În prezent suntem peste Viitorul îndepărtat [Viitorul II Constanța – CFR 0-1]


Deplasare hextenuantă hăpt până în hălalat capăt de țară, la Ovidiu, unde și-a exilat poetul poemele și unde și-a înțărcat Hagi copilașii și nepoțeii. Ocazie numai bună de-a risca să cari meciul în prelungiri și apoi – indiferent de rezultat – să te întorci sleit de puteri acasă, ca să dai piept cu fcsb-ul în campionat. Soartă crudă la sorți și la programări. Să vedem dacă „tăticul” Dican – ce se lăuda recent că CFR e o familie – e capabil să-și ajute pruncii la făcut de teme la mai multe materii.

Pentru că banca de rezerve pusă la dispoziție CFR-ului de către gazde este insuficient de încăpătoare, Dican se vede nevoit să trimită pe teren surplusul de titulari care n-au pe ce se așeza. Așadar, în meciul cu viitorul Viitorului, Dican aruncă în luptă un fel de CFR I-II:

Marc – Dani Coelho, Goian, Mureșan, Camora – Jakolis (Păun), Nascimento, Veres (Petrucci), Vitor Bruno (Nouvier) – Negruț – Beleck.

Ultra-viitorii primesc instrucțiuni fotbalistice de la un bunicuț cu părul alb ca penajul albatrosului (al cărui nume nu l-am reținut, că nu-s de la Poliție), cât și porunci de la însuși Rejele Gică. N-am cum să recunosc vreun jucător, așa că sper să mă ajute numele de pe tricouri. Nope! Toți fac reclamă la aceeași băutură gazoasă capitalistă, cu aromă de cola…

Meciul „meu” se desfășoară într-o atmosferă ciudată. În absența comentariului din studioul TV, imaginea video (de calitate, de altfel!) e acompaniată în special de urletele portarului Marc: „Ieeeși! Ieeeși!! Ieeeși!!!”. O altă voce (să fie oare laconicul Dican?) îndeamnă periodic ceferiștii la „fără fault!”. Spectatorii din tribune nu par foarte galerioși din fire. Se limitează să-i fluiere pe ardeleni, nu-și bat buzele să-și încurajeze favoriții.

Sub o lună arzătoare și pe un frig pătrunzător, una dintre optimile de finală ale Cupei României începe. E o partidă alertă, dar cam de țaca-țaca. Rapiditate, mișcare, dar fără multă știință. Ai noștri sunt ceva mai maturi, dar în atac lipsește Arcașul care să îngroape meciul încă din primele 45 minute. Teoretic, între cele două echipe e o diferență clară de valoare, nu? De ce să nu ne ușurăm partida cu un 3-0 la pauză?

Însă meciurile de Cupa României nu respectă întotdeauna calculele de pe hârtie sau minicalculatorul de buzunar Casio. Prima repriză se încheie fără goluri și fără ocazii extraordinar de clare, care să merite amintite aici. Să fiu iertat dacă dau pe repede înainte și mă retrag deja la vestiar.

La un minut de la reluare, gazdele reușesc o combinație parșivă în zona centrală, ne scot fundașii centrali din joc cu pase în triunghi, din prima, unul dintre pepsi rămâne singur cu Marc (ușor ofsaid, poate?), dar nu-i destul de copt încât să trimită cu sânge rece mingea pe lângă acesta în poartă. Degajează Camora și răsuflăm ușurați, cu excepția vocii din difuzoare care le urează stereo și mobilizator ceferiștilor: „Treziți-vă, în p… mea!”. Somnolența mai durează exact un minut, până când Marc reușește să rețină un șut pe poartă, apoi ai noștri se decid să lase mingea să zburde și în alte zone ale terenului, nu numai în preajma careului propriu.

Minutul 55. Pătrundere decisă pe stânga… întoarcere a mingii pe centru… combinație… tentativă de șut… respingere… mingea ajunge norocos la Negruț… șut sub bara transversală… 0-1. „Gooool!!!… în morții mă-sii…” strigă entuziasmat-isteric ăla neidentificatul cu „treziți-vă!”.

La scurt timp după repunerea de la centru, constănțenii reușesc din nou să profite de lentoarea apărătorilor noștri centrali. Angajat cu o pasă bună în careu, unul dintre pepsi are o preluare nefericită, dar și mai nefericită e atingerea mingii de către Goian, care-l repune în poziție de a marca. După atâtea nefericiri în careul lui Marc, fericirea își face apariția de partea ceferistă și scăpăm din nou de gol care cum putem. Cu tot disprețul față de ardeleni, gazdele se îndură să lase o clipă deoparte înjurăturile și scandează „Viitorul! Viitorul!”. Inimos gest, deși, pentru a respecta corectitudinea papală, trebuie să precizăm că scandarea ar fi trebuit să sune așa: „Viitorul Doi! Viitorul Doi!”, pentru a nu se isca confuzii nedorite…

Meciul se deschide, atmosfera se încinge și ocaziile se întețesc, neiertând niciuna dintre porți. Mai întâi ratează ai noștri (centrare de pe dreapta, reluare cu pământul, minge respinsă de portar de sub bară), apoi nepoții Rejelui îl scot de două ori în evidență pe Marc (respingere cu piciorul a unui șut din careu; ieșire pe șut, cu blocarea acestuia). Cele mai mari ocazii ale lor vin cu încăpățânare cam din aceeași zonă, dintre Dani Coelho și fundașul central (care se nimerește să fie acolo)! Temă de casă pentru Dican.

Ai noștri găsesc o breșă lăsată de avântul lor ofensiv, avem vreo trei oameni într-o bună fază de atac, dar Jakolis alege să tragă în portar.

În minutul 81, gazdele cer un fault în careul nostru, dar arbitrul nu cedează tentației de a duce fluierul la gură, așa că se alege cu un cor pe câteva sute voci de înjurături.

Întărită cu Petrucci, Nouvier și Păun, CFR reușește să țină mai mult de minge și să taie din macaroanele gazdelor. În ultimele minute, constănțenii nu mai au destulă vlagă și claritate să dea lovitura. Șut peste poartă, din careu, în prelungiri. Rejele râde nervos. Scăpăm cu o calificare la limită, fără prelungiri. Jocul nostru – potolit pe alocuri – nu cred să-i fi făcut pe cei de la fcsb să tremure de frică. Însă impresia artistică contează mai puțin. Dacă Dican bate la Cluj, la întâi noiembrie 2015, va deveni brusc unul dintre eroii mei personali.

Opinii personale:

Ceferistul meciului: Marc.

Lanțul cu verigi slabe: Dani Coelho-Goian.

33 de comentarii

  1. Io sper sa devina si vreau sa fie asa…dar ****-mea ! Am jucat cu locul SASE ! Din divizia C …si am jucat ca vai de noi….In conditiile astea si povestea aia cu speranta moare ultima ma face sa ma intreb cine e speranta?

    Apreciază

    • Viitorul ăsta 2 nu pare a fi o echipă rea, dacă ar juca în liga 1 şi ar juca cum a jucat azi ar fi peste Voluntari în clasament. Iar cu nişte arbitraje potrivite s-ar bate pentru play-off. 🙂 Sper că puştii au prins doar o zi de excepţie, mult peste cum va juca FCSB duminică. 🙂 Altfel îi bai. 🙂 Într-adevăr, evoluţia alor noşţri a fost groaznică, de mult timp n-am mai înjurat cu atâta spor la un meci. Mă enerva că ori o pasam uşor în faţă, ori voiam să-l lansăm cu o pasă de 38 m pe unul sau pe altul, ori o bubuiam la întâmplare, beşica ajungea întotdeauna la un alb. 🙂

      Apreciat de 1 persoană

    • Trebuie să ne păstrăm optimismul, chiar dacă nu-l avem. Istoria tot se schimbă până la urmă. N-am mai bătut Steaua/fcsb de un milion de minute? Nu-i bai. Mai putem aștepta ardelenește câteva mii. Nici Halep n-o să ia bătăi după bătăi de la Sharapova până se retrage rusoaica. Până la urmă tot o să scoată o remiză…

      Apreciază

  2. Cel mai bun fundaș central a fost…Camora! De foarte multe ori a strâns în spatele / în apropierea celor doi fundași centrali ”adevărați”, câteodată jucând un fel de libero de siguranță, degajând destule mingi periculoase ”scurse” prin firava noastră apărare centrală. Și da, prestația slabă a lui Goian se explică și prin evoluția slabă de tot a lui Dani. Să zicem că la Goian am putea găsi ceva explicații pur fotbalistice: a jucat pe postul nepotrivit lui, cel de fundaș central de picior drept, asta în condițiile în care el joacă destul de rigid și pe postul lui de bază (cel de picior stâng). Schimbarea fundașilor centrali pe cele două posturi reprezintă un factor de risc destul de mare, și pt. că vorbim de defensivă (unde orice greșeală se simte), dar și pt. că vorbim de jucători de regulă mai puțin tehnici și mobili. Eu l-aș fi folosit pe Tînc în loul lui Goian, care -chiar dacă e cam slăbuț și el- are o ”adaptabilitate” mai mare pe diferite posturi. Și ca să închei cu disertația asta privind fundașii centrali: avem unul singur de picior drept (Larie), și vreo trei de picior stâng (Goian, Enen, A.Mureșan, dar niciunul de nivelul lui Ionuț, poate Muri), Tînc fiind ”ambidextru” din acest punct de vedere. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Sau tu, sau eu, unul dintre noi doi este în eroare. 🙂 Eu aşa ştiu că Goian este de picior drept. Înainte să ajungă la CFR, a jucat pe postul ocupat la noi de Larie, iar uneori chiar fundaş lateral dreapta.

      Apreciază

      • E posibil să ai dreptate…Catalogarea lui Lucian pe ”stânga” (în viziunea mea) are la bază atât meciurile din acest sezon, dar și faptul că -parcă- dădea mai bine în minge cu stângul…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Ambidextru pare a fi Vitor Bruno, dar cred că ar avea nevoie de nişte calmante. 🙂 Sau măcar să fie dotat cu o oglindă în timpul meciurilor. Să mai protesteze şi la propriile „realizări”, nu numai la deciziile arbitrilor. 🙂

          Apreciază

  3. Să nu uităm, totuși, aportul cam slăbuț al închizătorilor (asta ca și o mică explicație pentru multele greșeli din centrul apărării). Nici Nascimento, nici Veres nu-s închizători. Szilard se achită de sarcini cât de cât, dar în atac e zero, Filipe invers. Dacă nu intra Negruț (și bine că a intrat, până la urmă), postul lui era ocupat de Filipe, dar așa trebuia retras cu o linie mai în spate, care-i o pălărie cam mare pt. el. HAI CFR!!!

    Apreciază

  4. Joc șocant de slab, execrabil! Trebuia să fie un joc-școală, cu un scor de tenis! Penibil și ridicol, cum purtătorii de tricou al unei echipe cu pretenții de play-off să fie driblați ca jaloanele de niște copii. Nu există să fii împins cu curul în poartă în asemenea hal de o echipă de divizia C!!! Beleck: dezastru, Jakolis: varză. Negruț: dacă nu dădea golul era degeaba în teren, Bruno: să-i dea cineva numărul psihologului lui Halep, Veres: de diviza C, Felipe: nu e vina sa că Dican își bate joc de el, Camora: singurul jucător de câmp care merita să poarte tricoul vișiniu ieri, Mureșan și Goian: de divizia B, Dani: mulțumim, la revedere, Marc: din păcate omul meciului.
    Dican: când îl pui pe Felipe la 1,75 și vreo 65 de kile, să joace mijlocaș defensiv, înseamnă că nu te pricepi. Când vezi că între Goian și Dani se iscă un bulevard, unde sunt conduse mai toate acțiunile ofensive ale adversarilor, creînd o superioritate numerică pe acolo, și tu nu ai nicio reacție timp de jumătate de oră, se cheamă că nu te pricepi. Când ai doi fundași centrali lenți ca melcul, iar adversarul îl călărește un meci întreg, și tu nu ai nicio reacție, mă tem că iar nu te pricepi. Echipa a jucat bleg, sictirit, la alibi, aparent fără nicio idee tactică, ajungând să tragă de timp în fața unor copii. Rușine de calificare. Dacă nu bate pe fcsb etapa viitoare, Dican ar cam trebui să facă un pas în spate. Să redevină secund, să-și facă școala șamd. E de treabă, are caracter, e de al nostru și a demonstrat că are potențial, însă momentan pălăria pare prea mare pentru el.

    Apreciază

    • Comentariu cam acid, dar toate-s adevărate, din păcate…Referitor la Felipe, la închizători -în general- înălţimea şi greutatea nu sunt nişte criterii foarte importante, dimpotrivă! Istoria fotbalului e plină cu închizători scunzi dar răi (Davids, de ex.), iar de la noi îmi aduc aminte de Monroy, pe repede înainte. La Nascimento lipseşte în primul rând răutatea pozitivă specifică acelui post. HAI CFR!!!!

      Apreciază

      • Sa nu il uitam nici pe Verratti de la PSG care la doar 1.65m inaltime este unul dintre cei mai buni inchizatori din lume! Bine spus kiruj, lui Nascimento ii lipseste acea rautate pozitiva pe care o cere fisa postului de inchizator, eu il vad pe Nascimento in spatele varfului, are calitate pentru a fi playmaker.

        Apreciază

        • Justice, este cât se poate de evident acest lucru…La Timişoara s-a achitat f.bine pe acel post (în spatele vârfului, în 4-2-3-1, câteodată 4-1-4-1). Cu aşezarea în sine (ca schemă, fără „nume şi prenume) nu au fost probleme nici ieri (a fost din nou 4-2-3-1, cu ceva transformări spre 4-4-2 în apărarea preventivă, făcută sus), problema a fost alegerea actorilor pe posturile concrete ale aşezării…Felipe e unul dintre cei poziţionaţi greşit, dar să zicem, că exista scuza că introducerea lui Negruţ. Altă poziţionare greşită: plasarea lui Goian ca şi fundaş central dreapta. Revenind la mijloc: practic am jucat cu 2 închizători atipici: Felipe şi Veres (care e şi necopt, deocamdată, şi cam nepotrivit postului, cu toate că se cam achită de sarcinile standard). La Felipe putem vorbi de o (aparentă) contradicţie: există precedentul Iaşi (în Cupa Ligii, câştigat de noi), când a fost foarte retras, practic în faţa apărătorilor, DAR NU PENTRU ÎNCHIDERE, CI PENTRU PROIECTAREA ATACULUI!!! Adică la Iaşi, în ciuda poziţiei foarte retrase, el răspundea -de fapt- mai mult de proiectarea/limpezirea/iniţierea atacurilor, şi mai puţin de „închidere”, sarcină ce a fost făcută de alţi „salahori”! Un exemplu în acest sens este Pirlo de anul trecut de la Juve, care a jucat foarte jos, dar era SINGURUL răspunzător de „transportul” mingii mai sus. HAI CFR!!!

          Apreciază

    • Eu iti inteleg supararea ,iti place spectacolul(fotbalistic) dar pentru asta trebuie sa mergi ori la teatru,ori in alt campionat……..dar si asta cu alt campionat nu poate sa stea in picioare 100% ,cand ma refer la jocurile de cupa care au un specific aparte.Apoi de ce FCSB si nu Barca,ca si astia au facut o remiza in cupa Spaniei 0-0?
      Apoi am vazut cum a castigat muresul ieri cu bacauanii……..i-au dominat aia si au ratat ocazii mari,fiind invinsi dintr-un 11m inventat(zic hatrii).
      Apoi copiii aia de la Hagi nu-s chiar asa ordinari cum se zice pe alte siteuri,fiind vorba de o selectie la nivel national………bine o sa-mi spui ca aveau 16-17 ani.Acum hai sa-ti spun eu o poveste reala din anii 80.Se face o selectie la CFR cu juniori din toata tara(cred totusi ca erau din licee de transporturi).In fine,de la Galati a venit o intreaga echipa care a si castigat(totusi nu a fost vorba de un turneu pe echipe,dar ei jucau impreuna).
      Si ce se gandesc astia ai nostri?Echipa mare avea antrenament si sa faca un meci de verificare ad hoc(chit ca juniorii tocmai terminasera partida).Si incep astia jocul,inscriu juniorii relativ repede jucand foarte bine…….pana la urma partida nu s-a terminat ,pentru ca seniorii nostri n-au suportat sa fie umiliti de niste copii si au apelat la intrari mai putin ortodoxe!
      Poate asta ne arata si nivelul tehnico-tactic al echipei ,fara sa se mai trambiteze valoarea deosebita a lotului.Asta-i echipa noastra in acest moment din istoria vietii ei.Si chiar imi vine greu sa cred ca vine Mourinho si face altceva cu aceasta echipa.
      Ma gandesc la doua situatii identice (relativ) dar cu solutii diferite………la fcsb dupa implantul cu jucatori care au confirmat la alte echipe se preconizeaza aducerea unui numar impresionant de jucatori care sa duca fcsbul acolo unde-i locul.La noi se viseaza ca schimbarea lui Feri ii va transforma pe jucatori din anonimi in mare vedete internationale.Sa fim seriosi,jucatorii veniti la noi in vara n-au fost niciodata la echipele lor mari jucatori.Sunt jucatori tineri ,care au un anumit bagaj fotbalistic care trebuie sa creasca in timp.
      Acum daca unora le-au fost intrerupte visurile pline de preamarire vorbim de alta povestioara.Inainte de ultimul titlu au fost adusi vreo 7 jucatori ca si Beto,Sougou,brazilianul din fata……….iti pare aceeasi situatie cu cea de acum,dublata peste starea de insolventa?

      Apreciază

      • Și care ar fi ”specificul aparte” al jocului de cupă, că n-am prins idea? Impotența de a face un dribling, o preluare, o pasă, o centrare mai acătări în fața unor copii care joacă în divizia C?! Tu chiar ai fost mulțumit de ce ai văzut? Păi dacă ai noștri care sunt matematic pe 6 în Liga 1, sunt niște ”anonimi”, ce sînt copii de pe locul 6 din Liga 3? Hai să fim serioși și să observăm că din punct de vedere tactic am fost de râsul curcilor: jucători poziționați aiurea, lipsă de reacție de pe bancă, singura schemă de joc fiind mingea bubuită în față sau pe benzi și de acolo centrare anemică în careu. Doar Felipe, când a ajuns (din întâmplare?) în față a încercat să joace pe jos, și parcă o singură dată Jakolis. Așa vrem să batem fcsb? Dar ho, poate nu vrem să batem pe nimeni, că e foarte convenient să invocăm că suntem niște bieți anonimi insolvenți și furați de arbitrii. Aiurea.

        Apreciază

      • Specificul cupei la care ma refeream consta in surprizele care apar editie de editie,in special in campionatele tari.Vezi si eliminarea lui Arsenal,MU de echipe din liga a 2a.Am vazut in Franta cum Nantes este eliminata de o echipa de liga 4a……..deci se poate

        Apreciază

        • Middlesbrough e peste valoarea CFR-ului 2012, care l-a bătut pe Man United în UCL. E cotată la 45 milioane euro, Sheffield Wednesday la 40 milioane. Nu e o surpriză așa de mare. Btw: Middlesbrough are 1 jucător de 18 ani, Sheffield niciunul sub 20. Nu se pot face analogii cu Viitorul 2.

          Apreciază

  5. N-am vazut meciul, ma bucur ca n-am fost eliminati de pustii pustilor lui Gigi Be…Hagi. Acum vin in Gruia pustii lui Gigi Becali sa ne arate o lectie de… arbitraj, cum am mai vazut multe pana acum… Sper sa nu luam cartonase pentru proteste, oricum nu are rost…Forza CFR!

    Apreciază

    • Pe H”o”tegan l-am vazut razand la inceperea reprizei a doua dupa ce a revenit la decizia de a acorda in prima repriza penalty pentru noi. Asta la ultimul meci de-al nostru arbitrat de H”o”tegan…Cred ca nici un arbitru nu se opune presiunii FRF, LPF, …etc de a ajuta stana si mai nou pustimea noului Gigi (Hagi…)…

      Apreciază

  6. Întrebare: până la urmă Marc a luat galben în min. 94 sau nu? Pe digi am văzut inscripţia cu galbenul lui Traian, de-aia l-am pus şi pe el la cei îngălbeniţi. Pe jesepe, în schimb, nu apare în caseta tehnică a meciului. HAI CFR!!!

    Apreciază

  7. Am prins in direct,doar secvente din meci si alea cu mare greutate,dupa ce am”mituit”o domnisoara,care detinea telecomanda,de la receptia din holul Spitalului,unde ma gaseam incognito,spre nedumerirea si grimasele provocate pacientilor si a celorlalti vizitatori; mi-am reintarit convingerea, ca orice sistem savant am utiliza,este neproductiv,daca vom continua,aiurea, sa folosim doua”varfuri”(Beleck,care alearga ca un bezmetic si Negrut,care dormiteaza pe teren!);este obligatoriu,sa incepem,la mijloc cu trei”meseriasi”-Gomelt,Petrucci si Nascimento(box to box),in benzi-Paun si Nouvier-iar varf de lance-“arcasul”;nu e posibil(ba,a fost posibil si chiar jenant !),ca niste copii sa-ti faca capul calendar(Feri),sa te domine la actiuni periculoase de poarta,la posesie,(unde erau inchizatorii?),la numar de suturi si sa-ti puna,atatea probleme,fara ca noi sa reactionam in vreun fel(!);cei de pe partea dreapta a defensivei au fost niste”clovni”rataciti in arena(Dani,Goian);nici nu vreau sa ma gandesc,ca vom pierde al treilea meci consecutiv,acasa,desi datele prezentate si statisticile,nu ne dau nicio sansa,la victorie(!);Hai CFR!

    Apreciază

  8. NOTAREA s-a încheiat, au fost prezenţi la „datorie” 13 tribunişti. Feri a primit nota 5.2, în timp ce echipa a fost evaluată la 6.1. Note mari au primit Marc (8.6, felicitări, din nou, Traiane!) şi Nascimentp (7.2), singurul „repetent” (sub 5) fiind Dani, cu 4.9. În Cupe doar Camora are o prezenţă de 100% în cele 4 meciuri, în timp ce în campionat doar Larie a mai rămas „all inclusive”…:) HAI CFR!!!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.