Freudisme


Am depăşit, aşadar, şi etapa a 10-a a Ligii 1. Am obţinut o nouă victorie (a 3-a consecutivă, la nivelul tuturor competiţiilor oficiale), una reușită împotriva adversarilor noştrii preferaţi în deplasare (hehe…), motiv pentru am „refreşat” tabelul prezentat după etapa a 8-a (ăla cu datele comparative ale celor 12 ani „new-ceferişti”). Iată-l:

tabel1

Ce ne spun cifrele?

 1. În primul rând vedem un salt important al lui Dican. Dacă după opt etape era pe antepenultimul loc cu cele 12 puncte de atunci, ultimele 2 victorii îl plasează deja pe un onorant loc 5, după cele 3 ediţii câştigate şi după „decatlonul” de anul trecut al lui Miriuţă.
 2. Pe ultima poziţie rămâne (sperăm să fie aşa pe veci…) contraperformanţa realizată de cuplul Rednic+Grigoraş (cu „merite” substanţiale ale primului…) în ediţia 2013-2014 (13 puncte).
 3. În locul ultimei coloane (cea cu aşezările preponderente), am inserat una cu numărul de jucători utilizaţi în primele 10 etape. Pe primul loc (fără să însemne asta vreo mare performanţă, dimpotrivă…) avem sezonul 2010-2011 (tatonat de aproape de sezonul 2012-2013), cu 29 jucători folosiţi de cuplul Cârţu-Minteuan, în timp ce sezoanele cele mai „economicoase” din acest punct de vedere au fost 2005-2006 şi 2014-2015, când Dorinel, respectiv Miriuţă, au trimis în teren doar 20 jucători în primele 10 etape. Gândire nemţească, probabil, fără excese la niciun capitol… 🙂
 4. În două sezoane am avut golaveraj negativ după 10 etape: vorbim aici de 2005-2006 (Dorinel) şi 2013-2014 (Rednic+Grig), în ciuda locurilor relativ bune din final (5, respectiv 7).
 5. În două sezoane (2004-2005 cu Şunda şi 2010-2011 cu Cârţu+Alin) „producţia de puncte” după primele 10 etape era acceptabilă (16), dar locul ocupat în final a fost o catastrofă, cu 2 cifre (11, respectiv 10).

No, uite că am tot vorbit (şi) de Rednic, făcând oarecum trecerea la meciul de luni, unde Mircea „cel Strâmb” a ieşit în evidenţă mai mult decât trebuia. Bine a făcut, putem constata, din punctul nostru de vedere… 🙂

Aşadar, observaţii scurte (un fel de rezumat al comentariilor postate pe Tribună), pe sărite, despre meciul de luni, câştigat în deplasare la… Mircea:

 1. Un meci ciudat, atipic, câştigat mai mult în plan psihologic, cu un „aport” tehnico-tactic (fundamental greşit) al lui Mircea.
 2. În plan tehnico-tactic, greşeala fatală a lui Rednic a fost renunţarea absolut neaşteptată la formula consacrată în primele 9 etape (1-4-2-3-1, rotindu-i în poziţia de vârf pe cei doi gemeni tip tanc, Essombe şi Gnohere) şi revenirea la „prima dragoste”, la 4-4-2, cu ambii atacanţi în faţă. Mutarea lui Mircea s-a dorit una surprinzătoare pentru noi, dar lucrurile s-au derulat exact pe dos, mecanismele noului sistem nu au fost suficient de bine însuşite de „câini” (poate nici înţelese, poate nici explicate…), echipa a rămas una destul de lungă (vezi şi observaţiile recente ale lui b_o_g_d_a_n), mingea a ajuns mai rar şi mai anevoios în careul nostru, şi – drept urmare – a apărut neliniştea, apoi crisparea, totul culminând cu o nervozitate excesivă şi o debandadă totală. A intervenit, aşadar, Mr. Freud… 🙂
 3. În afara greşelii de ordin tactic, am putea vorbi şi despre o încredere mult prea mare a dinamoviştilor, care s-au crezut învingători dinainte (ocupând, teoretic, primul loc după etapa asta). Nu degeaba se spune că nu e bine să te tot gândeşti la victorie (şi la locul ocupat), că te împiedică să faci lucrul cel mai important (presupunând o concentrare maximă), adică jocul. Oricum, dacă faci bine jocul, vin şi rezultatele, dar nu e bine să se inverseze priorităţile.
 4. Să mai vorbim şi despre CFR un pic, dacă tot ne-am adunat aici cu acest scop declarat… 🙂 În primul rând, era să cad în plasa imaginii de început a meciului (se vede foarte bine pe prima fotografie din articolul lui 07), crezând că vom juca în 4-1-4-1, aşteptat de mulţi, şi „aici”, şi „dincolo”. În realitate, vorbim tot de 4-4-2 (poate careva dintre jucători a spus un banc, şi băieţii – ascultându-l – au stricat aşezarea.), dar acest 4-4-2 al nostru a diferit mult faţă de varianta „testată” (fără succes) de Mircea. În primul rând la noi vorbim deja de o tradiţie, de o lecţie învăţată, vorbim de o aşezare mult mai scurtă (cum trebuie să fie ea conform manualelor), în plus apar mereu nişte „ajustări” în cadrul sistemului, benefice, deocamdată.
 5. Feri nu schimbă, aşadar, sistemul, face (mai degrabă) nişte retuşuri/experimente în cadrul lui. Dacă la Iaşi l-am văzut acolo pe Nascimento (cu un joc efectiv încântător), un rol de coordonator din spate (şi cu Davide urcat un pic mai în faţă), pe Ştefan cel Mare vedem o revenire la un 4-4-2 aparent mai rigid, mai defensiv, cum era pe vremea lui A. Mureşan, dar cu o determinare foarte mare a jucătorilor, predispuşi la un angajament fizic ridicat.
 6. Aşadar, un sistem deja cunoscut, cu o linie mediană cunoscută, intervenind o singură mutare, aparent ciudată, titularizarea (şi păstrarea pe teren până-n final) lui Gomelt, cvasinecunoscutul debutant, citit – pare-se – bine de Feri în acele câteva antrenamente. Gomelt a fost undeva în locul lui A. Mureşan, dar rolul lui era un pic schimbat. El făcea un fel de marcaj om-la-om la mijloc (cum făceau stoperii prin judeţ şi divizia C în anii ’70-’80; se duceau cu atacantul şi la budă), dar nu neapărat la UN SINGUR dinamovist anume, ci la cel mai liber din zonă, sau la cel care prezenta un potenţial pericol în construcţia atacului dinamovist. Practic nu a făcut marcaj la omul cu mingea, ci la cel fără minge, dar care trebuia –ulterior – să primească mingea, pentru ca atacul să funcţioneze. Acest marcaj preventiv a fost una dintre cauzele deselor rateuri ale atacurilor dinamoviste; lanţul s-a întrerupt, deseori, în zona închizătorului nostru. Vă daţi seama cum e, sunt exersate anumite scheme prin care mingea e dusă în careu, şi, ce să vezi!, când construcţia ajunge la un punct anume, actorul tău este „indisponibilizat”, aşa că revii la construcţie pe o altă variantă, unde – la un moment dat – tot întâlneşti un coechipier indisponibilizat… 🙂 Cam asta a fost şi explicaţia pentru care numele lui a fost extrem de rar pronunţat de comentatori, el neavând treabă – prin definiţie – cu mingea, ci cu distrugerea preventivă a lanţului ofensiv advers. Mutare excelentă, Feri, curaj nebun trebuia să ai pentru a opta pentru această versiune de mijloc şi modalitate de anihilare a adversarilor! Felicitări!
 7. Sacrificarea (cu folos) a lui Gomelt l-a readus în prim-plan pe Davide, care era „mingicarul” de la mijloc; el o lua de la fundaşi, el o împărţea mai departe, el făcea, el desfăcea. Ca un adevărat căpitan, ce mai… Apropo, altă ciudăţenie, cu Davide căpitan (nu că n-ar merita banderola), din moment ce îl aveam acolo pe Larie. Există o magie woodoo cu această banderolă… 🙂 Oricum, banderola a fost purtată până acum doar de jucători, care în momentul respectiv aveau o utilizare de 100% în meciurile de campionat. Din păcate, Camora a pierdut această calitate, dar asta e, viaţa (și banderola) merge înainte… 🙂
 8. În faţă, perechea noastră de vârfuri (Beleck-Lopez) e altfel concepută un pic: „taurul fioros” şi pus la munca de jos (sacrificat, vor spune unii) este Beleck, care face pressing, trage oamenii, vine înapoi, în stânga-dreapta, iar „beneficiarul” este acest Cristian, care are – deseori – zone libere, şi care coboară mai spre mijloc, mai ales în faza de apărare. O pereche „dezechilibrată”, cu roluri diferite, dar bine rodată, aşa cum vedem în ultima vreme.
 9. Despre apărare. Trec peste observaţiile mele din comentarii (că s-au mişcat mai slăbuţ, în special la 0-0, dar şi la 1-0, mai ales în centru). Vedem că Goian s-a mai armonizat cu Larie (mai puţin dubla fază de după 1-0, în finalul primei reprize, când i-au scăpat pe gemenii dinamovişti singuri cu Marc. Bravo Traiane!!!), vedem că „multilateralul” Tiago Lopes a ajuns şi pe stânga (jucând relativ mulţumitor acolo), vedem că Dani Coelho rămâne acelaşi jucător cam limitat dpdv tehnic, dar cu o bună determinare, disciplinat. Oricum, nu poţi să te aştepţi la evoluţii ofensive de la el, cum avea Ivo Pinto, sau chiar Susic.
 10. Păun? Evident, cel mai bun de pe teren (şi asta din postura de titular, bravo Adiţă!!!). Dincolo de jocul în sine foarte bun (inclusiv în apărare, s-a repliat de fiecare dată la timp şi cu folos în apărare), merită subliniat aportul lui „psihologic” (freudian) la derularea partidei, în contextul în care eliminările sunt provocate în bună măsură de el. Un şmecheraş, spune Rednic, un băiat extraordinar, spunem noi. Felicitări!!!

Ce aşteptări să avem sâmbătă contra lui Şumi? În primul rând să nu comitem aceleaşi greşeli (nici freudiene, nici tactice) pe care le-au făcut „căţeii”. Adică să nu ne considerăm dinainte învingatori, şi – mai ales – să nu ne gândim NICIO SECUNDĂ că o eventuală victorie ne poate propulsa pe primul loc!!! N-am realizat încă nimic (bine a zis Feri, chiar dacă mai mult din considerente pedagogice şi motivaţionale), şi singurul lucru care trebuie să ne intereseze este pregătirea jocului. Restul vine de la sine, aşa cum am văzut la începutul articolului… 🙂

HAI CFR!!!

Autor: kiruj

29 de comentarii

 1. INTERVIU | „Lunetistul” Voiculeţ a marcat golul etapei. Mijlocaşul dezvăluie cum a gândit eurogolul cu Dinamo şi vorbeşte despre cele trei luni „negre” în care CFR l-a trimis să se antreneze singur.
  În articol:
  “-Tu ai avut o perioadă în care te-ai antrenat singur…
  -Da, aproape o lună, dar nu vreau să comentez despre asta.”
  🙂 ))))

  Apreciază

 2. Referitor la perechea Beleck-Lopez, nu ştiu câţi aţi remarcat cum se schimbă meci de meci linia pe care se poziţionează în momentul în care adversarii reiau jocul din propriul lor careu. Ba la 30 de m de poartă, ba la 40, ba pe linia de centru. Cu Dinamo, în schimb, cât s-a jucat în egalitate numerică, presau fundaşii pe linia lor de 16.

  Apreciază

  • S-a făcut un pressing general „mai sus” (faţă de alte meciuri, ceva în genul celui făcut în epoca de aur a lui Miri), poziţionarea mai spre poartă a celor doi a fost urmată şi de apropierea liniei mediene de cei doi (altfel se rupeau în zadar acolo sus), şi -evident- şi linia de fund a urmat linia de mijloc…:) Echipa a devenit scurtă (mai scurtă ca în alte cazuri, nu cu mult, dar în „cuantum” sesizabil), şi asta atât în atac, cât şi în apărare. Revin, mi-a plăcut jocul defensiv foarte bun al lui Păun (criticat deseori că nu prea se duce în spate), dar şi al lui Jakolis. Cât despre Dani, dacă joacă într-o partitură mai scurtă (ca luni), pare o soluţie acceptabilă acolo, dar fără să te bazezi neapărat în ofensivă pe el. De Tiago nu mai vorbim, că e multilateral…:) Îl vedem, oare, şi în poartă? HAI CFR!!!

   Apreciază

   • Bine scria cineva, undeva, că Dani a jucat absolut la fel în toate meciurile în care a fost introdus. Pur şi simplu, nu ai cum evidenţia vreun meci şi să spui că a jucat o ţâră mai slăbuţ sau mai binişor faţă de alte meciuri. 🙂

    Apreciază

    • Observaţie corectă, cu completarea că -probabil- aşa va juca şi în continuare (dacă va mai avea ocazia), fără prea mari fluctuaţii…Aproape inexistent în atac, dar destul de stabil în defensivă, îmi aduce aminte de majoritatea fundaşilor mai laterali din judeţ şi din C, ca exprimare globală, evident. Nu se pierde cu firea, lucru pentru care îl vom mai vedea în echipa de start, probabil în deplasări mai grele. Acasă avem nevoie de un plus pe partea aia, lucru ce nu poate fi asigurat decât de Tiago (multilateralul…), eventual Jakolis (a mai dovedit asta), poate de celălat multilateral în devenire (Bruno), dar nicicum de Tînc. HAI CFR!!!

     Apreciază

 3. Campionatul trecut eram siderati de rezultatele obtinute de echipa,in conditiile venirii unui numar insemnat de jucatori noi la echipa.Inceputul asta de campionat salutam rezultatele in acelasi context cu jucatori noi veniti,pe un ax central.Doar ca anul trecut parca axul central avea calitate data de valoarea individuala.Acum doar promisiuni de crestere pe calitatile aratate.Anul trecut un Thiago aparea cateodata pe lista de 18,iar acum titular de drept.
  La Dani se observa o liniaritate in evolutii,ceea ce in final nu-i chiar catastrofic avand in vedere postul sau.Mai grav era sa iasa in evidenta cu greseli decisive……..de ex la partida cu catzeii Thiago Lopes a fost in cateva situatii depasit net.La lovitura de cap din 6m si inca de vreo 2 ori in banda.Bine la lovitura de cap centrarea a venit de pe partea lui Dani(comisar).
  Paun are in continuare o naivitate in anumite faze.O intrare riscanta pe linia de 16m (cu presupusul penalty) care putea sa schimbe mult toate comentariile despre partida cu Dinamo.Tot asa a tratat o faza la partida cu Iasiul unde a iesit un gol.Trebuie sa se maturizeze si sa trateze fazele cu maxima seriozitate.Pana la jucatorul indispensabil pentru echipa are nevoie de multa munca depusa in folosul echipei.Pana acum din evolutiile in tricoul echipei putem vorbi de cateva faze reusite.Pana la stadiul de a avea un joc consistent si constant mai are mult de lucrat.Dar copilul pare sa aiba inteligenta si dorinta de afirmare.Calitati are dar trebuie sa-si construiasca personalitatea si o idee de joc.Pentru a avea reusita el trebuie sprijinit de fundasul de banda pentru a avea optiuni……altfel va macina in gol cu cateva depasiri ale adversarului.
  Exista solutii pe banca si astfel se creeaza o emulatie in randul jucatorilor.La mijloc avem pe benzi viteza,am avea nevoie in centru de calitate,de jucatori in stare sa tina de minge.Felipe in partida cu Iasul a aratat bine.Probabil ca in functie de adversar Feri va alege perechea lui Petrucci.
  Eu cred ca aceste ultime 3 etape din tur sunt hotaratoare pentru obiectivul din campionat.Daca trecem bine peste ele avem sanse mari sa jucam in play off.Si primul meci cu Astra cred ca este cel mai greu…….giurgiuvenii au castigat toate partidele din deplasare ,ceea ce spune ceva vizavi de forta echipei(chiar daca au jucat si cu multe rezerve in unele jocuri).Apoi mai vedem……
  Vad ca ne vedem mai devreme decat ne asteptam cu dinamu.Ce ma nedumereste este legea asta a probabilitatii ca toate partidele din cupa sa le jucam in deplasare,fiind vorba de tragere la sorti.

  Apreciază

  • M-a distrat declaraţia lui Negoiţă, că Dinamo a avut 5 jucători aduşi în această vară, aşa că era de aşteptat să apară greutăţi în faţa unei echipe omogene. Chestia e că noi am avut 6 jucători aduşi în această vară în echipa de start. 🙂 )

   Apreciază

   • Contează enorm capacitatea de integrare a noilor veniţi…Pentru asta ai nevoie de o strategie destul de clară (cum e 4-4-2 la noi), e nevoie de o consecvenţă dusă la extrem în a explica la toată lumea ce are de făcut. Asta cu acomodarea e o poveste dubioasă, cunoaştem bine cazurile Bastos şi Tade, dar şi cazuri în care un jucător nou-venit a intrat, a jucat şi a câştigat (Gomelt, exemplul cel mai recent). HAI CFR!!!

    Apreciază

  • Corectă observaţia cu Păun. Interesant, în prima repriză am avut impresia că îl ocolesc colegii cu pase. De multe ori era liber şi bine poziţionat, totuşi pasele, indiferent că la minge era Tiago Lopes, Petrucci sau Lopez, o luau înspre Jakolis sau Beleck.

   Apreciază

   • Sigur n-ai fi incantat sa fi auzit cum l-am gratulat(pe Paun) la o actiune in banda,intra-n centru eliberat de Belek care se duce-n banda ,dar nu-i da mingea ca vroia sa faca diagonala mare a terenului.Nu mai retin cum s-a terminat,dar inclin sa cred ca a fost faultat…….oricum trebuie sa invete sa joace pentru echipa.In general actiunile lui sunt solitare fara legatura cu jocul colectiv al echipei.Jocul lui trebuie sa devina parte a unui angrenaj si nu sa fie asimilat unui jucator care are calitati,dar echipa nu trage foloase de pe urma lui.Ca altfel din speranta va muri talent si-i pacat ca are calitati……

    Apreciază

  • Da, şi eu aşa cred (de fapt aşa şi este), Feri a început să facă permutaţii în jurul lui Davide, în funcţie de meci şi de adversar. Să ne aducem aminte că în mai multe meciuri era acolo A. Mureşan (şi el cu o liniaritate substanţială, dar de încredere, un fel de Dani la mijloc), apoi observând că schema e cam rigidă şi cam defensivă (cu tot cu rezultatele destul de bune), a început „îndulcirea” mijlocului, dar pe lângă „zahăr” s-a uitat un pic şi la adversar. Cu cei de la Botoşani l-a pus acolo pe Voiculeţ (mutare reuşită), la Iaşi pe Nascimento (mutare super-reuşită şi ea), acum îl pune lângă Davide-punctul-fix pe acest Gomelt, o surpriză totală pentru toată lumea, inclusiv pt. dinamovişti (care s-au pregătit, poate, din „operele” lui Voiculeţ, poate Nascimento, poate A.Mureşan). Aşadar, la mijloc avem soluţii de permutare (în funcţie de timp, anotimp, etc.), problema rămâne să se elaboreze o strategie şi pt. cazul în care Davide va lipsi şi el, dintr-un motiv sau altul. În atac iar avem ceva posibilităţi de combinatorică, ca şi în apărare, dealtfel, dar acolo vorbim deja de calitatea celor „combinaţi”…:) HAI CFR!!!

   Apreciază

 4. Cupa Ligii Adeplast: „Meciurile Dinamo – CFR Cluj, Concordia Chiajna – ASA Târgu Mureş, FC Viitorul – Astra Giurgiu şi Steaua – ACS Poli Timişoara se vor disputa într-o singură manşă eliminatorie, la 14 şi 15 octombrie.”
  Iar în deplasare, e rău. Cu Dinamo, e bine.
  „În semifinalele Cupei Ligii Adeplast, câştigătoarea partidei Concordia Chiajna – ASA Târgu Mureş va întâlni echipa care se va impune în meciul Dinamo – CFR Cluj, iar Steaua sau ACS Poli Timişoara va juca împotriva formaţiei care va câştiga partida FC Viitorul – Astra Giurgiu. Semifinalele se vor juca în sistem tur-retur, la 8-10 martie 2016 şi 5-7 aprilie 2016.”
  link

  Apreciază

 5. Kiruj,super poza,comentul si materialul statistic(!); pe langa Albu, ai fost personajul determinant in a ma convinge sa incerc si eu oaris`ce comenturi; Azi,antrenamentul a durat fix 1h.si 30`;au lipsit,cei doi mai vechi,accidentati (Guima si Rosu),la care s-a mai adaugat A.Muresan;mi-au placut executiile lui C.Lopez,Voiculet si Carter,precum si paradele lui Marc;nu inteleg de ce nu se insista, mult mai mult, pe alegerea executantilor si pe modul de executare al loviturilor libere,al cornerelor si al centrarilor(mai toate in 6m.?!),pe pozitionarea corecta a atacantilor/fundasilor;in meciuri,pe respingere,nu-i nimeni la recupere(!?);constat mai mereu, ca suntem foarte deficitari,iar, unele,dintre centrari/reluari sunt de-a dreptul catastrofale si asta in conditiile abundentei de spatiu si timp,fara stress si fara presiune si in lipsa unui adversar(!?);Hai CFR!

  Apreciază

  • După cum se poate observa, ieri am avut un oaspete italian pe tribună, pe vittorio, care s-a interesat de situaţia lui Mincă. A participat la antrenament sau e accidentat şi el?

   Apreciază

 6. Corecte observatiile, Gica10;si mie mi se pare tot mai dubios faptul ca,noi,(asa cum banuiam!), trebuie sa jucam mai tot timpul in deplasare,iar altii,numai acasa(!?);Paun, trebuie sa invete sa faca faza de aparare, sa se concentreze pe ceea ce trebuie sa faca in preajma propriului careu;se pare ca Nascimento va fi folosit,mai des,in meciurile de acasa,iar daca va lipsi Petrucci(„ceasu` rau”),va face cuplu cu Gomelt.

  Apreciază

 7. Kiruj, foarte bun materialul. Totusi as atrage atentia cadesi Dinamo a avut multe disfunctionalitati intr-un sistem nou in aces sezon, pana la faza penalty-ului meciul a fost extrem de echilibrat. Nu putem fi siguri ca acest amanunt a fost decisiv. Ma bazez cand spun adta pe observatia ca Vojnovic putea foarte bine sa aiba aceeasi evolutie execrabila si intr-un 4-2-3-1. Acelasi lucru il putem zice si despre Feussi. Deci clar au existat multe lucruri care auers prost la Dinamo. cum ar fi folosire luiMatei mijlocas stanga pe picior invers si pe aceeasi banda a lui Filip un excelent jucator la onvaluire. Ori n-am vazut nici finalizari, nici centrari de pe aceasta banda, cu o singura exceptie. Apoi varfurile au venit prea mult la primit ecact asa cum erau invatate in 4-2-3-1, in loc sa- si fixeze fundasii pt a creea spatii de patrundete si centrare in banda. De colaborare intre ele nici nu s-a pus problema. Apoi Pelici cred ca se simte mai bine intr-un rol central. Cu toate acestea, cu toate ca s-a intrat prea relaxat in meci, pana la scamatoriile lui Vojnovic si Feussi ( daca nu dadea in adversar cref ca se facea de ras ratand total mingea), nu a exidtat senxatia ca una din echipe controleaza situatia mai bine. De aici si frustrarea total neprofesionista cei drept la Dinamo ca pierde un meci in care nu era inferioara adversarului. E parerea mea si mi-a placut ca ai atras atentia ca si CFR-ul ar putea invata din ea. Scriu de pe telefon si imi cer scuze pentru greselile de scriere. Numai bine

  Apreciază

 8. Așa e b_o_g_d_a_n, am și remarcat și eu anumite disfuncționalități ale noastre în apărare, mai ales în centru. Așa cum ai observat, m-am legat mai mult de cauzalitate și am ajuns la concluzia că anumite greșeli făcute de Rednic ne-a ușurat ulterior munca, evident coroborat și cu ceva noroc. Mai pe scurt, nu jocul nostru super-reușit a cauzat căderea dinamoviștilor, ci invers, anumite greșeli fundamentale ale lor ne-au permis să profităm (ce-i drept nu-i ușor nici să profiți, dacă nu ești deștept și pe fază). Căd despre greșeala (de începător, zic eu) a lui Voinovici, am o teorie ușor nuanțată, bazată -poate- și pe statistică, dar și pe experiențele personale: de regulă un jucător e mai predispus la a face greșeli, când este „aiurit” peste noapte cu sarcini noi, cu tactici noi, iar Voinovici nu pare tipul de fotbalist care să înțeleagă mesajul doar din priviri…:) Sper să dezbatem la fel de productiv (și cu ajutorul tău) revanșa meciului, care va fi în octombrie, parcă, în sferturile Cupei Ligii. Salutare!

  Apreciază

 9. Eu nu sunt asa de incantat ca intalnim din nou Dinamo in deplasare, pt ca e destul de greu sa-i mai bati inca o data intr-un interval asa de scurt. Apoi subscriu la cele scrise de Bogdan, ca diferenta n-a fost facuta de plusul nostru de valoare ci de greselile lor individuale, un fel de greseli „fortate” poate si de stramb, asa cum scria Kiruj. Iar Gica10 amintea de cele doua momente din prima repriza, cu Tiago si Paun „protagonisti”, care puteau schimba radical desfasurarea ulterioara a partidei si implicit rezultatul final. Dar pana atunci sper sa ne putem bucura maine seara de o noua evolutie frumoasa a baietilor nostri si de o noua victorie. Hai CFR !!!

  Apreciază

 10. FV, îmi place, evident, dar să constatăm că teoria nu e nouă, nici măcar de ieri-alatăieri, ci o regăsim încă din perioada romantică a fotbalului (anii 30-50) în celebrul sistem WM, cu 2 interi în spatele celor 3 atacanți, așezați tocmai în acele semi-spații. Sunt acum la munte, cu un internet prost de tot, deci poate că nu mi s-a afișat tot materialul, dar din ce-am citit, se discută acolo de oportunitățile de atac prin semi-spații. Există, evident, o teorie la fel de stufoasă și pentru procedeele (așezările) prin care contracarezi atacul inițiat din semi-spații. Revenind la celebrul WM, acolo -în replică la cei 5 din față, din care 2 interi- în apărare avem așezarea în oglindă, cu 2 închizători în semi-spațiile din fața apărării, pt. că și adversarul joacă în sistem WM…:) Există manuale întregi doar pentru a demonstra că o anume așezare a adversarului cu ce așezare poate fi contracarată, etc. HAI CFR

  Apreciază

  • E ca la sah, cine stie mai multe sisteme si vede mai multe mutari in avans, castiga. Detaliul minor al pieselor cred ca se poate ignora linistit 🙂

   Apreciază

   • A fost ca la şah, pe vremea aia romantică, cu sistemul WM. Comparativ, acum e şah rapid. Cred că în 2015 aleargă mai mult şi doctorii şi masorii într-un meci, să şpreieze gleznele afectate de simulări ale pieselor, decât jucătorul-motor al unei echipe din 1950. 🙂

    Apreciază

  • Autorul nici nu sustine ca e ceva nou, el doar puncteaza unele aspecte care se regasesc in jocul unor antrenori de top din zilele noastre: Pep Guardiola, Francisc Dican, Florin Marin etc.

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.