemiluita;atentie, ca si”cateii”au inceput sa inscrie din cornere(!)

  Apreciază

 14. Echipa Botosaniului nu a avut rezultate deosebite imediat dupa instalarea lui Pustai, au trecut cateva meciuri, dar dupa ce jucatorii au inceput sa inteleaga ce vrea Pustai de la ei, au jucat tot mai bine, avand astfel tot mai multa incredere in forta echipei. Partea proasta pentru ei e ca incepe o pauza de aproape 2 luni si nu se stie daca isi vor pastra tonusul existent.

  Apreciază

 15. Mic update, Cottbus i-a prelungit contractul lui Miriuta cu un an, pina in vara lui 2017. Omul face multe egaluri, dar a scos echipa de la retrogradare si e cit de cit ok pe la jumatatea a doua a mijlocului clasamentului ligii a 3a.

  Apreciază

 16. Bergodi a plecat si de la ASA(!);doar nu era fraier sa lucreze pe nasturi pe deasupra sa-si sifoneze cartea de vizita in cazul ratarii play off-lui; o stare continua de incertitudine,plina de promisiuni desarte si neonorate de luni de zile,provoaca nesiguranta,instabilitate si neincredere;fara bani,nicaieri, nu se poate organiza nimic viabil si de durata,nu se poate face, cu adevarat, performanta(!);saracul Mara incerca disperat sa ne convinga de contrariu(!);nimeni nu-ti „sta” doar “de amorul artei”(nici,chiar Feri,care si-a dat demisia de onoare!),sa faca munca patriotica,pe burta goala;noi si nu ceilalti(cum se-ntampa acum!), trebuie sa profitam de ezitarile adversarilor,de aceasta stare de incertitudine si de nesiguranta(nu ca la noi,ar fi totul roz!),de orice oportunitate, sa profitam la maxim de esecurile”rivalelor” si sa facem puncte,trei in meciul de azi;Hai CFR!

  Apreciază

  • Din ce văd eu, adversarul cel mai serios (şi periculos) este Iaşiul…Asta cu condiţia să câştigăm şi noi azi cu „Dinamoul” şi -în plus- să ne vină şi nouă înapoi punctele de la TAS…Să sperăm, avem alte soluţii? HAI CFR!!!

   Apreciază

   • Kiruj, Iasiul poate fi un adversar periculos pt noi, dar in play out, sper ca la asta te referi. Sansele lor pt play off sunt pur teoretice, avand in vedere ca la reluare in primavara, din 3 meciuri vor avea doua deplasari foarte grele la viitorul si fcsb. La fel ca ale noastre dealtfel, asa ca avem toate sansele sa ne revedem la primavara. In conditiile in care reusim un meci bun in seara asta, mai pastram de doi bani sperante, dar doar atat. Programul meu de azi nu mi-a permis sa ajung pe stadion, asa ca voi striga de acasa, hai CFR!!!

    Apreciază

 17. Nu mai fac nicio predictie,nu mai dau pronosticuri,ca-mi ies toate pe dos si in defavoarea noastra;Botosaniul ne-a invins,iar Petrolul ma dezamageste,ASA conduce(!)

  Apreciază

  • Nu trebuie să faci nicio predicție, Racheta, ASA a câștigat (aveam speranțe mari de măcar un egal), așa că -realistic vorbind- șansele noastre sunt minime pt. play-off (eu chiar speram, dar am calculat măcar un egal la Ploiești astăzi). Ceva șanse -așa, de aprox.10%- mai sunt, asta doar dacă învingem azi. HAI CFR!!!

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.