Di Cano [CSMS Iași – CFR 0-1]


Meci de Cupa Ligii, competiție cu vreo 400.000 euroi mai valoroasă decât un turneu de meciuri amicale. Dar, după teribilele meciuri nule ale Naționalei, nu se cade să strâmbăm din nas. Orice meci oficial, oricât de neînsemnat, numai bine ne poate face, mai ales dacă-l și încheiem victorioși. Deplasare la Iași, unde seria de 2 înfrângeri și o victorie parcă cere echilibrarea balanței. Tribunele sunt destul de goale, semn că ieșenii preferă să citească din Eminescu și Creangă, la gura sobei.

Dican nu riscă nimic în apărare (să fim realiști, Tiago Lopes e mai periculos pentru adversari în careul lor și mai periculos pentru noi în careul nostru), dar face câteva schimbări de la mijloc în sus. Vitor Bruno – pe care caneto încerca din răsputeri să ni-l prezinte drept rezerva pe post a lui Camora – se mută pe dreapta și-l lasă pe Jakolis să privească de pe margine. Nascimento preia rolul lui A. Mureșan. Nouvier debutează pe extrema stângă, lăsată liberă momentan de Păun, ocupat să marcheze două goluri Armeniei U21. Negruț intră în locul lui Beleck, să mai pună piciorul pe minge.

CFR Cluj: Dican – Marc – Dani Coelho, Larie, L.Goian, Camora (cpt.) – Vitor Bruno, Petrucci, Nascimento, Nouvier – Negruț – Cristian Lopez.
Rezerve: Vîtcă, Țînc, Ene, Veres, Carter, Beleck.

Adversarii ne sperie cu Liviu Ganea, dar nu foarte tare. Fostul ceferist e mai benign pe teren decât pe la comisii. Poate Golubovic să apuce să ne pună probleme, înainte să se retragă din activitate.

Însă echipa din Iași nu prea arată a echipă în prima repriză, chestie care n-are de ce să ne afecteze. Ceferiștii sunt ceva mai închegați, mai obișnuiți cu sportul acesta și cu obiectul muncii. Nouvier trage la poartă încă din debutul meciului, iar Cristian Lopez, găsit singur în careul advers de centrarea lui Larie, lovește ciudat mingea cu capul și ratează cam singura ocazie mare de gol.

Comentatorul de la Dolce ar vrea să-l scalpeze pe arbitru că nu dă penalty pentru gazde, în timp ce pe mine mă roade gândul să-l scalpez pe comentator dacă nu încetează cu tâmpeniile.

Meciul destul de plictisitor (nici nu ne așteptam la ceva extraordinar) se transformă într-unul încântător în minutul 44. Nouvier găsește o scurtătură ciudată din afara cerului spre interiorul careului advers, Cristian Lopez e pe fază la recepție și trimite mingea în poartă, demonstrând că are picioare de careu mai bune decât capul. 1-0 înainte de pauză și nu văd de ce Dican n-ar fi mulțumit.

După pauză, ieșenii continuă o eternitate să fie inodori și insipizi. Nu că ne-ar deranja cu ceva.

Pentru că-i e mai dolce cu părul nescalpat, comentatorul cere un penalty și pentru clujeni, dar arbitrul nu stă să-l bage în seamă. Nu mai insistăm pe această cădere în careu, pentru că Negruț face imediat faza serii, croșetând un șir de adversari anesteziați. Centrarea nu e perfectă, dar această scenă îmi aduce aminte de Negruț cel promițător (și neaccidentat) de acum câțiva anișori. Insist să vă conving (am preluat stilul de la caneto) că ăsta-i postul care-l pune cel mai bine în valoare pe Sergiu, postul „Del Piero”.

Ultimul sfert de oră al partidei e un antrenament cu public (modest), în care CFR exersează cum să bage mai bine autobaza în „Groapă”, la un eventual scor favorabil. Deși ieșenii atacă ca disperații, iar mingea se tot plimbă prin careul nostru, reușim să păstrăm poarta goală, semn că putem câștiga și la Dinamo, dacă ne apărăm cu atenție avantajul. Însă s-ar putea să merg un pic prea departe. Hai mai întâi să conducem Dinamo la București și după aia să vorbim despre păstrarea rezultatului sau chiar mărirea avantajului pe contraatac!

Deocamdată e bine. Un meci fără abuz de ratări și cu o bună dozare a energiei (adică fără risipă). Victorie italiană în fața unei echipe conduse de un italian. Dacă ar fi lansat niște avionașe, Di Cano mi-ar fi adus aminte de Mando în seara asta. Mai mult ce vreți? Să batem Barcelona în sferturi? Mergeți la culcare!…

31 de comentarii

  1. Foarte interesant acest Nascimento (păcat că e cam scund), știe jocul, are viziune, tehnic…O primă repriză efectiv execelentă făcută de acest copil, a demonstrat o maturitate surprinzătoare pe un post exigent, a preluat mingile, le-a distribuit mai departe, are și deposedare…A căzut fizic în R2, dar nici stilul de joc adoptat atunci (cu c..ul în poartă) nu-i convine. Ceva-ceva se mișcă și-n Nouvier, mult mai dotat fizic, dar mai puțin tehnic (ca Filipe), în schimb predispus la jocul combinativ (excelentă pasa de gol pt. Arcaș!). În R1 echipa a fost mult peste adversar, până la urmă nu stăm chiar așa de rău (de fapt stăm destul de bine), am văzut scheme, posesie (hou!…:) ). Mi-a plăcut inclusiv acest Bruno, care încet-încet îl va demite pe T.Lopes din funcția de „jucător bun la toate”…HAI CFR!!!

    Apreciază

  2. Aș zice că am văzut cel mai frumos gol al CFR-ului din acest sezon. Spectaculos un-doiul dintre Bruno și Nouvier, excepțională pasa de gol printre trei adversari, parcă și cu exteriorul, superbă și execuția lui Lopez. După primele partide m-am temut că va fi un fel de Ogbu, acum încep să îmi fac griji ca nu cumva să plece la iarnă. 🙂

    Apreciază

    • Da, aşa cred şi eu, a fost fază gândită, cu „studiu de fezabilitate” făcut aşa cum trebuie, apoi „executată” cf. „proiectului”, iniţiată chiar mai din spate, a fost o bijuterie. Di Cano ne-a demonstrat, că nu-i displace jocul combinativ, orientat spre poartă (nu posesia aia sterilă de văzul fraierilor). Apoi în R2 a revenit la strămoşescul „cu fundul în poartă”, că e bun şi asta la ceva. Totuşi,în primele 15 minute ale R2 am jucat mai bine, aproape de nivelul celui din R1. Problema cu retragerea (care nu sunt convins că a fost comandată neapărat de Feri, există şi un adversar pe teren…) a fost că unii jucători, care au excelat în R1 (Nascimento, de ex.), nu mai sunt potriviţi pentru acest tip de joc „a la Inter anii ’60”, în astfel de momente chiar e mai potrivit un A.Mureşan, de ex. Oricum, avem dovada şi siguranţa, că echipa poate juca şi spectaculos, combinativ, cu posesie pozitivă, avem jucători pentru ambele abordări. HAI CFR!!!

      Apreciază

  3. Am vazut un meci reusit, cu implanturi interesante. Si ajungem la o problema de fond – valoarea jucatorilor: Lopez – de liga a 3a spaniola, Belek – n-a fost suficient de bun sa prinda o echipa de liga a doua italiana, Nascimento si ceilalti nou imprumutati – la fel, au venit la un farm team ca sa nu puteau juca cu Bari in jumatatea a doua a Serie B. Remarcatul Thiago – din liga adoua portugheza. Vqa dati seama cit de jos e liga romaneasca si ce nivel are de ex. un Negrut, virf de lance a productiei de jucatori autohtone? Ma uitam ieri la Nouvier si Nascimento – nici unuia nu ii era frica sa intre in 1:1 contra adversarului diect cu mingea la picior.

    Apreciază

    • Jucătorii enumeraţi de tine au reuşit să se remarce doar pentru că evoluează la clubul CFR Cluj. Cam aşa ceva a declarat Dinu Gheorghe la digi. Că CFR-ul şi-a făcut în anii trecuţi un nume şi a fost o forţă, iar nou veniţii prind rapid încredere pentru că joacă la un club mare. În schimb, adversarii sunt speriaţi încă de la vestiare când trebuie să intre în teren pentru un meci contra CFR-ului sau FCSB-ului. 🙂

      Apreciază

    • De valoarea ligii 1 nici nu mai are rost sa povestim pt ca e la un nivel jenant. E cat se poate de relevant exemplul pe care l-ai dat cu cei cativa jucatori de la noi care n-au avut loc la echipe de ligile 2-3 din alte campionate. Noi cu echipa subtire de anul trecut ne bateam la titlu daca nu veneau miticii cu sanctiunile lor mizerabile. La fel si-n acest an, cand cu o echipa si mai subtire suntem inca in prima jumatate. Evidenta ne este data insa de „participarea” din acest sezon in cupele europene a echipelor romanesti, situatie fara precedent cred, dar si de „impotenta” echipei nationale, fara gol marcat in ultimele trei partide in fata unor echipe foarte modeste. Eu ma tot minunez ca inca televiziunile mai sunt dispuse sa scoata bani multi pt un „spectacol” atat de jenant!

      Apreciază

    • Acum câțiva ani CFR respingea niște fundași veniți din Championship (nivelul 2). Acum mare arcaș frânar e Cristian Lopez, care juca împrumutat la Northampton, în League Two (nivelul 4). Cam cu două ligi engleze a decăzut fotbalul românesc.

      Apreciază

      • Te contrazic aici. Uiti ca Astra tocmai a eliminat WestHam?
        Sunt de acord ca am trecut de la liga lui mitica la una mititica, dar totusi n-o poti compara cu divizia a 4-a din Anglia sau a 3-a din Spania.

        Apreciază

  4. Am vazut doar secvente din meci, la concurenta cu sfertul Simonei de la US Open, deci nu prea pot sa-mi dau cu parerea. E bine ca am reusit sa tinem de rezultat o repriza intreaga, desi nu mi-a placut faptul ca n-am reusit sa iesim din propria jumatate, multe momente din a doua repriza. Nu putem sa trecem cu vederea, in ciuda victoriei, nici penaltyul neacordat CFR-ului la faultul asupra lui Negrut, o noua greseala impotriva noastra. La 2-0 cred ca altfel ar fi trecut ultima jumatate de ora a meciului. Parerea unanima a celor din studioul dolce de dupa meci e ca a fost penalty incontestabil pentru CFR, portarul lor neavand nici o treaba cu mingea la faza respectiva ci cu picioarele lui Sergiu. O victorie importanta pt moralul baietilor si o repetitie utila pt meciul de luni seara din groapa. Felicitari baieti si hai CFR !!!

    Apreciază

  5. Din”COLTUL TRIBUNEI”:Acest meci,cu victorie, l-as fi preferat in campionat,dar e bine si asa, pt. mentinerea moralului ridicat si asigurarea posibilitatii de-a vedea la”lucru”,cateva promisiuni,precum Nascimento,Nouvier si chiar surprinzatorul (T.Lopez,pardon) V.Bruno;am avut ceva probleme de omogenitate apoi pe faza defensiva la recuperare,la blocarea atacului advers -in fata careului de 16m.- erori in transmiterea balonului si pierderea cu f.mare usurinta a mingii, in atac; dar am vazut o prima repriza (doar atat ne tin bateriile?!)destul de buna si o secunda mediocra; daca dupa o 1h de joc am abordat o tactica ultra-defensiva, ma gandeam la cu totul alte schimbari:introducerea lui A.Muresan si in niciun caz a lui Voiculet, avansandu-l pe Nascimento si introducerea mai timpurie a lui Veress(!);dar sa lasam „teoria chibitului”si sa remarcam „jocul jucatorilor”: MARC=6,5- la post, dar cu mici ezitari si neintelegeri pe esiri; D.COELHO=5,5 -mai mereu surprins si depasit in aparare,fiind avansat,desi centrarile au venit de la Bruno;ramane veriga slaba;LARIE=6,5-traverseaza o perioada ceva mai slaba; cu unele alunecari riscante,ineficiente si periculoase;a alternat momentele bune cu ezitari si indecizii,dar cu pase excelente spre careul advers si in adancime; GOIAN=7,0-destul de prezent si decis,devine jucator de baza, meserias,este cum am si anticipat, peste Tinc; CAMORA=6,5-nu a excelat,dar nici nu a mai gafat; a si scos o minge de pe linia portii; nu a fost sprijinit eficient; BRUNO=7,0- o surpriza neasteptata, placuta, activ,cu unele centrari reusite,bun si la recuperare,cat l-au tinut”incheieturile”;PETRUCCI=6,0- destul de apatic,cu o prezenta discreta in joc; NASCIMENTO=7,5 -desi, neacomodat, a fost f.activ, cu o prima repriza remarcabila;asa cum anticipam si el, este peste ce au jucat altii, pe acest post; Nouvier =6,5 -bun pe faza ofensiva,dar ineficient pe cea defensiva;desi a dat un assist, a mai pasat si neglijent,chiar riscant, de cateva ori(precum Paun); NEGRUT=5,5-inafara unei singure faze excelente, a fost mai mereu defazat,cu greseli nefortate si pozitionari aiurea;C.LOPEZ=7,5- se descurca bine, ca varf „impins”,este un real pericol pt. portile adverse;asa cum am mai precizat, trebuie sa”lucreze”mult, la jocul de cap(ratare imensa min.35!!!);F.DICAN=7,0-ceva mai indraznet,privind introducerea unor jucatori tineri;era si normal intr-un asemenea meci,dar tot temator,pastrand nucleul de baza si jucand mai apoi o repriza – ntreaga cu”curu in poarta”!?);cat priveste schimbarile si abordarea finalului de meci, am subliniat mai sus;Hai CFR!

    Apreciază

    • Racheta, mie mi s-a părut că mai degrabă am obosit un pic după minutul 60 (în special cei nou veniţi, Nascimento de ex., care a fugit enorm în R1 şi a fost mai mereu la minge), în timp ce ieşenii joacă acelaşi joc predictibil, cu angajment, dârz, cu forcing, dar fără mari bătăi de cap pt. o defensive organizată. Lui Feri I-aş imputa (oricum felicitări pentru aşezarea îndrăzneaţă din R1), că după min. 60 (când echipa a căzut fizic), l-a mai păstrat pe acest foarte talentat Filipe în teren (obosit), iar pe Voiculeţ l-a pus în postura cea mai neavantajoasă lui, respective „pereche” ceva mai retrasă a lui Beleck, adică să facă forcing, pressing, etc. la fundaşi, în condiţiile în care el este un jucător de construcţie, de elaborare. Practic trebuia pus în locul lui Nascimento (Filipe), poate juca bine acel rol şi Claudiu. Cât despre Petrucci, ţinând cont că Filipe a jucat mai retras, el a urcat un pic, dar şi lui îi place postura aia de „preluator şi distribuitor de mingi” din faţa apărării, de aici o mică apatie în joc. Revenind la împingerea lui Voiculeţ în faţă, l-a retras pe „golgeterul-arcaş” la mijloc, pe banda dreaptă, unde şi-a făcut într-adevăr bine datoria (felicitări lui şi pt. gol, şi pt. aportul defensive de după min.60!), dar -practice- 2 jucători au jucat pe nişte posture unde nu dau randament corespunzător. Asta, plus oboseala au dus la pierderea posesiei şi -implicit- ruperea relaţiilor de joc, ieşenii reacţionând imediat, şi ne-au băgat la ciomăgeală. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Eu îl felicit pe C. Lopez pentru gol şi, mai ales, pentru că a fost cel care a reuşit unica bubuială sănătoasă a beşicii din perioada în care am fost o ţâră cam înghesuiţi în propria noastră jumătate de teren. M-au exasperat ceilalţi, unul n-a reuşit o degajare de-aia ţărănească, în mălai, cum se făcea pe vremuri. Păi, mă tată, dai cât poţi în ea când vezi că mingea nu mai vrea să iasă din careul tău ci se tot învârte ca un titirez 🙂

        Apreciază

  6. REFLECTII (ne)PERTINENTE: Caneto,este corecta observatia si stiam acest lucru, cum ca A.Muresan nu era trecut pe foia de joc(!),doar ca,eu,in conditiile in care mi s-a trasat ca OBIECTIV, castigarea Cupei Ligii, nu numai ca-l treceam pe foaie,dar il si introduceam in teren(65′),inlocuindu-l pe Nascimento-daca tot trag la rezultat-,nemai continuind a mai scoate untul din el,inca, de la primul joc- si-l treceam pe banca, sau mai avansat,renuntand la Voiculet,creandu-i acestuia, timp de gandire si de reculegere, ca prea a obosit saracul,de atata contemplare; apoi,nu abordam o tactica, de obicei, falimentara ( f. riscanta cu Dinamo!), aparandu-ne la disperare(in R.secunda) in preajma careului de 16m.si nu as fi bramburit atacul prin mutari exchibitioniste, gen Cr.Lopez in banda si Voiculet al doilea varf(!), dandu-le,astfel, posibilitatea iesenilor sa ne atace f.sus,chiar si cu fundasii(!);aceasta abordare tematoare de asta data ne-a reusit,dar”ulciorul nu merge de prea multe ori la apa!”

    Apreciază

    • Stai calm, Romania e plina de „Romani” cu nume slave: Novac.Dobre, Dobrin,Popovici, Goga, samd. Ma intreb citi „romani verzi” isi dau seama ca au un fotbal in care cei mai mari jucatori din istorie sunt Baratki, Petschovschi, Dobrin, Hagi – nici unul nume romanesc. Ok, patriotii ar putea replica cu Ozon si Mutu, ca Balaci suna foarte sirbeste (cu Cul sirbilor si croatilor).

      Apreciază

  7. Ma bucur pentru realizarile lui Paun de la tineret.Si la noi aduce culoare mai ales cand vine din postura de rezerva.In acelasi timp nu pot sa nu remarc evolutia lui Nouvier(la prima aparitie in tricoul visiniu) in comparatie cu cea a lui Paun.Chiar daca nu are relatiile de joc bine formate,s-a vazut o disciplina tactica superioara si o grija aparte pentru jocul colectiv.Aici „tinerelul Paun” mai are de-nvatat.
    Cum ai remarcat Kiruj,dolofanul Bruno tinde sa-si castige prin evolutiile lui ,locul in echipa.Aduce echilibru echipei si are executii.Cred ca o data cu integrarea noilor veniti,jocul echipei va creste in exprimare si noi surprize gen”acashul Lopes” sunt posibile.
    Totusi cred ca surpriza acestei partide o constituie evolutia lui Nascimiento.A fost cred cea mai solida evolutie a unui jucator pe aceasta pozitie de la inceputul campionatului.Mereu primul la minge,cu o buna tehnica si fara fault.
    M-a dezamagit(nu c-as fi fost vreodata fan) Petrucci prin lipsa de implicare si naivitatea in interpretarea unor faze cu potential risc………la una dintre ele,si-a lasat culoarul deschis spre propria poarta,cand a fost interventia lui Goian(cand cereau mojicii de la tv 11m).Iar apoi in repriza a 2 a la fel s-a lasat depasit usor pe linia de fund si razeshul a intrat periculos in careu.
    La fel as remarca la Belek ca nu stie sa cada…….nu-i rau ,doar ca daca nu cazi niciodata arbitrul nu va sanctiona intrarea.Astfel la Chiajna este lovit in careu dar el nu se clinteste si evident arbitrul nu schiteaza nici un gest.Apoi la Iasi se duce in tusa cu mingea,un moldovean intra-n el fara treaba cu mingea si fara sa vorbim de umar la umar este deposedat (prin fault) de minge si jocul continua.Nu incurajez simularile din contra, sunt pentru sanctionarea drastica a acestui gest,dar cand vorbim de un fault clar trebuie sa nu cadem in cealalta extrema.Ca nu-i concurs de rezistenta la tortura.
    Cand vad pe simulatorii aia de la Viitorul ma ia cu greata.Sau la Iasi ,Voicu ala parca-i din aluat de biscuiti asa cade la cel mai mic contact.Si aceste gesturi nu sunt nevinovate ci pot schimba cursul unui joc.Cu astfel de tertipuri incet,incet vin peste tine si nu mai iesi din jumatatea ta.

    Apreciază

  8. NOTAREA este oprită, tabelul 15-16 este reactualizat (ăla cu „all_time_12_ani” va fi gata mâine, trebuie să bag jucătorii noi, e complicat…). S-au primit note de la 10 tribunişti, media echipei fiind de 6.6, Feri primind 7.2. Cea mai mare notă (7.9) i s-a dat lui Lopez-arcaşul (pe locul 2 fiind Nascimento cu 7.3), în timp ce Voiculeţ şi Beleck au primit doar 5.8. HAI CFR!!!

    Apreciază

  9. Ce risipă tâmpită. În şaisprezecimile cupei României vom merge la Baloteşti, în timp ce Voluntarii şi Chiajna vor juca la Baia Mare respectiv Târgu Mureş. Nu permite oare regulamentul să facem schimb cu una din ele? 🙂

    Apreciază

  10. ANUNŢ IMPORTANT…:) Între timp am reactualizat şi tabelul cu cei 12 ani ai „new-CFR” (îl găsiţi la „link05” dacă intraţi în „Sondajele lui Kiruj”). Remarc doar atât, că Nouvier este al 184-lea jucător, care a jucat măcar un minut în această perioadă pentru CFR, în competiţii oficiale (adică Liga1, Cupa-RO cu Supercupă cu tot, Cupa Ligii şi competiţii europene: Intertoto, Europa League, Champions League). HAI CFR!!!

    Apreciază

  11. Mi-a placut enorm prima ora de joc. Felicitari tuturor pentru ea. Dupa parerea mea in ultima jumatate de joc trebuia sa stam cu fundasii la 30 de metri de poarta noastra si cu intreaga echipa ocupand pana la refuz mijlocul terenului in pressing agresiv in aceasta zona, ceva de genul echipelor italiene cand trece timpul repede si nu se intampla nimic notabil pe teren.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.