BD în acţiune


Dar şi „la munte şi la mare”… sau – dacă vreţi – „în Gruia şi-n Ştefan cel Mare”… 🙂

Aflându-ne (din nou!) într-o pauză competiţională „forţată”, mă simt dator să vă enervez un pic cu diverse statistici „la zi” (“Bullshits Diverse”), suficient de bine măsluite încât să ne amăgească un pic în privinţa performanţelor înalte obţinute de „brigada din Gruia” în planul realizării cinci… pardon, play-off-ului în numai 17 etape, respectiv aducerea unor omagii pentru conducătorul suprem (a se înţelege „A1 contra mioarelor”, „A2 spre A3 cu Voluntari”). Da, aţi ghicit, este vorba de al nostru Feri Dican, mai jos comparându-se eficienţa muncii lui cu cele ale altor A1 şi mai şi… 🙂

Pentru început, propun să abordăm problema cea mai „spinoasă”, mult dezbătută în ultima vreme de tribul ceferiştilor de pretutindeni, şi anume: locul ocupat de CFR în acest moment (după etapa cu nr.17) este (sau nu) în concordanţă cu valoare lotului?

Am citit sute de păreri şi aici, şi „dincolo”. Părerile sunt foarte diferite, acoperind intervalul de plus/minus infinit… 🙂 Toată lumea doreşte să vină cu argumente cât mai solide în a-şi susţine poziţia, aşa că am simţit nevoia identificării unui mod de evaluare cât mai corect şi general valabil. Din întâmplare, am dat de un articol mai vechi în presa digitală a vecinilor (http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/topligak-a-chelsea-a-legnagyobb-alulteljesito-dardaiek-pozitiv-tartomanyban-2442299) de o organizaţie chiar ştiinţifică (cu sediul în Elveţia, normal!), având denumirea de CIES (http://www.cies.ch/cies/home), în traducere aproximativă „Centrul Internaţional de Studii Sportive”, sau ceva asemănător; în traducerea vecinilor ea sună „Centrul Internaţional al Ştiinţelor Sportive”). Observaţie: linkul vecinilor are caracter de „confirmare” a celor spuse de mine (adică să nu fiu suspectat de nişte invenţii/aberaţii făcute între două-trei pahare de palincă…). Cer scuze colegilor care nu înţeleg textul în sine.

Forul de mai sus are o definiţie dezarmant de simplă pentru toate frământările noastre: face un clasament în baza valorii loturilor şi compară această ierarhie cu poziţia reală a echipelor din clasamentul real, diferenţa dintre cele două „locuri” însemnând eficienţa (de moment) a lotului/loturilor. Adică dacă ieşi pe plus, e bine, dacă ieşi pe minus, e nasol. Intenţia (concluzia) clară este ca echipele „să facă bine, ca să nu fie rău”… 🙂

Ce ne arată acest clasament CIES transpus pe realităţile Ligii 1, după 17 etape?

clasament

OBSERVAŢII

  • Echipa „naţiunii” e pe un loc 11 (binemeritat?, mincinos?), în timp ce singura echipă care ocupă aceaşi poziţie (4) în ambele clasamente este Pandurii.
  • Valoarea loturilor este scoasă de pe „saituri ştiinţifice de specialitate”, şi reprezintă situaţia de la începerea campionatului.
  • Clasamentul CIES aplicat Ligii 1 ne arată exact lucrul cel mai important pentru orice ceferist „aplaudac”, un loc 2 (binemeritat?, mincinos?) ocupat de CFR, cu 4 puncte (locul 9 cf. valorii lotului, locul 5 cf. clasamentului „real”). Clasamentul „real” este şi el măsluit un pic, atât Petrolului, cât şi CFR-ului le-am dat înapoi cele 6 puncte ţinute în ceaţă de TAS (alţi elveţieni, naiba să-i ia…).

Şi acum, liber la comentarii! Aplaudaci (şi criticaci) din toate cotloanele ţării (şi ale lumii), uniţi-vă! Sau – mă rog – certaţi-vă, dacă aveţi chef. CIES-ul are şi ceva pagină-forum pe acolo, daţi tare la gioale, fraţilor! Ca o părere personală (dincolo că m-a ajutat să „urc” CFR-ul pe un nesperat loc 2, poate Caneto va găsi ceva şi mai convingător, unde suntem chiar pe 1…), această definiţie a CIES privind randamentul echipelor – în simplitatea ei, sau tocmai din această cauză – mi se pare şi destul de aproape de evaluarea corectă a fenomenului dorit. Putem discuta (şi o vom face!) mult şi bine despre „aspectele mincinoase” ale metodei, eventual slăbiciunile ei, dar măcar este un punct de plecare ştiinţific pentru avalanşa comentariilor academice ce vor urma!

Tulai, i-am promis o laudaţie şi lui Feri (poate revin mai încolo, dacă nu voi fi executat între timp…), dar cred că pentru început e suficient şi asta. Cine consideră că „gustarea” e mult prea dulce, să ceară o linguriţă de sare de la Achilles… 🙂 Sau piper de la… X,Y,Z.

HAI CFR!!!

103 comentarii

  1. Ma kiruj bacsi,tu ne aburesti pe noi.Asta-i ca si Romania pe locul 7 in nu stiu ce clasament,sa ca Halep ider mondial fara sa castige un concurs cu adevarat important.Dar sincer sa fiu,imi cam creste ficatul sa citesc asa ceva,ca nu-i asa ,cu statistica ,nu te joci.Oricum multam pentru efort,pe undeva are si logica,dar tot pervers trebuie sa fi sa tot faci astfel de statistici (glumesc,nu te supara barat)

    Apreciat de 1 persoană

    • Chiar seamănă un pic cu locul 7 RO și cu locul 2 Halep, dar asta e…:) Lasă, data viitoare fac unul în care suntem pe ultimul loc (nu va fi foarte greu de săpat)…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Luis ,nu te supara dar IW chiar nu e un turneu de rahat, in ultimele 5 turnee de GS tanti aia din State care e pe locul 1 a castigat 4 turnee.
      Legat de articolul lui Kiruj acel clasament mi se pare inadecvat si fara sens, daca ai cea mai mare valoare a lotului punctajul maxim e 0 in schimb daca ai cea mai slaba echipa punctajul minim e 0, noi suntem pe locul 9 deci marja noastra e de la -5 la +9. Sincer asa imi doream sa fim pe ultimele locuri in acel top dar sa fim in top3 in campionat.

      Apreciază

      • Si inca ceva daca tot am ajuns la WTA, acel clasament se calculeaza dupa rezultatele de la turneele in care participa toate jucatoarele(spre deosebire de clasamentul FIFA), ce vina are jucatoarea noastra daca ea e mult mai constanta decat jucatoarele de la locul 3 in jos.

        Apreciază

      • Ce să zicem atunci de clasamentul adevărului? Că ai minus 2 la egal acasă şi plus 1 la egal în deplasare, dar s-au dus vremurile cu eu bat la mine, tu baţi la tine, să conteze un egal. 🙂 Este mai cu sens clasamentul acesta pus de kiruj. În mod normal toate echipele ar trebui să fie la 0, ierarhia competiţiei să fie stabilită de valoarea competitorilor, un fel de listă a capilor de serie de la tenis. 🙂 Dacă apari cu minus în clasamentul CIES, e ca şi cum Halep ar fi eliminată în sferturi la un turneu, iar dacă eşti pe plus, e ca şi cum Mitu s-ar fi calificat în turul 3 la acelaşi turneu. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Nu ma supar.De ce?Fiecare cu parerea lui.Iti spun doar asa in soapta ca”eu sunt fan Sarapova” imi place foarte mult cu geme la fiecare lovitura.Asta ultima e gluma,im place modul agresiv in care joaca.

        Apreciază

          • 🙂 🙂 :):) :). :). :). 🙂 radem noi,radem dar este jucatoarea suprema in tenis,chiar daca=i femeia barbat.Profita de atuurile ei.Cred ca toti am face la fel,degeaba o critica multi.Femeie face performanta cu calitatile pe care le are.Ca mie sau la latul nu-i place de stilul ei,asta este altceva,nu inseamna insa ca ,nu o apreciez (de aia sunt suporter de rezultat0

            Apreciază

  2. kiruj, dacă mai ai 5 minute libere, fă clasamentele CIES pe ultimii 7 ani. Pe fiecare în parte, normal 🙂 Sunt sigur că CFR-ul lui Dican termină cel mai sus. 🙂

    Apreciază

  3. Luis.. e o vorba… sa nu crezi niciodata o statistica daca nu ai masluito tu:). In rest, putem gasi intotdeauna statistici favorabile, cit si nefavorabile.Pina una-altza, timpul curge infavoarea CFRului.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Caneto, apropo, la un moment dat am terminat pe 11 cu Piccolo, Bastos, Cadu, etc…Sunt sigur că atunci eram pe ultimele locuri CIES (dacă nu chiar pe ultimul). HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Păi, tocmai ziceam că Dican e cel mai bun, mai sus de locul 2 nu are cum să ajungă niciun CFR. 🙂 În anii „pari” putem atinge maximum zero la coeficientul ăla, iar în anii „impari” cred suntem la un minus serios. 🙂

      Apreciază

  5. De pe pagina FB Cantor Zoli: “de ieri AMNISTIA FISCALA E SIGURA… …am scapat de acele datorii induse pe cale…telepatica…11 meleoane…CFR NU MOARE CAND VOR UNII…pana-n 30 aflam si soarta celor 6 puncte de la TASS…CFR O SA NE MAI ADUCA MULTE BUCURII…HAIDE DRAGA CFR !!!”

    Apreciază

    • Da, am citit și eu, e o veste extraordinară, sperăm că-i și adevărată. În realitate e mai importantă decât soarta celor 6 puncte, chiar dacă-mi ”plac” la nebunie și ălea…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

        • Da,de acolo, neavând -din păcate- alte surse ”științifice” mai sigure…Și eu care credeam că am ascuns suficient de bine acest aspect…:) Ok, credibilitatea lor e un pic alterată, ce-i drept (Cristi susține că partea cu RO e în mâinile fraților albanezi, probabil așa și este), dar aici parametrul ”valoarea lotului” este destinat doar stabilirii ierarhiei valorice (și -implicit- stabilirii locurilor aferente), și, în consecință, cred că ierarhia în sine nu e foarte deformată. Poate doar valorile absolute, dar nu și clasamentul valoric. HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Varianta in limba romana, incompleta, dar care totusi are functia de lead la actualizarea valorilor- ultima facuta prin octombrie, este o franciza in spatiul ex-yugoslav. Gurile rele spun ca e cineva foarte bine pus cu minoritatea preoraseneasca din nordul Bucurestiului. In rest, Transfermarkt e site serios, tine de Springer.

            Apreciază

    • Io m-am intrebat intotdeauna…. aia din tipografie i-au corectat in mod direct CAPS LOCK intervenind brutal sau el a facut de fapt numai pozele…E o dilema…. care ma framanta 😀

      Apreciază

    • Acum m-am uitat si eu pe pagina celui care e „urmarit de marea familie ceferista”… Cand la luat Retardilla la bani marunti a cotit-o intr-un mod jalnic…Si turm…pardon suporterii stau si se uita ca in stele la tot ce scoate agramatul asta pe gura …Pe bune stau si imi aduc aminte, prin anii 2005-2008 cum ma gandeam ca noi ceferistii suntem altfel… Am ajuns in anul 2015 si mi-am dat seama ca nu suntem…,turma merge dupa ce fluiera ciobanul si dupa cum e dusa de caini….Pe cioban intrupatil in cine vreti voi si pe caini la fel…dar efectiv ti se face scarba

      Apreciază

      • Dane,fi si tu mai optimist.Este doar fotbal.Incearca sa te bucuri si tu la victorie,injura atunci cand pierdem.Daca te consumi asa te vei imolnavii,n-are rost.Speram sa fie bine si Dican sa fie Alex ferguson de Gruia.Eu nu am „feisbuk”si nu stiu ce scrie domnul respectiv,dar cred ca-i CFR-ist ca noi toti.Asa gandeste el ,este dreptul lui.Daca alti-l urmeaza ,este dreptul lor.Atat.

        Apreciază

  6. Kiruj,cand se vor imparti banii din drepturi TV la final de campionat clasamente de genul astuia nu vor conta,deloc…Io chiar ma mir ca cineva ii plateste pe acei oameni sa faca clasamente de felul asta…Da e plina lumea de nimic si de nimicuri deci n-ar mai trebui sa ma mir…

    Apreciază

    • Aşa este Dane, în primul rând contează clasamentul real…Pe de altă parte mi s-a părut interesantă abordarea în sine (cu toate deficienţele ei), încearcă să clasifice echipele în funcţie de aşteptările „valorice” ale lor. În textul găsit de mine s-a pus accentual pe Chelsea: clubul (probabil) cel mai bogat de pe Terra este pe ultimele poziţii în Premier, în timp ce altele, cu bugete incomparabil mai mici, sunt cu mult peste. Băieţii ăştia au încercat să ofere şi nişte explicaţii posibile, dar ălea pot fi şi mai subiective. Clasamentul în sine e făcut pe cifre reci, clare, iar „interpretarea” şi „explicaţiile” le face „consumatorul de fotbal”, adică noi. Referitor la rolul şi activitatea acestui CIES, da, cam ai dreptate, cu toate că din ce-am văzut pe saitul lor, se ocupă şi cu altceva. HAI CFR!!!

      Apreciază

  7. Dacid, în principu ai dreptate, pentru noi nu spune mare lucru, dar sunt convins că astfel de analize se fac la nivelul „patronatului”, chiar dacă nici nu au auzit de CIES. Patronii (privaţi, sau de stat…) bagă nişte bani în constituirea unui lot cât de cât valoros şi competitiv şi -evident- au şi aşteptări de la acel lot. În ciuda declaraţiilor sforăitoare şi/sau diplomatice, cam toată floarea „patronatului” şi-a fixat nişte obiective, în funcţie şi de valoarea lotului, şi în raport cu valoarea celorlalte echipe. Adică au anumite aşteptări, de regulă obiective (cu excepţiile de rigoare). Ei, dacă nici acele aşteptări nu sunt atinse de o echipă anume, e deranj mare, şi -evident- se iau nişte măsuri. De regulă se demite antrenorul (ca metodă ştrămoşească), dar există şi alte soluţii de redresare. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Prin facultatile cu profil economic exista o materie – se numeste Eficienta economica a investitiilor. Se ocupa exact cu astfel de calcule. Asta pentru ca in majoritatea activitatilor economice – iar fotbalul este una, poti fi mai cistigat cu un rol de urmaritor. In clipa de fata CFRul are un usor trend pozitiv ca si club formator – desi inca nu a reusit sa vinda ceva crescut in curtea proprie- si o pozitie destul de rutinata in situatia de club „reciclator”.Msi trebuie sa optimizeze un pic profilul de risc – dupa ce a platit aiurea ani la rind Diogo Valenti a ajuns sa semneze fara multe optiuni de tinere sau de monetizare si la jucatori gen Carp.

      Apreciază

    • Nu de golul lui Neymar am făcut mişto (într-adevăr foarte fain), ci de „analiştii” noştri de la televizor şi site-uri de sport. Păi, nu vezi că golul lui Păun cu FCSB este catalogat clar ca eroare gravă de arbitraj. Zic şi acum băieţii că a fost henţ indiscutabil, după ce la finalul meciului unul din studioul digi a pus în discuţie dacă nu a fost o mână pe-acolo. 🙂 Crezi că dacă Neymar ar fi dat golul în liga noastră, mai observa cineva frumuseţea golului sau discutau zile în şir dacă n-au fost vreo 2 cm de ofsaid în momentul în care Suarez a primit mingea în apropierea liniei de centru? 🙂

      Apreciază

  8. De mult ma intreb care este influenta efectiva a unui antrenor asupra unui lot de jucatori. In acest moment consider ca un antrenor poate ridica valoarea echipei cu 100% si de asemenea, o poate injumatati fara probleme, intr-un timp scurt. Dican cred ca este undeva la nivelul echipei si ca atare nu cred ca trebuie blamat prea tare atunci cand o mai da in bara . Este destul de greu sa gasesti un antrenor capabil sa creasca valoarea lotului in conditiile in care mai esti si strans la punga si de asemenea, este riscant sa schimbi un antrenor care da cat de cat satisfctie cu un altul care iti poate oferi atat surprize placute cat si total neplacute.

    Apreciază

  9. Da, tocmai aici e discuţia, mai sus am şi „insinuat” un pic influenţa hotărâtoare (dar nu exclusivă) a antrenorilor asupra acelui clasament, în „bine” sau chiar în „rău”. Dacă noi (cu o valoare a lotului de locul 9) poziţia actuală (loc 5) este „peste aşteptări”, trebuie să existe -obligatoriu- măcar o echipă, unde lucrurile stau exact pe invers (prestează sub aşteptări). Asta ca „încălzire”. În realitate, majoritatea echipelor au „aşteptări” peste locul ocupat cf. valorii, exemplul cel mai la îndemână fiind chiar echipa noastră (CFR), cu obiectivul play-off (minim loc 6) fixat încă dinaintea începerii sezonului. De unde atâta încredere şi optimism din partea conducerii? Evident, se tine cont de aspectul subliniat de tine: unii antrenori pot ridica valoarea lotului (fiind nevoie -concomitent- de alţii, care s-o scadă). Muri (Arpy?) a mizat probabil pe potenţialul de creştere al lotului (sau măcar al majorităţii jucătorilor), iar cel care a fost ales să-şi ducă la bun sfârşit „dezideratul” a fost ales Feri, din mai multe considerente: 1-avea câteva experienţe pozitive în a redresa gaşca în trecut, şi 2-a fost puternic susţinut chiar de noi (cam la unison) în iunie anul trecut, când am obţinut un cu totul nesperat loc 3 (aducător şi de „beneficii materiale” importante!). Există -evident- un risc, când îţi propui mai mult, decât îţi permite statutul (valoarea), dar dacă-ţi iese, atunci totu-i frumos. Dacă nu…asta e. Să presupunem că echipa va termina pe 7 (ratând la mustaţă playoff-ul), ea va avea şi aşa o poziţie „peste aşteptări”, dar în realitate vom avea un puternic sentiment de frustrare, şi nimeni nu va fi consolat cu ipotetica situaţie că „totuşi am obţinut mai mult, decât ne permite valoarea”. Personal, cred că şansele de-a ajunge în play-off sunt cam de 50%, există multe alte aspecte (independente de noi, unele chiar extrasportive) care pot influenţa clasarea sau ratarea acestui obiectiv. În caz de ratare, Feri ar putea invoca (pe drept) valoarea „materialului” primit (de loc 9), dar n-o va face nici în ruptul capului, chiar dacă alţi antrenori ar invoca acest aspect zi de zi, şi săptămână de săptămână. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Faptul ca toata lumea se asteapta la mai mult – indiferent de club, e firesc. Valorile scriptice ale lotului sunt doar o suma care reflecta marketabilitatea jucatorilor, nu si valoarea lor intrinseca. Pirlo si Larie au aceeasi valoare „de piata”. Poti avea jucatori foarte tineri care sa explodeze – cel putin toti se asteapta cu optimism la asta, tot asa cum poti avea jucatori plafonati. Al doilea aspect e dispersia- poti avea un lot compact valoric sau un lot cu 3-4 jucatori exceptionali – cum scriam mai sus, hai sa ni-i inchipuim pe Pirlo si pe proaspat retrasul Raul Gonzalez jucind cite o repriza impotriva Chiajnei sau Voluntariului….revenind la ai nostri, e clar ca dupa podiumul de anul trecut suporterii au dorinta unei performante similare, considerind calificarea in play off pasul minim pentru a o obtine ( uitind insa cu cel lot s-au luat punctele toamna trecuta).

      Apreciază

  10. @ Kiruj, Lopez nu a luat galben in meciul cu taranii, doar Belek si Jakolis, asa apare pe site lpf.
    @ Luis, e cam fortata comparatia cu Halep, chiar daca unii nu o aveti la suflet. Clasamentele WTA reflecta in mod clar constanta unei jucatoare. Clasamentul la zi, actualizat in fiecare zi de luni, e clasametul pe ultimele 52 de saptamani, in care se scad punctele castigate anul trecut la fiecare turneu in parte, iar Road to Singapore e clasamentul pe baza punctelor castigate in anul calendaristic in curs. Deci poti fi pe 2 fara sa fi castigat vreun GS, tot asa cum CFR a castigat mai multe titluri fara sa o fi invins atunci pe actuala fcsb.

    Apreciază

    • @Sauk,commentul meu nu are legatura cu Halep,doar cu statistica lui Kiruj bacsi,Referitor la Halep comparativ cu sarapova.Imi place stilul Sarapovei,permanent in atac,cu veniri la fileu,joaca mingea din terenul ei,pecand Halep defensiva ,la linia de fund.Poate fi eficiente dar de departe nu este asa spectaculoasa ca sarapova.La asta m-am referit,si da ai dreptate poti castiga campionate bazandu-te pe aparare cu un joc distructiv,dar parca nu-i asa de frumos.:-)) PS se iarta in cazul CFR-ului 🙂 🙂 🙂

      Apreciază

    • În afara faptului că a acceptat să pozeze cu fularul FCSB-ului, eu nu am nimic împotriva Simonei Halep. Nu mă pasionează în mod special tenisul feminin, aşa că nici jucătoare favorită nu am. Bravo ei, a reuşit să ajungă în top 3, un nivel de neatins pentru mii şi mii de jucătoare pe parcursul anilor. Şi da, locul ei este meritat, criteriul principal după care se întocmesc clasamentele ATP şi WTA este simplu şi acelaşi pentru toţi: puncte realizate din jocuri. Deci, se compară cu clasamentul oficial pe puncte din fotbal, nu cu clasamentul CIES al lui kiruj. 🙂 Bun şi exemplul tău cu CFR, la fel spunea şi PA, un campionat se câştigă cu echipele mici, tot 3 puncte se dau şi la o victorie cu Steaua, şi la una împotriva echipei de pe ultimul loc. Mi-aduc aminte şi de Keke Rosberg, tatăl lui Nico Rosberg. La începutul anilor 80, a devenit campion mondial la formula 1 fără să fi câştigat nici măcar o cursă. Dar a fost constant pe parcursul întregului sezon, a terminat pe podium mai în toate cursele din acel an şi astfel a adunat cele mai multe puncte dintre toţi piloţii.

      Apreciază

    • Corect, mai greu este să te menții în top 10, decât să ajungi acolo. Wozniacki a fost o perioadă chiar no.1, fără să fi câștigat vreodată un GS. Totouși, pentru a face pasul de la foarte bun la excepțional, trebuie titluri de GS și victorii la jucătoare de top 10. Problema Simonei este vârsta: la 24 jucătoarele de excepție aveau deja GS-uri
      (Navratilova – W la 21 ani, Graf – RG la 18 ani, Szeles – RG la 17 ani, Hingis – AO la 17 ani, Davenport – US la 22 ani, Venus – W la 20 ani, Serena – US la 18 ani, Clijsters – US la 22 ani, Henin – RG la 21 ani, Sharapova – W la 17 ani). Norocul lui Halep este că în ultimii ani nu au apărut jucătoare geniale. În top 100 sunt vreo trei la 18 ani (Bencic și vreo 2 rusoaice), mai sunt Madison Keys la 20, Bouchard la 21, Muguruza la 23 și cam atât. Halep mai are 1, max. 2 ani să se impună în clubul de elită, altfel va putea spera cel mult cam la o carieră ca al lui Penetta sau Azarenka. Nah, ajunge, că doar suntem aici pentru CFR. Hai, frâna!

      Apreciază

      • Saul, Caneto, Csongi – toti aveti dreptate din punctele voastre de vedere. Nu trebuie sa ii diminuam valoareai Simonei, dar nici sa facem din ea ceea ce nu este. Sigur nu este o jucatoare emblematica – nu domina generatia ei cum au facut-o Evert, Navratilova, Graf, Hingis. Nu este nici macar o jucatoare cu rezultate notabile pentru ca nu a cistigat nici un turneu important. Ghinionul ei e ca pentru standardul feminin e si suficient de uritica pentru a fi neinteresanta comercial (vorbim international). Dar trebuie apreciata pentru faptul ca fiind relativ netalentata a reusit sa urce sus. Tot asa , clasamentul are logica lui si e de apreciat faptul ca a reusit sa se claseze sus conform posibilitatilor ei – adunind puncte la turnee de mina a doua unde a putut domina. Nu trebuie sa desconsideram ca a compensat prin munca ceea ce nu a putut obtine prin bagaj genetic.

        Apreciază

      • Pentru ce am avut pana acum eu is super multumit si cu o cariera asemanatoare a lui Penetta:) iar Aza pana acum 2 ani chiar era o nuca f tare, cred ca a castigat si ceva GS-uri.

        Apreciază

  11. @Saul: mersi, între timp mi-am dat seama şi eu, şi l-am „desgălbenit” pe Cristian…În tabel nu mai apare niciun cartonaş în dreptul lui. HAI CFR!!!

    Apreciază

  12. Conform statisticii lpf (nu a lui Kiruj) avem cel mai bun marcator, Cristian Lopez Santamaria cu 9 goluri si cel mai bun pasator, Tiago Lopes cu 6 pase de gol. Felicitari si la cat mai multe astfel de reusite! Asa ca sa nu va mai aud ca va plangeti de calitatea lotului nostru. 🙂 Hai CFR !!!

    Apreciază

    • “Cred că cea mai mare problemă din fotbalul românesc este cea financiară. … În cazul nostru, la CFR, este unul fericit, dar la alte cluburi sunt probleme mari.”

      Apreciază

        • Cu cine vorbeşti, cu mine sau cu Petrucci? 🙂 Ai citit cap-coadă interviul de la link-ul lui Saul? 🙂 Bănuiesc că băieţii îşi iau regulat banii, nu cred să-i fi ţinut cineva un pistol la tâmplă să mintă. 🙂

          Apreciază

          • Cu italianul.Adica esti in insoventa ,dar nu este cazul tau problema financiara.Sau poate stie ce nu stim noi.Da Doamne sa aiba dreptate.Nu m-am referit la salariile jucatorilor,ci la situatia de insolventa.Si da am scris inainte de a citi interviul.Esti multamit.

            Apreciază

          • Caneto, in interiul lui Petrucci nu a suflat o vorba despre mica lui escapada la vecini 🙂 Bine, nici jurnalistul nu l-a intrebat, ma mir ca a scapat ocazia 🙂

            Apreciază

    • Este o victorie mare de tot, dar -deocamdată- îi una de „etapă”. Oricum, grosul grijilor (şi al datoriilor) s-a dus, acum chiar se poate lucre mai în linişte. Nu cu bani mai mulţi (deocamdată), dar măcar fără presiune. În paranteză fie spus (am şi spus asta în momentul apariţiei acelei legi cu amnistia fiscală), cam toată lumea mai pricepută din jurul meu a prognozat ştergerea datoriei „ANAF” al cefereului. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Care 2-3 ani , am citit un articol in care administratorul judiciar ne spune ca iesim din insolventa abia in 2019(peste 4 ani), eu stiam ca insolventa poate fi de maxim 3 ani.

      Apreciază

      • Planul de reorganizare trebuie aplicat în 3 ani. Dacă se va aproba în februarie, cum a preconizat Zăvăleanu, cei 3 ani vor expira în 2019. Condoleanțe ”suporterilor de rezultat” 🙂

        Apreciază

          • Linistit nu se poate spune ca stai, pentru ca esti urmarit la fiecare pas. In principiu creditorii trebuie sa ajunga la o intelegere asupra cit recupereaza si cum. De ex. pot spune 50% din suma – ramin 5 mil, actusalizat cu dobinda de 5% anual pt restanta, plati se fac in limita a 40% din drepturile TV si 30% din incasarile pe vinzari jucatori.

            Apreciază

  13. Tot incerc sa inteleg ce (nu) e in capul acestor oameni care-si pun capat zilelor?! Zilele trecute citeam de un hocheist ciucan, azi de Balan fostul fotbalist si altii mai putin celebri. Citesc o carte despre depresie care trateaza pe o multitudine de paliere acest subiect atat de raspandit in zilele noastre, se numeste „Demonul amiezii”. Si cand te gandesti ca la Oncologie e plin de oameni care se lupta sa-si lungeasca viata cu orice pret. E nasol cand nu-ti mai intelegi rostul, menirea ta aici. Pacat!

    Apreciază

    • Saul, nici eu nu înțeleg…Am rămas șocat când am aflat de știrea cu ”ciucanul”, era o bună cunoștință de-a mea (la noi absolut toată lumea -care a făcut fotbal și/sau hochei- cunoaște pe toată lumea). Cu Endre am și fost coechipier veo 3 ani într-o echipă de minifotbal, cu toate că era mai tânăr cu vreo 18 ani. Avea depresie, nu demult, cam asta a fost în spatele acelui gest. Nimeni, dar absolut nimeni nu anticipa această dramă. Cam multe drame și tragedii în ultima perioadă.

      Apreciază

      • Kiruj dragom ! Da’ tu, pana la ce varsta ai jucat „minifotbal”? Ca , daca baiatu’ avea 10 ani cand juca minifotbal , tu aveai 28 si erai cu prunci si muiere…

        Apreciază

      • eu am jucat hochei impotriva lui…depresia e chiar o boala si la multi conteaza ca nu au pe nimeni linga ei, fie sa vorbeasca cu ei sa le schimbe gindurile cind au o criza, fie sa ii opreassca cind au tendinte de automutilare sau suicidale.

        Apreciază

    • Depresia e doar una din afectiunile mintii, in multe din cazuri tratabila (depinde de trigger) cu ajutorul celor din jurul pacientului. Dar de exemplu Hemingway a suferit de sindrom bipolar si s-a sinucis la 61 ani. Sunt niste boli extrem de grave ale mintii, niste dezechilibre chimice in creier pe care nu ai cum sa le intelegi daca Doamne fereste nu ti se intampla. Doar saracii pacienti trebuie sa treaca prin chinurile iadului si fara ajutor masiv din partea apropiatilor sunt pierduti…

      Apreciază

      • Da, brighside, este o afecţiune cruntă…La mine pe munte am un vecin (pensionar, care mă şi ajută deseori în curte acolo), la el este în mod cert ereditar (cf. doftorilor), ne chinuim permanent cu el să-i asigurăm fie „job”-uri (să uite de problemă), fie -pur şi simplu- ca parteneri de discuţie/de socializare, că asta le lipseşte în primul rând. Afecţiunea lui devine şi mai cruntă pe timp de iarnă (când nu prea se mişcă nimeni în zona aia, mergem şi noi mai rar), perioadă în care aproape săptămânal cheamă salvarea acolo, ca apoi să fie trimis acasă după 15 minute…Să nu mai vorbesc de comportamentul adesea irascibil, etc., care -în multe cazuri- nu sunt „tolerate” de majoritatea oamenilor din jurul lui…

        Apreciază

  14. Saul, daca ai ( s-ar ) intelege cauza si ar fi tratabila, nu s-ar mai sinucide nimeni .Dupa mine nu-i frumos cum ai abordat subiectul, fiecare caz e o mare drama pt cel in cauza si apropiatii sai ( daca -i are ! ), Dumnezeu sa-i odiheasca in pace !

    Apreciază

    • Bela. daca doar atat ai inteles din postarea mea, nici nu mai merita sa-ti raspund. Puneam o intrebare pertinenta, asa ca intre prieteni (virtuali), fara nici cea mai mica intentie de a judeca pe cineva. Ce, Doamne iarta-ma nu-i ok in intrebarea mea?!

      Apreciază

      • Intrebarea ta e foare pertinenta, pentru ca instinctul biologic este sa lupti pentru viata. Dincolo de partea”chimica” ce se declanseaza la bolnav sunt insa si aspecte culturale – exista culturi in care sinuciderea este vazuta mai pozitiv, ca un act de demnitate, sacrificu suprem (uie chiar cultura maghiara are „halallosan szerelmes” in vocabular si proportional multe sinucideri din dragoste). Un alt aspect este ultimul imbold. Stateam acum vreo 15 ani la Viena cind s-a facut un experiemnt – la stiri nu au mai fost date reportaje despre sinucigasi – numarul sinuciderilor la metrou a scazut imediat cu 70%. Ce sanse ai intr-o Romanie cu stirile de la ora 5 ca deschizatoare a dementei televizte din fiecare seara?

        Apreciază

  15. Saul, am recitit postarea ta si imi mentin parerea, ca intrebarea ta ref la sinucigasi a fost urat formulata . Urat, pt cei in cauza si apropiatii lor .Dar asta e opinia mea, Cristi de ex e de acord cu formularea ta . Si inca ceva, pt ca mi-am expus o parere, nu trebuie sa sari cu ” daca atat ai inteles, nici nu trebuie sa-ti raspund „, mai ales, ca mi-ai raspuns …

    Apreciază

  16. Va fi un final de an tare incarcat, in care vom juca 7 meciuri in intervalul 21 nov.- 20 dec., unele dintre ele la interval de doar 3 zile. Avantajul e ca patru dintre ele le vom juca in Gruia, deci vom avea suporteri si un gazon foarte bun. Meciurile de acasa sunt: sambata 21.11 de la 16,30, marti 1, joi 4 si duminica 20.12, toate de la 20,30. Ce se mai aude cu punctele noastre? Nu era vorba de un termen pe 13 noiembrie?

    Apreciază

  17. Daca va amintiti, treaba cu datoria la Anaf a declansat insolventa. Cu conturile blocate de Anaf, era singura scapare. Atunci se vorbea de cativa investitori interesati care au fost goniti de interventia Anaf. Se spunea atunci ca sunt in stand by sa vada daca CFR-ul castiga apelul in instanta. Sa vedem acum daca mai prezinta interes CFR-ul nostru pentru ei sau alti investitori in noua situatie. Sa speram ca da. Forza CFR!

    Apreciază

    • Da, au fost astfel de discuţii la vremea respectivă, însuşi AP a zis undeva că din cauza ANAF-ului unii s-au retras mai în spate. Pe mine mă interesează şi altceva: practic am fost amnistiaţi, sau am câştigat în instanţă contra ANAF-ului? Că dacă am câştigat în instanţă (dovedindu-se că ANAF-ul nu are dreptate), atunci lucrurile se schimbă radical (în bine). HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Din ce am citit, eu am inteles ca e amnistie, nu castig in instanta. Foarte interesanta lovitura sub centura data de ANAF tocmai cand clubul era sa fie preluat de altii (cu bani, sper, nu ca „investitorii” de la alte cluburi).

        Apreciază

        • FV, nu sunt sută la sută convins (cu toate că aşa am auzit/citit şi eu), spun asta pt. că la un moment dat IM vorbea de contestarea deciziei ANAF în instanţă (şi -implicit- aşteptarea unei sentinţe favorabile). Din câte ştiu, „Dinamoului” i s-a şters o datorie ANAF comparabilă cu a noastră tocmai în instanţă. HAI CFR!!!

          Apreciază

        • La o adică, tot răul spre bine. Clubul se curăţă, datoriile devin certe, lucrurile devin transparente, ideal pentru orice investitor, nu mai pot avea frica că apar fel şi fel de obligaţii ascunse. Deobicei, de astfel de surprize li frică la investitori. Odată aprobat planul de reorganizare, orice investitor ştie exact pe ce dă banu’.

          Apreciază

      • Da, plus Nagy Ádám, că-i tânăr şi el şi îmi place enorm cum joacă. Totul e să câştigăm lupta pentru transferul lor împotriva lui Arsenal, Everton, Milan, Marseille, Benfica, Wolfsburg şi cine o mai fi pus ochii pe ei. 🙂

        Apreciază

  18. Nu s-a mai continuat in instanta deoarece amnistia a facut procesul inutil. De ceea ce ti-e teama Kiruj, oricum nu scapam, adica aversiunea impotriva CFR-ului continua, depunctarile au continuat si dupa castigarea procesului la TAS (si vor continua si acum, dupa ce speram ca ne primim inapoi punctele), iar Anaf-ul poate oricand sa reia acuzatiile pentru perioada ce incepe de acum (legate de contractele de prestari servicii la jucatori, in locul contractelor de munca, metoda folosita de absolut toate echipele din Romanica si la cele de „afara”).

    Apreciază

    • Nu e vorba de teamă, e vorba de încadrare juridică. E una să fii „păsuit” (în baza amnistiei, adică vina rămâne, dar se şterge), alta e când instanţa ăţi dă dreptate că nu eşti vinovat. Chiar şi în sfera civilă, când eşti amnistiat, pierzi din anumite drepturi. Tot aşa şi la CFR, mă gândesc. Mai pe scurt: dacă câştigi în instanţă, ANAF-ul nu te mai poate amenda ulterior pe aceaşi speţă, că există jurisprudenţă, dar „amnistiat” fiind, vina a rămas recunoscută, şi băieţii te pot faulta -din nou- peste un an, doi. Am înţeles, că şi la UEFA contează aceste nuanţe, mai ales când ceri o derogare de-a participa la competiţii europene, de unde ai fost scos în baza insolvenţei, care -la rându-i- a apărut datorită greşelii ANAF. Etc. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • E corect ce spui, vroiam sa spun (scriu) ca procesul nu mai putea continua in urma amnistiei. Deci toate aceste lucruri de care vorbesti se pot obtine doar in viitor, daca ne mai „ia la puricat” Anaf-ul pentru perioada ce incepe acum, in conditiile in care nu va aparea o noua amnistie (improbabil). Forza CFR!

        Apreciază

        • N-avem nicio informaţie că procesul a fost oprit datorită amnistiei. Cine ştie, poate clubul îl continuă, tocmai pentru a nu avea o surpriză în viitor. Ar fi groaznic să se ajungă la un alt proces, care durează, probabil, vreo 2-3 ani. O altă notă de plată umflată de penalităţi ar duce din nou direct în budă.

          Apreciază

  19. Din ce am inteles eu, amnistia se refera, pe scurt, la anularea penalitatilor de intarziere la plata. Ori obiectul procesului cu ANAF nu erau intarzieri la plata, ci datorii la bugetul de stat calculate gresit in viziunea lor. Mie mi se pare ca n-au nici o legatura una cu alta, dar no, nu-s economist, poate de aia nu inteleg.

    Apreciază

    • Ce spune, in esenta, noua lege:

      1. Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/ reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare – 23 iulie 2015.
      (…)
      Sursa: link

      Apreciază

  20. Art. 5 (1) Anularea obligaţiilor fiscale prevăzute la art. 1- 4 se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.
    (…)
    Deci obligatiile fiscale anulate din oficiu de organul fiscal competent nu pot constitui motiv de contestare in instanta. Adica nu poti contesta o obligatie pe care nu o ai.

    Apreciază

    • Sunt total pe dinafară în acest domeniu, doar chibiţez: nu ştim care au fost punctele din procesul intentat de club. Poate nu cuprind doar cele despre obligaţiile fiscale imputate (căzute ulterior datorită amnistiei), ci şi modul de încadrare a contractelor jucătorilor (chestia aia cu legea sportului). Pe partea aceasta, nu-i exclus ca procesul să fie dus mai departe. Au anulat obligaţiile fiscale pe o anumită perioadă, dar nu ştiu să se fi limpezit şi problema încadrării contractelor jucătorilor.

      Apreciază

      • Aşa e, cam asta mă doare şi pe mine…Fragmentul citat de cfr.istul la 21.06 este destul de confuz (a se citi „foarte confuz”…) pentru mine, anularea e identică, oare (dpdv fiscal şi dpdv al consecinţelor ulterioare) cu amnistia? Scrie destul de clar: se anulează creanţele constatate de „gheorghe” (pe speţa respectivă) până la apariţia legii. După aia? Dumnezeu cu mila…:) Cam din acest motiv e important să câştigi în instanţă, că atunci -ulterior- nu mai pot invoca aceaşi speţă, existând sentinţă definitivă şi irevocabilă. Posibil să fie mai complicat, nu ştiu. HAI CFR!!!

        Apreciază

    • Aşa e…Să nu mai vorbim că urmează o lună cu 7 meciuri pt. noi (6 în Ligă+1 în Cupă), practic vom juca din 4 în 4 zile…Nu înţeleg de ce nu se putea „înghesui” o etapă în perioada asta de 2 săptămâni, undeva în intervalul miercuri-vineri (înainte de amicalul cu italienii)…Nu era miză, majoritatea echipelor oricum nu dau jucători la lot, de vineri până-n marţi (data amicalului) era timp berechet, vremea era mai bună, decembrie era mai „aerisită”…Să continui? HAI CFR!!!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.