„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (30)


În timp ce Dinu Cornel, cu toată mutra lui de puștan de liceu/profesională (paharul de șampanie din mâna lui n-a mai încăput în scanner) și în ciuda faptului că nu primise super-note în cele 15 etape ale turului de campionat, era desemnat cel mai bun fotbalist român al anului 1970, un ceferist clujean prindea „primul 18” al sezonului! O performanță demnă de notat a lui Cojocaru, mai ales dacă ne gândim că ceferistul provenea de la o echipă de locul 14.

Revista „Fotbal” intră în gândurile și intimitățile unui tânăr jucător, Octavian Ionescu, fotbalist la zi la CFR Cluj și student (deocamdată!) la fără frecvență în București.

Și pentru că încă mă macină regretul de a nu fi găsit în arhivă revista cu numărul 237 (CFR – Steaua 5-0, remember?), iată că am găsit în acest număr un mic „rezumat” al celebrei partide de la Cluj, când a fost vai și amar de măicuțele lor:

Eugen Barbu are ultimele rânduri înainte ca ceasul să bată Revelionul. Scriitorul știe exact care sunt condițiile ca anul 1971 să fie mai bun decât 1970, și nu se sfiește să informeze și cititorii. Nu pot să nu remarc hotărârea cu care propune îngroparea viilor – măsură relativ corectă – dar nici să nu observ că nimeni, niciodată, pentru niciun 1971 sau 1990 sau 2016 sau 2037 mai bun, n-a îndrăznit vreodată să păcătuiască de moarte și să aducă vorba despre pârjolirea prunilor!

La mulți ani, 1971!

***

Revelionul e deja istorie. Caltaboșii, sarmalele și paharele goale lasă din nou locul grijilor legate de fotbal. În timp ce alții caută cu încăpățânare la femme, antrenorul CFR-ului din Cluj continuă să caute obsedat un Anca sau un Tade (sezonul 2), care să bage mai des mingea în plasă. Pentru a evita oboseala inutilă a unor turnee de pregătire în străinătate, se pare că CFR va rămâne să se antreneze acasă. În definitiv, meciurile cu echipele care ne interesează cel mai tare nu se vor disputa la Monte Carlo sau Ibiza.

***

Din numărul 245 aflăm că Dinamo e la Porto Alegre, Rapid la Sao Paulo, Steagul Roșu flutură în Grecia, Bacăul rătăcește prin Liban, Iașiul prin Congo, „U” Cluj se pregătește de Albania, iar restul divizionarelor „A” (printre care și CFR Cluj) trag în plămâni aer ozonificat de munte românesc. Ceferiștii noștri proiectează un meci amical cu Slovan Bratislava, ca să vadă cum ar fi dacă ar juca vreodată în cupele europene…

Bonus. Același număr ne prezintă o situație interesantă, cu repartiția echipelor de diviziile „A”, „B”, „C” și „județeană” pe județe. De remarcat ce puține echipe din Scornicești, Bragadiru, Voluntari sau Chiajna evoluau la sfârșitul cincinalului 1965-1970 pe prima scenă fotbalistică.

Autor: CJ-07-CFR

28 de comentarii

  1. Dincolo de faptul că nu l-am simpatizat deloc, Eugen Barbu scrie nişte lucruri acolo, care sunt valabile şi acum, de ex. parte aia cu „arbitrajele cinstite”…:) E valabilă şi observaţia lui cu naţionala, cu amendamentul, că atunci selecţia s-a făcut pe amiciţie, iar acum prmeazîă interesul (material). Nu prea pricep harta aia, doar 3-4-5 echipe de judeţ în Cluj, Arad, etc.? WTF? HAI CFR!!!

    Apreciază

  2. În anumite condiţii, putea fi şi Tade acel „vîrf” realizator mult căutat link, dar n-a fost el. Şi, n-a fost nimeni, degeaba l-a tot căutat antrenorul Eugen Iordache. N-am mai avut răbdare şi am cercetat să văd cine va fi noul golgheter: golurile din retur (17 la număr) au fost marcate de cei care au jucat şi în tur, Ţegean 4, Sorin Bretan, Octavian Ionescu şi Fanea Lazăr câte 3, Soó, Lupu, Cojocaru şi Marius Bretan câte unul.

    Apreciază

  3. Cupa României, optimi de finală 2015-2016: Viitorul II – CFR Cluj. Arbitru: Sebastian Colţescu. 🙂 “Meciurile se joacă într-o singură manşă, în datele 27, 28 şi 29 octombrie.” link

    Apreciază

    • Teoretic am avut noroc…Ăștia de la Viitorul II sunt în Liga-3 (seia a II-a), pe poziția a 10-a din 13. Oricare alta din urna aia ”C” era mult mai grea (Baia-Mare, Bacău, Brașov). HAI CFR!!!

      Apreciază

    • deocamdată astrele sunt aliniate pt….Astra Giurgiu…:) Oricum, pe termen scurt, m-aş mulţumi şi cu accederea în play-off (ca obiectiv), nu de alta, dar e o îmbulzeală cam periculoasă acolo. În plus, jmecherii de la Buc. au cam început să ne laude, şi asta nu e bine, vor să ne adoarmă…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Si pentru mine obiectivul principal ar fi accederea in play off unde cu sistemul actual orice rezultat este posibil.Uitandu-ma peste clasament si cunoscand forta de culise a echipelor din fruntea clasamentului pot remarca urmatoarele:Astra si Steaua sunt ca si intrate in grupul celor 6………….apoi Dinamo(cu Danciu invitat special zilnic in emisiuni la Digi) si Viitorul(cu Hagi la fel prezent pe sticla ca si odiosul nea Ceasca) la fel vor fi sprijinite de jocurile de culise.Alt concurent redutabil(si nu cel din urma) ar fi Pandurii cu o influenta la nivelul politicului la cel mai inalt nivel.Apoi ar ramane locul 6 izbavitor pentru care ar urma sa se lupte ASA si CFR.Si chiar daca credem ca distinsii ar lasa loc unei dispute deschise ,eu cred mai ales dupa infiintarea „centrului de excelenta” de la TG. Mures, ca aceasta echipa va beneficia de o anumita slabiciune a cadrelor frf.
        Dar acestea sunt doar jocuri de culise si sper ca CFR sa poata sa le demonteze.Teoretic suntem bine plasati si avand 5/6 jocuri cu echipele de mai sus acasa.Doar ca este destul daca in aceste jocuri vor fi delegati sa-mparta dreptatea alde Balaj,Tudor sau Avram!Nu este imposibil ,doar putin probabil………cum a fost de ex jocul contra Rapidului ,cand Deac a fost eliminat dupa ce rapidistul i-a aplicat un cot in ceafa,dar Tudor a vazut doar simulrea rapidistului la „lovirea” lui Ciprian.Ar fi o sansa gen, sa te pish contra uraganului fara sa te stropesti(scuzati comparatia).

        Apreciază

        • Ai evaluat corect şansele, Gică, cam aşa văd şi eu influenţele şi şansele. Cu menţiunea că la Astra e posibil să asistăm la un recul (fie pe motive financiare, fie pe motive de sprijin retras din cauza lui „Şumi-gură-bogată”, gură îndreptată aproape exlusiv împotriva FCSB). Nu ai menţionat acolo pe cei de la Craiova (cărora putem „aplica” o „directă” chiar duminică!), joacă binişor, şi nu stau foarte departe de cei 7, sunt totuşi încă 14 etape din sezonul regulat! În opinia mea, dacă s-ar juca EXCLUSIV pe teren, am ajunge în play-off fără problem (undeva pe locul 3-4), lucru realizabil şi în acest context mai cu influenţe, dar e nevoie să facem nişte paşi şi noi (conducerea) în direcţia „dobândirii influenţelor”. Dacă nu s-au făcut deja, e posibil şi asta, chiar dacă nu se vede foarte tare…:) Mă pune pe gânduri (am mai spus-o) acest cor laudativ apărut din senin, care nu e un fenomen întâmplător (mai ales la noi în RO), şi chiar dacă parţial au dreptate (nu în totalitate!), eu cred că e vorba de atragerea atenţiei că există şi acest pericol numit „atenţie la CFR”…HAI CFR!!!

          Apreciază

    • Mă bucură prezenţa în top a lui Feri în ambele clasamente! Lăsând la o parte posibilele „breşe” din statistici, ele ne arată că omul lucrează metodic, dedicat meseriei. Ok, noi ştim foarte bine unde are el slăbiciuni (sunt sigur că le ştie şi el), dar acolo vorbim deja de detalii. Revenind la articol, nu prea ştiu de unde au scos ei 57 de partide ale lui Feri (ca A1), să nu mai vorbesc de faptul că mai jos „se trece” nonşalant la 30 de partide. Nici nu mai spun că la mine (în tabelul „all time”, link05 în „Sondajele lui Kiruj”) Feri are 27 de partide la CFR ca şi A1…:) Trecem şi peste asta, cel mai important este meciul de duminică cu oltenii. Este un examen foarte important pt. Dican, pt. echipă, poate şi pentru noi. HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. Kiruj indiferent de jocul actual,Craiovei ai va fi aproape imposibil sa intre-n play off……..sunt la -5 la adevar si nu-i vad echipa de speriat.Nu au jucatorii care sa faca net diferenta.Ar trebui sa faca un parcurs aproape perfect acasa si-n deplasare sa vina cu puncte.Eu nu-i vad dar, cum ai spus mai este-un retur intreg si partida cu noi de duminica care poate fi decisiva.

    Apreciază

      • Da, era fotbalist, într-adevăr. Păcat că nu a reușit evoluții mai bune acu’ 3 ani. Acum a avut niște meciuri bune (unele spre foarte bune, de ex. contra celor de la Botoșani), dar s-a văzut cu ochiul liber că joacă fără motivație, cu gândul în altă parte. Chiar și la golul dat câinilor, colegii lui s-au bucurat mai tare decât el…Păcat, circul asta iscat în jurul lui (mai mult din vina conducerii) l-a afectat evident, relațiile s-au deteriorat și asta este. Îi doresc succes, chiar dacă ”amprenta” lui lăsată în memoria colectivă a ceferiștilor nu va fi una de durată. HAI CFR!!!

        Apreciază

          • Da, ai dreptate, și mie mi s-a părut așa, mai introvertit, într-adevăr. În acest moment (și având acest lot) era nevoie de Claudiu, mai ales în meciurile de acasă, când ești obligat să ataci, și nu oricum, ci mai ordonat, mai așezat un pic. Când a fost folosit la mijloc, a jucat de fiecare dată mai bine, când era împins vârf (lângă Beleck sau lângă Cristian), n-a mai ieșit în evidență, de fapt n-avea cum să iasă în evidență, nu e postul lui. Păcat. HAI CFR!!!

            Apreciază

    • Până la urmă, clubul i-a propus un alt contract, probabil unul în media lotului actual. Asta e, întotdeauna îmi pare rău când pleacă câte un fotbalist de la CFR, îl regret şi pe Voiculeţ, chiar dacă nu-i un jucător tocmai pe gustul meu.

      Apreciază

    • Ei, greu daca ne referim din nou la trecut. Aduceti-va aminte ca pe vremea lui Diogo Valente erau vreo 45 de jucatori sub contract si o sa vedeti de ce a picat sandramaua. Calculati si voi cit costa de fapt un jucator bun dar veneau cite 5 ca sa joace 2. Acum lucrurile au inceput sa se aseze, ceea ce este mai bine.

      Apreciază

    • In mod normal rolul echipei secunde e sa produca si sa rodeze talente. In divizia a treia din Romania nivelul e prea jos pentru asta. Daca ne uitam spre Portugalia, cu un sistem de care profitam si noi, acolo liga a2a a fost largita de la 18 la 22 de echipe pentru a permite cluburilor mari sa aiba a doua echipa la nivel profesionist.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.