Despre formă şi conţinut


Văzând chinul nostru din prima repriză de la Iaşi, mi-am amintit brusc de pictorul norvegian Edvard Munch şi de celebra lui pictură, „Ţipătul”. Mai mult de atât, aproape că urlam în prima repriză, văzând cum se „goleşte” de conţinut (prestaţia echipei) o formă relativ bună (formula de joc 4-4-2). Asta aşa, ca să nu vă ţin în ceaţă până-n final privind semnificaţia celor două titluri… 🙂

Începem, aşadar, meciul, în deja tradiţionalul 4-4-2 (îmi menţin în continuare părerea că nu e cea mai bună formulă pentru „actorii” momentului din Gruia), o aşezare cu care un antrenor bun (Rednic) a clacat deja în Gruia. OK, „ajutat” şi de cine trebuia (şi de cine nu trebuia)… 🙂

Pe ecran apare 4-2-3-1, cu Muri+Petrucci la închidere, cu Tiago Lopes-Negruţ-Păun la construcţie, şi cu Beleck vârf. O aşezare justă, zic şi eu, cu toate că am fost de acord cu formula prognozată de caneto (4-4-2, cu Guima şi Beleck în faţă). Începe meciul şi… surpriză! Nici vorbă de 4-2-3-1, jucăm în cel mai clar 4-4-2, la mijloc cu Tiago Lopes-Petrucci-Mureşan-Păun, iar în faţă cu Sergiu şi cu Beleck.

(Am mai avut o surpriză, „netitularizarea” lui Mario în postura de căpitan al echipei;- nu că aş avea ceva cu Larie, din contră, dar schimbarea este interesantă…)

Cu câteva săptămâni în urmă, b_o_g_d_a_n ne-a explicat cum stă treaba cu formulele, în speţă cu cea de început de la Iaşi. Am mai spus de câteva ori şi eu, că o trăsătură importantă a acestei aşezări este folosirea în faţă a doi atacanţi cam de acelaşi profil (şi cam cu aceleaşi sarcini), care trebuie să joace în tandem şi – IMPORTANT! – să se poziţioneze cât mai aproape unul de celălalt. În baza acestor axiome, am avut anumite emoţii din start, văzându-l pe Sergiu în faţă, drept perechea lui Beleck. Negruţ poate fi orice, dar nu „vârf pereche” în 4-4-2. Acolo e nevoie de atacanţi robuşti, predispuşi la pressing etc.

Tot ca o teorie, apropierea celor două vârfuri din 4-4-2 trebuie să se realizeze şi în faza de atac, dar şi în faza de apărare. În apărare ei fac pressing în tandem, iar când dinamica jocului îi duce – să zicem – în stânga (la fundaşul central de picior drept al adversarului), în dreapta urcă un pic cei doi mijlocaşi din partea respectivă, ca să închidă adversarului posibilităţile de continuare a fazei. Ei, nimic nu s-a văzut din teoria asta şi din această cauză zbaterile lor  (intitulate pretenţios ca şi „pressing”) au fost în zadar, neavând o contribuţie reală pentru faza de apărare. În atac, tot ca o teorie, acelaşi tandem face demarcări în cuplaj, pe de o parte pentru a pune presiune pe fundaş (sau fundaşi), pe de altă parte pentru a face loc urcării mijlocaşilor. Distanţa (prea mare) dintre cei doi a făcut ca multele devieri ale lui Beleck să nu găsească niciun coechipier, nici măcar în situaţiile în care devierile camerunezului au fost chiar în zona despre care scrie şi manualul, adică unde trebuia să fie perechea din atac.

Nici celelalte „elemente componente” ale formulei 4-4-2 nu s-au mişcat aşa cum trebuie. În ambele linii au existat distanţe considerabile între jucători, în verticală, dar mai ales în orizontală. În paranteză fie spus, faza penalty-ului s-a datorat chiar acestei distanţe dintre Larie şi Ţînc, mai vinovat fiind, totuşi, Ţînc, acesta neapreciind corect traiectoria mingii. În plus, în astfel de faze (minge venită din stânga, peste Larie; sunt zeci de faze de acest gen într-o partidă) celălalt fundaş trebuie să asigure zona din spatele fundaşului-pereche (Larie), iar fundaşul stânga (Camora) trebuie să strângă şi el mai spre centru, „pentru orice eventualitate”. Foarte curios că aceste „strângeri în centru” sunt marcă înregistrată la Mario, dar la Iaşi nu prea am văzut acest lucru. Mai mult de atât, Camora a şi jucat, parcă, nemotivat, fără chef. Tainele banderolei de căpitan… 🙂

Aşadar, primele 20 de minute ratate din cauza lipsei de conţinut şi de interpretare a formulei 4-4-2, dar şi datorită lipsei determinării, agresivităţii. Am avut impresia că băieţii (inclusiv Feri) s-au gândit că simpla aşezare a celor 10 jucători de câmp în formula 4-4-2 va fi suficientă pentru a ciupi un punct… Să nu uităm, în primăvară am câştigat la Iaşi cu 3-0, după un joc bun, folosind elemente tactice interesante, dar – am menţionat asta şi atunci – în faţa unui adversar care tocmai își realizase„visul” (salvarea matematică de la retrogradare), aşa că era inevitabilă o relaxare a gazdelor. În schimb, acum a fost altceva, am văzut o echipă adversă foarte montată, bine aşezată, condiţii în care regimul „relantină” nu te ajută să obţii punct sau puncte.

Eliminarea lui Mincă nu prea a adus noutăţi tactice (dincolo de „reducerea” numerică a formulei în sine). A rămas în faţă Beleck (şi mai izolat), s-a mers mai departe cu 4-4-1, cu acelaşi rezultat (formă fără conţinut), dominarea ieşenilor fiind şi mai accentuată, iar ocazii în dreptul lor, mai dese. Deja vedeam în faţă, din 10 în 10 secunde, tabloul lui Munch, şi o înfrângere usturătoare, ruşinoasă.

O primă repriză foarte proastă, atât ca abordare tactică, dar şi ca determinare şi agresivitate, ceva ce trebuie uitat cât mai repede…

Repriza a doua începe cu o imensă surpriză (pentru mine). Feri face două schimbări concomitente, chiar la debut de repriză, şi umblă un pic atât la aşezare, cât şi la atitudine, la mentalitate (tainele vestiarului…). Aşezarea perdantă 4-4-2 (ciuntită din minutul 20 în 4-4-1) este înlocuită cu 4-3-2, cu Tiago Lopes pe dreapta, Muri la mijloc şi Petrucci pe stânga. În faţă, cei doi nou-intraţi, Guima, şi – ceva mai în spate – Voiculeţ (din care cauză formula părea mai degrabă 4-3-1-1, tot ciuntită, dar mai „cu conţinut”).

În mod „miraculos” (în realitate ar trebuie scris „în mod logic”) echipa renaşte, presează, are posesie, ieşenii se retrag uşor-uşor, vor să conserve rezultatul (antrenor italinan, dacă aţi uitat…), băieţii noştri fug mai mult (şi cu mai mult folos), reducem diferenţa, gazdele ne mai prind de câteva ori pe contraatac (n-ai ce face, joci în inferioritate, riscurile meseriei…), dar există premise pentru un egal… Însă, în minutul 85, după accidentarea groaznică (şi foarte dureroasă, din ce s-a văzut/auzit la televizor) a lui Guima, lucrurile s-au terminat, zarurile erau aruncate.

Nu mai vorbesc despre prestaţia particulară a jucătorilor, a făcut-o Racheta la comentarii. Mi-a plăcut Mureşan (în creştere lentă, dar constantă, de la meci la meci; a şi scos o minge de gol în R2 din postura de fundaş central), restul aşa-şi-aşa, cu o evoluţie de grup sub orice critică în R1, şi una de nota 7 în R2.

Concluzie? În ciuda înfrângerii (care trebuia să vină la un moment dat), atât echipa, cât şi Feri (poate şi noi, tribuniştii) trebuie să înveţe din greşeli. Partida (repriza a doua, mai exact) a demonstrat că echipa are valoare (cel puţin pentru „stadiul de dezvoltare” actual), că poate juca agresiv şi eficient chiar şi în inferioritate (şi chiar şi în deplasare!). Totul depinde de cum pregăteşti meciul, nu din minutul 1, ci încă din minutul „-1”. Două reprize total diferite, cu o renaştere dătătoare de speranţe (pentru viitor) în repriza a doua.

HAI CFR!!!

62 de comentarii

  1. Da noi tribunistii cu ce am gresit ? In alta ordine de idei, cu Timisoara, fcsb2, si Voluntari, am jucat modest, dar am luat puncte . Acum, tot modest, dar fara puncte . Se mai intampla …La ultima mea postare, am amintit de esecul cu transferurile, nominalizandu-i pe Dani, Nascimento, C. Lopez si V. Bruno . Evident, am uitat de Marc, Goian si Muresan, plus Tanc, adus in iarna . Cu asa jucatori nu-i de mirare ca Tiago Lopez se crede vedeta, iar daca la asta adaugam ca singura tactica a lui Feri este sa dai mingi lungi in fata, ca poate iese ceva, avem imaginea sumbra a actualei echipe a CFR-ului . PS. As face pariu pe orice ca Feri daca citeste analiza lui Kiruj, nu ar pricepe nimic, la fel ca si cazul analizelor prezentate de Bogdan .

    Apreciază

    • Bela, la calitatea transferurilor trebuie să ţii cont mereu de „calitatea” buzunarului…Pentru acest moment, transferurile -aşa, grosso-modo- sunt OK, dar cu Bruno cam sunt de acord şi eu. Restul (Goian, Marc, Dani, Ţînc) sunt jucători medii de Liga-1, iar Mureşan este un pic peste, el poate fi considerat un transfer bunicel. Cu Nascimento chiar nu mai ştiu ce se întâmplă, a fost aşteptat -încă din iarnă- ca un adevărat coordinator de joc, şi uite ce avem…Mai exact, nici nu ştim ce se întâmplă. Oarecum presimt că are dreptate şi Dantesc: „schimbarea” de căpitan pare că se datorează unor chestii mai profunde decât se vede la suprafaţă, nu exclud nişte „mişcări de trupe” şi mini-revolte în acest grup mult prea lăudat la un moment dat. N-ar strica să ştim mai multe, eventual de la cei care sunt mai apropiaţi de club, pentru a nu ne hazarda în presupuneri şi teorii…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Kiruj, Bela, mai este un aspect. Pentru ce l-ai adus pe un jucator? Sa fie un potential titular sau sa completeze lotul? Ca tot il pomeniti des pe Bruno. A fost adus sa il faca rezerva pe Camora sau sa il tina pe banca pe Paun sau a fost adus ca un back up pentru cei doi cind au cartonase, sunt iesiti din forma sau e necesara o schimbare? Nu trebuie sa avem asteptarea ca intodeauna un jucator adus din afara sa fie neaparat titularul postului sau. Eu cred ca Bruno este un jucator care corespunde unui profil cautat : suficient de matur ca sa poata juca la nevoie, suficient de ieftin pentru situatia economica actuala, un candidat care poate pune presiune pe Paun dar care nu ii ia sansele de maturizare. Ca sa revenim la vechea noastra comparatie culinara, am avut bani de o shaorma, am luat shaorma. Cita vreme e ok sa nu ne plingem ca nu e filet mignon la restaurant ca nu am avut bani de aia. Ca poatene saturam si cu covrigi de 2 lei in loc de shaorma de 10, putem discuta.

        Apreciază

  2. Eu am spus dinainte că va fi un meci foarte greu, iar eliminarea lui Mincă l-a făcut şi mai greu. Bănuiam că Dican va dori să joace 4-4-2, dar m-a surprins introducerea lui Negruţ, cu toate că era mai bine şi cu el până în minutul 90. 🙂 Asta e, n-a fost ziua noastră, se mai întâmplă, trebuia să apară şi prima înfrângere, doar nu ne-am închipuit niciunul că vom termina campionatul neînvinşi. 🙂

    Apreciază

  3. Fara sa am ochi de tactician ca cei care au stat in gazon la alt nivel decit mine (curetea scolii, unde era beton) ceea ce am observat in prima repriza : doua linii de cite 4 nelegate intre ele ; un pressing puternic al Iasului care practic a impus de la inceput centrul jocului undeva la 35 de metri de poarta noastra. Linia noasstra de fundasi nesincronizata, des fiind doar 2 acolo unde trebuiau sa fie 4. Am fost slabi pe ambele benzi, atit ofensiv cit si defensiv.

    Apreciază

    • Vezi foarte bine, cam asta am spus şi eu: linii îndepărtate şi în verticală, şi în orizontală, fără sprijin reciproc şi regrupare în jurul mingii. Astfel aşezarea a fost (în R1) în totalitate formală, acel 4-4-2 s-a văzut tot timpul, şi asta nu e deloc bine (aşa cum spunea şi b_o_g_d_a_n, aşezarea se vede doar în momentul fluierului de start…), însemnând că a fost o interpretară statică a formulei, era nevoie de regrupări permanente în toate zonele terenului, pentru a crea densitate şi pentru a bloca adversarul. Deseori am avut impresia că fiecare stă lipit postului încredinţat lui de Feri, fără să existe stabilite scheme de conlucrare, fie în atac, fie în apărare. În R2 lucrurile s-au schimbat radical, deci -teoretic- e de bine, dar dă de gândit lipsa totală de reacţie (şi de motivaţie, parcă) din R1. HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. După război, mulţi viteji s-arată, ştiu, aşa şi eu: dacă Dican l-a sacrificat pe Păun şi l-a introdus pe Voiculeţ, lăsând flancul stâng în Camora, poate era mai indicat ca Guima să-l fi schimbat pe Tiago Lopes, nu pe Beleck. Era riscant, Coelho nu e Camora, dar n-aveam nimic de pierdut.

    Apreciază

  5. Guima, pe pagina lui pe facebook:
    „Hello „my family”,

    For all of you who are worried:

    I still don’t know what I have, but as soon as I know, (let’s see if today) i will let you all know.

    I’m sorry for not telling you nothing sooner,but it wasn’t an easy night for me.
    Whatever it is, I accept it.

    Who knows me, knows I’ve been through a lot already and i always came up.
    This will not be different. It’s all part of growing up and becoming a better person and stronger athlete.

    Thank you all for you support and let’s hope for the best.

    Hai CFR.”

    Apreciază

  6. Thank You Guima. Italianul asta de la Iasi a aplicat cu succes partitura pe care ar fi vrut s-o aplice CFR-ul. Cineva a spus bine ca a vazut un pressing agresiv la adversari pana la 2-0, dupa care au conservat victoria. lotul Iasiului e de toata coma, chiar e rusinos si pentru noi dar si pentru altii care au clacat cu ei. Au portar, varf si cel care a inscris al doilea gol. In rest, jucatori de umplutura.

    Apreciază

  7. Imi mentin parerea despre transferuri, cele mai nasoale din epoca AP . Kiruj, eu nu stiu ce vezi la Muresan, mai demult a jucat binisor la Astra ca fundas central, dar si atunci era greoi, acum efectiv nu face nimic constructiv, dar daca nu s-a gasit altii mai buni, asta este . In actualul lot avem 3 fotbalisti, Petrucci, Camora si Larie, restul sau mediocrii, sau catastrofe . Noroc ca nivelul e slabut, dar daca nu se mai intareste echipa, vom avea probleme serioase in campionat ! PS. La gafele lui Ferike trec si epuizarea schimbarilor inca din min 46, desi stia ca avem un om in minus , deci orice accidentare ne ducea la numai 8 jucatori in camp ( bietul Guima s-a accidentat tarziu, dar putea s-o faca prin min 50, si atunci ?! )

    Apreciază

    • Da, era un risc imens epuizarea tuturor schimbărilor în min 46…În altă ordine de idei, în situații de genul R1 de la Iași, deseori se apelează la o dublă schimbare, pt. a încerca un „șoc tactic”, o schimbare cât mai evidentă a lucrurilor. În concluzie, măsura a fost în același timp bună și binevenită (cu rezultate evidente asupra calității jocului), dar și una cu risc major, în sensul descris de tine. HAI CFR!!!

      Apreciază

  8. Si mai lasati-ma cu insolventa, bani frumosi s-au incasat din drepturile tv, plus din transferurile lui Muniru si Tade , care asigura o stabilitate financiara . ASA Tg_mures cu conturile blocate face achizitii mai bune, ca si alte echipe mai amarate . Noi, mari specialisti, il aducem pe Vatca, ii prelugim prelungirea lui Minca si apoi il aducem pe Marc, cel dat afara de tot insolventa Dinamo ! Samd….

    Apreciază

  9. Bela, la ASA va fi ca la Petrolul, foarte curand. Jucatorii liberi de contract pe care putem sa-i aducem astia sunt. Supa ieftina (gratis) e apa choiara.

    Apreciază

  10. Bela, ai motive intemeiate sa critici, dar as vrea sa vad macar odata o remarca constructiva. Sa vezi jucatori adusi de altii si sa spui ca e mai buni necesita inteligenta celui care stie luni numerele de la loto trase cu o seara inainte. Spune si tu citiva jucatori cam la aceaiasi bani, pe care i-ai fi adus tu si care au ajuns altundeva – dar nu din astia pe care i-ai vazut deja in ultimele etape in Romania. Ca altfel, putem sa criticam si conditia fizica a lotului nostru. Dar daca e sa intram noi pe teren dupa 20 de minute incepem sa amtim sau sa ne tinem de ficat daca e sa jucam impotriva lor.

    Apreciază

  11. Marea majoritate a TRIBUNISTILOR ne-am exprimat parerea cum, ca CFR-ul, paradoxal,este peste cele 5 echipe,mediocre, pe care le-am intalnit, drept consecinta, am realizat 8 puncte(cu mai mare perspicacitate si fara contrele arbitrilor,puteam fi cu 12p.!),desi stim purul adevar:nu avem valoare(!), dar atunci care-i explicatia obtinerii de puncte(?)-simplu(!)si ceilalti, au problemele noastre,poate mai mari,de: – omogenitate,drept rezultat o conlucrare si o colaborarea ineficienta intre compartimente;-preg. fizica;-de adaptare;-au jucatori cu o valoare tehnica indoienica;- lipsa liderilor si a coordonatorilor de joc;-si nu in ultimul rand, o slaba si ineficienta motivare,in primul rand- financiara-fara perspective de crestere.;atunci,cine poate face diferenta?-evident ca valoarea si calitatile antrenorilor;este prima data cand am intalnit unul de „Doamne ajuta”,nu de duzina,care stie ce vrea si vrea ceea ce stie(!)=N.Napoli; italianul ne-a „citit”repede,a jucat simplu,direct, nu f. complicat,cu un joc colectiv,subordonat singurului scop,victoria; pt.obtinerea ei si-a luat masuri in consecinta: pressing avansat,cu toate liniile,sufocandu-ne in propriul teren,a aglomerat f.bine jocul pe mijloc,creand o mare densitate in jurul balonului,a folosit f.bine benzile,cu o varietate de atacuri,punandu-si in valoare jucatorii potenti si cu o aparare agresiva;dar ceea ce-i cel mai important a creeat un grup solidar,omogen,fara ifose,muncitori,peste ceea ce am intalnit pana acum,iar rezultatul s-a vazut(chiar, putea fi mai rau,pt. noi!)-am jucat in 10,din min.20,dar nici pana atunci n-am contat; pt. mine este clar ca -vrand-nevrand,reusitele,dar mai ales esecurile se regasesc ca probleme,mai mult,la antrenori,adica la A1,pardon A2(!)

    Apreciază

  12. R1 a fost dintr-un alt film, parca nu jucau fotbal. R2 a fost a asa cum ne dorim cu totii, o echipa care lupta si se zbate pt a marca. Iasul e o echipa mediocra, dar are jucatori care joaca impreuna de ceva timp si tot meritul e a lui Napoli , care stie sa-i aseze cum trebuie in teren. Se vedeau schemele de atac, pozitionare in faza de aparare si faza de atac, la multe echipe din liga1 nu vezi asa ceva si de aceea vezi multe scoruri egale si fotbal zero…au jucat la fel si cu Pandurii, dar acolo au luat bataie….deci sunt de de batut, dar trebuie sa stii ca antrenor cum trebuie batuta o asemenea echipa, iar aici Feri a gresit din start, iar aici se vede ca s-a pregatit degeaba 1 saptamana cu o echipa care joaca la fel, meci de meci si nu are jucatori extraordinari….
    Au fost multe greseli, dar important e daca Feri a invatat ceva si o sa aplice din cele invatate la antrenamente si in meciurile care vin.
    Nu am inteles cum poti tine un Voiculet pe bara si sa-l introduci pe Negrut titular.
    Lotul este bun pt situatia in care suntem…iar jucatori o sa mai fie adusi la inceputul lui septembrie, dupa ce se inchide perioada de transferuri in Vest si sper sa fie niste rezerve de la echipe bune, dar care pot aduce un plus echipei, iar desigur noi sa nu le platim salariul 😀

    Apreciază

    • Exista si jucatori inca liberi de contract, pe care ii stim. Chanturia e liber, Diogo Valente la fel. Primul pe flancul drept pentru „fanii” lui Tiago L , Valente ca virf retras sau 10 clasic in spatele lui Belek, why not? Daca tot suntem in perioada de adunarea copiilor ratacitori. Daca nu isi gasesc echipe intre timp, ppoate ar fi dispusi sa semneze pina in iarna cu conditia de a pleca mai departe liberi. Ar juca oricum si toata lumea ar avea de cistigat.

      Apreciază

  13. Echipa nu a jucat bine deloc, dar meciul a fost decis de arbitraj. Ne-a furat! Regulamentul Disciplinar, la art.52, litera e.) spune că un jucător se sancţionează cu cartonaş roşu pentru „oprirea unei ocazii clare de a marca, a unui adversar aflat în atac care se deplasează spre poarta adversă prin comiterea unei greşeli sancţionabilă cu lovitură liberă sau lovitură de pedeapsă (penalty)”. Păi, „oprirea unei ocazii clare de a marca” a comis-o Ţânc prin degajarea mingii înainte ca dânsa să intre în poartă, după ce plua a luat cartonaş roşu Mincă?! link

    Apreciază

    • Da, s-a discutat pe larg asta și la Digi, unii considerând, că era penalty, dar nu și eliminare. Și să vezi, și să nu crezi: azi la Craiova, o fază identică, dar nici penalty, nici eliminare…Nimic. Îngrozitor, cum se pot dirija puncte în stânga și în dreapta, interpretând complet diferit faze absolut identice. În paranteză fie spus, și Mincă a greșit, nu trebuia să facă intrarea aia, dând idei la C.Popa. HAI CFR!!!

      Apreciază

  14. Am jucat bine,am jucat „nebine”???Nu stiu.Indiferent insa cum am jucat,echipa aceasta este echipa mea.Jucatorii sunt cei pe care-i aplaud meci de meci in Gruia,asa ca nu am sa vorbesc niciodata urat de acesti jucatori,atata timp cat poarta alb si visiniu.Am facut un meci slab,s-a gresit,si a gresit mai ales Dican,nu a avut curaj sa joace.Dican a dovedit ca daca ajunge cutitul la os stie sa faca echipa in asa fel incat sa avem rezultate,DECI are cunostinte,mai trebuie COHONES.Despre jucatorii adusi si ramasi,eu cred ca sunt peste multi jucatori de la alte echipe din rumunica.Asa ca avem si calitatea (raportat la campionatul nostru) sa batem pe oricine.Multi vorbesc de Thiago Lopes,pai omul ala isi scoate plamanii pentru echipa,utilizand toate resursele si cunostintele pe care le are,atunci de ce sa-l hulesc?Cred ca nu merita.In momentul de fata suntem aici,asta ne este valoarea,si daca ma gandesc ca acum cateva luni vorbeam despre faliment ,atunci sunt multumit,Sper ca vom avea si performante in viitor,dar acum ma multumesc ca suntem acolo unde suntem,fata de pinguini de exemplu.Hai CFR!!!+!

    Apreciază

    • Bravo Luis….imi place ca nu esti un suporter orb, care nu face relatia dintre resurse si rezultate si mai ales dintre celelate echipe si rezultate. Unde sunt Urziceniul, Otelul, Vasluiului, pinguinii, Timisoara (Bragadiru lui Iancu)? Noi incasam in etapa a 5a prima infringeresi ne vaicarim de parca vine sfirsitul lumii. Vorba ta, cita vreme un jucator da tot ce poate – indiferent decit poate! – nu i se poate reprosa nimic. Bine, sunt aici si unii care i-ar reprosa si lui Messi jocul de cap si lui Ronaldo faza defensiva….dar aia sunt de compatimit pentru depresia perpetua in care se afla.

      Apreciază

    • Luis, sincere felicitări pentru ceferismul tău necondiționat, chiar n-ai ce comenta, dacă jucătorul dă totul pe teren (evident, în raport cu posibilitățile mai mari sau mai mici ale fiecăruia dintre ei). Apropo, poate pentru a treia încercare tot o să ajung la Cluj (marți), dar mai vorbim până atunci. HAI CFR!!!

      Apreciază

  15. Bun Sofien Moussa, atacantul asta de la Petrolul…Bătăios, tehnic, puternic, mișcări imprevizibile, combinativ, greu de ținut. Joacă binișor găzarii (mai au acolo un Farina, un Marinescu, un Zoubir), vom avea meci greu de tot cu ei. Nici cu Pandurii nu va fi galop de sănătate…Asta e, „the show must go on”, HAI CFR!!!

    Apreciază

  16. CFr.istule, cu tine se poate discuta, chiar daca uneori avem opinii diferite . Zici de la ASA va fi la fel ca la Petrolul . Nu-mi dau seama exact unde bati, stiu ca la Petrolul patronul a fost arestat, clubul e in insolventa, dar au adus jucatori bunicei pt campionatul nostru . In privinta supei ieftine sunt de acord, dar tocmai aici se vede maiestria sau nepriceperea conducerilor ( daca are gust de apa chiara e una, daca aduce aminte de zeama, a altceva ) . PS. Cristi, sunt pensionat de boala, din pacate, asa ca nu mi se permite sa intru pe teren, nici macar 20 de min cat e propunerea ta magistrala . In rest te-am mai rugat sa sari peste ce scriu eu, nu vreau sa calific comentariile tale , parca ne-am inteles cu totii ca trebuie sa ne respectam opiniile, chiar daca nu suntem de acord cu ele . Dar eu sunt de vina, te-am bagat din nou in seama …

    Apreciază

    • Bela, aia cu 20 de minute era o metafora. Oricit demult ne chinuim noi sa descifram una-alta, nu suntem direct in fenomen. Assta e tot. In rest iti respect opiniile, vezi ca uneori iti dau si dreptate, asa cum te si intep cind cauti acelasi vinovat. Este loc pentru toti pe tribuna si mie chiar mi-ar placea sa mai cunsoc dintrei voi in viata reala. DAca vrei, cind mai vin in Romania si ajung la Cluj, imi fac timp sa ajung la Zalau sa bem o cafea impreuna. Asa, in cinstea contradictiilor noasstre eterne de pe tribuna. Asa cum as sta cu placere la o poveste in contradictoriu si cu Dan si cu orice alt suporter.Opiniile ne despart, dar clubul ne uneste.

      Apreciază

    • Ma refer ca vor fi oprite platile salariilor jucatorilor de catre Consiliul Local Tg Mures sau sa-i spunem simplu Primarie. E o problema de legalitate. La Petrolul s-a vazut o scadere evidenta de cand au aparut controalele la Primarie. Referitor la maiestria conducerii noastre, cand esti interzis sa achizitionezi jucatori (cum e in insolventa) si trebuie sa aduci numai jucatori liberi de contract, e mai greu cu maiestria…

      Apreciază

  17. Despre jocul de ieri nu-s multe de spus si ce a fost ati spus voi. Imi place perspectiva lui Luis de a vedea situatia,chiar daca nu pot gandi intru totul la fel, asa ar trebui sa privim cu totii. Asta inseamna sa iubesti cu sufletul aceasta echipa. Nici pe arbitrul de ieri nu-l acuz foarte tare, desi a gresit impotriva noastra, pt ca daca era pornit sa ne „faca” ne putea lasa in 10 si penalty din min.2, cand a fost o mana pe umarul juctorului iesean si teoretic era „acoperit” de regulament. Imi pare rau de Guima, nu pt ca ar fi vreun mare fotbalist, ci pt ca e vorba de sanatatea si cariera unui om. Daca arbitrul facea putin exces de zel si-l elimina pt al doilea galben (sigur acum il injuram toti) in min. 80 si ceva la acel fault cu piciorul sus, ar fi scapat de nenorocirea asta. Pt mine e si o lectie de viata in aceasta intamplare neintamplatoare, pt ca de multe ori ne lamentam pt o nereusita sau o situatie nedorita, dar ajungem sa ne dam seama peste timp, ca de fapt a fost in favoarea noastra. E ca si cum ai primi amenda sau suspendarea permisului pt viteza excesiva, te-ai necaji, ai injura, fara sa stii ca de fapt asta te-a salvat de la un accident cativa km mai incolo. Se intampla atat de des, dar din pacate nu prea realizam acest lucru! Hai CFR !!! PS. Dupa cum spuneam si ieri, greul abia incepe, infrangeri vor mai fi, asa ca hai sa fim alaturi de ei, ca altii nu avem.

    Apreciază

    • Saul, ai „comprimat” în comentariul tău multe lucruri interesante şi esenţiale! În primul rând, aşa este (n-am insistat nici eu pe speţa respectivă), de arbitru nu prea ne putem lega, la ieşirea lui Mincă avea oarece acoperire de regulament, să nu mai vorbesc că era şi o ieşire hazardată. Ok, el trebuia, logic, să închidă unghiul (a şi făcut bine, din care cauză Golubovici chiar n-a reuşit decât o execuţie firavă, scoasă ulterior de Ţînc), dar putea să evite faultul (sau măcar să reducă intensitatea lui spre doar „galben”). Apoi cu minutul 2 iarăşi ai dreptate, chiar dacă „mâna” aia nu era la fel de evidentă pe adversar, ca în cazul lui Petrucci, la Ovidiu. Şi mai departe, şi mie mi s-a părut că penaltyul nostru era cam uşor acordat, dar după „n” reluări mi-am dat seama, că s-a sancţionat NU mâna adversarului pe Guima, ci o piedică pusă lui Guima cu piciorul, se vede cum se întrerupe alergarea normală. Guima chiar nu este vreun mare fotbalist, dar este -în acest moment- cel mai valoros atacant al nostru (sau a fost, din păcate), chiar şi în ediţia trecută au fost destule meciuri, în care a jucat peste Tade, ca inteligenţă de joc, ca oportunitate, etc. Sunt şi eu de acord cu Luis, cu amendamentul că simpla îmbrăcare a tricoului ceferist nu însemană -după mine- automat şi un respect instant pentru jucătorul respectiv, mai e nevoie şi de dăruire până la limitele existente la fiecare meci (indiferent de scor), şi atunci chiar e OK. Spun asta, pt. că au fost de-a lungul anilor destui, care au jucat la noi (de ex. Gabionetta), dar n-au reuşit să „obţină” respectul meu, cel puţin. Exemplul cu permisul şi cu accidentul este interesant, cu astfel de discursuri mă ia şi soţia, când mă amendează (cam des) cei de la rutieră. Şi, în fine, aşa este, greul chiar acum începe, vine dubla asta periculoasă cu Petrolul şi cu Pandurii, iar la sfârşit, în ultimele 4 etape vine „Golgota” pe noi: Dinamo, Craiova, Astra şi Mureşul…Poate mai aducem până atunci o plombă, două, ne mai omogenizăm un pic, etc. HAI CFR!!!

      Apreciază

  18. NOTAREA este oprită, tabele sunt reactualizate! Echipa a fost „taxată” cu 4.9, iar Feri Dican cu 4.2…La jucători cel mai bine a ieşit (doar dpdv al notei, din păcate) Guima (6.0), iar Mincă şi-a primit „răsplata după faptă” (3.4). Patru jucători (Camora, Larie, Petrucci şi Dani) au jucat în toate minutele din primele 5 etape. HAI CFR!!!

    Apreciază

  19. Azi,am renuntat la un joc de tenis pt.a urmarii antrenamentul „baietilor” nostri; necunoscand tematica si scopul antrenamentului voi incerca sa nu trag concluzii sau sa emit” judecati de valoare”;dar totusi,nu ma pot abtine sa nu semnalez cate ceva(!);daca nu mergeam imi parea rau(eram in incinta Bazei Sportive”Transilvania”),dar asa am ramas cu un gust amar,remarcand o atmosfera”incarcata”,apasatoare,taciturna de miuta neinteresanta, desfasurata fara dinamizm si insuficienta angajare, fara convingere;mi-a lasat impresia ca,doar trebuia punctat momentul(!);a durat,doar 1h.(poate dupa- amiaza se merge la sala(?!)- timp in care, din cand in cand, mai auzeai vocea plapanda a”secundului”,care mai schimba cate ceva;am asistat la o incalzire”usoara, de juniori,plictisitoare, pe care de altfel,cu regret,am mai vazut-o si in alte dati(!);din partea CONDUCERII a fost prezent Cr.Panin;au lipsit,motivat,din cauza problemelor medicale:N.Rosu(in recuperare) si Guima(mult mai grav);in echipa de start,cred,ca se va opera o modificare previzibila:Voiculet in locul lui Negrut;unele observatii(critici-pt. unii!) nu denota faptul ca nu sunt atasat clubului,sau sunt pasiv la nevoile, necazurile si greutatile prin care trecem ,ci ma doare si sufar de faptul, cum orbecaim (si din cauza incompetentei!) in nesiguranta si incertitudine(si din cauze obiective!),in mediocritate,fara a putea interveni direct(doar cu un abonament si vorbe de duh,sau de incurajare), in sprijinul echipei,pt. a limita neputinta si suferinta lor si a noastra(!);Hai CFR!

    Apreciază

  20. Luis, in completare la ce a zis Kiruj, cate ceva despre Tiago Lopez. Tu ai scos in evidenta faptul, ca baiatul alearga mult, deci isi da sufletul pt echipa , deci nu s-ar cuveni sa-l criticam . Bun, dar daruirea pe teren, nu-i o cerinta in fisa postului pt fiecare jucator ? Nu pt ( si ) asta sunt platiti ? Si chiar daca suntem in insolventa,au salarii bunicele, mult peste cat are presedintele tarii ! Daca insa ne atrage privirea pt daruire doar Lopez, sau doar inca doi-trei jucatori, atunci e bai la echipa si de aia am zis intr-o postare, ca daca Tiago Lopez a ajuns vedeta la noi,e jale ! In alta ordine de idei, cineva de pe cheferetv a scris sub cuvant de onoare, ca la pregatiri nu a avut loc nici o sedinta tactica . Daca la asta adaugam ce am vazut pana acum in cele 5 etape, plus ce a vazut Racheta la antrenament, atunci nu trebuie sa ne mire prestatia de pe teren . Si da, intre echipele cu loturi modeste, cum din pacate am ajuns si noi, diferentele , pe langa noroc sau arbitraj, le fac antrenorii, vezi Nicolo Napoli versus Dican . PS . Si inca tot astept un kil de harcsa pt degustare …

    Apreciază

  21. Se pare ca totusi „accidentul” de la Iasi este estompat cit de cit de jocul rezultatelor.Echipele cu epoleti au facut egal, Muresul a luat bataie, Pandurii nu au reusit sa bata Petrolul.Cistigatorii etapei par Iasiul si Astra, care urmeaza sa joace impotriva oitelor. Daca nu vom capota meciul urmator cu Petrolul si apoi cu Pandurii, ne putem consolida in zona 5-8 unde se joaca practic accesul la play off. Mai nasoala pare situatia momentana a lotului (in)disponibil: Minca suspendat, Camora conform zvonurilor de pe chefere suspendat din functie datorita neparticiparii la un antrenament (ergo tensiuni interne), Guima si Rosu accidentati, Negrut iesit din forma, Voiculet nereintegrat.

    Apreciază

    • Nu înţeleg, google-ul îmi traduce că FRF limitează numărul jucătorilor în roz. Aici zice că „cluburile din Liga I vor avea un lot A, format din cel mult 25 de fotbalişti, şi un lot B, format din jucători cu vârste sub 21 de ani, fără limită de număr; grupările din prima divizie trebuie să aibă în lot şase jucători formaţi la nivel naţional şi doi la nivel de club.” CFR are momentan în lot 24 de jucători, din care Păun, Carter şi Veres pot trece pe lista lotului B, rămân 21, îndeplinidu-se şi condiţiile de doi jucători formaţi de club (Negruţ, Ene, Roşu), respectiv 6 la nivel naţional (Mincă, Marc, Vâtcă, Larie, Goian, Ţânc, Mureşan, Voiculeţ). Deci, ar mai fi 4 locuri disponibile, Manel Minicucci nu este extracomunitar, explicaţia renunţării la el ar fi că ori clubul nostru s-a răzgândit, nu-l mai vrea şi s-au eschivat de la înţelegere pe motiv de restricţii în lot, ori sunt alţii pe ţeavă, iar Manel chiar nu mai are loc.

      Apreciază

      • Nu stim cit e costul total imprumut + salariu- poateintre timp a crescut daca Bari il poate plasa altundeva. Poate ca Bari nu vrea sa il mai dea vazindu-l pe Tiago Lopez jucator de baza – dece l-ar timite daca nu ar avea sanse sa joace? Poate si ca obiectivele s-au schimbat dupa etapa trecuta, cu Guima iesit din circuit pina in iarna.

        Apreciază

  22. Avem f.mari probleme de lot si tare mie frica,sa nu clacam cu o asemenea atitudine dezinteresata(asa am perceput-o,eu),in fata unei echipe,Petrolul,care vine din urma;clasamentul este unul mincinos,de conjunctura,nu reflecta pe deplin realitatea.

    Apreciază

  23. Salutare cfristilor, stiu ca jucam de cacao, dar am si eu o nelamurire in privinta asta. L-am adus pe antrenorul de la gaz metan, Danut ala, ca sa-l ajute pe Feri al nostru, nu? El unde-i? Eu personal de 2-3 meciuri incoace numai la asta m-am uitat, sa-l vad pe ala, dar nu-i nicaieri, nici pe banca nicaieri. La ultimul meci de acasa, cu voluntari, Ferike la inceputul meciului si la pauza, a iesit din tunel numai cu Sandu, directorul sportiv, langa el, in rest nimeni, absolut nimeni, nici macar Panin. Iar fazele cand il arata pe Feri la tv, si el e cu capul tot timpul in pamant, ma omoara, arata ca unul care se indreapta spre abator, care isi asteapta sfarsitul. 😦 :(( Sincer acuma ne-ar fi prins bine un Laci „tati” Miriuta, macar acuma le-ar putea motiva ca sunt cu banii la zi. (nu as fi crezut sa-l regret vreodata si pe Laci, dar asta e viata) HAI CFR!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

    • Pai ala a fost adus pentru a avea un antrenor cu licenta, adica pentru a ocoli regulamentul. Stau si ma intreb, daca omul vrea sa fie antrenor si pina spre 50 de ani nu si-a luat licenta si nici du sa semnesa incerce, poate sa faca saltul mental de la carator de sac de mingi si jaloane la pozita celui care isi asuma raspunderea? Poate ca pentru el situatia actuala e una de disconfort si s-ar simti mai bine cu jaloanele. Tot respectul pentru ca a stabilizat echipa in primavara si a adus liniste, dar nu stiu cit de confortabil e el psihic cu postura in care poate e obligat sa fie acum.

      Apreciază

    • Indiferent dacă „tati Miri” îi simpatic sau nu (pt. unii sau pt. alţii), un lucru e clar: are cohones şi face o pregătire fizică fără cusur. Dpdv tactic ştia (şi mai ştie şi acum) una dar bună (de fapt mai multe, dar bune…): pressing ucigător, ofensivă din „muşchi”, adică nişte lucruri simple (la prima vedere), dar mai greu de realizat (din „n” motive, majoritatea extrasportive). Plus disciplină, şi strângerea vestiarului, fanatizarea jucătorilor. Cu un lot nu neapărat superior celui de acum (să ne amintim ce temeri aveam în iulie anul trecut!) a scos un loc 2 în toamnă. Restu-i telenovelă, adică cancan…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Şi încă ceva: în privinţa indicatorului „eficienţa lotului” cred că este pe primul loc în topul antrenorilor „new-ceferişti”, adică a scos rezultate maxime cu un lot relativ slăbuţ (sau -cel puţin- slab cotat). Peace!!! HAI CFR!!!

        Apreciază

  24. La antrenamentul de ieri a fost si Dan Matei,dar numai de decor; pe Nascimento,l-am vazut pt. prima oara si l-am urmarit,vreo 20min.,la o miuta,pe jumate de teren,unde nu-ti dai seama de conditia lui fizica,daca este dispus la efort,de ce capacitati motrice dispune,daca”vede”jocul(fiind mijlocas,de picior stang),sau modul cum paseaza si gandeste fazele de joc(!?):are glezna fina,cu dribling scurt,conduce si loveste bine mingea, putin egoist,cam pirpiriu,nu prea dispus la”tavaleala”;nu mi se pare, inca,pregatit pt. a fi titular(!);este doar o prima impresie,nu mi-am putut forma o parere concludenta,s-ar putea sa ma-nsel si sa fie peste Voiculet(!)

    Apreciază

  25. Ma puteti lamuri cu ceva? Tineti minte CFR a semnat un parteneriat cu o scoala de fotbal din Italia si a deschis o academie? Ce s-a intamplat pana la urma cu proiectul acela?

    Apreciază

    • Absolut nimic, a tinut o vreme destul de scurta, si atat, a si oprit scoala respectiva si i-a trimis inapoi pe jucatorii veniti, fara unul dintre ei, de acolo am ramas noi cu Anthony Carter. Ideea in sine cu parteneriatul a fost bun, numai ca momentul a fost foarte nasol, atunci a inceput pentru noi perioada neagra, s-a oprit robinetul cu bani, cand AP a avut alte planuri. 😦

      Apreciază

      • Pe lângă probabilele probleme financiare, proiectul a mai primit lovitură: echipa academiei a fost înscrisă în liga a 3-a sau a 4-a, a şi jucat primele câteva etape, după care autoritatea organizatoare a campionatului (FRF sau AJF Cluj) s-a trezit că academia nu are drept de participare la competiţie. Nu mai reţin motivul pentru care a fost exclusă, ceva legat de străini, parcă.

        Apreciază

        • Eu cred ca per ansamblu a fost o idee buna, benita intr-un moment prost. CFR a investit in juniori – dovada sunt Bus, Negrut, Paun, Veres, Rosu dar si cei care nu mai apuca lotul si joaca in diviziile inferioare. Ceea ce nu a reusit in perioada asta e sa creeze un sistem. Si fanciza GISS ar fi fost ceva in directia asta, dar tot lipsesc niste verigi. GISS creste jucatori pe care ii da la echipe mici din liga a 2a respectiv in liga a 3a italiana. PRactic la noi ar fi avut sens daca se pastra echipa a doua sau se crea o echipa satelit – sau ar exista un acord de acest gen cu Sanatatea ca farm team etc. Per ansamblu ideea de a genera talente si de a ne integra pe lantul trofic ar generarii de valoarenu erea, doar inca nu ne-am gasit locul si modelul.

          Apreciază

          • Să sperăm că s-a renunțat doar pe moment, și când condițiile financiare vor reveni cât de cât la normal, se va relua proiectul. Academiile pot produce profit, dar pe un termen mai lung și mai puțin spectaculos decât sămsăria cu jucătorii, practica generalizată a momentului în fotbalul nostru.

            Apreciază

  26. Referitor la discutia despreGISS si cresterea de jucatori, eu vad in Germania cluburi caresefocuseaza foarte clar ina produce valoare adaugata prin acest mod. Evident, sunt cluburile revinzatoare, nu cluburile clasic cumparatoare, dar sunt si nume mari. La virf e Bayer Leverkusen, echipa cu pretentii de Europa League. Modelul lor este de a cumpara jucatori de 20-22 deani care deja sunt consacrati si de a-i forta imediat ca titulari, dindu-i apoi mai departe. Daca vine o oferta buna ii dau si dupa un an , nu viseaza sa scoate din fiecare cite un Messi. In ckipa de fata iau numai jucatori din Germania si eventual cepica de prin Belgia. Nr. 2 sunt Hoffenheim care iau in general sudamericanipe la 3-4 mil de euro. Cine nu apuca sa joace la ei este imprumutat imediat ca sa joace.Numarul 3 ca eficienta sunt Mainz, echipa mijlIocie, care iau jucatori cotati la 1-3 mil de euro de la formatori mai mici gen Freiburg, sau Elvetia. Freiburg creste multi jucatori, plecind mereu din ligaa doua , forteaza prima liga si cind retrogradeaza vinde la greu – in general cind primesc 3 mil pe un jucator il dau, fara comentarii. Nürnberg sunt mai mult prin liga a doua, iau in general in imprumut cu optiune de cumparare sau chiar reivnzare juniori iesiti din juniorat la echipele mari- investesc in jur de 500 de mii dar ii dau mai departe cind pot lua cam 1,5 mil pe ei.Dupa cum vedem este un lant trofic, la care clubul ar putea participa , evident conform realitatilor romanesti. Daca plecam de la realitatea ca acestia nu trebuie neaparat vinduti cind sunt aproape de final de contract pentru ca pretul atunci scade, putem sa extrapolam ca poate creste jucatori in jur de 1 mil suma de vinzare.

    Apreciază

  27. Chiar nu vede nimeni că la noi înafara a două trei pase între fundaşi nu se leagă nimic de la mijlocaşi în sus . Aproape tot meciul alergăm ca să recuperăm mingea ca apoi să o pierdem cu o pasă greşită. Belek stă moţ în faţă şi nu-l ajută nimeni , tot timpul e înconjurat de doi-trei fundaşi . Toţi din atac vor să dea singuri gol să dribleze toată apărarea , nu încearcă combinaţii , nu se uită că un coechipier este într o poziţie mai bună şi să-i paseze CHIAR NU VEDE NIMENI ??? Hai CFR!!!

    Apreciază

    • Vedem foarte bine, din păcate…Deocamdată lotul nici nu este definitivat (sper, în sensul că poate mai vin ceva „prospături” după 1 sept.), nici nu este omogenizat (echipa), să nu mai vorbesc de valul de accidentări şi de suspendări. Se pune, din ce văd eu, accent pe o defensivă cât de cât (dar şi acolo sunt destule de rezolvat), şi -sub deviza „scopul scuză mijloacele”- pe rezultate. Vom vedea ce va ieşi…HAI CFR!!!

      Apreciază

  28. Ery ai perfecta dreptate(!); toate aceste lipsuri se pot regla de catre un antrenor cu o alta viziune,despre fotbal, cu cohones,cu stiinta jocului care este dispus sa implementeze un alt stil de joc,care sa-si domine adversarul, nu sa stea cu curu-n poarta,care sa riste mai mult,sa foloseasca in mod util si eficient aceasta alergatura bezmetica dupa recuperarea balonului, sa fie capabil sa formeze un nucleu de jucatori altruisti, cu o gandire spre jocul colectiv, in care posesorul balonului, avand o tehnica precara, sa fie permanent sustinut de alti 1-2 coechipieri,chiar si pe pozitii viitoare,cu scopul de-a imbunatatii posesia, in perspectiva gasirii culoarelor de atac,a realizarii de combinatii eficiente,orientate mereu, spre poarta adversa(!); stiu,e usor din vorbe,cand materialul este de slaba calitate(!);cunoscand, marile deficiente de ordin tehnico-tactic, n-am inteles de ce nu se cauta exerseaza(pana la epuizare!) modalitati eficiente(pana la INVATARE!) de reglare, executare,pozitionare si fructificare a FAZELOR FIXE;la niciun antrenament nu am vazut sa se puna accent pe acest aspect,vital pt. noi;nu progresam, pt. ca si acest acest capitol, aducator de goluri(si in propria poarta), este tratat cu superficialitate;Hai CFR !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.